Waala
Viimeisimmät viestit
Ennustukset tulevalle vuodelle
4.4.2020 - 12:12
TED Spread on havaittavissa https://fredblog.stlouisfed.org/?s=ted+spread
Ennustukset tulevalle vuodelle
4.4.2020 - 12:10
Vaikka olen pitkään ollut Heikin Ashin näkemyksiä vastaan, on nyt pakko kääntää oma kelkka vastaavaan karhunäkemykseen. Credit Default Swappien hinnat yrityslainoissa (5v maturiteetti) ovat samalla tasolla kuin 2008 alkupuolella, joillain sektoreilla (Energia, Energia high-yield, electricity, communications, home building) jopa korkeammalla. Pienimuotoinen notkahdus on havaittavissa 23.3 jälkeen, mutta nyt ollaan jälleen menossa ylöspäin. (https://www.datagrapple.com/GrappleStore#/1/3) sieltä vain katselemaan
Myös globaali luottoriskitaso on kasvanut merkittävästi finanssikriisin aikaisille tasoille, joka on havaittavissa TED Spreadin kasvusta. Kaikki tämä, vaikka keskuspankit pumppaavat rahaa markkinoille minkä kerkiävät.
Koronavirus Covid-19
31.3.2020 - 22:28
Marraskuu kirjoitti:Italiassa oli edellisen kerran kaksi viikkoa sitten yhtä vähän uusia ilmoitettuja tartuntoja kuin nyt eilisen ja tämän päivän aikana.
Väliaikainen helpotus, kun sairaalat sulkevat ovensa potilailta, joten niitä ei tilastoida.
Koronan uudet aallot ja mutaatiot tulevat. Ne riuhuavat maailmalla ainakin pari vuotta, mutta ehkä kymmeniä?
Ihmiskunta ja pörssit eivät tule koskaan toipumaan. Palvelualat, urheilu ja taide ovat lopullisesti kuolleita. Ihmiset alkavat elää erakko elämää. Kohta rahat eivät riitä enää internetin ja palvelujen ylläpitoon, koska asiakkaat eivät saa työttöminä rahaa.
Kannattaa ostaa nyt halpa muuttotappio talo kasvimaalla, jossa voi kyntää pottuja. Ja on puuta. Ruoka, suoja ja lämpö on seuraavien vuosien megatrendi. Kasvihuone ilmiö vaihtuu jääkauteen, koska ihminen kuluta ja liiku.
Ootko ihan tosissaan vai onko tää vaan sarkasmia? :D
Jos olet tosissaan, niin suosittelen tutustumaan influenssarokotteiden kehittämiseen.
Koronavirus Covid-19
31.3.2020 - 20:33
1. by using proper viral isolation methods and controls (not the PCR that is currently being used or Serology /antibody tests which do not detect virus as such).
2. Additionally, it’s only looking for partial viral sequences, not whole genomes, so identifying a single pathogen is next to impossible even if you ignore the other issues.
The Mickey Mouse test kits being sent out to hospitals, at best, tell analysts you have some viral DNA in your cells. Which most of us do, most of the time. It may tell you the viral sequence is related to a specific type of virus – say the huge family of coronavirus. But that’s all. The idea these kits can isolate a specific virus like COVID-19 is nonsense.
1. Väärässä antibody-testien suhteen, elleivät he käytä joitakin 1-2kk sitten ostettuja testejä: - - colleagues claim to be first to develop a mAb against the nucleocapsid (N) protein of SARS-CoV-2, which could form the basis of a rapid antigen test. It has also generated additional antibodies that recognize both SARS-CoV-2 and the original SARS-CoV N proteins or SARS-CoV N protein only. None of the mAbs binds the nucleocapsid protein of other human coronavirus strains. - - Berlin-based Pharmact has already started shipping a 20-minute immunoassay containing three SARS-CoV-2 antigens: the N protein and the S1 and S2 domains of the S protein. It is designed to detect any patient antibody that recognizes these protein structures. It aims to scale production to one million tests during the month of April. - - Its sensitivity was lower, however, as the IgM response does not offer a strong initial signal. During the early stage of the infection (days 4–10), the IgM component of the test provides a sensitivity of just 70%. This rises rapidly to 92.3% between days 11 and 24, and the IgG component of the test offers a sensitivity of 98.6% during this phase of the infection. Overall, the test has a false negative rate of 13% (https://www.nature.com/articles/d41587-020-00010-2)
2. Tällä tyypillä ei ole nähtävästi tietämystä siitä, miten PCR:n vastinemäkset vaikuttaa selektiivisyyteen eri viruksien välillä. Esim. https://www.raybiotech.com/coronavirus-real-time-rt-pcr-nucleic-acid-de… on spesifinen COVID-19:lle (https://www.raybiotech.com/files/manual/PCR/PCR-COV.pdf).
Mikään ei ole kuitenkaan täydellistä: According to initial validation testing against RT-PCR using samples from 6 patients infected with SARS-CoV-2, from 12 patients infected with seasonal influenza or the three coronavirus strains that cause mild symptoms (OC43, HKU1 and NL63), and from 5 healthy volunteers, the test had a positive prediction value of 100% and a negative prediction value of 91.7%. (https://www.nature.com/articles/d41587-020-00010-2)
TLDR: jos ei kiinnosta niin paljoa itse tuotteet vaan lopputulos, niin kummastakin testityypistä löytyy kyllä spesifisiä ja varsin luotettavia vaihtoehtoja tällä hetkellä. Ainoa kysymysmerkki liittyy lähinnä tuohon viimeisimmän lainauksen näytekokoon 6+12 potilasta, joka mahdollistaa todella suuren tilastollisen virheen. Annettakoon anteeksi kuitenkin nykyisessä toimintaympäristössä.
Ostin/Myin -pörssikaupankäyntiketju
31.3.2020 - 10:35
Osakekurssit nousee, koska korona etenee. Erittäin loogista. Toistaiseksi olen myynyt tänään jotain.
Italiassa piikki on jo saavutettu ja tarttunnat sekä kuolinmäärät laskussa. Jenkeissä massiivinen testauskapasiteetti jo valmiina, joka mahdollistaa talouden osittaisen aukipitämisen. Kiinassa on tuotanto palannut lähes koronaa edeltävälle tasolle ja kulutus siirtynyt verkkoon. Kaiken tämän lisäksi keskuspankit ovat luvanneet tehdä mitä tahansa likviditeettipulan ehkäisemiseksi, jonka seurauksena konkurssiriskit pienenevät.
Vaikka korona juuri tällä hetkellä eteneekin, alkaa jo näkyä valoa tunnelin päässä. Tähän kurssit reagoivat.
Helikopterirahalla hyperinflaatioon?
30.3.2020 - 13:33
Marraskuu kirjoitti:Jos kaikki ne ihmiset länsimaissa, joilla ei ole kolmen kuukauden elämiseen vaadittavaa säästöä, supistaisivat kulutustaan siten, että vuoden päästä heillä olisi tilillä tuo säästö, niin länsimaiden talous ajautuisi lamaan.
Niinpä. Mutta mitä ihminen tekee kun huomaa konkreettisesti että olisi ehkä hyvä olla rahaa säästössä? Alkaa ostamaan Tesloja ja ulkomaanmatkoja vai kenties laittaa aiempaa enemmän rahaa säästöön?
On aika loogista että säästäminen kiinnostaa hivenen enemmän kun tulee lomautuksia, vaikka kävisikin niin että lomautus perutaan ja saa pitää työpaikkansa.
Jonkinlainen lama lienee edessä ja mikään määrä velkarahaa ei voi sitä estää, mutta voidaan kyllä velkarahalla pahentaa tai lievittää lopputulosta. Velkarahan maksaa lopulta joku kuitenkin, eli jostain se on pois. Venäjällä ilmeisesti pääomatuloja nauttiva luokka on maksaja, mutta länsimaissa luultavasti nk. "keskiluokka". Elvytyslaskun perässä tulevat veronkorotukset eivät varsinaisesti lisää kuluttamishaluja sitten...
Mitään helppoa exit-strategiaa tähän nyt ei vaan ole.
Mitä tekee kriisin jälkeen keski-/hyvätuloinen ihminen, jonka kulutuskäyttäytyminen on täysin estynyt koronan takia? Tällä hetkellä kaikilla ei-lomautetuilla henkilöillä kertyy rahaa säästöön, koska sitä ei voi tällä hetkellä kuluttaa. Nämä säästöt puolestaan siirtyy joko investointeihin (kasvattaen arvopapereiden tai asuntojen hintaa) tai kriisin jälkeiseen kulutukseen.
Puolestaan varallisuudesta jo ennestään tiukkaa tekevän joukkion pienet, mutta kasvavat säästötoimet ei hirveän suurta lovea kokonaiskysyntään tee. Vuokra/asuntolaina on silti maksettava, ruokaa kaupasta ostettava, auton ylläpidosta koituvat kustannukset hoidettava, tai vaatteita satunnaisesti uusittava. Siinä olet oikeassa, että aurinkomatkojen määrä voi pienentyä.
Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju
25.3.2020 - 11:44
Pff... Itseä kyllä hirvittää nämä nousut, sillä talousennusteet koronavaikutuksista eivät ole muuttuneet parempaan suuntaan täällä tai Jenkkilässä. Kiinalaisten parantuminenkaan ei auta Kiinaa, kun muu maailma lopettaa tilaukset vähäksi aikaa. Pahimpia toteutuneita lukuja taloudesta ei ole saatu. Eikä ole saatu vielä pöytään edes yritysten Q1-lukuja. Päälle vielä Trumpin ja Texasin kuvernöörin jutut siitä, että mieluummin uhrataan muutamia henkiä kuin talous - mikä tarkoittaa myöhemmin vieläkin pidempiä ja tiukempia karanteeneja, koronapaniikkeja, tuotantokatkoksia ja mitä vielä.
Jenkit ovat ottaneet parhaan mahdollisen lähestymistavan tasapainoillessa talouden ja terveydenhuollon välillä. Agressiivinen testaaminen, sosiaalinen eristäytyminen, sekä tehokas käsihygienia yhdistettynä tuotantolaitteiden pyörimisen ylläpitämiseen ovat kaikkein tehokkaimmat keinot pienentää R0 lukua pienellä taloudellisella vaikutuksella. (Chart 16: https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-the-hammer-and-the-dance-be9…)
Vaikka etätyö tulee varmasti pysymään koholla aloilla joilla se on mahdollista, nykyisellään suunnitellut toimet ehkäisevät tehokkaasti syvän laman riskiä. Tähän kun vielä lisätään keskuspankkien elvytystoimet ja rahoituksen turvaaminen liikeyrityksille, ei koronamörkö näytäkään enää niin kauhealta liiketoiminnan jatkuvuuden kannalta.
Tietysti osalla aloista, kuten esimerkiksi maiden välisellä lentoliikenteellä, erityistilanne tulee pysymään päällä muita pidempään.
Margin called - varoittava esimerkki
23.3.2020 - 12:50
Vaihe 1 . ohitettu
Nyt olemme sitten pikku hiljaa pääsemässä asiaan eli vaiheeseen 2., kun tämä lepakko alkaa kunnolla levitä USA:ssa.
Margin calleja alkaa vasta nyt tulla todenteolla ja taseet ja likviditeetti olla kovilla
Mielenkiintoista nähdä, mikä savijaloilla seisova iso finanssi-instituutio siellä kaatuu ensimmäisenä tällä kertaa.
Peliä voidaan pelata niin, että on vain yksi kahteen suuntaan jatkettava ketju tai että on haaroittuva ketju. Yhden ketjun tapauksessa esimerkiksi tuplaykkönen laitetaan poikittain 2-1:en perään ja tuplaykkösen kyljestä jatketaan taas eteenpäin, mutta tuplaykkösen päihin ei voi laittaa dominoja. Haaroittuvan ketjun tapauksessa tuplaykkösestä voi jatkaa peliä neljään eri suuntaa. Haaroittuvan ketjun tapauksestakin on variaatioita. Voidaan pelata niin että kaikki tuplat toimivat haaroittimina tai niin että vain ensimmäisestä pöytään laitetusta tuplasta voi jatkaa neljään eri suuntaan
Palikat voidaan asettaa myös kapealle syrjälleen seisomaan, lyhyen matkan päähän toisistaan. Kun tällaisen ketjun viimeinen palikka kaatuu muita vasten, se saa aikaan ketjureaktion, jota kutsutaan dominoefektiksi.
Sen jälkeen tulee vaihe 3.
Tunnut maalailevan varsin apokalyptista kuvaa tästä corona-viruksesta. Kannattaa muistaa, ettei se ole fataali tauti kuin riskiryhmiin kuuluville ja vanhuksille. Toki osa työikäisistäkin sairastuu vakavasti, mutta prosentuaalisella tasolla tämän vaikutus on hyvin pieni. Nykyisillä karanteenitoimilla suojellaan virukselle alttiita henkilöitä, mutta jatkossa talouden veturit on pakko saada käyntiin tai maailmasta loppuu kulutustarvikkeet.
Esimerkiksi Saksassa (https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006449422.html) on jo väläytelty karanteenien tulevan jatkossa koskemaan pelkästään riskiryhmään kuuluvia, kunhan tämä nykyinen "hammer" vaihe lokaalista epidemiasta saadaan selätettyä. Tässä vaiheessa bisnes tulee jatkumaan entiseen malliin.
Osinkojen todellinen rooli varallisuuden kasvattamisessa
20.7.2017 - 10:22
Hyvä kirjoitus, mutta alkoi häiritsemään prosenttiyksiköiden ja prosenttien kumpaisenkin merkkaaminen % -merkillä. Olisi hyvä erottaa ne jotenkin, esimerkiksi puhuttaessa vain puolien osinkojen takaisinsijoittamisesta, käytettäisiin 0,50 -kerrointa eikä 50% -kerrointa.
Aloittelijalle vinkkejä
15.3.2017 - 12:34
Jos haluat sijoittaa alle 800€/kk, kannattaa avata arvo-osuustili Nordeaan jossa on 1% katto välitysmaksuille. Tämä on merkittävästi halvempi, kuin Nordnetillä tuollaisilla summilla. Jos Nordnetissä haluat tosiaan hoitaa sijoituksiasi ja haluat tehdä suoria osakesijoituksia, kannattaa sinun siis tehdä toimeksiannot 2kk välein milloin suhteelliset välituspalkkiot eivät kohoa pilviin.