Antti Hyppänen
Viimeisimmät viestit
Kryptovaluutat sijoituskohteina II. (Bitcoin, Ethereum, XRP, Solana jne...)
21.12.2024 - 12:33
Casteliero wrote:
ItiksenKiekko wrote:
Sui vaikuttaa nyt erityisen hyvältä, kun toinen "solana killer" Aptosin perustaja otti yllättäen exitin koko prokkiksesta.
Suikkari juoksee kyllä kovaa. Kuronut melkein jo montun umpeen. Minullakin noussut jo kryptokassin kakkoseksi ohi Solanan.
Mike Dudas on kommentoinut tuota Mo Shaikh -tapausta (Aptos), ja sanoo tietävänsä ettei mies ottanut exitiä omasta halustaan. Lainauksia X:stä https://x.com/mdudas
@mdudas mo shaikh obviously didn’t leave aptos of his own accord
adjust your morally superior pious missionary virtue signal posts accordingly
@mdudas
I actually know some of the facts.
But it's good to see that the world continues to judge purely on appearance.
Oli syy mikä tahansa, niin eihän toi tosiaan hyvältä näytä. Itse asiassa, jos toinen perustajista savustettiin ulos, niin näyttää ulospäin vieläkin huonommalta. Itsekin olen parissa postauksessa pohtinut sitä, olisiko Aptos "seuraava Sui", koska Suin nousupotentiaalista on kiistatta jo iso osa käytetty (ainaki mun mielestä). Tämän uutisen jälkeen ei tee kyllä mieli koskea projektiin.
Hyperliquid sen sijaan jatkaa taas hurjaa nousua. Yli 40 % plussaa / 24H (kirjoitushetkellä) ja noussut Coinmarketcapin rankingissa jo sijalle 20. Tuntui 16.12. liian kalliilta & liikaa nousseelta (kts. viesti: https://www.sijoitustieto.fi/sijoituskeskustelu/edistyneet-sijoittajat/kryptovaluutat-sijoituskohteina-ii-bitcoin-ethereum-xrp?page=68#comment-114609) ja tuntuu edelleen. Tähän junaan en ainakaan vaan itse pääse kyytiin.
Kryptovaluutat sijoituskohteina II. (Bitcoin, Ethereum, XRP, Solana jne...)
20.12.2024 - 13:58
Muistutus aloittelijoille, joita tämän viikon meno hirvittää: Bitcoinille on tyypillistä käydä koskettamassa 50 päivän liukuvaa keskiarvoa 2-3kk välein myös nousumarkkinoissa.
Edellinen kosketus on tehty 10.10. ja nyt ollaan taas hyvin lähellä 50 päivän liukuvaa (sininen trendilinja). Ei siis mitään syytä paniikkiin, vaikka tästä lasketellaan vielä alemmaskin.
Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeen noustiin aivan liikaa ja liian nopeasti. Mä odotin itse tätä korjausliikettä ennen kun Bitcoin rikkoi 100K tason, mutta olin pari viikkoa liian aikaisessa. Normaalia heiluntaa, ja hyvä siivota markkinoilta pois liian ahneita vivuttajia.
Kryptovaluutat sijoituskohteina II. (Bitcoin, Ethereum, XRP, Solana jne...)
20.12.2024 - 11:30
Sijoitushurujen kryptovalinnat vuodelle 2024
20.12.2024 - 10:35
Ethereumin vuosi on tuntunut katastrofaliselta, mutta yllättävän korkealle se tälläkin listalla lopulta pääsi.
Bitcoinin ylihyvässä suorituksessa yllätti itseni 1) altcoinien ja etenkin Etherin heikkous ja 2) Trumpin vaalivoiton vaikutus. Bitcoin oli vielä 2kk sitten etenemässä aika odotettuun vuoteen ETF:t huomioituna, mutta kurssi on noussut vaalien jälkeen 50 prosenttia.
En olisi itse uskonut missään nimessä tällaiseen nousuun ~1,5 kuukaudessa, kun Trump oli kuitenkin suosikki voittamaan vaalit etenkin kryptopiireissä (Polymarketin oddsit jne). Eli voitto ei missään nimessä ollut yllätys.
Jos Ethereum on ollut yllättävän heikko ja Bitcoinin dominanssi ollut kovempaa mitä moni odotti, niin miten vuoden voittajiksi päätyvät altcoin-laarin spekulatiivisimmat betsit eli meemit? Tämä onkin hyvä kysymys. Meemisektori on vahvistunut 2021 sylkin jälkeen todella paljon. Noiden suurimpien meemien omistajissa on nykyään todella paljon ns. timanttikäsiä.
Toi näkyi jo 2022 karhumarkkinassa, kun Dogecoin ei pudonnut missään vaiheessa top 10 -sijoilta ja Shiba Inu pysyi myös top 20 -kolikkona. Ja nykyisin top 100 -listalla taitaa olla jo tusina meemikolikkoa. Ne ovat syrjäyttäneet listalta tunnettuja DeFi-projekteja, dinocoineija ja muita ihan legit-kryptoja. Meemien omistajissa on nykyisin valtavasti meemisijoittajia, jotka holdaavat niitä tokeneita pitkään eivätkä myy niitä ensimmäisessä romahduksessa pois.
Eli meemeistä on tullut puhtaan spekuloinnin ja hypen sijasta myös sijoituskohteita. Tuo sektori on tullut jäädäkseen ja näyttää vuosi vuodelta kasvavan suuremmaksi. Tämän kisan voittajaksi on kuitenkin pitänyt valita meemi, jolla oli vuosi sitten sen verran pieni markkina-arvo, että sillä oli iso kasvupotentiaali.
Esimerkiksi BONK ja SHIB ovat nousseet vain reilut 100 %. Myös DOGE:n nousut olisivat olleet vaatimattomia ilman Trumpin voittoa ja siitä tullutta Elon Muskin nostetta. Eli silmät kiinni ostamalla vain jotain tunnettua meemiä ei olisi välttämättä biitannut Bitcoinia.
Mä en aio valita meemiä myöskään ensi vuoden kisaan, koska en yksinkertaisesti osaa lukea tuota skeneä. Vaihtoehtoja on niin paljon, enkä itse ainakaan pysty tunnistamaan sitä "fundamenttia", joka nostaa jonkun tietyn meemin suosioon sadoista ja tuhansista identtisistä kopioista.
Täytyypä pohtia, mikä olisi nyt sitten vuoden 2025 "hevonen" vai menisikö tylsästi Bitcoinilla ennakoiden syklin päätöstä jo kesän jälkeen...
Onnittelut kisan voittajille ja hyvää joulua kaikille myös omasta puolestani!
Kryptovaluutat sijoituskohteina II. (Bitcoin, Ethereum, XRP, Solana jne...)
19.12.2024 - 19:01
Casteliero wrote:
Minä en henkilökohtaisesti anna oikein arvoa tuolle 21 käppyrälle. Minusta se oli enemmän poikkeus ja sen lento katkaistiin kesken. Sen olisi "pitänyt" mennä korkeammalle ja ilman tuota isoa kesäkuoppaa.
Mun näkemys on vuodesta 2021 se, että sijoittajien sentimentin huippu oli toukokuussa. Silloin kun SBF ja FTX -kohu oli kuumimmillaan niin luin juttua siitä, miten toi syksyn huippu oli täysin SBF & kumpp. manipuloimaa. Omaa näkemystäni tukee se, että monet altcoinit eivät koskaan käyneet tekemässä enää uutta huippua syksyllä. NFT-buumin huippu ja esim. Doge-sekoilun "peak madness" oli myös keväällä.
Tämän sanottuani, on kuitenkin monia mittareita, jotka tukevat myös kurssihuipun osumista myöhemmäs. Vasta vuoden lopulla nähtiin myös syklin lopullisesti päättänyt triggeri, kun esim. Fed ilmoitti joulukuussa koronnostojen alkavan. Casteliero on oikeassa siinä, että kesän 2021 dippi oli vähän sellainen Black Swan -eventti. Ilman sitä sekoilu olisi voinut jatkua paljon pidempään ja paljon korkeammalle.
Kryptovaluutat sijoituskohteina II. (Bitcoin, Ethereum, XRP, Solana jne...)
18.12.2024 - 17:41
Tether taitaa tulla EU-markkinoille yritysostojen kautta eli samaan tyyyliin kuin Paxos, joka osti suomalaisen Membrane Financen. Uutinen eiliseltä: https://tether.io/news/tether-invests-in-stablr-to-promote-stablecoin-adoption-in-europe/
Kryptovaluutat sijoituskohteina II. (Bitcoin, Ethereum, XRP, Solana jne...)
18.12.2024 - 14:06
Ehkä tärkein viesti on itseltäni se, että Bitcoinin kurssihuippuja ei voi katsoa kalenterista, vaikka Stock-To-Flow -käppyröihin vielä tietty joukko uskookin. Esimerkiksi vuoden 2021 nousurallin lopetti Jerome Powellin ilmoitus, ja se nyt sattui osumaan vuoden 2021 lopulle. Se olisi hyvin voinut tulla vaikka maaliskuussa 2021, mutta keskuspankkiirit eivät tuossa vaiheessa uskoneet riittävästi inflaation nousuun.
Vaikka merkit viittaavat siihen, että nousurallia on jäljellä, tämä noususykli voi päättyä myös huomenna. Mikään ei pakota Bitcoinia nousemaan ja laskemaan samaan tyyliin kuin aiemmissa sykleissä.
On myös olemassa mahdollisuus, että joku sykli venyy huomattavasti pidemmäksi, eikä maailmassa nähdä merkittävää taantumaa (kiitos keskuspankkien). Ja tässä kohtaa sitten instikoiden, valtioiden ym. tahojen hodlaus voisi tarkoittaa sitä, että mitään massiivista laskumarkkinaa ei nähdä. Eli karhuskenaarion vastapainona on toki myös se härkäisempi optio.
Ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja ei mun mielestä tarvinnut vielä suuremmin puhua siitä, että oltaisiin syklin viimeisellä kolmanneksella. Mutta nyt on selkeästi nähty hulluttelu altcoin-markkinassa, Bitcoinin dominanssin laskua ja näitä Fartcoineja sun muuta. Alkaa olla merkkejä siitä, että noususyklin viimeinen vaihe on käsillä. Aika näyttää, miten pitkään se tällä kertaa kestää.
Mä päivitän varmasti tällä foorumilla omia näkemyksiäni 2025 aikana ja yritän arvailla huippua siinä missä kaikki muutkin.
Kryptovaluutat sijoituskohteina II. (Bitcoin, Ethereum, XRP, Solana jne...)
18.12.2024 - 13:48
Casteliero wrote:
Minä en vaan oikein ymmärrä, että miten ne huiput olisi nyt keväällä, jos ETF inflowt on vaan koko ajan kasvavia, sentimentti muuttuu....
Maailman talouden tila ei ole tällä hetkellä mikään hirveän hyvä. Euroopasta nyt ei tarvitse edes puhua, ja nyt kaatuu vissiin hallitukset Ranskassa ja Saksassakin. Kiinassa on käynnissä paha deflatorinen kierre + siellä on monta muutakin ongelmaa. Olen kuunnellut viime viikkoina taas paljon permabeareja, niin yleinen kuva tuntuu olevan se, että ainoastaan jenkkilässä menee jokseenkin hyvin. Mutta Yhdysvalloissa on omat ongelmansa työmarkkinan suhteen, on potentiaalista velkakriisiä, aiheuttaako Trumpin tariffit inflaation nousua tai kauppasotia jne.
Michael Howell on mun mielestä todella vankka osaaja tuon globaalin likviditeetin suhteen, mistä myös Lieron hyvin tuntema Raoul Pal puhuu. Howellin uusimpia haastatteluita löytyy tubesta. Myös Howell uskoo (muistaakseni) tällä hetkellä, että ~lokakuussa 2022 käynnistynyt likviditeettisykli jatkuu vielä 2025 vuoden lopulle, mutta meno alkaa hyytyä ja 2025 nähdään volatiliteettia jne.
Mun mielestä kaikki merkit viittaa toistaiseksi siihen, että tämä noususykli etenee karkeasti kuten edeltävätkin. Maailmalla on kuitenkin paljon potentiaalisia ruutitynnyreitä lähtien geopoliittisista kriiseistä, jotka voisivat triggeröidä ongelmia ja saada junan pois railteiltaan myös aiemmin.
Bitcoin ja kryptot ovat siis mun mielestä edelleen samassa veneessä kuin muutkin riskiassetit. Ihan sama millaista adoptiota tulee ja miten monta ETF:ää tai Saylorin ostoa, niin siinä vaiheessa kun alkaa Nasdaqin alamäki niin alkaa myös kryptojen alamäki. Tai sanotaan, että on alkanut jo 1-2kk sitten, koska kryptot reagoivat aina näihin muutoksiin nopeimmin.
Global M2 vs. BTC. "I don't make the rules", kuten meemisanonta kuuluu. Its odotan seuraavan punaisen viivan olevan 2026.
Jos joku kysyy, että "milloin sitten pitäisi myydä", niin oma vastaus olisi: tasaisesti syklin viimeisen 12kk aikana. Jos haluaa luopua 100 yksikön suuruisesta positiosta tämän syklin aikana, niin myy tänään 10 yksikköä, kuukauden päästä 10, helmikuussa 10 jne. Kukaan ei pysty ajoittamaan minkään syklin huippua ikinä oikein. Jos haluaa kotiuttaa voittoja, on paljon parempi tehdä se vähän liian aikaisin kuin liian myöhään.
Edit: En siis itse usko vielä tällä hetkellä syklin loppuvan jo parin kuukauden päästä. Mutta pointti on se, että pinnan alla kytee ongelmia vähän joka puolella, joiden vastapainona on todella korkealle & pitkään noussut osakemarkkina. Ei välttämättä tarvitse olla iso "black swan", että saadaan markkinan suunta kääntymään ennakoitua aiemmin.
Kryptovaluutat sijoituskohteina II. (Bitcoin, Ethereum, XRP, Solana jne...)
18.12.2024 - 12:45
Mielenkiintoinen polli, koska tuossa on jo nyt tosi paljon vastaajia:
Päivitetyt lukemat voi tsekata tästä, tuohon tulee 1000+ vastausta tunnissa: https://x.com/RaoulGMI/status/1869157453490946084
Mä kirjoitin eilen (löytyy Bitcoinkeskuksesta) artikkelin aiheesta, mihin uskon Bitcoinin menevän tässä syklissä. Mun base case on toi sama kuin suosituin vaihtoehto eli se 150K ball park. Parviäly oli tosi paljon tässä kohtaa samaa mieltä.
Se, mikä mut yllätti,oli toi toisen pollin suosituin vaihtoehto. Ylivoimaisesti suurin osa uskoo syklin päättyvän jo ennen kesää. Mä vastasin tuohon June to end of Sept 2025.
Kun tein shortin tuosta "mihin Bitcoin menee" -videosta, niin vastauksissa oli myös yllättävän paljon karhuisia postauksia. Olisi voinut äkkiseltään luulla sentimentin olevan huipussaan nyt, kun Bitcoin paukuttaa uusia ATH-lukemia. Mutta sijoittajat tuntuvat olevan yllättävän hyvin jalat maassa syklin kehityksestä.
Kryptovaluutat sijoituskohteina II. (Bitcoin, Ethereum, XRP, Solana jne...)
18.12.2024 - 11:25
Casteliero wrote:
Minä veikkaan, että steikkaavan Ethereum ETF:n voi myös heittää tuonne joukkoon.
Tämä olisi kova juttu. Toi on tosi iso miinus noissa nykyisissä spot ETF:ssä etenkin instikoiden kannalta. Retail-jengi tuskin tietää mitä steikkaus edes tarkoittaa, mutta vaikea nähdä isojen fisujen ostavan paljon spot Ethereum ETF:ää ja luopuvan muutaman prosentin ylimääräisestä tuotosta. Nykyisin tarjolla lienee niin laadukkaita custody-palveluita, joista tuon saa ilman suurempaa vaivaa.