
Casteliero
Viimeisimmät viestit
Kryptovaluutat sijoituskohteina II. (Bitcoin, Ethereum, XRP, Solana jne...)
31.3.2025 - 09:32
Vieläköhän löytyy paljon aktiivisia neljän vuoden syklistejä, vai jokohan on teoria kuopattu? Joko alkaa uskoa löytyä, että ehkä ne nousut johtuu ihan muista syistä?
Viime päivinä on ollut taas hyvin aktiivista keskustelua noista kurssiajureista noiden alustaketjujen osalta. Ja tietty Ethereum ollut se mitä isoin kritiikki on koskenut, koska se on tietty trendikästä, mutta tavallaan toki ihan aiheellistakin. Mutta samat seikat koskettaa kyllä myös muitakin L1 smart contract ketjuja ihan Solanasta lähtien. Niistä keskustelu ei ole vielä käynyt niin kiivaana, koska sijoittajat ovat olleet pääasiassa vielä ihan tyytyväisiä tuottoihin viimeisen parin vuoden osalta, eikä sitä pettymyksen hyökyaaltoa ole vielä tullut, mikä Ethereumin holdaajille on jo tullut. Mutta se voi ihan yhtä helposti tulla Solanalle ja muillekin ketjuille pian.
Keskustelu on perinteinen, onko tokeneilla rahallisia ominaisuuksia, vai nouseeko kurssit pääasiassa/pelkästään ketjun kulu- ja siirtomaksujen johdosta. Itse olen sitä mieltä, että ensimmäisellä on ollut iso rooli viimeisen 10 vuoden ajan, mutta esim viime vuonna puhuttiin todella paljon pelkästään noista kuluista ja niiden vaikutuksesta. Ja tämä varsinkin Solanan osalta ja sieltä tuli myös paljon trollausta Ethereumia kohtaan, koska Ethereumin puolella puhutaan myös siitä, että Ethereum on myös raha. Solanalaiset pitää sitä meeminä (mikä on ironista).
Koska jos miettii edelleen taaksepäin, niin se on nimenomaan se natiivitokenien rahallinen ominaisuus, joka on nostanut kursseja, spekulaatiota, aiheuttanut huumat, jotka ovat nostaneet koko kryptomarkkinaa. Ja viimeisin tietty tapahtui Solanassa. 2017 se edelleen oli ICO:t. ICO:jen pääasiallinen valuutta, jolla niihin osallistuttiin ja niitä ostettiin, oli Ethereum. Eli Ethereumilla oli siinä rahalliset ominaisuudet, joilla osallistuttiin ICO:jen ostoon. 2021 NFT:t. Siinä samoin, pääasiassa Ethereumilla tehtiin ostoja, sekä kerättiin Ethereumeja myymällä noita NFT:itä. Eli Ethereumilla oli siinäkin rahallinen arvo. 23-24 meemejä ostettiin Solanalla ja kerättiin Solanaa myynneillä, eli Solanan natiivitokenilla oli rahallinen arvo. Ja koska nuo kaikki "huumat" oli niin merkittäviä ja retail-vetoisia, niin ne nosti koko markkinaa. Tavallaan.
Tuo kulujen kasvu on silloin enemmän seuraus, kuin syy. Solanan puolella sitä kovasti fiilistellään ja siihen pohjataan koko Solanan viimeisen parin vuoden menestys. Mutta kuluthan nousi juuri tuon meemihuuman johdosta.
Ja tuo täysin kuluihin pohjaava arvon laskeminen voi olla siinä mielessä hankalaa, koska kapasiteetti kasvaa execution tasolla kokoajan ja kulut menee eittämättä kohti nollaa. Execution tasolla kapitalismi hoitaa kyllä homman ja siinä on niin iso kilpailu kokoajan nopeimmista ja halvimmista siirtokuluista, että ne menee käytännössä olemattomiin summiin lähivuosina. Se on käytettävyyden ja adoption kannalta myös pakollista, mutta silloin on hankala pohjauttaa sitä kurssinäkemystä pelkästään fee generointiin, vaikka Solana-jengi kuinka sitä fiilistelee.
Ja minusta nuo nopeat ja halvat ketjut on tuossa vielä isommassa ongelmassa tulevaisuudessa, kuin Ethereum. Koska edelleen Ethereum on ulkoistanut tuon execution tasolle vaaditun massiivisen kapasiteetin omalle tasolleen, eli sinne L2 tasolle. L1 tason blockspace on edelleen niukka resurssi ja sillä on se turvallisuus myyntivalttina siellä, jota se pystyy myymään. Nopeiden ketjujen blockspace ei ole niukkaa, sitä tilaa riittää ja tulee jatkossa riittämään vielä enemmän.
Eli sitä rahallista ominaisuutta tarvitaan kurssi nousuihin ainakin minun mielestä. Sillä natiivitokenilla pitää pystyä ostamaan ja myymään jotain, sitä pitää haluta kerätä lisää tai sillä pitää olla arvonsäilytys-ominaisuuksia, jolloin sitä voi käyttää esim vaikka DeFi-palveluissa. Bitcoin tietty pärjää, koska sillä nimenomaan on noita ominaisuuksia, muiden kanssa on vielä vähän hakemista, että miten paljon niitä on. Ethereum on tietty tuossa huomattavasti edelle noita muita L1 smart contract ketjuja, mutta ei lähelläkään Bitcoinin tasoa. Ethereumissa on huomattavasti paremmat tokenomiksit, kuin monessa muussa ketjussa, jolloin sillä nuo paremmat arvonsäilytys-ominaisuudet. Se toimii silloin paremmin esim DeFi-palveluissa vaikka lainan panttina jne. Mutta se ei välttämättä vielä riitä, tarvitaan sitä retail-huumaa, jossa iso määrä ihmisiä haluaa käyttää sitä ja kerätä sitä. Ja se taas vähän sotii sitä omaa näkemystä vastaan, että tulevaisuudessa stablecoineilla tai muilla fiat-tokeneilla tulee olemaan isompi merkitys palveluissa tapahtuvissa osto- ja myyntitapahtumissa, jolloin se natiivitokenin rahallinen ominaisuus pienenee. Ja siinä vaiheessa esim DeFi tuotteiden rakennuksen merkitys sen natiivitokenin ympärille kasvaa merkittävästi. Pitää saada niitä käyttökohteita.
Lähitulevaisuus noiden osalta näyttää kuitenkin aika synkältä. Ei ole oikein mitään selkeitä kohteita, joissa retail tulisi spekuloimaan ja käyttämään noita tokeneita taas rahana. Gaming, DeFi, AI ja RWA:t ehkä. Ja noistakin RWA ja DeFi on tuskin kovin massoja liikuttelevia aiheita. Ne voi liikutella kyllä instikoita, mutta vähemmän retailia.
Että sen pohjalta omat näkemykset on tälle vuodelle vielä aika synkät. Vaikka sääntelyssä ja pankkien/korporaatioiden adoptiossa mennään kokoajan todella isoja harppauksia eteenpäin, niin niiden hedelmät voi näkyä paremmin vasta myöhemmin. Voi myös olla, että pohjat on pikkuhiljaa nähty tai ollaan lähellä niitä, mutta isompia nousuja silti voidaan joutua odottamaan vielä jonkin aikaa. Jos ei jotain merkittäviä läpilyöntejä tapahdu ja retail alkaa taas kiinnostumaan. Niillä vaan ei ole sitä ylimääräistä rahaa paljoa spekuloida riskiasseteilla tällä hetkellä. Itse olen ainakin varautunut siihen, ettei tänä vuonna välttämättä tule myytyä yhtään kryptoja rahaksi, toki allokaatiomuutoksia voi tapahtua. Mutta kaikki isommat suunnitelmat ovat siirtyneet eteenpäin.
Kryptovaluutat sijoituskohteina II. (Bitcoin, Ethereum, XRP, Solana jne...)
27.3.2025 - 22:54
Tuo oli kanssa ihan mielenkiintoinen uutinen.
Intercontinental Exchange Inc... , and Circle Internet Group, Inc...., today announced an agreement whereby ICE plans to explore using Circle’s stablecoin USDC, as well as tokenized money market offering US Yield Coin (USYC), to develop new products and solutions for its customers.
Lynn Martin, President of the New York Stock Exchange, said, “We believe Circle’s stablecoins and tokenized digital currencies can play a larger role in capital markets as digital currencies become more trusted by market participants as an acceptable equivalent to the US Dollar. We are excited to explore the potential use cases for USDC and USYC across ICE’s markets.”
Under the MoU, Circle and ICE plan to collaborate to explore applications for using Circle’s stablecoins and other product offerings within ICE’s derivatives exchanges, clearinghouses, data services, and other markets, to deliver innovation and build new markets and product offerings based on Circle’s products.
Ja jos joku ei tiedä mikä ICE on, niin Wikipedia kertoo (https://en.wikipedia.org/wiki/Intercontinental_Exchange):
Intercontinental Exchange, Inc. (ICE) is an American multinational financial services company formed in 2000 that operates global financial exchanges and clearing houses and provides mortgage technology, data and listing services. Listed on the Fortune 500, S&P 500, and Russell 1000, the company owns exchanges for financial and commodity markets, and operates 12 regulated exchanges and marketplaces. This includes ICE futures exchanges in the United States, Canada, and Europe; the Liffe futures exchanges in Europe; the New York Stock Exchange, the world's largest stock exchange in terms of total market capitalization of its listed companies; equity options exchanges; and OTC energy, credit, and equity markets.
ICE also owns and operates six central clearing houses: ICE Clear U.S., ICE Clear Europe, ICE Clear Singapore, ICE Clear Credit, ICE Clear Netherlands, and ICE NGX.
Eli omistaa muunmuassa New York Stock Exchangen.
EDIT: Ja isompi uutinen tietty on se, että Bitboy joutui viimeinkin vankilaan ja 3 vuoden tuomio on pöydällä nyt. Ja lisää erilaisia haasteita voi vielä tulla, esim Kevin O'Leary iski tänään kunnianloukkaussyytteet Bitboylle.
Eläke ja osingot
24.3.2025 - 18:16
Pitääkö sen nimenomaan tulla osingoista se tuotto? Jos vaikka laskit asian niin, että saat 4% osinkotuottoa vuodessa ja 2% arvonnousua osakkeille, niin sehän on sama vaikka ostaisi jotain, joka nousee 6% vuodessa, mutta ei maksa osinkoja. Myy siitä vaan aina sen 4% vuosittain pois. Ja tuohon keskimääräiseen 6% tuottovaateeseen alkaa sitten osumaan erilaisia ETF-rahastoja ja indeksejä joista valita.
Kryptovaluutat sijoituskohteina II. (Bitcoin, Ethereum, XRP, Solana jne...)
24.3.2025 - 14:36
Joko aletaan taas rikastumaan? En ole vielä kerennyt oikein seurailla tarkemmin, että mitä kaikkea on tapahtunut, mutta yleisfiilis alkaa olemaan taas vähän positiivisempi.
Sen huomasin, että Ethena Labs oli ilmoittanut Convergence EVM-pohjaisesta L1 ketjusta, joka on suunnattu instikoille (https://mirror.xyz/0x29a99F7Fe080F72223dAd48D5E1E86670a984326/zM601bYC8Tqhh2Yg5JbWdbwUVFSDBV_aV7ipxHoOFvM).
Idea hyvä, mutta toteutus vähän minun mielestä väärä. Kyseessä on siis suljettu ketju, jossa instikat tuntee olevansa turvassa ja suojassa, koska ylläpitäjinä ei ole satunnaisia validaattoreita. Ja tarkoitus siis toimia settlement tasona. Menee täysin yhteen oman näkemyksen kanssa, että instikat eivät halua toimia julkisessa ketjussa, vaan haluavat pitää sen ylläpidon omissa käsissä. Mutta se missä oma näkemys eroaa noiden kanssa on, että Convergencen tapauksessa myös settlaus tapahtuu tuonne suljettuun ketjuun. Minun mielestä se settlaus kannattaisi tehdä Ethereumin julkiseen ketjuun, joka on se turvallisin ketju ja se execution tapahtuisi siellä Convergencen ketjussa, jolloin se olisi L2-ketju Ethereumin päällä.
Se voi olla, että tuo malli on valittu nyt, koska Ethereumin L1 taso ei vielä tarjoa sellaista salausta, että instikat olisivat suostuvaisia sinne settlaamaan. Se on tuo avoimen huono puoli vielä, että jokainen näkee ne tilit ja siirrot, vaikkakin siihen on tulossa pian uudistuksia. Tuo varmasti karkottaa noita isoja korporaatioita avoimista ketjuista. Yritysmaailmassa halutaan pitää se tarpeellinen salauksen taso kuitenkin. Mutta suunta on joka tapauksessa oikea. Palvelu instikoille suoraan.
JR:n allokaatioblogi
21.3.2025 - 09:53
tappio wrote:
Yksi kaveri täällä itäisillä mailla kietoi Nissan Skyline GT-R:nsä tolpan ympäri ja vakuutusfirma lunasti sen pois. Huomasi samalla että vakuutuksesta saadulla rahalla saisi käytetyn Rolls Roycen ja hankki sitten sen.
Myi pois puolen vuoden päästä kommentilla "ei tätä kuulu itse ajaa, pitäisi olla kuski. Nyt kaikki luulee mua kuskiksi".
Ihmetellyt tuota samaa, että miksi ihmiset ostaa RR:n itselleen ajoon. Sen auton koko idea on istua takapenkillä. Siellä ne parhaat paikat on siinä autossa. Ja sen verran iso ja kömpelö ajaa muutenkin, ettei se nyt mikään älytön nautinto ole.
Kryptovaluutat sijoituskohteina II. (Bitcoin, Ethereum, XRP, Solana jne...)
12.3.2025 - 11:42
Tuli toissapäivänä ostettua taas pitkästä aikaa Immutablea ja sitä on taas kassin pohjalla. Tuo alle 50 sentin hinta on se, missä se möyristeli menemään 2023 vuonna alimmillaan, eli siellä on ehkä hyvää pohjaa olemassa. Ja kehitystähän siellä tapahtuu koko ajan isosti oikeaan suuntaan, vaikkei se vielä kurssissa näy. Mutta paljoa en ostanut nyt, virheistä oppii. 50 Solanalla otin.
Kryptovaluutat sijoituskohteina II. (Bitcoin, Ethereum, XRP, Solana jne...)
9.3.2025 - 12:44
Humvee wrote:
Harmittavasti vielä ei ole käsittääkseni keksitty yleisesti käytettyä tuotetta tai palvelua, johon voisi törmätä arkielämässä.
Rajat ylittävään nopeaan arvon siirtoon kryptovaluutat sopivat toki oikein hyvin.
Meinasin sanoa, että tein juuri asuntokaupat DIAS-palvelussa, joka käyttää lohkoketjua, mutta eipäs enää käytäkään. Ovat viimevuonna siirtyneet takaisin perinteisiin tietokantoihin, koska korporaatio-ketju R3 Corda on ollut teknisesti vielä keskeneräinen ja työläs sekä kallis ylläpitää. Sinällään ei yllätä, koska eihän noissa korporaatiopohjainen järjestelmä kehity läheskään niin nopeasti kuin open source järjestelmä. Eli hyvä pilotti-kokeilu, mutta myöhemmin sitten uudestaan.
Mutta idea kuitenkin säilyy. Eli ethän sinä tiedä kuinka paljon sinä päivittäin edes käytät palveluita, jotka mahdollisesti käyttää lohkoketjuja. Jos yritykset eivät siitä ilmoita, niin ei käyttäjät voi tietää mitä siellä taustalla tapahtuu. Jos minä kysyn sinulta vaikka, että mitä tietokantaa joku verkkokauppa käyttää, niin tuskin sinua on asia kummemmin kiinnostanut.
Joka tapauksessa päivittäin liikkuu kymmeniä miljardeja dollareita stablecoinien muodossa lohkoketjujen päällä, eli siinä on jo yleisesti käytetty tuote. Dollari. Käyttää vaan parempia kanavia. Minulla on esim Mastercardin luottokortti, joka ilmeisesti settlaa joitain transaktioita jo lohkoketjuissa. En minä osaa sanoa, että tapahtuuko niin minun ostoissa vai ei. Mutta se on mahdollista. Visa tekee myös omia stablecoin juttujaan, en osaa niistäkään sanoa, että joko ne käyttää vaikka 10% siirroista lohkoketjuissa vai 0%. J.P. Morganin omassa ketjussa myös liikkuu päivittäin miljardeja dollareita. Kyllä niitä palveluita ja tuotteita voi olla, mutta jos ne tekee oikein, niin se käytettävyys on sen verran hyvää ettei käyttäjä sitä tiedä mitä taustalla tapahtuu. Ja jos niitä ei sitten mainosta erikseen, niin eihän sitä kuluttajat tiedä miten paljon niitä jo käytetään.
Kryptovaluutat sijoituskohteina II. (Bitcoin, Ethereum, XRP, Solana jne...)
7.3.2025 - 10:40
Sampo wrote:
Tämän ketjun aktiivisuus on aika hyvä markkinasentimentin mittari. :)
Minun aktiivisuudesta ei kannata ainakaan ottaa mitään päätelmiä. Minulla on muuttohommat vieneet ajan ja vie vielä pari viikkoa. Sen jälkeen pystyy taas seuraamaan uutisia ja markkinoita.
Sijoitushurujen kryptovalinnat vuodelle 2025
27.2.2025 - 13:23

Kuukausi lopuillaan ja tilanteet näyttää edelleen hyvin punaiselta. Oma veturi noussut näköjään listan kakkoseksi, mutta ihan älyttömästi ei pysty henkseleitä paukuttamaan -20% tilanteessa...
Kryptovaluutat sijoituskohteina II. (Bitcoin, Ethereum, XRP, Solana jne...)
26.2.2025 - 10:58
Heikin Ashi wrote:
Tekniikkaa. Jos notkahtaa tältä tasolta, niin sitten notkahtaaaaa. Ostopaikkaa ootellessa.”Rauhallisesti ja maltillisesti”, neuvoo tasavallan presidentti Stubb. "Kylhä työlki elleä mut kaupal rikastuu."
Kuva![]()
Joo, tuota 75k rajaa nuo näyttää moni tuolla X:n puolellakin perustelevan. Pitää siis vielä vähän aikaa jemmailla ostoja.