Merta
Viimeisimmät viestit
Pikkupron HömppäBlogi
23.11.2024 - 02:55
Siteeraamassasi ohjeessa asiantuntija joko venyttää vähennyskelpoisuuden käsitettä, tai verottaja jättää jotain olennaista kertomatta todetessaan ohjeessaan:"Jos osakesäästötilisi tuottaa tappiota, voit vähentää tappion pääomatuloistasi ainoastaan sinä vuonna, kun lopetat osakesäästötilin."
Erikoista, ettei verottaja ilmaise selkeästi tilin sulkemisen jälkeen tappioiden olevan vähennyskelpoisia muutoin kuin sinä vuonna, jolloin tili suljetaan.
Itse en tiedä mikä on absoluuttinen totuus, niin jään taustalle seurailemaan, josko joltain löytyy varmaa tietoa asiaan liittyen.
Pikkupron HömppäBlogi
22.11.2024 - 20:37
No mun käsitys perustuu siihen mitä olen asiasta lukenut ja itseäni viisaammilta kuullut, mutta näin todetaan:
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/omaisuus/sijoitukset/osakes%C3%A4%C3%A4st%C3%B6tili/
"Jos osakesäästötilisi tuottaa tappiota, voit vähentää tappion pääomatuloistasi ainoastaan sinä vuonna, kun lopetat osakesäästötilin. Tappiota ei siis vähennetä vielä siinä vaiheessa, kun nostat varoja tililtä."
Olin tästä itsekin hyvin yllättynyt, kun asiasta kuulin. Olin elänyt käsityksessä, että tämän verokohtelu olisi vastaava kuin AOT:n.
Suhteessa verottajan ohjeistukseen, niiltä osin mitä sitä osaa loogisesti luettuna tulkita, näyttää Chat GPT:n sepustus näyttää todella harhaanjohtavalta, jos tuo on tosiaan sieltä suoraan lainattu.
Taitaa tuo GPT:n ohjeistus viitata siihen, että tappiot voi jättää roikkumaan aktiiviselle OST:lle ja vähentää verotuksessa vasta sinä vuonna, kun tilin sulkee. Aika epäselvästi kuvailtu, jos tuota tarkoittaa.
Pikkupron HömppäBlogi
22.11.2024 - 19:06
PikkuPro wrote:
Toinen plan on tyhjentää 100k OST koska se on täynnä citykonia ja siispä ei toki enää 100k vaan 70k se tili. Tyhjäksi ensi vuoden alussa ja sit uusi 100k anomus vetämään johonkin tai ehkä jopa joihinkin later on. Et sais jotain eläketurvatyyppistä. Vaikka en eläkkeelle aio.
Ehkä tiesitkin, mutta ost:n kuoletuksessa sitten vähennykset käytettävä saman verovuoden aikana kun kuoletus tapahtunut, eli ei ole useampaa vuotta aikaa käyttää mahdollisten tappioiden vähennyksiä, vaan pitäisi tehdä se samana vuonna jolloin meinaa voittoja kotiutella.
Pikkupron HömppäBlogi
20.11.2024 - 20:08
Tätä keskustelua pidempään seuranneena, niin kyllähän tässä on aika vähän mitään sen suurempaa vittuilua ollut. Jotkut ovat esittäneet ihan relevantteja kysymyksiä arvostustasoista, velkataakasta, kilpailutilanteesta ja markkinan kehitysnäkymistä. Ja toki Cityconin muutoinkin erikoisesta johtamis- ja hallinnointikuviosta.
Itselleni on piirtynyt kuva, jossa tietyt sijoittajat näkevät valoa tunnelin päässä, riippumatta siitä onko se juna vai joku muu. Tämä on siitä mielenkiintoinen osake, että se on ollut halpa joidenkin mielestä koko ajan. Riippumatta siitä mitä tapahtuisi.
Citycon
15.11.2024 - 20:56
KepilläJäätä wrote:
Marraskuu wrote:
En halua olla pahan ilman lintu, mutta...
Jos yhtiön kiinteistöjen arvot on määritetty nollakorkojen aikana, niin miten ylipäätään voisi kuvitella, että löytyisi taho, joka on valmis ostamaa niillä hinnoilla?
Tarjontaa on reilusti ja ostajia todella vähän, joten kiinteistöt käyvät kaupaksi vain huomattavasti alhaisemmilla hinnoilla kuin kolme vuotta sitten.
Ostajan markkina siis.
Kannattaa ottaa huomioon että vuokriin saatu inflakorotukset hyvin läpi. Kiinteistöjen kassavirta siis paljon parempi kuin kolme vuotta sitten.
En tiedä kassavirrasta. On saattanut lainarahan korkokulut ja kiinteistöjen hoitokulutkin nousta...
USA presidentinvaalit 2024
6.11.2024 - 05:34
Suomalainen vihervasemmistoon kallistunut media repii kyllä nyt pelihousunsa. Mitenköhän HS:n, Ylen tai muiden vasemmiston ohjaamien medioiden uutisointi mahtaa edetä? Taitaa olla paras vaihe vielä edessä, kun saa lukea miten sokea kansa on johdettu harhaan ja Harrisin kampanjakin alkoi vähän myöhässä. Silti sekin enemmän Trumpin syytä kuin Bidenin tai muun demarikoneiston. Suomessa amerikkalainen demokraatti on nääs pyhä.
Citycon
9.10.2024 - 21:37
TL wrote:
Osakemäärä on muuttunut. Fiksumpaa olisi siis vertailla markkina- tai yritysarvoa osakekurssin sijaan. Varmaan on tapahtunut muutakin kuten lainarahan kallistuminen mutta niitä kommentoikoot joku muu.
Market cap oli syyskuussa 2021 1,27mrd kun se on nyt vajaa 700m. Uloslaskettujen osakkeiden määrä aika samalla tasolla, vaikka omien ostojen myötä oli välillä vähäisempikin.
Citycon
9.10.2024 - 21:23
Aki Pyysing wrote:
Vastaan Akin puolesta kun semivahva riidi. Akia motivoi erityisesti puuhastelu. Kun sulla on iso possa niin kiva, että saa jotain tehdäkin, ahkera kun on. Noi liikut on hyvin marginaalisia kun vertan koko positioon ja se, että jossain välissä myykin kertoo lähinnä siitä, että Akinkaan rahat ei riitä pelkkään ostolaitailuun, vuosikymmeniä.
Close, but no cigar. Puuhastelua oikeastaan inhoan. Voittaminen on se mikä miuta motivoi. Jos teen voitollista kauppaa position kuitenkin pääsääntöisesti säilyttäen, biittaan puhtaat holderit. Jos onnistun suurentamaan positiota kuopissa ja keventämään pompuissa, biittaan holderit jo melko isosti. Kun nyt pääsääntöisesti seuraan salkuni suurinta lappua päivittäin, kuvittelen välillä pystyväni mutuilemaan lähiajan liikkeitä. Tämä on toistaiseksi onnistunut kanukkien myynnin jälkeen harvinaisen hyvin, joskin aika pienillä osuuksilla kokonaispositiosta.
En tosin sitten seurannut Cityconia juuri osaripäivänä, kun olin lomamatkalla ja muistin päivän väärin.
Nyt luin sen, ja sanoisin, että selkeä torjuntavoitto. Vuokratuottojen kasvu meni tosin hybridilainan korkoihin ja korjattu EPRS EPS-ennuste otti osumaa, kun ylälaitaa laskettiin alalaidan pysyessä ennallaan. Laitoin omaksi ennusteekseni 2021 haarukan keskivälin, mikä antaa 0,583 ja 7,55 hinnalla P/E:n 13. Yleensä Citykani on päässyt oman ennusteensa puolivälin yli, mutta ollaan konservatiivisia.
Hybridiä pidin ihan fiksuna, koska se antaa hyvin ammusvaraa. Kiinteistöyhtiöiden juttuhan on ottaa vierasta rahaa mahdollisimman halvalla ja saada siitä kiinteistöistä enemmän tuottoa. Se, että rahoitusmarkkinat pakottavat vakavaraisetkin firnat ottamaan 3,625% hybridejä, jotta saavat 2,41% vieraan pääoman ehtoista en näe mitään järkeä. Mutta niillä säännöillä on pelattava, mitkä peliin on annettu.
EPRA NRV 11,58 arvostetaan 7,55 kurssilla taas 63 prosenttiin, eli markkinoiden usko Cityconin kykyyn säilyttää pääomansa ja osinkotasonsa ei ole yhtä suuri kuin miulla. Kiinteistöjen tuottovaade nytkähti aavistuksen alaspäin 5,5% ->5,4%. Tätä olen kieli pitkällä odottanut ja uskon/toivon kehityksen jatkuvan. Johonkihan ne keskuspankkirahat on instikoidenkin tyrkättävä.
Olen sijoittajana vaiheessa pääomien puolustus. En etsi mitään 10-baggereitä, vaan sellaisia kohteita, joiden kanssa voi nukkua yönsä rauhassa. Citycon on osoittanut vaikeissa markkinaolosuhteissa kykynsä metamorfoosiin, joten Citycon täyttää määritelmäni. Tämä olisi hönö lausunto, jos organisaatio olisi matkalla mennyt uusiksi, mutta kun sama kissamies on nykinyt koko ajan langoista, on tässä tavallista enemmän relevanttiutta.
Luulen muuten Cityconin hinnassa olevan samaa kuin Nordeassa vielä hetki sitten. Isommat pelurit odottelevat kanukkien ampuvan toisenkin puolikkaansa, eivätkä halua ostaa kalliilla nähdäkseen vain Kanadasta tulevan läjän selvästi tätä hintaa halvemmalla. Milloin tämä paine helpottaa, vai helpottaako koskaan, voi vain arvailla.
Miuta ei ole Citycon-positioni vituttanut yhtään, kun salkun isoimpana ollessaan on tullut tyydyttävät osarit. Jos joku muu on noussut enemmän, ei ole miulta pois. Lisäksi on luonnollista, että puolustuspeliä pelaava ottaa nousumarkkinoilla pataan indekseiltä. Tosin en edes pelaa indeksejä vastaan, vaan yritän saada absoluuttisia tuottoja omasta perspektiivistäni kohtuullisilla riskeillä.
Jos firma jaksaa suorittaa hyvin, pörssikurssi nousee joskus. Paljon huolestuttavampaa olisi, jos oltaisiin tilanteessa, jossa toivottaisiin tuloskäännettä. IFRS-tulos kääntyi jo ja EPRA-tulos vaikuttaa stabiloituneen P/E 13:a tarjoavalle tasolle. Mitä pidän varsin alhaisena markkinatilanteeseen nähden. Jos gryndaamisesta tulee katetta ja taseeseen tulee yli neljää pinnaa tuottavia asuntopositioita, luulisi silloin pörssikurssin olevan jonkun verran korkeammalla.
Yllä keskustelua ajalta 9.8.2021. Nostan tämän, kun aloin miettimään, että mitä yhtiön markkina-arvolle on tapahtunut suhteessa avaintunnuslukuihin. Toki ollut merkittäviä sijoittajien luottamusta heikentäviä seikkoja, mutta kun kaivoin q3/2021 osarin ja viimeisimmän osarin, niin osinko on heikentynyt luokkaa 40% suhteessa q3/21 tilanteeseen ja kiinteistöjen arvo tippunut jotain 500 miljoonaa erinäisistä syistä kuten divestoinneista johtuen, mutta vuokratuotot ja epra-tulos lähes samalla tasolla.
Kun en Cityconia tai sen liiketoimintaa tai suhdannenäkymiä tunne, niin kysyisin että onko tässä kolmen vuoden aikana tapahtunut jotain avainlukujen ulkopuolista niin merkittävää muutosta, että tuo 50% kurssilasku q3/21 vs q4/24 olisi ollut perusteltu?
Kun ketjua selaa, niin siellä nostetaan Cityconia kuvailtaessa toistuvasti esille termiä defensiivinen tai vakaa, mitä se liiketoiminnan numeroiden valossa näyttäisi olleenkin, niin onhan tätä hieman hankala ymmärtää, että miten yrityksen markkina-arvo sitten on nykytasolleen määräytynyt?
Mitä tuohon negariin tulee niin vaikuttaa kohtalaisen kosmeettiselta. Käsittääkseni vanha toimari Ball oli epäluotettava (ylihypettäjä) ja nyt erotettu nainen oli sitten sateentekijä, kun ei ylihypettänyt. Onhan nuo kompetenssin mittareina aika hepposia argumentteja kuitenkin, vaikka vähemmän hypettävä olisikin ollut kivempi.
Solteq
31.7.2024 - 19:03
Solteqin positiota ei kovastikaan helpota retailin osalta se, että tietyt merkittävät sovellukset ovat teknologialtaan tulossa elinkaarensa päähän, vaikka niitä on yritetty osin siirtää mm. modernien fronttien päälle. Vaikeaa on siirtää uusien teknologioiden päälle kehitettävien sovelluksien tuotannon kustannuksia asiakkaille, kun kilpailijoiden tuotteet ovat paitsi kilpailukykyisempiä, myös edullisempia.
Kaksi ja puoli viikkoa WSOP:ta
20.6.2024 - 15:12
hauturi wrote:
Eiköhän verottaja lähde siitä, että voitto on ollut nostettavissa 2024, joten sitä verotetaan 2024. Sillä, että pelaaja on päättänyt jättää voiton nostamatta ei liene vaikutusta verotusvuoteen.
Päteekö sama vaikka osakkeisiin, että kun on ollut myytävissä, niin verotetaan vaikka ei myynytkään, koska olisi voinut myydä halutessaan voitolla?