56
forum
|

Teknokraatti

+1288
Liittynyt:
29.1.2020
Viestejä:
583

Viimeiset pörssipäivät ovat jo sulkeutumassa, joten avaan uuden aiheen vuodenvaihteen palautekeskusteluista kun en kehtaa sotkea Akin blogin kommentointeja. 

Mielikuvat: 

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita riitti, mutta tällä kertaa en jäätynyt, en panikoinut enkä jäänyt tuleen makaamaan. Tein systemaattisesti rationaaliseksi kokemiani peliliikkeitä, joiden seurauksena salkku on paremmin balanssissa kuin lähtiessä ja odotan ensi kesänä ennätyssuurta veronpalautusta. 

Palaute:

Perseelleenhän se meni ja pahasti. Passiivisilla indeksirahastoilla voitin niiden vertailuindeksin marginaalisesti kiihdyttämällä DCA ostoja helmi- huhtikuussa. Ostin systemaagisesti aivot narikassa muutaman kuukauden kk-erän kokoisen vakiomodulin lisää jokaisesta -10% portaasta. Ostoehto toteutui kolmesti ja neljäskin oli lähellä. Kesäkuussa huomasin, että omassa ja Rouvan rahastoissa kahden vuoden lisäykseen yhden vuoden aikana puuttuu enää yksi moduli, jonka lisäsin neljännen kesäkuussa. Kun meillä normaali vuosittainen kk-erien lisäys on enää vajaa 5% rahastosalkun koosta, ei parin vuoden kiintiöllä tehdä ihmeitä, vaikka ajoitus osuikin hyvin ja oikeaan suuntaan mentiin. 

Voitettuani vertailuindeksini OMXHGI:n edellisen vuosikymmenen keskiarvona aloitin uuden vuosikymmenen häviämällä indeksille pahasti. Vain +5% tuotto koko vuonna on huono tulos.  

Rouvan salkun sain sen sijaan vedettyä mielestäni oikein hyvin +25.1 % vuosituotolle. Sijoitusvakuutusten, passiivisten rahastojen ja suorien osakesalkkujen kokonaistuottoprosentti oli kolmanneksi suurin vuosikymmeneen ja koska alkupääoma on kasvanut tasaisesti, euromääräinen tuotto häviää vain ennätysvuodelle 2019. 

Seli, seli...

Koska en ole treidaaja, en saanut kiinni laskusta myyden, vaan aloin vasta pohjalla balansoida salkkua varovasti yritys tai pari kerrallaan myyden ja defensiivikseksi kokemiani lappuja tasapainoisempina kasoina takaisin ostellen. Tämä oli kutakuinkin nollasummapeliä, mutta sain sentään aikaan säästöjen turvin selkeän määrien lisäyksen alemmalla hintatasolla. Yritysvalintoina vaan salkkuni isoin positio Sampo (-10.7%), Elisa (-8.6%). Pienemmillä painoilla UPM (-1.3%) ja Nordea (-8.2%) eivät suoranaisesti auttaneet asiassa, kuten ei myöskään Aktian ja Nordean panttivangiksi jääneet osingot, eikä Sampon Nordean vuoksi alentunut osinko. 

Oma ja Rouvan salkku ovat toisistaan tietoisia, eli pientä lisähajautusta tehdään päällekkäisyyksiä välttäen. Hänelläkään ei ole ihan puhdas veikkausrivi, koska pari lappua tippui vuoden aikana. Aiemmin kuutosen päältä ostetut Atriat jäivät viime vuoden päätöslukemista, samoin Kemirat ja Tellut. Mutta näiden lisäksi Neste, Konecranes, Olvi ja Ålandsbanken osuivat Rouvan salkkuun. Sekä Tikkurila, jotka myin jo ja juustohöyläsin muihin lappuihin vielä ennen vuodenvaihdetta. Yhteensä +25.1% eli vuodenvaihteen samppanjat jäävät aika selvästi minun piikkiini. 

Plan 2021: 

Indeksirahastojen kk-erät on jo ohjelmoitu maksettavaksi kuukausittain taas vuodeksi. Tietenkin. 

Osakesalkkujen osalta en näe tarpeelliseksi suurta muutosta, koska häviöstäni huolimatta en juuri nyt viitsi lähteä myymäänkään isoimmat tappioni tänä vuonna aiheuttaneita Sampoa, UPM:aa ja Nordeaa. Elisaa kevensin kolmanneksella hintaan 53.26, koska valintataulukkoni Elisa rivillä lukee perusteluna "osinko" ja alle 17 € ostamieni Ellujen osinkoprosentti on pudonnut puoleen siitä perusteesta, jolla ne ostin. Mutta kyllä osinkosalkkuun sopii hieman Elluakin, joten lopuilla ei ole kiirettä. 

Olen systemaattisesti ostanut kummankin salkkuihin jatkuvasti lisää yli brutto-osinkojemme, mutta uuteen vuoteen lähdetään nyt niin korkealta arvostustasolta, että rauhoitan peliä tietoisesti. Rahastojen kk-erät jatkuvat ja osingot bruttomääräisinä takaisin palkasta veron osuuden jatkaen ettei maailman kahdeksas ihme mene rikki. Mutta ellei parempaa tarjousta tule, saa olla sitten siinä. 

Vanhojen sijoitusvakuutusverokuorien pääoma on jo allokoitu osakkeisiin ja halvempiin passiivisiin rahastoihin vuosia sitten, ja nyt on tuottoakin purettu nyt pari vuotta muihin sijoituksiin pienemmällä pääomatulon veroprosentilla pysytellen. Rouvan auton piti vaihtua jo viime kesänä, mutta ehdin tunkea rahat pörssiin jo ennen kesää. Meillä auto vaihtuu vain kesällä, koska käytetyn seulontaehtona on sekä VIN koodin 10 ensimmäistä merkkiä että varustelistan rastit kaikki oikein, joten sitä aikaa menee aina vähintään kuukausi ja sen ajaksi pitää saada harrasteauto liikenteeseen vailla riskiä oman isotöisen hitsausurakan pilaamisesta suolalla. Sijoitusvakuutusten viimeinen moduli on kummallakin realisoimatta ja ne ajattelimme polttaa kevytmielisesti Rouvan hyasintinpunaiseen Mersuun.

Mitenkäs teillä muilla on mennyt (kun saatte numerot ojennukseen pörssien sulkeuduttua)?

30.12.2020 - 21:47

Casteliero

+7259
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2336
  • Kryptot noussut vuoden alusta noin 450%

  • Osakkeista ei mitään hajua. En ole varmaan koko vuotena varmaan edes katsonut niitä.
  • Sijoitusasunnot tuloutetulla taloyhtiölainalla on kassavirtapositiivisia, eli eläävät omaa elämäänsä.
  • Omaan kotiin laitettu reippaasti rahaa. Ei välttämättä suoraan näy arvossa, mutta ainakin lisää ostohalukkuutta, jos menee myyntiin

Suunnitelmat ensivuodelle on: todennäköisesti yksi sijoitusasunto/tai itselle kaupunkiasunto, ja mahdollisesti mökkitontti, jonne talviasuttavaa mökkiä pystyyn. Saatan myös allokoida kryptoista rahaa osakkeisiin. Riippuu miten markkinat noissa kuumenee.

trending_up +1
30.12.2020 - 22:18

gonatsu

+248
Liittynyt:
29.6.2014
Viestejä:
113

Oma salkkuni on tehnyt itselleni ennennäkemättömän ja myös odottamattoman 59,89% YTD tuloksen.

Panikoin koronadipin nopeassa luisussa ja onnistuin myymään indeksit melkein pohjilla. Tämä ei ollut täysin onnetonta, koska vaihdoin ne nettirulliin. Tein Betssonilla ja Kindredillä pikavoitot, ja myöhemmin NetEntillä hieman isomman. Aspiret enimmäkseen edelleen pidossa. Lämpimät terveiset taas PP:lle tässä kohtaa.

Kuopan pohjalta ostetut Fortumit on jo laitettu lihoiksi, ja Citykanitkin enimmäkseen. Laitoin loppuvuodesta panoksen PYN Eliteen, toisen Smart Eyehen ja kolmannen Kamuxiin. Kuoppa-Sammot ja Ahvenanmaanpankit ovat myös pidossa, vaikka luotto EKP:n reiluuteen Pohjolan pankkeja kohtaan aika vähissä.

Luin tänä vuonna myös puolikkaan sijoituskirjan ja koitin tavata osavuosikatsauksia. Katselin yhden kokonaisen videon Aspiren toimarin lipevää hehkutusta uusista diileistä. Totesin että keskityn jatkossakin koodaamiseen, ja salkunhoidossa itseäni parempien peesaamiseen.

Jatkossakin kiinnostaa toisaalta poimia laatua hyvään hintaan, ja toisaalta kasvupotentiaalia vähemmän seuratuista ja pienemmistä yhtiöistä. Peesauspikkaillen saadut tuotot ovat olleet jonkin verran innostavampia kuin mitä indeksit tarjoaa, ja kestän jonkin verran riskiä.

Olen harjoitellut myymistä veroista huolimatta ja sitä etten murehtisi liikaa numeroita. Se mikä laulellen tulee, viheltäen menee, sanotaan. En siis koita vetää mitään johtopäätöksiä oman omaisuuteni kehittymisestä. En tiedä millaiset luvut ensi vuonna, mutta sellaiset on tunnelmat, että keskuspankit ovat keksineet miten velkasykli vielä venyy.

30.12.2020 - 22:38

mskomu

+1446
Liittynyt:
31.3.2019
Viestejä:
711

Vuoden alkuun lähdin hyvin (tuurilla) menneen vuoden 2019 ylioptimistisella itsevarmuudella. Mulla oli toisaalta paljon käteispuskuria säästötilillä, jota olin kerännyt ensiasuntoa varten ja samaan aikaan salkku vivutettuna, joka oli rahallisesti typerää, mutta psykologisesti mulle helpompaa. Tammirallista vielä kunnon nousut ja sitten koronakuoppaan n. 110 % sijoitusasteella.

Jälki oli rumaa ja vaikka nukuin yöni ihan hyvin, niin välillä tuntui päivisin ihan fyysisesti pahalta katsoa menoa epätoivoisesti. Kurssien laskiessa ostin tietty lisää osakkeita ihan liian aikaisin ja työnsin palkasta kaiken salkkuun. Kun oltiin hyvin lähellä pohjaa (salkku n. -50 %), niin tein suunnitelman, miten työnnän OMXHPI:n 500p välein asuntosäästöt salkkuun, mutta tästä taisi mennä vain ensimmäinen ammus, joka taisi mäihällä osua ihan absoluuttiseen pohjaan.

Nousu tuntui ihan liian hurjalta ja kevensin siihen vipua, jonka lisäksi veivailin muutamaa osaketta ja tein aika paljon uudelleenallakointia. Jälkiviisaasti olisi kannattanut vain pitää, mutta Neste, Remedy, Kamux, Harvia, Aallon group ja Fortum -combolla tuolta noustiin aika vauhdilla. Heitin Nesteet ja Remedyt n. 40-60 % nykyhintaa alempana hiljalleen mäkeen, koska tuntuivat liian kalliilta. Tosin rahat menivät ihan hyviin kohteisiin nekin, että ihan en lyönyt kirveellä polveen - korkeintaan vesurilla.

Kesällä ostin asunnon ja siihen ei mennytkän niin paljoa omaa pääomaa, joten työnsin kaiken ylimääräisen pörssiin ja joskus vaalidipin aikaan vipua, jonka olen jo purkanut. Lopulta pää pysyi ihan kohtuu hyvin kylmänä, paljon tuli opittua ja tuuria ollut reilusti mukana. YTD vähän reilu +45%.

Vuoteen 2021 lähden ainakin varovaisemmin. Tai no just nyt on melkein kaikki kiinni, kun koitan lotota tammirallilla, mutta näistä on tarkoitus luopua pitkälti jo maanantaina ja laskea salkun sijoitusaste jonnekin 70-80 % tiennoille. Tämän alle en aio mennä. N. puolet salkusta Kamux, Harvia ja Fortum. Sitten kohtuulliset positiot Aallon group ja Sampo, sekä vähän Sieviä, Nokiaa ja Nordeaa, joiden lisäksi hupipositio Peptonic medicalissa. Sitten iso liuta tammiralliheppoja, jotka päätyy pian teuraalle.

Suurimmat virheet on silti olleet myydä lappuja liian aikaisin, mutta en aio yhden vuoden perusteella muuttaa strategiaani tämän suhteen.

30.12.2020 - 22:46

keijokepuli

+457
Liittynyt:
16.12.2014
Viestejä:
301

Erinomainen vuosi

Lähdin vuoteen kovin odotuksin ja pienen perinnön myötä sain buustia salkkuun. Tämä lisäsi kiinnostusta ja mielenkiintoa tähän hommaan. Maaliskuun dippiin ehdin myydäkin jotain ostaakseni halvemmalla. Uskalsin jopa marssia pankkiin ja ottaa lisää vipua. Tästä uskalluksesta ja omaan näkemykseen luottamisesta taputan itseäni selkään vieläkin 🙂. Aspire oli (ja on edelleen) salkkuni suurin omistus ja sitä tankkasin koko matkan 27-> 10 SEK, Keskihinta 16 haminoissa. Valuvien kurssien katsominen ei ollut herkkua ja sinne lisärahan tunkeminen intensiivisesti kylmäsi välillä railakkaastikin, mutta onneksi oli etätöiden vuoksi aikaa tehdä mökille täysremontti, eikä tarvinnut niinkään kytätä kursseja. Nyt näyttää hyvältä Aspire ja remontti.

samassa virusrytäkässä avasin OST:n pelitiliksi ja sekin on performoinut hyvin (+80%). Nousevaan markkinaan se on vaan vähän helpompaa 🤗 Siellä osakkeet on vaihdelleet aika tavalla, parhaat onnistumiset kannabis -osakkeista. Glastoniakin oli äskettäin jonkin verran ja möin päivän pidon hyvällä 9% tuotolla, sen jälkeen  posari ja +25%. 😞.

Nyt bägistä löytyy: Aspire 45%, bitcoin 13%, smart eye 13%, Evolution 7%, Nordea 7%, hansa Biopharma 5%, Huami 5%, suominen 5%. 

Tällä lähdetään suurella mielenkiinnolla kohti vuotta 2021. Suuri kiitos omista onnistumisista kuuluu sijoitustiedon kirjoittajille 👏👏👏 ja hyvää uutta vuotta kaikille tasapuolisesti!

T:Keijokepuli

31.12.2020 - 10:04

TuuriTuuli

+753
Liittynyt:
16.3.2020
Viestejä:
452

Pääsin kuin pääsinkin tänä vuonna osakkeiden arvonnousut, osingot ja verot huomioiden melko tarkkaan +20% tuottoon. Käsittääkseni siis löin mainitun OMXHGI:n kuudella ja puolella prosenttiyksiköllä. Koska olen suunnitellut elämäni vain viiden prosentin tuoton varaan, joka sekin sisältää turvaväliä elämiskuluihini nähden, olen ihan tyytyväinen. Osinkoja tuli pankkien osinkoblokin takia vähän vajaa tuo viisi prosenttia, mutta kun blokki poistuu, ja koronakuopassa tekemäni osinkopaperien ostot alkavat tuottaa osinkoa, niin pitäisi nousta pelkkä osinkotuotto taas kuuden prosentin tuntumaan.

Tänä(kin) vuonna olen pyrkinyt siirtymään osinkohaukasta spekulatiivisempaan suuntaan kun se pitkään odottamani pörssiromahdus viimein tuli. Olen haalinut sotakassalla, osingoilla ja lisääntyneellä osto-myynti-venkslauksella salkkuun muitakin kuin 5% osingonmaksajia (Kamux, Harvia, Verkkokauppa.com, Aspire...) ja niiden kurssinousut selittävät osan tuotoista (en ole laskenut tarkkaa vaikutusta). Cityconin osakkeen hinnanheittely oli vuoden mittaan niin mekaanista, ennustettavaa ja toistuvaa, että tein muutaman osto-myynti-venkslauksen niin, että lopulta Cityconiin sijoitettuna olevan pääoman määrä ei muuttunut, mutta osakkeiden määrä kyllä kasvoi melkein puolella. Yritin samaa myös muilla, mutta niiden oikean arvon kanssa oli vähemmän varmuutta, ja vapaa käteinen puuttui aina oikealla hetkellä. Mikä johtikin siihen, että avasin itselleni viimein mahdollisuuden toimia velkarahalla tarvittaessa.

Bitcoinia kokeilin trackerin kautta ja sillä teki ihan kivan tilin parissa viikossa (mutta vain prosenttiyksikkö vuoden tuotoistani). En uskaltanut jättää trackeria uudenvuoden yli. Koska liian monta päivää voimatta tehdä mitään jos jotain ikävää alkaakin tapahtua. Todennäköistä vikatikkipäätöstä auttoi se, että minua hirvittää instrumentit joille ei voi määrittää muuta kuin spekulatiivisen arvon, en ole koskaan ollut sinut teknisen analyysin kanssa, ja koska NVT signal -indikaattori on pelottavan hyvin osunut bitcoinin yliarvostusten ja korjausliikkeiden kohdalle. Sitä paitsi, koska bitcoin jo rakenteeltaan kasvattaa ikuisesti arvoaan, niin voin hypätä kyytiin taas ensi vuoden alusta ja jatkaa rikastumista, eiks jeh?

Katumisen aiheita ei nyt niin kauheasti ole, eikä ne ole vakavia, kun onnistuin koronadipissä istumaan käsien päällä myymättä pohjilta:

Jostain Verkkokauppa.com:sta luovuin aavistuksen liian aikaisin kun alkoi tuntua, ettei sille enää näillä arvostuksilla mitään tapahdu ja sitten tulikin tämä loppuvuoden (perusteeton?) nousupyrähdys. Mutta silti tuli siitäkin ihan ok tili. Olisin myynnin välttänyt, jos olisin huomannut että DCF-laskelmaani oli lipsahtanut virhe terminaaliarvon muuttujien kanssa. Firma on kyllä vieläkin hintavahko, mutta ei sentään niin että myyntisignaali olisi tullut. Riippuu ihan tuottovaadeprosentista. Inderes olisi voinut kyllä olla aikaisemmin liikkeellä oman targettinsa noston kanssa.

Toinen kiusaava asia on taipumukseni vertailla omaa suoritusta joihinkin sijoitusrahastoihin. Eräs entisistä omistuksistani alkoi suoriutua itseäni paremmin heti kun luovuin siitä pari vuotta sitten pitkään jatkuneiden huonojen tuottojen takia, ja tänä vuonna se perkele viimein nykäisi ylös oikein kunnolla. Pienyhtiöissä ja johdannaisissa se raha piileskelee... Voin lohduttautua sillä, että rahaston ja minun strategiat eroavat kuin yö ja päivä, enkä tekisi samoja sijoituksia vaikka näkisinkin saman kuin rahaston hoitajat.

 

31.12.2020 - 11:56

von Fyrckendahl

+973
Liittynyt:
2.11.2018
Viestejä:
1180

Huono vuosi

Hävisin pahasti indekseille. Ei siinä mitään, mutta sijoitan indekseihin. Salkku on ainakin 10 vuotta kehittynyt indeksien mukaisesti.

Ajoin koronaan täydellä salkulla. Tulin sieltä ulos käytännössä samalla salkulla. Salkku pärjäsi indekseille aina koronan kuoppaan asti. Sen jälkeen tapahtui jotain. Osakkeet, joita olin poiminut indeksien kavereiksi, laskivat mutta eivät nousseet kuten muut. Ne lakkauttivat osingonmaksun, menettivät asiakkaita tai ajautuivat syviin vaikeuksiin. Jotkut selvisivät paremmin, mutta niidenkään kurssi ei palautunut kuten muut osakkeet keskimäärin. 

Huonoiten pärjäsi ns. varma sijoitus, joka tuotti tappiota yli 40 % ja oli euroissakin tuntuva menetys, eikä se johtunut edes koronasta. Pari vielä huonompaa tuottivat tappiota yli 50 %, mutta ne eivät olleetkaan varmoja sijoituksia. Vuoteen mahtui myös rahojen jäämistä jumiin epämääräisiin kohteisiin sekä mahdollisia konkurssissa realisoituvia menetyksiä.

Osakesäästötili meni pieleen. Valitsin ison riskin osakkeita, jotka "nousevat hyvin", jolloin saan tilille ison verohyödyn. Riskit toteutuivat ja osakkeet laskivat hyvin. Jotta tilistä saisi jotain verohyötyä, täytyisi tili sulkea.

Hyvä vuosi

Maaliskuussa oli hyvä psykologinen testi, mitä pää kestää. Hyvin kesti. Ostin lisää - mutta aivan liian vähän. Odotin pidempää ja syvempää romahdusta, jota ei sitten tullutkaan.

Verotappioiden realisointiin vuosi oli oikein hyvä. Sain laskettua verotettavat tulot niin alas kuin halusin ja vielä jäi pelivaraa ensi vuoteen.

Jottei yllä olevasta jää väärää kuvaa, vuodesta tulee voitollinen. En ole vielä laskenut tarkkaa tulosta. Eihän vuosikaan ole vielä päättynyt.

 

31.12.2020 - 12:42

Tuntematon käyttäjä (ei varmistettu)

-604
Liittynyt:
Viestejä:
1399

Kyllähän varoittavia merkkejä pankkimaailman REPO ongelmista saatiin 2019 loppuvuodesta, joten korona puhkaisi eräänlaisen kuplan.. ja nyt on taas lisää ilmaa pumpattu tähän kuplaan.. odottaen seuraavaa poksahdusta.. 2021

Tyhjensin salkkuni kaikesta osakelastista helmikuun lopussa ja sijoitiin rahani ystäviin ja perheeseeni vieden heidät hotelli Torniin syömään.. oli kevyt stressitön olo ottaa kuplan poksahdus vastaan.. 

Maaliskuussa aloin ostella osin liian aikasin putoavilla puukoilla itseäni viillellen ja huhtikuun alussa olinkin jo taas all in.. pienen pelikassan jätin, jonka onnistuin hävittämään täysin siis 100 %sesti öljyn kanssa pelehtiessä.. crude miinus 37 taalaa.. ziisus!

https://www.cnbc.com/2020/06/16/how-negative-oil-prices-revealed-the-da…

Mutta kevään ostoilla ei voinut epäonnistua.. siis kaikki osakkeet nousi... ihan sama mihin tämä apina tikkansa heitti.. voitto oli varma..

Syyskuun lopulla möin taas kaiken salkustani ja otin USAn pressanvaalit vastaan cashinä.. ajattelin että kaaoshan siitä syntyy ja nyt se taas poksahtaa kun koronakin leviää kiihtyvällä tahdilla.. mutta, mutta.. eihän se niin mennytkään.. vaan marraskuu oli härkien juhlaa ja sitä katselin H. Moilasena sivusta.. stimulusta ja rokotetta ja Biideniä oli uutiset tulvillaan.. 

No joulukuussa olen taas uskaltautunut ostopuolelle.. mutta jotenkin takaraivossa jyskyttää ja pelko on persuksissa.. 

Uusivuosi otetaan vastaan sormi myyntinapilla.. niin paljon ilmaa taas on kuplaan pumpattu.. ans kattoo nyt.. 

Menestyksekästä ja ennenkaikkea tervettä Uuttavuotta 2021 kaikille

31.12.2020 - 13:05

madgecko

+61
Liittynyt:
16.1.2020
Viestejä:
213

Korona-vuosi oli hyvä kitos maaliskuun dipin, josta uskalsin ostaa.

En keventänyt aikaisemmin noin 100% sijoitussalkkuani paljoakaan... ehkä noin 30% myin helmikuusta maaliskuuhun laskeviin kursseihin. Osakesäästötilille olin myös laittanut ostojavarten jonkin verran rahaa.

Maaliskuussa myös myin mielestäni salkun mätiäomenia veke ja vaihdoin niitä esimerkiksi Revenioon ja muuhun laatufirmoiksi miellettyihin, kun kerrankin niissä hinnat tulivat niin paljon alas, että viitsin ottaa. Eli koronadippi tarjosi mahtavan tilaisuuden myllätä salkku ja ottaa tilalle tätä laatua.

Velkavivutin noin 20% arvolla myös salkkua. Pelotti kyllä, että maaliskuun lasku jatkuu tai tulee klassinen bullträp. Jälkikäteen katsoen sitten oma toimintani kannatti, kiitos ostokiiman, jonka reilusti halventuneet "laatufirmat" aiheutti.

Eilen osakesalkkujeni 1 vuoden kurssi nousu oli 63%. Taitaa olla historiani paras vuosi nousu. Toki monet takoi tätä parempia mutta olen silti ihan tyytyväinen. Ja pelkällä Reveniolla ja QT:lla olisi tuotto ollut reilusti enemmän toki.

 

 

31.12.2020 - 16:15

Juha X

+489
Liittynyt:
28.12.2020
Viestejä:
188

Onnittelut erinomaisista tuloksista ja reflektoinnista kanssa- ja kansansijoittajille.

Korona-vuonna omat pelimerkkini pysyivät pääosin paikoillaan: koronakuoppaan ajoin noin 90% sijoitusasteella. Vuoden 2020 alussa tammikuussa tappiollisia sijoituksia laskin luiskaan kuten aina. Maaliskuun kolme ensimmäistä viikkoa katselin kauhukertoimen kipuamista ja kurssien laskua, myönnettäköön, pieni pelko /-siissä. Lisäilin kuitenkin käteispositioista Suomi-salkkuun varovaisesti noin 10% verran uusia osakkeita maalis-huhtikuussa. Loppuvuosi kului kurssinousua seuratessa verraten pienin vaikkakin lukuisin salkunsäädöin.

  • Pörssisalkku (n. 60-70 listattua suomalaisosakketta): YTD /12kk:n nousu noin 52%.
  • OMXH25-etf: noin 13% vuosinousu OP:n mukaan.
  • PYN Elite: noin 30% vuosinousu rahastoyhtiön mukaan.

Kaiken kaikkiaan erinomainen vuosi ”aktiivisesti” hallitulle salkulle, kun taas passiiviset salkut jäivät puremaan pölyä. Reagoinnin hitaus tässä flash crashissa jäi hieman kaivelemaan. Pitkän shortin olisi voinut realisoida sen kaksinkertaistuttua maaliskuussa. Isommin olisi voinut myös investoida kurssien pudottua yli 20% maaliskuussa. Osakepoiminnat vuoden mittaan sen sijaan onnistuivat hyvin. Ylihajautettu osakesalkkuni löi keskitetymmän OMXH25-etf:n moninkertaisesti.

Uuteen vuoteen 2021 lähdetään heijaamalla pörssisalkusta ”vanhoja syntisäkkejä” ulos ja vetämällä virkeitä vetojuhtia sisään. Passiivisia salkkuja muokataan aktiivisemmalla otteella tuottoisammaksi.

31.12.2020 - 16:31

Jytky

+108
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
150

Korona ankeutti kulunutta vuotta aika lailla, mutta sijoituksellisesti vuosi oli ylivoimaisesti paras koskaan. Indeksi tuli ns. biitattua:

Pari aikaisempaa vuotta olikin sitten jonkin verran miinuksella, koska kryptokelkkaan tuli hypättyä siellä edellisen huuman loppumetreillä. Eli tämä tuloshan on melko puhtaasti kryptojen nousun ansiota, mutta jotakin muutakin tuli tehtyä oikeansuuntaisesti. Viime vuodenvaihteessa tuli ulostettua pienellä tappiolla Aspiret ulos salkusta siinä hiukan 30 SEK alapuolella. Aspiren omistajaksi palasin sitten paljon isommin joskus huhtikuun alussa. Kaiken kaikkiaan Aspiret on tullut kierrätettyä vuoden aikana pariin otteeseen ja edelleen sitä on salkussa kohtuullinen määrä. Kiitoksia vain ketjuun kirjoittaneille ja erityisesti Jippej:lle. Ketju on erinomainen ja en ainakaan Ruotsin puolelta forumilta löytänyt google translatorilla oikein mitään lisäarvoa kun pariin otteeseen siellä tuli vierailtua.

Salkku tuli koronadipissä tyhjenneltyä osakkeista, mutta aivan liian hitaasti. Kryptot pysyivät koko ajan, vaikka nekin dippasivat ja Bitchcoin trackeria tuli jonkin verran lisäiltyäkin kun sitä ei kovin paljoa ollutkaan vuoden alkaessa. Muutamia kymmeniä Aki-tyylisiä veivejäkin tuli tehtyä keväällä osakkeilla ja niistäkin jonkin verran plussaa jäi käteen. Samoin myös varmaan ensimmäisen kerran koskaan tuli laskussa tehtyä turbowarrella ihan ok plussat, vaikkakaan en uskaltanut pistää kunnolla rahaa kiinni aikaisempien vuosien montutukset ollen hyvin muistissa. Mutta kaikkiaan noista veivauksista jäi ihan hyvin lisää massia painaa Aspireen keskikurssin ollessa jotakin 18 SEK luokkaa ja ensimmäisen kerran Aspiret tuli kierrätettyä kaikki siinä 30 SEK:n korvilla, mutta palasin sitten omistajaksi ainoastaan hiukan halvemmalla. Niitäkin sitten tuli myöhemmin 30-41SEK välillä jonkin verran liikuteltua.

Jälkimmäisellä vuosipuoliskolla ei sitten muuten olekaan tullut tehtyä kovin merkittävästi kauppaa, ainoastaan salkkuun on tullut Suomista jonkin verran ja PYN Eliteen tuli tehtyä myös merkintä. Vaikeinta tässä on ollut vaan istua kätten päällä ja katsella nousun jatkumista. Aiemmin kun tapana on ollut nimenomaan hötkyillä myyntien kanssa aivan liian aikaisin ja sitten taas tappioitten kanssa jäädään odottelemaan sitä korjaamista. Toivottavasti tässä nyt on vähän opittu toimimaan paremmin noitten kanssa.

Vastaavaa vuotta en kyllä usko enää ikinä kokevani, mutta varmaan silti vuoden päästä sitä murjottaa jos vaikka saisi 10% aikaiseksi tämän vuoden 237,44% tuotosta, joka sekin olisi erinomainen. Ihan yhtä hyvin voi olla -70%:kin, sen verran kovaa heiluntaa noitten kryptojen kanssa on. Vielä kyllä on luottoa ensi vuonna tapahtuvaan nousuun. Raketoinnin ansiosta kryptojen paino salkussa on nyt maltilliset 84%.

Oli vuodessa hiukan muutakin positiivista. Lokakuun alkupuolelta joulun alle painoa sai pudotettua viitisen kiloa, kun tuli oltua tipattomalla ja "ketomaisella" dieetillä. Normaalisti vastaavana ajanjaksona paino nousee n.2-3kg, koska fillarointi vähenee marraskuussa radikaalisti. Tänä vuonna fillarikilsoja tulikin 7500 kasaan, mikä on ihan ok suoritus. Huvittavinta vaan on, että pelkällä fillaroinnilla paino pysyy suurin piirtein samassa tai putoaa korkeintaan kilon pari talvesta, joten aika paljon sitä saa mässyttää herkkuja ja juopotella, jotta noilla kilsoilla ei paino putoa laugh. Jos nyt kuitenkin katkeaisi tuo trendi, että joka vuosi paino nousee noin kilolla. Nyt vähän Zacapaa huiviin vuoden päätteeksi. Hyvää uutta vuotta!

31.12.2020 - 18:10

Casteliero

+7259
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2336
Jytky kirjoitti:

Vastaavaa vuotta en kyllä usko enää ikinä kokevani, mutta varmaan silti vuoden päästä sitä murjottaa jos vaikka saisi 10% aikaiseksi tämän vuoden 237,44% tuotosta, joka sekin olisi erinomainen. Ihan yhtä hyvin voi olla -70%:kin, sen verran kovaa heiluntaa noitten kryptojen kanssa on. Vielä kyllä on luottoa ensi vuonna tapahtuvaan nousuun. Raketoinnin ansiosta kryptojen paino salkussa on nyt maltilliset 84%.

Kannattaa muuten välillä kevennellä noita ylös mennessäkin. Yllättävän paljon paremmin nukuttaa öisin, kun niitä isompia dippejä tulee. Siinä 2017 lopulla muutama tuttu irtisanoutui töistä, mutta unohti myydä kryptoja ja piti lähteä etsimään uudestaan töitä.

1.1.2021 - 00:42

jippej

+629
Liittynyt:
29.8.2017
Viestejä:
281

Hyvin meni, mutta rahaa jäi pöydälle

Osakkeet ja krypto yhteensä +74,2% vuodelle 2020. Kiinteistöjä tai sijoituksia, jotka ei ole miltään osin omien päätösten takana ei ole laskettu.

Onnistumiset: Terve poikavauva perheeseen joulukuussa! Helmikuussa tajusin, että tästä voi tulla hyvin erikoinen vuosi ja opportunisti otti vallan. Irroitin kaikki indeksisijoitukset ja siirryin puhtaaseen osakepoimintaan. Indeksejä aikaisemmin 50-60% painolla. Rivejä oli vuoden aikana 2-10 ja vanhimmat positiot on tuolta helmikuulta. Aspirea ostin rajusti koko matkan kevään syöksyyn. Annoin 24-26 fair value, jonka alle ostin erissä jatkuvasti alaspäin. Ainoa missattu toimeksianto oli noin 10,5 kruunun kohdilla, mutta otin muistaakseni seuraavana päivänä laidasta 12,x. Pari veiviä matkalla ja nykyinen positio 1,6€  keskihinnalla. Jää holdiin. Golar LNG ostin ensimmäisen erän ~6 taalan paikkeilla keväällä ja olin jo ostamassa lisää n. 12 taalan kohdilla ennen HYGO:n IPOa. Sitten tuli korruptiosyytökset, josta otin putoavaan puukkoon kiinni reiluhkosti. 7,3$ taitaa olla nykyisten keskihinta(kurssi 9,6$ nyt). Odottelen IPO uutista, jonka jälkeen n. puolet kiertoon ylipainon vuoksi. Muut onnistumiset on lähinnä pieniä veivejä, erikoistilanteiden pikavoittoja ja positioiden vaihtelua. Toteutuneita toimeksiantoja n. 100kpl vuodelle. Maaliskuussa sain vaimon(+muutaman ystävän) houkuteltua sijoittamisen ihmeelliseen maailmaan. Kerroin, että tämä voi hyvin olla vuosikymmenen ostopaikka, mutta jokatapauksessa erinomainen paikka aloittaa järjestelmällinen osakesijoittaminen. 

Epäonnistumiset: En uskaltanut painaa all-in Aspireen, vaikka kaikki pään sisällä huusi sitä tekemään. Finnair merkintäoikeusannin toissijaisen merkinnän pienuus ja tyytymättömyys pikavoittoihin johti pieneen tappioon. Sijoittaminen 4., 5... ja 9. parhaaseen ideaan. Olisi pitänyt pysyä tiukemmin omissa parhaissa näkemyksissä, niin olisi mennyt heittämällä 100% rikki. Ei riittänyt rohkeus ottaa vipua keväällä, vaikka se oli useaan otteeseen harkinnassa. Ethereumia oli tarkoitus ottaa noin parin kuukauden välein lisää sama määrä, mutta oletin position rakennukseen olevan enemmän aikaa ja istun edelleen alkuvuoden erän päällä, joka on parhaiten suoriutunut yksittäinen sijoitus. 

Uuteen vuoteen: Painojärjestyksessä Aspire, Golar LNG, Ethereum, Suominen, Harvia, Smart Eye ja muutamia pieniä, jotka enemmän pelkkää seurantaa. 

Yleisesti: 2020 oli merkittävästi parempi kaikkinensa kuin Coronan takia olisi voinut odottaa. 10,5kk käyden yhden päivän toimistolla, jonka johdosta paljon aikaa lapsen/lapsien kanssa. Introverttiä ei myöskään niin paina, vaikka ei ihmisiä näekkään. Ihan hauskoja videopelihommia kavereiden kanssa ja keskustelua sijoituksista/positioista. 

1.1.2021 - 23:34

RahatonMies

+132
Liittynyt:
15.8.2020
Viestejä:
121

Tuotot loppujen lopuksi 30%. Siihen nähden ok, että ensimmäiset osakeostot tein Black Fridayna. Paljon hätäilyä ja paljon megatrendien missaamista. Toisaalta tyytyväinen siihen, että tuli aloitettua suorat osakeostot, toisaalta harmittaa kun luultavasti elämäni paras vuosi tehdä kovat vuosituotot lipui ohi. Toki olisihan siinä voinut tulla isoja tappioitakin. Noh kesällä oli tärkeämpääkin tekemistä.

Uuteen vuoteen enemmän kirjallisuutta lukien ja enemmän osakkeisiin painottaen. Otin kokeeksi jopa red eyen jäsenyyden, saa nähdä maksaako itseään takaisin. 

Mitä siviilielämään tulee, niin kesällä perheeseen tuli terve poikavauvan. On se hienoa katsoa, kuinka nopeasti pieni mies kehittyy smiley Etätöissä täytyy myös peesata jippejia. Sopii mulle kuin nenä päähän, vaikka saankin raahata itseni toimistolle joka viikko nytkin. 

2.1.2021 - 13:33

aliisan_avaimet

+584
Liittynyt:
2.6.2020
Viestejä:
552

Huono vuosi

Olen voittanut indeksit edelliset seitsemän vuotta. Putki katkesi. 2020 vertailuindeksini vetivät +13% OMXHGI ja +18% SPY, itse olen muutaman prosenttia tappiolla (vain osakkeet, en seuraa aktiivisesti bitcoinin, kullan tai kiinteän omaisuuden hintoja). VNQ olisi -6%, mutta ei se suuremmin lohduta. Myös vuosittainen osinkosumma otti pahasti osumaa, -26% verrattuna edellisvuoteen. Pankit olivat suurin syy osinkopudotukseen; myin koko pankkialan pois muistaakseni kesäkuussa, kun kävi selväksi ettei osinkoja ole tulossa pidemmälläkään odotuksella.

Mikä meni hyvin

Limiitit olivat pienellä käytöllä, käteistä oli jonkin verran helmikuun tiputuksen alkaessa. En aloittanut ostoja liian pian, minua suojasivat laskemani tavoitehinnat - kiima päälle vasta kun ne on alitettu. Ostelin pitkin pudotusta, viimeiset ostot tein päivää ennen pohjia, maaliskuun 17.

Pudotuksen pohjilla alkoi ensimmäisen kerran kylmätä. Limiitit tapissa ja kurssit edelleen punaisia. Jos markkina olisi laskenut vielä 10% lisää, olisi välittäjäni aloittanut pakkomyynnit kattaakseen limiitit. Perse kuitenkin kesti, en myynyt; laitoin juoksevista tuloista minkä pystyin, ja siirsin vararahastosta jonkin verran välittäjälle.

Salkku on osinkojen suhteen hyvällä mallilla ensi vuoteen, ellei tule lisää mustia joutsenia. Nostradamukset puhuvat covid-21:stä, mutaatiosta joka vaatii uudet rokotteet, mutta toivon että siltä vältytään.

Mikä meni huonosti

Odotin toista romahdusta syksyllä, sitä ei tullut. Suojaukset erääntyivät arvottomina. Pohjan käännyttyä nousuksi en ostanut, vaan keskityin maksamaan limiittejä pois, käytyäni mielestäni liian riskisellä alueella.

Eniten vituttaa alkuvuodelta kaksi asiaa. Ensiksi, seurasin koronaa aktiivisesti jo tammikuusta asti. Minua varoitettiin ennalta tulevasta pörssiromahduksesta. Seikkaperäinen ennustus antoi myös ajoituksen, pohjat maaliskuussa. Heikot signaalit eivät tukeneet, en uskonut. Jos olisin laittanut edes pienen panoksen suojauksiin, joista monet jopa 87-kertaistuivat, olisi ollut enemmän pelimerkkejä ostaa pohjilta.

Toiseksi, tajusin kirjaimellisesti päivän liian myöhään että olisi pitänyt shortata hotelleja, lentoyhtiöitä ja matkafirmoja. Päivän. Siinä jäi yhden päivän hitaamman käymisen takia 5-10x voitot yhden päivän ajalta pöydälle.

2021

Useat mittarit vilkkuvat punaisella. Konkursseja on siirretty keväälle. Jenkeissä päättyi häätökielto, kymmeniä miljoonia joutumassa kadulle. Rahastojen käteispositio ennätysalhainen, rahvaan limiitit tapissa sekä kulutusluottoina että sijoituslainoina. Kaikki on kallista.

Aion pitää pieniä suojauksia päällä. Jos yhtiökohtainen shokki tarjoaa ostopaikan, saatan ostaa. Muuten kasvatan rahakasaa ja myyn optioita sitä vastaan.

2.1.2021 - 13:53

wincapitakimi

+47
Liittynyt:
19.10.2019
Viestejä:
19

Kirjotanpa muutaman lauseen minäkin! Tää on varmasti mun eka postaus tälle foorumille missä en kysy apua johonkin asiaan! :D Ekat osakkeeni ostin lokakuussa 2019 kun Jeans kirjotti muistaakseni blogissaan miten Kamuxissa on tulevaisuus. Rekisteröidyin Nordnettiin ja ostin Kamuxia muistaakseni äkkiä 1000 eurolla. En silloin(kaan) tiennyt pörssistä yhtään mitään. Soitin nordnetin aspaan kysyäkseni miten ostan osakkeita. Varmaan viikkoa kahta myöhemmin myin ne pois kun Pyysing kirjoitti että hän luopui omista Kamuxeistaan koska oli puhunut jonkun autoalan tuttavansa kanssa. Sitten uudenvuoden tienoilla ostin Nordnetin superrahastoja n 4 kilolla ja myin ne koronapaniikissa pois. Noin puoli vuotta kului ja olin käytännössä unohtanut koko pörssin olemassa olon kunnes jostain syystä törmäsin Inderesin Smart Eye ketjuun. Luin koko ketjun läpi mikä on omalle laiskalle ADD päälleni aikamoinen saavutus. Ostin Smart Eyetä lokakuun alussa ja muutama päivä myöhemmin lisää ja sitten vielä pari kertaa uudestaan. Koukku on nyt pahasti huulessa ja vaikken vieläkään mistään mitään tiedä niin käytän päivittäin aikaa sijoittamiseen liittyvien asioida opiskeluun. Uskon ja toivon saavani tästä tuottoisan harrastuksen. Tällä hetkellä oon tosiaan täysin All in Smart Eyessä mutta tarkoitus on lähtä hajauttamaan jatkossa, kunhan saa taas rahaa säästöön mitä sijoittaa!

En osaa näköjään upata kuvaa suoraan koneelta, mutta 66,03 % !

2.1.2021 - 18:22

Sivutasku

+22
Liittynyt:
18.6.2020
Viestejä:
35

2020 oli aika hurja vuosi.. lievästi sanottuna. Ajoin koronakuoppaan 120% sijoitusasteella, ja kuopasta ylös 125% kiinni osakkeissa. Salkku on tämän foorumin mittapuulla pieni, mutta omassa mittakaavassa iso. Koronakuoppa hävitti muutamassa viikossa normivuoden bruttopalkan verran arvoa, samalla kun pandemiarajoitukset vähensivät tuloja. Vähällä käteisellä, osinkorahoilla ja pienellä uudella lainalla ostin mm. Sampoa, Fortumia, Cibusta, Reveniota, Qt:tä, Nokian renkaita jne, myös jenkkifirmoja kuten REIT-osastoa. Tyhmät paniikkimyynnit/-veivaukset söivät tuottoa, ja vuosi onneksi sentään päättyi reilu 20% plussalle. Tuotto koronakuopan pohjilta  (vain) +67%, mutta sitä on turha laskea.. Muutama tähdenlento (Revenio, Talenom, Harvia, Qt) pelasti kokonaisuuden. Positiivista oli myös keskimääräisen osinkotuotto/kk nousu n.30% (arvio 2021 vrt 2020 aikana maksetut osingot).

 

Luulen oppineeni, että käteistä/limiittejä kannattaa joka tilanteessa olla käytettävissä, siksi kk-ostot nyt pienempiä, ja pyrin keräämään käteistä sekä lyhentämään limiittejä alkuvuodesta. 

 

Mielenkiintoista, opettavaa ja tuottavaa sijoitusvuotta 2021 kaikille!

3.1.2021 - 11:48

Truewinner

+90
Liittynyt:
23.5.2016
Viestejä:
84

2020 Indekseiltä turpaan, mutta hyvä fiilis jäi

Koronaa kohti tuli puskettua liian isolla velkavivulla osakkeissa sekä muissa sijoitushommissa. Kun laivan uppoaminen alkoi oli sijoitusaste pörssissä 115%, pyörinyt viime vuodet 100-130% välissä eli vipua on miltei aina käytössä. Taisi olla maanantai kun oltiin pohjissa, tuolloin osakkeet oli vuodelta -600k, pörssin ulkopuolelle tehty iso sijoitus ehkä menossa konkkaan ja vielä päälle projektista mille korona ei tehnyt hyvää iso vipu. Syvällä oltiin siis maaliskuussa. En kuitenkaan ihme kumma hirveästi stressannut, on kuitenkin kokenut jo niin monta ylä-ja alamäkeä markkinoilla sekä pelimaailmassa vuosikymmeneen. Yritin vaan käydä juoksemassa joka päivä kun oli aikaa niin se varmaan auttoi, että fiilis oli ok. 

Vuodelta jäi uppia lopulta 12% kun Helsingin tuottoindeksi näytti olevan 18% eli jonkun verran tuli hävittyä indeksisijoittajille. Olin vielä syksyn alussa varmaan noin -15%, mutta loppuvuosi käänsi vuoden hieman plussalle. Ilman fediä Powelin johdolla olisi varmasti käynyt kyllä todella huonosti, tästä vuodesta olisi hyvä oppia.

Ei olisi kyllä nyt auttanut vaikka olisi ollut pääomia pohjalla, idea oli tankata kun käydään toisen kerran kurkistamassa "ackman" pohjia. Ikinä ei käyty niin olisin kyllä missannut lisäostot ja sen jälkeen noustiin nopeaa miltei joka päivä toukokuuhun saakka.

2021 Matalin tavoittein liikenteessä

Ensi vuodelta minulle riittäisi ihan 2-3% nousutkin osinkojen kera ja jos eri kiinteistöistä tulee vuokrat.  SRV:n ja Lehdon lisäsin anneista, mutta ehkä niiden aika ei ole vielä 2021. Viimeisen vuosikymmenen on eri sijoitustuotteet tarjonneet niin hurjat tuotot, ettei niitä ole loputtomasti tarjolla.

Salkkuun en meinaa tehdä suuria muutoksia ainakaan vuoden alussa. Olen niin kävelevä katastrofi kaikkien liikkeiden kanssa, olen myynyt vuosien varrella pidempi aikaisista sijoituksista vain yhden, Nesteen 4-5v sitten. Tietenkin suurista yhtiöistä ainoan raketin, osakkeiden arvo olisi nyt 1,3milliä ja aktivoin myynnillä vielä suuret verot valtiolle. Kun omalla salkulla meni lujaa ennen 2018 ja lueskelin kuinka Pyysing käytti vipua apuna niin alkoi itsellä käydä mielessä, että miksi ei itselläkin sitä ole. Otin sitä paistimaisesti käyttöön 2018 kesän huippuihin ja silläkin olen tuhonnut salkun arvoa kiitettävästi. 

Vaikka omasta salkusta jäänyt ulos kaikki raketit tai cryptot niin pitää olla kuitenkin tyytyväinen, ettei niitä pahimpia salkunsyöjiä ole myöskään mahtunut mukaan. Vaikka tuotot nyt koko ajalta hieman alle indeksien niin olen ajatellut sen positiivisesti, että on sekin parempi kuin monella tutulla kenellä pääomat tilillä nolla-korolla tai osa osti vanhoja sijoitusasuntoja Lahti/Hyvinkää/Riihimäki/Hyvinkää akselilta 5-10 vuotta sitten. Monen niiden arvon tiputus syönyt äkkiä 15-20 vuoden vuokratuotot ja niiden realisoiminen on kallista ja vaikeaa. Omilla yksittäisillä osaketappiolla saanut pienillä kuluilla ja työllä siirrettyä verotusta osin hieman myöhemmäksi.

Toivottavasti vuosi 2021 on sijoitustiedon käyttäjille sijoituksissa sekä yleisesti parempi kuin 2020 !.

3.1.2021 - 21:16

Rahamiäs

+55
Liittynyt:
20.2.2018
Viestejä:
69

Virheiden vuosi, joka päättyi onnekkaasti kohtuulliseen tuottoon

Vuosi alkoi lupaavasti. Kevensin salkkua tammi-helmikuussa ja ajoin koronaan matalalla osakepainolla. Valitettavasti salkussa oli siinä vaiheessa jäljellä monia koronamaailman luusereita, kuten Noho Partners, jolla tein isot tappiot. Kun kakka osui tuulettimeen, ajattelin että tästä tulee pitkä lama ja kurssit jatkavat laskua vähintään kuukausia. Niinpä syvimmässä kuopassa ostin vain indeksirahastoja enkä niitäkään erityisen suurilla summilla. Kevään nopeaa nousua pidin kuolleen kissan pomppuna, ja pysyin ostojen suhteen varovaisena. Luin markkinaa täysin väärin. 

Kesällä aloin päästä samalle aaltopituudelle pörssin kanssa ja ostelin reilummin osakkeita. Loppuvuoden nousuralli veti salkun lopulta plussan puolelle. Ottaen huomioon kevään hölmöilyt, olen kai tyytyväinen ettei tullut tappiollista vuotta.

Kirjoitin tarkemman katsauksen vuodesta blogiini: 
https://rahamias.blogspot.com/2021/01/vuosi-2020-tarjosi-huikeita-tuott…

 

2.1.2022 - 17:50

Teknokraatti

OP
+1288
Liittynyt:
29.1.2020
Viestejä:
583
Teknokraatti kirjoitti:

Mitenkäs teillä muilla on mennyt (kun saatte numerot ojennukseen pörssien sulkeuduttua)?

Jälleen ajankohtainen kysymys. Avauksen viime vuodenvaihteen tunnelmat ovat vaihtuneet 2021 päinvastaisiksi. Sektorirotaatio kierrätti muutkin ostamaan minun salkussani vakiovarusteena olevia tylsiä osinko- ja arvoyhtiöitä, joten vuoden tulos nousi uuteen ennätykseen euroina, mutta ei prosentteina. Laskin OMXHGI.n nousseen 22.5% ja pidän oman Suomisalkkuni 26.4% oikein mukavana numerona. 

Siitä huolimatta rullaava 10 vuoden keskituottoni putosi alle OMXHGI indeksituoton, koska kalenterin edetessä vanhin vuosi putosi pois ja defensiivinen salkkuni oli voittanut Eurokriisivuonna 2011 indeksin poikkeuksellisen vahvasti. Tämäkin "voitto" oli sikäli kyseenalainen, että otin turpaan kuten muutkin, mutta indeksiä vähemmän. 

2021 oli merkittävä vuosi, koska osinkotuottoni riitti verojen jälkeen täyttämään jo kertyneen eläkekertymäni ja nettopalkan välisen erotuksen mahdollistaen eläköitymisen samoilla nettotuloilla kuin työvuosina. Break-even tapahtui jo ennen Nordean poikkeuksellisen suurta kertaerää syksyllä, joten turvamarginaalin muodostuminen on alkanut jo. Korona nopeutti kehitystä noin kolmisen vuotta aiemmin ekstrapoloidusta. Nyt vain viimeistellään sekä eläkekertymä että salkun tuotto, että jää eläkevuosinakin pelivaraa hyvään harrastukseen.  

Kaksi toisistaan tietoista ja hieman eri periaattein rakennettua salkkua pysyivät jälleen nätisti negatiivisessa korrelaatiossa. Otin viime vuonna perheen jäsentenvälisessä Rouvalta turpaan luvuin 25 - 5, mutta tänä vuonna osat vaihtuivat minulle 26 - 18, jolla häviää hieman yleisindeksillekin. 

Teknokraatti kirjoitti:

Sijoitusvakuutusten viimeinen moduli on kummallakin realisoimatta ja ne ajattelimme polttaa kevytmielisesti Rouvan hyasintinpunaiseen Mersuun.

En uskalla pitää salkussa mitään lähiaikoina tarvittavaa rahaa, joten isompiin hankintoihin valmistaudutaan nostamalla sopiva budjetti tilille jo tammikuuilmiön jälkeen. Näin oli tehty myös tammikuun lopussa 2020. Se ei sitten onnistunutkaan, koska rahat menivät muualle. Auto on nyt lopulta vaihdettu kesällä 2021 eikä isommin harmita, että tuli pyydetyksi vaimolta auton hinta lainaan keväällä 2020. 

Prognoosini alkaneelle vuodelle on, että minun salkussani Aktia, Elisa, Fortum, Huhtamäki, Nordea, Sampo ja Tokmanni nostavat osinkoaan viime vuodesta. Rouvan salkussa odotan samaa Aspolta, Kemiralta, Konecranesilta, Latelalta, Olvilta ja Valmetilta. Jos Ålandsbankenin viime vuoden juhlaosinko lasketaan kertaluontoiseksi, niin sitten myös ÅB:lta. Noksu jää arvailujen varaan, koska Nokia yllättää johonkin suuntaan aina. Ilman sitäkin pitäisi olla hyvät edellytyksen nostaa ensi vuonna taas kerran ennätysosinko, kuten osingot takaisin sijoittavan tapana on. Nähtäväksi jää, onnistunko pitämään osinkosumman kasvun selvästi kaksinumeroisena prosenttilukuna, joka olisi edellytys Oksaharjulaiselle eläkeläisen osinkosalkulle joka tarjoaa inflaatioturvaa myös sen jälkeen kun palkasta ei enää tehdä lisäsijoituksia? Tavoite on siis pitää Telian kaltaiset bondilaput vähemmistönä ja kerät lähinnä yrityksiä, joilla osinkosumma kasvaa nykyistä osinkoprosenttia nopeammin myös ilman lisäsijoituksia. 

Arvon kehityksestä on arvaile mitään, koska en aio mitään myydä, eikä juuri nyt ole millä ostaa lisää muuta kuin normaalit passiivisten rahastojen kk-erät. 

2.1.2022 - 18:19

aliisan_avaimet

+584
Liittynyt:
2.6.2020
Viestejä:
552

Huono vuosi. Palasin voittajaksi, eli päihitin sekä SP500 että OMX -tuottoindeksit.

Miksi huono? Koska en voinut tehdä strategian mukaisia osinkoyhtiöostoja lähes lainkaan, kaikki oli liian kallista. Jouduin treidaamaan, ja osallistuin myös anteihin jotka koin järkeväksi. Useimmista anneista otin pikavoitot, pariin jäin pitkäaikaiseksi omistajaksi, Administer on toistaiseksi paperitappiolla mutta istutaan sen päällä kunnes pääsee eroon kohtuuhintaan.

Treidaaminen ei ole ominta alaani, tunnistan sen, enkä siksi edes yritä nopeaa kauppaa. Treidivoitot eivät paljoa lämmitä kun tavoite on passiivinen tulo. Treidien osumatarkkuus oli lähes täydellinen, mutta tilaisuuksia tuli harvoin, parin kuukauden välein, ja tuuriakin oli mukana. Esim. ZEPP, se oli täysin tuurista kiinni että Kiina päätti romahduttaa kiinanraketit vasta hyvin sen jälkeen kun optioni erääntyivät maksimituotolla. Kiitos muuten Mörssärille vielä vinkistä.

Poliittista riskiä tuli otettua useammallakin rintamalla kun muualta ei tuottoa saanut. Telecom Italiassa kävi myös tuuri, oletin saavuttavani tavoitehinnat vuoden aikajänteellä perustuen yhtiön saamaan suureen osuuteen Italian elvytyspaketista, mutta siitä tehtiinkin ostotarjous. Kunhan saavat virallisen tarjouksen ulos niin aion sen hyväksyä. Venäjä-riskiä löytyy, ja Turkki-riskiä aion hankkia seuraavan kerran kun Erdogan kunnolla sählää.

Salkkuni tärkein muuttuja, osinkovirta, pärjää huonosti. Vuoden osingot jäivät kolmesta edellisestä vuodesta jälkeen, huippuvuoteen 2019 verrattuna osinkoja tuli -33% vähemmän. Tämänkin takia katson vuoden huonoksi. On aika tuskaisaa katsoa vierestä kuinka lappu toisensa jälkeen erääntyy tai ostetaan pois, eikä uutta ostettavaa ole.

Odotin bitcoinin puhkaisevan 100k rajan, mitä ei tapahtunut. Tapahtunee ensi vuonna. En treidaa kryptoja, vaan minulla on kauan sitten louhittua bitcoinia, joista päätin myydä puolet 100k rajalla, ja sen jälkeen tehdä saman joka tuplauksen yhteydessä.

Vuoteen 2022 lähdetään korkealla käteispainolla ja limiitit noin 40% käytössä. Nettona limiitit lienevät nollan tuntumassa, mutta käytäntö eroaa kun kahisevaa on monessa paikassa, ja lainaraha vielä toistaiseksi halpaa. Kaikki on edelleen kallista, mutta tällä kertaa useampi indikaattori huutaa punaista, eli ehkä pääsemme ostelemaan halvalla tänä vuonna.

30.12.2022 - 21:21

aliisan_avaimet

+584
Liittynyt:
2.6.2020
Viestejä:
552

Tästä ketjusta uhkaa tulla yksinpuhelua. Naputellaanpa silti vielä yksi tilinpäätös.

Uutisten ja geopolitiikan suhteen oli kunnon vuoristorata. Sijoituksellisesti vuosi oli erinomainen. Jenkit ovat vielä pari tuntia auki, joten joku desimaali voi muuttua, mutta taulussa: OMXHGI -12.6%, SPTR -18.6%, minä olen plussalla kaksinumeroisen luvun. Myös osinkovirta on palautunut koronadipistä, ja saavutti aiemman ennätystason vuodelta 2019 muutaman kympin tarkkuudella. Pitkästä aikaa kaikki ei ollut enää kallista, sai tehtyä mukavia osinko-ostoja.

Virheitäkin tuli tehtyä. Mm. Venäjän en uskonut hyökkäävän, ja ostin Mobile Telesystemsiä, ja ennestään oli Venäjän suurimman maidontuottajan bondia. Nyt eivät sanktioiden takia tietenkään kulje osingot eivätkä korot, ja bondien eräpäivää pidennettiin muutamalla vuodella. Mitään ei kuitenkaan ole sinänsä menetetty, kunhan rauha saadaan niin alkanee tilanne normalisoitua ja myös Venäjältä kulkea rahaliikenne. Pari pientä vetoa ei mennyt niin kuin oletin, mutta tappiot jäivät pieniksi asetettuani panoksen riskin mukaan.

Tein onnistuneita vetoja sekä ylös- että alaspäin. Tätä en mielellään tee, stressitasot ovat reilusti korkeammalla kuin tylsässä osinkosijoittamisessa, vaikka veto olisi kuukausien aikajänteellä tulee sitä silti seurattua päivittäin ja hermoiltua ainakin jonkin verran. Sinällään en ottanut kauheita riskejä, en olisi konkassa vaikka kaikki olisi mennyt näpeille. Sinällään perse myös kestää, en menettänyt uniani, mutta mieluiten menisin pienemmällä riskillä.

Tavalliseen tyyliin eniten ei vituta tappio vaan saamatta jäänyt voitto. Minulla oli eräs veto liittyen Fedin koronnostoihin. Jos kaikki olisi mennyt putkeen, olisi tuotto ollut aivan jäätävä. Ei mennyt, markkina elätteli toivoa ja veti Fediä vastahankaan (edelliset 5 vuotta "don't fight the fed", tämä vuosi "you will pivot, you just don't know it yet silly jpow"), ja paras mahdollinen tulos olisi ollut 4.5-kertaistuminen. Kun myin, panos vähän päälle tuplautui. Sitä tuli pyöriteltyä kerta jos toinenkin että jäikö minulta jotain huomaamatta, teinkö virhearvion kun en myynyt aiemmin. Lopputulos oli että silloisen tiedon valossa päätös oli oikea, mutta kauppa on silti se mikä vituttaa sijoitusvuodelta eniten.

Olen suht korkeassa osakepainossa, velkaa on paljon, mutta odotan lopullisten pohjien tulevan ensimmäisen vuosipuoliskon aikana. Niinpä pyrin taas keräilemään käteistä odottaen sopivia ostopaikkoja. Jos viimeinkin näemme kapitulaation ja kunnollisen VIX-piikin, aion vetää limiitit tappiin ja calleja niin pirusti.

31.12.2022 - 11:41

TuuriTuuli

+753
Liittynyt:
16.3.2020
Viestejä:
452

En laske Nordnetin ilmoittamalla tavalla vaan omalla kirjanpidolla. Siinä sijoitusten arvosta lasken pois realisoitumattoman verovelan, joten prosenttiluvut jäävät matalammiksi ja eivät ole ihan vertailukelpoiset indeksien kanssa. En käy niin ahkeraan kauppaa, että minun kannattaisi olettaa ehtiväni pistämään verojen osuuden myyntivoitoista poikimaan ennen kuin joudun maksamaan ne valtiole, joten näin saan todellisemman kuvan tuloistani jos alkaisin myymään omistuksiani. Nordnetin laskemia salkun lukemia kammoksun, koska ne menevät täysin sekaisin suunnilleen jokaisesta salkkutapahtumasta.

Eli...

Laskentatapani mukaan salkun kokonaisvarallisuus vuoden aikana -11,25% kun lasken yhä mukaan salkun sotakassasta elinkustannuksiin otetut varat, ja ne vähennettyinä -17,46%. Elinkustannuksiin otetut varat tarkoittaa nyt vuoden päätteeksi salkusta käyttötilille siirrettyä muutaman vuoden kulutuksen kattavaa summaa, realisoituneiden (Aspire, lalalaa) ja arvioitua parin tulevan vuoden varmoiksi tiedettyjen verojen maksua, ja yhtä isompaa investointia varten otettua käyttövaraa. Nyt ei sitten pitäisi taas pariin vuoteen olla tarvetta koskea salkun varoihin.

Ruotsin kiinteistöosakkeiden niiaus kirpaisi pahiten, muut (tyyliin Nordea, Titanium jne.) ei niinkään. Vuodessa saamani osinkosumma kasvoi kuitenkin 12,5%, ja kiinteistöjen paluuta jaksan odotella, koska en niistä osakkeista ole koskaan ollut luopumassakaan suhdanteista riippumatta. En ole varma enkä aio erikseen laskea, mutta ehkä puolet kasvaneesta osinkosummasta on parista valikoidusta D-osakkeen lisäyksestä kun pääsarjoihin en ole uskaltanut koskea ennen kuin näen Ruotsin koronnostojen loppuvan.

Vuoden aikana pörssistä poistuneiden Aspiren ja Västsvenk Logistikin, sekä Venäjän hyökkäyksen yhteydessä salkusta pois siivottujen riskialttiimpien sijoitusten, jäljiltä kokonaisvarallisuudesta 24% käteisenä odottamassa pahimpien myrskyjen laantumista, mikä pehmentänyt kurssilaskujen vaikutusta. Inflaatio ehkä syö, mutta tähän mennessä ei ainakaan yhtä pahasti kuin laskevat kurssit olisivat syöneet jos olisin sijoittanut ennenaikaisesti tarkkailemiini firmoihin.

OMX Helsinki GI on -12,13% ja OMX Stockholm GI -22,40%. En lähde erikseen laskemaan, mutta jos tuohon -17,46%:iin palauttaisi siitä kirjanpitoa varten erotetut realisoimattomat verot, niin olisin silti jäänyt vajaaksi Helsingin indeksistä. Paremman mielen kuitenkin saan jos väitän vertailuindeksiksi Tukholman pörssiä, silloin ainakin olen päihittänyt indeksin verojen ja elinkustannusten kanssa ja ilman. Yli puolet sijoituksista kun on kuitenkin kruunuissa.

Kun edellisenä vuotena en näköjään kokenut tarpeelliseksi osallistua retosteluketjuun, niin sanotaan lyhyesti että 2021 oli ihan järjetön noin 40% varallisuuden kasvulla. Kiitos, Aspire, Kamux ja Harvia, joista kaikista tajusin rahastaa ns. "omani pois" kun arvo oli tuplaantunut tai triplaantunut hankintahinnasta. Loppuvuodesta Kamuxin ja Harvian kurssipudotukset sitten alkoivat ja tämän vuoden alussa kyllästyin katselemaan niiden pulkkamäkeä, joten niiden romahdus ei vaikuttanut nyt tämän vuoden saldoon järin merkittävästi. Olen kuitenkin todennut ettei spekulointi kasvuosakkeilla sovi minulle, kasvavia osinkoja se olla pitää.

TuuriTuuli kirjoitti:
Toinen kiusaava asia on taipumukseni vertailla omaa suoritusta joihinkin sijoitusrahastoihin. Eräs entisistä omistuksistani alkoi suoriutua itseäni paremmin heti kun luovuin siitä pari vuotta sitten pitkään jatkuneiden huonojen tuottojen takia, ja tänä vuonna se perkele viimein nykäisi ylös oikein kunnolla. Pienyhtiöissä ja johdannaisissa se raha piileskelee...

Näin pari vuotta myöhemmin totean taas, että pärjäsin huomattavasti paremmin kuin nuo vieläkin seurailemani vanhat rahastoni.

1.1.2023 - 13:44

Teknokraatti

OP
+1288
Liittynyt:
29.1.2020
Viestejä:
583
TuuriTuuli kirjoitti:

En laske Nordnetin ilmoittamalla tavalla vaan omalla kirjanpidolla. Siinä sijoitusten arvosta lasken pois realisoitumattoman verovelan, joten prosenttiluvut jäävät matalammiksi ja eivät ole ihan vertailukelpoiset indeksien kanssa.

On hyvä tiedostaa, että normaalissa tilanteessa salkun koko sisältö ei ole verovelan vuoksi kokonaan omaa, mutta ainakin ikiholdarille tämä laskutapa antaa jopa hieman inhorealistisen kuvan.

Kun osti esimerkkinä vaikkapa Sampoa 18 eurolla joskus 2010, vähintään osingot takaisin lisäten keskihinta ehti 10 vuodessa nousta selvästi yli kolmenkympin. Selvästi yli neljänkympin noteerauksella siinäkin positiossa oli merkittävästi verovelkaa vaikka ensimmäisen erän ostohinnan yläpuolelta takaisin sijoitetut osingot ovatkin omaa pääomaa. 

Mutta sitten kun 10 vuoden välein tulee joku dot-com tai sub-prime tai joku kulkutauti tai mitä milloinkin, sen verovelan pystyy kyllä vaihtamaan veronpalautuksiksi salkun balansoinnilla. 

Tätä markkinan toisinaan tarjoama optimointimahdollisuus ei tietenkään pelasta pelkkiä tenbäggereitä ostavia eikä sen ajankohtaa voi itse valita. Mutta tylsässä mummosalkussa sen voi hyödyntää tilaisuuden tarjoutuessa. 

1.1.2023 - 14:19

Teknokraatti

OP
+1288
Liittynyt:
29.1.2020
Viestejä:
583

Huono vuosi

Ei kehtaa elvistellä voittaneensa indeksin kun turpaan tuli, mutta vähemmän kuin sijoittajille keskimäärin. 

Omien laskujeni mukaan OMXHGI -12.1%. Oma salkku -8.3% ja Rouvan -11.4%. Olennaisempaa on, että valinnat lienevät osuneet jotenkin järjellisiin ruutuihin, kun Rouvan salkun rullaava 10 vuoden tilasto on OMXHGI:n edellä ja omani tasoissa. 

Passiivisten osakerahastojen sopivaa vertailuindeksiä jokaiselle markkinalle en jaksa edes lähteä arpomaan vaan läimäsen kaikki yhteen könttiin:

MSCI World -19.5%

Teknokraatti -8.8%

Rouva -6.4%

Hyvä vuosi

Hintojen ja arvostustasojen alentuessa saimme ostaa samaa tavaraa halvempaan hintaan. Lisäsin syksyn pulkkamäessä passiivisten rahastojen kk-eriin paksulla juustohöylällä +50% jokaiseen. Tili menee sileäksi joka kuukausi, eikä aina riitäkään, mutta tämä saa nyt olla voimassa toistaiseksi ainakin niin kauan kun osinkotililtä voi nostaa tarpeen mukaan ellei kk-palkka muuten riitä arkeen. Tavoitteena on osua pohjille, sen lähestymiseen ja sieltä ehkä joskus tapahtuvaan nousuun carpet bombing taktiikalla. 

Suoria osakeostoja sain tehdyksi aiempia vuosia halvemmalla, mutta sitähän ei vielä tiedä olisiko kannattanut ostaa jo nyt vai ensi vuonna? 

Mitä tein oikein / väärin?

Näistä koko salkun keskiarvoista ei tietenkään voi päätellä mitään säätöjä, vaikka ikiholdarille pitkän ajan keskiarvo kertookin jotain siitä holdaako hän oikeita lappuja. Mutta yksittäiset vuodet eivät osoita holdarin osaamista vaan viime vuonna vain markkina sattui flippaamaan siihen asentoon, jossa defensiivisten salkkujen kuuluukin säästyä isoimmilta tuhoilta.

Oksaharjulaisella osinkostrategialla jatketaan. Sen suhteen vuosi oli hyvä, kun suorien osakkeiden salkkujen euromääräinen osinkovirta nousi 25.2% ja 24.3%. Salkun kyky toimia inflaatiosuojana osinkoa nostaen on lupaavaa, koska palkasta lisäämiset ovat loppumassa eläkeiän lähestyessä. Tuota ei ole myöskään tehty pienen salkun kokoa muuttaen, koska salkut ovat kummallakin useamman vuosipalkan kokoisia eikä palkasta pysty enää tekemään mitään isoja lisäyksiä suhteessa salkun kokoon. 

Fortumista luovuin liian myöhään, mikä maksoi parin prosenttiyksikön verran. En tajunnut Uniperin toimintamallin riskejä ajoissa. Sen jälkeen 51% lainanhoitokululla syrjivästi yhdelle omistajalle suunnattu osakeanti oli sen luokan puhallus, että sen Fortumin johdossa toteuttaneen rosvojoukon hallinnoitavaksi en anna lanttiakaan omaa rahaa. Tämä kettuuntuminen valtion yhtiöihin motivoi arvioimaan myös Rouvan Teliat uudelleen. Päätelmä oli, että jatkuva omaisuutta myyden kassasta maksettava yli 100% osingonjakosuhde on kestämätön eikä johdolla näytä olevan kykyä uudistaa yritystä, joten myös Tellut lähtivät kaikki kerralla. 

Neljä vuotta sitten ekstrapoloin meistä vanhempana oman eläkesakkuni saavuttavan viimeisen tavoitteensa vasta kalkkiviivoilla, jos silloinkaan. En todellakaan toivonut koronan tai sodan kaltaista inhimillistä kärsimystä, mutta myönnän toivoneeni jotain talouden härdelliä, joka antaisi vielä yhden hyvän ostopaikan. Sen myös sain, koska minun salkkuni saavutti tavoitteensa hieman etuajassa kesällä 2021 kun siihenastinen eläkekertymäni ja vuosiosinkoni toivat laskennallisesti verojen jälkeen nettotuloa palkkani verran. Sen jälkeen sekä eläkekertymäni että euromääräinen osinkopottini ovat kasvaneet tasaisesti, joten pelivaraakin pitäisi jäädä työpäivien loppuessa marraskuussa. 

1.1.2023 - 21:09

Teknokraatti

OP
+1288
Liittynyt:
29.1.2020
Viestejä:
583
Teknokraatti kirjoitti:

 

TuuriTuuli kirjoitti:

En laske Nordnetin ilmoittamalla tavalla vaan omalla kirjanpidolla. Siinä sijoitusten arvosta lasken pois realisoitumattoman verovelan, joten prosenttiluvut jäävät matalammiksi ja eivät ole ihan vertailukelpoiset indeksien kanssa.

On hyvä tiedostaa, että normaalissa tilanteessa salkun koko sisältö ei ole verovelan vuoksi kokonaan omaa, mutta ainakin ikiholdarille tämä laskutapa antaa jopa hieman inhorealistisen kuvan.

Kun osti esimerkkinä vaikkapa Sampoa 18 eurolla joskus 2010, vähintään osingot takaisin lisäten keskihinta ehti 10 vuodessa nousta selvästi yli kolmenkympin. Selvästi yli neljänkympin noteerauksella siinäkin positiossa oli merkittävästi verovelkaa vaikka ensimmäisen erän ostohinnan yläpuolelta takaisin sijoitetut osingot ovatkin omaa pääomaa. 

Mutta sitten kun 10 vuoden välein tulee joku dot-com tai sub-prime tai joku kulkutauti tai mitä milloinkin, sen verovelan pystyy kyllä vaihtamaan veronpalautuksiksi salkun balansoinnilla. 

Tätä markkinan toisinaan tarjoama optimointimahdollisuus ei tietenkään pelasta pelkkiä tenbäggereitä ostavia eikä sen ajankohtaa voi itse valita. Mutta tylsässä mummosalkussa sen voi hyödyntää tilaisuuden tarjoutuessa. 

EDIT: itse itseäni korjaten. TuuriTuulin laskutapahan on tietenkin täysin oikea tuokiokuva siitä, millaisen veroseuraamuksen salkun realisointi kullakin hetkellä aiheuttaisi. Eihän tuo laskutapa millään tavoin estä hyödyntämästä salkun edullista balansointimahdollisuutta romahduksessa. Sen jälkeen sama laskentaperiaate osoittaa salkun reaaliarvon nousun alentuvan verovelan myötä 

5.1.2023 - 00:10

Bingo53

+3629
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2356

Mitä vähäkuluisiin indeksirahastoihin sijoittava tekee vuodenvaihteessa?

Odottaa, että Nordea Pankki Oyj toipuu siitä, että vuodenvaihde tulikin ihan yllättäen ja tarjolla olevissa sijoitustuotteissa (rahastot ja ETF:t) olisi niissä oltavat, päivitetyt avaintietoesitteet eli KID-dokumentit. Miksi sijoittaja odottaa - indeksisijoittaja ei voi ostaa lisää noin yhdeksää kymmenestä postitiostaan, koska niiden ostonappi Nordeassa on harmaa eikä toimi - KID:it puuttuvat.

Vahvasti alkaa epäilyttää, ettei Nordea Pankki Oyj ole sijoittajia palveleva yritys laisinkaan, vaan sen sijoitussivut ovat esillä vain hämäyksen vuoksi. Raivon laannuttua voikin vilkaista kilpailija Nordnetilla olevan salkun viime vuotta indeksisijoittajan silmin.

Salkun käyrä viime vuoden alusta sen loppuun yllä sinisenä ja vertailukäyränä on S&P500 indeksin käyrä keltaisena. Kesällä vielä oltiin hieman vertailukäyrää ylempänä lähinnä suojaavien (Healtcare ja Quality dividend) sektori-etf:ien ansiosta, mutta marraskuusta alkaen salkku palasi ruotuun - salkku kulki kutakuinkin S&P500 indeksin mukaisesti vuoden loppuun, jollei osinkoja ja osuustuottoja lasketa.

Onko tässä jotakin neroutta löydettävissä - eipä juuri, sillä strategiana oli viime vuonna olla tekemättä juuri mitään ja antaa kuukausiostojen naksutella tasaisesti salkunlisiä. Itse asiassa olisi ollut viisainta pitäytyä yli puolella salkun arvosta Xtrackers S&P 500 Swap UCITS ETF:ssä (D5BM), sillä kevyesti hedgetettynä tuote pärjäsi vertailuindeksiään paremmin.

Yllä kuvassa D5BM:n käyrä ja ostot sinisellä, ja vertailukäyrä S&P500 keltaisena ja myös Helsingin pörssin OMXH25GI punaisella. Trackeri oli säästynyt laskulta, joka oli alkanut edellisen vuoden 2021 loppusyksystä ja jatkunut viime vuoden loppuun.

Sektorisijoittajan silmin aikanaan tehdyt ostot terveydenhuollon etf:ään (iShares S&P500 Health Care Sector UCITS ETF eli QDVG) näyttävät nyt hyviltä ja mietityttää, koska tämän tuottoprosentti - nyt yli 48% - olisi tuloutettava salkkuun.

Valinta olla puuttumatta pankin mekaaniseen sijoittamiseen johti iSharesin MSCI USA Quality Dividend ESG UCITS (QDVD) tuotteessa siihen, että nämä laadukkaat osinko-osakkeet tasaisesti ostoja nakuttaen päätyivät lopulta samaan kuin vertailuindeksitkin - alla S&P500 ja OMXH25GI.

Näitä positiivisia, salkkua suojaavia tapahtumia tasaa Invescon Nasdaq-100 UCITS ETF:n eli EQQQ:n voimakas tavoitteellisten hintojen purkautuminen ja kurssin lasku.

Tätä olen ostanut Nordnetin salkkuun aivan vääriin aikoihin ja se näkyy kokonaisarvossa. Saman tuotteen rinnalla salkussa ovat kulkeneet jenkkiläiset tekno-rahastot, joita onneksi on aiemmin tyhjennelty osittain kesien alussa ja sijoitettu muihin tuotteisiin. Oikeaa EQQQ:n lisäyshetkeä joutuu vielä odottamaan tovin ja yrittämään tuurilla kuluvan vuoden aikana.

Kysymys koko rytäkälle onkin olisiko pitänyt pysytellä D5BM:n lisäksi pelkästään Vanguardin FTSE All-World UCITS etf:n (VWCE) kyydissä - kaavio alla:

Voi tietysti olla, mutta mihin tässä minua sitten tarvittaisiin. Onhan se nyt kivaa välillä ostella toivorikkaana jotakin jännää teemaa tai Aasian ihmeitä ja seurata mitä tapahtuu - alla tämän salkun sisältö vuodenvaihteessa - pörssinoteeratut:

ja jakauma sekä Sharpen luku, missä ei juuri ole nyt kehumista:

Ruotimisen tavoitteena on erotella mitkä tuotteet toimivat kehnossakin ympäristössä odotetusti ja vahvistella niitä. Toinen syy on tunnustella olisiko laskevan suunnan taitetta nähtävissä vaikka jossakin yksittäisessä sektorissa, vaikka sen osakkeiden kurssit sahaavat edestakaisin.

Näppien polttaminen kuuluu tulitöihin. Hyvät ja huonot vuodet vuorottelevat. Jos pännii, angstin voi nyt kohdistaa Nordea Pankkiin, joka möhlii lomakeasiat ja hidastaa muiden salkkujen kaupankäyntiä, loppiaisen lyhentäessä muutenkin lyhyttä viikkoa.

9.1.2023 - 12:49

turdelino

+18
Liittynyt:
15.11.2022
Viestejä:
26

Oma pieni salkku selvisi myrskyistä hyvin. Yhdessä vaiheessa oli jo 10% tappiolla, mutta jotenkin se hilautui 2% voitolle. Salkun surkimus oli Citycon, johon haksahdin melkein topissa, möin pois ennen viimeistä osinkopäivää. En ole ostamassa takaisin tällä hetkellä. Voittaja oli Evolution, jota onnistuin veivaamaan kahdesti. Isossa rysäyksessä ostin melkein pohjalta ja möin hyvään välikohtaan. Tein saman paljon pienemmässä liikkeessä kuukautta myöhemmin. Ilman tuuria salkku olisi tukevasti tappiolla. Tälläkin hetkellä sormi liipasimella, kun tekisi mieli myydä Evot pois.

Salkun sisältö on ruotsalaisissa yhtiöissä poislukien yksi saksalainen. Mieli on tehnyt kovasti ostaa Canadian solaria, mutta välistä korkea hinta, kallis dollari, firman velkaisuus ja oma persaukisuus on estänyt oston.

Parin viime päivän kova meno innoitti tämän viestin.

9.1.2023 - 13:52

Juha

+1403
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
1509





Vuosi päätyi 3% miinukselle, mikä kaikesta koetusta saamattomuudesta huolimatta täytyy tulkita hyväksi tulokseksi. Tarkoitan tällä sitä, että edellisvuosien tapaan hyväksi koettuja treidejä saatiin aikaan merkittävästi vähemmän ja salkku tuntui ajelehtivan markkinoilla lähinnä ajopuuna. Hyvää on kuitenkin se, että edellisvuosina koettujen menestysvuosien sokaisemana en missään vaiheessa omistanut sokeana hypelupauskasvulappuja mitenkään salkun täydeltä, josta syystä salkku piti pintansa aika hyvin.

19-21 kaikki tuntui jälkikäteen helpolta, vaikkei se sitä oikeasti ollut. Nyt tuntuu että vuoteen lähdetäänkiin uudelleen lähinnä torjumaan, eikä pieksämään kuten vielä 22 alussa tuntui. Toivon että vuoden aikana keksin taas, että mitä ihmettä täällä markkinoilla oikeastaan tapahtuu.

2022 oli myös henkisesti yksi raskaimmista vuosista, kun pitkä-aikaiset Venäjäpelot toteutuivat. Toisaalta se oli ehkä hyvä, kun nyt Euroopassa on herätty totuuteen ja nykytilannehan ei ole sitten likikään niin paha kun olisin sen uskonut useimmissa skenaarioissa sodan alettua olevan. Erilainen nuhailu ja muu sairastelu vei myös ehkä 30% vuodesta, joten parempaa kohti toivottavasti tänä vuonna tälläkin saralla.

Salkun isoimmat vuoden alussa:

Berkshire, Stockmann, Robit, Nokia, Rovio. Lähempänä 5% painoa per lappu, joka mittapuullani ei ole kovin suuri luottamuksen osoitus. Oikeasti minulla ei ole atm hyviä ideoita.

9.1.2023 - 16:34

keijokepuli

+457
Liittynyt:
16.12.2014
Viestejä:
301

2021 oli loistava (+85-90%) vuosi. Vuoden 2022 jälkeen istuminenkin sattuu, koska ahteriin tuli ja (-32%) reippaasti. Energiasektori oli hyvä osuma, kun taas bitcoin sijoitukset sukelsivat aika tavalla. Hinnan laskun myötä pitkosijoitusten määrä on jopa nelinkertaistunut salkussani. Bitcoinin uutiset ovat edelleen suurimmaksi osaksi positiivisia ja vain hinta on romahtanut. Tämä lienee normaalia volaa, jota joutuu sietämään. Vuoteen 2023 starttaan hyvin positiivisilla fiiliksillä - energiasektorissa edelleen kiinni, mutta suurin kysymys itselleni on josko pitkon nousu alkaisi. GL!

Keijokepuli