big bad bear
Viimeisimmät viestit
Sijoittaisiko EQ-Kiinteistörahastoon (hoiva- ja liikekiinteistöt)?
18.2.2025 - 17:17
Aki Pyysing wrote: Yllättävän hyvin media muuten hyväksyi teesin, että emme myy, koska nyt ei voi myydä. Suomen kiinteistömarkkinat toimivat tälläkin hetkellä oikein hyvin. Tosin alemmilla hinnoilla kuin myyjät haluaisivat.
Tutkivat journalistit ja sen sellaiset ovat selvästi vasemmalle kallellaan, niin tämä ei sinänsä yllätä. MOT olisi tehnyt tästä jo varmasti jutun, mutta kun on toimittajilla ja sen pomoilla on oma asuntolainalla ostettu omistusasunto jonka arvo voisi kärsiä siinä samalla, jos asioista puhuttaisiin niiden oikeilla nimillä.
Kryptovaluutat sijoituskohteina II. (Bitcoin, Ethereum, XRP, Solana jne...)
18.2.2025 - 13:31
Casteliero wrote:
Tais olla big bad bearin kanssa vähän väittelyn tynkää ennen Bitcoin ETF:ien julkaisua, ettei sovereign wealth fundsit olisi kiinnostuneita sijoittamaan Bitcoin ETF:iin. Minä tietty olin sitä mieltä, että kyllä ne sieltä nyt tulee nekin. No: https://x.com/JSeyff/status/1890486922587275655
Abu Dhabi's sovereign wealth fund, Mubadala Investment Company, is now the 7th largest known holder of BlackRock's Bitcoin ETF at $461.23 million
On ne niistä kiinnostuneita.
Asiallinen nosto! Ja harvoin näin mielelläni olen väärässä! Adialla oli ilmestynyt samanlainen steikki samaan ETF:ään. Tässä uutisoinnissa varmaankin sekoitetaan noi kaksi mutta samaa öljyrahulia se kuitenkin on. Norges Bank Investment management (maailman suurin rahasto) väittää vielä, että se ei gamblaa kryptoissa kansallisomaisuudella. Mutta kun mandaatti on Global Equities, niin jännästi sieltä taseesta löytyy kuitenkin $ 500m Microstrategya. Nämä NBIM kaverit komentavat oikeasti isoa rahaa ja omistavat muun muassa maailman kaikista listatuista osakkeista 1.5-1.6%, eli jos se kelkka noilla on kääntymässä niin... ei tuota enää pysäytä mikään mun mielestä. Pienemmät katsoo noita kuitenkin ylöspäin, ja sitten kun tarvittavat komiteat ja vetoomukset on vedetty läpi, hypätään mukaan. Tulee hyvä 2025 vielä bitcoinille ja etherille!
Citycon
13.2.2025 - 14:58
PikkuPro wrote:
Korot ovat jatkaneet laskua, 12kk euribor nyt alle 2,4%...tämä toinen iso taustatekijä going forward kun joskus jotain uusiakin lainoja ehkä tarvii hinnoitella.
En ole eri mieltä siitä, että matalat korot auttavat Cityconin kaltaista firmaa. Mutta mun mielestä yleinen korkotaso, onko se nyt prosentin alempana vai ei, ei ole velkojen uudelleenrahoituksen näkökulmasta erityisen kiinnostavaa. Cityconin bondeille voi ostaa vakuutusta jollain 250bp hinnalla (credit default swapilla), ja mitä huonommin kiinteistömarkkina voi, sitä korkeampi tuon vakuutuksen hinta on. Se heijastelee sitä, mikä spreadi cityconin on maksettava euroswapin tai "riskittömän koron" päälle uusia bondeja liikkeelle laskiessa.
EKP:n korkopäätökset valitettavasti eivät seuraa Suomen tai Pohjoisten maiden kiinteistömarkkinoiden tilaa. Lähinnä kiinnostaa, vetääkö Saksan ja Ranskan talous vai nou. Mutta välillisesti sillä on hemmetisti merkitystä Cityconille kiinteistöjen hintafunktion kautta. Eli EKP voi jatkaa korkojen leikkausta, mikä lähtökohtaisesti auttaa Cityconia koska matalat korot tekevät hyvää kiinteistöille. Ja jos Cityconilla menee paremmin, muuttuu rahoitus myös suhteellisesti tarkasteltuna halvemmaksi. Mutta jos leikitään, että korot nousisi nyt prosentilla ja pitäisi uudelleenrahoittaa, ei ongelma varsinaisesti olisi se prosentin lisäkulu, vaan credit spread, joka levenisi vielä entisestään koska Citycon muuttuisi riskisemmäksi.
Kulta sijoituskohteena
11.2.2025 - 15:37
Bingo53 wrote:
No joo, tämä kullan pyörittely tässä laskiaispulla-aikaan, kun lumi puuttuu on lähinnä johdatusta vertailemaan vaihtoehtoista sijoituserää (kulta vai Bitcoin) salkun osana tasapainottamaan ja itse asiassa parantamaan salkun tuottoa.
Jarkko Aho pyöritteli aihetta muistaakseni lokakuussa Hesulin Tuskaretkellä vertailemalla salkkuja, joiden allokaatioita säädettiin säännöllisesti ja päästiin parempiin tuloksiin.
Lähde: Esitelmä Jarkko Aho 25.10.2024
Vastaavasti asiaa tarkasteli tiukemmin Bitcoinin kannalta Coinmotionin Thomas Brand marraskuussa Sijoittaja 2024 tapahtumassa Messukeskuksessa.
Lähde esitelmä Brandt Coinmotion: Bitcoin sijoittajan työkalupakissa 28.11.2024
Tästä aiheesta eli kummalla vaihtoehtoisella lajilla pääsee parempaan tulokseen kuulisi mielellään muiltakin mielipiteitä, jos asiasta on numerokokemusta.
Näkemättä koko esitystä, sinun viestin perusteella vaikuttaa klassiselta backtestaukselta josta sitten vedetään johtopäätös, että näin tämä homma toimii. On helppoa sanoa, että tulee korkeampi sharpe jos on bitcoinia salkussa sen jälkeen kun bitcoinin hinta on 15-kertaistunut trendaamalla ylöspäin. Ei tuosta voi näillä spekseillä oikein muuta sanoa, kuin että menneisyydessä on ollut hyvä olla bitcoinia salkussa. Tällaisissa analyyseissa myös sillä, mistä päivästä tarkalleen mihin päivään otetaan data, on todella paljon merkitystä tulosten kannalta.
Näiden sijoitusten erilaisen luonteen vuoksi en aio jatkossakaan mallintaa portfoliolle tehokasta rintamaa 3d avaruudessa osakkeiden, korkosijoitusten ja kryptojen välillä - mutta Coinmotion näyttää olevan eri linjoilla.
Kryptovaluutat sijoituskohteina II. (Bitcoin, Ethereum, XRP, Solana jne...)
7.2.2025 - 12:18
Antti Hyppänen wrote:
Tästähän on hyvä nyrkkisääntö, joka kuuluu about näin: Silloin kun tekee mieli ottaa screenshot portfoliosta -> paina myyntinappia. Ehkä voisi jalostaa myös niin, että silloin kun tekee mieli kommentoida kurssia someen -> paina myyntinappia. Ei varmasti mikään huonoin indikaattori sille, että paikalliset huiput alkaa olla lähellä :D
Toinen (itse käyttämäni) vaihtoehto on kanssa, että ei tee koskaan yhtään mitään paitsi jos mielipide allaolevasta sijoituksesta muuttuu fundamentaalisesti.
Kryptovaluutat sijoituskohteina II. (Bitcoin, Ethereum, XRP, Solana jne...)
4.2.2025 - 12:18
Antti Hyppänen wrote:
On kyllä erikoinen sykli, kun vertaa millaista oli meno neljä vuotta sitten. Euforia huipussaan, altcoin-ralli täydessä vauhdissa jne. Nyt kryptosijoittajien fiilis on kuin hautajaisissa ja sijoittajat tulevat intoilemaan meemeillä parin viikon ajaksi, kunnes poistuvat taas kahdeksi kuukaudeksi.
Näkeekö jostain jotain järkevää dataa siitä, miten paljon yksittäiset lompakot dominoivat price actionia?
En oikein osaa sanoa noista meemeistä ja pienistä altcoineista tai ai-agenteista.. Mutta mun oma epäilys on, että nykyään markkinalla operoi varsinkin Bitcoinissa ja Etherissäkin niin suuria toimijoita, että niiden myynnit ja ostot korostavat liikkeitä paljon enemmän kuin aiemmin. Ison orderin haistaminen ei ole kovin vaikeaa näin epälikvideillä markkinoilla, ja sitten kaikki ostajat (ja varsinkin market makerit) väistävät kun joku iso lompakko myy. Ja noihin ordereihin ei sitten millään riitä muun markkinan likviditeetti varsinkin, kun hodlaajakunta ei tee mitään. Mutta toisaalta vaikka niitä isoja toimijoita on nyt enemmän, on niiden kaupankäynti sen verran harvaa, että ne eivät myöskään toisilleen pysty toimimaan likviditeetin lähteenä.
En ihmettelisi jos nämä ETF:t ja muut oppisivat pian tekemään kauppojansa keskenään jonkinlaisten "darkpoolien" kautta paremmin, ja homma tasoittuu. Tietysti myös automaattinen market making kehittyy, mutta se on yleensä sellaista phantom liquidityä, että kauppaa pystyy pikkusummille käymään kireällä spreadillä, mutta siitä ei ole suuriin kauppoihin paljoa iloa. Tällainen on tyypillistä kehittyneemmilläkin markkinoilla kuten osakkeissa ja valuutoissa, joissa erityisesti valuutoissa pienempi kaupankäynti on nykyään lähes täysin automatisoitua, mutta suuremmat kaupat toteuttaa usein edelleen ihminen.
Näistä syistä mun mielestä tällaiset -25% tyyppiset liikkeet kannattaa tällä hetkellä joka kerta ottaa kiinni, jos vaan on hereillä ja saa/pystyy tekemään niitä kauppoja.
Oy Suomi AB
4.2.2025 - 09:56
https://www.hs.fi/talous/art-2000011004022.html
Tässä kiteytyy hienosti se syy, miksi Suomi on niin pahassa kuopassa. Verotetaan niin paljon, että kipuraja ylittyy ja pitää alkaa kikkailemaan, jotta omalla tekemisellä olisi enää mitään väliä. Sitten kirsikkana kakun päällä SAK:n edustaja kiroaa sitä, kun jengi ei maksa veroja.
Nvidia - Tekoälylaskennan maailmanlaajuinen johtaja
29.1.2025 - 10:00
Artsipappa wrote:
JR wrote:
Luulis, että parempi, halvempi ja keveämpi tekoäly nimenomaan nostais Nvidian arvoa. Sehän nostais semmosten käyttökohteiden määrää, missä tekoälystä voi olla oikeeta hyötyä.
Mutta eikös NVIDIAn arvo perustu sille, että tekoälyyn painetaan satoja miljardeja? Jos laskentatehoa tarvitaankin merkittävästi vähemmän, niin miten NVIDIA saa kaiken myytyä..? 🤔 Jos DeepSeek tosiaan tehtiin tyyliin 5% chatgpt hinnasta, niin eikö voisi olettaa että investoinnit tippuu?
Mun mielestä sä ajattelet tuota väärin päin. Investoinnit kasvavat koska järkeviä käyttökohteita on sitä enemmän, mitä tehokkaampaa käyttö on. Tehokkuuden kasvu lisää kulutusta eikä vähennä sitä, kuten intuitiolla voisi olettaa. Tälle on ihan nimikin, Jevonsin Paradoksi.
Nämä kehitysloikat vain vahvistavat minun ajatuksissa sitä, että tässä on oikeasti fundamentaalinen muutos nyt menossa, ja mistään AI-kuplasta ei ole tietoakaan. Seassa on varmasti kurafirmoja kun kyseessä on "uusi" markkina, mutta karavaani kulkee ja koirat haukkuu.
Nvidia - Tekoälylaskennan maailmanlaajuinen johtaja
28.1.2025 - 10:29
1UP wrote:
Ilo jäänee kuitenkin lyhytaikaiseksi, sillä DeepSeekin opetustavan kopiointi (reinforcement learning) on teknojäteille kohtuullisen helppoa. Jenkeillä on Nvidia taskussa ja laskentakapasiteettietu jatkossakin. Jos deepseekissa on onnistuneita teknisiä oivalluksia, niin ne voivat viedä kielimalleja eteenpäin. Oletus, että kiinalaiset kouluttivat nyt suhteellisen halvalla (tästä ei ole varmaa tietoa), on luonut nyt jonkinlaisen narratiivin, jossa laskentateho muka menettää merkityksensä. Eihän vähänkään pidemmällä aikajänteellä käy noin, vaan aina suuremmalla laskentateholla voidaan kouluttaa parempia malleja. Myös jos käyttö tehostuu, niin voidaan keksiä vielä monimutkaisempia käyttötapauksia.
Joku tässä haisee mun mielestä. Vähän liian convenient ajoitus juuri Amerikkalaisten tech -firmojen tuloskaudelle ja kiinalaiseen uuteen vuoteen. DeepSeek toimii markkinalla jota seuraavat kymmenet tuhannet analyytikot ja nopean kyselytutkimukseni perusteella lähipiiristäni kukaan ei ole koskaan kuullutkaan tästä firmasta. Kuten 1UP tuossa toteaa, parempi malli voidaan aina kopioida mutta ei se muuta laskentatehon määräysvaltaa kehityksessä. En ole myöskään nähnyt mitään siihen viittaavaa, että tämä olisi tehty jotenkin nopeasti ja halvalla kuten narratiivi tuntuu olevan. Kiina on voinut valmistella mallia vaikka viisi vuotta ja sitten startup vaan pystyyn ja kaikkialle mediaan viestiä.
Oli miten oli, ostin reilusti lisää SPX tähän dippiin.
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset
27.1.2025 - 17:32
Aki Pyysing wrote:
https://www.sijoitustieto.fi/sijoitusartikkelit/ratsuvaki-jalleen-myohassa
Näen aika paljon vaivaa linkkaillessani lähteitä kolumneihini. Pohdiskelin tässä yksi päivä, lukeeko niitä kukaan koskaan. Ilmeisesti ei edes otsikoita, koska tällä kertaa laitoin lähteille tavanomaista luovemmat nimet. Zero komments täällä, xitterissä tai naamassa. Taidan päästää itseni jatkossa vähän helpommalla😎.
Omalla kohdalla syynään lähteitä kahdesta syystä. Joko siksi, että kirjoittaja vituttaa minua. Tai siksi, että en usko hänen kirjoitustaan todeksi. Se, että en klikkaile sinun askartelemia linkkejä on itseasiassa siis kohteliaisuus. Mutta kyllä minä aina odotan lähdeviitteitä näkeväni ja jos niitä ei ole, saatan tivata niitä.