Merkittävää on, että tämän väittelyn jälkeen USAn ja maailman suosituin poptähti Taylor Swift ilmoitti, että tukee Harrisia presidentiksi. Aiemminhan hän ollut näissä vaaleissa pidättyväinen kantansa ilmaisemiseen.
I’ve done my research, and I’ve made my choice. Your research is all yours to do, and the choice is yours to make. I also want to say, especially to first time voters: Remember that in order to vote, you have to be registered! I also find it’s much easier to vote early. I’ll link where to register and find early voting dates and info in my story.
With love and hope,
Taylor Swift Childless Cat Lady
Eihän pop-tähden endorsaus käännä montaa MAGA-kulttilaisen päätä, mutta se mitä se tekee, niin aktivoi etenkin nuoria rekisteröitymään ja äänestämään. Se on yksi ryhmä, jonka on arveltu olevan ratkaiseva vaalien tuloksen kannalta.
Täähän on aivan saatanan merkityksellinen. Tulee oikeasti ainakin kymmeniätuhansia swftieitten ääniä sellaisilta selfiekepinjatkeilta, jotka muuten olisivat jääneet kotiin peilailemaan ja kuuntelemaan paskaa musiikkia. Nyt ne menee huulet törössä ottamaan selfieitä äänestyspaikoille. Tomahawk chop forever.
^ Potentiaalia tosiaan löytyy. 31 prosenttia yhdysvaltalaisista 18-29-vuotiaista, 33 prosenttia 30-44-vuotiaista, 17 prosenttia 45-64-vuotiaista ja 13 prosenttia 64+ -vuotiaista ilmoittautuvat Taylorin faneiksi.
Dr. Jekyll lähetti eilen kaksi SpaceX:n työntekijää ja kaksi maallikkoa heidän seurassaan astronauteiksi korkeammalle kiertoradalle kuin missä kukaan on tähän asti maata kiertänyt, uudelleen käytettävässä raketissa, tilavassa ja viihtyisässä miehistökapselissa, uusissa avaruuspuvuissa, pitäen yhteyttä kiertoradalle ennalta kylvetyillä StarLinkeillä. Dr. Jekyllin nerous on siinä, että hän visioi kaiken tämän mahdolliseksi ja löysi ja motivoi ne ihmiset, jotka puolestaan kehittivät keinot toteuttaa ainakin suurimman osan visioista. Mr. Hyden tässä vielä luova hulluuson kaikesta päättäen myötävaikuttanutsiinä, miten heidät tähän sparrattiin. Vielä enemmän siihen, että tähän on päästy merkittävin osin kalliiden yrityksen ja erehdyksen kautta, prototyyppejä säästämättä. Eikä ilman molempia puolia varmasti huomenna laskettaisi tuosta kapselista ilmoja pois, kokeiltaisi uudelleen suunnitelluilla puvuilla avaruuskävelyä, ensimmäistä kertaa yhteisellä happisyötöllä, ja jätettäisi työntekijöitäkin paineistamattomaan kapseliin parin tunnin ajaksi. Luottamus Dr. Jekyliin on jälleen huikea ja Mr. Hyde unohtuu. On kaikki syy toivoa, että kaikki menee according to plan eikä what could possibly go wrong. Analogian lopuksi: tilanteissa, kuten somessa, joissa ei ole haastetta Dr. Jekylille, pääsee Mr. Hyde herkästi vallalle kaikessa alastomuudessaan.
Polaris Dawn Astronauts Reach Record High Orbit Above Earth
Four private astronauts aboard an ambitious space mission led by a billionaire entrepreneur traveled farther from Earth on Tuesday than any other human being in more than half a century.
Two of them, Sarah Gillis and Anna Menon, have now gone farther from the planet than any other women ever.
***
The four crew members will put on their spacesuits, and all of the air will be let out of the capsule. The hatch will then be opened and the inside of the spacecraft will become part of the vacuum of outer space.
Only two people — Mr. Isaacman and Ms. Gillis — are to leave the capsule to do the walk. Mr. Poteet and Ms. Menon will remain in the spacecraft to manage the umbilical cords and monitor the readings to make sure everything is proceeding properly.
The main goal of the spacewalk is to test the spacesuits, which SpaceX developed for this flight.
After Mr. Isaacman and Ms. Gillis return inside and close the hatch, the inside of the capsule will be repressurized.
The entire endeavor is expected to take about two hours.
Kamalan ja Donaldin keskustelua katsoi 67,1 miljoonaa TV:stä
Nielsenin lukujen mukaan syyskuun 10. päivän väittely sai yli 67 miljoonaa katsojaa, mikä oli 31% suurempi määrä kuin Bidenin ja Trumpin välisen keskustelun 51 miljoonaa katsojaa kesäkuussa.
Katsojamäärä on melko lailla samaa suuruusluokkaa kuin Trumpin toinen keskustelu Hillary Clintonin kanssa 2016 tai Barack Obaman ensimmäinen tapaaminen Mitt Romneyn kanssa 2012. Mikään näistä ei kuitenkaan peittoa lukumäärältään jenkkikulttuurin riemuvoittoja, kuten "Seinfeld"-sarjan viimeistä jaksoa vuonna 1998, joka sai 76,3 miljoonaa ruudun ääreen.
Tiistain katsojamäärää lisäsivät nuoret ja aikaisessa keski-iässä olevat. Yli kaksinkertainen määrä 18...54 vuosien ikäisiä katsoi Harrisin ja Trumpin väittelyä verrattuna kesäkuun keskusteluun. Ikäjakauman muutoksella voi olla jo vaikutusta äänestystulosten jakautumiseen.
Äänestäminenhän on jo ollut käynnissä postiäänestyksenä viime perjantaista (North Carolina) alkaen.
Kuva
Äänestyksen säännöt vaihtelevat osavaltioittain, mutta suurin osa äänestäjistä asuu osavaltioissa, jotka sallivat myös postitse äänestämisen.
Kuva
Toista presidenttiehdokkaiden keskustelua ei ole toistaiseksi päätetty pitää, mutta varapresidenttiehdokkaat Vance ja Walz kohtaavat lokakuun ensimmäisenä päivänä (CBS).
Kyllähän jenkeissä nuo Super Bowl lähetykset vetää ne isoimmat katsojamäärät. Esim. tämän vuoden lähetystä seurasi 123.4 miljoonaa katsojaa. (Tosin tänä vuonna oli historian paras luku, jota ehkä nosti Taylor Swiftin oletettu paikalletulo katsomaan poikaystävänsä Travis Kelcen peliä.)
Elon on tosielämän Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde, joten sekä nerona että hullluna häntä kommentoivat ovat yhtä oikeassa.
Ei se nyt mikään myyttinen sankarihahmo ole. Ihan samanlainen ihminen kuin kaikki muutkin. Ehkä vaan älykkyydeltään jossain top10% tms. Se on silti iso joukko, eikä tee siitä mitenkään erikoista. Näkee vaan hyvin, että mihin suuntaan teknologiaa pitää kehittää, tai sitä mitkä on ne isot ongelmat, joita pitää selättää ja hommaa resurssit niihin. Sama jonkun Steve Jobsin kanssa vaikka. Ihan normaali kuolevainen sekin, mutta hyvät visiot iPhonelle jne.
Ja jos mulla ois vaikka miljardin henkilökohtainen pohjakassa, niin kyllä minäkin saattaisin alkaa miettimään erilaisia ratkaisuja ongelmiin, niin kaupunki, maa, kuin maailma tasolla. Ne isot muutokset on sellaisia, joissa kaupungit, maat ja valtiot itse liikkuu liian hitaasti ja yksityinen toimija pystyy ne ratkaisemaan paljon nopeammin. Jos on aikaa ja resursseja, niin ei se silloin mitenkään ylitsepääsemätöntä ole alkaa miettimään erilaisia syy-seuraus -suhteita ja niihin ratkaisuja.
Mutta en myöskään ymmärrä kyllä esim JR:n tapaista puhdasta vihaa tuntematonta ihmistä kohtaan. Vaikuttaa jotenkin lapselliselta. Sama kuin joku Apple viha. Vihata nyt jotain brändiä. Ei mitään järkeä. Ja onhan tuo Muskin Twitter-touhukin ihan selkeää trollailua. On ehkä vähän lapsellinen kaveri, tai muuten sosiaaliset mallit vähän hukassa ja välillä tulee sitten huonoa läppää, mutta trollailua se on silti. Varmasti aika äärimmäisen yksinäinen kaveri ja kuluttaa aikaansa trollailemalla ja huomiohuoraamalla.
Minua ei oikeastaan Elonin Xittertoilailut juurikaan kiinnosta, mutta jotkut julkisuudessa olleet esim. henkilöstölle lähetetyt (toivottavasti aidot) sähköpostiviestit ovat kyllä sellaisia, etten ikimaailmassa voisi olla töissä herran johtamassa yrityksessä. Tai ehkä nekin ovat vaan trollailua, lopputulos kylläkin sama.
Eihän ole😎. Tulee oikeasti perkeleesti ääniä sellaisilta selfiekepinjatkeilta, jotka muuten olisivat jääneet kotiin peilailemaan ja kuuntelemaan paskaa musiikkia. Nyt ne menee huulet törössä äänestyspaikoille ottamaan selfieitä ja äänestämään. Joku Tulsi Gabbard ei mitään.
Taylor Swift’s endorsement of Vice President Kamala Harris on Instagram drove at least 337,826 visitors to Vote.gov, a government website that directs users to state-specific voting information.
Jatkan häviöön tuomnittua kamppailua lapsiaikuiskeskustelun siirtymisestä esim. Tesla-ketjuun puolesta. Tai edes vaalikeskustelun väliaiaikaisista kärkisijoista vaalikeskusteluketjussa😎.
Tyler Swift endosrsement -keskustelu on tuonut esiin lisää trumpetistien hönöyttä. Totta junassa swifterit, menee äänestämään, jos Tyler käskee. Kaikki eivät tietenkään mene, mutta osa menee. Xitterissä kaikenlaiset klovnit kommentoivat mm. "Se on vain yksi ääni". Heittäkää omot voltteja.
Eihän ole😎. Tulee oikeasti perkeleesti ääniä sellaisilta selfiekepinjatkeilta, jotka muuten olisivat jääneet kotiin peilailemaan ja kuuntelemaan paskaa musiikkia. Nyt ne menee huulet törössä äänestyspaikoille ottamaan selfieitä ja äänestämään. Joku Tulsi Gabbard ei mitään.
Taylor Swift’s endorsement of Vice President Kamala Harris on Instagram drove at least 337,826 visitors to Vote.gov, a government website that directs users to state-specific voting information.
Jatkan häviöön tuomnittua kamppailua lapsiaikuiskeskustelun siirtymisestä esim. Tesla-ketjuun puolesta. Tai edes vaalikeskustelun väliaiaikaisista kärkisijoista vaalikeskusteluketjussa😎.
Tyler Swift endosrsement -keskustelu on tuonut esiin lisää trumpetistien hönöyttä. Totta junassa swifterit, menee äänestämään, jos Tyler käskee. Kaikki eivät tietenkään mene, mutta osa menee. Xitterissä kaikenlaiset klovnit kommentoivat mm. "Se on vain yksi ääni". Heittäkää omot voltteja.
Vaikutus on Harrisin kannalta varmasti positiivinen, mutta olennaisena kysymyksenä on lienee se, ottaako Taylor Swift vielä jatkossa kantaa vaaleihin jollakin tavalla. Trumpin salamurhayrityksen jälkeen osa oli hyvin varmoja siitä, että lopputulos on nyt selvä. Nopeasti ikoniset valokuvat ja muut unohtuivat. Arvelisin, että osalla nuorista/faneista saattaa myös unohtua äänestäminen nopeasti, jos ei muuten kiinnostusta ole. Siinä mielessä toimittajan kanssa samoilla linjoilla, mutta esim. Pennsylvanissa tämä voi toki olla ihan merkittävä määrä ääniä. Btw kyselyissä pitäisikin kysyä hieman tarkemmin siitä, miten äänesti viime kerralla/äänestikö (ellei tätä tehdä ja tämä olisi mahdollista).
Nyt kun ketjuun osallistuin, niin olisiko seuraavien lainausten:
En tarkoita, että Muskin älykkyysosamäärä olisi merkittävästi keskimääräisen ihmisen alapuolella - veikkaisin hänen olevan jotain yhden tai keskihajonnan verran välillä yli väestöstä, eli densatasoa.
Ei se nyt mikään myyttinen sankarihahmo ole. Ihan samanlainen ihminen kuin kaikki muutkin. Ehkä vaan älykkyydeltään jossain top10% tms. Se on silti iso joukko, eikä tee siitä mitenkään erikoista.
kirjoittajat, tai muut, valmiina lyömään Muskin älykkyydestä vetoa, jos asian voisi jollain tavalla selvittää? :) Vaikka kyseessä on hyvin omalaatuinen henkilö (en ole perehtynyt historiaan erityisen hyvin), ja ulostulot ovat välillä vastenmielisiä, niin on hyvin vaikea uskoa etteikö kyseessä olisi poikkeuksellisen älykäs henkilö. Pikaisella googlailulla Stanfordin sovelletun fysiikan jatko-opintoihin pääsi sisään n. viisi prosenttia hakijoista. Tämä hakijajoukko on oletettavasti vielä hyvin valikoitunut joukko perusjoukosta. Muitakin perusteluja älykkyydellä saattaa löytyä. On hyvin vaikea uskoa mihinkään "top10% tms."
kirjoittajat, tai muut, valmiina lyömään Muskin älykkyydestä vetoa, jos asian voisi jollain tavalla selvittää? :) Vaikka kyseessä on hyvin omalaatuinen henkilö (en ole perehtynyt historiaan erityisen hyvin), ja ulostulot ovat välillä vastenmielisiä, niin on hyvin vaikea uskoa etteikö kyseessä olisi poikkeuksellisen älykäs henkilö. Pikaisella googlailulla Stanfordin sovelletun fysiikan jatko-opintoihin pääsi sisään n. viisi prosenttia hakijoista. Tämä hakijajoukko on oletettavasti vielä hyvin valikoitunut joukko perusjoukosta. Muitakin perusteluja älykkyydellä saattaa löytyä. On hyvin vaikea uskoa mihinkään "top10% tms."
Korkea koulutus ei tarkoita korkeaa älykkyyttä. Toki pitää olla jonkin tasoinen älykkyys, että pääsee noin korkealle opiskelemaan, mutta se on myös iso osa opiskelumotivaatiota, työtä opiskelun eteen, oppimismetodeja jne. Mikään opiskelupaikka ei automaattisesti tarkoita esim mensa-tason älykkyyttä.
Sillä välin kun työ muut pohditte onko Errol Muskin poika idiootti vai ei, mie hukkaan aikaani katsomalla polleja.
Nyt on tullut vaa'ankieliosavatioissa (ja popular votessa, mutta who cares) pieni liikahdus Harrisiin päin. Lisäksi mies, joka omasta mielestään voitti USA:n presidenttiehdokkaiden väittelyn, on ilmoittautunut kieltäytyvänsä seuraavasta väittelystä.
Harrisin kannalta näyttää kamalan hyvältä. Tai paremmalta kuin koskaan tähän mennessä. Jos olisi pakko lyödä voittajaa, löisin afrointiaania @1,93. Onneksi ei kuitenkaan ole, enkä näe isoa ylikerrointa tässä. Naisille hävityillä debateilla Mad Genius voitti vaalit myös 2016. Mie en trumpettina menisi enää väittelyyn, koska on ilmiselvää, että Harris treenaa ja on parempi. Vakaa nero luottaa lahjakkuuteensa ja on patologisena valehtelijana huonompi.
Tosin nyt antaisin neuvon Harrisin kampanjalle: Älkää alkako pilkkaamaan Trumpin äänestäjiä. Mie voin tehdä sitä, koska kirjoitan suomeksi. Mutta kun alat naureskelemaan muutaman vuosisadan kestäneen ristisiitoksen tuloksille kielellä jota ne ymmärtävät, ne suivaantuvat ja menevät äänestämään.
Toistan: Näissäkään vaaleissa ei ole kysymys siitä, kenet käännytetään. Vaan ketkä vaivautuvat äänestämään. Olen yli yhdelle kaverilleni huutanut pää punaisena, kun ne ovat naama virneessä kertoneet jättäneensä äänestämättä, koska matemaattisesti lahjakkaat ymmärtävät, että yhdellä äänellä ei ole merkitystä. Joo'o, näin useimmiten on. Mutta olisivat edes tuulettelematta nerokkuuttaan. Lestadiolaiset menevät aina kollektiivina äänestämään ja siksi meillä on keskustapuolueella ääniä 3x maanviljelijöihin verrattuna.
Sillä välin kun työ muut pohditte onko Errol Muskin poika idiootti vai ei, mie hukkaan aikaani katsomalla polleja.
Nyt on tullut vaa'ankieliosavatioissa (ja popular votessa, mutta who cares) pieni liikahdus Harrisiin päin.
Tuoreet Michiganin kyselyt enteilevät huonoa Harrisille. Michigania pidetään vaikeimmin voitettavana, joskin Trumpin populismi auto-työntekijöitä kohtaan varmasti puree. Samoin kuin fracking-positio Pennsylvaniassa.
🚨 RECENT MICHIGAN POLLS
🟥 Detroit Free Press (Trump +1) 🟥 The Detroit News (Trump +1) 🟥 Insider Advantage (Trump +1) 🟪 Trafalgar (Tie) 🟪 Americans for IVF/Coefficient (Tie) 🟦 CBS News (Harris +1)
Sillä välin kun työ muut pohditte onko Errol Muskin poika idiootti vai ei, mie hukkaan aikaani katsomalla polleja.
Nyt on tullut vaa'ankieliosavatioissa (ja popular votessa, mutta who cares) pieni liikahdus Harrisiin päin.
Tuoreet Michiganin kyselyt enteilevät huonoa Harrisille. Michigania pidetään vaikeimmin voitettavana, joskin Trumpin populismi auto-työntekijöitä kohtaan
varmasti puree. Samoin kuin fracking-positio Pennsylvaniassa.
🚨 RECENT MICHIGAN POLLS
🟥 Detroit Free Press (Trump +1) 🟥 The Detroit News (Trump +1) 🟥 Insider Advantage (Trump +1) 🟪 Trafalgar (Tie) 🟪 Americans for IVF/Coefficient (Tie) 🟦 CBS News (Harris +1)
Löisin mielelläni even money vedon Harrisin Michiganin voiton puolesta. On pollstereita ja pollstereita. Toki jos Harris häviää Michiganin, se häviää myös koko vaalit >90% ja näinkin käydä voi. Vaikka päässäni aina soi. Kakerock.
Joo meinasin siis että Michiganin pitäisi olla vakaampi osavaltio Harrisille. Sieltä on tullut hyviä kyselyjä Kamalalle ennen tätä kuuta joissa oli myös isoin voittomarginaali. Nyt Wisconsin on "varmin" RCP:n mukaan. Wisconsinissa on ruostevyöhykkeen suurin valkoväestö, n. 80% vs PA/MI 74%. Wisconsin myös muistanee Trumpin neuvotteleman miljardien arvoisen ruoan vientisopimuksen Kiinan kanssa. Hauska fakta myös että Hillary Clinton ei astunut kertaakaan siihen osavaltioon koska piti sitä liian varmana voittona. Sanoisin siis että Trumpilla on hyvät populistiset mahdollisuudet viedä WI kunhan jaksaa pitää rallyja ja pölistä.
Wisconsin riittäisi myös yksinään Trumpin EC-voittoon. NC + GA + AZ + WI = 272
Vaikutus on Harrisin kannalta varmasti positiivinen, mutta olennaisena kysymyksenä on lienee se, ottaako Taylor Swift vielä jatkossa kantaa vaaleihin jollakin tavalla. Trumpin salamurhayrityksen jälkeen osa oli hyvin varmoja siitä, että lopputulos on nyt selvä. Nopeasti ikoniset valokuvat ja muut unohtuivat. Arvelisin, että osalla nuorista/faneista saattaa myös unohtua äänestäminen nopeasti, jos ei muuten kiinnostusta ole. Siinä mielessä toimittajan kanssa samoilla linjoilla, mutta esim. Pennsylvanissa tämä voi toki olla ihan merkittävä määrä ääniä. Btw kyselyissä pitäisikin kysyä hieman tarkemmin siitä, miten äänesti viime kerralla/äänestikö (ellei tätä tehdä ja tämä olisi mahdollista).
Nuorten vaalikäyttäytyminen ei välttämättä edes näy polleissa. Gen-Z pollaaminen on ollut heikkoa. Nuoret eivät yleensä esim. vastaa random puheluihin niin usein kuin vanhemmat ja vaikka riittävä määrä vastaajia saataisiinkin, niin on isompi todennäköisyys ”salatulle” mielipiteelle ja jopa äänestysinnolle.
Sinänsä Swft on aina ollut liberaali ja demokraattien puolella jo 2018 ja 2020. Niihin verrattuna tämä kuitenkin oli aivan eri luokan endorsaus ja vielä selkeästi aiempaa vahvemmista maailmantähtiasemista. Edellisvaalien endorsaus oli lähinnä joku hassu haastattelunpätkä. Nyt otetaan somessa kantaa vahvasti ja laitetaan linkkiä ja ohjetta kuinka rekisteröityä ja äänestää. Tätä en ihmettele, koska repujen vaaliorganisaatio meni nerokkaasti lisäämään ohjelmaansa AI generoituja väärennöksiä, että Swift tukisi muka Trumppia. Lisäksi varapresidetti JD Vancen paalutukset lapsettomista nuorista naisista, joilla on kissa lemmikkinä eivät kai olleet oikein poptähtösen mieleen. Kumma juttu, ihmiset ei oikein tykkää kuulla että "elämäntapasi on paska".
Trumpin joukkojen kiivaasti etsiessä kotikissoja syöviä haitilaisia näytille, Cat Lady Swiftin oikaisu äänestyskäyttäytymisestään toi 405.999 uutta äänestäjäksi rekisteröityjää jenkkihallinnon sivuille U.S. General Service Administrationin mukaan.
“I will be casting my vote for Kamala Harris and Tim Walz in the 2024 Presidential Election,” Swift wrote. “I also find it’s much easier to vote early. I’ll link where to register and find early voting dates and info in my story.”
Kehotus tuli Harrisin kannalta hyvissä ajoin, sillä tähän vaaliin äänestäjäksi rekisteröityminen on tehtävä ennen 7. lokakuuta. Vähäinen äänestäjämäärä on yleensä edesauttanut republikaanien menestystä. He ovatkin kaikin keinoin yrittäneet saada äänestäjiksi rekisteröitymistä vaikeutettua ja mitätöityä. Uusien äänestäjien määrän kasvu ja kiinnostus äänestää voi toimia demokraattien eduksi punttina vaa'assa.
Harris sai kerättyä 47 miljoonaa dollaria 24 tunnin kuluessa Trumpin kanssa suoritetusta väittelystä tiistaina. Raha lisää näiden kahden kampanjan välistä rahoituseroa - Harrisin käteisvarat ovat 404 miljoonaa dollaria, kun Trumpin kampanjavarat ovat 295 miljoonaa. Harrisin rahankeruu oli kolme kertaa tehokkaampaa kuin Trumpin elokuussa.
Harrisin kampanja käyttää laajaa kenttää kohteenaan ja se on kallista kulua - “campaign strategy relies on a wide map,” which is costly.
Trump taas panee kaikki peliin pitääkseen North Carolinan ja voittaakseen takaisin Pennsylvanian ja Georgian vaa'ankieliosavaltiot.
“Trump is all in on one to two ‘must win’ states,” Ms. O’Malley Dillon wrote. “We don’t have that luxury.”
Mielenkiintoista, että Laura Loomer on saanut nyt selkeästi isompaa rooli Trumpin kampanjassa ja on reissannut Trumpin kiertueella mukana. Mielenkiintoista siksi, että kyllähän varsinkin suomalaisittain katsottuna kyseessä on ihan aito äärioikeiston hörhö, joka mm. kannattaa avoimesti valkoista nationalismia ja on kuvaillut itseään "ylpeäksi islamofoobikoksi". Niin sakea tapaus, että jopa salaliittoteorioiden tukijana tunnettu Marjorie Taylor Greene kuvaili Twitterissa Loomeria liian rasistiksi. Juu, mutta varmasti kohderyhmänsä kiertueella löytyy. Ihmettelen vaan tarvitseeko niitä ydinkannattajia enää käännyttää Trumpia äänestämään ja vaikea kuvitella, että Harris-Trump rajatapauksia taas tuolla keinoin saataisiin kallistumaan Trumpetiksi. Ehkä sitten taktiikkana saada vaa'ankieliosavaltioissa viimeisetkin politiikkaan jo kyllästyneet omissa kammioissaan pyörivät puolisyrjäytyneet äänestäjät vaaliuurnalle.
Eikö koko homman ydin ole juurikin saada ne jotka eivät muuten äänestäisi lainkaan, äänestämään?
Ne jotka äänestävät joka tapauksessa, ovat jo puolensa valinneet. Ne jotka eivät yleensä äänestä, pitää saada liikkeelle.
Näin pitkälti Amerikan alhaisen äänestysprosentin kaksipuoluejärjestelmässä. Iso-Britanniassa vaihdetaan puolta keskellä paljon hanakammin. Suomessa Sanna Marin vei viime eduskuntavaaleissa kaikki vasemmiston äänet, joita demarit voivat suinkin saada. Jopa yksi tuntemani kommunistiperheen vekara, joka toimii yksityisyrittäjänä äänesti elämänsä ensimmäistä kertaa demareita, koska uskoi Alepan kassan tarinoihin ratkaisuista hyvän (=jauhojengi) ja pahan (=persut) välillä. Arvostan ammattitaitoa, ja voin ilman mitään sarvia ja hiuksia sanoa, että sekä Sanna Marin että Donald Trump ovat erittäin lahjakkaita poliitikoita. Jotka lisäksi ovat valmiita tekemään ihan mitä tahansa vaalit voittaakseen. Tällä metodilla voittaakin aina välillä vaaleja.
Vuoden 1988 vaalit olivat varmaan ensimmäiset, joita seurasin televisiosta. Olisin toki katsonut jo 1976, jolloin kannatin maapähkinänvilejlijää enkä kaljua, mutta meillä kotona Lauritsalassa ei CNN näkynyt. Uudenkarhea Montrealin olympialaisiin hankittu väritelkkari olisi kyllä ollut. Joka tapauksessa 1988 menin pitkäksi aikaa harhaan, että debateilla tai telkkarin esittelemillä epävarmoilla äänestäjillä olisi jotenkin ratkaiseva merkitys. Michael Dukakiksella oli flunssa ja se oli toisessa debatissa aika huono. Tai ainakin se oli huono ja flunssa selitys. Sitten Yrjö Puska Vanhempi sai toistaiseksi viimeisen maanvyörymävoiton Villin Lännen presidentinvaaleissa. Joten hätäisten johtopäätösten erikoismies on katsonut tyyliin kaikki jenkkien vaaliväittelyt ever since. Vasta vuonna 2016 ymmärsin lopullisesti, että sie voit pyyhkiä täysipäisten ihmisten silmissä debatissa kanveesia Grab Her by the Pussyllä ja hävitä vaalit. Varsinkin jos alat naureskelemaan vastapuolen äänestäjille ja käyt kertomassa Pennsylvaniassa, että huonot ajat odottavat.
Basket of deplorables voi intoutua äänestämään ja vastaehdokkaasi käydä valehtelemassa Pennsylvaniassa, että jos sitä äänestetään: "We Are Gonna Make Pennsylvania Great Again". Vaalit pitää ensin voittaa, ennen kuin voi harjoittaa järkevää politiikkaa sanoi jo Julius Caesar aikoinaan ja lahjoi kaikki lahjottavissa olevat ja tapatti loput.