Itse näen pohjista nousun johtuvan suurilta osin ns. "supertuulipuku" sijoittajista. Tämä massa karkeloi kuplaa ylöspäin ja saa aikaan näitä merkillisiä tapahtumia mitä viimeaikoina olemme nähneet.
Tässä on jotain hämmentävän samaa mitä tapahtui cryptohuuman loppumetreillä. Kun kaikkiin altcoineihin oli pumpattu järjettömästi rahaa ja kupla alkoi olla valmis poksahtamaan, nousi yksi altcoin voittajaksi. Tämä voittaja oli XRP. Syy tähän oli kuitenkin edes auttavasti rationaalinen, XRP:llä oli teoriassa jokin käyttötarkoitus joka tukisi sen arvoa. Tämän vuoksi pidän cashin lisäksi pientä kultapossaa. Näen kullan tietynlaisena seuraavan kuplan kohde-etuutena.
Oma teoriani mitä mahdollisesti tämän kuplan loppumetreillä ja sen jälkeen voi tapahtua:
Alamme näkemään enemmän punaisia päiviä kuin vihreitä.
Retarded money alkaa tekemään call-optioillaan joskus myös tappiota.
Buffettiä älykkäämmät 18-vuotiaat tuoreet day-treiderit alkavat miettiä miten pelata kurssilaskua vastaan.
Put-optiot eivät välttämättä houkuta, koska ikävät laskulimiitit pörsseissä voivat rajoittaa voittoja.
Aletaan etsiä sijoituskohdetta, mikä "nousee" jos pörssit laskevat.
Supertuulipuku löytää kullan.
Kultaan sijoittavien ETF:ien arvo räjähtää.
Entäs jos kupla ei puhkea? Trump, Mnuchin ja J-Pow masinoivat fasiliteetin mikä alkaa tukea markknoita suorilla ETF(equities) ostoilla?
Stonks can only go up turbo-mode.
Nyt kannattaa ostaa pikavipeilläkin osakkeita.
Vuosikymmenen jatkunut tulonsiirto on avoinna myös tavallisille ihmisille.
Kaikki rikastuu.
Inflaatio siirtyy omaisuusarvoista myös rahaan.
Mitä tapahtuu kullan arvolle kun rahan ostovoima laskee?
Eli pieni gamblauspossa kultaan ja loput cashina, jos näyttää että inflaatio oikeasti siirtyy rahaan, kasvatan.
Teen sitä mitä ennenkin, eli ostan vain ja ainostaan halvalla. Ennemmin tai myöhemmin tulee se päivä kun osakkeet ovat tarjouksessa. Silloin minä olen yleensä paikalla.
-Osakkeista ei kannata maksaa ylihintaa. Tällä hetkellä ovat kalliita ostettaviksi. Toki ne voivat nousta enemmänkin, mutta pointti onkin siinä, että siinä on riskinsä. On ihmisiä, jotka riskeeraavat rahansa ja meitä ketkä odottaa sitä oikeaa hetkeä joskus pitkäänkin ja korjaa sitten jossain vaiheessa mukavat tuotot sijoitukselleen. Ne väliajat siinä jää aikaa tehdä muita asioita kuin rimpuilla kortisolit korkealla.
Osakkeita kannattaa vaihtaa, -siis jos metsästää osinkoja, paremmat osinkonäkymät tuottaviin. Jos kerran aika on rahaa, pitkä holdaus&aika tarkoittaa paljon rahaa.
WB totesi hyvin, joskin monitulkintaisesti: -Jos pelaat kentällä, seuraa peliä älä tulostaulua.
Aki on ihan oikeassa, olisi pitänyt laittaa viestiin "(yksinkertaistaen)" tms. Se on parhaan arvion miettimistä ja todennäköisyyslaskentaa. Jos osinkojen väli on vuosi, siinä ehtii tapahtua enemmän kuin kuukaudessa - suurempi todennäköisyys että voit ostaa halvemmalla. Usein osinkoa maksavien holdaus on tavallaan hedge toiseen suuntaan - se on "varmaa" tuloa toisin kuin treidaus.
Mun salkussa suuri osa on lisäksi velkaa tai velkamuotoisia papereita. Niiden osingonmaksu ei katkea ellei yhtiö ole lähes konkassa. Yleensäkin jos tavoitteena on osinko niin silloin ei kannata ostaa yhtiötä jonka ei usko pystyvän osinkoa maksamaan; jos tilanne muuttuu, niin sitten voipi kannattaa myydä.
Erikseen on sitten REITit joiden on lain mukaan maksettava vähintään 90% voitostaan osinkona.
Trolli kirjoitti:
Mutta osinkosijoittajille merkitsevää on vain seuraavan osingon suhteellinen tuotto ja milloin sen saa x)
Melkein. Osinkovirta ja sen kasvu. Juoksevana lukuna voi seurata koko salkun suhteellista osinkoprosenttia ja vuoden ennustettua euromääräistä summaa.
hawkofarroyo kirjoitti:
Mitäs sitten kun käy Nokiat ei kassaa ei liiketoimintaa ei osinkoja ei osakkeen arvonnousua.
Sitten Case Sampo ja KC keväältä, molemmista tuli osinkodippi, mutta vielä saman päivän aikana erotus kävi korkeammalla kuin dippi.
Sanoisin että silloin ei ole tehty kotiläksyjä jos on Nokiaa ostanut :P Se on toki vain mun mielipide. Jos tilanne muuttuu eikä osake enää sovi, niin sitten mietit miten pääset siitä parhaiten eroon.
Mutta osinkosijoittajille merkitsevää on vain seuraavan osingon suhteellinen tuotto ja milloin sen saa x)
Tunnetaan myös osinkosijoittajia, joille osingon tasaisuus, eli joko osingon vakaus tai osingon kasvutrendi ja sen headroom trendinomaisesti kasvavaan EPSiin ovat merkittävämpiä asioita kuin päivämäärä(t), jolloin vuoden tili maksetaan.
Porssiromahdus? Oikea osakepaino? Yksi tapa ajatella tilannetta on, kummalla tavalla tehdaan pienempi virhe, jos ollaan vaarassa. Liian kevyella vai liian raskaalla osakepainolla ratsastaminen.
Tassa vaihessa lienee selvaa, ettei korona ole mikaan espanjantautiin verrattavissa oleva ihmisten tappaja. Toisesta aallosta ollaan montaa mielta. Mutta mielestani konsensus on, etta sen vaara on vaistymassa - ei toki paikallisesti, vaan globaalina ilmiona.
Osakeyhtiot toki ottaa hittia, mutta mika on menetetyn vuosineljanneksen tai puolivuotisen arvo - osakekurssilla mitattuna? Ehka 10%? Mutta ei lahellakaan sita, mita kurssit ainakaan euroopassa ovat alhaalla juuri nyt. Eli jos syyllinen laskulle on tiedossa ja poistumassa niin kurssit ainakin taman viimeviikkoisen laskun jalkeen ovat halpoja pitkalla tahtaimella? Pakko ostaa?
Miksi ei ostaisi? Lasku jatkuu? Q2 raportit kertoo karua tarinaa? Jalkimmaiseen varmasti kylla, mutta eikohan porssimarkkina ole jo senverran kehittynyt etta kaikki tietaa etta osa firmoista tekee paskan tuloksen Q2? Jannaa etta osa ostajista on jo Maaliskuusta asti odottanut Q2 tuloksia vesi kielella tajuamatta etta niin paljon tapahtuu valilla. Vaikka droppaisi 25% Q2 osarissa niin olisi silti kannattanut ostaa Maaliskuusta.
Itse uskon etta maailma jatkuu ja paksumpi salkku on aina pienempi virhe kuin ohuempi. Kyttaajalta kurssit karkaa.
Porssiromahdus? Oikea osakepaino? Yksi tapa ajatella tilannetta on, kummalla tavalla tehdaan pienempi virhe, jos ollaan vaarassa. Liian kevyella vai liian raskaalla osakepainolla ratsastaminen.
Olen ollut kymmeniä vuosia liian kevyellä osakepainolla. Siis alle 100 %. Onko se vaarallista? Hmm. Olen nukkunut hyvin. Nukuin myös maaliskuussa. Päiväni täyttyvät ensisijaisesti muusta kuin kurssikäyrien tuijottamisesta ja hermoilusta.
Mitä siinä oikeasti voi menettää, jos on liian vähän osakkeita? Eivät ne rahat tilillä tai kassakaapissakaan ilmaan haihdu. Inflaatio on olematon. Osakkeista saadut maksimaaliset voitot eivät paranna elintasoa eivätkä lisää onnellisuutta. Jos sijoittajalla on sijoitusvaroja, ei hän todennäköisesti kuitenkaan halua kuluttaa niitä, vaan sijoittaa niitä loputtomasti niin kauan kuin henki pihisee. Matala osakepaino ei, tietyin edellytyksin, johda kulutusmahdollisuuksien heikkenemiseen eikä siten madalla aineellista elintasoa.
Liian raskas osakepaino sen sijaan madaltaa elintasoa. On seurattava ja kytättävä kursseja. On hermoiltava. On myytävä ennen kuin rommaa ja ostettava takaisin oikealla hetkellä. On vedettävä viinaa, että pää kestää. On jätettävä unet väliin. On jätettävä elämä väliin, että ehtisi kerätä mahdollisimman ison osaketilin.
Vastaus kysymykseen, kummalla tavalla tehdään pienempi virhe, on liian kevyt osakepaino. Siinä voi menettää vain rahaa mutta ei henkeä.
Q2 raportit kertoo karua tarinaa? Jalkimmaiseen varmasti kylla, mutta eikohan porssimarkkina ole jo senverran kehittynyt etta kaikki tietaa etta osa firmoista tekee paskan tuloksen Q2?
Olen tästä vähän eri mieltä. Kyllä ne Q2:n tulosluvut taas kerran yllättävät ja heinä-elokuussa nähdään laskua. Toki soppaa sekoittaa se, jos toimitusjohtajat näkevät jo valoa tunnelin päässä ja kertovat parantuneista näkymistä, mutta vaikea tuohon on vielä uskoa. Ehkä Q3:lla sitten?
Pörssimörssäri kirjoitti:
Itse uskon etta maailma jatkuu ja paksumpi salkku on aina pienempi virhe kuin ohuempi. Kyttaajalta kurssit karkaa.
Eduskunta tukee pikavippaajien sijoituksia ja säätää korkokaton perustelemalla, että siten lainat muuttuvat edullisemmiksi. Myös köyhien on annettava panoksensa ikuisen kurssinousun puolesta, koska kurssit eivät saa laskea tai tapahtuu jotain kauheaa. Tulee kulkutauteja ja tsunami, jos kurssit päästetään alas. Keskuspankit ja valtiot tekevät kaikkensa sen estämiseksi.
Itse uskon etta maailma jatkuu ja paksumpi salkku on aina pienempi virhe kuin ohuempi. Kyttaajalta kurssit karkaa.
Tekstisi perusteella en epäile yhtään, etteikö sinun ja minun osalta olisi juuri näin. Mutta emme voi silti yleistää tätä ohjeeksi myös muille, koska sopivan osakepainon määrittely ja jopa siedettävän virhetason suunta on itse kunkin henkilökohtainen ongelma. Kyse ei ole ainoastaan epävarmuuden, stressin ja riskien sietokyvystä, vaan myös sijoitushorisontista. Oman stressin ja riskien sietokykyni tiedän heikoksi, koska osaamiseni äärirajoilleen venyttävä työtehtävä jännittää minua aina etukäteen ja uni kärsii. En pelaa uhkapelejä enkä lyö vetoja, joita en tiedä voittavani erittäin suurella todennäköisyydellä. Töissäni koen olevani kuin näyttelijä, joka haalii uteliaisuudestaan entistä mielenkiintoisempia rooleja, ja sitten jännittää aivan hermona ennen ensi-iltaa.
No mitäs ihmettä minä sitten täällä teen ollenkaan näillä asetuksilla? No sitä, että koska oman sijoitushorisonttini peräseinä on tuhkauurnassa ja oletan aikaa olevan vielä jäljellä "paljon", suuri osakepainoni ei ilmennä rohkeutta oikeastaan missään määrin, vaan ainoastaan telaketjuteknokraatin laskutaitoa.
Jos sijoittajalla on sijoitusvaroja, ei hän todennäköisesti kuitenkaan halua kuluttaa niitä, vaan sijoittaa niitä loputtomasti niin kauan kuin henki pihisee.
Tätä olen vihjaissut nuoremmille asiasta kiinnostuneille, jotka optimoivat innolla viimeisiä prosentin kymmenyksiä salkun kasvattamiseksi realisointia tai edes tuoton ulos maksamista sen kummemmin miettimättä. Jos vuosikymmeniä koottu eläkesalkku jää vaikkapa verottajan vangiksi, ovat salkun pienet ATH-erot vähemmän tärkeitä kuin aikanaan nostettavan tuoton verotuskäytännöt, kuten moni vapaaehtoisiin eläkevakuutuksiin sijoittanut on ikäväkseen huomannut.
von Fyrckendahl kirjoitti:
On jätettävä elämä väliin, että ehtisi kerätä mahdollisimman ison osaketilin.
Osallistuminen "Se voittaa kellä on kuollessaan eniten" kisaan vaarantaa elämisen.
von Fyrckendahl kirjoitti:
Vastaus kysymykseen, kummalla tavalla tehdään pienempi virhe, on liian kevyt osakepaino. Siinä voi menettää vain rahaa mutta ei henkeä.
Tuleeko kompromissia kohtaan "omalta kannalta väärä osakepaino on virhe"?
Urheilua harrastavista vain harva hyötyy omista ennätyksistään konkreettisesti millään tavoin. Silti aika moni vetää Polar ranteessa omaa kovaa milloin missäkin lajissa eikä suorituksesta jää muuta konkreettista kuin ennätyskokeesta nimetty merkintä treenilokiin. Myös sijoittaminen voi olla samanlaista kisaa itsensä kanssa. JOS sijoittaja näkee salkkunsa pelinä, silloin hän ei välttämättä stressaannu sen hoitamisesta, vaan salkunhoito on urheilun tapaista kehittävää itsensä haastamista.
Ihmiset reagoivat samaankin tilanteeseen ja ärsykkeeseen eri tavoin. Pieni epävarmuus, joka stressaa kontrollifriikin hengiltä saattaa olla adrenaliini-junkielle kuolettavan tylsää, kun ei ole joka sekunti vauhtia ja vaarallisia tilanteita ja äksöniä sata lasissa. Stressaantuminen ei aiheudu suoraan tilanteesta, vaan siitä, että on pelannut itsensä itselleen liian epävarmaan tai vaativaan tilanteeseen.
Tuleeko kompromissia kohtaan "omalta kannalta väärä osakepaino on virhe"?
Tulee. Johdatus sijoittamiseen osa I.
Maaliskuu oli käytännön osakepainotesti. Jos selvisi siitä terveenä ja hyvillä mielin, osakepaino ei ollut itselle liian korkea. Jos ilahtui pikaluisusta tilaisuutena ostaa lisää halpoja lappuja, osakepaino saattoi olla liian matala.
Ärräpäitä ärisseiden kannattaa miettiä, oliko paino liian korkea. Romahduksesta toipuminen oli tällä kertaa poikkeuksellisen nopeaa, eikä seuraava kerta kuitenkaan ole toisinto tämänkertaisesta. Mitkä olisivat omat tunnelmat nyt, jos kurssit olisivat jääneet maaliskuun pohjiin?
Katsotaan. SPX treidaa parhaillaan n. 3035 pisteessä ollen n. -5% eiliseen päätökseen verrattuna.
Kurssiliikkeen laukaisijana taitaa olla eilinen Fedin lausunto koskien USAn talouden elpymistahtia ja korkoennustetta muutamalle seuraavalle vuodelle.
Kuitenkin mietityttää minkälainen lääke sillä Fedillä on käytössään:
"Fed is ready to do whatever it takes for as long as it takes"
SPX treidaa näin alkuillasta hieman perjantain päätöksen päällä noin 3040 pisteessä.
Torstain timakkaa laskua korjattiin reilusti perjantaina ja tänään maanantai-aamuna futuurit olivat jo kolmisen prosenttia miinuksella. Tänään kauppapäivän päätteeksi Helsingissäkin päästiin about nollille huolimatta vahvasta laskuavauksesta.
Tässä ketjussa on tullut erinomaista informaatiota esille, esim. korkealla liihottelevista kalleputtiratioista, retail-sijoittajista ja Robinhood-tileistä. Myös tämän viikon perjantain Opex-päivä on mainittu ja povattu laskua kohden perjantain Opex-kokouspäivää.
Tunnustan: kieltämättä ensireaktioni FEDin viimeviikkoiseen sanomaan oli ajatus pyytää ylläpoitoa päivittämään otsikon vuosiluvuksi 2022. Ei nyt kuitenkaan tuuliviireillä tämän enempää tämän asian kanssa, odotan edelleen laskua (maltillista?) kohden Q2 tuloksia ja loppuvuoden näkymäennusteita. Uskoisin USAn elvyttävän edelleen suoraan kansalaisten lapaan pelattavalla helikopterirahalla. Joko shekkejä jaetaan suoraan ja/tai työttömyyskorvauksia etc. helpotetaan ja pidennetään toistaiseksi tms. USAssa varmasti ymmärretään nälän ajavan kansan kadulle autoja polttamaan ja ikkunoita pirstomaan.
Otetaan loppuviikon tavoitteeksi SPX 2800 pistettä.
Nyt pitäisi laittaa joukkokanteet etenemään ympäri maailmaa koskien keskuspankkien sekä Trumpin jatkuvaa pörssimanipulaatiota.
Ei tämä vaan voi mennä näin " rahapeleissä" Ei voi. Se on kuin ennalta sovitty nyrkkeilymatsi, tennisturnaus, jalkapallo ottelu, F1 kisa jne jne. Ei tämä peli vetele, että jossain joku taho vetelee naruja vaikuttaen pörssin suuntaan mielivaltaisesti.
Pörssin täytyy saada elää täysin vapaasti omaa elämäänsä talouden mukaan. Pörssien täytyy saada romahtaa aika ajoin, jos on tullakseen. Tätä peliä ei voi sitten millään hyväksyä.
Nyt on saatava joukkokanteet liikkeelle. Ekp:n toiminnastahan onkin jo juttu etenemässä.
Ja millä oikeudelle hra Trump kuvittelee voivansa twiittailla mitään pörssiin liittyvää yhtenään. Hänen asemassaan sitä ei vaan voi pitää hyväksyttävänä toimintana. Oletteko nähneet kenenkään muiden presidenttien puuttuvan pörsseihin. Tämä pelle pitäisi erottaa välittömästi virastaan ja asettaa syytteeseen.
Krugman: ".. Trump and his minions treat the stock market as a measure of their success. "
Kuinka Trumpin hallinto voisi pitää Fediä näpeissään, ja vaatia keskuspankkia pitämään pörssiä ylhäällä, siis manipuloida? Kuulostaa salaliittoteorialta.. . No, näyttäisi olevan niin, että kun USAn pörssi laskee isommin, Fed julkistaa nopeasti jotain, jonka voi toivoa johtavan kurssinousuun. EKP julkaisee sekin elvytystoimia, mutta ei pörssiliikkeiden mukaisessa aikataulussa.
Krugman: ".. Trump and his minions treat the stock market as a measure of their success. "
Kuinka Trumpin hallinto voisi pitää Fediä näpeissään, ja vaatia keskuspankkia pitämään pörssiä ylhäällä, siis manipuloida? Kuulostaa salaliittoteorialta.. . No, näyttäisi olevan niin, että kun USAn pörssi laskee isommin, Fed julkistaa nopeasti jotain, jonka voi toivoa johtavan kurssinousuun. EKP julkaisee sekin elvytystoimia, mutta ei pörssiliikkeiden mukaisessa aikataulussa.
Tätä näytelmää olisi vaikea uskoa, elleivät avainhenkilöt avoimesti valehtelisi.
Hyvänä esimerkkinä toukokuun työllisyysraportti, jota ainakin omasta mielestä tulkittu melko positiviisesti.
Trump tietenkin käyttää tätä lyömäaseena muun valehtelunsa lisänä. (päivänselvää)
Mielenkiintoisempana pidän sitä, että FED:n pääjohtaja hehkuttaa tätä lukemaa. Kaveri on aivan varmasti täysin tietoinen, että dataa on tulkittu positiivisemmaksi mitä se on. Viimeksi tänään senaatin banking comitteelle toisteli tätä saavutusta.
Jokainen voi tykönään miettiä onko tällä entiselle private equity jantterilla tahtotilaa pitää kurssit ATH vai "pelastaa keskimääräinen amerikkalainen työläinen lamalta".
Helsingissä kaupankäynti oli tänään selvästi lennokkaampaa, monessa lapussa oli päivällä havaittavissa ostomaniaa.
Huomasin, mulla oli Metsoa pikkuposa sisällä. Ja kun 1100 alkoi tippumaan niin tulkitsi nyt on aika irroittaa. Olin väärässä.
Jonkin asteinen super-omaisuuden-siirto-taifuuni on käsillä (missä ilmatieteenlaitoksen varoitukset?)
Olen miettinyt, että isot-playerit (sisältää pieniä määriä eläkerahastoja) ajattelet että olisi parempi jos tavallisilla kuluttajilla olisi säästöt holdissa kun rommaa isosti ja heillä kohtuullinen käteisvaranto millä sitten repiä lisää salkkuun ja kuitata mahtavat bonarit seuraaviksi vuosiksi.
Rehellisesti sanoen, luovutin jo jossain vaiheessa tänä keväänä kun ajattelin --- ei voi nousta enempää. Olin niiiiin väärässä.
Kuitenkaan Holdiin ei uskalla mennä koko kassalla kun selkeästi markkina on täynnä paniikkia ja valeuutisia.
Osa osakkeista leijuu täysin mielikuvien varassa (arvostustaso) jos kontraa liikevaihtoa 2020 sekä mitä se on ensi vuonna.
Teollisuuden tilauksista muistan viimeeksi että monilla vuosi 2008 oli ennätys vaikka hommat oli jo rommanneet koska vanhoja tilauksia ei peruta. Sitten tuli 2009/2010 ja lomautukset alkoi. Moni teollisuuden alihankintayritys tai muu toimija laittoi pillit koteloon ja paineli Hammelliin.
Toisaalta-toisaalta täytyy pelata tiki-taka-tyyliä ja skalpeerata pennosia niin kauan kuin heiluntaa riittää.
Nuo Fedin kanuunat laulavat yksimielisesti, mutta tuleeko Euroopan Roope Ankoille jo kuuluisa kalabaliikki seuraavaa settiä myöntäessä.
Joskus tuntuu että USA seuraa Eurooppaa ja toisin päin. Välillä Aasia ottaa vetovuoron. Vaikka vain USAn pörssillä on jotain merkitystä.
Summassa Summasin Sumassa että tämä ei pääty hyvin. 2021/22? Markkinoidenhan pitäisi ennustaa tulevaa...
Muistakaamme sijoittajat aina iltarukouksessa rukoilla myös FEDin puolesta, että se ei menetä luomansa ja nobelisti Krugmanin mainitseman
kuplareitin ajokontrollia, säilyttää tilanteen hallinnan ja löytää jonkin pehmeän exitreitin, kun se potkaisi oikean kuskin (markkinoiden vapaan riskin- ja hinnanmäärityksen, fundamentit ja P/E-tason normaalin kehityksen) pois ja tuli itse penkille hoitelemaan asioita isolla vaihteella "sovietisaatiolla", joka aiemmin tuli tutuksi kommunistimaista. FED on iso kaatumaan.
Muistakaamme sijoittajat aina iltarukouksessa rukoilla myös FEDin puolesta, että se ei menetä luomansa ja nobelisti Krugmanin mainitseman
kuplareitin ajokontrollia, säilyttää tilanteen hallinnan ja löytää jonkin pehmeän exitreitin, kun se potkaisi oikean kuskin (markkinoiden vapaan riskin- ja hinnanmäärityksen, fundamentit ja P/E-tason normaalin kehityksen) pois ja tuli itse penkille hoitelemaan asioita isolla vaihteella "sovietisaatiolla", joka aiemmin tuli tutuksi kommunistimaista. FED on iso kaatumaan.
Näin on. Vaihtoehtoisesti voi myös positioida itseään ainakin osittain käteiseen, mikäli ei usko rukousten voimaan.
Dinosaurukset eivät kuolleet sukupuuttoon päivässä, mutta yksi teoria on että täysin ennakolta varoittamatta putosi meteori ja commodities-markkinat mullistuivat perusteellisesti. Sellaistakin joskus sattuu, vaikka olisi ekosysteemin huipulla ja isoin hauki lammessa.
Heippa taas tännekkin ! Mitä ajatuksia Helsinginpörssistä? Itse myin suurimman osan osakkeistani viime viikolla. Suurin osa näistä on kyllä myös perintönä saatuja " laatu " osakkeita , mutta vähän myös omiakin ostoja. Omat ostoni ovat lähinnä täältä luettuja vinkkejä ja ystäväpiiriltä saatuja. En tiedä oliko oikea aika myydä , oli vaan sellainen olo , että saan nämä halvemmalla takaisin kuukauden- kahden päästä. Ystävistänikään en oikein saanut paljoa irti. En ole varma onko Covid-19 nostamassa päätään myös jälleen ? Siihen on myös oma ketju , joten taidan käydä siitä aiheesta kysäisemässä vielä sieltäkin. Ainii ja jos en väärin muista niin Akin strategia osta laskupäivinä ja kevennä nousupäivinä on varmasti pitkässä juoksussa kannattava , sitä ajattelin tulevaisuudessa noudattaa ainakin jossain määrin , nyt päädyin myymään ehkä hätäisesti ja liikaa. No virheistähän sitten oppii. von Fyrkendalilla tuntuu olevan pää paikallaan , mitä nyt oon ehtinyt lukea hänen kommentejaan . On siis muillakin toki , mutta jostain syystä hänen kommentit jäi mieleen eniten.
Kellään ei ole mitään magic 8-ballia, joka kertoo miten kurssit menee. Aki veivaa (todennäköisesti ihan kannattavasti), mutta tuo vaatii jo vähän volyymiä että kattaa kulut. Takkiin siitä tulee tuulipuvuille.
Hieman selviteltyäni, käsitän, että Trumpin hallinto kykenisi pitämään Fedin johtokuntaa ja Powellia ohjauksessa, painostamallakin. Koska Trumpilla on valta antaa Powelille ja johtokunnalle potkut. Mitä siitä seuraisi, ken tietää. Kukaan presidentti ei ole koskaan näin toiminut.
Luulen, että jos taloudessa tapahtuisi jotain Trumpia vaalitappion suuntaan vievää, kuten pörssiromahdus, Powell joutuisi syntipukiksi.
Ennustaisinkin, että Powellin sanoma tulee tavoin tai toisin olemaan pörssikursseja tukevaa. Iso arvaukseni on, että trumphallinnon mantra 'meillä ei ole enää varaa uusiin lockdowneihin' ilmestyisi myös Powellin puheisiin.
SPX päätti eilen miinukselle, hieman alle 3100 pisteeseen. Näyttäisi siltä, että kevään nousumarkkinan 11.6 käynnistyneen laskulegin pohja testataan ensi viikolla. En usko pohjan pitävän. Pidän edelleen voimassa lähiajan tavoitteeni SPXlle, 2800 pistettä. Itse asiassa tavoitetta voisi kiristää 2700 pisteeseen.
Edelleen olen sitä mieltä, että ylipitkän (yli kymmenvuotisen) nousumarkkinan korjaus alkoi helmikuussa 2020 ja ensimmäisen laskuaallon korjausaalto meni ylipitkäksi nyt kesäkuussa 2020. Mikäli nyt 11.6 nähdyn dipin pohja pettää, tarkoittanee se sitä, että ensimmäisen ison laskuaallon ylipitkä korjausaalto on päättynyt ja edessä voisi olla se kuuluisa kellari.
Eksaktia triggeriä seuraavalle isolle laskuaallolle on vaikea määrittää; elämme globaalisti tilanteessa, jossa massiivisista laskutriggereistä on käsittämätön ylitarjonta:
1. Koronavirus etenee globaalisti ensimmäisen allon yhä voimistuessa ja kasvaessa. Toisesta aallosta on jo selviä merkkejä tarjolla. WHOn hiljattaisen arvion mukaan vasta noin 10% pallomme väestöstä on ollut Covid-19 aiheuttajaviruksen kanssa tekemisissä.
2. Maailman talousveturi USA on polvillaan. Koronavirus syö yhteiskuntaa, käsittämätön suurtyöttömyys syö yhteiskuntaa, eriarvoisuus purkautuu levottomuuksina. USAn koronavirustilanne on juuri nyt lähdössä täysin lapasesta, miten ihmeessä yhteiskunnan avaaminen onnistuu, kuka maksaa valtavalle työttömien armeijalle elinkustannukset ja hoitaa maksimaalisesti velkaantuneen väestön velkakulut? Autolainat? Kiinteistölainat? Yritysbondit? Beilaako FED nämä kaikki?
3. Eurooppa ei pääse helpolla supuun elvytyspakateistaan. Etelä-Euroopan mahtavien velkakuplien poksahdus voi poksauttaa koko EUn katolleen ja vähintäänkin tuhoaa toimivat markkinat pitkäksi aikaa.
4. USA-Kiina suhteet kiristyvät askel askeleelta.
5. Phjois-Korean uhokin on nousussa.
6. Q2/2020 tulosjulkistukset. Globaalisti.
Mielenkiintoinen viikko tulossa, ensi viikolla Q2/2020 on about päätöksessään. Katsotaan.