3.9.2024 - 13:36

Aki Pyysing

OP
+13719
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7052

Lenheeti wrote:

Aki Pyysing Wrote:

 

Koska sunnuntaikolumnini ei saavuttanut juuri suosiota (miksiköhän?) yritetään viihdyttää muilla jutuilla.

 

Mites muuten kolumnin kirjoittajalle tämä huono suosio ilmenee? Eli onko se kolumnin sivulataukset, siitä aiheutuneen keskustelun määrä, palstatykkäykset, X-tykkäykset, vai jotain muuta?

En näe nykyisin paljon muuta kuin mitä kaikki muutkin, en edes lukijamääriä. Täällä postaustykkäykset (=1) ja keskustelu kerjäämättä(=0). Lisäindikaattorina somemainostesn tykkäykset (FB & Xitter). Nämä toimivat vähän eri tavalla. FB jos tulee vähän tykkäyksiä tarkoittaa, että en ole koskettanut kansan syvien rivien sielua. Xitterissä on liberaalisti tykkääviä hardcore-"faneja", ja eri algoritmit, siellä tämä sentään sai jotain värinää aikaan. Kolumni ei lentänyt juuri ollenkaan FB:ssä eikä lainkaan täällä -> tein jotain "väärin". Kirjoitan ei-sijoitusasioista enimmäkseen vaikuttamistarkoituksissa. Jos ei tule lukijoita/palautetta, se tarkoittaa että paalutin naapurin maalle turhaan.

trending_up +4
3.9.2024 - 13:43

Farseer

+2446
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1727

Lukukerrat olisi mukava saada kyllä taas Sijoitustiedossa proletariaatin (minä ja muut) näkyville. Eihän ne mistään mitään varsinaisesti kerro, mutta voivat tuoda motivaatiota ihmisten blogittamiseen sekä keskusteluun.

Itse luin kyllä kolumnin mutta ei ollut sellaista tarttumapintaa mihin olisin kokenut helpoksi kommentoida. Asiaa, mutta tylsää ja tylsällä otsikolla eikä provosoi keskustelua - ei saa näkyvyyttä nykyisessä someilmastossa.

3.9.2024 - 14:35

JP

+505
Liittynyt:
12.2.2019
Viestejä:
295

Aki Pyysing wrote:

JP wrote:

Aki Pyysing wrote:

Koska sunnuntaikolumnini ei saavuttanut juuri suosiota (miksiköhän?) yritetään viihdyttää muilla jutuilla.

Erittäin nokkela otsikointi ei pelastanut, koska kolumni ei ollut järin ajankohtainen. Ainoa suora esimerkki luvitu(tu)ksesta oli tuo artikkelin Metson teknologiakeskus, josta ei seurannut aasinsiltaa mihinkään lupaprosessin vaiheeseen, joka olisi kestänyt liian pitkään ja liian tyhmästä syystä.

Aihe on hyvin ajankohtainen. Ellei hallitukselta kohta ala tulla esityksiä luvituksen helpottamisesta, niitä ei tule koskaan.

Teksti ei mitä ilmeisimmin saanut ihmisiä uskomaan tätä tai ymmärtämään asian tärkeyttä. Tai sitten oli muuten vain huono🤷‍♂️.

Kiitos joka tapauksessa palautteesta!

Asian tärkeyden takia kirjoitin tarkoituksella normaalia lyhyemmän, että poliitikotkin jaksaisivat lukea. Olikohan tämä hyvä idea?

Ajankohtaisuudella tarkoitan sitä, ettei kukaan ole juuri nyt käynyt ajamassa metsätyökoneella tuhansien lupabyrokraattien ylitse. Näin aasinsiltana esimerkiksi ELY-keskuksen byrokratialle on viitattu kintaalla aiheuttaen kalabaliikin, vaikkakin tällä hetkellä todennäköisesti pienen metsätyöurakoitsijan toimesta, ei kansainvälisen metsäjätin ohjeistuksen takia.

Jos Vauramo olisi linkatussa artikkelissa avautunut tarkemmin esimerkiksi valituskierroksen pituudesta tai elämäntapavalittajien hankaluudesta, voisi aiheeseen olla enemmän tarttumapintaa (Farseeria lainaten). Lupaprosessit itsessään on ehkä liian yleistävä aihe ja samalla harvalla omakohtaisia kokemuksia niiden monimutkaisuuksista. Ei minulla ainakaan.

3.9.2024 - 15:43

TL

+1405
Liittynyt:
31.7.2020
Viestejä:
1101

Komppaan edellisiä. En kokenut aihetta omakohtaisesti kovinkaan kiinnostavaksi. Sama kyllä pätee suurimpaan osaan ei sijoitusaiheisista artikkeleista.

3.9.2024 - 17:45

Bingo53

+3561
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2323

Sukkelaa luvittamista Saimaan rannoilla jo sata vuotta

Kuva
Luvitus_kanava_kartta

Linkki: https://yle.fi/a/74-20108300

Yli sata vuotta vanha Kutilan kanavahanke Taipalsaarella on toteutumassa, kun hanke sai vesiluvan aluehallintovirastolta elokuun lopussa 2024. Kutilan kanavahanke on ollut ensimmäisen kerran esillä uittoväylänä jo 1880-luvulla. Lappeenrannan kaupunki, Taipalsaaren kunta ja Etelä-Karjalan liitto tekivät esityksen nyt vesiluvan saaneen kanavan rakentamisesta jo vuonna 1982.

Kiirettä on pitänyt, kun vasta 140 vuotta hanke ollut vireillä.

Kutilan kanava avaa uuden väylän Suur-Saimaan Kiviselältä noin 500 metriä leveän Kutilan kannaksen ja Umianlammen kautta Pien-Saimaalle. Hankkeeseen sisältyy noin myös reilun kymmenen kilometrin mittainen veneväylä sekä kanavan yli kulkeva Mantereentien silta, joka on 135 metriä pitkä jännitetty betonipalkkisilta. Sillalle tulee ajoradan lisäksi kevyen liikenteen väylä, ja se nousee korkeine maapenkereineen maastosta näkyväksi maamerkiksi.

Toteutuessaan kanava yhdistää Suur- ja Pien-Saimaan. Kanava on pituudeltaan noin puoli kilometriä. Se lyhentää matkaa esimerkiksi Lappeenrannasta Puumalaan yli kymmenen kilometriä. Sillassa on poikkeuksellista sen merkittävä 18 metrin alikulkukorkeus. Korkeutta tarvitaan, jotta purjeveneetkin pääsevät kulkemaan suoraan Lappeenrannasta ja Taipalsaarelta Suur-Saimaalle.

Kuva
Luvitus_kanava_2024

Kustannusarvio on 17,5 miljoonaa euroa ja töitä tulisi usealle: A-Insinöörit suunnittelee kanavan portti-, sulku- ja pumppaamorakenteita yhdessä asiantuntijaverkoston kanssa, johon kuuluvat AFRY, WSP, Geobotnia, Civil Tech sekä Pontek.

Linkki STT: https://www.sttinfo.fi/tiedote/70471909/kutilan-kanavahanke-taipalsaarella-sai-vesiluvan-yli-satametrinen-silta-kohoaa-nayttavaksi-maamerkiksi?publisherId=69819179&lang=fi

Kanavan ja sillan rakennustyöt eivät pääse tältä istumalta alkamaan, sillä aluehallintoviraston päätökset eivät ole vielä lainvoimaisia. Niistä voi valittaa Vaasan hallinto-oikeuteen.

Tietäen suomalaisten huvituksen luvittamiseen ja siitä valittamiseen tämä voi viedä seuraavat sata vuotta, joten airoja säränsyöjien ei kannata vielä veneeseen valmiiksi laittaa, vaikka Kippari-lehti nostaa purjeita jo innoissaan.

trending_up +4
3.9.2024 - 18:25

hauturi

+3264
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2384

Voi kyllä olla, että ihan koko 140 vuotta ei ole odoteltu lupia, vaan jotain muutakin viivettä on ollut matkassa.

trending_down Alle 0
3.9.2024 - 19:37

Bingo53

+3561
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2323

hauturi wrote:

Voi kyllä olla, että ihan koko 140 vuotta ei ole odoteltu lupia, vaan jotain muutakin viivettä on ollut matkassa.

Routavuosien hankkeista elävöintiin Youtubessa - viivettä on matkassa ollut

Kyllä kitkaa on välillä ollut. Hanketta on ensimmäisiä kertoja pantu alulle Suomen ollessa Venäjän autonominen suurruhtinaskunta ja Kutilan kuuluessa silloin Viipurin lääniin eli kuvernementtiin 1809-1917.

Haave vesireitistä Suur-Saimaan Kutilanlahdelta Umianlammen kautta Läntiselle Pien-Saimaalle on elänyt kohta 150 vuotta. Ensimmäiset suunnitelmat Suur- ja Pien-Saimaan yhdistävästä kanavasta ovat Keisarinvallan ajalta 1876. Silloin Kutilasta käytettiin nimeä Kivitaipale. Sittemmin reitti rakennettiin Tullisalmeen 1930-luvulla.

Kuva
Luvitus_Kivitaipale_kanava

Linkki Pien-Saimaa: https://www.piensaimaa.fi/pumppaamot/kutilan-kanava-ja-kopinsalmi/

Seuraavan kerran Kutilan kanavan kannattavuutta arvioitiin 1990-luvulla. Välissä Venäjä muuttui Neuvostoliitoksi, jota sitäkään ei enää ole.

Kutilan kanavan ja pumppaamon suunnittelu nytkähti jälleen eteenpäin Etelä-Karjalan liiton suunnitteluhankkeessa 2018-2019. Nyt sitä hahmotetaan jo elävällä grafiikalla.

trending_up +1
5.9.2024 - 20:27

A

+1
Liittynyt:
31.3.2020
Viestejä:
512

Annanpas sitten palautetta kolumnista!

Menipä aika poliittiseksi. Siis kantaaottavaan politiikan arvosteluun. Kolumni on faktojen osalta suht itsestäänselvää (esim. että valitusmahdollisuuksien tuomat hidasteet aiheuttavat rahanmenoa projektien hidastumisen kautta) ja näkemyspuolella ollaan lähellä "onko maahanmuutto hyvä vai huono" -tasoa. Lupa-asioista ja byrokratiasta kun voi olla montaa mieltä. Joidenkin mielestä lisää pitäisi saada ja joidenkin mielestä kaikki pois -- ja suurimman osan mielestä pitäisi tehdä jotain tuolta väliltä. Joka tapauksessa on selvää, että lupa-asioiden hitaus ja byrokratia on monin tavoin perusteltua puolesta ja vastaan, on siis politikointia väittää tiettyä näkemystä oikeaksi ja ikään kuin naureskella muille heidän väärämielisyyttään.

Lisäksi mainitsen vielä puheet siitä, että yksityinen raha tekee talousasiat paremmin ja tehokkaammin ja miettii tuottoa investoinneille enemmän kuin muut. Mahdollista ja omastakin mielestä todennäköisesti yleensä totta, mutta tässä olisi hyvä tukeutua vaikka johonkin esimerkkikeissiin.

Niistä "rakenteellisista uudistuksista" että mitä konkreettisesti pitäisi tehdä? Mikä virasto lakkauttaa, mikä toiminto lopettaa tai mitä pitäisi tuoda mukaan. Mutta näitä (poliittisia) mielipiteitä ja näkemyksiä tuutataan aivan kaikkialta jatkuvasti niin että turhauttaa lukea juuri yhtään mitään niihin liittyvää. Joka tapauksessa jos tuota politiikan pesää sohaisee, niin jotta ei mene paasaamiseksi ja tylsäksi politikointipuuroksi niin esimerkit ja konkreettiset selvät ehdotukset perusteluineen ovat mielenkiintoisempia. Hallintoneuvosten lopettamista olisi voinut avata, että miksi ne siis ovat täydellisen turhia instansseja jne.

Toivottavasti sait kiinni mitä haen takaa.

trending_up +3
6.9.2024 - 17:47

SSpro

+6
Liittynyt:
19.1.2022
Viestejä:
3

Liekö sattumaa, tai ei. Rakennuslehdessä tänään luvituksesta puhetta.

Muutama poiminta:

”Tällä hetkellä tilanne on niin haastava ja käytännöt erittäin vaihtelevia kunnasta toiseen, että mekään emme voi enää vaieta. Koemme, että meidän on pakko nostaa epäkohtia esiin, vaikka se saattaakin heikentää omaa toimimistamme alalla.”

Uusi rakentamislaki tulee voimaan vuoden 2025 alussa. Se tuo uusia määräyksiä rakennusvalvonnoille. Tämäkin mietityttää suunnittelijoita.

”Esimerkiksi uuden lain määräys kolmen kuukauden lupakäsittelypakosta on susi jo syntyessään. Se, mistä lupakäsittelyn laskenta aloitetaan, on tällä hetkellä mielivaltaista. Joskus se alkaa, kun hakemus jätetään käsittelyyn, joskus taas, kun viimeinen lisäselvityspyyntö on toimitettu. Viranomainen pystyy itse päättämään, milloin lupahakemus otetaan vastaan ja sitä aletaan käsitellä.”

Helsingin rakennusvalvonnan osittainen kommentti:

"Helsingin rakennusvalvontapäällikkö Leena Immonen tunnistaa hyvin lupakäsittelijöiden ja suunnittelijoiden välisen yhteistyön kehittämistarpeet. Tampereen, Espoon ja Vantaan rakennusvalvonnoissakin työskennellyt Immonen aloitti Helsingissä kaksi vuotta sitten.

”Jo ennen minua Helsingissä tehtiin lean-projekti, jossa pientalopuolella pohdittiin yhdessä suunnittelijoidenkin kanssa lupaprosessin sujuvoittamista. Samat asiat pyörivät edelleen. Olemme myös edistäneet prosesseja palvelumuotoiluprojektin kautta”, Immonen sanoo.

Helsingin rakennusvalvonnassa aloitti viime viikolla työntekijä, joka keskittyy palvelumuotoilun avulla lupaprosesseihin."

trending_up +5
11.9.2024 - 12:32

Aki Pyysing

OP
+13719
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7052

Nesteen negarin jälkeen miuta ei taida tältä vuodelta pelastaa indeksille häviämiseltä kuin Juan Carlos.

Eilen annoin kauppalehdelle haastattelun, jossa poikkeuksellissesti myönsin, että olen yli syklien voittanut indeksin. Tätä ei kannattaisi koskaan ääneen myöntää, koska siitä tulee sekä valehtelusyytöksiä että itselle paineita ja suoritus jatkossa  heikkenee. Sijoitustiedon perustamisen vakavin haitta on ollut, että nykyisin katselen ytd OMXGHI vs oma salkku joka vitun arkipäivä. Tässä ei ole mitään järkeä. 

Toisaalta katsonhan mie NHL-tuloksiakin teksti-tv:stä🤔.

trending_up +9
18.9.2024 - 15:51

Aki Pyysing

OP
+13719
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7052

Taas oli lapa jäässä ja nimi lehdessä. Pitkän linjan faneille ei mitään uutta. Alan ymmärtää urheilijoita, jotka kertovat samat tarinat haastiksesta toiseen. Jos kertoo totuuden, kovin paljon tarina ei siitä muutu.

https://www.talouselama.fi/uutiset/aki-pyysing-paljastaa-ansaitsi-yhdella-liikkeella-150000-euroa/f3fdfe74-1936-4413-af87-5b4975b274d7?ref=twitter:47d3

Kun antaa Almalle haastiksia liberaalisti voi myös kritisoida niitä. Tampereen punakone tuottaa niin paljon toimittajia, että Alman on niitä pakko ottaa talouslehtiinkin. Lehdistökritiikkini kohdistuu lukumääräisesti eniten 1.) Hesariin 2.) Alman talouslehtiin, koska luen juuri niitä. The Economistista löytyy harvoin moitittavaa. Silti pidän sekä Pravdaa että ALman talousmafiaa laatulehtinä. En näe juuri pointtia länkyttää Demokraatista tai Kansan Uutisista, vaikka niidenkin juttuja luen melko usein netistä. Parantumattomia sairauksia on turha yrittää parantaa. Ehkä vähän liioittelin. Demokraatin päätoimittaja Petri Korhonen esimerkiksi on ihan täyspäinen demari. Sellaisiakin vielä siis löytyy.

trending_up +5
19.9.2024 - 13:49

Aki Pyysing

OP
+13719
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7052

Suomalaiset on niin aivopesty erilaisten monopolien pysyvyyteen, että välillä viluttaa. S-ryhmän kunnalliskorruptoivaa vaikutusta ei kerta kaikkiaan tajuta, koska on niin kiva saada asiakasomistajaboonuksia. Ja on toki tietysti miullakin Ääs-kortti ja S-pankin tilillä jotain bonsurahaa lähinnä hotelliasumisesta. Ruokakakaupassa käyn hymy naamalla K-kaupoissa, koska kauppias pankittaa >> S-ryhmä pankittaa. 

trending_up +4
19.9.2024 - 15:07

hauturi

+3264
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2384

S-Pankki on toki osa S-ryhmää, mutta aika erillinen organisaatio kuitenkin. Niinpä tuo 'kun on dominoinut kaavoitusilmatilaa maakunnissa vuosikymmeniä, on myös haastavahkoa olla leijumatta "Ei meillä mitäään haavoittuvuuksia ole" -pohjalta' on vähän turhan suoraviivainen yleistys

19.9.2024 - 15:19

Aki Pyysing

OP
+13719
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7052

hauturi wrote:

S-Pankki on toki osa S-ryhmää, mutta aika erillinen organisaatio kuitenkin. Niinpä tuo 'kun on dominoinut kaavoitusilmatilaa maakunnissa vuosikymmeniä, on myös haastavahkoa olla leijumatta "Ei meillä mitäään haavoittuvuuksia ole" -pohjalta' on vähän turhan suoraviivainen yleistys

Niinkö😎? Eikö siis tosiaankaan S-pankin ATK-henkilöstön pätevyyteen vaikutakaan Itä-Suomen prismamyönteiset kaavoituspäätökset?

19.9.2024 - 20:20

Marraskuu

+1082
Liittynyt:
26.11.2018
Viestejä:
1076

Aki Pyysing wrote:

Suomalaiset on niin aivopesty erilaisten monopolien pysyvyyteen, että välillä viluttaa. S-ryhmän kunnalliskorruptoivaa vaikutusta ei kerta kaikkiaan tajuta, koska on niin kiva saada asiakasomistajaboonuksia. Ja on toki tietysti miullakin Ääs-kortti ja S-pankin tilillä jotain bonsurahaa lähinnä hotelliasumisesta. Ruokakakaupassa käyn hymy naamalla K-kaupoissa, koska kauppias pankittaa >> S-ryhmä pankittaa. 

Bonuksien vaikutuksista en tiedä, mutta hallintoneuvostoissa istuvat poliitikot ovat osuuskaupan edustajina huolehtimassa omistajaohjauksesta kunnallispolitiikassa.

trending_up +2
25.9.2024 - 16:23

Aki Pyysing

OP
+13719
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7052

Käsitykseni Elokapinasta huomionkipeiden hönöjen yhteenliittymänä vahvistu. Toki siis mukana on idealistisia ilmastoahdistujia, jotka eivät tosiaankaan ymmärrä ampuvansa asiaansa jalkaan.

Olen yli yhdeltä elokapinalaiselta kuullut, että ei heidän tarkoituksensa ole häiritä liikennettä, vaan taivuttaa poliitikot tekemään päätöksiä. Kysyn nyt vaan, että kukahan poliitikko on alkanut vaatia lisää ilmastotoimia sen vuoksi, että happamat pikkutytöt hymyilevät kerrankin, kun pääsevät poliisin raahattaviksi kameroiden edessä? 

https://www.talouselama.fi/uutiset/aki-pyysing-paljastaa-ansaitsi-yhdella-liikkeella-150000-euroa/f3fdfe74-1936-4413-af87-5b4975b274d7

Alman otsikoijat ovat tosi söpöjä. Paljastin neljä vuotta vanhan uutisen. Itse juttuun olisin tehnyt jotain pieniä viilauksia, mutta olin kankkusessa enkä jaksanut. Mutta imo ihan kohtullinen juttu. Media on aina kohdellut miuta silkkihansikkain ottaen huomioon mediakritiikkini volyymi huomioon ottaen. Sijoitustiedon lukijoille luultavasti ei yhtään mitään uutta.

Olen tänään taas juustohöyläillyt. Nyt saattaa hyvin olla niin, että tie on auki taivasta myöden, kun Nokia ja Orion nousee, kun Valmet saa tilauksen. Mie toki myin vähän kaikkia kolmea. Ja saa nousta. Mikä vanhan miehen kyseessä ollen on enemmän toive kuin varma tulema. Viriilit PikkuProt sitten erikseen.

Vielä vähän palaan suureen hypetyskeskusteluun, koska JR eilen totesi touhuni woketukseksi, kun miuta haittaa ihmisten käyttämät sanat. Sain muuten melkoiset lämmöt tästä, mutta peitin sen taitavasti. Yleensä provosidun, jos provosoidaan, mutta tämä oli niin ilmeinen lämmitysyritys, että päätin leikkiä stoalaista.

Miun puolesta PikkuPro saa kutsua 6-figejä 6-ficeiksi ja kirjoittaa muutenkin niin teinikieltä kuin haluaa, hilpeäähän se vain on. Mutta kun se kirjoittaa Akin hypettäneen Inissionia, luulee >90% lukijoista Akin tosiaan hypettäneen jotakin. Ts. ylikehuneen omaa osakettaan, millaiseksi osakkeen hypettäminen yleensä ymmärretään. Ja jos yleisö luulee Akin hypettävän, Akin ei tee mieli kirjoittaa enää, koska hiljainen enemmistö syyttää hypettäjää, jos päätyvät tämän hypettämisestä ostamaan lappua. Sen sijaan äänekäs vähemmistö kirjoittaa tänne "Tein omat päätökset, enkä syytä ketään".

Ja miuta viluttaa myös sen hiljaisen enemmistön näkemys miusta tarkoituksellisena harhaanjohtajana. Tällä on monenlaista haittaa poliittisen vaikutusvallan hupenemisesta kasinolla vastaan tuleviin känniavautujiin. Itkussani ei ollut siis kyse kielen kieltämisestä kyykyttämisen ja moraaliposeerauksen ilosta, kuten wokessa. Eikä edes pelkästä mielipahasta, vaan oikeasta vahingosta. Sen verran joustan, että jos JR haluaa tänäänkin kutsua toimintaani wokettamiseksi, niin siitä en lähde vinkumaan tämän enempää. Kannatan nimittäin sananvapautta mutta vihaan käsitteistökiistoja. Tämä jälkimmäinen tunne tuli jo punkabilly/psykobilly/rockabilly-aikana. (Stray Cats oli punkabillyä ja parasta viihdettä 1980 laumahulluudessa)

trending_up +3
25.9.2024 - 18:28

TL

+1405
Liittynyt:
31.7.2020
Viestejä:
1101

Vaikka kiviäkin varmaan kiinnostaa, niin kerron silti ymmärtäväni termin hypettää aika lailla kuten sinäkin ja ymmärrän myös sen käytön viittaamassasi kontekstissa harmittavan. Muutenkin on minusta kyseenalaista perustella sijoituspäätöksiään tyyliin "koska henkilö X sitä osti/suositteli tms.". Tulos on tyypillisesti se, ettei henkilö X vähän ajan päästä enää jaa ajatuksiaan, joka on yleensä harmillinen lopputulema.

trending_up +2
25.9.2024 - 18:46

JR

+5383
Liittynyt:
30.6.2014
Viestejä:
1620

Aki Pyysing wrote:

Vielä vähän palaan suureen hypetyskeskusteluun, koska JR eilen totesi touhuni woketukseksi, kun miuta haittaa ihmisten käyttämät sanat. Sain muuten melkoiset lämmöt tästä, mutta peitin sen taitavasti. Yleensä provosidun, jos provosoidaan, mutta tämä oli niin ilmeinen lämmitysyritys, että päätin leikkiä stoalaista.

En sanonut touhuasi woketukseksi.

Sanoin, että mun mielestä jo se, että sua ärsyttää tapa jolla Pikku-Pro käyttää sanaa, olis täysin riittävä perustelu hänen lakata käyttämästä sitä niin, riippumatta siitä miten moni tulkitsee sen tavalla A ja miten moni tavalla B.

Ja totesin, että tällainen näkemys on woke - verrattuna siis vanhaan koulukuntaan, jossa jotenkin ihmisiä erikseen pitäis pyrkiä ärsyttämään, ja sitten kaikkien pitää teeskennellä ettei se ärsytä.

Eikä ollut lämmitysyritys.

Ja muistaakseni siinäkin oli jotain vikaa, että käytin termiä ärsyttää, mutta tääkään ei ole lämmitysyritys. En nyt osaa kuvailla sitä paremmin. Siis sitä, että haluaisit että Pikku-Pro valitsis sanansa toisin.

Edit: Lisäks musta tuntuu että tän lämpenemisen ytimessä on väärinymmärrys siitä mitä yritin sanoa, ja jos et olis leikkinyt stoalaista, vaan ottanut asian puheeksi, niin ehkä se ois selvinny jo siinä pöydässä. Nyt en tosiaan edes tajunnut, että olin jotenkin epähuomiossa loukannut.

trending_up +7
26.9.2024 - 12:22

Aki Pyysing

OP
+13719
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7052

JR wrote:

Aki Pyysing wrote:

Vielä vähän palaan suureen hypetyskeskusteluun, koska JR eilen totesi touhuni woketukseksi, kun miuta haittaa ihmisten käyttämät sanat. Sain muuten melkoiset lämmöt tästä, mutta peitin sen taitavasti. Yleensä provosoidun, jos provosoidaan, mutta tämä oli niin ilmeinen lämmitysyritys, että päätin leikkiä stoalaista.

En sanonut touhuasi woketukseksi.

Sanoin, että mun mielestä jo se, että sua ärsyttää tapa jolla Pikku-Pro käyttää sanaa, olis täysin riittävä perustelu hänen lakata käyttämästä sitä niin, riippumatta siitä miten moni tulkitsee sen tavalla A ja miten moni tavalla B.

Ja totesin, että tällainen näkemys on woke - verrattuna siis vanhaan koulukuntaan, jossa jotenkin ihmisiä erikseen pitäis pyrkiä ärsyttämään, ja sitten kaikkien pitää teeskennellä ettei se ärsytä.

Eikä ollut lämmitysyritys.

Ja muistaakseni siinäkin oli jotain vikaa, että käytin termiä ärsyttää, mutta tääkään ei ole lämmitysyritys. En nyt osaa kuvailla sitä paremmin. Siis sitä, että haluaisit että Pikku-Pro valitsis sanansa toisin.

Edit: Lisäks musta tuntuu että tän lämpenemisen ytimessä on väärinymmärrys siitä mitä yritin sanoa, ja jos et olis leikkinyt stoalaista, vaan ottanut asian puheeksi, niin ehkä se ois selvinny jo siinä pöydässä. Nyt en tosiaan edes tajunnut, että olin jotenkin epähuomiossa loukannut.

Lämpenemisen ytimessä oli selkeästi väärinymmärrys. Tosin eväitä ei välttämättä ollut tilanteen selviämiseen pöydässä. Olin niin lämmin.

Ja hyvä riidi siitä, että termi "ärsyttää" ärsytti miuta suunnattomasti. Ei se teksti miuta ärsyttänyt ja osaan ihan semiauttavasti pikkuprota, joten tiesin, että kyseessä ei ollut mikään syyntakeellinen teko. Näin sen vain suoraan vahingollisena, mikä on eri asia kuin "ärsyttää". Miuta nyt normipäivänä eniten ärsyttää kaikki. Joskus on parempiakin päiviä, mutta aika harvoin.

Jäämme olemaan eri mieltä lähinnä siitä, pitääkö jonkun muuttaa kieltään siksi, että joku lanipää siitä ärsyyntyy. Imo ei tosiaankaan pidä, muutenhan kukaan ei voi kirjoittaa koskaan mitään. Aina nyt joku ärsyyntyy, vaikka edes Kotuksella ei olisi mitään huomautettavaa. Esimerkiksi miuta ärsyttää joka kerta, kun joku sanoo "esihenkilö", mutta en ole todellakaan esittämässä termin käytön kieltämistä. 

Ja ehkä myös siitä, että olisit miuta loukannut. Eikös se nyt ole niin, että jos mie en kokenut siun loukanneen miuta, niin sitä ei tapahtunut. Oma kokemus on tärkein, eikä niinkään se mitä oikeasti tapahtui.

 

trending_up +1
26.9.2024 - 12:33

JR

+5383
Liittynyt:
30.6.2014
Viestejä:
1620

Ei kenenkään "pidä" muuttaa kieltään, mutta jos se käytetty kieli häiritsee jotain jota pitää jotenkin ystävänään, niin mun mielestä se on ihan vaan perustason toisten huomioonottamista.

En mä ainakaan tahallani kiusaa ihmisiä joista pidän, tilanteissa jotka ei oo multa mitenkään pois. Kuten nyt tässä voisin olettaa sanan "hypetys" käytön.

trending_up +2
30.9.2024 - 04:26

Farseer

+2446
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1727

Hyvä kolumni.

Itse en pitänyt HS Visiota mitenkään uskottavana toimijana lähtöön, enkä usko että mikään muuttuu. Yksi suurimmista syistä on Elina Lappalaisen kaltaiset toimittajapyrkyrit, joilla ei ole mitään osaamista eikä koulutusta talouden saralta. Sieltä tulee kerta toisensa jälkeen mitä heppoisempaa tunteihin vetoavaa potaskaa, jota vähemmän asiaan perehtyneet lukijat todennäköisesti uskovat. 

Koko hänen kirjatuotantonsa on samaa roskaa - mukatieteellistä höpinää vähäiseltä tietopohjalta. Hänen ainoa koulutuksensa on 17 vuotta journalismia, ja työkokemuksensa on pelkkää "journalismia". Heittoviivoilla sen takia, että suurin osa hänen kirjoituksistaan on heikkotasoisia pakinoita.

Todella surkeassa jamassa on Suomen journalismin ja etenkin Helsingin Sanomien toimituksen taso.

trending_up +11
30.9.2024 - 11:03

jami.eskelinen

+8
Liittynyt:
6.8.2024
Viestejä:
2

Kauppalehti kuvasi tilannetta poliittisena superongelmana, joka syntyy siitä, onko hallituksella rohkeutta keventää pääomaverotusta samaan aikaan, kun sosiaaliturvasta leikataan. Olemme siis mahdollisesti ajautuneet yhteiskuntaan, jossa hyvinvointivaltion oma Catch-22 estää ongelman ratkaisun? Selvitysmiesten ja ekonomistien raportit talouskasvun vauhdittamisesta ovat usein uuvuttavan yksitoikkoisia. Suosittelen niiden katsomista tuplanopeudella kahdesta syystä: ensinnäkin, esitykset ovat huomattavasti viihdyttävämpiä nopeutettuina, ja toisekseen, katsojalle jää näin enemmän aikaa keskittyä aidosti tärkeisiin asioihin.

trending_up +2
7.10.2024 - 00:26

Teknokraatti

+1244
Liittynyt:
29.1.2020
Viestejä:
576

https://www.sijoitustieto.fi/sijoitusartikkelit/lyhyita-korkoja-ja-porssisahkoa

"Sivuutetaan tässä yhteydessä käsilaukku- ja autohankinnat, koska nehän ovat niitä harrastavien mielestä sijoituksia, eivätkä kulutusta"

-> Dämn! Siinä meni minulta yksi harrastus. Olen pitänyt itseäni jonkin sortin moottoripäänä, mutta auton hinnan lasken kulutetuksi rahaksi saman tien kun lasku on maksettu. Sijoitukset ovat ihan muualla. 

Sähkölaskun optimointi on tietenkin sijoitussalkkuun verrattuna näpertelyä, mutta jonkin verran alaa tuntevana minulle tulee hyvä mieli toimiessamme säätövoiman tuottajina automatiikan vetäessä talon kulutuksen alas aamun ja illan kulutushuippuihin. Lähes puolen vuoden ajan olemme nettotuottajia juuri silloin kun muut haluavat kuluttaa sähköä eniten. Yksi talo ei tee ihmeitä mutta me nollaamme kahden talon kulutuksen koska myöskään naapurin kulutus ei nosta huipputehoa meidän aurinkopaneeleiden syöttäessä naapuria. Tämä on sikäli harvinaista vastuullisuutta, että siitä ei tarvitse maksaa mitään vaan päinvastoin oman ylijäämänsä saa myydä ruuhkahuippuun kalliilla hinnalla, joiden välissä halvempi tuotanto otetaan omaan käyttöön. Sitäpaitsi, pelkkä 1970-luvun mallia noudattava päivä- yökello on pörssihinnoittelulla niin karkeasti pieleen optimoitu, että siitä tulisi telaketjuteknokraatille imagerasite.

Jos Akin arvio OMXH:n kehityksestä osuu kohdilleen, osakepainoni nousee vuoden sisällä yli 80%. 

trending_up +8
7.10.2024 - 16:31

Aki Pyysing

OP
+13719
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7052

Teknokraatti wrote:

https://www.sijoitustieto.fi/sijoitusartikkelit/lyhyita-korkoja-ja-porssisahkoa

 

Jos Akin arvio OMXH:n kehityksestä osuu kohdilleen, osakepainoni nousee vuoden sisällä yli 80%. 

Mikä on Akin arvio OMXH:n kehityksestä? Arvaan, että tässä on jollain asteikolla käyrä 45 asteen kulmassa (="koilliseen"), tästä kevääseen, mutta millä asteikolla ja milloin on kevät? Vai viitataanko tässä johonkin muuhun kuin olemassaolevan sakun arvonnousuun ja siten sijoitusasteen nousuun?

28.10.2024 - 09:25

Lehtopöllö

+344
Liittynyt:
17.9.2014
Viestejä:
392

Sunnuntain kolumni käsittelee lähes pelkästään USA vaaleja, mutta lainaan tähän avauksen: 

"Jos pystyy väistämään sekä panikoimisen että fomottamisen, biittaa mediaanisijoittajat jo ihan suvereenisti."

Tämä on loogisen kuuloinen ajatus ja olen itsekin lähestynyt sijoittamista näin vuosia ja vuosia, mutta väitteen todenperäisyys on edelleen kysymysmerkki. 

FOMOttamista kun on välttänyt, niin ei salkussa suotta ole mitään Teslaa, Nvidiaa, Microsoftia, Bitcoinia yms. 
"Rationaalisesti" sijoittamalla on sitten kuitenkin: 
- Nestettä osattu olla ostamatta 35 eurosta. Osattu olla ostamatta 30 eurosta. 25 eurosta on jo ostettu ja kun ei panikoitu, niin 20 eurosta lisää! No nyt mennään jo alle 15 euron :( 
- Cityconia taisi tulla ensimmäiset erät 7 euron kieppeiltä, olihan yhtiö massiivisella alennuksella tasearvoon ja osinkoa virtasi valtavasti ja tulos>osinko että osinko oli jossain määrin "kestävällä" tasolla. Panikoimatta on ostettu muutamaan kertaan lisään aleneviin kursseihin ja nyt kurssi on suunnilleen puolittunut ensimmäisistä ostoista. 
- Salkkuun on tarttunut myös mm Rapalaa. Tuota Suomen kalastusteollisuuden Ferraria kun osti "halvalla" ~3 eurosta, niin ei olla tappiolla vielä edes kolmannesta, kun yhtiö on nykyään P/B=0,5 globaalilla brändillä ja kun vähän kaunistellaan velkaa piiloon ja ei puhuta EV/S vaan P/S=0,4
- Kylmän rationaalisella lähestymisellä salkkuun on päätynyt myös Outokumpua. Yhtiö teki 2 vuotta sitten nettotulosta 1,1 miljardia. Tällä hetkellä yhtiön yritysarvo on 1,5 miljardia :( 
- Kamuxia osasin olla ostamatta Q2 kaamean osarin jälkeen negaria peläten. Laskeskelin että JOS negari tulee, niin kurssi saattaisi laskea vaikka JOPA 3,7 euroon josta alkaisin ostaa koska "no brainer" hinta... no siitä naurettavan halvasta 3,7 eurosta on jo porattu alle 3,5 euroon :( 

  • Onneksi hyppäsin Konecranesin kyydistä fomo-junasta 40 eurossa. Kurssi ei sentään puolessa vuodessa ole tuplannut. 
    En tiedä mitä se kertoo markkinoista että USA pörssi vetää ATH toisensa jälkeen ja Buffet-luku vetää päälle 200 % ja Suomi-sijoittamisen majakka, Inderesin mallisalkku, päätti myydä Capmanit 8 % osinkotuotosta ja ostaa tilalle Aiforiaa 100+ miljoonan markkina-arvolla mikä ei tee edes heidän omien ennusteidensa mukaan positiivista liiketulosta 2024, 2025, 2026 tai 2027... 
trending_up +16
28.10.2024 - 15:25

koira

+21
Liittynyt:
28.6.2016
Viestejä:
22

Aki turhaan soimaa metaforaa nopanheitosta; noppa voidan arvottaa sisältämään sama määrä esimerkiksi lukuja 1 ja 2 jolloin metafora kolikonheitosta toimii myös nopalla.

  • koira
28.10.2024 - 16:52

JR

+5383
Liittynyt:
30.6.2014
Viestejä:
1620

koira wrote:

Aki turhaan soimaa metaforaa nopanheitosta; noppa voidan arvottaa sisältämään sama määrä esimerkiksi lukuja 1 ja 2 jolloin metafora kolikonheitosta toimii myös nopalla.

  • koira

Kolikko voidaan myös arvottaa sisältämään sama määrä tuloksia kuin noppa.

28.10.2024 - 17:59

Aki Pyysing

OP
+13719
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7052

Lehtopöllö wrote:

 

FOMOttamista kun on välttänyt, niin ei salkussa suotta ole mitään Teslaa, Nvidiaa, Microsoftia, Bitcoinia yms. 
 

FOMO tulee sanoista Fear Of Missing Out. (Tällä en tarkoita, etteikö Lehtopöllö olisi tätä tiennyt. Mutta ihan kaikki eivät varmasti tiedä.) Ja Fomottamisella mie tarkoitan sitä, että ostetaan vain siksi, että naapuri ostaa ja koska se on naapurilla voitolla. 

Jos oma analyysi kertoo, kuten Äyräksellä aikoinaan, että Tesla tekee paljon parempaa tulosta kuin tuulipuvut luulevat, niin nousuun voi ottaa huoletta ja siitä huolimatta, että kaikki kaveritkin ovat ottaneet.

Jos oma analyysi kertoo, että Nvidia on voittaja, kuten avokillani, voi sitä ottaa siitä huolimatta, että se on noussut perkeleesti ja ammattisijoittajaksi joidenkin kuvittelemalla miehellään ei sitä tosiaankaan ole.

Olen edelleen vakuuttunut, että jos strategia on sokea beesaus kateussyistä (=FOMO), se ei ole voittava strategia. 

trending_up +5