Hyvä ja ajankohtainen kolumni Akilta. Olen itse niin surkimus näiden verohommien kanssa että tämmöisten tekstien lukeminen ei koskaan pahaa tee. Just ja just ymmärrän että jos on vuodessa hyviä voittoja kotiuttanut kannattaa varautua jonkinmoisiin mätkyihin ellei siivoa salkkua turskista vastapainoksi.
Mielestäni on ihan hyvä välillä vilkaista miten on salkun historiallinen kehitys sujunut. Tälläin vuoden lopulla voi olla hyvä muistisääntö katsella kuluneen vuoden käppyröitä mutta itse arvioin oman salkun kehitystä epäsäännöllisesti kyllä pitkin vuotta. Miksi? Koska jos salkun kehitys ei vuodesta toiseen kertakaikkiaan tyydytä, asialle tarttis tehrä jotain, Maunon sanoin. Jos taas salkun tuottoon on tyytyväinen, siitä voi päätellä että jotain on tehnyt oikeinkin ja pitäiskö samalla tyylillä yrittää jatkaa eteenpäin? Tiedän että vuosi on kuin askel maratonissa mutta kyllä lyhyen aikavälin tuotollakin on itselleni merkitystä. Ikäväähän se olisi vain painaa menemään eteenpäin katsomatta yhtään mitä on saanut aikaiseksi salkkunsa syövereissä. Ammattijoittajat hahmottavat toki varmaan kokoajan missä missään kehityksen suhteen ja rationaalinen sijoittaja käy läpi aina erikseen jokaisen miinaan astumisen ja tietenkin onnistumiset sekä oppii niistä.
Eihän siinä ole mitään mieltä että ihaillaan käppyröitä joka viikko eikä keskitytä tulevaisuuteen. Mutta itse ainakin arvioin mennyttä vuotta aina vuoden lopulla, saa vähän hahmotusta missä mennään ja miten se vuosi menikään. Ja enkä pidä elämää niin vakavana; jos kulunut vuosi on ollut todella hyvä (niinkuin varmasti monella on tämä vuosi ollut), miksei saisi ihailla tuottojansa edes hetken verran, hengähtää hetkeksi ja olla iloinen omista osakepoiminnoistaan? Vaikka tietäisi että messevät tuotot voikin olla osin Rouva Fortunan aikaansaannoksia.
"Yksi maailman johtavista pankeista ja finanssialan tutkimusfirmoista, Bank of America Merrill Lynch, julkaisi katsauksensa ensi vuoteen. Pankki näkee taantuman riskin ensi vuodelle matalana."
Tässä Wall Streetin tärkeimpien strategien ennusteet vuodelle 2020 nykytilanteesta:
Ensi vuoden keskiarvoennuste S&P 500:lle on 3241 eli noin + 1,5 % nykytasoihin.
Vuonna 2018 näihin aikoihin samojen strategien keskiarvoennuste oli 3100 tämän vuoden lopuksi, nyt ollaan 3192.
Tämä on suurin vuosinousu sitten vuoden 2013.
Vaalivuosien historiallinen keskiarvo on + 9, 5 %.
Buffettin Berkshiren sijoittelua odoteleva kassa on noussut vuodessa 100 miljardista 128 miljardiin.
Oma Heikin Ashi kristallipallo kertoo, että miinukselle jäädään vuonna 2020, mutta miten paljon, jää "vakaan neron" Trumpin ja muiden maailmamme sankareiden päähänpistojen haltuun.
Pisimmän nousun viimeinen jalka on menossa ja taantuma voi iskeä jo 2020 ja silloin mennään taas osakemarkkinoilla lujaa:
Trendejä kannattaa aina vähän pohdiskella. Tosin varmaan parempi mukin ääressä iltaisin kuin pörssin auki ollessa. Protektionismin voittoa veikaillaan tässäkin. Kultaan en ole koskenut, mutta pitkälti kotimarkkinoilla pysynyt.https://t.co/DlDlAU8y0g
Olisin voinut täsmentää protektionismin voiton myös tyhmyyden voitoksi. Mutta päälinjani on edelleen väistellä kauppasodan isoja tuhoja. Lähden betsaamaan globaaleja yrityksiä, jos valta vaihtuu avimempaan suuntaan vähän siellä täällä. Joten tuskin tässä tarvitsee vaihtaa Ovaroita Outokumpuun ihan vielä lähipäivinä.
Sijoitusgurujen osakevalinnat vuodelle 2019 - TULOKSET JA KOMMENTIT.
Tuottavimman valinnan teki @PasiHavia valinnallaan #Marimekko. Sijoitusgurujen valinnoista koostettu salkku olisi tuottanut viime vuonna n. 11% häviten niukasti OMXHGI-indeksille (+12%)https://t.co/PlSid70PiO
- Yhtiön on sitten "todistanut yhtiörakenteensa toimivuuden".
-Yritysosto strategia etenee ja kohteita hankitaan halvalla arvostuksella suhteessa Aallonin.
-Arvostuskertoimet alkavat peilaamaan sitä, että kyseessä on yksi helsingin pörssin matalariskisimmistä yhtiöistä. Ala on käytännössä immuuni talouden sykleille, yhtiö on nettovelaton eikä se kanna teknologia riskiä. Lisäksi 99% liikevaihdosta on jatkuvaa ja asiakas retentio on korkea.
-Kirsikkana kakun päälle pieni kannattavuuden skaalautuminen ja odotusten mukainen orgaaninen liikevaihdon kasvu
Hiukan isoa pitkää käyrää väliin. Tässä mennään nyt, jos asiaa tiiraillaan suhteella UST2Y:UST10Y ;-D
Good luck and Gold bless.
"Kaikkeen sijoitustoimintaan liittyy riski. Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta kehityksestä. Omaisuutesi arvo voi markkinoiden kehityksen seurauksena sekä nousta että laskea. Sijoitetun rahamäärän takaisinmaksua emme valitettavasti voi taata."
En ole yhtään perehtynyt. Olen raaka-aineista arvaillut enimmäkseen vain sellun ja sähkön hintaa, enkä niitäkään kovin hyvin. Eli en mitään mieltä. Mutta olen varma, että Sijoitustiedosta joku perehtynyt löytyy. Mutta jaksaako vastata, on eri asia. Toivottavasti.
Kullan hinta on noussut +20% ja hyvin mahdollista tulee nousemaan edelleen. Hopean hinta on mielenkiintoinen, koska se on aiemmin korreloinut kullan hinnan kanssa, eli pomppaako hopea ylöspäin lähitulevaisuudessa?
Jos pörssit reagoivat vain virukseen, (joka pysyy aisoissa) nähdään ehkä 10 prosentin lasku. Mikäli virus tästä leviää, saattaa notkahdus puhkaista myös orastavan pörssikuplan. Silloin maailmalla nähdään jo jopa 50 prosentin (osakekohtaisia) laskuja. Jännät päivät sijoittajilla.
Hiukan isoa pitkää käyrää väliin. Tässä mennään nyt, jos asiaa tiiraillaan suhteella UST2Y:UST10Y ;-D
Good luck and Gold bless.
"Kaikkeen sijoitustoimintaan liittyy riski. Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta kehityksestä. Omaisuutesi arvo voi markkinoiden kehityksen seurauksena sekä nousta että laskea. Sijoitetun rahamäärän takaisinmaksua emme valitettavasti voi taata."
Suhde UST2Y:UST10Y on huipun määrittelyssä ihan kohtalainen värkki. Tilanne 12.2. ilman koronaakin.
Tästä tämä lähtee taas kerran. Hiljentykäämme tutkimaan kaikella hartaudella USA:n S & P 500:n ja työttömyyden korrelaatiota.
PS. "Dire jobless data this week revealed historic layoff activity through March, and Nobel Prize-winning economist Paul Krugman estimates the unemployment rate could skyrocket to 20% by mid-April."
"Luulohon mahtuu palio, mutta tiarolla on vissi määrä." Töysäläinen sananlasku
Vaikka olen pitkään ollut Heikin Ashin näkemyksiä vastaan, on nyt pakko kääntää oma kelkka vastaavaan karhunäkemykseen. Credit Default Swappien hinnat yrityslainoissa (5v maturiteetti) ovat samalla tasolla kuin 2008 alkupuolella, joillain sektoreilla (Energia, Energia high-yield, electricity, communications, home building) jopa korkeammalla. Pienimuotoinen notkahdus on havaittavissa 23.3 jälkeen, mutta nyt ollaan jälleen menossa ylöspäin. (https://www.datagrapple.com/GrappleStore#/1/3) sieltä vain katselemaan
Myös globaali luottoriskitaso on kasvanut merkittävästi finanssikriisin aikaisille tasoille, joka on havaittavissa TED Spreadin kasvusta. Kaikki tämä, vaikka keskuspankit pumppaavat rahaa markkinoille minkä kerkiävät.
Vauhdikas vuosi edessä edellisen yhteenvedon mukaisesti - ennusteet viittavat moneen suuntaan.
Euroalue on saamassa seitsemän piinaavaa vuotta kestäneen kauppasopimusneuvottelun Kiinan kanssa päätökseen - ilmeisesti tänään, keskiviikona:
At a meeting of EU ambassadors on Monday, however, Sabine Weyand, the director general of the Commission's trade department, said Brussels was still aiming to seal the deal before the end of 2020, according to three EU diplomats. One diplomat said that a videoconference to finalize the pact would "likely" take place on Wednesday.
“The market access for European companies would be extended substantially," one of the diplomats said. "Asymmetric trade relations would become more symmetric.”
No mitä Suomi tekee asiassa? Kiinassa on 350 suomalaista yritystä valmiina hyödyntämään kauppasopimuksen etuja, jos se saadaan aikaiseksi. EU alueen yritykset hyötyvät ja niiden asiakaskanta laajenee.
Edesauttaako hallinto työnantajia hyötymään laajenevasta markkinasta, joka kysynnän lisääntyessä johtaisi reaaliseen työn ja valmistuksen sekä viennin määrän nousuun Suomessa. Täällä on puuta, kiveä ja puhdasta vettä myytäväksi - ainakin niistä jalostettuja tuotteita. Rahaa Aasiasta ei puutu.
Vaikuttaa siltä, että Suomi tulee taas jälleen resiinalla perässä, kun juna jo meni. Hallinto näprää keskinäisessä riitelyssä, poliittiset kananpojat parkuvat tulevien pienpaikkakuntavaalien menetettyjä prosentteja ja enemmistönä olevien veronkuluttajien painostuksesta hallinto keskittyy rääkkäämään keskiluokkaa veroja nostamalla. Toivoa ensi vuodelle ei juuri näy tässä maassa.
Sijoittajan kannattaa katsoa pohjoismaisia Aasian kauppaa tekeviä yrityksiä ja miettiä Eurooppa-position lisäämistä niissä aihealueissä, jotka heti hyötyisivät kauppasopimuksesta. Suomalaisten yritysten kohdalla voi odotella lausuntoja, mutta ne jäävät yleensä puheeksi - numerot ovat sitten eri asia.
Maniaa ja mania on kovasti ilmassa, yritysten fundamenteilla ei juurikaan ole merkitystä – toistaiseksi – kun rahaa riittää: sekalainen sonta nousee hyvien yhtiöiden mukana, kuin lastut lainehilla (tulee elävästi mainio vuosi 1999 mieleen). Markkinoiden hype näkyy kovasti vivutettuissa optio- ja margin debt-vedoissa. Käyrät neuvovat – jos historia toistaa itseään - että lisää vipua voitaneen melko luottavaisesti ottaa vielä joku kuukausi. Kuva kertoo myös, mitä tapahtui aiemmin kun margin debt nousi 50 %:lla 8 kuukaudessa ja kun oli kivuttu tuon punaisen viivan päällle. This time different vai onko?
Monet hypetarinaosakkeet ja IPOt lentävät erittäin korkealla esim. Door Dash, Snowflake ja AirBnb. Liikevaihdon kasvuahan näillä toki on, mutta kun sijoittelijoita ainakin pitäisi hiukan kiinnostaa tuloskin: viimeisten 12 kk:n tulos kolmikolla oli 1,8 miljardia pakkasella ja Herra Markkina näkee näiden arvon nyt yhteensä 270 miljardiksi Setä Samulin dollariksi. Laskentakaavat näyttävät muuttuneen niistä ajoista kun Heikin korkeampaa finanssimatematiikkaa kansakoulussa hiki hatussa pänttäsi..
Kaikkien aikojen mania on myös SPAC-yhtiöiden (special purpose acquisition companies) käytössä listautumisissa. Se viittaa siihen, että tuulipuvuilta on aika ottaa viimeisetkin sentit mahtavilla tarinoilla pois. SPAC-operaatioissa voidaan antaa ruusuisemmat tulevaisuuden kuvat – pienillä oikeudenkäyntiriskeillä – kuin perinteisissä IPOissa. Esim. uusia sähköautofirma- (tai sellaisiksi suunnittelevia) listautumisia (SPEC ja IPO) on ollut 100 miljardin pörssiarvosta yhtiöillä, joiden liikevaihtoennuste 2021 on alle miljardin. Vuoden 1999 hypessä puhuttiin IT:stä, nyt EV:stä. Ikävä puoli asiassa on, että historia (eli finance professori Jay Ritterin tilasto) kertoo, että keskimääräinen kolmen seuraavan vuoden pörssiarvon kehitys on 41 % negatiivinen firmoilla, joiden tulos on negatiivinen ja listautumishinta yli miljardin.
Useissa maissa on myös varmoja bankrupteja siirretty lainsäädäntömuutoksilla vuoteen 2021 eli mukava suma ja dominonpoikanen odottaa rahoittajia.
Isoja kuplia on niin muodoin päässyt putkahtelemaan eri tahoille, kuten tapana aika ajoin on. Hypetarinayhtiöissä kannattaa siis olla ihan pikkaisen varuillaan ja sell-nappula lähellä. Ilmapallot kun puhkeavat aikanaan varmasti ja rysähtäen.
Kun ketjun otsikko on ”Ennustukset tulevalle vuodelle” ja vaikka kukaan ei jo edesmennyttä Aino Kassista lukuun ottamatta voi tietää mihin markkina vuonna 2021 menee, niin todettakoon siitä huolimatta, että HA:n aina yhtä epäluotettava kristallipallo näyttäisi, kun sitä katsoo jo hiukan vuodenvaihteen shamppanjoissa oleva juhlija, että maaliskuun puolella alkaa kovempi heilunta ja viimeistään huhtikuulla näemme merkkejä seuraavan laajemman laskun alkamisesta. Tämän notkahduksen pohjia ihmettelemme yhdessä sitten lokakuulla, jos Herra Markkina suo. Good luck & Happy New Year!
Monet hypetarinaosakkeet ja IPOt lentävät erittäin korkealla esim. Door Dash, Snowflake ja AirBnb. Liikevaihdon kasvuahan näillä toki on, mutta kun sijoittelijoita ainakin pitäisi hiukan kiinnostaa tuloskin: viimeisten 12 kk:n tulos kolmikolla oli 1,8 miljardia pakkasella ja Herra Markkina näkee näiden arvon nyt yhteensä 270 miljardiksi Setä Samulin dollariksi. Laskentakaavat näyttävät muuttuneen niistä ajoista kun Heikin korkeampaa finanssimatematiikkaa kansakoulussa hiki hatussa pänttäsi..
Tässähän on oikea arvosijoittajien unelma. P/E 14 ei ole nykymarkkinassa mitenkään kallis, saati jos P/E on alle 10, mutta näissähän se on alle 1:n. Tarkemmin sanottuna aika reilusti alle yhden, eli jossain -100:n alapuolella.
Pitää nyt miettiä tiukasti, että laittaako rahat tähän arvoansakolmikkoon, koska markkinoilta löytyy muitakin hyviä kohteita. Nimittäin Queen's Gambit SPAC joka: "Queen's Gambit Growth Capital plans to target businesses that provide solutions promoting sustainable development, economic growth, and prosperity, with sectors of potential interest including clean energy, healthcare, financial technology, industrials, mobility, and emerging technology". Valitettavasti listalta puuttuu kryptot ja vaikka clean energy periaatteessa pitää sisällään power to X:n ja sähköautot, niin voisi nuo mainita vielä erikseen.
Videon robotteja rakentelevan Boston Dynamicsin omistushistoria on kiinnostava. Firma pullahti aikoinaan ulos MIT:stä ja Google osti sen 2013 ja myi eteenpäin SoftBankille 2017.
Nyt joulukuussa SotfBank myi firman miljardilla USD:llä Hyundai Motorsille, joka aikoo lähivuosina panostaa mahtavia summia robotiikkaan.
Miettii lähinnä sitä, että Jungner ennusti romahdusta jo ennätysvuodelle 2019. Silloin olisi ollut erittäin tuhoisaa peesata hänen ennustustaan. Nyt hän saattaa toki olla oikeassakin, mutta jäljet pelottavat...
Nyt kun koronan jälkeen tulee tuo odotettu vallankumous.. ja uusi järjestys tähän muailmaan.. ja rakennetaan (Build Back Better) se neljäs valtakunta.. niin tulee siis tämä neljäs teollinen vallankumous..
Wikipedian mukaan siihen tarvitaan mm. seuraavia teknologioita
Eli näitä teknologioita kun salkkuunsa poimii niin ei kovin pahasti voi mennä pieleen..
Tosin huolestuttaa nuo teknokraattien (WEF) suunnitelmat siitä, että kukaan ei omista mitään.. shareholderit vaihtuu stakeholdereiksi.. anyway.. paljon uutta tulee jo tänä vuonna kun suurta reset-nappia (Great Reset) painetaan..
alkaa näyttämään siltä että demokraatit vievät molemmat Georgian senaattipaikat ylihuomisessa uusintavaalissa, yli 60% äänistä on jo annettu ennakkoon. Ilmeisesti suurin syy pollien kääntymiseen on tietoisuus helikopterirahan satamisesta taivaalta jos demokraatit saavat vallan myös senaatissa. Taala tulee ottamaan hittiä ja inflaatio lähtee Fedin mukavuusalueen ulkopuolelle.