En vaan ole pystynyt olemaan lisäämättä tänään taas tuhdisti. Positio miinuksella nyt noin 38,91% pinnaa lisäysten jälkeen ja kattaa jo noin 60% koko salkun omasta pääomasta. Iso lovi jo tähän mennessä, mutta kun kerta mitään merkittävää oleellista tietoa ei ole ulkona, niin pakko ottaa näkemystä.
Juu. Voihan olla, että olen arvoinut pitkän ajan näkymän metsään. Ilman riskiä ei ikinä mitään saa ja tässä alkaa olemaan tuottopanos suhde kohdillaan. Riskiä on, mutta uusi pilkki on asetettu 32 kruunuun. 37 tuli taas lisää turskaa sisään.
Luulisi tosiaan -50% maistuvan myös. Johtoryhmässä vaikuttava operatiivinen johtaja Annette Kumlien osti vielä tammikuun lopussa 67,xx kurssiin parillakymmenellätuhannella eurolla ja ostellut myös pitkin viime vuotta. Kumlienilla näyttää olevan CFO taustaa, joten ei pitäisi olla kai mikään tampio taloudellisten realiteettien arvioinnissa. Kaikilla jorylaisilla muuten olemattoman vähän osakkeita, esim. Rubiolla 56.720kpl.
Onko nyt sellainen ikkuna että sisäpiiri voisi ostaa?
Tätä ei käsittääkseni voi varmasti tietää. 30pv ennen tulosjulkistusta hiljainen kausi, eli silloin kaupantekoa rajoitettu. Jos sisäpiirillä tietoa sellaisesta tapahtumasta, jolla voi olla vaikutusta kurssiin, ja jota ei ole vielä julkistettu, niin eivät voine käydä kauppaa kunnes tieto on julkistettu kaikkien saataville. Isot yritysjärjestelyneuvottelut jne. taitavat olla sellaisia, jotka voivat pitää johdon kädet sidottuina suuren osan vuodesta. Toki tämä COO osti viime kuun lopussa, eli silloin oli ikkuna varmuudella auki, toki osakkeen hintakin vähän erinäköinen kuin nyt.
Nordnet kertoi viime perjantaina sijoitusvakuutuksensa top 10 omistukset pääoman mukaan. Yllätyksenä Intrum oli sijalla 6. Nonnerotkin tankanneet korkeisiin hintoihin (perjantaina 53 SEK ja suurin osa pakosti huonommilla).
Itse pysyn edelleen erossa shorttien lisättyä vielä.
Joka päivä tulee lisää osakkeita kun ostaa aina 4-5 kruunua alempaa. Uutta kalaa haetaan nyt 30. Turskaa on muuten nyt tavanomaista enemmän. Jos tämä ei mene nurin, niin profit on pitkässä juoksussa kohdillaan.
Onko nyt sellainen ikkuna että sisäpiiri voisi ostaa?
Tänään ilmoitettiinkin ensimmäisestä sisäpiirin ostosta, kuten ylemmässä viestissä kerrotaan. Selailin nopeasti ruotsalaisen Placeran foorumia ja siellä spekuloitiin, että sisäpiiri ei saanut ostaa ennen kuin uutinen bondien ostosta julkaistiin.
Samalla foorumilla puhuttiin (en tarkistanut, eikä keskustelu siellä ole yhtä laadukasta kuin Sijoitustiedossa), että operaatiivisen johtajan vuositulot 2022 olisi ollut julkisten verotietojen perusteella noin 10 miljoonaa kruunua, joten siihen nähden tuo alle 0.2 miljoonan kruunun ostos on karkkirahoja.
Dagens Industri: Nordic Capitals kurskraschade kredithanteringsbolag Intrum fortsätter nedåt i intensiv handel efter måndagens historiska kurskollaps. De korta positionerna ökar ånyo i den kraftigt skuldsatta skuldindrivaren Intrum. På torsdagen seglade man upp som börsens näst mest blankade bolag.
Kertoisiko joku ystävällisesti tämän toukokuussa 2021 kurssilla 301,40 SEK myydyn ja nyt kaksi ja puoli vuotta myöhemmin kurssiin 35,08 SEK ostettavan, eniten shortatun osakkeen suosion syyn. Alla viiden vuoden kurssi.
Osakkeen kurssiin suhde kirja-arvoon on 0,26 ja käyttökate EBITDA on 67,21 SEK. Myyntituotot (revenue per share ttm) osaketta kohden ovat 164,71 SEK, mutta siitä ei jää mitään jäljelle kun laimennettu osakekohtainen tulos (diluted eps) on -30,41 SEK.
Taseen kassassa on rahaa osaketta kohden 31,27 SEK, mutta velkalasti eli total debt/equity on murhaava 319%. Osakkeen kirja-arvo (book value per share) on 138,99 SEK.
Korkomenot kaksinkertaistuivat 2,1 miljardista kruunusta 4,4 miljardiin kruunuun ja samalla nettotulos vaihtui 3,1 miljardin kruunun tuotosta 4,0 miljardin kruunun tappioon. Niin vaihtui myös osakekohtaisen tuloksen merkki.
Kassa pysyy hallinnassa, mutta velkapositioita uusitaan.
Edellisvuosi näyttäisi olleen kuoppavuosi, josta viime vuonna ei selvitty ja kuluva näyttäisi olevan tuskaa täynnä.
Analyytikkojen tulosarviot (dollareina, yahoo Finance) ovat laskeneet samaa rataa kuin toteumatkin eikä mitään valoa vielä ole näkyvissä.
Affarsvärlden arvioi pitelemätöntä tilannetta pääomapäivien tienoilla seuraavasti: Huvudfrågan var hur inkassokoncernen tänker hantera sin alltmer ohållbara skuldsättning. Utgångsläget är svårt En nettoskuld på 59 mdr kr mot ett börsvärde under 9 mdr. Det gör en emission svår att svälja. Ett fritt kassaflöde som med nöd och näppe täcker ersättningsinvesteringar för att bibehålla vinstnivån och Intrums utdelning. Inget blir kvar för amortering.
Tästä ei ole asian tila parantunut puolessa vuodessa:
Dagens Industri 7.1.2024: Carnegie sänker riktkursen för Intrum till 37:40 kronor, vilket motsvarar tisdagens stängningskurs, från 69 kronor. Rekommendationen behåll upprepas.
Ei ole ala hyvässä huudossa muuallakaan Euroopassa
Intrumin on nostanut tikun nokkaan se, etteivät huonosti hoidetut luotot ole olleet kovin hyvä business viime vuosina. Heikkojen luottojen ostajilla on pulmana se, että niillä on itsellään liikaa velkaa.
Intrumia ei juuri auta se, että se möi miljardin euron lainanyytin jenkkiläiselle Cerberukselle. Intrum saa näistä noin 0,7 miljardia euroa käteistä, 35% eli kolmanneksen salkkuosuuden uudesta yhteisomistuksesta ja viiden vuoden hoitosopimuksen. Käteinen menee velkaisuuden vähentämiseen.
Siinä tosiasiassa, että velanperijän velkapääomalla tehdyt huonojen luottojen hankinnat ovat edellyttäneet Kerberoksen eli yhden kovaluisimman perintäyhtiön apua sen heiluessa nyt Manalan portilla, on joidenkin mielestä vinoa huumoria.
Intrumin osake on laskenut viidentoista vuoden alhaisimpaan arvoonsa. Italian suurin velanperijä DoValue pärjää hiukan paremmin. Sitä rasittaa espanjalaisten velkojen alaskirjaukset, jotka ajoivat sen kurssia alas viime viikolla.
Velkaisuusaste ei ole helpottanut asiaa. Euroopan pankkien hoitamattomien luottojen määrät ovat olleet pienimmillään, sillä niiden taseita on puhdistettu finanssikriisistä asti. Perintäyhtiöille ei ole tarjolla hyvälaatuista ostettavaa.
Korkeammat korot alkavat vahingoittaa europpalaisia luoton ottajia. Intrumille luottojen myynti helpotti sen omien lainojen uudelleen järjestelyä, mutta toisaalta tuottavien luottojen myynti jätti Intrumin oman velkaisuuden korkeammaksi nettovelkaisuuden noustua arvosta 4,4 arvoon 4,6 kertaa cash ebitda.
Näkymä lyhyellä aikavälillä eteenpäin ei ole kovin valoisa.
The outlook remains tough. Leverage ratios will have to be reduced from organic cash generation, notes Johan Ekblom of UBS. A target to hit 3.5 times has already been pushed back by a year, to the end of 2026. Intrum must cut costs to make up for lower-than-expected collections. Shares trading at a record low of five times forward earnings suggests the market doubts its ability to make good.
Nordean 26.1.2024 päivätyn analyysiasiakirjan mukaan Intrumin vapaa kassavirta ei kyllä anna pariin vuoteen mitään helpotusta sijoittajan osinkosaatavatuskaan.
Intrum voi maksaa osinkoa vasta kun velkasuhde on alle 3,5
Itselläni ei ole tätä, mutta sen hintataso laittaa miettimään olisiko aika kahmaista. Vastatekijänä on haluaako odottaa vuoden...pari velkasuhteen asettumista alle 3,5:n ja hinnan nousemista.
Joten mistä kumpuaa juuri tähän hetkeen tämä buy-the-dip into? Onko aitoja teknisiä signaaleja vai onko siinä vain helmikuun ajankohdan eli Runebergin tuomaa skandiromanttista vaikutusta:
Vertasin lukuja Q4 ja näihin lukuihin on vaikea päästä. Joka tapauksessa Investing Cash Flow:n osalta Intrum on ilmoittanut ostavansa sisään per kvartaali 500 miljoona sek saatavia ja tämä on tehtävä jotta ERC ei ota liikaa osumaa. Q4 lukujen perusteella 5.114 sek noin puolittuu ja koska uusia investointeja ei enää tehdä niin Investment in Associated Companies / Subsidiaries noin 2.300 sek poistuu. Vuonna 2024 Investing Cash Flow pitäisi olla ilman Cerberustakin huomattavan positiivinen ja sen seurauksena myös velka vähentyä.
Financing Cash Flow painaa nousseet korkokulut mutta sekin laskenee koska osinkoja ei enää makseta ja korkokulut vähentyvät 570 miljoonalla sekillä Cerberus kaupan seurauksena. Toki tämä johtaa siihen, että myös tulot vähentyvät merkittävästi.
”Viel’ uusi päivä kaikki muuttaa voi.”
Cerberuksen kauppa johtaa siihen, että karkeasti ERC laskee noin 50 miljardiin sekin. Tämä vastaa suunnilleen Intrumin pankkilainoja kaupan jälkeen. Holviuksen sijoitusteesi perustuu siihen, että ERC on kunnossa ja tällä sekä servicing tuotoilla pitkässä juoksussa velkaantumisaste painetaan niin alas, että markkinoita saadaan taas rahaa järkevillä ehdoilla. Osinkoja on turha odottaa about 3 vuoteen mutta prosentit ovat kunnossa mikäli servicing tuottoja ja marginaalia onnistutaan parantamaan.
Olisiko n. 90%:a kiinteää, mutta tulevaisuuden uudelleenrahoitustarpeethan tässä ovatkin se kysymysmerkki. Eli hikinorot varmasti vähenevät Intrumin toimistolla, jos korot laskevat.
XS2566291865 / v. 2028 bondin kuponki on 9,25% ja hinta noin 69. Näitä jos Intrum ostaa takaisin (mikäli mahdollista) niin fiksu veto ja rahoitusasema paranee.
69 pinnaa on kiinteää nettoveloista. Määrä tulee olennaisesti kasvamaan kaupan seurauksena koska kauppahinnalla maksetaan RCF pois niin paljon kuin pysytytään.
Kuinka korkojen nousu on sitten tuhonnut tuloksen jos lainoista suurin osa on kiinteällä korolla? Ilmeisesti uutta lainaa on pitänyt ottaa korkojen jo noustua mutta miksi? Onko vanhoja lainoja erääntynyt huonoon ajankohtaan vai onko otettu uutta lainaa korkealla korolla millä on ostettu jotain roskaa?
Kuinka korkojen nousu on sitten tuhonnut tuloksen jos lainoista suurin osa on kiinteällä korolla?
Velkaa on tullut määrällisesti lisää. RCF korko ei ole kiinteä. Velkaa on maksettu takaisin siten, että RCF koko on kasvanut ja lisääkin lainaa on otettu kuten term loan korkella korolla.
Ilmeisesti uutta lainaa on pitänyt ottaa korkojen jo noustua mutta miksi?
Tänä vuonna mm. jotta on ostettu Haya, Arrow, Ophelos ja e-collect sekä iso kasa saatavia mm. Arrowilta. Seurauksena on mm. se, että liikevaihto servicing puolella on kasvanut.
Onko vanhoja lainoja erääntynyt huonoon ajankohtaan vai onko otettu uutta lainaa korkealla korolla millä on ostettu jotain roskaa?
Aika näyttää. Itse en usko, että ainakaan Haya ja Arrow olisivat roskaa. Näillä on saatu kasvatettua markkinaosuuksia Uuno Espanjassa sekä Saarilla. Ophelos ja e-collect ovatkin sitten asia erikseen vaikka niihin on ladattu paljon toiveita. Isossa kuvassa aikasemmin on ostettu isolla kädellä roskaa kuten Savoy. Nykyinen ERC ei kestä isoja alaskirjauksia. Edelleen pitää muistaa, että jos tähän sijoitaa, niin toiminnan luonteeseen kuuluu, että velkaa käytetään ja sillä ostetaan epäkurantteja saatavia murto-osaltaan niiden alkuperäisestä arvosta.
Olisi kyllä mielenkiintoista kuulla perustelut SEB:lta 19.12.2023 73 SEK ja 9.2.2024 40 SEK tavoitehintojen muutokselle
Edit:
SEB Analys Needs access to the bond market With its bonds trading at deep discounts and its CDS spiking to unprecedented rates, the bond market is starting to lose faith in Intrum. We underestimated that it could lose access to the bond market and see a liquidity issue brewing by Q3/25. While we think Intrum has some time to improve its earnings and receive help from lower policy rates, we downgrade to Hold (Buy), as we see too many uncertain assumptions for Intrum’s (likely higher) future COE. Uppdaterad 2024-02-08 Analys Investeringsidé Intrum is overleveraged and the bond market is signaling significantly higher funding costs for the upcoming refinancing of outstanding bonds. CDS spreads, meantime, are suggesting an elevated risk of default. Although the economic squeeze on European consumers is likely to result in many debt portfolios becoming available, we believe collection times will lengthen. However, we believe Intrum will deleverage to 3.5x by end of 2026, which should be seen as positive by the market. Värdering Our target price is based on a DCF valuation. Risker If Intrum is not able to find new funding, either through the bond market or bank loans, we see a potential liquidity issue by Q3 2025. Additionally, if EUR/SEK rate were to move unfavourably it would become increasingly expensive for Intrum to repurchase its debt and deleverage the company. On the upside, central banks looks likely to cut policy rates in 2024-25, which will help earnings. Moreover, Intrum has launched a cost saving programme to improve adj. EBIT margins ahead. Uppdaterad 2024-02-08
Overall, Intrum is now priced for bankruptcy and is incredibly cheap at less than one time EBITDA, but I don’t see a bankruptcy happening too much, due to the deleverage from the positive EBITDA. My opinion is that everything will recover - but as usual, and especially for a financial company, I could be wrong.
The risk is that the deleveraging does not happen because debt goes down but the EBITDA goes down as much (or more) due to the depletion of the investment portfolio which is like reserves, and that servicing does not grow enough.
Intrum has historically been very resilient, so I am quite optmistic.
However, the markets and bond markets are saying something, and while I love being contrarian, being against the bond market is something else, another level of stubbornness and risk taking. On the other hand, nothing has changed in the company for the bond market to crash;
It did not fall after the earnings
Not after the sale of assets
But it fell after a note from S&P downgrading the company, causing a flows of sales.
They did not analyse the company themselves, but sold on a notation.
In conclusion, I could maybe add one more time to the position because of the deep value. It trades at a forward PE or 3 and 2025 PE of 2, according to analysts.
In any case, money management has to be measured as to not buy too much into a potential value trap.
Mitä tarkoittaa käytännössä, että markkina-arvon 4miljardia firma on hinnoiteltu konkurssiin?
Sitä, että markkina-arvo voisi olla 4 miljardia euroissa eikä kruunuissa, kuten nyt, mikäli tätä velkakriisiä ei olisi.
Intrumin avainluvut Dagens Industrin sivuilta:
Kun markkina hinnoittelee osakkeen hinnan neljäsosaksi omasta pääomasta (P/eget kapital = 0,25), se tarkoittaa, että markkina uskoo yhtiön johdon ja nykyisen menon hävittävän kolme neljäsosaa yhtiön omaisuudesta lähitulevaisuudessa.
Samaa sanoi SEB-pankki perjantaina:
Intrum vänder ned igen – SEB varnar för likviditetsbrist
Intrum rekylerade upp i torsdagshandeln efter att ha noterat åtta raka nedgångsdagar. På fredagen fortsätter dock aktien att pressas kraftigt i spåren av att SEB slopat sitt köpråd. Storbanken varnar för att inkassobolagets kan få likviditetsproblem under nästa år om inte saker förändras.
Useamman muunkin analyytikon arvio on, että Intrum tulee olemaan maksukyvytön eli konkurssikypsä kuuden kvartaalin kuluttua eli Q3 2025 aikana elleivät asiat muutu. Siksi varovasti askellettava.