LaajaHajautus61

-187
Liittynyt:
14.10.2024
Viestejä:
43

En ole ollut vielä kovinkaan pitkään aktiivisena tällä palstalla, vaikka olen harrastanut sijoittamista varsin aktiivisesti muutamia kymmeniä vuosia. Palstan nimen perusteella olisin olettanut, että täällä keskustellaan enimmäkseen sijoittamisesta, mutta se ei tänäänkään ehkä ole ollut aktiivisin keskustelunaihe. Eniten kommentteja kerännyt ketju kun liittyy kryptovaluuttoihin, eikä siinä sinällään ole mitään väärää.

Mutta miten kryptoihin sijoittamista voi verrata perinteiseen osakesijoittamiseen?  Eikö se ole melko puhtaasti uhkapeliä ainakin silloin, kun puhutaan  lyhytaikaisesta kryptoilla treidaamisesta.

Osakesijoittamisessa osakkeiden analyysi voidaan aloittaa vaikka miettimällä yleistä taloustilannetta ja  yhtiön toimialaa ym. Varsinaisia analyysimenetelmiä ovat yhtiön fundamentteihin perustuva analyysi ja tekninen analyysi, joka ei perustu lainkaan fundamentteihin vaan ainoastaan sijoittajien mielenmuutoksiin, toteutuneisiin kauppamääriin ja osakkeen hinnan vaihteluun kulloisessakin tilanteessa.  Se on siis täydellisesti ikään kuin peruutuspeiliin katsomista. Teknistä analyysiä voi kyllä käyttää apuna oikean ostohetken määrittelyssä etenkin treidatessa,, mutta eipä siitä taida juuri muuhun olla.

Kryptosijoittamisessa fundamenttianalyysi on täysin käyttökelvon. Miten analysoida fundamentteja kohteesta, joka ei perustu oikeastaan mihinkään muuhun kuin kysynnän ja tarjonnan lakiin?

Kaiken edellä mainitun jälkeen totean että kyllä minullakin on kryptovaluuttoja, mutta vain hyvin rajoitetusti. Kokonaisvarallisuudestani kryptojen osuus on reilusti alle 1 % Jos se osuus jossain vaiheessa alkaa lähennellä kymmentä prosenttia, niin tiedän että silloin myyntisormea kutkuttaa todella vahvasti. Muutamia periaatteellisia päätöksiä kryptojen suhteen olen tehnyt.

1 En tule koskaan sijoittamaan centtiäkään meemikolikoihin. Miksi sijoittaa johonkin sellaiseen, joka ei perustu oikeastaan mihinkään ja jonka kyseessä ollen tappioriski on selvästi koholla.

2. En  tule treidaamaan kryptoilla. En muutenkaan harrasta  uhkapelejä kuten vaikka lottoa tai RAY:n pelejä

3. En sijoita kryptovaluuttoihin velkapääomalla, koska mielestäni se jos jokin olisi hullun hommaa. Enkä muutoinkaan sijoita velkapääomalla mihinkään muuhunkaan. Tarvittaessa pystyisin puskurivaroistani sijoittamaan 5 numeroisilla summilla, mutta  en ole sitäkään tehnyt vielä kertaakaan.

Vielä mieleeni tuli se, että onkohan osa aktiivisista kryptosijoittajista tai varsinkin kryptoilla treidaajista sitä porukkaa, joiden mielestä Ylen uusi Sijoittajat sarja on hyvä ja asiallinen tuotanto.

Itse pidän sitä surkuhupaisena tuotantona, eikä se varmasti ainakaan lisää perinteisten osakesäästäjien ja -sijoittajien saamaa arvostusta suuren yleisön silmissä. Kaiken kaikkiaan kyseistä sarjaa ei olisi tarvinnut tehdä lainkaan.

Niin tai näin, jokainen tehköön asiansa kuten itse haluaa. Mikäpä minä olen ketään kieltämään.

7
-9
19.10.2024 - 23:28

A

-20
Liittynyt:
31.3.2020
Viestejä:
494

Mutta miten kryptoihin sijoittamista voi verrata perinteiseen osakesijoittamiseen?

Eikö se ole melko puhtaasti uhkapeliä ainakin silloin, kun puhutaan  lyhytaikaisesta kryptoilla treidaamisesta.

Ei voi eikä pidä. Itse miellän Bitcoinin olevan ihan oma uusi omaisuusluokkansa. Ei ole verrokkia. Siksi se on vaikea hahmottaa ja myöskin käsitellä sijoituksena.
Arvelen, että hyvin monelle lyhytaikainen treidaus, on se sitten osakkeilla tai kryptovaluutoilla, on uhkapeliä tai uhkapelin kaltaista toimintaa. Harva tietää mitä oikeasti tekee. Ja ne jotka tietää mitä tekevät, no he tekevät täsmälleen samaa kuin muillakin instrumenteilla (kuten osakkeilla) treidaavat.

Kryptosijoittamisessa fundamenttianalyysi on täysin käyttökelvon. Miten analysoida fundamentteja kohteesta, joka ei perustu oikeastaan mihinkään muuhun kuin kysynnän ja tarjonnan lakiin?

Fundamentteja löytyy ja niitä voi analysoida. Kerroitkin juuri yhden tärkeimmistä Bitcoinin fundamentaaleista. Kysynnän ja tarjonnan laki. Miksi Bitcoinille on kysyntää ja mistä tarjonta muodostuu? Mikä tai kuka säätelee tai voi säädellä kysyntää ja tarjontaa? Miksi kysynnän ja tarjonnan laki ei mielestäsi ole tärkeä tai riittävä, mitä pitäisi olla? Eikö kaikki lopulta lähde kysynnästä, johon tarjonta vastaa.

Sivuhuomautus: Tämä koko postaukseni koskee vain Bitcoinia sillä en pidä muita kryptovaluuttoja yhtään mitenkään Bitcoiniin verrattavina. Päällisin puolin vaikuttavat samankaltaisilta, mutta eivät tosiasiassa ole lähelläkään. Monet ovat eri mieltä eli eivät ymmärrä riittävästi ja ovat yksinkertaisesti väärässä. :)

Sijoittaminen on vähän sellaista, että kunkin on hyvä miettiä kaikki oleelliset siihen liittyvät asiat itse. Ei ole oikeaa tai väärää tapaa sijoittaa. Suosittelen kyseenalaistamaan omia näkemyksiä siitä mitä sijoittaminen on, miksi sitä tehdään ja mitä on oikeaoppinen sijoittaminen. Miten osakemarkkina nykypäivänä toteuttaa sijoittamisen perimmäisiä ideoita?

Suosittelen myös vahvasti perehtymään oikein kunnolla siihen, mitä euro ja dollari todellisuudessa ovat. Yleisimmät ja laajimmalla käytössä olevat mittatikkumme ovat pahasti valuvikaisia, eli niistä aiheutuu konkreettista harmia itse kullekin. Tämän aihepiirin ymmärrys voi auttaa ymmärtämään Bitcoinin alati kasvavaa kysyntää.

4
-2
19.10.2024 - 23:55

LaajaHajautus61

OP
-187
Liittynyt:
14.10.2024
Viestejä:
43

Minä kyllä näen fundamentit muina kuin kysynnän ja tarjonnan laki. Kysynnän ja tarjonnan sekä markkinahinnan vaihtelun perusteella voi tehdä teknistä analyysiä. Fundamenttien kuvaajia ovat esimerkiksi osakkeen tunnusluvut. Miten ne muka kryptojen kohdalla määräytyvät, kerropa se?

Onko sinulla kompetenssia opettaa minulle osakesijoittamisen ja talouselämän perusteita. Olen kuitenkin sijoittanut muutamia kymmeniä vuosia. Oletko sinä?

1
-12
20.10.2024 - 00:13

varatonnit

+226
Liittynyt:
8.7.2021
Viestejä:
164

Viikonloppuisin markkinoiden ollessa kiinni ja ihmisten olessa töistä vapaalla keskustelua valuu toki epäolennaisempiin aiheisiin. Omasta näkökulmasta täällä on kuitenkin paljon hyvää sijoitusasiaa, vaikka aina enemmänkin voisi olla. Kryptokeskustelu taas on keskittynyt vain yhteen ketjuun, joka sekin päällisin puolin vaikuttaa laadukkaalta, vaikka en itse alaa seuraakaan. 

 

LaajaHajautus61 wrote:

Onko sinulla kompetenssia opettaa minulle osakesijoittamisen ja talouselämän perusteita. Olen kuitenkin sijoittanut muutamia kymmeniä vuosia. Oletko sinä?

Sivuhuomatuksena sanoisin, että senioriteettiin vetoaminen toimii mahdollisesti hierarkisessa työyhteisössä ja muualla paikoissa, joissa cv:lla on merkitystä. Huonommin se puolestaan toimii internetfoorumilla nimimerkin takaa alle viikko sitten luodulla käyttäjällä. 

14
0
20.10.2024 - 00:43

Rabit

+20
Liittynyt:
11.10.2024
Viestejä:
2

Vaikka sijoitan (treidaankin) jonkin verran kryptoihin (n. 10-15% sijoitussalkustani), niin en juuri tällä palstalla kryptoaiheisia säikeitä lue. Koska tällä hetkellä käytän kryptojen volatiteettia hyväksi treideissä, palstan sinänsä hyvät ja arvostettavat krypto-skenen kirjoittajat (nimiä mainitsematta, joku kuitenkin unohtuisi) ei sinnsä minulle mitään anna tähän treidaamiseen. Silloin tällöin otan muutaman tunnin session ja luen krypto-säikeestä uudet jutut, toki näin, mutta enempi mielenkiinnosta kun sijoitus-ideoista. Mielenkiintoisia projekteja on siellä kyllä  menossa Sen sijaan osakekirjoitukset ja jotkut artikkelit antavat hyvin paljon, kiitos siitä lukemattomille kirjoittajille. Monissa säikeissä ja "blogeissa". Varmaan moni allekirjoittaa saman, että M. Mäkisen kirjoitusten muututtua harvinaiseksi nimimerkin "paljastuttua" on ollut vähän negatiivinen asia meille muille. Mutta ymärrän Mikon tilanteen muuttumisen jne. Respect. Suuret kiitokset ja syvä kumarrus.

Olen palstaa lukenut noin 7 vuotta ja vihdoin tein tunnarit. Tähtijärjestelmä vähän silleen pakotti, kun pitäisi päästä lukemaan muutaamaa säiettä mm. ostin/myin säikeen. Tämä oli ensimmäinen postaus, ehkä joskus saan sen verran positiivista palautetta että pääsen noita tähti-säikeitä lukemaan. 

16
0
20.10.2024 - 01:48

Farseer

+2276
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1679

Ihan rohkeasti vain keskustelemaan. Itse näen Sijoitustiedon suurimpana ongelmana aktiivisten kirjoittajien puutteen. Etenkin yhtiökohtaiset ketjut ovat pääosin kuolleet, kun ei ole kiinnostuneita keskustelijoita. Blogien puolellakin on valitettavan hiljaista.

Niin kauan kuin ei-sijoitusaiheinen keskustelu pysyy omissa topiceissaan, ne on helppo jättää lukematta.

Ole se muutos jonka Sijoitustiedossa haluat nähdä.

6
0
20.10.2024 - 07:20

Sampo

+124
Liittynyt:
2.9.2021
Viestejä:
74

LaajaHajautus61 wrote:

Minä kyllä näen fundamentit muina kuin kysynnän ja tarjonnan laki. Kysynnän ja tarjonnan sekä markkinahinnan vaihtelun perusteella voi tehdä teknistä analyysiä. Fundamenttien kuvaajia ovat esimerkiksi osakkeen tunnusluvut. Miten ne muka kryptojen kohdalla määräytyvät, kerropa se?

Onko sinulla kompetenssia opettaa minulle osakesijoittamisen ja talouselämän perusteita. Olen kuitenkin sijoittanut muutamia kymmeniä vuosia. Oletko sinä?

Kerrotaan. Jos kiinnostaa ymmärtää menetelmiä, joilla kryptoille tehdään arvonmääritystä (tässä tapauksessa eth:lle), niin esim. tämä VanEck:n yhteenveto antaa käsityksen siitä. Kaikkia kryptoja ei toki voida samoin menetelmin arvioida. T. perusteet omaksunut KTT.

https://www.vaneck.com/us/en/blogs/digital-assets/matthew-sigel-ethereum-price-prediction-118k-by-2030/ethereum-price-prediction-118k-by-2030.pdf

4
0
20.10.2024 - 10:17

Lehtopöllö

+315
Liittynyt:
17.9.2014
Viestejä:
388

Farseer wrote:

Ihan rohkeasti vain keskustelemaan. Itse näen Sijoitustiedon suurimpana ongelmana aktiivisten kirjoittajien puutteen. Etenkin yhtiökohtaiset ketjut ovat pääosin kuolleet, kun ei ole kiinnostuneita keskustelijoita. 

Kyllähän se vähän näin on. Inderes yhdistää pörssikurssit, tiedotteet, analyysin ja asiallisen foorumin, joten se on onnistunut vetämään paljon keskustelijoita ja keskustelua. 
Sijoitustiedossa on selvästi vähemmän keskustelua, mutta kuitenkin hyviä kirjoittajia ja hyvää asiaa. 
On se sitten aktiivisten kirjoittajien preferenssi ja/tai historialliset syyt, mutta täällä keskustelu suuntautuu muutamaan asiaan aktiivisten kirjoittajien perusteella: Citycon, vedonlyönti, politiikka, veikkaus jne. 
Sijoitustiedosta löytyy hyvää materiaalia esim Akin viikottainen kolumni, Almanakan seuraamien yhtiöiden analyysi, ihmisten omia blogeja, jne. 

5
0
20.10.2024 - 10:47

LaajaHajautus61

OP
-187
Liittynyt:
14.10.2024
Viestejä:
43

varatonnit wrote:

Viikonloppuisin markkinoiden ollessa kiinni ja ihmisten olessa töistä vapaalla keskustelua valuu toki epäolennaisempiin aiheisiin. Omasta näkökulmasta täällä on kuitenkin paljon hyvää sijoitusasiaa, vaikka aina enemmänkin voisi olla. Kryptokeskustelu taas on keskittynyt vain yhteen ketjuun, joka sekin päällisin puolin vaikuttaa laadukkaalta, vaikka en itse alaa seuraakaan. 

 

LaajaHajautus61 wrote:

Onko sinulla kompetenssia opettaa minulle osakesijoittamisen ja talouselämän perusteita. Olen kuitenkin sijoittanut muutamia kymmeniä vuosia. Oletko sinä?

Sivuhuomatuksena sanoisin, että senioriteettiin vetoaminen toimii mahdollisesti hierarkisessa työyhteisössä ja muualla paikoissa, joissa cv:lla on merkitystä. Huonommin se puolestaan toimii internetfoorumilla nimimerkin takaa alle viikko sitten luodulla käyttäjällä. 

Onko mielestäsi jotain merkitystä sillä kuinka kauan täällä on ollut kirjautuneena ja korreloiko se sijoituskokemuksen kanssa?

Jos tarkoitat hierarkisella työyhteisöllä puolustusvoimia, poliisia, sairaaloita ym. niin tuotan pettymyksen ja kerron etten ole töissä sellaisissa työyhteisöissä. Työskentelen valtakunnallisessa noin 550 ihmisen asiantuntijaorganisaatiossa. Työyhteisömme jäsenistä noin 95 %:lla on vähintään Amk insinööritutkinto tai yliopistollinen tutkinto, eikä meillä ole ammattikoulutason suorittavia työtehtäviä.

Meilläkin on organisaatiossa selkeitä esimies-alainen suhteita ja asiantuntijatehtäviä, mutta hierarkisuus ei näy arkipäivän tehtävissä mitenkään, sillä ihmiset tietävät roolinsa ja työmme on itseohjautuvaa, eikä kukaan ole ns. hengittämässä niskaan Organisaation sisällä jokaiseen suhtaudutaan tasavertaisesti ja kaikki sinuttelevat toisiaan aina ylintä johtoa myöten. Kuitenkin kokemusta sekä senioriteettia arvostetaan, eivätkä uudet vastavalmistuneet työntekijät yleensä ole edes pyrkineet esiintymään kaikkien alojen erikoisasiantuntijoina. Sehän nimittäin joillakin aloilla lienee nykyään jonkinasteinen ongelma ja suoraan oppilaitoksista tulee töihin omanarvontuntoisia mielestään tosi osaajia, jotka haluavat nopeasti kyseenalaistaa organisaatiossa vallitsevat käytännöt.

Meilläkin oli takavuosina eräs vastavalmistunut nuori erikoisosaaja, joka joiltakin osin poikkesi porukasta. Hän esimerkiksi käytti pipoa tai joskus lippistä sisätiloissa palavereissa, koulutustapahtumissa ja ylipäätään kaikkialla kesät talvet, eikä hän ottanut sitä pois päästään silloinkaan kun seminaaritilaisuksien jälkeen oli järjestetty kaikille yhteinen lounas. Hänen tyylinsä muuttui kertalaakista kun eräs silloista kokeneista kollegoista huomautti asiasta ja sanoi ettei täällä ole tapana pitää lakkia päässä. Siinä senioriteetti osoitti voimansa hyvin konkreettisesti.

2
-14
20.10.2024 - 11:16

Tuulipuku

+135
Liittynyt:
27.9.2017
Viestejä:
68

Unohdit kommentoida foorumin kesto uhkapelejä kuten pokeria ja vedonlyöntiä.. Niistäkin on paljon puhetta. Hienoa tässä kaikessa on se, että omaan mieleen epäkiinnostavia aiheita ei tarvitse lukea tai kommentoida. 

1
0
20.10.2024 - 11:21

LaajaHajautus61

OP
-187
Liittynyt:
14.10.2024
Viestejä:
43

Itselläni on Inderesin foorumista sellainen näkemys sellainen näkemys, että selviän varsin hyvin ilman sitäkin. Sama mielipide minulla on myös Kauppalehden keskustelupalstasta.

Ja aivan viimeisen, sen todellisen totuuden sanoakseni mikä tahansa sijoitus keskustelupalsta on loppupeleissä kuitenkin vain ajantäytettä. Kenenkään ei koskaan pitäisi tehdä sijoituspäätöksiä jonkin anonyymin nettikirjoittelijan kommenttien perusteella. Tämä pätee tietenkin myös minuun itseeni, enkä suosittele että kukaan ostaisi jotain sijoitustuotetta vain minun kommenttiini perustuen.

Suosittelen suhtautumaan joidenkin analyytikkojenkin näkemyksiin vähintäänkin kohtuullisella varauksella. Katsoin esimerkiksi Inderesin pitkähkön  video analyysin / esittelyn  Kempowerista.

Siinä analyytikko oletti Kempowerin tekevän vähintään 20%:n liikevoittoa analyysihetkestä vähintään 5 vuotta eteenpäin. Jälkikäteen on helppo todeta, että tuskin kovin paljon pahemmin voi analyysissään epäonnistua.

3
-2
20.10.2024 - 11:28

LaajaHajautus61

OP
-187
Liittynyt:
14.10.2024
Viestejä:
43

Tuulipuku wrote:

Unohdit kommentoida foorumin kesto uhkapelejä kuten pokeria ja vedonlyöntiä.. Niistäkin on paljon puhetta. Hienoa tässä kaikessa on se, että omaan mieleen epäkiinnostavia aiheita ei tarvitse lukea tai kommentoida. 

En kommentoinut niitä, koska siitä  ei ole edes epäselvyyttä että ne ovat uhkapelejä. Edelleen olen sitä mieltä että varsinkin lyhytaikainen treidaaminen kryptovaluutoilla kuuluu samaan sarjaa, eikä tästä paatuneimmankaan mielensä pahoittajan tarvitse vetää hernettä sieraimiinsa.

1
-5
20.10.2024 - 11:29

Druuge

+375
Liittynyt:
27.1.2020
Viestejä:
327

LaajaHajautus61 wrote:

 

Sivuhuomatuksena sanoisin, että senioriteettiin vetoaminen toimii mahdollisesti hierarkisessa työyhteisössä ja muualla paikoissa, joissa cv:lla on merkitystä. Huonommin se puolestaan toimii internetfoorumilla nimimerkin takaa alle viikko sitten luodulla käyttäjällä. 

Onko mielestäsi jotain merkitystä sillä kuinka kauan täällä on ollut kirjautuneena ja korreloiko se sijoituskokemuksen kanssa?

Luulen pointin olleen sen, että nimimerkin takaa voi kuka tahansa väittää mitä tahansa. Pitkä sijoitushistoria puolestaan osoittaa jotakin henkilön kompetenssista tai sen puutteesta. Eli siinä mielessä on merkitystä, kauanko on ollut kirjautuneena. Korrelaation osalta en osaa lonkalta sanoa mitään: yhtäältä jokainen aloittaa joskus, siinä mielessä ollaan kaikki samalla viivalla; toisaalta on näitä jotka tekevät tunnarin vain trollatakseen tai sanoakseen yhden asian ja sitten häviävät. Jos pitäisi veikata, veikkaisin että kyllä sillä heikko positiivinen korrelaatio on. 

2
0
20.10.2024 - 11:31

LaajaHajautus61

OP
-187
Liittynyt:
14.10.2024
Viestejä:
43

LaajaHajautus61 wrote:

varatonnit wrote:

Viikonloppuisin markkinoiden ollessa kiinni ja ihmisten olessa töistä vapaalla keskustelua valuu toki epäolennaisempiin aiheisiin. Omasta näkökulmasta täällä on kuitenkin paljon hyvää sijoitusasiaa, vaikka aina enemmänkin voisi olla. Kryptokeskustelu taas on keskittynyt vain yhteen ketjuun, joka sekin päällisin puolin vaikuttaa laadukkaalta, vaikka en itse alaa seuraakaan. 

 

LaajaHajautus61 wrote:

Onko sinulla kompetenssia opettaa minulle osakesijoittamisen ja talouselämän perusteita. Olen kuitenkin sijoittanut muutamia kymmeniä vuosia. Oletko sinä?

Sivuhuomatuksena sanoisin, että senioriteettiin vetoaminen toimii mahdollisesti hierarkisessa työyhteisössä ja muualla paikoissa, joissa cv:lla on merkitystä. Huonommin se puolestaan toimii internetfoorumilla nimimerkin takaa alle viikko sitten luodulla käyttäjällä. 

Onko mielestäsi jotain merkitystä sillä kuinka kauan täällä on ollut kirjautuneena ja korreloiko se sijoituskokemuksen kanssa?

Jos tarkoitat hierarkisella työyhteisöllä puolustusvoimia, poliisia, sairaaloita ym. niin tuotan pettymyksen ja kerron etten ole töissä sellaisissa työyhteisöissä. Työskentelen valtakunnallisessa noin 550 ihmisen asiantuntijaorganisaatiossa. Työyhteisömme jäsenistä noin 95 %:lla on vähintään Amk insinööritutkinto tai yliopistollinen tutkinto, eikä meillä ole ammattikoulutason suorittavia työtehtäviä.

Meilläkin on organisaatiossa selkeitä esimies-alainen suhteita ja asiantuntijatehtäviä, mutta hierarkisuus ei näy arkipäivän tehtävissä mitenkään, sillä ihmiset tietävät roolinsa ja työmme on itseohjautuvaa, eikä kukaan ole ns. hengittämässä niskaan Organisaation sisällä jokaiseen suhtaudutaan tasavertaisesti ja kaikki sinuttelevat toisiaan aina ylintä johtoa myöten. Kuitenkin kokemusta sekä senioriteettia arvostetaan, eivätkä uudet vastavalmistuneet työntekijät yleensä ole edes pyrkineet esiintymään kaikkien alojen erikoisasiantuntijoina. Sehän nimittäin joillakin aloilla lienee nykyään jonkinasteinen ongelma ja suoraan oppilaitoksista tulee töihin omanarvontuntoisia mielestään tosi osaajia, jotka haluavat nopeasti kyseenalaistaa organisaatiossa vallitsevat käytännöt.

Meilläkin oli takavuosina eräs vastavalmistunut nuori erikoisosaaja, joka joiltakin osin poikkesi porukasta. Hän esimerkiksi käytti pipoa tai joskus lippistä sisätiloissa palavereissa, koulutustapahtumissa ja ylipäätään kaikkialla kesät talvet, eikä hän ottanut sitä pois päästään silloinkaan kun seminaaritilaisuksien jälkeen oli järjestetty kaikille yhteinen lounas. Hänen tyylinsä muuttui kertalaakista kun eräs silloista kokeneista kollegoista huomautti asiasta ja sanoi ettei täällä ole tapana pitää lakkia päässä. Siinä senioriteetti osoitti voimansa hyvin konkreettisesti.

Voisiko joku alapeukuttaja avautua ja kertoa mikä tässä kommentissa muka oli alapeukuttamisen arvoista?

0
-6
20.10.2024 - 11:34

Druuge

+375
Liittynyt:
27.1.2020
Viestejä:
327

Sitä piti vielä kommentoida, että eikös kryptoissa ole kysymys kuitenkin aika paljon samasta asiasta kuin tulppaanit aikanaan. Arvoa on, koska ihmiset antavat sille arvoa. Toki sama pätee myös esimerkiksi kultaan. Ja jos oikein saivartelee, niin taitaa päteä kaikkeen muuhunkin. Toki noissa lohkoketjuissa on kivoja ominaisuuksia ja mahdollistavat monenmoiset sovellutukset, mutta ne voisi varmaankin toteuttaa myös sitomalla ne normaaliin rahaan (tyyliin kiinnitetään arvo kiinteästi vaikkapa euroon tai dollariin). Itse en ole noihin lähtenyt, kun takaraivossa joku sanoo, että muistuttavat liikaa tulppaaneja. 

0
0
20.10.2024 - 11:38

LaajaHajautus61

OP
-187
Liittynyt:
14.10.2024
Viestejä:
43

"Pitkä sijoitushistoria puolestaan osoittaa jotakin henkilön kompetenssista tai sen puutteesta."

Eli mitä pidempi sijoitushistoria, sitä vähemmän kompetenssia analysoida eri sijoitustuotteita ja kirjoittaa niistä. Sekö oli pointti?

Sehän selittäisi sen, että olen joidenkin kommentoijien taholta nähnyt esimerkiksi Sinkkoon kohdentuvaa hiukan vähättelevää suhtautumista.

1
-6
20.10.2024 - 11:43

LaajaHajautus61

OP
-187
Liittynyt:
14.10.2024
Viestejä:
43

Druuge wrote:

Sitä piti vielä kommentoida, että eikös kryptoissa ole kysymys kuitenkin aika paljon samasta asiasta kuin tulppaanit aikanaan. Arvoa on, koska ihmiset antavat sille arvoa. Toki sama pätee myös esimerkiksi kultaan. Ja jos oikein saivartelee, niin taitaa päteä kaikkeen muuhunkin. Toki noissa lohkoketjuissa on kivoja ominaisuuksia ja mahdollistavat monenmoiset sovellutukset, mutta ne voisi varmaankin toteuttaa myös sitomalla ne normaaliin rahaan (tyyliin kiinnitetään arvo kiinteästi vaikkapa euroon tai dollariin). Itse en ole noihin lähtenyt, kun takaraivossa joku sanoo, että muistuttavat liikaa tulppaaneja. 

Kryptot ovat osakkeisiin ja rahastoihin verrattuina erittäin korkean riskin tuotteita. Tuskinpa kukaan voi siitä olla eri mieltä. Ainoat tiedossani olevat hiukan vakaammat kryptot ovat Yhdysvaltain dollariin sidotut stablecoinit tai fyysiseen kultaan sidottu PAX Gold.

2
-1
20.10.2024 - 12:10

Druuge

+375
Liittynyt:
27.1.2020
Viestejä:
327

LaajaHajautus61 wrote:

"Pitkä sijoitushistoria puolestaan osoittaa jotakin henkilön kompetenssista tai sen puutteesta."

Eli mitä pidempi sijoitushistoria, sitä vähemmän kompetenssia analysoida eri sijoitustuotteita ja kirjoittaa niistä. Sekö oli pointti?

Sehän selittäisi sen, että olen joidenkin kommentoijien taholta nähnyt esimerkiksi Sinkkoon kohdentuvaa hiukan vähättelevää suhtautumista.

Ei. Pointti oli se, että mitä enemmän joku kirjoittaa, sen paremmin muut pystyvät arvioimaan kirjoittajan kompetenssin tasoa. 

6
0
20.10.2024 - 12:29

LaajaHajautus61

OP
-187
Liittynyt:
14.10.2024
Viestejä:
43

Sampo wrote:

LaajaHajautus61 wrote:

Minä kyllä näen fundamentit muina kuin kysynnän ja tarjonnan laki. Kysynnän ja tarjonnan sekä markkinahinnan vaihtelun perusteella voi tehdä teknistä analyysiä. Fundamenttien kuvaajia ovat esimerkiksi osakkeen tunnusluvut. Miten ne muka kryptojen kohdalla määräytyvät, kerropa se?

Onko sinulla kompetenssia opettaa minulle osakesijoittamisen ja talouselämän perusteita. Olen kuitenkin sijoittanut muutamia kymmeniä vuosia. Oletko sinä?

Kerrotaan. Jos kiinnostaa ymmärtää menetelmiä, joilla kryptoille tehdään arvonmääritystä (tässä tapauksessa eth:lle), niin esim. tämä VanEck:n yhteenveto antaa käsityksen siitä. Kaikkia kryptoja ei toki voida samoin menetelmin arvioida. T. perusteet omaksunut KTT.

https://www.vaneck.com/us/en/blogs/digital-assets/matthew-sigel-ethereum-price-prediction-118k-by-2030/ethereum-price-prediction-118k-by-2030.pdf

Kryptojen tulevaisuuden hintojen arvioiminen esimerkiksi vuonna 2030 base, bull ja bear skenaaroihin perustuen ei ole analysointia. Sehän on aivan puhdasta arvailua. Kuten jo mainitsin niin osakkeita voidaan arvioida tunnuslukujen, esimerkiksi velkaantuneisuutta, voittomarginaalia, vapaata kassavirtaa tai oman ja sijoitetun pääoman tuottoa kuvaavien perusteella. Toki niitä tunnuslukuja on paljon muitakin. 

Teknisessä analyysissä voidaan seurata osakkeen hinnan vaihtelua  historialliseen kaupankäyntiaineistoon kuten hintoihin ja volyymiin perustuen. Pää indikaattorit tässä ovat trendi-indikaattorit, momentti-indikaattorit, volatiliteetti-indikaattorit sekä tuki- ja vastustasot. Mainituista yleisimmin käytettyjä ovat liukuvat keskiarvot, suhteelliset voima indikaattorit sekä Bollingerin nauhat. En mene mihinkään näistä sen syvällisemmin, mutta yksikään ei suoranaisesti kerro yhtään mitään osakekurssin takana olevista tekijöistä. Kryptosivustoilla usein käytetty indikaattori on tuki- ja vastustasot ja sehän ei kerro mistään muusta kuin menneestä kehityksestä.

Tekninen analyysi siis olettaa että koska joskus aikaisemmin kurssi on näihin indikaattoreihin peilattuna reagoinut tietyllä tavalla, niin se reagoi samalla tavalla myös tulevaisuudessa. Tästä päästään suoraan siihen, että kryptojen ajankohtaista ja pitkän aikavälin kehitystä on mahdotonta analysoida (poislukien stablecoinit ja PAX Gold) luotettavasti, koska kryptoista ei voida laskea aluksi mainitsemiani tunnuslukuja vastaavia arvoja. Ei tämän pitäisi olla kovin vaikeaa käsittää, eikä tässä ole mitään kryptoihin rahansa laittavia vastaan.

4
-8
20.10.2024 - 12:49

Sampo

+124
Liittynyt:
2.9.2021
Viestejä:
74

Joko et lukenut tai et ymmärtänyt lukemaasi. Linkkaamani arvonmääritys ei perustu erilaisiin skenaarioihin vaan eri skenaarioita esittämällä on havainnollistettu arvon herkkyyttä sitä ajavien keskeisten tekijöiden suotuisamman tai vähemmän suotuisan kehityksen skenaarioissa. Tämähän on aivan tyypillistä myös osakeanalyysissa. Yksi asia on se, mistä arvo tokenholdereille muodostuu ja toinen on se, millä menetelmillä siihen vaikuttavien tekijöiden kehitystä arvioidaan. Tällä em. analyysilla ei ole mitään tekemistä teknisen analyysin kanssa, joten en ymmärrä miksi siitä edelleen kirjoitat.

5
0
20.10.2024 - 12:56

LaajaHajautus61

OP
-187
Liittynyt:
14.10.2024
Viestejä:
43

Se on täysin selvää että kryptot ja osakkeet ovat erilaisia tuotteita. Kryptojen arvonmääritys ei perusta samalla tavalla konkreettisiin asioihin kuin osakkeilla. Miksi tästä pitää edes väitellä?

2
-10
20.10.2024 - 13:35

LaajaHajautus61

OP
-187
Liittynyt:
14.10.2024
Viestejä:
43

Itse perustan edelleenkin kantani mieluummin vaikka erään arvostetun kauppatieteilijän ja rahoituksen professorin näkemyksiin kuin jonkun täällä kirjoittavan anonyymin kryptohin liian syvälle hurahtaneen kommentteihin. Kyseisen professorin näkemykset ovat yksi hyvä lisäsyy sille, että en aio nostaa omistamieni kryptojen osuutta merkittäväksi suhteessa kokonaisvarallisuuteeni.

Yleensä pyrin pitämään yksittäisten osakelajien osuuden korkeintaan viidessä prosentissa salkun kokonaisarvosta ja se on toiminut tähän saakka oikein hyvin. Jos sijoitan johonkin täysin uuteen kohteeseen, niin sopivana aloituspositiona olen pitänyt noin 2-2,5 %:a salkun kokonaisarvosta. Kryptojen kyseessä ollen tingin näistä luvuista.

1
-8
20.10.2024 - 13:37

Casteliero

+6279
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2130

LaajaHajautus61 wrote:

Se on täysin selvää että kryptot ja osakkeet ovat erilaisia tuotteita. Kryptojen arvonmääritys ei perusta samalla tavalla konkreettisiin asioihin kuin osakkeilla. Miksi tästä pitää edes väitellä?

Kokeilen kerran, vaikka epäilen vahvasti sinun olevan pelkästään joku trolli.

Ymmärrät stablecoinit ja tokenisoidun kullan, eli PAX Gold tässä tapauksessa, ja niiden hyödyn. Ei ne tyhjiössä elä. Suurin osa stablecoineista on Ethereumin ketjussa, samoin kuin PAX Gold, joten käytetään sitä Ethereumia tässä esimerkkinä (paras esimerkki muutenkin).

Stablecoinit, eli dollarit ja eurot liikkuu tuolla Ethereum ketjun sisällä. Joka siirrosta maksetaan ketjun ylläpitäjille palkkio Etherinä, joka on Ethereum ketjun natiivi kryptovaluutta. Tuossa tapauksessa Ethereum ketju toimii rahanvälittäjänä. Sama bisnesmalli kuin vaikka Western Unionilla tai vaikka Swiftillä. Jostain syystä asia muuttuu spekulaatioksi, koska se käyttää lohkoketju-teknologiaa, tai maksu tapahtuu ketjun natiivilla tokenilla esim dollarin sijaan?

Entäs ne tuotot sitten? Kuten sanoin, niin joka siirrosta maksetaan käyttökulu natiivina valuuttana, eli Etherinä. Tästä kulusta erotellaan automaattisesti base fee, eli peruskulu, joka burnataan. Eli nuo Etherit poistuu kokonaan kierrosta. Vastaa tavallaan osakkeiden takaisinostoa ja mitätöimistä osakepuolella. Loppu tuosta kulusta menee ketjun ylläpitäjille, eli se on sitä tuottoa suoraan omistajille. Se vastaa osakemaailman puolella osinkoja. Tuo tuotto on muutama prosentti vuodessa, mutta siinä voi ketjun käytön ja satunnaisuuden mukaan saada vielä lisää tuottoja, koska ketjun kapasiteetti on rajallinen ja niistä paikoista siellä ketjussa kilpaillaan ja maksetaan enemmän siitä, että päästään jonon kärkeen. Tämä kaikki menee tuottona ylläpitäjille. Ja kuka vaan voi osallistua tuohon ylläpitämiseen ja alkaa keräämään tuottoa.

Mutta pohjimmiltaan lohkoketjut, kuten Ethereum, ovat jaettuja ja avoimia tietokantoja. Yritys/palvelu ostaa Amazonilta palvelintilaa omille tietokannoilleen. Se on sinusta varmasti hyvä bisnesmalli? Mutta tilanne on eri jos yritys/palvelu ostaa tilaa jaetusta tietokannasta, josta maksetaan käytön mukaan ylläpitäjille? Sitä nuo käytännössä on. Yritykset/palvelut jne ostaa avoimesta, jaetusta tietokannasta tilaa, josta maksetaan käytön mukaan ketjun natiivilla kryptovaluutalla.

Ja miksi ostaa sitten tilaa avoimesta, jaetusta tietokannasta, eikä Amazonilta? Jaettu ja avoin tietokanta tarjoaa etuja, joita siiloutetulla mallilla ei saa. Jaetut ovat ensinnäkin hakkeroimattomia, eli huomattavasti turvallisempia. Se parantaa myös kustannustehokkuutta, kun kaikki toimijat käyttävät samaa ketjua. Silloin eliminoidaan perinteisessä siiloutetussa mallissa tarpeelliset kolmannet osapuolet, jotka pitää huolen siitä, että molemmat osapuolet toimivat rehellisesti. Siirrot ja sopimukset pystyy kaikki tarkistamaan noista ketjuista. Myös kaiken automatisointi on helpompaa, se avaa uusia palvelumahdollisuuksia jne. 

12
-2
20.10.2024 - 13:49

Jorma Majuri

+51
Liittynyt:
8.4.2019
Viestejä:
12

LaajaHajautus61 wrote:

Miksi tästä pitää edes väitellä?

Tää on hassua koska sinähän juuri aloitit uuden ketjun väitelläksesi aiheesta. Foorumilla on vain yksi ketju missä keskustellaan kryptoista. Kannustan sen sijaan osallistumaan niihin kaikkiin muihin keskusteluihin jotka sinua itseäsi eniten kiinnostavat.  Mulle luontainen rooli on passiivisempi lukija, mutta arvostan ihan pirusti jokaista aktiivista ja asiantuntevaa jäsentä (kryptoista arvosijoittamiseen) jotka Sijoitustietoon näkemyksiään jakavat.

14
0
20.10.2024 - 13:52

LaajaHajautus61

OP
-187
Liittynyt:
14.10.2024
Viestejä:
43

Niinpä, kyllä minäkin ymmärrän kaikki nuo asiat, eli ei tarvitse vääntää rautalangasta. En siitä huolimatta aio muuttaa sijoitusfilosofiaani toiseksi, pelkästään esittämilläsi perusteilla Minun näkökulmastani sinä olet vain yksi anonyymi nettikirjoittelija ja kuten olen todennut aiemmin niin sellaisten perusteella en tee minkäänlaisia sijoituspäätöksiä. Ei millään pahalla, mutta niin se on. Minä tarvitsen enemmän konkretiaa eli lihaa luiden päälle. 

Sinulla on outo käsitys trolleista. Minulla puolestani on se käsitys sinusta, että olet tyypillinen mielensä pahoittaja joka ei suvaitse minkäänlaista omasta näkemyksestään poikkeavaa näkemystä.

0
-20
20.10.2024 - 14:03

Casteliero

+6279
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2130

LaajaHajautus61 wrote:

Niinpä, kyllä minäkin ymmärrän kaikki nuo asiat, eli ei tarvitse vääntää rautalangasta. En siitä huolimatta aio muuttaa sijoitusfilosofiaani toiseksi, pelkästään esittämilläsi perusteilla Minun näkökulmastani sinä olet vain yksi anonyymi nettikirjoittelija ja kuten olen todennut aiemmin niin sellaisten perusteella en tee minkäänlaisia sijoituspäätöksiä. Ei millään pahalla, mutta niin se on. Minä tarvitsen enemmän konkretiaa eli lihaa luiden päälle. 

Sinulla on outo käsitys trolleista. Minulla puolestani on se käsitys sinusta, että olet tyypillinen mielensä pahoittaja joka ei suvaitse minkäänlaista omasta näkemyksestään poikkeavaa näkemystä.

Sinäänsä aika jännä, että sinä tässä perustit kokonaisen ketjun, jossa kritisoit kryptoja ja kryptoihin sijoittamista, ja minä tulin vasta-argumentoimaan tuohon sinun virheelliseen olettamaan, ja minä sinun mielestä mieleni pahoitin? Enkä minä sinua yritä saada muuttamaan sinun sijoitusfilosofiaasi mihinkään suuntaan, enkä ketään sijoittamaan kryptoihin. Minä tarjoan vaan informaation toisen, sen oikean puolen.

Ja jos lähdetään noihin käsityksiin toisista, niin jos et ole trolli, niin sitten olet siinä todella surullisessa vaiheessa elämää, jossa olet mahdollisesti juuri jäänyt eläkkeelle, tai olet lähestymässä sitä ikää. Sinusta tuntuu todennäköisesti pahalle se, että nuoret puskee ohi, vaikka sinulla on enemmän kokemuksen tuomaa kompetenssia takana. Tuota surullisuutta et tietenkään itselle myönnä, vaan olet luonut omat coping mekanismit, joita samassa tilanteessa olevat miehet yleensä luo. Se hyvin usein purkautuu nimenomaan esimerkiksi egopullisteluna, saarnaamisena ja äärimmäisenä ylimielisyytenä, kuten tässä nyt olet tehnyt yhden ketjun edestä. Se on surullista, että ihminen ei tunne enää itseään relevantiksi elämän ehtoopuolella ja osaa ottaa vaan rennosti uuden vapaa-ajan tuomaa mahdollisuuksien vapautta, vaan pitää yrittää pönkittää sitä omaa relevanttiutta oman identiteetin määrittelemän työn kautta yrittämällä päteä internetissä. Ota hyvä ihminen rennommin ja ala nauttimaan seniorivuosista ja vähennä internetissä meuhkaamista. Nauti elämästä.

14
-1
20.10.2024 - 14:12

Olpa

+86
Liittynyt:
5.9.2022
Viestejä:
36

Itse annoin alapeukun sinun vääristyneestä näkemyksestä, mistä osakesijoittamisen kompetenssi tulee. Se ei tule markkinoilla vietetyistä vuosista, vaan hyvistä yhtiöanalyyseistä ja allokointipäätöksistä. Markkinoilla on aika monta "kaiken tietävää" vuosikymmeniä sijoittaneita, jotka eivät ole viisauksillaan ja kokemuksellaan vielä indeksille pärjänneet. Saman vääristymän näkee toisinaan myös pokeripöydissä, missä vuosikymmeniä pokeria pelannut pappa alkaa elvistelemään, että mitä sinäkin poika pokerista tiedät, pelasin ennen kuin olit syntynyt ja samalla hengenvedolla tekee jonkun klassisen heikon pelaajan pelivirheen.

3
-1
20.10.2024 - 14:27

keijokepuli

+416
Liittynyt:
16.12.2014
Viestejä:
292

Asiahan ei minulle mitenkään kuulu, mutta pienenä amatöörin kuriositeettina tuli mieleen. 'Laajahajautus61' - tyyppiset kommentit ja kannanotot indikoivat itselleni miten alussa olemme edelleen isossa kuvassa näissä kryptovaluutta- ja lohkoketjuasioissa. Minun mielestä tämä vaan vahvistaa alan sijoituscasea kokonaisuudessaan. Nousuvaraa on 🙂, mutta jatkakaa... 

6
-1
20.10.2024 - 15:00

LaajaHajautus61

OP
-187
Liittynyt:
14.10.2024
Viestejä:
43

Casteliero wrote:

LaajaHajautus61 wrote:

Niinpä, kyllä minäkin ymmärrän kaikki nuo asiat, eli ei tarvitse vääntää rautalangasta. En siitä huolimatta aio muuttaa sijoitusfilosofiaani toiseksi, pelkästään esittämilläsi perusteilla Minun näkökulmastani sinä olet vain yksi anonyymi nettikirjoittelija ja kuten olen todennut aiemmin niin sellaisten perusteella en tee minkäänlaisia sijoituspäätöksiä. Ei millään pahalla, mutta niin se on. Minä tarvitsen enemmän konkretiaa eli lihaa luiden päälle. 

Sinulla on outo käsitys trolleista. Minulla puolestani on se käsitys sinusta, että olet tyypillinen mielensä pahoittaja joka ei suvaitse minkäänlaista omasta näkemyksestään poikkeavaa näkemystä.

Sinäänsä aika jännä, että sinä tässä perustit kokonaisen ketjun, jossa kritisoit kryptoja ja kryptoihin sijoittamista, ja minä tulin vasta-argumentoimaan tuohon sinun virheelliseen olettamaan, ja minä sinun mielestä mieleni pahoitin? Enkä minä sinua yritä saada muuttamaan sinun sijoitusfilosofiaasi mihinkään suuntaan, enkä ketään sijoittamaan kryptoihin. Minä tarjoan vaan informaation toisen, sen oikean puolen.

Ja jos lähdetään noihin käsityksiin toisista, niin jos et ole trolli, niin sitten olet siinä todella surullisessa vaiheessa elämää, jossa olet mahdollisesti juuri jäänyt eläkkeelle, tai olet lähestymässä sitä ikää. Sinusta tuntuu todennäköisesti pahalle se, että nuoret puskee ohi, vaikka sinulla on enemmän kokemuksen tuomaa kompetenssia takana. Tuota surullisuutta et tietenkään itselle myönnä, vaan olet luonut omat coping mekanismit, joita samassa tilanteessa olevat miehet yleensä luo. Se hyvin usein purkautuu nimenomaan esimerkiksi egopullisteluna, saarnaamisena ja äärimmäisenä ylimielisyytenä, kuten tässä nyt olet tehnyt yhden ketjun edestä. Se on surullista, että ihminen ei tunne enää itseään relevantiksi elämän ehtoopuolella ja osaa ottaa vaan rennosti uuden vapaa-ajan tuomaa mahdollisuuksien vapautta, vaan pitää yrittää pönkittää sitä omaa relevanttiutta oman identiteetin määrittelemän työn kautta yrittämällä päteä internetissä. Ota hyvä ihminen rennommin ja ala nauttimaan seniorivuosista ja vähennä internetissä meuhkaamista. Nauti elämästä.

Onpa hyvä että paljastit noin hyvin syvällisen olemuksesi. Tosin arvelin sitä aikaisemminkin ja oikeinhan se meni. Sinä et ole edes viitsinyt lukea kommenttejani, tai sitten et ole ymmärtänyt niitä (lukihäiriö?) Jos olisit lukenut tämän ketjun ja joissakin muissakin ketjuissa olleita kirjoituksiani niin tietäisit, että kyllä minulla on kokonaisvarallisuuteeni suhteutettuna pienehkö kryptopositio ja pienehkönä se pysyy jatkossakin. Selvästi kommenttini ovat ärsyttäneet sinua ja siksi et ole viitsinyt niitä tarkkaan lukea. Omalla tavallaan se onkin ymmärrettävää.

Kirjoitin  aikaisemmin tässä ketjussa siitäkin, että joihinkin organisaatioihin on rekrytoitu suoraan oppilaitoksista nuoria ja  vain vähän yleistä elämänkokemusta omaavia henkilöitä, joilla kuitenkin on vahva itsetunto ja jotka luulevat olevansa kaikkien alojen huippuosaajia. Kuulut selvästi siihen joukkoon (jos ylipäänsä olet vielä astunut työelämään),  koska olet täysin varma siitä että informaatiosi edustaa sitä oikeaa puolta siitäkin huolimatta, että esimerkiksi eräs arvostettu rahoituksen professori ja Suomen osakesäästäjien ex puheenjohtaja on asiasta täysin eri mieltä.

Nuorta ikääsi ja yleistä kokemattomuuttasi kuvastaa se, että luulet minun olevan jollakin lailla surullisessa ikävaiheessa. Tuota argumenttia en ymmärrä lainkaan. Henkilökohtainen talouteni ja ihmissuhteeni ovat erittäin hyvässä kunnossa. Varallisuutta on ennättänyt kertymään jo sen verran, että kuulun siihen varakkaimpaan viiden prosentin ihmisryhmään ja voin toteuttaa hankintani sekä mahdolliset haaveeni käteisellä, eikä minulla ole enää pitkään aikaan ollut centtiäkään velkaa millekään taholle. Tähän tilanteeseen olen päässyt tavoitteellisen säästämisen ja sijoittamisen avulla. Minun ei tarvitse silti pönkittää egoani turhilla hankinnoille toisin kuin sinun ikäluokassasi on tapana. Olen vielä työelämässä muutamia vuosia, työtehtäväni ovat sopivan mielenkiintoisia ja haastavia, eikä työkavereissani ole moitteen sijaa. Kun terveytenikin on kunnossa, niin voiko enempää toivoa.

Väitit että nuoret puskevat minusta ohitse, joten ihmettelenpä vain että millä tavoin?

Työelämässä? Eivät ainakaan vielä. Työyhteisössämme minua korkeammassa asemassa olevat ovat poikkeuksetta ikäisiäni tai vanhempia. 

Palkkatasossa ja omaisuuden määrässä? Epäilen sitä vahvasti.

Hiihtoladulla tai juoksulenkillä? Ne omasta kunnostaan aktiivisesti huolta pitäneet varmasti, mutta ne ylipainoiset sohvaperunat (joita nykynuorissa on paljon) eivät varmasti.

Nuorten naisten suosiossa? Luultavasti, mutta kuvitteletko että itsekeskeiset pikkutytöt kiinnostavat minua. Vastaus on eivät kiinnosta.

Lopuksi vielä se, että kyllä minä osaan  ottaa rennosti, mutta sinulle se näyttää olevan huomattavasti vaikeampaa.

0
-19
20.10.2024 - 16:02

LaajaHajautus61

OP
-187
Liittynyt:
14.10.2024
Viestejä:
43

Onpa outoa kommentointia, kaikenlaiset ne kirjoittamaan pääsevätkin. Sen voin kertoa heti ilman minkäänlaisia selittelyitä, että eivät johda. Sellaisella terassilla en ole koskaan käynyt enkä varmaan tule käymään. Enhän edes tiedä missä se on, eikä kyllä kiinnostakaan.

0
-9