Aki Pyysing
Viimeisimmät viestit
Tammiralli
20.12.2024 - 14:10
Alma pyysi ehkä kolmatta vuotta peräkkäin samaa haastattelua. Omat haastikset on kuulemma kosher jakaa, jos laittaa linkin, sanoi joku ex-päätoimittaja joskus.
Pitkän linjan sijoittaja ja pokeriammattilainen Aki Pyysing on hyödyntänyt pörssin tammikuuilmiötä systemaattisesti jo 1990-luvulta alkaen. Hänen tyylinsä on ollut hieman omalaatuinen.
Kun vuoden viimeisen kaupankäyntipäivän viimeinen tunti lähtee pyörimään, Pyysing aloittaa toden teolla ostotoimeksiannot. Uudenvuodenaatto vierähtää välissä, mutta keventäminen alkaa viimeistään vuoden ensimmäisen kaupankäyntipäivän toisena tuntina.
”Se on hyvinkin kapea ikkuna, mihin vuodenvaihdeilmiö minun nähdäkseni liittyy”, Pyysing sanoo.
”Monesti puhutaan tammirallista, eli tammikuun alusta tammikuun loppuun. Mutta oma periodini on nimenomaan tasan se, kun vuosi vaihtuu.”
Kapeaan ikkunaan on selkeä syy – mitä lyhyempi aikaväli, sitä vähemmän markkinoilla ehtii tapahtua kurssiin vaikuttavia asioita. Aina sekään ei riitä, jos pyhäpäivän lisäksi väliin jää esimerkiksi viikonloppu.
Vuodenvaihteen ilmiö ei välttämättä ole kovin vahva, mutta tuottoa saa kuitenkin noin pari prosenttia.
”Hyvin usein osakkeet nousevat noin prosentin tai kaksi. En hae edes kunnolla voita leivän päälle, vaan ennemminkin leivän kulmalle.”
Tuottotavoite on ennalta määrittelemätön. Pyysing kertoo olevansa ”mutusijoittaja”, ja päätökset elävät tilanteen mukaan.
”En käytä missään nimessä stop profitia, mutta vaikka tuntuisi hirveän hyvältä, pakotan itseni myymään jotain heti tammikuun ensimmäisenä päivänä.”
Joskus on käynyt niinkin, että tammikuun lento on kestänyt vain hyvin lyhyen hetken, minkä jälkeen kurssit ovat hyytyneet hyvinkin nopeasti. Jossain muodossa ilmiö toistuu kuitenkin joka vuosi.
”Joskus tammiralli kestää kaksi tuntia ja joskus kaksi kuukautta, mutta jos ei tapahdu mitään ihmeellistä, niin osakkeet lähtevät tammikuun alussa taianomaisesti nousuun.”
Pienyhtiöitä voi katsella jo aiemmin
Pörssin laskuvuosina, kuten nyt, Pyysing saattaa aloittaa ostot jo aikaisemmin joulukuussa, jos hyviä laskupäiviä osuu kohdalle etenkin pienten yhtiöiden kohdalla.
Joka tapauksessa pörssin viimeisenä kaupankäyntipäivänä hän ostaa osakkeita, olivat ne laskeneet tai eivät.
”Mieluiten ostan sellaisia yhtiötä, jotka ovat sinä vuonna laskeneet, mutta ei minulla mitään kiveen hakattuja sääntöjä ole. Mielellään sellainen yhtiö, että on fundamentaalisesti halvalla sijoitettu. Silloin on myös vaihtoehto B, johon turvautua, jos tammirallia ei tulekaan.”
Vuodenvaihteessakaan ”hypelaput” eivät kiinnosta, eli yhtiöt, joiden arvostus on korkealla suhteessa tuleviin odotuksiin.
Vielä ei Pyysingin mukaan ole varmaa, mitä hän tulee vuodenvaihteessa ostamaan.
Aiemmin hän on ostanut muun muassa metsäyhtiö UPM:ää, ja sama yhtiö saattaa päätyä pelinappulaksi tänäkin vuonna. Pyysingin mukaan UPM on hyvin johdettu yhtiö, jonka hinta on fundamentaalisestikin perusteltu, varsinkin viime aikojen laskun jälkeen.
Isommat yhtiöt ovat hyviä vuodenvaihdepeliin likviditeetin takia.
”Useimpina vuosina tavanomainen ostokohde on ollut Nokia, koska siinä likviditeetti riittää aina. Usein on ollut niin, että minulla ei Nokiaa ole ollut muutoin kuin vuodenvaihteen ympärillä. Tosin siinä on enemmän riskejä kuin UPM:ssä”, Pyysing pohtii.
”Tänä vuonna en välttämättä osta Nokiaa, varsinkin kun se on vähän noussut. Päätän kuitenkin vasta viimeisenä kaupankäyntipäivänä.”
Usein suurimmat muutokset tammikuussa tulevat pienyhtiöihin, joiden kurssit liikkuvat isoja yhtiötä herkemmin.
”Mutta siinä on myös hyvä mahdollisuus ostaa arpoja, jotka eivät voita. Jos Nokiassa haen noin kahta prosenttia tuottoa, pienyhtiöissä muutokset voivat olla paljon enemmän.”
Kokonaisuudessa vain pieni lisäys
Pyysing kertoo hyödyntävänsä vuodenvaihdepelissä sijoittamiseen tarkoitettua luottolimiittiä.
Vuodenvaihdepelin paino koko vuoden sijoitusstrategiassa ei ole erityisen merkittävä, vaikka erikoistilanne hyödynnetäänkin vuosittain.
”Jos viimeisen kaupankäyntipäivän aamuna sijoitusaste on 110 prosenttia, voi se päivän lopuksi olla 125 prosenttia”, Pyysing kuvailee.
Tuotto jää Pyysingin miljoonasalkun kokonaisuuteen nähden pieneksi lisäykseksi.
”Tuskinpa olen kokonaista prosenttiyksikköä plussaa koko salkulle saanut”, hän arvioi.
Tappiot ovat jääneet voittoja paremmin mieleen. Mieleenpainuvin tappio oli useita vuosia sitten, kun Pyysing ennen vuodenvaihdetta osti ainoastaan energiayhtiö Fortumin osakkeita. Siitä ei ainakaan mitään uutista tule, Pyysing kertoo ajatelleensa.
”Sähköyhtiö antoi yllättäen negatiivisen tulosvaroituksen uudenvuodenpäivänä, se jäi hyvin mieleen”, Pyysing naureskelee.
Tehty tappio onneksi korjaantui siirtämällä myyntejä kuukausia eteenpäin. Fortum-fiaskon jälkeen Pyysing kertoo ostaneensa aina useampaa yhtiötä, jotta yhden osakkeen yllättävän laskun vaikutus ei ole niin suuri.
Vaikka Pyysing ei usko sijoittamiseen liittyvien kalenteri-ilmiöiden orjalliseen seuraamiseen muuten, vuodenvaihdeilmiö on pääsääntöisesti pitänyt paikkaansa jo lähes 40 vuoden ajan.
”Vuodenvaihteessa vaihtuvat tilikaudet ja salkunhoitajat, niin tämä vaan ei poistu.”
Sijoitushurujen kryptovalinnat vuodelle 2024
20.12.2024 - 14:04
Casteliero wrote:
Akikin voi top10 sijoituksellaan laittaa xitteriin uuden tittelin ja suututtaa säihkysilmiä. Onnea siitäkin
Sanasta miestä ja palleista härkää.
Päivitin twitterprofiilini ensimmäisen kerran sen jälkeen kun perustin tilin 2014 Sijoitusmessuja varten. Esittelytekstini kuuluu nykyisin:
Uimakandidaatti, optiomeklari, LKV, KTM, lentopallovalmentaja, Suomen tunnetuin lauritsalalainen pokeriammattilainen ja Sijoitustiedon 2024 kryptokisan 7.
Tittelit ovat kronologisessa eli saavutusjärjestyksessä.
Nordnet - Kysymyksiä ja vastauksia
20.12.2024 - 11:45
Nordnetin Kultapossukerhon lainakorot laskivat 0,25% -> 3,94%.
Tästä tuli mieleeni, että on se niin väärin, että "vastuullisesta" = hajautetusta ja siten pieniriskisemmästä osakesijoittamisesta palkitaan. Oma Big Swinging Dick -luottokorkoni on esimerkiksi enemmän. Kyllä välittäjän kannattaisi palkita ärhäköitä spekulantteja eikä elämäntapanittejä. Epäilen siis, että kunnolla hajautetun salkun omistajat ovat niitä, jotka ostavat vain punalappuisia ja tarkkailevat sekä pörssisähkön että määrämittaisten sähkösoppareiden hintaa päivittäin eivätkä käy lauantaisin saunassa, koska silloin sähkö on niin kallista.
Takana lienee sinänsä fiksu ajatus, jossa ohjataan asiakkaita olemaan menemättä poikki. Tässä on taas takana sellainen virheellinen käsitys, että huolettomat hulivilitytöt ja -pojat olisivat pelastettavissa. Olen kauhunsekaisin tuntein seurannut useita vuosikymmeniä, miten äidit ja muut hönöt heittävät toivottomien tapausten perään hyvää rahaa huonon perään. Veikkaus, Alko ja huumediilerit kiittävät. Vastaanottava taho ei, koska ei vielä ole saanut kaikkia rahoja lypsettävältään irti.
Ja todettakoon, että olin poikkeuksellisesti oikeassa. Käyttäjä Velho taisi kysyä Sijoitustiedon vuosikymmenittäisessä asiakastilaisuudessa, että milloin Nordnet laskee luottokorkojaan. Vastasin muistaakseni, että jos olisin pankki, laskisin markkinakorkojen laskiessa ensin talletuskorkoja. Ja luottokorkoja sitten joskus myöhemmin (kun alkaisi jo asiakaskato pelottaa).
Tosin tämän kirjoitettuani tajusin, että kyllä niille kultapossuille kannattaa antaa kireämpää hintaa kuin meille patologisille spekulanteille. Nehän vaihtavat pankkia heti, jos saavat 0,04% paremman marginaalin naapuripankista. Huolimatta vastassa olevasta KYC-paskasta. Nehän suorastaan tuulettelevat, kun pääsevät kamppailemaan byrokratiahelvetin läpi ja säästävät näin kolme euroa😎.
Betfair ja tilien sulkemiset
19.12.2024 - 11:24
Mitä tämä tarkoittaa? Jos voitat yli 100K, menee 40% komissiota vai? Haluaako BetFuck väkisin luopua johtavan vedonlyöntipörssin asemastaan? Jos siis sillä sellainen on.
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset
19.12.2024 - 11:16
SaiPa hävisi ja pörssi laskee, joten on hyvä hetki pörhistellä hyväntekeväisyydellään. Ja uudella arvonimellään. Tykkäsin kovasti Possu-Viestin (slang. Etelä-Saimaa) lanseeraamasta termistä "Suomen tunnetuin lauritsalalainen pokeriammattilainen".
Sijoitusneuvojan hommat lopetin kuitenkin 1990-luvun alussa. Ja aiheesta. Olen poikkeuksellisesti valmistautunut joulupukkiralliin. Yleensä siis en muuten kuin jotain nakkikioskeja pienellä rahalla pilkkimällä. Oman laarin pohjalla ei ole enää kovin montaa ammusta. Tosin yhteisyrityksissä on vaikka kuinka paljon, niissä pelataan eteläkarjalaista kusipääkiekkoa, jossa tärkeintä on, että omissa ei soi. Mie taas rymistelen reippaasti, koska kuolema kolokuttelloo ovelle (laina Einar Schadewitz) ja pitää tuntea elävänsä😎.
SaiPan juniorien tukemiseen olin helposti Jussi Vanhasen puhutettavissa. Pelasin SaiPassa F-D-junioreissa. Organisaatio oli kamala ja valmentajana sotilasmestari. Kesäharjoituksissa (silloin kutsuttiin kuivaharjoituksiksi) juostiin lenkkiä ja vähän vedettiin leukoja. Jos miulla olisi ollut kunnollinen lätkävalmentaja, olisin saattanut hankkia epäonnistuneen urheilijauran pelkästään jääkiekossa. Kasvoin myöhään, mutta lopulta 185-senttiseksi ja olin murrosiän jälkeen nopea, kontaktivalmis ja kylmäpäinen. Ja olisin ollut valmis treenaamaan tosi kovaakin. Ei miusta siis mitään tähteä olisi tullut, en ollut selkeästi tarpeeksi jääkiekkolahjakas. Muuten en olisi F-junioreissa pelannut sellaista kolmoskenttää, joka ei SM-lopputurnauksessa päässyt kertaakaan kentälle.
Kamux
18.12.2024 - 12:05
Joku jyrkempi sanoisi, että mitäs menit koskemaan lessufirmaan.
"Kireä markkinatilanne" on kaiken syynä. Mie kun luulin, että autokaupassa on ollut havaittavissa pientä piristymistä.
Eilen puhuttiin poikaporukassa Kamuxista. Kuulin, että autokaupat myyvät rahoitusta yhdeksällä pinnalla. Mie luulin, että halvemmalla. Ajattelin ääneen pitäisikö tuplata Kamuxit, koska jos ovat myyneet rahoitusta ysillä, pankittavat nykyisessä korkoympäristössä. Miulle sanottiin, että varovaisesti sen lessufirman kanssa. Oikeassa olivat.
Lindex (os. Stockmann)
17.12.2024 - 16:59
Mie koitin pohjaonkia, mutta vähän myöhästyin. Ainakin alusta. Voihan se olla, että roiskahtaa vielä uudestaankin.
Nythän tässä jää vielä odotettavaksi uutinen "Lindex myy Stockmannin sveitsiläisille ja Konstsamfundetille".
Kalmar - Cargotecin itsenäiseksi kasvanut jälkeläinen
17.12.2024 - 12:36
Kalmar sai viiden terminaalitaktorin tilauksen. Paljonko maksaa yksi?
Outokumpu
16.12.2024 - 12:14
Ossuuspankkikin laski targettia 3,5 -> 3,2.
Tämä oli imo hyvin pohdittu:
Tulosparannusta tarvitaan investointien ja osinkojen mahdollistamiseksi: Suunnitteilla
oleva investointi Yhdysvaltoihin kylmävalssauskapasiteettiin (n. 200–300 milj. euroa)
lähestyy päätöksentekoa. Kuluvan vuoden kassavirta on jäämässä erittäin heikoksi, ja
suunnitellun investoinnin toteuttaminen edellyttää vahvaa tulosparannusta, jotta
osingonmaksuun ja taseasemaan liittyvien tavoitteiden täyttyminen olisi realistista. Yhtiö
pyrkii ylläpitämään kasvavaa ja vakaata osinkoa, mutta samalla nettovelan ja käyttökatteen
välisen suhteen tulisi pysyä tavoitteiden rajoissa (< 1,0x).
Ossuuspankilla on hyvää, että kertovat, mistä targetit tulevat. Tosin esim. EV/EBITDA 3,9 tuntuu vähän hira-menetelmällä poimitulta.
Tavoitehintamme muodostuu vuosille 2025–
2026 sallimastamme EV/EBITDA-kertoimesta 3,9x sekä kassavirtamallista, joita painotamme
tasasuhtein.
Jäin vähän pohtimaan, että mitä pörssikurssille tapahtuisi, jos Outsa ei anna yhtään O'Sinkkoa? Tai entä jos antaa entistä enemmän? Noh, kaikenlaiseen hölmöön pohdiskeluun sitä voi aikaansa käyttää.
Lamor Corporation Oyj
16.12.2024 - 11:29
Olen törmäillyt kaikenlaisilla messuilla Lamoriin, ja harkinnut ottamista monta kertaa. Onnekseni en ole koskaan päätynyt ostamaan. Väistin jopa pikahudat annista, vaikka Karo Hämäläinen otti tätä. https://www.taloustaito.fi/Rahat/lamor-tarjoaa-impaktinamua-digital-workforce-suuria-unelmia--vilkaisu-kahteen-listautujaan/#58061d58 Ei tainnut mennä koskaan listautumishinnan 4,83 yläpuolelle. Tänään tehtiin uusi ATL @1,21.
Lamor on sopinut uudesta työnjaosta NEOM Companyn kanssa. Sopimuksen mukaisesti Lamor toimittaa 9 miljoonan euron edestä öljyntorjuntateknologiaa NEOM Companylle. Lamor on muuttanut NEOM Companyn tilauksen arvoa yhtiön tilauskannassa vastaamaan lopullisen sopimuksen yllä mainittua kokonaisarvoa.
Teknologiatoimitukset ovat alkaneet ja ne pyritään saamaan päätökseen vuoden 2025 ensimmäisen neljänneksen alussa. Suurin osa kauppasummasta maksetaan vuoden 2024 neljännen neljänneksen aikana. Toimituksilla on myönteinen vaikutus Lamorin sitoutuvan käyttöpääoman määrään sekä kassatilanteeseen.
Lamor tiedotti 27.5.2024 NEOM Companyn valinneen Lamorin merkittävän ympäristönsuojeluhankkeen toimittajaksi läntisessä Saudi-Arabiassa ja yhtiöiden allekirjoittaneen noin 55 miljoonan euron arvoista ja kolmivuotista hanketta koskevan sopimuksen öljyntorjuntavalmiuspalveluista ja -teknologiasta. Lamor tiedotti 10.9.2024, että yhtiö oli vastaanottanut NEOM Companyltä alustavan ehdotuksen sopimuksen muuttamisesta työnjaon osalta.
Mikäköhän miuta on pidätellyt ottamasta tätä? 120M liikevaihtoa ja 37M markkina-arvoa ja hyötyy huthi-ohjuksien osumisesta öljytankkeriin on juuri sellainen kioski, jota voisin ostaa. En siis muista miksi en ole ottanut. Annin ostamattomuuspäätös tosin on jälkikäteenkin selkeä: Miun strategiaan ei kuulu ottaa ipobuumin häntiä hinnalla millä hyvänsä siinä pelossa, että muut saavat pikiksiä ja mie en.