2.1.2023 - 13:04

Casteliero

+7192
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2317
Kryptonovi kirjoitti:

Yksi asia kiinnitti myös huomiota analyysissäsi... et maininnut ollenkaan BNB:tä tai BNB Smart Chainia (ex-BSC)... BNB token on tietysti hieman erikoinen tapaus sen takia, että se on sekä "pahamaineinen" CEX valuutta ja toisaalta BNB:n oman lohkoketjun tokeni, eli siltä osin vastaava kuin vaikka ETH ja itse asiassa forkattu Ethereumista. Mikä on näkemyksesi BNB Smart Chainin tulevaisuudesta 2023 ja siitä eteenpäin? Ei se varmastikaan Ethereumille pärjää yritysmaailman alustana, mutta itse näkisin sillä olevan mahdollisuuksia kustannustehokkaana kuluttajapainotteisessa käytössä varsinkin kryptopelien alustana.

Joo, se johtuu pitkälti valitettavasti siitä, että minulla ei ole oikein mitään positiivista sanottavaa Binancesta tai Binance smart chainista. Toki se on yksi parhaiten tuottanut kolikko viimeisen 5-6 vuoden aikana, varmasti paremmin kuin Ethereum esim, ja nytkin noista top10 kolikoista tainnut parhaiten pitää itsensä pinnalla. Mutta minä muistan sen koko historian ja pidän paljon heidän toimintaa epäeettisenä. Itseasiassa uusimmassa banklessin jaksossakin Anthony Sassano tuosta puhuu, että vaikka nyt CZ:tä ja Binancea pidetään käytännössä kryptomaailman pelastajina ja pyhimyksinä, niin aina se ole noin ollut. 2017-18 CZ teki paljon asioita, jotka ei välttämättä ole paljon SBF:n tekoja parempia.

Samoin koko BNB-ketjun touhu. Se oli heti alusta asti, sillon ICO-huuman aikaan, se paikka minne ne kaikki pump&dump kusetukset meni ICO:ja pitämään. Ainoat järkevät projektit oli käytännössä suoria kopioita Ethereum projekteista. Esim joku pancakeswap taitaa olla ihan suora Uniswap kopio, ja taisi jossain vaiheessa Uniswap päivityksessä tehdä koodiin sellaisia muutoksia, ettei sitä pystynyt suoraan Binancen ketjuun kopioimaan. Sinällään tietty ihan ok kopioida, koska open source, mutta silti vähän epäeettistä suoraan ottaa kaikki päivitykset ja tehdä rahaa käytännössä ilman mitään työtä.

Ja tuo ICO/launchpad homma jatkui pitkään vielä ICO:jen käytännössä loputtua muista ketjuista sääntelyn uhkan lopetettua sen touhun. Binancen ICO:t oli käytännössä se yksittäinen isoin tekijä kryptojen mainehaitassa tuohon aikaan. Kun ihmiset puhui ponzeista ja huijauksista ja pump&dumpeista, niin 99% niistä oli yleensä Binancen ketjussa. 

Toki siellä burnataan ihan älyttömiä määriä BNB tokenia ja saadaan silläkin pidettyä hintaa korkealla ja ketjua ylhäällä listoilla, mutta ei edelleenkään ole minua varten. Jos joku siihen haluaa rahojaan laittaa, niin toivotan kaikkea hyvää, minulla se menee samaan kastiin esim Tronin kanssa, jotka molemmat on täysin turhia tuotteita ja vetää puoleensa alan pahimman porukan. Vähän tulee sellainen merirosvojen saluuna -tyylinen fiilis, jokainen haluaa ajaa omaa etuaan ja rikastua, ilman että tarvitsee tuntea pahaa omatuntoa vaikka muut vähän kärsisivätkin. Ja Fantom menee myös tuohon samaan kategoriaan minulla.

Kryptonovi kirjoitti:

Ja aasin sillalla kysyisin näkemystäsi cryptovaluuttojen kauppapaikkojen kehityksestä tulevina vuosina... FTX kuplan puhjettua Binance on volyymin suhteen ylhäisessä yksinäisyydessä. Tosin Binanceen, niin kuin useisiin muihinkin keskitettyihin pörsseihin liittyy suuria epäilyksiä ja kysymysmerkkejä. Ennen FTX rumbaa DEX:ien osuus spot kaupasta oli noin 10% luokkaa ja sen jälkeen joulukuussa DEX-osuus hyppäsi 40% tienoille. Mielenkiintoista nähdä palautuuko luottamus CEX pörsseihin vai onko kehitys pysyvämpää. Hieman pidemmällä tähtäimellä mielenkiintoisen lisämausteen tuo esim. Fidelityn ja HSBC:n lupa-anomukset jenkeissä kryptokaupan pyörittämisestä.

Binanceen en myöskään siis pörssinä luota kauheasti. Minulla on siellä tili ja käyn siellä aina ostamassa ja myymässä kolikoita, joita ei muualla ole markkinoilla. Mutta se on aina sellainen sisään ja ulos tapahtuma. Koskaan ikinä en siellä mitään säilytä yhtään tarvittavaa kauemmin. Mutta se ei tarkoita, että uskoisin Binancen kaatuvan tai heillä olevan aukkoja varoissa. Ihan varmasti asiakkaiden varoista pidetään huolta ja kaikki toimii niiden lakien puitteissa missä maassa milloinkin Binance sattuu olemaan rekisteröitynä. Ja ihan varmasti kaikki degen-treidaajat tulee sitä jatkossakin käyttämään vielä ja varmasti esim Etelä-Ameriikassa nyt FTX:n kaatumisen jälkeen iso tekijä. Samoin Kiinassa, Saudeissa, Venäjällä, Iranissa jne. Ne ei ole niin kauhean nirsoja noiden rahojen alkuperien kanssa.

Noissa keskittämättömissä pörsseissähän nyt alkaa olla noita perp treidauksia ja margin treidauksia. Ne tulee kasvattamaan niiden käyttöä varmasti seuraavan muutaman vuoden aikana. Mitä olen antanut itseni ymmärtää, niin nuo orderbook pohjaiset toimii paremmin kuin oraakkeli pohjaiset. Tarkkaan en ole perillä miten paljon niitä on nyt viime aikoina tullut lisää, mutta dYdX ja GMX taitaa olla ne yleisimmät noista. Derify taisi olla myös yksi. Mutta oletan noiden osuuden kyllä nyt vahvasti kasvavan, kun FTX lähti pois markkinoilta ja DeFi on tekemässä uutta tulemista. Tuo on kuitenkin vähän sellainen alue, mikä ei itseä niin kiinnosta, niin ei tule tarkemmin seurattua.

2.1.2023 - 17:17

Kryptonovi

+25
Liittynyt:
28.12.2020
Viestejä:
33
Casteliero kirjoitti:

Joo, se johtuu pitkälti valitettavasti siitä, että minulla ei ole oikein mitään positiivista sanottavaa Binancesta tai Binance smart chainista...

Jep, hieman epämääräistä on tuo Binancen touhu ollut historian valossa ja kaapeista löytyy varmasti sellaisia luurankoja, joiden ei toivoisi päätyvän julkiseen puintiin. Se on kuitenkin niin iso osa kryptoja, että jos Binance joutuu liriin, niin se on iso ja pitkä askel taaksepäin massojen saamiseksi mukaan kryptomaailmaan. Toivotaan, että CZ on saanut proseduurit sille tasolle, että ne kestävät päivän valoa aikaisempaa paremmin. Kunhan FTX:n tekijät päätyvät käräjille, niin heidän puolustuksensa tulee varmastikin nojaamaan mantraan "mut ku Binance ja CZ...". Krypto ei kyllä kestäisi enää juurikaan skandaaleja. Tavis kuluttajien ja miksei ammattisijoittajienkin usko on jo riittävällä koetuksella ja ala kaipaa kyllä regulaatiota. Tosin onhan tuolla perinteisen finan puolella ollut regulaatiosta huolimatta Madoffit, Belfortit ja Lehman Brothersit ja niistäkin on selvitty... 

Itse en pidä BNB:tä sijoituksena vaan ainoastaan sen verran, että saa satunnaiset BNB chainilla olevat tapahtumat hoidettua. Ja sama käytäntö myös minulla, että pikainen kaupankäynti Binancessa on ok, mutta ei noissa missään keskitetyssä pörssissä oikein kannata kolikkoja makuuttaa. Binancea käytän myös siihen kun pitää vaihtaa cryptot euroiksi ja kotiuttaa voittoja.

2.1.2023 - 18:13

rivarti

+45
Liittynyt:
12.2.2021
Viestejä:
40
Manialöytyy kirjoitti:

Steikkaatko Immutablea tuolla https://imx.community/staking vai annatko vain olla? Itse ajattelin aloittaa "osto-ohjelman" alkuvuodesta ja laittaa tuonne pelkän holdailun sijaan. Aikaisemmin ostin onneksi keväällä vain pikku satsin. Säilytätkö muuten yleisesti kryptojasi Metamaskissa, Ledgerillä vai siellä sun täällä?

 

Kommentoin tähän omasta puolesta, eli omat IMX:it on steikattuna tuolla. Ne palkkiot on omalla sijoitusmäärällä sen verran pienet, että ei niistä nyt juurikaan hyötyä ole, mutta tuleepahan testattua tuollaista steikkaustakin. Tuossa IMX:in steikkauksessa on se hyvä puoli, että palkkiot tulevat 14 päivän sykleissä, eli oman veroraportin kannalta ylläpito pysyy kohtuullisena. 

 

Se hyvä huomioida tuohon steikkaukseen liittyen, että kolikot pitää siirtää tuonne Immutableen Layer 2:lle eli gas feet joutuu maksamaan L1 -> L2. 

2.1.2023 - 19:00

rivarti

+45
Liittynyt:
12.2.2021
Viestejä:
40

Pelipuolesta muutamia ajatuksia. Vuosi 2023 saattaa olla jo se, jolloin muutama AAA-peli alkaa tulemaan suuremman yleisön tietoisuuteen. Esim. Illuvium voisi olla sellainen ja sen private beta -testauksessa olen mukana. Siinä ainakin grafiikat, pelattavuus yms asiat ovat kyllä kunnossa, eli se ainakin toistaiseksi on täyttänyt omat odotukset. Ensi viikolla siinä avautuu land:ien omistajille rakentelun alpha-vaihe, jossa en itse ole mukana, mutta näyttää kuitenkin siltä, että kehitys etenee nyt hyvää vauhtia. RPG-peleistä on myös muutamia mielenkiintoisia julkaisuja tulossa ja varmasti monista muistakin genreistä, mutta niitä en niin tarkkaan seuraa. Vulcan Forged ja Aether Games ovat taas omanlaisiaan projekteja, kun niissä on samassa pelimaailmassa useampia eri pelejä. Tuollaisissa on sinänsä laajemmin potentiaalia, kun peliympäristöön voi tulla henkilöitä, jotka tykkää ihan eri peleistä ja sitten ne tavarat (NFT:t) voi kuitenkin olla yhteensopivia eri pelien kesken ja niillä on kussakin pelissä sitten oma käyttötarkoituksensa. 

 

Jotenkin nyt jälkikäteen katsottuna aikalailla sykleittäin nämä pelitjulkaisut menee. Aluksi tuli hyvin yksinkertaisia pelejä, joita markkinoitiin pelkästään kryptoilla, play to earn yms. narratiiveillä ja se oli se koko pelin pääasia. Sen jälkeen alkoi tulemaan useampia korttipelejä ja niistä muutama on kasvanutkin jo suht isoksi peliksi. Nyt sitten toivottavasti tänä vuonna tulee julki jo noita pelejä, joissa mennään selkeästi peli edellä ja sitten se lohkoketju ja NFT:t ovat vain yksi osa sitä peliä. Kun näitä alkaa tulemaan julki, niin siinä vaiheessa joku voi lyödä sitten laajemminkin läpi. Näissä toki voi tulla viivästyksiä helpostikin, kun hyvien pelien kehitys vie kokonaisuudessaan kuitenkin useamman vuoden.

 

Yksi mielenkiintoinen kuvio on nyt tuo Solanan tilanne. Muutama NFT-projekti sieltä on jo siirtynyt pois, niin saa nähdä, mitä siellä olevat isot peliprojektit tekevät, jäävätkö sinne vai siirtyvätkö eri ketjuihin.

2.1.2023 - 19:39

Manialöytyy

+11
Liittynyt:
22.12.2017
Viestejä:
180
rivarti kirjoitti:

 

Manialöytyy kirjoitti:

Steikkaatko Immutablea tuolla https://imx.community/staking vai annatko vain olla? Itse ajattelin aloittaa "osto-ohjelman" alkuvuodesta ja laittaa tuonne pelkän holdailun sijaan. Aikaisemmin ostin onneksi keväällä vain pikku satsin. Säilytätkö muuten yleisesti kryptojasi Metamaskissa, Ledgerillä vai siellä sun täällä?

 

 

Kommentoin tähän omasta puolesta, eli omat IMX:it on steikattuna tuolla. Ne palkkiot on omalla sijoitusmäärällä sen verran pienet, että ei niistä nyt juurikaan hyötyä ole, mutta tuleepahan testattua tuollaista steikkaustakin. Tuossa IMX:in steikkauksessa on se hyvä puoli, että palkkiot tulevat 14 päivän sykleissä, eli oman veroraportin kannalta ylläpito pysyy kohtuullisena. 

 

Se hyvä huomioida tuohon steikkaukseen liittyen, että kolikot pitää siirtää tuonne Immutableen Layer 2:lle eli gas feet joutuu maksamaan L1 -> L2. 

 

👍 Kaasumaksuthan saa toki vähentää verotuksessa, jos jaksaa niistäkin kirjaa pitää. Itse näin steikkauksen kryptoissa verotussyistä järkevämmäksi, kun sijoitussumma on kohtuullinen tai hinta mahdollisesti vielä alhainen. 

3.1.2023 - 12:53

Antti Hyppänen

+2399
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
827

Bitcoin täyttää tänään 14 vuotta!

Niin ne vuodet vierivät, ja Maailman tunnetuin kryptovaluutta on jo teini-iässä. Satoshi Nakamoto käynnisti Bitcoinin lohkoketjun 3. tammikuuta vuonna 2009. Tämä on mielestäni ainoa oikea Bitcoinin syntymäpäivä tai perustamishetki. Toinen vaihtoehto olisi sitten white paperin julkaisu 31.10.2008. 

7.1.2023 - 13:28

Aki Pyysing

+13893
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7095

Bitcoin-spämmereillä ei ole aikaa lukea viestejä, koska on niin kiire kertoa olevansa aikamme oikeita neroja🤔?

En nähdäkseni sekoittanut Bitcoinia ja kryptoja keskenään. Kryptot ovat luisuneet, Bitcoin on markkina-arvoltaan suurin krypto ja sekin on luisunut. Sähköpostiini on tullut nimenomaan Bitcoin-spämmiä. Monen viikon ajan ja monta päivässä. Ja miuta viluttaa siirrellä niitä roskapostikansioon. Vaikka joku Ajatusten Tonava täällä jossain ketjussa kertoikin, että ei botit ketään oikeasti haittaa.

7.1.2023 - 17:02

Casteliero

+7192
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2317
Aki Pyysing kirjoitti:

Mitä on Bitcoin-spämmi? Älä sekoita Bitcoinia ja muuta kryptoa keskenenään. Aloittelijan/ymmärtämättömän virhe.

— Jeflon Zuckergates (@JeflonZ) January 7, 2023

Bitcoin-spämmereillä ei ole aikaa lukea viestejä, koska on niin kiire kertoa olevansa aikamme oikeita neroja🤔?

En nähdäkseni sekoittanut Bitcoinia ja kryptoja keskenään. Kryptot ovat luisuneet, Bitcoin on markkina-arvoltaan suurin krypto ja sekin on luisunut. Sähköpostiini on tullut nimenomaan Bitcoin-spämmiä. Monen viikon ajan ja monta päivässä. Ja miuta viluttaa siirrellä niitä roskapostikansioon. Vaikka joku Ajatusten Tonava täällä jossain ketjussa kertoikin, että ei botit ketään oikeasti haittaa.

Enkä minä ymmärrä oikein, miten sinun sähköpostin Bitcoin-spämmi, tai joku Twitter-niilo liittyy tähän ketjuun tai kryptosijoittamiseenkaan.

12.1.2023 - 15:07

Casteliero

+7192
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2317
Husse72 kirjoitti:

Kaatunut kryptopörssi FTX löysi 5 miljardin arvosta omaisuuttaan | Tivi

Tuo ei todennäköisesti pidä paikkaansa. Noihin lukuihin oli ilmeisesti laskettu mukaan erilaisia tokeneita, joilla ei ole joko arvoa tai likviditeettiä ollenkaan, eli jos niitä heittää myyntilaidalle, niin hinta romahtaa nopsaan. Noissa on ilmeisesti esim mukana satojen miljoonien arvolla FTT-tokenit, jotka on FTX:n omia tokeneita ja arvo siis käytännössä 0.

14.1.2023 - 03:59

Casteliero

+7192
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2317

Kovaa noustaan nyt. Vähän jännittää, että onko sieltä tulossa 20-30% pudotus nurkan takaa. Vähän sille pedataan nyt paikkoja. Sinäänsä olen kyllä ihan odottanut kovaa nousua tälle vuodelle noissa omissa ennustuksissa ja jos on tarkoitus mennä sinne 3000€ päälle, tai sinne 5000-8000€ väliin mitä myös ennustelin tälle vuodelle, tai taisin aiemmin sanoa vielä yli 10k€ 6-18kk jaksolle, niin silloin pitää kyllä nousta kovaa. Nämä ensimmäiset nousut on vaan aina vähän jännittäviä. Varsinkin, kun ei ole oikein mitään niin erityistä syytä edes loppujen lopuksi. Jos ottaisi pari päivää nousu happea ja pysyisi hinta vakaana, niin se poistaisi pahimmat jännitykset pois. Mutta katsotaan nyt miten käy.

14.1.2023 - 10:06

Marras

+148
Liittynyt:
27.3.2021
Viestejä:
101
Casteliero kirjoitti:

Kovaa noustaan nyt. Vähän jännittää, että onko sieltä tulossa 20-30% pudotus nurkan takaa. Vähän sille pedataan nyt paikkoja. Sinäänsä olen kyllä ihan odottanut kovaa nousua tälle vuodelle noissa omissa ennustuksissa ja jos on tarkoitus mennä sinne 3000€ päälle, tai sinne 5000-8000€ väliin mitä myös ennustelin tälle vuodelle, tai taisin aiemmin sanoa vielä yli 10k€ 6-18kk jaksolle, niin silloin pitää kyllä nousta kovaa. Nämä ensimmäiset nousut on vaan aina vähän jännittäviä. Varsinkin, kun ei ole oikein mitään niin erityistä syytä edes loppujen lopuksi. Jos ottaisi pari päivää nousu happea ja pysyisi hinta vakaana, niin se poistaisi pahimmat jännitykset pois. Mutta katsotaan nyt miten käy.

Vähän liian jyrkkää god candlea piirtää ainakin bitcoin, itse en uskalla vielä huokaista. Pahanilmanlinnut puhui jo pari viikkoa sitten että keväällä -23 bitcoin käy lähemmäs 30k tienoilla josta vielä kertaalleen imaistaan -50% että saadaan viimeisetkin ilmat retaililta ulos. Uskoo ken tahtoo. Omat kassarat on syksyllä täytetty eikä tarkoitus ole enää ostaa ellei saa average hintaa alemmas joten toistaiseksi nautin vain kyydistä.

14.1.2023 - 10:15

Husse72

+274
Liittynyt:
10.5.2022
Viestejä:
283

Hyvää lördaagia. Olihan oikein mukava käydä katsomassa lompakot läpi 😁 antaa härkien juosta nyt ihan rauhassa 

14.1.2023 - 13:34

Casteliero

+7192
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2317
Marras kirjoitti:

Pahanilmanlinnut puhui jo pari viikkoa sitten että keväällä -23 bitcoin käy lähemmäs 30k tienoilla josta vielä kertaalleen imaistaan -50% että saadaan viimeisetkin ilmat retaililta ulos. Uskoo ken tahtoo.

Tuo on ollut itseasiassa itselle yksi niistä signaaleista, että ehkä tällä nousulla onkin hyvä perusta. Tuo nimittäin toimii aika pitkälti molempiin suuntiin, eli hurmoksen aikana kaikki huuteli 100k€ Bitcoinia ja oltiin yltiöbullish, samoin nyt ollaan yltiöbearish ja manaillaan syvempiä pohjia. Silloin ne ei todennäköisesti enää tule, jos suurin osa on sitä mieltä ja yleinen konsensus näyttää vieläkin olevan enemmän sen puolella. Tosin tae tuo ei ole mistään, yksi mahdollinen signaali muiden joukossa.

Itse olen sen verran isosti bullish teknologiasta yleensä, että noiden nousujen kanssa saattaa analyyttinen ajattelu ja hurmos vähän sekoittua ja huonosti näen ne huippuhinnat. Mutta sitten taas näissä karhumarkkinoissa osaan paremmin ajatella analyyttisesti ilman suurempia tunteita ja jälkikäteen helposti nähdä ne mahdolliset syyt nousuille ja romahduksille. Ja omasta mielestä ainakin paremmin löytää niitä pohjia. Toki todennäköisyyspeliä se silti on, joskus ollaan oikeassa, joskus väärässä, parempi olla vaan useammin oikeassa.

14.1.2023 - 14:43

keijokepuli

+457
Liittynyt:
16.12.2014
Viestejä:
301

Myös täällä on rakennettu mekaaninen osto-ohjelma. Jokainen tonni alaspäin tarkoittaa ostoa. Nyt alin ostettu on 15k. Joku 10-11k bitcoin tarkoittaa koko salkkua siihen (jos muuten speksit ok). Nyt joku 75% salkusta kiinni. Myymisen suunnittelu tuntuu jotenkin vaikeammalta. Toki ainakin näiltä tasoilta kevennykset on kyllä hyvin pieniä 🤔

 

14.1.2023 - 16:12

Ponzimoon

+5
Liittynyt:
24.11.2022
Viestejä:
19

No jos vakavissaan odotellaan että bitcoin nousee sinne 100k lähiaikoina, ja 500k tai miljoonaan 2030 mennessä, niin kyllä nyt jo pitäisi ns. alkaa tapahtua. Jos olisi laajempi konsensus olemassa että näin tulisi tapahtumaan, niin kyllä näillä hinnoilla olisi ottajia jo sen verran ettei kauaa näillä tasoilla rapuiltaisi. Makro-tekijöistä huolimatta. Ja jos noille tasoille noustaisiin niin kaiken järjen mukaan 4 vuoden syklit ja volatiliteetti 80% pudotuksineen tasoittuisi myös. Eli miljoonasta dollarista tuskin nähtäisiin enää pudotusta 200 tonniin, josta lähtisi taas "seuraava bullrun". 😀 Mutta paremmaltahan tuo nyt näyttää taas ainakin toistaiseksi.

14.1.2023 - 16:45

Casteliero

+7192
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2317
Ponzimoon kirjoitti:

No jos vakavissaan odotellaan että bitcoin nousee sinne 100k lähiaikoina, ja 500k tai miljoonaan 2030 mennessä, niin kyllä nyt jo pitäisi ns. alkaa tapahtua. Jos olisi laajempi konsensus olemassa että näin tulisi tapahtumaan, niin kyllä näillä hinnoilla olisi ottajia jo sen verran ettei kauaa näillä tasoilla rapuiltaisi. Makro-tekijöistä huolimatta. Ja jos noille tasoille noustaisiin niin kaiken järjen mukaan 4 vuoden syklit ja volatiliteetti 80% pudotuksineen tasoittuisi myös. Eli miljoonasta dollarista tuskin nähtäisiin enää pudotusta 200 tonniin, josta lähtisi taas "seuraava bullrun". 😀 Mutta paremmaltahan tuo nyt näyttää taas ainakin toistaiseksi.

Kyllähän ne nopsaan liikkuu sitten kun lähtee liikkumaan. Bitcoinin osalta en muista miten hinnat meni, enkä jaksa niitä tarkastaa, mutta esim Ethereum oli 2017 alussa alle 10€, kun se tammikuussa 2018 oli jo 1100€. Se tippui siitä n. 75€ tienoille 2018 aikana ja nousi 2021 4100€. Siitä se tuli taas alas jonnekkin 850€ tienoille viime vuonna. Eli nousut pohjista on olleet karkeasti pyöristettynä 100x ja 50x. Pudotukset ovat olleet karkeasti 95% ja nyt jälkimmäinen 65% ja pohjat ovat pyöristettynä myös nousseet 10x edellisistä pohjista. Eli tuossa on ihan selvästi jo näkynyt volatiliteetin pieneneminen, sekä ylös että alas. Ja tuo ensimmäinen "kuplautuminen" ja purkautiminen tapahtui Ethereumin osalta kahdessa vuodessa, kun tämä on kestänyt nyt käytännössä kolme vuotta. Ja jos nyt seuraisi tuosta samalla kaavalla vaikka eteenpäin, niin nousu olisi sitten pyöreästi 25x pohjista, eli menisi noin 20k€ tienoille ja jos seuraavat pohjat olisi 10x edellisistä, niin seuraavat olisi 8000€ tienoilla. 

Toki noin ei tietenkään voi laskea oikein muuta kuin trendiä ja jotain mahdollista skaalaa hintaennusteille, mutta enemmän siihen tietty vaikuttaa monet muut tekijät. Suuntaa antavana pohjana kuitenkin ihan hyvä ja esimerkkinä siitä, miten nopeasti ne nousut tapahtuu, kun se alkaa tapahtumaan. Ja koska se instikkapuolen iso raha ei vielä edelleenkään ole juuri ollenkaan markkinoilla, niin se voi nopsaan alkaa heilauttamaan hintoja, kun ne alkaa laittamaan sen 1-2% vaikka omistuksistaan kiinni kryptoihin. Silloin ne nousut on ihan eri luokkaa, kuin mitä nykyiset retail-vetoiset nousut ovat olleet. Että ihan hirveä hätä tässä ei vielä niille nousuille ole. Ihan hyvin Bitcoinin hinta voi olla vielä 2025 sen 100k€ ja silti nousta seuraavan viiden vuoden aikana sinne miljoonaan. Markkinat on niin pienet ja ulkopuolella on paljon rahaa, iso osa on jo odottamassa.

14.1.2023 - 21:36

Merta

+337
Liittynyt:
12.3.2020
Viestejä:
230

Bitcoin kuten muutkin instrumentit nousi koronaelvytyksestä ATH ja kun pääoma pakeni, kurssi laski. Itseäni kiinnostaa erityisesti bitcoinin louhijat kuten btbt,bitf, hut, clsk ja mara (tickereitä). Jos nyt nappaa oikean louhijan kiinni, on tuotot hyviä, kun taas moni louhija keikkuu jo nyt konkan partaalla ja konkkia lienee luvassakin. Liikaa vipua vähän siellä täällä ja likvidit lopussa. 

Jotain puhetta on ollut bitcoinin puoliintumisesta ensi vuoden keväällä. Onko tästä jotain tietoa, että miten vaikuttaisi ja mitä odotusarvoja asiaan liittyen?

Mitä bitcoinin arvonnousuun tulee, niin vaikeahan siitä on sanoa mitään, koska ainakin itse olen ymmärtänyt bitcoinin olevan valuutta jonka kautta kaupankäyntiä alt-coineihin jne johdetaan, eli lompakot pyörii ensisijaisesti btc:llä ja näyttäisi, että alt coinien ja btc:n välillä olisi jokin riippuvuus. Eli jos haluat ostaa alt coineja, ostat ensin bitcoinia (ainakin monessa paikassa näin). Mutta vähän kuten osakkeissa, kun valuutta saa riittävästi volyymia alleen, arvo nousee. Jos ostaakseen valuuttaa XXX pitää ostaa aina ensin 0,00xx bitcoinia, niin onhan se selvää että bitcoinin "arvo" nousee volyymien kasvaessa. On jossain määrin harhaan johtavaa puhua bitcoineista kokonaisina yksikköinä, koska volyymi joka näistä murto-osa transaktioista koostuu, muodostaa lopulta kokonaisvolyymin ja "kolikon" arvon.

15.1.2023 - 09:35

Marras

+148
Liittynyt:
27.3.2021
Viestejä:
101
Casteliero kirjoitti:

 

Ponzimoon kirjoitti:

No jos vakavissaan odotellaan että bitcoin nousee sinne 100k lähiaikoina, ja 500k tai miljoonaan 2030 mennessä, niin kyllä nyt jo pitäisi ns. alkaa tapahtua. Jos olisi laajempi konsensus olemassa että näin tulisi tapahtumaan, niin kyllä näillä hinnoilla olisi ottajia jo sen verran ettei kauaa näillä tasoilla rapuiltaisi. Makro-tekijöistä huolimatta. Ja jos noille tasoille noustaisiin niin kaiken järjen mukaan 4 vuoden syklit ja volatiliteetti 80% pudotuksineen tasoittuisi myös. Eli miljoonasta dollarista tuskin nähtäisiin enää pudotusta 200 tonniin, josta lähtisi taas "seuraava bullrun". 😀 Mutta paremmaltahan tuo nyt näyttää taas ainakin toistaiseksi.

 

Kyllähän ne nopsaan liikkuu sitten kun lähtee liikkumaan. Bitcoinin osalta en muista miten hinnat meni, enkä jaksa niitä tarkastaa, mutta esim Ethereum oli 2017 alussa alle 10€, kun se tammikuussa 2018 oli jo 1100€. Se tippui siitä n. 75€ tienoille 2018 aikana ja nousi 2021 4100€. Siitä se tuli taas alas jonnekkin 850€ tienoille viime vuonna. Eli nousut pohjista on olleet karkeasti pyöristettynä 100x ja 50x. Pudotukset ovat olleet karkeasti 95% ja nyt jälkimmäinen 65% ja pohjat ovat pyöristettynä myös nousseet 10x edellisistä pohjista. Eli tuossa on ihan selvästi jo näkynyt volatiliteetin pieneneminen, sekä ylös että alas. Ja tuo ensimmäinen "kuplautuminen" ja purkautiminen tapahtui Ethereumin osalta kahdessa vuodessa, kun tämä on kestänyt nyt käytännössä kolme vuotta. Ja jos nyt seuraisi tuosta samalla kaavalla vaikka eteenpäin, niin nousu olisi sitten pyöreästi 25x pohjista, eli menisi noin 20k€ tienoille ja jos seuraavat pohjat olisi 10x edellisistä, niin seuraavat olisi 8000€ tienoilla. 

Toki noin ei tietenkään voi laskea oikein muuta kuin trendiä ja jotain mahdollista skaalaa hintaennusteille, mutta enemmän siihen tietty vaikuttaa monet muut tekijät. Suuntaa antavana pohjana kuitenkin ihan hyvä ja esimerkkinä siitä, miten nopeasti ne nousut tapahtuu, kun se alkaa tapahtumaan. Ja koska se instikkapuolen iso raha ei vielä edelleenkään ole juuri ollenkaan markkinoilla, niin se voi nopsaan alkaa heilauttamaan hintoja, kun ne alkaa laittamaan sen 1-2% vaikka omistuksistaan kiinni kryptoihin. Silloin ne nousut on ihan eri luokkaa, kuin mitä nykyiset retail-vetoiset nousut ovat olleet. Että ihan hirveä hätä tässä ei vielä niille nousuille ole. Ihan hyvin Bitcoinin hinta voi olla vielä 2025 sen 100k€ ja silti nousta seuraavan viiden vuoden aikana sinne miljoonaan. Markkinat on niin pienet ja ulkopuolella on paljon rahaa, iso osa on jo odottamassa.

Plus nyt aletaan olla siinä vaiheessa kehitystä että sitä adoptiota voi hiljalleen alkaa odottamaan. Tämän myötä taas markkinat eivät välttämättä enää ole niin BTC vetoiset. Bitcoiniin kun on ns. valmis tuote se varmastikin seuraa funktionsakin vuoksi isoilta osin maailmanmarkkinaa, mutta eri L1-alustojen ym. projektien adoptio voi tuoda sitä rahaa sisään näihin projekteihin todella paljon Bitcoinista riippumatta.

15.1.2023 - 13:14

Casteliero

+7192
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2317

Adoptiosta puheenollen, piti tämä jo aiemmin laittaa esimerkiksi: https://medium.com/blockchangers/how-norway-is-using-ethereum-arbitrum-…

Eli Norja on ottanut käyttöön Ethereumin, ja sen L2-ratkaisu Arbitrumin, missä se ylläpitää listaamattomien yritysten rekisteriä omistuksista. Miksi ylläpitää itse rekisteriä, kun sen ylläpidon voi ulkoistaa tuhansille koneille...

The platform enables the publishing of the following:

- transfer of shares

- mortgage on shares

- information about a shareholder

- deletion of information about a shareholder (GDPR)

- change in the number of shares from corporate actions like changes in capital, split and merge

 

Noista DeFin hyödyistä myös kun tuli mieleen tässä, kun näin taas uutisia miten Coinbase laittaa 1000 työntekijää pihalle. Heillähän on käytännössä jotain 5000 työntekijää ja vuosineljänneksen kustannukset firmalla jossain 1-2 miljardin välissä. Uniswap hoitaa suunnilleen saman määrän vaihtoliikennettä, ilman työntekijöitä tai ylläpitokustannuksia. Se on pelkästään kasa koodia ja kaikki on automatisoitu. Ja pienemmillä kustannuksilla. Ketään ei ole tarvinnut irtisanoa, vaikka kryptot on kuinka kyykännyt. Samalla tavoin ne perinteiset pörssit siirretään lohkoketjuihin ja tuhansien ihmisten työ muuttuukin turhaksi.

Tai kuten BNY Mellonin toimari Robin Vince sanoi: 

The bank's chief compared ignoring the digital asset space to "being the custodian of 50 years ago and sticking with paper and not adopting a computer ... That's not going to be us.

https://www.theblock.co/post/202184/ignoring-digital-assets-would-be-li…

16.1.2023 - 10:19

big bad bear

+696
Liittynyt:
18.11.2016
Viestejä:
337
Casteliero kirjoitti:

Eli Norja on ottanut käyttöön Ethereumin, ja sen L2-ratkaisu Arbitrumin, missä se ylläpitää listaamattomien yritysten rekisteriä omistuksista. Miksi ylläpitää itse rekisteriä, kun sen ylläpidon voi ulkoistaa tuhansille koneille...

Onko sun mielestä riski olemassa siitä, että jos L2, L3, ..., Ln ratkaisut kasvavat merkittävästi Ethereumin päälle, että se pääketjun käyttö lopulta vähenee kun tuo korttitalo kasvaa? Vai näetkö, että nämä sen päälle rakennetut layerit joutuvat jatkossakin hakemaan turvallisuusleiman pääketjutransaktioista? Entä ootko lukenut (tai tehnyt itse) mitään analyysia siitä, miten tämä aktiviteetti muuttuu tai muuttuisi suhteessa gas feehen / staking rewardseihin? 

16.1.2023 - 15:22

Casteliero

+7192
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2317
big bad bear kirjoitti:

Onko sun mielestä riski olemassa siitä, että jos L2, L3, ..., Ln ratkaisut kasvavat merkittävästi Ethereumin päälle, että se pääketjun käyttö lopulta vähenee kun tuo korttitalo kasvaa? Vai näetkö, että nämä sen päälle rakennetut layerit joutuvat jatkossakin hakemaan turvallisuusleiman pääketjutransaktioista? 

Ei ole minun mielestä riski, vaan pikemminkin se tavoiteltu lopputulos. Minusta L1 voi toimia pelkästään käytännössä turvallisuustasona. Ja jopa ihan yleisenä turvallisuustasona, josta muutkin ketjut ja palvelut voisi jatkossa ostaa sitä turvallisuutta, ei pelkästään L2 ratkaisut. Cardanon Hoskinsonkin puhui tästä jossain sen YouTube-livessä, että Solana voisi liittyä Cardanon sidechainiksi, kuten on jo aiemmin ollut puhetta, että se voisi tehdä niin myös liittymällä Ethereumin sidechainiksi. Muistaakseni puhui siinä samasta asiasta, mistä itsekkin olen puhunut, että näiden "nopeiden" suhteellisen keskitettyjen ketjujen on turha itse ylläpitää sitä turvallisuutta, kun he voivat sen ostaa turvallisista ketjuista. Oli se sitten Ethereum tai Cardano, miksei jopa Bitcoin, joka tosin on vähän epätodennäköistä koska sen L1 tasolla ei ole smart contracteja jne. Eli niin kuin modulaarisen Ethereumin roadmapissa on esitetty, niin L1 olisi konsensus- ja turvallisuustaso, shardit olisi data-taso ja L2+sidechainit olisi se execution taso.

Tuon Redditin tapaisten L3-ketjujen uskon jäävän pois sen jälkeen, kun nuo L2 tuotteet kehittyvät vielä. Mitään syytä ei ole enää sen jälkeen ylläpitää L3 ketjua, kun voi tehdä app-spesifisen L2-ketjun omalle palvelulleen. Niissä on vielä kehitettävää tuolla saralla, niin sen takia Redditkin käyttää vielä tuota L3 ratkaisuaan. Se voi olla mahdollista, että tuollainen app-spesifinen L2-ketju voi tehdä omia alaketjujaan tuotteina vaikka käyttäjille palvelun sisällä, ja silloin ne olisi käytännössä L3-ketjuja, mutta silloinkin ne alaketjut hakisi turvallisuuden tuosta app-spesifisestä L2-ketjusta, joka hakisi sen Ethereumin pääketjusta. Eli sinne pääketjuun se aina lopulta päätyy.

Et varmaan tarkoittanut tuota leima sanaa tuolla leimana, vaan enempi todennettuna turvallisuutena, mutta siis leimahan se ei ole mitä sieltä L1 tasolta haetaan. Vaan ne L2-ketjut pakkaa ne kaikki siirrot ja datan vähän niinkuin ZIP-tyyliseen pakettiin ja laittaa sen datan sinne pääketjuun. Ja sen datan koon mukaan juotuu maksamaan sitten kuluja. Eli ne L2-ketjut tulee aina tarvitsemaan Ethereitä noihin maksuihin.

big bad bear kirjoitti:

Entä ootko lukenut (tai tehnyt itse) mitään analyysia siitä, miten tämä aktiviteetti muuttuu tai muuttuisi suhteessa gas feehen / staking rewardseihin? 

En muista onko tullut mitään tarkempia laskelmia vastaan. Voi olla että on, mutta en muista nyt ainakaan nähneeni. Muita erilaisia yksittäisiä asiaan liittyviä laskelmia kyllä. Ja aina välillä kyllä itsekin yritän tuota miettiä, mutta se on aika laaja aihe ja siihen vaikuttaa tosi moni asia. Ja en tiedä onko noista kaikista edes vielä edes selvyyttä muutenkaan. 

Omien sijoitusten puolesta ajattelen asian niin, että nuo ei tule ainakaan negatiivisesti vaikuttamaan vielä moneen vuoteen. Ja sitä ennen kerkeää hinnat nousta vielä reilusti. Eli ihan älyttömästi en vielä tuolla päätäni vaivaa.

Mutta uskon, että steikkausprosentit nousee vielä ainakin tuplasti tässä seuraavien parin vuoden aikana ja menee jonnekkin 40% tienoille, joka poistaa paljon likvidejä kolikoita markkinoilta. Samoin uskon, että tuossa steikkaus% kasvussa on käytännössä suurin osa uusista steikkauspalkkioista, eli ne uudet kolikot lukittuu suoraan, jolloin käyttöön tarvittavat kolikot joudutaan ostamaan näistä vanhoista kolikoista. Ja uskon myös, että jatkossakin suurin osa steikkauspalkkioista lukitaan uudestaan steikkaukseen.

Samoin EIP1559 jatkaa burnaamistaan. Itseasiassa nyt taas mentiin deflatorisen Ethereumin puolelle eilen tai toissapäivänä. Mutta siitä oli jotain laskuja tehty, että vuosien saatossa Ethereiden määrä tippuisi muistaakseni jonnekkin 80miljoonan tienoille. Eli Ethereumin supply pienentyisi 25% riippumatta siitä, että uusia Ethereitä tulee kuitenkin jatkuvasti lohkopalkkioina. 

Ja sitten on tietty esim tuo L2 ketjujen datansiirto tuonne pääketjuun. Jos tämä teknologia lyö täysin läpi, niin niitä siirtoja tulee miljoonia sekunnissa maailmanlaajuisesti, ehkä jopa kymmeniä miljoonia. Silloin sitä dataa tulee järkyttävät määrät, jotka pitää siirtää turvaan. Eli ne L2 ketjujen kulut tulee olemaan isoja. Ja jossain vaiheessa varmasti tulee se tilanne, että noiden L2 ketjujen maksamat kulut ovat isommat, kun L1 ketjun siirtokulut. Ja jossain vaiheessa sitten L1 tason omat siirtokulut on marginaalinen osuus siitä mitä nuo L2 ketjujen kulut on. Eli ne tulee maksamaan nuo gas feet.

Ja sitten on tietty ollut puhetta niistä vuokramaksuista ketjussa noille smart contracteille, mutta siitä en tiedä mikä sen tilanne nyt on. Ja noihin tileihin on muutenkin nyt tulossa muutoksia, kun kehitellään account abstractionia. Eli kun nykyään Ethereumissa on kahdenlaisia tilejä, on externally owned accounteja (eli näitä perustilejä) ja sitten on contract based accounteja (smart contract tilejä), niin nuo on tarkoitus tavallaan yhdistää tulevaisuudessa, eli näille käyttäjätileille olisi mahdollista koodailla smart contract ominaisuuksia. Se on ominaisuuksien puolesta todella iso uudistus, mutta en tiedä sitten miten se vaikuttaa esim noihin vuokraideoihin jne. Joka tapauksessa tuo account abstraction tulee olemaan todella iso uudistus, se mahdollistaa esim nuo digi-identieetit paremmin, social recoveryt, eri osoitteiden blacklistaukset tai hyväksyttyjen osoitteiden listat jne jne.

Mut joo, ei ole selvää kuvaa vielä noista, että nuo kaikki vaikuttaa tuonne supply/demand-puolelle, mutta en ole vielä ihan heti asiasta hätäilemässä ja joka tapauksessa olen kuitenkin optimistinen sen suhteen, että tuonkin puolesta hinnalla on vielä reilusti nousupainetta tulevaisuudessa. Ja myös, että sitä nousupainetta on nyt muutaman vuoden aikana muutenkin. Jossain vaiheessa ne ajatukset varmasti tuonkin ympärillä kirkastuu.

16.1.2023 - 16:32

Casteliero

+7192
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2317

Steikkaukseen piti lisätä, että Ethereumin päälle on kehitteillä eigenlayer, joka mahdollistaa steikattujen kolikoiden uudelleen steikkaamisen muihin palveluihin. Eli sekin todennäköisesti kasvattaa kiinnostusta Ethereiden steikkaukseen, kun niitä voi steikata muihinkin paikkoihin.

18.1.2023 - 06:36

Tuntematon käyttäjä (ei varmistettu)

-604
Liittynyt:
Viestejä:
1399

Mitä käytännön innnovaatioita kryptot ovat oikeasti tuoneet olemassaolonsa aikana?

Kryptolompakot? 

Työpaikkoja kiinalaisille bitcoin louhijoille?

Miljoonia niille jotka ajoittaneet exitinsä oikein .

Mitä kaikkea hienoa vielä tulee pyramidihuijauksen mukana?