Ja tosiaan salkussa on ollut Q4 aivan totaalista teurastusta. Varsinaisen sijoituspääoman miinus vielä hieman isompaa, kun pidän osaa pelikassasta ja liferolleista salkussa korkoja vähentämässä.
Mikä on se minkä uskot sun salkkuyhtiöissä kääntävän pitkän trendin. Osassahan ihan rakenteellisia ongelmia ja ei mitään katalyyttiä. Halpa hinta tai osingot ei riitä jos bisnes hiippuu taustalla: esim:
Hkscan: tuottajat omistaa firman. Selvä intressiristiriita tuloskasvuun. Jos hkscan onnistuu tekemään paremman diilin, niin voitto valuu ensisijassa eteenpäin tämän takia.
Citycon: tuotto osinkojen jälkeen enemmän tai vähemmän nolla viimeisen 15v ajalta, kun israelilaiset pumppaa firmaa nolliin lainojen kautta. Häviäjiä loppu 50% osakkeenomistajista.
Fondia: yritettiin uutta konseptia ja tultiin isoilla lupauksilla pörssiin, mikä sinänsä arvostettavaa. Valitettavasti ei toiminut, mikä sekin on vielä ok, mutta sen jälkeen vaivuttu horrokseen eikä edes yritetty muuttaa kurssia. Peruskysymys on, että miten henkilösidonnaisen bisneksen voi skaalata. En sano et mahdotonta, mut ei se ei tehdä mitään ei ole ratkaisu.
Telia: hävitty markkinaosuutta viimeiset 20v. Lisäksi yhteydet pätkii (ei mikään vitsi, käy ostamassa telian ja elisan prepaid ja vertaa)
Jne…
Lisäksi kun on iso kori ”tupakantumppeja”, niin vaikka yks onnistuis niin ne loput syö senkin tuotot.
Luulis myös että vaihoehtoiskustannus on iso. Perus järkevä ja matemaattisilla taidoilla varustettu tyyppi kuitenkin olet . Aina vois tehdä oikeita töitä ja taittaa sieltä sen mitä saa. Päälle kassuhuoraus ja salkku about autopilotilla niin avot.
Oon kyllä itekkin maannut muutaman vuoden aikanaan salkun turvin että pata kattilaa soimaa :D, mut ehdottomasti oli heikointa ja merkityksettömintä aikaa omassa elämässä.
Citycon: historia ei ole tae tulevasta, ja korkojen lasku tukee firmaa nyt hyvin. Cityconin talous on minusta tukevalla pohjalla nyt kun osingoista on päätetty luopua ja divestointeja on toteutettu. Pääomistaja (ja potentiaalisesti hänen marionettinsa) on iso ongelma, mutta siitä voi olla mahdollisuus päästä eroon jos Katzman oikeasti on myyntiaikeissa. Arvostus on kroonisen matala ja ei tätä nykymenolla P/B 1 hinnalla salkussa olisi.
Fondia: firman meno on ollut hitonmoinen pettymys, mutta syitä kannattavuusongelman taustalla on oikeastaan vain yksi ja se on ollut olemassa viisi vuotta: kiinteät kulut ovat aivan liian suuret suhteessa liikevaihtoon. Alkuvuoden ennustus (ohjeistus) että 27-29 miljoonan euron liikevoitolla olisi tehty 7-10 prosentin liikevoittoa ja sen romahtaminen ensin 26-27M ja 6%-8% tasolle ja sitten 25-26M ja 4%-6% tasolle.
H1 tehtiin vielä melkein ennustuksen mukaista menoa (13,15M vissiin Almanakan lukujen mukaan ja 6,9% liikevoittoa) mutta loppuvuoden liikevaihdon romahtaminen romahdutti vielä pahemmin liikevoittoa. Jos mennään ohjeistusten keskikohdilla niin 9% romahtaminen (28M -> 25,5M) liikevaihdossa romahdutti liiketulosta peräti 46 prosenttia (2,38M -> 1,275M). Tasehan Fondialla on hyvässä kunnossa niin ei onneksi tarvitse huolehtia lainojen koroista.
Nyt menossa olevat YT-neuvottelut ovat iso riski henkilöstöriippuvaisella alalla, mutta ainakin se osoittaa että TJ ei ole valmis jäämään tuleen makaamaan kun liikevaihto on pysyvämmin sakannut vaan lähtee selvästi kiristämään kuluista. Toivon että myös omistajat osallistuvat tähän eivätkä tunge hallitusta täyteen ylipalkattuja kampaviinerin pureskelijoita (jotka eivät edes omista osaketta) vaan pudottavat hallituksen koon 6 hengestä kahteen, korkeintaan kolmeen henkilöön.
Markkinointi ja myyntityö firmalla pitäisi saada kyllä kuntoon eikä henkilöstön viihtyvyyden romahtaminen ole sekään hyvä signaali, mutta toivottavasti YT-neuvottelujen jälkeen toimari saa aloittaa hommat puhtaalta pöydältä ja onnistuu kokoamaan ympärilleen hyvän tiimin (Savolaiseen mulla on vielä jonkin verran luottoa, hän on hyvä talousmies).
Telia: Minulla on itse asiassa Telian liittymä on toiminut ihan hyvin.
Historiallisesti Telian (ja Soneran) seikkailut päämarkkina-alueen eli Pohjoismaiden ulkopuolella ovat päättyneet surkeasti ja sillä on tuhottu omistaja-arvoa aivan helvetisti. Nyt divestointien myötä kuitenkin Telialla on monelta osin ihan solidi paketti käsissä, pois lukien ehkä TV-puoli joka sentään auttaa tuloksen parantumisessa kulusäästöjen avulla. Telialla on paljon tehostettavaa ja parannettavaa toiminnassaan, mikä tekee siitä minulle kiintoisemman vaihtoehdon kuin tylsästä Elisasta (joka on kuitenkin salkussa edustettuna perintöosakkeiden muodossa).
Ainakin Suomessa liittymäkilpailu on rauhoittunut ja liittymien kuukausihinnat ovat nousseet selvästi viime vuosina. Ikävä kuluttajalle, hiton hyvä telealan firmoille. Myös korkojen lasku auttaa alaviivan kanssa, koska tasaista kassavirtaa tekevät teleoperaattorit ovat perinteisesti olleet aivan helvetin vivutettuja.
Vodafone on samalla alalla ja vähän erilainen tapaus, mutta arvostus on mielestäni silläkin edullinen suhteessa ja potentiaalia on Afrikassa. Yleisesti ottaen tykkään olla mukana alalla joka on perinteisesti ollut varsin tasainen suorittaja ja pystyy jakamaan vahvan kassavirran pihalle, mutta arvostukset ovat usein hapokkaita.
HKFoodsia, Ilkkaa (ja Cityconia) yhdistää kyllä melkoiset omistajista ja hallinnosta johtuvat ongelmat. Ilkassa se johtuu syvälle sementoidusta hallintokoodista joka estää valtaukset ja kaikki uudistukset hallintoon sekä surkeasta pääoman allokaatiosta, HKFoodsissa ja Cityconissa on ongelmana ovat omistajat. Ja kaikissa kurssi on sen takia matalalla - HKFoods on näistä ollut syvimmissä vesissä helvetinmoisen velkalastinsa kanssa jota on nyt divestoinneilla ja kannattavuuden paranemisilla saatu kuriin. Messissä siinä ollaan kun en usko että pääomistaja haluaa teurastaa firmaa hengiltä.
Yleisesti ennemmin ostan 20 vuotta möyrinyttä (mieluiten silti voitollista) firmaa jolle tunnistan paljon uskottavia kehityskohteita ja uskon firman johdon kykenevän poimimaan edes ne matalalla roikkuvat hedelmät P/E 10-luvulla kuin 20 vuotta pörssissä noussutta firmaa P/E 30-luvulla jonka kasvumahdollisuudet ovat rajalliset. Hyvänä esimerkkinä Deutsche Bank, josta toki luovuin perinteiseen tapaan varmaan liian aikaisin. Jos ulkomaille sijoittaisin nykytiedolla niin lähtökohtaisesti vetäisin ETF:n kautta, osakepoiminta on sieltä melkoisen aikaavievää.
Salkun pitkä negariputki jatkuu kun Lamor varoitti. Sentään valmiiksi pieni possa kun oli jo laskenut melkein 70%. Outo firma sekin, kiinnostus sijoittajaviestintään loppui nopeasti kun oli saatu anti lävitse ja arki iski naamalle. Ala on kiinnostava ja tekeminen näytti hyvältä kun firmaa ostin.
Outokumpukin tulosvaroitti vielä eilen. Tiukassa tuntuu olevan talouden käänne Suomessa kun harva se päivä tulee tulosvaroituksia salkkuun (eilen siis kaksi).
Meno on kurjaa, mutta tällä mennään. Loppuvuoden suunnitelmissa on edelleen heittää vuodenvaihdeostoihin kaikki irrotettavissa oleva raha pääosin joulua edeltävällä viikolla (viimeiset pörssipäivät 23, 27 ja 30.12 voivat tarjota heikosti likviditeettiä ja voisi tuolloin keskittyä johonkin muuhun) ja myydä ne tai niiden edestä jotain muuta tammikuussa. Toivottavasti paremmalla hintaa kuin joulukuussa. Todennäköisesti tulee paljon vähennyksiä realisoitavaksi tuleville vuosille mutta ei tarvitse "verovoiton" tekemisestä murehtia enää kun en käytä kotitalousvähennystä ensi vuonna.
On kyllä pallit terästä, kun tuollaisen montun jälkeen vielä luottokorttejakin kaivelet ja pitkälti samoihin yhtiöihin painelet.
Joku tuossa aiemmin esitti hyvän kysymyksen tuoden esille noiden salkkuyhtiöiden pitkän laskevan trendin. Siihen liittyen tuli mieleen spekulantti Jesse Livermore, joka käytännössä pidempien trendien perusteella harjoitti treidausta jo noin 100 vuotta sitten. Hän myöskin operoi kovalla velkavivulla, joskin käytännössä päin vastaisella strategialla. Uudet pohjat olivat syy myydä lyhyeksi ja ATH -lukemat syy ostaa.
No Jesse oli kyllä jossain kohtaa yksi maailman rikkaimpia, mutta meni useamman kerran myös poikki. Eipä se sinällään kuolettavan vaarallista ole, jos on kyky tehdä ne rahat uudelleen tai ei oma elannon hankinta ole siitä kiinni, että on pääomia käytettävissä.
Toivottavasti tässä ei ole kyseessä upotettujen kustannusten harhasta vaan oikeasti on yleisestä informaatiosta poikkeavaa tietoa yritysten kyvystä kääntää suunta.
Kyllähän tuossa on ihan todellinen poikkimenon riski jos maantieteellinen hajautus on tasoa Suomi. Indeksit ei ole edes erityisen matalalla ja nyt viritellään jo luottokortteja. Aika hurjalta kuulostaa. 10-30% varmasti myös todennäköisyys että Ukrainan jälkeen jotain isompaa tapahtuu myös jossain NATO-maassa ja isompi hyökkäys varmasti 60%+ jos Kiina liikkuu samanaikaisesti Taiwanin suuntaan. Näissä skenaarioissa noissa osakkeissa on vielä reilusti laskuvaraa ja esim joku Citycon on varmaankin nurin noissa tilanteissa.
Kyllähän tuossa on ihan todellinen poikkimenon riski jos maantieteellinen hajautus on tasoa Suomi. Indeksit ei ole edes erityisen matalalla ja nyt viritellään jo luottokortteja. Aika hurjalta kuulostaa. 10-30% varmasti myös todennäköisyys että Ukrainan jälkeen jotain isompaa tapahtuu myös jossain NATO-maassa ja isompi hyökkäys varmasti 60%+ jos Kiina liikkuu samanaikaisesti Taiwanin suuntaan. Näissä skenaarioissa noissa osakkeissa on vielä reilusti laskuvaraa ja esim joku Citycon on varmaankin nurin noissa tilanteissa.
Minua kuumottaisi tosiaan eniten se, että suurissa indekseissä on helposti se parikymmentä prosenttia ilmaa pelkästään jos korjataan pitemmän aikavälin keskiarvoihin arvostuskertoimissa. Puhumattakaan siitä, että E alkaa laskemaan (taantuma). Jopa jossain Saksassa, joka yleensä korreloi kohtuullisen hyvin Hesulin kanssa, on ollut pari vuotta parabolista nousua. Ei varmaan kenelläkään ole epäilystäkään, etteikö Helsinki sympatiadumppaisi isompien mukana seuraavassa korjauksessa? Huolimatta siitä, että täällä on "halpaa". Itse aavistelen että viimeisetkin roposet vedetään tästä demarilandiasta pois, jos jenkki-indeksejä saa alennuksella...
No Jesse oli kyllä jossain kohtaa yksi maailman rikkaimpia, mutta meni useamman kerran myös poikki. Eipä se sinällään kuolettavan vaarallista ole, jos on kyky tehdä ne rahat uudelleen tai ei oma elannon hankinta ole siitä kiinni, että on pääomia käytettävissä.
Oli se ilmeisesti Jesse Livermorelle kuolettavan vaarallista. Hän ampui itsensä. 😬
Toinen erä vuodenvaihdeostoksia: Lisäys Outokumpu 1500 kpl á 2,799 (nyt 2500 kpl) Lisäys KH Group 14000 kpl á 0,53 (nyt 51000 kpl) Jokerina Entry Kamux 1500 kpl á 2,482
Kurssilaskun jatkumisen ja näiden ostojen jälkeen sijoitusaste 276%. Jännitettävää pyhäpäiville.
Onhan tässä tosiaan riskiä ja reippaasti enemmän kuin keskimäärin ajattelin vuosi sitten, mutta arvostukset firmassa kompensoi heikentyneitä suorituksia. En ole tosiaan exittiä tekemässä nyt kun oletan pohjien olevan lähellä, vaikka oksettaakin meno välillä. Vuodenvaihdeostojen verran on siis tarkoitus kyllä ulostaa salkusta tammikuun aikana.
Kolmas ja potentiaalisesti viimeinen erä vuodenvaihdeostoksia: Lisäys Vincit 2500 kpl á 1,855 (nyt 7000 kpl).
Salkku laskenut taas perinteiseen hesulitapaan niin sijoitusaste 285% ja heiluu siis reippaasti, toivottavasti tammiralli toteutuu eikä tammikonkurssi.
Alun perin suunniteltujen vuodenvaihdeosakkeiden lisäksi tuli ostettua veiviin Kamuxia ja Outokumpua kun ne sopivasti laskivat, ensimmäinen lähinnä Inderes-efektiä. Katsotaan jos välipäivinä tulee vielä tehtyä jotain, voisi realisoida salkun tappioita noin 10k edestä ja jäädä paperilla osinkojen verran voitolle tästä vuodesta mikä riittää korkojen, kulujen ja kotitalousvähennysten vähentämiseen (ja tulisi siis palautuksia).
Mietin reaktiona nopeita myyntejä, mutta en viitsinyt ottaa riskiä random verotarkastuksesta kun verottaja voisi tulkita eikä viitsisi alkaa selvittämään että joo tällainen uutinen sai kääntämään kelkan nopeasti.
Voin kyllä myöntää että tämä meno alkaa vituttamaan ja ahdistamaan. Ei tosin mitään verrattuna siihen jos joutuu irroittamaan salkun osakkeista pohjilla. Aivan käsittämättömiä kurssimuuveja joukossa, kuten Cityconin mörniminen näillä tasoilla kaikesta huolimatta.
Aika julmaa kyytiä näyttää olevan :/ mutta onkohan hiukan liian isoa vipua jos ahdistaa ja vituttaa? Elämässä kannattaa (imo) yleisesti minimoida ahdistusta ja vitutusta aiheuttavat asiat. Sulla auringossa kämppä, siellä ilmeisen halpa asua? Tiedän että Helsingin kämppä tyhjillään, mutta kyllä nykyisillä netto-omaisuuksilla saisit väännettyä mukavan elämän ilman ahdistuksia. Pistäisin harkintaan herona.
Eihän tuo verottajaa olisi kiinnostanut, jos et myynnin jälkeen olisi ostanut taas takaisin.
Siis ostin aiemmin tänään ja jos olisin myynyt heti (pari tuntia myöhemmin) niin tokihan verottajaa kiinnostaisi jos lähtisi forcaamaan tulkintaa riskittömästä veronkierrosta. Samalla tapaa kuin et jos olisi myynyt ensin ja ostanut heti perään takaisin. FIFO-periaatteella ne kalliilla ostetut kun olisivat lähteneet.
Harvinainen mutta nihkeä spotti. Peruste toki myynnille olisi ollut mutta mielellään välttää päätymistä verottajan syyniin näissä asioissa.
Onko sinulla samanlaista sijoitustuotto kuvaajaa esim. viimeiseltä kymmeneltä vuodelta. Olisi mielenkiintoista nähdä miten nykyinen kuoppa vertautuu historiaan.
Aika julmaa kyytiä näyttää olevan :/ mutta onkohan hiukan liian isoa vipua jos ahdistaa ja vituttaa? Elämässä kannattaa (imo) yleisesti minimoida ahdistusta ja vitutusta aiheuttavat asiat. Sulla auringossa kämppä, siellä ilmeisen halpa asua? Tiedän että Helsingin kämppä tyhjillään, mutta kyllä nykyisillä netto-omaisuuksilla saisit väännettyä mukavan elämän ilman ahdistuksia. Pistäisin harkintaan herona.
Myrskyn aikana ei kannata tehdä hätäisiä päätöksiä. Vituttaisi vielä enemmän ja pidempään (suunnilleen loppuelämän, ehkä pidempään) jos pistäisi puolet salkusta lihoiksi pohjilla. Tai vaikka ei oltaisi vielä ihan pohjilla, mutta pärjäisi myrskyn ylitse tällä osin puihin menneellä strategialla. Tuleepahan tammikuussa kevennellessä paljon sijoitustappioita verotukseen mistä voidaan sitten vähennellä lähivuosien tulevia voittoja.
Kun Espanjan kämppä vain puoliksi oma niin asuminen on edelleen kallista ennen uudelleenjärjestelyitä. Erittäin nihkeästi kiinni likvideitä seinissä ja kämpistä tulee negatiivista kassavirtaa noin kilon verran kuussa (ja laina lyhenee 400/kk), mikä on toki ihan siedettävää. Suomessa asuminen on vain kallista.
Sijoitussalkku on kyllä romahduksen jäljiltä kriittisessä tilassa, mutta ei tässä likviditeettikriisissä vielä olla. Lisäksi kohtuullisen helposti muutettavia assetteja ja pelikassaa on yhteensä noin puolet tämän hetken sijoitusvelasta.
2025 päätavoite hommien ja rahan suhteen on kyllä selkeä: niin helvetisti positiivista kassavirtaa kuin vain voi saada aikaiseksi.
Myrskyn aikana ei kannata tehdä hätäisiä päätöksiä.
Tästä samaa mieltä. Mutta mahtaisiko vivun lähes pakonomaiselta tuntuva jatkuva kasvattaminen myrskyn aikaan täyttää määritelmän yhtä hyvin kuin puolen salkun likvidointikin?
Myrskyn aikana ei kannata tehdä hätäisiä päätöksiä.
Tästä samaa mieltä. Mutta mahtaisiko vivun lähes pakonomaiselta tuntuva jatkuva kasvattaminen myrskyn aikaan täyttää määritelmän yhtä hyvin kuin puolen salkun likvidointikin?
Lainasumma on pysynyt pääosin viimeisen vuoden siinä 200 kilossa, mutta toki prosentuaalinen vipu on viimeisen parin kuukauden aikana kasvanut kun kurssilasku iskee salkun omaan pääomaan.
Nyt vuodenvaihdeveivin takia poikkeustilanne ja käytän kaikki likvidit siihen päälle, tarkoituksena keventää veiviin ostetut (tai niiden edestä muita salkun osakkeita) tammikuun aikana.
Haluun kyllä vähän kompata Farseeria. Et hätäratkasut, no, ite tein vähän vastaavassa paikassa pikaratkaisun kun myin kaikki EVOt pohjilla kun iso vipu ja menin paniikkiin et katkean. Ja joo, helppo jälkikäteen siinä sanoa, että supertyhmää kun niin hiano firma. Mutta oli sitä huomioitu kurssissakin, hienous voi sulaa ja välillä nopeasti...sitäpaitsi tämä hiano firma on noin puolittunut huipuistaan kun Jeans sitä täällä suositteli 1600 tasolla. Osingot huomioiden siis huonompi tulos kuin Citikonilla. Yleisesti jälkiviisaus on vaan vitun helppoa ja sit on kans vitun helppo olla fiksu ja sanoa, tyyliin, "no katos näitä sun tuloksia, eikö kannattaisi vetää johtopäätöksiä?". Ehkä kannattais, ehkä ei. Sikäli siis komppaan Farseeeria, että hero kirjoittaa avoimesti tilanteestaan ja jengi tykkää lukea niin voisi vähän hienotunteisuutta olla kun huonosti menee. Tekee farseer sitten oikein tai väärin mutta vihoviimeistä olis olla tuuliviiri forum-nickien neuvojen mukaan!
Tilanne nyt vaan on haastava ja jos ei hermostuteta farseeria pois niin saadaan kaikki laittaa popparit mikroon ja ilmaiseksi seurata, miten heron käy. Sen sijaan yleisellä tasolla enempi samaa mieltä kommentoijien kanssa siitä, että hyvä olisi elämässä olla jotain muutakin kuin pörssikurssien tziikaamista - tämä toki kärjistys. Mut sitäkään ei siinä hetkessä helppo ratkaista, kun on kriisitunnelma. Mut vähän pidemällä aikavälillä olis hyvä.
Tekee farseer sitten oikein tai väärin mutta vihoviimeistä olis olla tuuliviiri forum-nickien neuvojen mukaan!
Tuohan se on. Jos omien ajatusten pohjalta sählää huonoja päätöksiä, niin niiden kanssa on todella paljon helpompi elää, kun että huonot päätökset olisi syntynyt muiden neuvojen pohjalta. Tsemppiä vaan täältäkin tekemiseen.
Ei kai kukaan ole ehdottanut että lähtisi tuuliviirimäisesti random foorumistien ehdotuksia kuuntelemaan. Mutta itse olen oppinut elämässä että muita kannattaa kuunnella, ja miettiä omia toimintatapoja kriittisesti. Toki päätökset pitää tehdä itse ja harkiten, mutta harva meistä seilaa läpi elämän ilman että muutetaan omaa toimintaa. Mistä se muutos on saanut alkunsa on joskus paha sanoa, mutta ei kannata olettaa että omassa toiminnassa ei olisi muutettava.
Eihän tuo verottajaa olisi kiinnostanut, jos et myynnin jälkeen olisi ostanut taas takaisin.
Siis ostin aiemmin tänään ja jos olisin myynyt heti (pari tuntia myöhemmin) niin tokihan verottajaa kiinnostaisi jos lähtisi forcaamaan tulkintaa riskittömästä veronkierrosta. Samalla tapaa kuin et jos olisi myynyt ensin ja ostanut heti perään takaisin. FIFO-periaatteella ne kalliilla ostetut kun olisivat lähteneet.
Harvinainen mutta nihkeä spotti. Peruste toki myynnille olisi ollut mutta mielellään välttää päätymistä verottajan syyniin näissä asioissa.
Voi olla joku omakin väärinkäsitys, mutta en ymmärrä miten verottajaa kiinnostaisi.
Jos ensin ostan osaketta ja myöhemmin samana päivänä myyn sen, niin kyseessä on tuiki tavallinen päiväkauppa, tuli siinä sitten voittoa, tappiota tai pelkkiä kaupankäyntikuluja. Jos noiden toimien välissä markkinoille pamahtaa posari, niin FIVA periaatteessa voisi kiinnostua että onko kyseessä sisäpiirikauppa, mutta se ei ole tässä tapauksessa oleellista. Kun uutinen oli huono, niin tappiotahan siitä syntyi todennäköisesti ja nopealla reagoinnilla tappiot voisi rajata. Ei siitä mikään viranomainen voi tulla kovistelemaan, että miksi kävit tekemässä tappiota päiväkaupalla, yritätkö välttää veroja menettämällä rahaa?
Ymmärtääkseni verottajan kiinnostus varsinkin näin vuodenvaihetta lähestyessä on siis tilanteet jossa ensin myyn osakkeet (realisoin verot), jonka jälkeen ostan ne takaisin esimerkiksi tunnin päästä, ilman että kurssissa on tapahtunut muutosta. Ei ole omalle kohdalle tullut eteen tilannetta, mutta jossain toisessa ketjussa joku avasi (en muista kuka ja missä, pahoittelut), että seuraamus olisi se, että kaupankäyntikulut noissa kaupoissa olisivat verovähennyskelvottomia. Kuulostaa jossain määrin järkeenkäyvältä, joten en epäile etteikö se olisi niin ja samalla ainoa seuraus, ehkä jonkin selvityspyynnön täyttämisen riesan lisäksi.
Sinun olisi siis pitänyt hypoteettisen myynnin jälkeen vielä ostaa laput takaisin, jotta tuossa olisi tapahtunut jokin verottajaa kiinnostava liikehdintä. Sen ymmärrän jos lamaannuttava vitutus iski tuon oston ajoituksen kanssa tämän vuoden päätteeksi. Perstuntumalla omasta salkusta yli puolet firmoista antanut negarin jossain kohtaa tänä vuonna (Kyllä, minäkin olen hesulisijoittaja, kiitos kysymästä).
Eihän tuo verottajaa olisi kiinnostanut, jos et myynnin jälkeen olisi ostanut taas takaisin.
Siis ostin aiemmin tänään ja jos olisin myynyt heti (pari tuntia myöhemmin) niin tokihan verottajaa kiinnostaisi jos lähtisi forcaamaan tulkintaa riskittömästä veronkierrosta. Samalla tapaa kuin et jos olisi myynyt ensin ja ostanut heti perään takaisin. FIFO-periaatteella ne kalliilla ostetut kun olisivat lähteneet.
Harvinainen mutta nihkeä spotti. Peruste toki myynnille olisi ollut mutta mielellään välttää päätymistä verottajan syyniin näissä asioissa.
Voi olla joku omakin väärinkäsitys, mutta en ymmärrä miten verottajaa kiinnostaisi.
Jos ensin ostan osaketta ja myöhemmin samana päivänä myyn sen, niin kyseessä on tuiki tavallinen päiväkauppa, tuli siinä sitten voittoa, tappiota tai pelkkiä kaupankäyntikuluja. Jos noiden toimien välissä markkinoille pamahtaa posari, niin FIVA periaatteessa voisi kiinnostua että onko kyseessä sisäpiirikauppa, mutta se ei ole tässä tapauksessa oleellista. Kun uutinen oli huono, niin tappiotahan siitä syntyi todennäköisesti ja nopealla reagoinnilla tappiot voisi rajata. Ei siitä mikään viranomainen voi tulla kovistelemaan, että miksi kävit tekemässä tappiota päiväkaupalla, yritätkö välttää veroja menettämällä rahaa?
Ymmärtääkseni verottajan kiinnostus varsinkin näin vuodenvaihetta lähestyessä on siis tilanteet jossa ensin myyn osakkeet (realisoin verot), jonka jälkeen ostan ne takaisin esimerkiksi tunnin päästä, ilman että kurssissa on tapahtunut muutosta. Ei ole omalle kohdalle tullut eteen tilannetta, mutta jossain toisessa ketjussa joku avasi (en muista kuka ja missä, pahoittelut), että seuraamus olisi se, että kaupankäyntikulut noissa kaupoissa olisivat verovähennyskelvottomia. Kuulostaa jossain määrin järkeenkäyvältä, joten en epäile etteikö se olisi niin ja samalla ainoa seuraus, ehkä jonkin selvityspyynnön täyttämisen riesan lisäksi.
Sinun olisi siis pitänyt hypoteettisen myynnin jälkeen vielä ostaa laput takaisin, jotta tuossa olisi tapahtunut jokin verottajaa kiinnostava liikehdintä. Sen ymmärrän jos lamaannuttava vitutus iski tuon oston ajoituksen kanssa tämän vuoden päätteeksi. Perstuntumalla omasta salkusta yli puolet firmoista antanut negarin jossain kohtaa tänä vuonna (Kyllä, minäkin olen hesulisijoittaja, kiitos kysymästä).
Kyseessä oli Vincitin lisäys, eli pohjalla oli valmiiksi lappuja turskalla. Jos ostaa lisää ja myy lisäykset heti pois, niin fifon mukaan myynnit tapahtuu niistä korkeammalta ostetuista vanhoista lapuista. Käytännössä on yhdentekevää myykö vaiko ostaako ensin, joka tapauksessa myydyksi tulee ne vanhimmat laput --> voidaan tulkita verovähennysveivaukseksi. Tämä siis tilanteessa jossa kurssi pysyy päivän aikana flättinä. Nyt kuitenkin kurssi romahti välissä, mikä helpottaisi verottajalle selittelyä.
Eihän tuo verottajaa olisi kiinnostanut, jos et myynnin jälkeen olisi ostanut taas takaisin.
Siis ostin aiemmin tänään ja jos olisin myynyt heti (pari tuntia myöhemmin) niin tokihan verottajaa kiinnostaisi jos lähtisi forcaamaan tulkintaa riskittömästä veronkierrosta. Samalla tapaa kuin et jos olisi myynyt ensin ja ostanut heti perään takaisin. FIFO-periaatteella ne kalliilla ostetut kun olisivat lähteneet.
Harvinainen mutta nihkeä spotti. Peruste toki myynnille olisi ollut mutta mielellään välttää päätymistä verottajan syyniin näissä asioissa.
Voi olla joku omakin väärinkäsitys, mutta en ymmärrä miten verottajaa kiinnostaisi.
Jos ensin ostan osaketta ja myöhemmin samana päivänä myyn sen, niin kyseessä on tuiki tavallinen päiväkauppa, tuli siinä sitten voittoa, tappiota tai pelkkiä kaupankäyntikuluja. Jos noiden toimien välissä markkinoille pamahtaa posari, niin FIVA periaatteessa voisi kiinnostua että onko kyseessä sisäpiirikauppa, mutta se ei ole tässä tapauksessa oleellista. Kun uutinen oli huono, niin tappiotahan siitä syntyi todennäköisesti ja nopealla reagoinnilla tappiot voisi rajata. Ei siitä mikään viranomainen voi tulla kovistelemaan, että miksi kävit tekemässä tappiota päiväkaupalla, yritätkö välttää veroja menettämällä rahaa?
Ymmärtääkseni verottajan kiinnostus varsinkin näin vuodenvaihetta lähestyessä on siis tilanteet jossa ensin myyn osakkeet (realisoin verot), jonka jälkeen ostan ne takaisin esimerkiksi tunnin päästä, ilman että kurssissa on tapahtunut muutosta. Ei ole omalle kohdalle tullut eteen tilannetta, mutta jossain toisessa ketjussa joku avasi (en muista kuka ja missä, pahoittelut), että seuraamus olisi se, että kaupankäyntikulut noissa kaupoissa olisivat verovähennyskelvottomia. Kuulostaa jossain määrin järkeenkäyvältä, joten en epäile etteikö se olisi niin ja samalla ainoa seuraus, ehkä jonkin selvityspyynnön täyttämisen riesan lisäksi.
Sinun olisi siis pitänyt hypoteettisen myynnin jälkeen vielä ostaa laput takaisin, jotta tuossa olisi tapahtunut jokin verottajaa kiinnostava liikehdintä. Sen ymmärrän jos lamaannuttava vitutus iski tuon oston ajoituksen kanssa tämän vuoden päätteeksi. Perstuntumalla omasta salkusta yli puolet firmoista antanut negarin jossain kohtaa tänä vuonna (Kyllä, minäkin olen hesulisijoittaja, kiitos kysymästä).
Kyseessä oli Vincitin lisäys, eli pohjalla oli valmiiksi lappuja turskalla. Jos ostaa lisää ja myy lisäykset heti pois, niin fifon mukaan myynnit tapahtuu niistä korkeammalta ostetuista vanhoista lapuista. Käytännössä on yhdentekevää myykö vaiko ostaako ensin, joka tapauksessa myydyksi tulee ne vanhimmat laput --> voidaan tulkita verovähennysveivaukseksi. Tämä siis tilanteessa jossa kurssi pysyy päivän aikana flättinä. Nyt kuitenkin kurssi romahti välissä, mikä helpottaisi verottajalle selittelyä.
Hyvä selvennys. Ajattelin asiaa paitsi uuden oston kannalta, niin myös koko position myynnin kannalta.
Senkin virheen olen tänä vuonna tehnyt itse, että hyvällä tuurilla ollut naama ruudussa pörssiuutisia selaamassa kun negari on annettu ulos, mutta myynyt vain puolet lapuista. Älkää kysykö miksi.
Eihän tuo verottajaa olisi kiinnostanut, jos et myynnin jälkeen olisi ostanut taas takaisin.
Siis ostin aiemmin tänään ja jos olisin myynyt heti (pari tuntia myöhemmin) niin tokihan verottajaa kiinnostaisi jos lähtisi forcaamaan tulkintaa riskittömästä veronkierrosta. Samalla tapaa kuin et jos olisi myynyt ensin ja ostanut heti perään takaisin. FIFO-periaatteella ne kalliilla ostetut kun olisivat lähteneet.
Harvinainen mutta nihkeä spotti. Peruste toki myynnille olisi ollut mutta mielellään välttää päätymistä verottajan syyniin näissä asioissa.
Voi olla joku omakin väärinkäsitys, mutta en ymmärrä miten verottajaa kiinnostaisi.
Jos ensin ostan osaketta ja myöhemmin samana päivänä myyn sen, niin kyseessä on tuiki tavallinen päiväkauppa, tuli siinä sitten voittoa, tappiota tai pelkkiä kaupankäyntikuluja. Jos noiden toimien välissä markkinoille pamahtaa posari, niin FIVA periaatteessa voisi kiinnostua että onko kyseessä sisäpiirikauppa, mutta se ei ole tässä tapauksessa oleellista. Kun uutinen oli huono, niin tappiotahan siitä syntyi todennäköisesti ja nopealla reagoinnilla tappiot voisi rajata. Ei siitä mikään viranomainen voi tulla kovistelemaan, että miksi kävit tekemässä tappiota päiväkaupalla, yritätkö välttää veroja menettämällä rahaa?
Ymmärtääkseni verottajan kiinnostus varsinkin näin vuodenvaihetta lähestyessä on siis tilanteet jossa ensin myyn osakkeet (realisoin verot), jonka jälkeen ostan ne takaisin esimerkiksi tunnin päästä, ilman että kurssissa on tapahtunut muutosta. Ei ole omalle kohdalle tullut eteen tilannetta, mutta jossain toisessa ketjussa joku avasi (en muista kuka ja missä, pahoittelut), että seuraamus olisi se, että kaupankäyntikulut noissa kaupoissa olisivat verovähennyskelvottomia. Kuulostaa jossain määrin järkeenkäyvältä, joten en epäile etteikö se olisi niin ja samalla ainoa seuraus, ehkä jonkin selvityspyynnön täyttämisen riesan lisäksi.
Sinun olisi siis pitänyt hypoteettisen myynnin jälkeen vielä ostaa laput takaisin, jotta tuossa olisi tapahtunut jokin verottajaa kiinnostava liikehdintä. Sen ymmärrän jos lamaannuttava vitutus iski tuon oston ajoituksen kanssa tämän vuoden päätteeksi. Perstuntumalla omasta salkusta yli puolet firmoista antanut negarin jossain kohtaa tänä vuonna (Kyllä, minäkin olen hesulisijoittaja, kiitos kysymästä).
Kyseessä oli Vincitin lisäys, eli pohjalla oli valmiiksi lappuja turskalla. Jos ostaa lisää ja myy lisäykset heti pois, niin fifon mukaan myynnit tapahtuu niistä korkeammalta ostetuista vanhoista lapuista. Käytännössä on yhdentekevää myykö vaiko ostaako ensin, joka tapauksessa myydyksi tulee ne vanhimmat laput --> voidaan tulkita verovähennysveivaukseksi. Tämä siis tilanteessa jossa kurssi pysyy päivän aikana flättinä. Nyt kuitenkin kurssi romahti välissä, mikä helpottaisi verottajalle selittelyä.
Hyvä selvennys. Ajattelin asiaa paitsi uuden oston kannalta, niin myös koko position myynnin kannalta.
Senkin virheen olen tänä vuonna tehnyt itse, että hyvällä tuurilla ollut naama ruudussa pörssiuutisia selaamassa kun negari on annettu ulos, mutta myynyt vain puolet lapuista. Älkää kysykö miksi.
Tämä on kyllä perusvirhe itseltänikin. Aina ajattelee, että ehkä markkinat on tehokkaat ja lasku tapahtui jo sen ensimmäisen minuutin aikana ja/tai negari oli jo priced in ja sitten jotenkin oikeuttaa itselle että ei kannata kaikkea myydä, jos se vaikka lähteekin nousuun. No, on niitäkin tapauksia nähty, missä negari oli jo priced in ja osake ottaakin myöhemmin +3%, mutta selvästi useammin se lasku jatkuu läpi päivän.
Vituttaa toi Vincit-case. 500€ kämmi verottajan sekoilun pelossa, kun niillä hölmöt käytännöt näissä. Se ei nimittäin laskenut juurikaan heti uutisen jälkeen ja olis saanut 1,85 pihalle. Intuition perässä olisi pitänyt mennä (olisin keventänyt ne 2500) ja merkata kalenteriin "saman päivän myynnin syynä tietovuotonegari".
Samaan sarjaan menee Nokian Renkaat / Euroclear-sekoilu keväällä missä hävittiin osingot ja Kamuxin "pistetään negari pihalle 18:20 ennen kvartaalitulospäivää".
Tänään taas salkku -2%. Markkina on Helsingissä pahasti rikki, ei pitänyt tänään hirveästi katsoa pörssiä mutta tuli neljä kurssihälyä alaspäin. Kaksi sentään Evolutionia jota ei ole.