Asia näkyy jenkkipörssien eniten liikkuneiden osakkeiden listassa, jossa mikropiiriyhtiöt ovat hyvin edustettuina. Kauppaa on käyty.
Kuva
Jenkkimarkkina on sinänsä toipunut edellisviikkojen hermoilusta neutraalille tasolle.
Kuva
Kuopasta on kivuttu.
Kuva
Ja suurempi osa markkinan osakkeista oli nousussa kuin laskussa eilen.
Kuva
Jenkkivaltiolainojen korkokäyrässä näkyy, että lyhyiden lainojen yieldit pysyvät vielä paikallaan, mutta kaksivuotinen on jo laskenut kymppivuotisen tasolle.
Kuva
Kaksivuotinen oli eilen 3,87% ja kymppivuotinen 3,84% eli aletaan palata vähemmän painostaviin olosuhteisiin.
Laitetaan tänne pohtiva kysymys: Miksi Kauppalehdessä (ainakin) mainitaan aina "Helsingin pörssi avautui +x%, Nokia x%"? Siis indeksin kanssa mainitaan yksittäisenä yhtiönä Nokia? 25v sitten Nokia tietty lähes oli yhtä kuin Helsingin pörssi, mutta ei enää. Olisiko nykyään 3. suurin markkina-arvoltaan?
Onko tämä sitä menneiden hyvien aikojen kaipausta, tiedä sitten. Mielestäni voisimme ottaa opiksi menneestä ja jo liikkua tämänkin asian osalta eteenpäin.
Laitetaan tänne pohtiva kysymys: Miksi Kauppalehdessä (ainakin) mainitaan aina "Helsingin pörssi avautui +x%, Nokia x%"? Siis indeksin kanssa mainitaan yksittäisenä yhtiönä Nokia?
Koska Erkki Sinkko on Kauppalehden ainoa lukija.
P.S. "kaikki alle kympin ovat oston paikkoja." -E. Sinkko.
Laitetaan tänne pohtiva kysymys: Miksi Kauppalehdessä (ainakin) mainitaan aina "Helsingin pörssi avautui +x%, Nokia x%"? Siis indeksin kanssa mainitaan yksittäisenä yhtiönä Nokia?
Koska Erkki Sinkko on Kauppalehden ainoa lukija.
P.S. "kaikki alle kympin ovat oston paikkoja." -E. Sinkko.
Hyvä kysymys, olen tätä pohtinut jo pitkään. Täysin irrelevantti tieto joka johtaa jostain 20v takaa. Olisi aika poistaa.
Paraneva talous on jo osakkeiden hinnoissa ja valuuttapaine hellittää
Kuva
Helpottuvien talousolojen toivo on jo nostanut parikymmentä prosenttia laajaa S&P500 indeksiä tänä vuonna. Suuri osa tästä on ollut pöhinää tekno-osakkeissa, joista sijoittajat kylläkin ovat olleeet irroittautumassa viimeisten kuukausien aikana. Näiden sijaan katse on alkanut suuntautua osakkeisiin, jotka hyötyvät laskevista korkotasoista kuten kiinteistöala ja kestokulutustuotteet.
Markkinoilla kestää usein päivä tai kaksi määrittääkseen polkunsa Fed-päätöksen kaltaisen suuren tapahtuman jälkeen. Osakkeet heiluivat heti keskiviikon iltapäivän koronlaskun jälkeen, kunnes optimismi otti valtaansa markkinat seuraavana aamuna.
Osakkeet ovat kuitenkin kivunneet melko korkeisiin arvoihin ja markkina odottaa yhtiöiden kertovan näitä hintatasoja tukevia uutisia ensi kuussa, jolloin saadaan tietoja syyskuussa päättyvästä kolmannesta kvartaalista. Kuvaa tulee hämäämään meneillään olevan vaalisirkuksen oudot käänteet ja petkuhuiputukset.
For investors, there is typically no difference in returns based on who wins the election, said Joseph Davis, global chief economist at Vanguard. But any uncertainty in the wake of the election could also weigh on markets, he said.
FED:n päätös koronlaskusta on otettu markkinoilla tyytyväisenä vastaan, sillä se poistaa epävarmuutta samaan aikaan kun myös paine valuuttoihin vähenee.
Dollari on laskenut noin 5 prosenttia sen tärkeimpiä kauppakumppaneita edustavaa valuuttakoria vastaan kesäkuun lopusta lähtien, kun sijoittajat alkoivat hinnoitella koronlaskuja.
Kiinan keskuspankin stimulusuutisten jälkeen meno on ollut kiinalaisosakkeissa villiä. Tässäkin iShares MSCI China A UCITS ETF:ssä on 485 firmaa sisällä ja päiväliikkeet ovat tällä viikolla olleet kevyitä vajaan 10%:n pomppuja. Huhhuh, ei ihan jokapäiväistä tavaraa.
Ekp tiputti 0,25 korkoa melko rennon oloisesti. Inflaatio on jo alle tavoitteen ja monilla osin hinnat tippuvat eli deflaatiossa ollaan palvelusektoria lukuunottamatta.
Luottamus Ekp:n korkojen laskun jatkumiseen vahvistui, joten korot tulevat jatkamaan laskuaan ja tämä tulee antamaan tukea taloussuhdanteen käänteelle
Erikoista menoa. Päivän tulokset joko alle odotusten tai aiemman negarin vahvistavia. Jenkit eilen alas. Joten Suomi ottaa vähän ylös mukaan lukien anaalien odotusten alle suorittaneet kioskit.
Tästä ei toki voi suoraan päätellä vahvuutta, vaan lähinnä sen, että whisper expectations olivat reilusti alle geelitukkien exceleiden.
Pari karhumaista keissiä SP 500:lle. Markkina on kuulemma nyt liian keskittynyttä. Goldman suosittelee SP 500 equal weight-indeksiä ja sanoo sen tuottavan paremmin lähivuosina.
Ensimmäisen videon keissi uskoo että inflaatio tulee takaisin ja että FED reagoi hitaasti ja huonosti siihen.
Jamie Dimon varoittelee kanssa valtion alijäämästä, ylikulutuksesta ja sen mahdollisesta vaikutuksesta inflaatioon.
"Inflation, in my view, may not go away so quickly and so that you might go into next year or 2026 where it starts ticking up a little bit like it did in the seventies,"
Tämä twiitti pisti miettimään että missä mennään:
Druckenmiller is now shorting Treasury bonds with 20% of his Duquesne Family Office’s portfolio.
Bondien shorttaaminen liittyy arvaukseen vaalien lopputulemasta ja valtion kulujen kasvattamisesta ilman aikomusta kerätä varoja siihen - eli velkaantumalls lisää. Tästä NyTimes:
“Trump wins, you short bonds” — bet that their value will fall and yields will rise further — and “lever up” on stocks, said David Cervantes, the founder of Pinebrook Capital, an asset management firm. He is a believer in what has come to be called the “Trump trade” in finance: a bet that Mr. Trump’s assuming power would boost inflation and interest rates but might also juice corporate earnings in the near future.
The 10-year Treasury yield — the benchmark rate for government borrowing, which in turn affects borrowing for households and businesses — has risen 0.6 percentage points since mid-September, a swift move higher. And Mr. Trump’s odds of victory, as reflected by wagers on the betting site Polymarket, have risen over the same period
Olisiko kumminkin niin, että Trumpin voitto on jo hinnoiteltu sisään? Sitäpaitsi ei ole uusi asia, että korkokäyrän pitkässä päässä nähdään korkojenlaskusyklissäkin isoja "yllättäviä" vastaliikkeitä. Tällä tavalla pomppien se meni ennen finanssikriisiäkin, kun FED jo laski ohjauskorkoa 50 basis pointsin rykäisyinä. Itse harkitsen bondien ostamista ennen vaaleja. (Tosin muitakin vaalipelivaihtoehtoja on mietinnässä.)
Jenkkibondien pahasti käänteisenä ollut valtiolainojen yieldien käyrä on vuodessa oiennut suoremmaksi, mutta ei vielä kääntynyt. Alla The New York Timesin markkinasivulta yieldikäyrä vuosi sitten (vaalean harmaa), jolloin korot olivat korkeat, kymppivuotinen melkein viiden prosentin tienoilla. Kuukausi sitten loppusyksystä koronlaskuodotukset olivat varmoja ja velkakirjojen yieldikäyrä (harmaa) putosi toiveikkaasti alas, kymppivuotinen alle neljän prosentin tietämille. Nyt ollaan lähempänä todellisuutta, jossa FED laskee korkoja hillitysti ja korkokäyrä (tumma) on noussut edellisten käyrien väliin siten, että kymppivuotinen on nyt yli neljä prosenttia, 4,27% itse asiassa tässä.
Seuraava FED:n korkokokous on vaalien jälkeen, noin kahdeksan päivän kuluttua eli seitsemäs marraskuuta. Siinä FED:n odotetaan pudottavan 96% todennäköisyydellä ohjauskorkoa 25 pistellä nykyisestä 475-500 välistä 450-475 väliin, linkki: CME FedWatch - CME Group
Ohjauskoron laskeminen madaltaa valtiolainojen yieldikäyrää ja siis nostaa velkakirjojen hintoja. Pitkää korkopaperia pitäisi sen mukaan ostaa viimeistään nyt eli silloin kun korkotaso on korkeimmillaan ja edessä olisi useiden vuosien aika, jolloin korkotasossa lasketellaan alamäkeä.
Kuva
Juuri näin olen itse tehnyt eli ostanut 20-vuotista US-Treasuryä viime syksystä alkaen (vihreät pallot) eli tasan vuosi sitten lokakuun lopussa ja lisännyt keväällä helmikuun lopulla. Korkotason laskiessa pienetkin yieldimuutokset moninkertaistuvat pitkissä papereissa. Näissä joko nyt lisätään tai odotellaan rauhassa ajan kulua.
Kuva
Aiempiin koronlaskuihin viitaten edessä JPM ennustaa olevan hitaampi, pari vuotta kestävä ohjauskorkojen laskujen kausi, jonka jälkeen korot voivat noustakin vuosien 2026...2027 aikoihin.
Kuva
Pitkät korkopaperit - yllä oikealla kymppivuotinen - alkavat nousta nopeasti heti koronlaskun aloituksen jälkeen.
Markkinan dynamiikka on sellainen, että pitkät korkopaperit hyötyvät suuremmin koron laskusta kuin lyhyet, koska yhden prosentin muutos kertautuu vuosien määrällä.
Kuva
Yllä oikealla on palkisto, jossa tummansinisellä on ohjauskoron yhden prosentin lasku, joka 30-vuotisessa US-valtiolainassa aiheuttaa 21% arvonnousun ja mustalla yhden prosentin ohjauskoron nosto, joka tekee bondiin 12,9% arvon laskun.
Samalla tavalla, joskin pienemmin muutoksin reagoi kymppivuotinen, joka on yleisempi sijoituskohde.
Lyhyitä papereita eli alle yhden vuoden rahamarkkinarahastoa tuli osteltua korkojen noustessa. Kohta voi olla luopumisen aika lyhyissä ja allokaation säätö osakkeiden suuntaan.
Bondien shorttaaminen olisi ollut yksi tapa hyötyä korkotason noususta. Helpoiten se olisi tapahtunut käänteisellä eli Inverse Bond ETF:n avulla. Käänteisenä nämä etf:t tuottavat positiivisen tuoton aina kun pohjana oleva sijoitusaines eli tässä bondit tekevät negatiivista liikettä eli bondeina madaltavat hintaansa (korkojen noustessa). Pulma vain on, ettei näitä Euroopan markkinalla löydy kuin yksi eli Amundilla, Pariisista. Vaihto on heikko eli siinä voi jäädä paperia käsiin Druckenmilleriä beesatessa.
Kuva
Bondien shorttaamisen aika minusta olisi vaalien mentyä toista vuotta ohi, inflaation alkaessa nousta ja jenkkien liittovaltion alkaessa taas keikkua kassa tyhjänä vekseleitä vaatimassa - vastaus otsikon kysymykseen on siis - ei vielä.
Tätä reaktiota en ymmärrä. Stoxx 600 melkein 2% nousussa aamulla. Trump saa senaatin ja varmaan myös edustajainhuoneiston. Olin varma että konepajat ottaisivat hittiä tuontitulleista.
Kuva
Helsingin nousijat:
Kuva
Ja laskijat tänä aamuna. Kempowerin ja Nesteen ymmärtää.
Odotin myös HEXiin negatiivista reaktiota, kaiken järjen mukaan tämän pitäisi merkitä geopoliittisen riskitason nousua. Markkinalla ehkä sitten kuitenkin mahdollisuudet päällimmäisenä mielessä. Vai?
Videolla puhutaan Trumpin talouspolitiikasta, sekä osakemarkkinoiden vs bond-marketin performanssia. Videon päätelmä oli että molempiin ei saada rallia.
Kun näkee näitä median klikkiotsikoita Trump sitä Trump tätä ja asiantuntija, professori, tutkija, ties minkä höpöttelijän näkemyksiä Trumpin uhkaavan tehdä ties mitä, niin alkaa kaivata diktatuuria, joka kieltää kirjoittelemasta kaikkea negaa julkisesti. Mainostuloista kilpaileva länsimainen media on pilannut itse itsensä.
BIoteknologia- ja lääkealan yritysten osakekurssit putoavat, kertoo uutistoimisto Reuters.
Luottoluokittaja S&P:n bioteknologia-alan yrityksiä seuraava indeksi oli perjantai-iltana Suomen aikaa noin 4,5 prosentin luisussa.
Käytännössä kaikkien isojen lääkefirmojen, kuten Pfizerin, GSK:n ja Modernan, osakekurssi oli laskussa.
Syynä on presidentiksi nousevan Donald Trumpin ilmoitus siitä, että hän aikoo nimittää rokotevastaisen Robert F. Kennedy terveysministeriksi.
Laihdutuslääkkeiden avulla hyvää tulosta tekevän tanskalaisen Novo Nordiskin kurssi oli myös laskussa. Kennedy on kritisoinut edellä mainitun firman Ozempic-lääkettä, koska hänen mukaansa lääke puuttuu ruokavalion seurauksiin muttei korjaa ongelman lähdettä.
Kennedyn prosessoitua ruokaa vastustava linja sai myös valmisruoka- ja virvoitusjuomayhtiöiden kurssit alavireeseen.
https://www.is.fi/nhl/art-2000010843969.html eli Esa Tikkanen on unohtanut maksaa veroja 168te tuloista. Jos on Oy ja laskuttanut niin mitä tuommoisesta tulee keskimäärin? Jos on väärä threadi niin voi siirtää oikeaan.
Mistä johtuen nuo vedonlyöntiyhtiöiden mainoskasvot eivät pyydä palkkaansa bonuksina pelitilille, josta voisivat kotiuttaa rahat verovapaasti EU alueella?
Mistä johtuen nuo vedonlyöntiyhtiöiden mainoskasvot eivät pyydä palkkaansa bonuksina pelitilille, josta voisivat kotiuttaa rahat verovapaasti EU alueella?
Eiköhän Esa nimenomaan ole jotain tällaista yrittänyt, jos kerran verokorttiin ei tuloja ole kertynyt. Oliskin ihan kätevää jos kaikki suomalaiset nostais palkkansa bonuksina Veikkauksen tililtä verovapaasti.
Oon varmaan nyt aivan kassalla, mutta eihän kaikki suomalaiset ole töissä Veikkauksellla?
Ajattelin, että Esa on ottanut palkan suoraan tilille ja jättänyt ilmoittamatta siitä Verottajalle? Jos palkka olisi tullut vedonlyönti/casino bonuksina, joissa helpot kierrätysvaatimukset, niin eikö voitot olisi ollut verovapaita EU alueella?