Varmaa on, että jos Kamala valitaan, ennustettu senaatti asettuu edustajainhuoneen kanssa neliraajajarrutukseen kaikille hallinnon esityksille. Jos Trump valitaan ja republikaanienemmistö repeää suureksi, niin Trumpin taustavoimat - hän on vain keihäänkärki - pääsevät aikaisempia paljon vapaammin ajamaan agendaansa
Erittäin hyvä pointti! Itseni kiinnostaa etenkin, jos/kun Trump valitaan, kuka USA:ssa silloin oikeasti käyttää valtaa? Trump on jo kaikkien omin silmin nähtävästi niin höppänä, että on täysin taustaporukoiden vietävissä näissä käytännön linjoissa. Steve Bannon ainakin pääsi just parahiksi vankilasta. Siihen ryhmään Elon Muskin ja Stephen Miller. Luonnollisesti myös ultrasionisti Miriam Adelson, joka varmasti jotain haluaa sadalle miljoonalleen vastineeksi. Yhtenä tärkeimpänä unohtamatta Project 2025-väkeä. JD Vance sekä tämän lemppariajattelija Curtis Yarvin saavat tietty omat ideansa jollain tasolla mukaan. Yarvinhan kannattaa kehittelemässään Dark Enlightenment-filosofiassaan mm. akselerationismia, eugeniikkaa ja absoluuttista monarkiamallia, jossa megayritysten CEOt olisivat diktaattorien kaltaisia valtiojohtajia ja muuta kevyttä kivaa. Jos edes 25% taustaporukan sakeista visioista toteutuu, lasken USA:n demokratian kannalta jatkossa selkeäksi banaani-tasavallaksi, enkä silloin edes hirveästi asiaa liioittele. Toivottavasti tolkun pään republikaanit pääsisi jotain väliin sanomaan.
Miksi Harris on katastrofaalinen ehdokas? En nyt väitä mitenkään loistavaksi ehdokkaaksi, mutta ymmärtääkseni hänen valintansa olisi aika pitkälle Bidenin linjan jatkoa, josta kyllä jenkkien pitäisi selvitä ihan ehjänä läpi.
Olettaisin pääongelman olevan Harrisin ajama realisoitumattomien voittojen verotus. Ohjelmassa oli myös muuta ikävää, mutta tuo yksinään ajaisi rikkaat muuttamaan pois ja jokaisen, jolla on plussalla olevaa omaisuutta, mahdolliseen ahdinkoon jotta voi maksaa veronsa.
Trump Derangement Syndrooma hallitsee vahvasti sijoittajien keskustelukerhossa. No, on ainakin helpompi olla kun on samaa mieltä kuin 100% vihreistä, ja useimpien persujenkin kanssa. Jos joku meitä suomalaisia vielä yhdistää niin "orange man bad".
Itse kannatan hullumies Trumpia. Mielipiteeni perustuu sataprosenttisesti propagandaan.
Kuva
Kuva
Suomen media on täysin yksipuolinen ja aivopesu toimii verrattomasti. Numerot ovat samanlaisia mm. Norjassa. Pelottavaa.
On myös paljon toimittajia, jotka pysyvät jokseenkin objektiivisena. Vaikkapa Berner Hesarissa, joka kirjoitti vasta kirjankin jenkeistä (semisti noihin woke-aiheisiin keskittyen, ainakin jäärän mielestä). Varmasti päätoimitukset ja yleiset linjat on Trumppia vastaan, mutta vaihtoehtoina on joko vaieta tai sitten kirjoittaa niitä idioottimaisuuksia, jota se koko ajan laukoo. Ei ole mitään Trump derangement syndroomaa, on vain pelkkä normaali, koska Trump on niin pommi. Vai pitäskö niiden uutisoida repeatilla kuinka se silittelee kissanpentuja?
Silver kirjoittaa varsin monisanaisesti, miksi ennakkoäänestysdataan ei juuri kannata nojata. Tätä joku kysyi aiemmin ketjussa.
Early vote returns are highly non-predictive of election outcomes
It’s already accounted for by polls
We don’t actually know who anyone voted for
Predictions based on the early vote have a terrible track record
ovat otsikot. En jaksa kääntää enkä viitsi copypasteta koko maksumuurin takana olevaa epistolaa.
Yksi hilpeä aspekti, joka sotkee dataa, ja jota Nate ei maininnut, on että 2020, Trumpin presidenttikaudella, republikaanit suosittelivat äänestämään vasta vaalipäivänä. 2024, Sleepy Joen kaudella, ne taas suosittelevat ennakkoäänestämistä.
Tämä epäloogisuus voisi jopa pysäyttää jonkun logiikkaan taipuvaisen, mutta 2020 vaalien varastamiseen uskovan.
Republikaaneja ylisamplattiin, mutta huonolta näyttää Kamalalle.
Samat trendit ovat nähtävissä joista kirjoitin jo 3kk sitten. Trumpilla on suuri latinoiden, mustien ja nuorison (18-29) tuki. Trump sai merkittävät nuorisoäänet tässä kyselyssä. Huomasin kanssa että vuonna 2020 Bidenia äänestäneet eivät olleet yhtenäisiä Kamalan äänestämisessä. Trumppia äänestäneet taas äänestävät häntä uudelleen. Sitoutumattomat menivät suunnilleen tasan.
📊ATLAS POLLS - SWING STATES
Harris leads in only one of the 7 decisive swing states for the Electoral College outcome: Wisconsin. Trump's advantage over his opponent is most significant in states such as AZ, NV and NC. The race is tight in the Rust Belt swing states. pic.twitter.com/H0AqUuraoL
Trump maintains a 1.9% lead in the national popular vote, while Kamala Harris's support numbers have remained virtually unchanged since her candidacy was made official.
Olen noudattanut politiikkaa, että tarkastamani oman osion olen jakanut. Tämä on käsittääkseni ainakin semikosher.
Suomalaiset ovat näissäkin vaaleissa lyöneet vetoa. Sijoittaja Aki Pyysing laittoi jokin aika sitten sisään 30 000 euron vedon Kamala Harrisin äänienemmistön puolesta. Pyysing ei siis lyönyt vetoa voittajasta vaan siitä, että Harris kerää koko maassa enemmän ääniä kuin Donald Trump. ”Totesin, että ei Harris välttämättä voita, mutta äänienemmistö tulee. Ajattelin, että kerroin hiipuu vaalien lähestyessä. Analyysi oli muuten hyvä, mutta väärä.” Kun Pyysing löi vedon, Harrisin kerroin oli noin 1,3. Sen jälkeen tilanne Harrisin ja Trumpin välillä kiristyi niin, että samalla vedolla saisi nyt 1,5–1,6:n maastoon ulottuvan kertoimen. Harmittaako Pyysingiä, että hän ei malttanut vielä odottaa? ”Ei niitä kannata harmitella. Voisihan sen vedon sulkea, mutta olen aika toiveikas sen suhteen, että kyllä Harris enemmän ääniä saa.” Pyysing sanoo, että vedot näissä vaaleissa on tällä erää lyöty. ”Poliittisessa vedonlyönnissä se on kertalaakista poikki. Yhdet vaalit, yksi analyysi. Sitten lopputulos ja hyvää yötä. Haluan enemmän turvamarginaalia kuin esimerkiksi pokeripöydässä tai jatkuvassa osakesijoittamisessa tarvitsisin.” Mutta ovatko vedonlyöntimarkkinat tarkempia kuin mielipidemittaukset tai asiantuntijaennusteet?
Markkina on pitkästä aikaa liikahtanut vähän Harrisille päin. Trump 1,63 Harris 2,6. Popular Vote Harris 1,45
Kamala Harris’s winning odds are 46.2 percent and Donald Trump’s are 53.4 percent -Silver Bulletin.
Polleissa ei tapahtunut juuri muuta kuin vakiintumista. Sun Belt menossa pinnalla parilla Trumpille ja Rust Belt nollalla viiva yhdellä pinnalla Harrisille. Gettysburgiss republikaanit ovat +0,6 ja siitä saadaankin Donald J. Duck suosikiksi. Voi olla, että ensi keskiviikkona Kamambla pohtii, että olisi kannattanut sittenkin ottaa John Shapiro (suosittu Pennsylvanian kuvernööri) varapresidenttiehdokkaaksi. Koska jos mennään SIlver Bulletinin osavaltioennusteilla, jää ensimmäinen musta nainen valitsematta USA:n presidentiksi vajaalla yhdellä Pennsylvanialla.
Lisäksi Harris olisi voinut tehdä isänmurhan ja irtisanoutua Sleepy Joesta ja jättää veronkorotukset ehdottamatta. Vaalit voitetaan Kalliossa ja Kumpulassa veronkorotuksia ehdottamalla, mutta ei Amerikassa. Olisihan niitä veroja voinut siitä huolimatta korottaa, jos niin kovasti mieli teki. Ja varsinkin kun ne veronkorotukset tuskin olisivat menneet läpi kongressissa, vaikka Kamambla olisi valittu.
Tulee muuten törkeän jännät vaalit. Kerron rivon jutun vuoden 1992 vaalien ratkaisusta vielä ennen vaaleja. Jos muistan ja jos poliittinen propaganda vaalianalyysin sijaan ei täytä ketjua. Nyt on vaalit niin lähellä, että keskitytään niihin ja julistetaan sitä, miten maahanmuuttajat vievät kaikki työttömyyskorvauksista maksetut verot, sitten taas myöhemmin.
Tai sitten syynä voi olla myös Random Walk. Tästä näkee D-innokkuuden hiipumisen elokuusta, mihin on hyvät syyt: Harrisin ohjelma on kamala ja Sleepy Joe käy aina välillä julkisuudessa. Trump taas vetää proaktiivista kampanjaa, jossa ei jätetä roska-autojakaan kääntämättä. 2/2 pic.twitter.com/7ro8Sa3bv1
Tässä saattaa oikeasti olla jotakin. Tämän gallupin korrelaatio vaalituloksiin on helppo käppyröistä visioida. Ja 2016, 2020 ja 2024 ovat siinä mielessä hyvin vertailukelpoisia vaaleja, että niissä jokaisessa oli ehdokkaana sama raitis tosi-tv-tähti.
Sitten on sellainenkin mahdollisuus, että se "ranskalainen", joka paukutti rahaa Polymarketiin lopetti syystä tai toisesta ampumasta. Näissä spekulaatioissa on se hilpeytenä, että emme saa koskaan varmaa oikeaa vastausta.
Älkää nyt ainakaan miun takia Harrisia kuitenkaan betsatko🫵. Turhan toivon tarjoaminen "omille" on viimeinen asia, mitä haluan tehdä.
Pölymarket tarjoaa sulle helpot hillot Ohiosta. Lebronin tuki Kalkattavalle Kamalalle ei ole missään vaiheessa ollut epäselvää.
Kuva
Ei niin, ainahan se on demokraatteja pressanvaaleissa endorsannut. Vaikkakin vuoden 2022 jälkeen aika vetäytyvästi.
Ehkä enemmän voi vaikuttaa tyyppeihin, jotka ei niin politiikkaa seuraa, mutta urheilua seuraavat ja huomaavat, että Lebron sanoo noin, pitäisiköhän sitten peesata. Onhan tuollakin se 53 miljoonaa seuraajaa.
Edit: Jos tällä on 53M seuraaja, joista 99,9% ei kiinnosta tai eivät voi äänestää tai ovat ko muutenkin äänestämässä Harrisia, niin 0,1% on kuitenkin 53 000 ääntä. Kun se jaetaan vaikka osavaltioiden äänestöjien määrän suhtessa, niin vaa’ankieliosavaltiossa se reilu pari tuhatta Friends-fanin ääntä voi jotain vaikuttaa.
Ainahan demokraatit on näitä julkkisten endorsauksia enemmän keränneet, mutta jotenkin on nyt tullut tunne että on tavallista enemmän muutenkin. Ehkä osa ei ole halunnut puolta kansasta suututtaa, mutta jotkut keränneet rohkeutta ja nyt loppumetreillä lähteneet mukaan kun ilmeisesti läikkyy henkilökohtaisesti tarpeeksi yli.
Tässä on taas yksi niistä tuhansista esimerkeistä millaista soijamedian uutisointi on ollut Trumpista sen 8v nyt. Otetaan lennokas heitto, irroitetaan kontekstista, ja keksitään sumutuksena ison shockvaluen uutisotsikko jolla saadaan trump negatiiviseen valoon. Ja niitä arvokkaita klikkejä uutiseen. Näyttävät sentään alkuperäistä pätkää, kannattaa se katsoa niin yllättäen pointti ja konteksti on eri esim https://x.com/therealZNO/status/1852327938508673148 . Presidentin ei välttämättä pitäisi liian usein olla lennokas puheissaan, mutta voisi myös toivoa että länsimainen media olisi nykyaikana jotain muuta kuin luokkaa neuvostoliiton puoluekoneiston käsikirjoittamat "uutiset".
Enpä nyt tiedä, jopa Tucker Carlsonkin joka tavallisesti komppaa ihan kaikkea, katsoi että nyt Trump päästi sellaisen "saunanhiljentäjän", ettei lähtenyt komppaamaan tätä mukaan tyypillisellä hirnumisellaan.😃
Muuten, Suomestakin lähtee näköjään valtuuskunta Junnilaa myöten valvomaan, että demokratia USA:ssa toteutuu.
Viisi suomalaista kansanedustajaa lähtee tarkkailemaan Yhdysvaltojen presidentinvaaleja, tiedottaa Eduskunnan viestintä.
Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma, joka on myös Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja, johtaa lyhyen ajan vaalitarkkailijoita.
Muut kansanedustajat ovat Vilhelm Junnila (ps.), Ville Kaunisto (kok.), Mika Lintilä (kesk.) ja Ville Skinnari (sd.).
Suomen Etyj-valtuuskunnan puheenjohtaja Kaunisto tarkkailee vaaleja Nevadassa yhdessä Lintilän kanssa, Junnila Michiganissa, Kauma Washington DC:ssä ja Skinnari Kaliforniassa.
Yhdysvaltojen presidentinvaalit järjestetään tiistaina 5. marraskuuta.
Hieman Halla-ahon kaltainen letkautus, mutta valtioiden ykkösnimien ei kuulu puhua kuin Mika ja Pena perjantai-iltana Graalin PATIOLLA muutama makoisan viskiveden jälkeen. Öykkäröinti 👎🏻
Tässä on taas yksi niistä tuhansista esimerkeistä millaista soijamedian uutisointi on ollut Trumpista sen 8v nyt. Otetaan lennokas heitto, irroitetaan kontekstista, ja keksitään sumutuksena ison shockvaluen uutisotsikko jolla saadaan trump negatiiviseen valoon. Ja niitä arvokkaita klikkejä uutiseen. Näyttävät sentään alkuperäistä pätkää, kannattaa se katsoa niin yllättäen pointti ja konteksti on eri esim https://x.com/therealZNO/status/1852327938508673148 . Presidentin ei välttämättä pitäisi liian usein olla lennokas puheissaan, mutta voisi myös toivoa että länsimainen media olisi nykyaikana jotain muuta kuin luokkaa neuvostoliiton puoluekoneiston käsikirjoittamat "uutiset".
Se on jännä miten Trumpin sanomisia pitää muiden aina selittää pois. "Pois kontekstista! Ja vaikka sanoi niin ei se sitä tarkoita!". Please.
Women are dominating early voting in the 2024 election so far, prompting concern among some of former President Donald Trump's allies.
In the swing states of Pennsylvania, Michigan, Georgia and North Carolina, there is at least a 10-point gap between men and women in the early vote. The gender gap was widest in Pennsylvania as of 2 a.m. ET on Thursday, with women accounting for about 56 percent of the early vote, and men for about 43 percent.
Naisäänestäjille tiketillä ovat aborttioikeudet, mutta myös vaikea taloustilanne ja avoimen etelärajan tuomat turvallisuuskysymykset.
Exit polleista tiedetään että valkoiset naiset suosivat pienellä marginaalilla Trumppia. Mustille naisille Trump on kirosana. Latinonaiset äänestävät n. 70/30, mutta se on voinut muuttua näissä vaaleissa.
Vaalien kannalta tärkeimmissä osavaltioissa: Pennsylvania ja Wisconsin ovat pitkälti valkoihoisten osavaltioita. Michiganissa on astetta suurempi mustien vähemmistö. Eli suurin osa ennakkoäänestävistä naisista on valkoisia, mikä on suotuisampi skenaario Trumpille. Lähde: CNN Exit Polls 2016
Kuva
North Carolina & Georgia suosivat paikan päällä ennakkoäänestystä, joka tarkoittaa myös että tulokset saadaan vaali-iltana. Pennsylvania, Arizona ja Michigan suosivat postiäänestystä. Nevada ja Wisconsin ovat 50/50.
Michigan on sallinut uusia lakeja jotka nopeuttavat postiäänestysten käsittelyä. Sen vuoksi tulokset saadaan nopeammin tänä vuonna. Pennsylvanialla tulee taas kestämään pitkään.
In Michigan, a new law gives local elections officials more time to process and tabulate mail ballots, which should help alleviate the logjam that slowed ballot counting in the 2020 presidential election.
Cities and towns with at least 5,000 people may begin processing and tabulating ballots up to eight days before Election Day, while smaller jurisdictions may begin the morning before Election Day.
In Pennsylvania and Wisconsin, for instance, mail ballots are not opened until Election Day, which extends the vote counting process.
Kun tätä tänne jatkuvasti postataan, on taas aika esittää sarjassamme todennäköisesti tyhmiä kysymyksiäni. Mistä hitosta tietää ennakkoäänestäjän olevan Dem/Reb? Kai tuollakin joku vaalisalaisuuden kaltainen on?
Some states provide details about the early votes that are cast, including partisan divisions and age of voters, as well as voting method.
Ja nämä ovat siis tosiaan vain puoluerekisteröinti, eli suoria korrelaatioita ei voi tehdä koska ristiinäänestämistäkin tapahtuu.
Kuuntelin Forbesin haastattelun jossa politiikan professori sanoi että ennakkoäänestämisestä tehtävät exit pollit kuuluvat hänellä salassapitovelvollisuuden piiriin.
Teemana on siis kuitenkin se että miesten pitää tulla isoin joukoin äänestämään vaalipäivänä jos Trump haluaa parantaa mahdollisuuksiaan. Se olisi Trumpille erittäin kiusallinen tilanne jos naiset lopulta ratkaisisivat nämä vaalit hänen tappiokseen.
NC:n ja Georgian ennakkoäänet voivat taas näyttää korrelaatiota siitä mihin suuntaan naiset äänestivät. Niiden tulokset saadaan ensimmäisten joukossa vaalipäivänä:
Kuva
Tuollaisiin asioihin kiinnittäisin huomiota kun täälläkin on kyselty live bets-vihjeitä.
Molemmilla ehdokkailla viikonloppuna kampanjatilaisuudet muutaman korttelin päässä toisistaan Milwaukeessa, mielenkiintoista nähdä miten kummatkin onnistuvat vetämään yleisöä.
Kun tätä tänne jatkuvasti postataan, on taas aika esittää sarjassamme todennäköisesti tyhmiä kysymyksiäni. Mistä hitosta tietää ennakkoäänestäjän olevan Dem/Reb? Kai tuollakin joku vaalisalaisuuden kaltainen on?
Ei ollenkaan tyhmä kysymys. Voin kertoa oman kokemukseni. Äänestin tällä viikolla USA:n presidentinvaaleissa ennakkoon postitse. Prosessi meni seuraavasti. Kännykällä oman äänestyspiirin nettisivuille ja siellä rekisteröidyin äänestäjäksi. Rekisteröintilomakkeeseen piti täyttää nimi, osoite ja syntymäaika. Samalla piti ilmoittaa onko demokraatti, republikaani vai puolueisiin sitoutumaton äänestäjä. Mitään pankkitunnistautumista tai vastaavaa ei tarvitse käyttää. Kuka tahansa, joka tietään nimeni, osoitteeni ja syntymäaikani olisi voinut tehdä rekisteröitymisen puolestani.
Alle viikossa postilaatikkoon tippui äänestyslippu ja palautuskuori. Itse äänestyslippu on suhteellisen iso verrattuna Suomen vastaavaan. Rasteja piti laittaa ruutuun yli 20 kappaletta. Presidentin lisäksi piti valita kongressiedustaja, paikallisia osavaltion edustajia, useampi tuomari ja muita osavaltion virkamiehiä. Valmis äänestyslippu laitetaan kuoreen, joka pitää allekirjoittaa ja päivätä. Kuoressa on valmiiksi printattuna äänestäjän nimi ja osoite. Mitään vaalisalaisuutta ei ilmeisesti ole, koska vaalivirkailija joka avaa kuoren näkee heti olenko äänestänyt Harrisia vai Trumpia.
Kirjeen voi palauttaa postitse tai äänestämiseen tarkoitettuun laatikkoon, joita löytyi esim. paikallisesta kirjastosta. Suomeen verrattuna ennakkoäänestäminen on todella helppoa. Ei tarvitse näyttää henkilötodistusta missään vaiheessa, eikä myöskään tarvitse kohdata vaalivirkailijaa missään vaiheessa.
Kiitos. Oikein hyvä vastaus. Itse ainakin opin tästä hiukan uutta. 👍
Republikaanien väitteet "systeemiongelmista" eivät siis ole ihan keksittyjä. En usko "vaalien varastamiseen" mutta onhan tuo hiukan erikoiselta kuulostava järjestely.
Kun tätä tänne jatkuvasti postataan, on taas aika esittää sarjassamme todennäköisesti tyhmiä kysymyksiäni. Mistä hitosta tietää ennakkoäänestäjän olevan Dem/Reb? Kai tuollakin joku vaalisalaisuuden kaltainen on?
Ei ollenkaan tyhmä kysymys. Voin kertoa oman kokemukseni...
Osaatko sanoa, miten USA:ssa valvotaan, että henkilö ei äänestä kahdesti? Johtaako ennakkoäänestysrekisteröityminen itsessään jo siihen, että et voi äänestää vaalipäivänä paikan päällä, vai pystytkö edelleen halutessasi olemaan äänestämättä ennakkoon, ja käymään äänestämässä?