Olen seurannut aurinkopanelien kehitystä jo vuosia, ensin teknisestä mielenkiinnosta ja viime aikoina myös sijoituksena. Teknokraattia kiehtoo Heinrich Hertzin havaintojen innoittamana Max Planckin ja Albert Einsteinin tekemät laskelmat siitä, kuinka valokvantti potkaisee elektronin irti kiertoradaltaan. Valon aaltohiukkasdualismi oli opiskeluaikoina hämmentävää teoriaa, nyt se on kaupallistettu kaikkien saataville.
Panelit ovat olleet 2000-luvun maksullinen sähköntuotantoharrastus. 2010-luvun lopulla niistä alkoi tulla maksuton harrastus. Havahduin Motivan laskelmiin alkuvuodesta 2021 Ylen uutisoitua panelijärjestelmien hinnan laskeneen noin 10% vuodessa. Laskin vähän omankin katon kallistuksia ja pinta-aloja ja päädyin OMXH keskiosingon tienoille noin 4% tuotto-odotukseen. Jätin tilaamatta, koska sen tuoton saan muutenkin ja arvon nousun upsiden kanssa. Viime talvena kuitenkin tekniikka oli jälleen ottanut edistysloikan. Panelien suorituskyky oli jälleen kasvanut ja hinta alentunut. Uusintalaskelmani osoitti noin 8% tuotto-odotusta viimetalvisella sähkölaskullani.
Vanha mitoitusperuste "kuluta kaikki mitä tuotat": Ennen ehdotettiin mitoitusohjeeksi sen verran paneleitä, että niillä saa katetuksi kesäaikaan oman kulutuksen, eli yli oman kulutuksen investointia. Tässä oli järkeä silloin kun panelit olivat kalliita eikä verkkoon siirretystä sähköstä saanut kunnon korvausta, koska se netotettiin asiakkaalle epäedullisella tavalla. Ei väärin mitaten, vaan sähkölaitokselle edullisella laskukaavalla hinnoiteltuna. Investointi oman kulutuksen ylittävään tehoon romahdutti tuotto-odotuksen. Se oli silloin, nyt on nyt.
Laajempi mitoitusperuste "ajoittainen ylituotanto ei haittaa": Edellinen mitoitus toimii yhä tasaisesti kuluttavassa mummonmökissä. Jos taas nykyaikaisessa kodissa on kilowattien tehoilla tuntikausiksi kytkeytyvä sähköauton lataus, ilmastointi, sähkökiuas ja porealtaan kiertovesi- ja lämmitysjärjestelmä, tuo minimituotanto kattaa vain minimaalisen osan kesäajan kulutuksesta. Suurin osa sähkölaskusta tulee noista kilowattiluokan tehoista, joten pieni panelijärjestelmä ei ole enää järkevä, etenkin kun tuotava ja vietävä kWh ovat lähes tarkalleen saman hintaisia (vaikka tuotavassa onkin siirtomaksu lisänä).
Mitoitusperuste "omavaraisuus": vaatii joko fyysisen akun, virtuaaliakun tai edestakaisin siirrettävän sähkön arvon nojalla rahana toimivan akun. Kesäajalla tämä on Suomessakin teknisesti mahdollinen, mutta akkufarmi on kallis. En löytänyt asiakkaalle kannattavaa virtuaaliakkua ja Helenin ehdotus on jo suoranainen huijaus. Periaate on hyvä, eli sähköyhtiö tarjoaa virtuaaliakun, jonne voi tallettaa omaa sähköä auringon paistaessa ja niin kauan kuin verkkoon siirrettyä mitattua sähköä on jäljellä, taloon tulevasta sähköstä ei tarvitse maksaa mitään. Muuten hyvä, mutta palvelusta joutuu maksamaan niin suuren vuosimaksun, että se siirtää rahat Helenille ja riskit asiakkaalle. Jos tuotanto jää alle arvioidun akun kapasiteetin, on maksanut turhasta. Jos tuotanto ylittää virtuaaliakun kapasiteetin, ylijäämä lahjoitetaan sähköyhtiölle. Jos arvio osuu juuri kohdalleen, virtuaaliakku on silloinkin selvästi kalliimpi kuin tuotetun panelisähkön myynti kWh hinnoittelulla.
Mitoitukseen on erilaisia kokemusperäisiä nyrkkisääntöjä, mutta EU tarjoaa myös PVGIS (Photo Voltaic Geographical Information System) web-palvelun, jolla voi simuloida oman katon tilannetta. Työkaluun syötetään kattokallistukset, ilmansuunnat ja panelien tehot omassa kotiosoitteessa. Sen jälkeen PVGIS laskee kyseisen paikkakunnan todellisen säädatan perusteella odotusarvon tuotannolle sekä odotetun vaihteluvälin usean vuoden sääkeskiarvoilla. Työkaluun pääsee suoraankin, mutta tuossa on suomenkielinen käyttöohjekin:
https://www.aurinkovirta.fi/pvgis/
Paikkakunnan huomioon ottaminen parantaa arviota selvästi. Ihmettelin itsekin, miksi huhtikuun tuotantoa odotetaan suuremmaksi kuin toukokuun ja miksi kesäkuussa on myös jokin outo anomalia. Syy ei ole geometriassa, vaan etelärannikon kroonisen surkeassa säässä. Jos otan omasta talostani kiinni ja raahaan sen virtuaalisesti Hankoon, Helsinkiin tai Kotkaan, saan aina kaksihuippuisen arvion, jossa on kaksi juhannusta. Yksi toukokuussa ja yksi heinäkuussa. Lahden aurinkopanelien keskikesän huippu on toukokuussa. Meillä kotona sen on kesäkuussa. Sijainnilla on siis merkitystä muutenkin kuin leveyspiirin suhteen.