Ei tuota Mordorien maata kannata järjellä yrittää ymmärtää. Normaalin maan lainalaisuudet ja käytännöt ei päde, siellä nämä on lähinnä "normal katastrof".
Henki Kremlin hallinnon puheissa on, että eihän joku 500000 ole vielä oikein mitään kun suuressa isänmaallisessa sodassakin meni se 20 miljoonaa. Ja nyt ollaan sentään sodassa Natoa ja koko länttä vastaan...
Peräänkuulutan taas motiiveista. Vaikka Venäjän romahtaminen voi näyttää meikäläisittäin hölmöltä, niin onko se sitä niille, jotka päätöksiä tekevät? Pohjoi-Korea lienee hirvein maa maailmassa vieläpä isolla erolla seuraavaan, mutta moni diktaattori varmaan kadehtii sitä.
Valtakuntaahan siinä selvästi halutaan laajentaa. Vaikka se tuntuu ainakin osalle palstalaisista olevan vaikea käsittää, ovat taloudelliset vaikutukset Putinille täysin irrelevantteja tai vähintäänkin toissijaisia.
Putin on maalannut itsensä nurkkaan. Ei ole näkyvissä minkäänlaista exit-strategian mahdollisuuttakaan nykyiseltä pallilta eläkkeelle. Paitsi ehkä sinne Pohjois-Koreaan.
Miksi oletat Putinin tahtovan ikinä eläkkeelle diktaattorin hommistaan? Aika harva diktaattori kai tällaista siirtymää tekee.
Jep, ei tuollaiselta istuimelta voi eläkkeelle jäädä. Joudut syytteeseen rikoksistasi, kaikki omaisuus "sosialisoitaisiin takaisin". Mutta vielä tärkeämpänä olet ns. dead man walking. Jos yrittäisi vain astua sivuun, olisi maalitaulu selässä hautaan asti. Sekä omilta "tovereilta", että kaikilta muiltakin, joita olet vuosikymmenien varrella alistanut tai muuten vain vittuillut.
Moderni slaavilainen tulonjakoteoria - Ukrainan valtaaminen rikastuttaa köyhimpiä Venäjän osia ruumismaksuilla
Kuoleman ekonomia eli "Deathonomics" on tuorein mittapuu Euroopasta itään olevien talouksien kehittymisen selittämiseksi. Venäjän köyhimmillä syrjäseuduilla sotaan lähteminen on nyt rationaalinen taloudellinen vaihtoehto. Venäjä on alkanut tarjota korkeita palkkoja ja lisäkorvauksia saadakseen palkattua uutta sotaväkeä. Maan köyhimmillä alueilla sotavoimien palkkataso on viisinkertainen keskimääräiseen ansiotasoon nähden. Lisäksi etulinjassa menehtyneiden perheet saavat suuria kompensaatiomaksuja hallinnolta.
Venäläinen ekonomisti on The Wall Street Journalin mukaan laskenut, että 35-vuotiaan, vuoden taistelleen ja rintamalla kuolleen miehen perhe saa noin 14,5 miljoonaa ruplaa eli noin 150.000 jenkkidollaria palkkana ja kuolemankorvauksena. Tämä on enemmän kuin tämä olisi ansainnut siviilinä kumulatiivisena ansiona 60 vuotiaaksi asti työskenneltyään. Perheillä on lisäksi oikeus muihin bonuksiin ja vakuutuskorvauksiin.
“Going to the front and being killed a year later is economically more profitable than a man’s further life,” Inozemtsev said, a phenomenon he calls “deathonomics.”
Eli rahallisesti on kannattavampaa mennä kuolemaan rintamalle!
Rintamalla menehtyneiden määrä on nyt niin suuri, että maksut - noin 30 miljardia dollaria kuluvana vuonna kesäkuun loppuun mennessä - kertovat kuinka sota muuttaa Venäjän yhteiskuntaa ja taloutta laajassa mittakaavassa. Sodan alusta alkaen Kreml on kasvattanut armeijan kulutusmenoja neuvostoajan huippulukemiin, jolla myös on vältetty osa lännen pakotteiden vaikutuksista. Asetehtaat pyörivät kellon ympäri ja tuottavat työvoimalle työllisyyttä sekä hyvät ansiot.
Karttuvat kuolemankorvaukset ovat tuottamassa varallisuusruiskeen eräille Venäjän köyhimmistä alueista vastineeksi jatkuvasta nuorten sotilaiden virrasta sodan kulutukseen. Köyhyyslukemat alkavat olla alimmillaan sitten vuodesta 1995 alkaen kerättyjen virallisten tilastotietojen mukaan. Oletukset siitä mitä armeijaan liittyminen merkitsee on siellä muuttumassa. Aiemmin sitä pidettiin ammattitaidottomien paikkana olla joutilaana. Nyt hallinto muovaa asiasta uutta kuvaa.
Kuva
Rahalla Kreml on saanut helpommin rekrytointia eteenpäin epäonnistuttuaan liikekannallepanossa 2022, joka sai taisteluikäiset miehet vain pakenemaan maasta.
Putin on julkisesti kannustanut siihen, että kuoleminen on arvokkaampaa kuin eläminen Venäjän kovia kokeneissa kaupungeissa.
“Losing a loved one is a great tragedy, an unfillable void,” Putin said in a November 2022 meeting with Russian women who had lost sons in the war.
“But some people barely live, and when they die, from vodka or something else, it’s unclear how,” he said to one of the mothers. “Your son lived, you understand? He accomplished his goal.”
Venäjä on menettänyt arviolta 600.000 kuolleina tai pahoin haavoittuneina läntisten arvioiden mukaan. Sotilaalle maksetaan 210.000 ruplaa (noin 2.140 USD), mikä on hiukan vajaa kolminkertainen kansalliseen 75.000 ruplan keskiansioon nähden. Operaatioihin osallistumalla voi ansaita lisäkorvauksia ja bonuksia. Kaatuneen perheelle maksetaan yli 150.000 jenkkidollaria liittovaltion ja paikallishallinnon korvauksina.
Kuva
Tuloksena Venäjä pystyy nyt lisäämään miehitystä noin 1.000 miestä päivässä tahdilla, brittien puolustusministeriön mukaan. Tosin kulutus on samaan aikaan 1.500 miestä päivässä.
Maksut tuntuvat jo valtion budjetissa, jossa niiden osuus oli 8% valtion kuluista viime kesäkuun 2024 lopussa. Maksut lisäävät voimakkaasti valtion vajetta sekä aiheuttavat inflaatiota, mikä on johtanut Venäjän keskuspankin nostamaan ohjauskorkonsa huimaan 21% arvoon. Rintamalle menevät kädet vähentävät samalla ammattityövoimaa ja ovat johtaneet hitsaajien, rakentajien ja tavarankuljettajien pulaan.
Ruumisvaunujen virran arveltiin aiheuttavan sotaa vastustavia protesteja, mutta toisin on käynyt - Buriatia: Since January 2022, bank deposits in Buryatia are up 81%. This year, residential construction is up 32%, compared with a national average of 2%.
Kuolleista saaduilla maksuilla paikallinen väestö on voinut rakentaa asuntonsa ja hankkia autonsa: “My son and husband earned this money with their blood”.
Sodan loppuminen ja miesten paluu tyhjin käsin voisi olla taloudellinen katastrofi joillakin osin Venäjää. Rauhalle ei helpolla liittoneuvostosta ja duumasta välttämättä tukea löydy.
Vaikka Venäjällä on mittaamattomattomat luonnonvarat, niistä kaikkein tärkein on tykinruuaksi alistuvainen väestö. Toisessa maailmansodassa Venäjälle pumppasivat sodankäyntikalustoa länsiliittoutuneet, nyt itä-. Toisessa maailmansodassa tykinruokaa motivoitiin suoraviivaisesti "mene tai kansankomissaari ampuu selkään". Tänä päivänä sentään lyödään öljyrahaa käteen ennen kuin selkään ampumisella uhkailu alkaa.
Tämä toimii myös siinä mielessä hienosti, että ensin otetaan haltuun burjaattien/tsetseenien/jne/ja nyt Ukrainan arot ja sen jälkeen lähetetään sieltä miehet tykinruoaksi. Aleksanteri suurikin taisi jo käyttää jossain määrin samaa menetelmää.
Toisen maailman sodan suurimpia virheitä oli Neuvostoliiton tukeminen sodassa Saksaa vastaan. Jenkit auttoivat Neuvostoliittoa ja sitä virhettä maksetaan edelleen.
Hitlerin Saksa olisi hyytynyt tuonne Neuvostoliiton aroille joka tapauksessa. Aikaa vain olisi vienyt jonkin verran kauemmin.
Mutta sinä aikana natsit olisivat voineet saada ydinaseen käyttökelpoiseksi, ja se maailma olisi voinut olla jotain muuta kuin Venäjä ainoastaan heikentämässä itseään vapaaehtoisesti jonkun Ukrainan kesyttämisen vuoksi.
Toisen maailman sodan suurimpia virheitä oli Neuvostoliiton tukeminen sodassa Saksaa vastaan. Jenkit auttoivat Neuvostoliittoa ja sitä virhettä maksetaan edelleen.
Ei ollut. Virhe tapahtui vasta sen jälkeen, jolloin olisi kannattanut kuunnella kenr. Georg Pattonia.
Länsi jätti itäisen Euroopan maat Neuvostoliitolle, joka härskisti käytti tilannetta hyväkseen. Neuvostoliitto pääsi Berliiniin Yhdysvaltojen aseavun auttamana ja otti itselleen maat, joista se oli työntänyt Saksalaiset pois.
Länsi oli väsynyt ja takki tyhjänä. Olisi pitänyt jaksaa työntää Neuvostoliitto takaisin omille alueilleen pois Euroopasta.
Tähän aikaan vuodesta tietysti yritetään saada mahdollisimman moni koti kylmäksi, sairaala pimeäksi jne.
Tämä lienee Venäjän reaktio Trumpin rauhansuunnitelmiin ja Scholzin puheluun. Silti varmaan joku edelleen yllättyy, että Venäjä vastaa heikkouteen väkivallalla.
Kiinan tuki Venäjälle alkaa paljastua suuremmaksi kuin haluttiin uskoa. Jos ei oltaisi päästy tuurilla luikahtamaan Natoon, oltaisiin nyt todella kusisessa paikassa. Nyt ollaan pelkästään kusisessa, etulinjan maa on etulinjan maa. Jos Xi päättää rynniä Taiwaniin tästä voi kuin voikin tulla kolmas maailmansota.
Biden antoi Ukrainalle luvan iskeä Venäjän maaperälle amerikkalaisilla pitkän kantaman ohjuksilla.
Juuri tullut uutinen. Jotenkin ajattelisin, että tuskin tämä ilman Trumpin vihreää valoa tuli. Olisi aika hönöä vetää täysin eri politiikalla vallan loppuviikot. (Toki viime yön iskuilla voi olla myös merkitystä.)
Biden antoi Ukrainalle luvan iskeä Venäjän maaperälle amerikkalaisilla pitkän kantaman ohjuksilla.
Juuri tullut uutinen. Jotenkin ajattelisin, että tuskin tämä ilman Trumpin vihreää valoa tuli. Olisi aika hönöä vetää täysin eri politiikalla vallan loppuviikot. (Toki viime yön iskuilla voi olla myös merkitystä.)
Toisaalta sitten se, että jos lupa kerran annetaan niin onko sitä kovin helppo perua? Eli eka ollaan: "tässä nää aseet ja saatte nyt tehä mitä haluutte niillä, about". Sit myöhemin et "hei hei, ette saakkaan, enää". Vartautusko jotenkin et joku kännissä heittää köyhälle kaverilleen 200e, "pelaa hei pokkaa, enjoy"...ja sit kuukauden päästä onkin et "hei hei, lopeta se pelaaminen mun rahoilla".
No en tiiä oliko mitenkään järkevä analogiayritys mut ainakin se, että jos Trump jotain tollasta yrittäs niin sitten tarvis olla jotain positiivistakin tarjota. Koska ei Ukrainan tarvii totella jos se ei halua ja aseet on sen hallussa. Lisäksi; kai siellä Bidenin lakijargoniukot voi laatia hommelit, joiden mukaan uusi lupa on lopullinen ja tehdä sen kumoamisen Jenkkilainsäädännöllisesti maksivaikeeksi.
Kyl mä näkisin, et tää on aikalailla case, että kun "pullon henki on vapautettu, niin vaikea saada takaisin". Toki aseiden toimitus voidaan katkaista. Vika ajatus vielä se, miten muiden aseiden kanssa on mennyt - ei koskaan puhettakaan peruuttelusta kun kerran pullon henki on pullosta päästetty, yhteen suuntaan on aina kuljettu.
Tuntuu että tässä saatetaan varautua siihen että toimitetut aseet saadaan mahdollisimman hyvään käyttöön, ehkä myös rohkaista Saksaa vihdoin antamaan myös pitkän kantaman aseita. Saattaa myös olla että uusi hallinto voi hankaloittaa/estää Himarssien tarkan käytön.
Biden antoi Ukrainalle luvan iskeä Venäjän maaperälle amerikkalaisilla pitkän kantaman ohjuksilla.
Juuri tullut uutinen. Jotenkin ajattelisin, että tuskin tämä ilman Trumpin vihreää valoa tuli. Olisi aika hönöä vetää täysin eri politiikalla vallan loppuviikot. (Toki viime yön iskuilla voi olla myös merkitystä.)
Toisaalta sitten se, että jos lupa kerran annetaan niin onko sitä kovin helppo perua? Eli eka ollaan: "tässä nää aseet ja saatte nyt tehä mitä haluutte niillä, about". Sit myöhemin et "hei hei, ette saakkaan, enää". Vartautusko jotenkin et joku kännissä heittää köyhälle kaverilleen 200e, "pelaa hei pokkaa, enjoy"...ja sit kuukauden päästä onkin et "hei hei, lopeta se pelaaminen mun rahoilla".
No en tiiä oliko mitenkään järkevä analogiayritys mut ainakin se, että jos Trump jotain tollasta yrittäs niin sitten tarvis olla jotain positiivistakin tarjota. Koska ei Ukrainan tarvii totella jos se ei halua ja aseet on sen hallussa. Lisäksi; kai siellä Bidenin lakijargoniukot voi laatia hommelit, joiden mukaan uusi lupa on lopullinen ja tehdä sen kumoamisen Jenkkilainsäädännöllisesti maksivaikeeksi.
Kyl mä näkisin, et tää on aikalailla case, että kun "pullon henki on vapautettu, niin vaikea saada takaisin". Toki aseiden toimitus voidaan katkaista. Vika ajatus vielä se, miten muiden aseiden kanssa on mennyt - ei koskaan puhettakaan peruuttelusta kun kerran pullon henki on pullosta päästetty, yhteen suuntaan on aina kuljettu.
Luin jostain eilen että käyttö voidaan estää etänä - mikä olisi ihan loogista. Vaativat kaiketi myös jatkuvaa huoltamista. Voisi siis kuvitella että voidaan perua anytime ja vehkeistä tulee käyttökelvottomia
USA:n sotilasviranomaiset eivät odota tämä muuttavan sodan kulkua sen kummemmin mutta ihan kiva lisähän tuo on Ukrainalle vaikka jotain rajoituksia kai näissäkin eri lähteiden mukaan.
Venäläinen ekonomisti on The Wall Street Journalin mukaan laskenut, että 35-vuotiaan, vuoden taistelleen ja rintamalla kuolleen miehen perhe saa noin 14,5 miljoonaa ruplaa eli noin 150.000 jenkkidollaria palkkana ja kuolemankorvauksena. Tämä on enemmän kuin tämä olisi ansainnut siviilinä kumulatiivisena ansiona 60 vuotiaaksi asti työskenneltyään. Perheillä on lisäksi oikeus muihin bonuksiin ja vakuutuskorvauksiin.
Tähän liittyy tiettävästi vielä semmoinen mukava venäläinen sopimusklausuuli, että mukaan ilmoittautuneet sotilaat ovat sitoutuneet olemaan mukana "erityisoperaatiossa" kunnes he kuolevat tai loukkaantuvat, ei ole muuta tapaa "poistua" tai päästämään eroon tästä operaatiosta, jos se ei sitten kuitenkaan kentällä tunnukaan enää coolilta, ainakaan ennen kuin operaatio lopullisesti loppuu. Rintamakarkurit ammutaan heti. "Kadonneiksi kirjattujakin" tiettävästi on jostain syystä runsaasti ja heistä ei valtio kuolemankorvauksia luonnollisesti pulita.
Maan tavat kun tietää, niin luultavasti rintamalla toimivat lääkärit tai upseerit (kuka siellä toteaakin kuolleeksi) käärivät myös hyvät massit kun joku tunnistamattomksi räjähtänyt saakin yllättäen uuden henkilöllisyyden kuolintodistukseen.
Monet EU:n maat tukevat edelleen Venäjän hyökkäyssotaa suoraan ja Intian kautta.
Kuva
Kiinaoli lokakuussa suurin venäläisten fossiilisten polttoaineiden ostaja, ja sen osuus Venäjän viiden suurimman tuojan kuukausittaisista vientituloista oli 45 % (6,1 mrd. euroa). Raakaöljyn osuus Kiinan tuonnista Venäjältä oli 65 % (3,9 mrd. euroa).
Intia oli toiseksi suurin venäläisten fossiilisten polttoaineiden ostaja lokakuussa ja sen osuus Venäjän viiden suurimman tuojan kuukausittaisista vientituloista oli 19 % (2,6 mrd. euroa). Arviolta 77 % Intian tuonnista (arvoltaan 2 mrd. euroa) oli raakaöljyä.
Intiasta on nyt tullut suurin öljytuotteiden viejä EU:hun eli se ostaa Venäjältä ja myy EU:hun.Kiva. Vuoden 2024 kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana Jamnagarin, Vadinarin ja uuden Mangaloren jalostamon – jotka ovat riippuvaisia venäläisestä raakaöljystä – vienti EU:hun kasvoi 58 prosenttia vuoden 2023 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.
Turkin tuonti oli kolmanneksi suurin ja sen osuus Venäjän viiden suurimman tuojan kokonaisvientituloista oli 19 % (2,5 mrd. euroa). Turkin tuonnista Venäjältä 56 % oli öljytuotteita ja 23 % raakaöljyä.
EU oli lokakuussa neljänneksi suurin venäläisten fossiilisten polttoaineiden ostaja, ja niiden tuonnin osuus viidestä suurimmasta ostajasta oli 13 % (1,8 mrd. euroa). Suurin osa EU:n Venäjän fossiilisten polttoaineiden hankinnoista oli putkikaasun (47 %) ja seuraavaksi LNG:n (32 %). Tämän lisäksi Venäläistä polttoainetta virtasi siis runsain miton Europpaan Intian välittämänä.
Tartteehan se Venäjä tukea tähän "erikoisoperaatioonsa"!
Käsittääkseni molempien ydinvoimaloiden kohdalla on kyseessä tekniset viat, ei sabotaasia.
Se, että jos ryssä alkaisi sabotoida ydinvoimalaitoksia veisi tämän hybridisodan uudelle tasolle. Ei näihin kuitenkaan kannata patikoida, se on se mihin niillä pyritään.
Olisin kuitenkin sitä mieltä, että mikäli voidaan osoittaa ( käsittääkseni käytetään yleensä 80% todennäköisyyttä) venäjän olevan esim. Kaapelirikkojen taustalla, tulisi Euroopan tehdä vastatoimia ( esimerkiksi itämeren kautta tapahtuvan öljynviennin vaikeuttaminen, venäläisten yritysten kaupankäynnin rajoitukset jne. Kuitenkin siten, että taloudellinen merkitys olisi merkittävä.)
Luulisi että länsi tekisi vastineeksi omia hybridi-iskujaan esimerkiksi Venäjän tietoliikenneyhteyksiin. Voiko olla mahdollista että jotakin touhutaankin, mutta niistä ei vain päädy julkisuuteen minkäänlaista tietoa?