23.5.2023 - 09:19

Antti Hyppänen

+2123
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
761

Ethereumin perustaja Vitalik Buterin avasi sanaisen arkkunsa ja varoittaa uudessa blogipostauksessa (https://vitalik.ca/general/2023/05/21/dont_overload.html) aiheesta re-staking.

Re-staking on nimensä mukaisesti optio Ethereum-validaattoreille hyödyntää Ethereum-verkon stakea myös muiden protokollien turvaamiseksi ja tienata sitten lisää steikkauspalkkioita. Yksi vaihtoehto olisi myös, että Ethereum-validaattorit toimisivat Chainlinkin roolissa ja tarjoaisivat esim. data- ja kurssisyötteitä.

Proof of Workin puolella on tehty myös merged miningia, esim. Litecoin + Dogecoin yhdistelmä. Ideana on hyödyntää ison lohkoketjun hashratea pienen lohkoketjun turvaamiseksi, joka olisi muuten haavoittuva 51%-hyökkäyksille.

Vitalikin viesti on selvä: tämä on huono idea, ja voi johtaa todella suuriin ongelmiin ja konfliktiin validaattoreiden välillä. Aikamoinen "blast from the past" siinä mielessä, että Ethereum syntyi myös sosiaalisen konsensuksen kautta 2016, kun lohkoketju haarautui The Dao -hakkeroinnin jälkeisen rollbackin vuoksi. Voisiko re-staking ajaa projektin uudelleen tällaiseen tilaan?

Tässä haiskahtaa hieman Ethereumin oma "Ordinals-ongelma". Bitcoin-maksimalistit ovat kiehuneet koko kevään, kun osa käyttäjistä on hyödyntänyt protokollan uusia mahdollisuuksia ja tukkinut lohkoketjua JPEG-kuvilla. Tämä on open source -protokollan haittapuoli ja sama koskee myös Ethereumia.

Vitalik, tai kukaan muukaan, ei voi estää tietynlaisten client-softien rakennusta. Re-stakingin keskiössä on Eigen Layer (https://www.eigenlayer.xyz/) -teknologia. Aihe on alkanut nousta pinnalle tässä toukokuun alussa, mutta itse en ole vielä ehtinyt siihen syvällisemmin tarttua.

0
0
23.5.2023 - 13:09

Casteliero

+6692
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2208

Nyt vähän haiskahtaa, että olet seurannut tuota asiaa Bitcoin yhteisön kautta. Ensinnäkin Ethereum ei syntynyt 2016 forkin seurauksena. Ethereumin white paper tuli jo muistaakseni 2014 ja 2015 syntyi Ethereum. Tuossa forkissa tapahtui vaan konsensusforkki, jossa Charles Hoskinson oli katkera Ethereum yhteisölle, jossa itse oli aiemmin ollut synnyttämässä Ethereumia, sekä Ethereum Foundationin johdossa. Charles oli ajautunut riitoihin ja ajoi "code is law" propagandaa, sekä jatkoi vanhan Ethereum-ketjun ylläpitämistä, sekä "kehittämistä". Kehittäminen on heittomerkkien sisällä, koska mitään järkevää siellä ei koskaan kehitetty, vaan Charles siirtyi kehittämään Cardanoa.

Kiinnostaa myös tietää, miten tätä eigen layer ja re-staking tilannetta voi verrata DAO:on? Tarkoitatko, että jos joskus tapahtuu jokin hakkerointi tuossa, niin tehdään rollback? Se on aika kaukaa haettua. Vai Vitalik vihaa tuota re-stakingia niin paljon, että haluaa tehdä rollbackin tilaan, jossa eigen layeriä ei ole? Se on vielä kauempaa haettua. Vai miten tuo liittyy DAO:n tilanteeseen?

Niin kuin sanoit, niin Vitalikin mielipiteellä ei ole väliä tässä asiassa. Toki Vitalikin sanomisilla on vähän enemmän painoarvoa, kuin useimpien muiden sanomisilla, mutta ei se mikään diktaattori ole. Ja kyllä Vitalik on aiemminkin kritisoinut erilaisia asioita, mitä Ethereumissa tapahtuu, ilman että mitään niille asioille tehdään. Bitcoin maksit haluaa vaan hämmentää soppaa tässä ja tehdä asiasta isomman kuin se on. Jos ja kun eigen layer palvelu rakennetaan, niin ei Vitalik sille mitään voi, tykkäsi siitä tai ei.

Minun mielestä eigen layer on hyvä idea ainakin näillä nykyisillä tiedoilla asiasta. Ether tarjoaa kolikkona parasta turvaa kaikista kryptoista steikkaukseen ja kuten aiemmin olen sanonut, niin minusta sen pitäisi nimenomaan olla turvallisuuskolikko. Sen pitäisi tarjota sitä turvaa myös muilla proof of stake projekteille Ethereumin päällä mahdollistamalla re-staking. Ja edelleen olen sitä mieltä, että ehkä se paras malli olisi, että Ether olisi pääasiassa steikkaus-kolikko, stable coinit/CBDC:t käyttökolikoita ja projektien omat tokenit osakkeiden tapaan omistusosuuksia ja governance tokeneita. Toki silloin ne projektien omat kolikot olisi käytännössä securityjä.

Ja BTW, miten nykyään lainataan tekstiä tässä uudessa foorumisoftassa? Pitääkö lisätä ne samat quotet eteen ja loppuun vai miten tämä toimii?

1
0
23.5.2023 - 19:16

Antti Hyppänen

+2123
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
761

Toi The DAO oli ehkä vähän huono esimerkki, ja ehkä tässä vähän sekottuu myös kaksi asiaa. Poimin sen, kun tuli parissa keskustelussa vastaan ajatus yleisesti siitä, että mitä jos joku Ethereumin päälle rakennettu tärkeä protokolla tai Layer 2 kosahtaa syystä tai toisesta? Yksi esimerkki taisi olla, että mitä jos esim. Chainlink pystyttäisiin manipuloimaan väärään datafeediin minkä vuoksi 1000+ DeFi-apin käyttäjille aiheutuisi tappioita. 

Mä en ollut vielä skenessä 2016 vaan vasta vuotta myöhemmin. Mutta olen ymmärtänyt, että syy Ethereum-splittiin oli nimenomaan se, että taloudelliset tappiot olivat suhteellisesti niin suuret. Dollareissa mitattuna toki nykyiseen verrattuna ihan peanuts, mutta silloiseen Ether-varantoon suhteessa iso ongelma. Tuo ei siis ollut suoraan re-staking juttu vaan vähän aihetta sivuten, että mitä jos tällainen tilanne tapahtuisi uudelleen Ethereumin kohdalla? Millainen sosiaalinen paine olisi rollbackille ja mitä tapahtuisi.

Mulle ei ole vielä ihan teknisesti täysin selvää se, että miten mahdolliset re-staking ongelmat ja jonkinlainen splitti konsensuksessa voisi sitten säteillä myös Ethereum L1:en konsensukseen, mutta näin tuota on yritetty selittää ainakin. Bankless-kanavalla taisi olla tästä joku haastattelu parin viikon takaa joka täytyy kahlata läpi.

Mielenkiintoista tässä ja Ordinals-keskustelussa on se, miten ensimmäistä kertaa ollaan mun mielestä näiden "kahden suuren" kanssa ajauduttu tilanteeseen, jossa ikään kuin kehitys uhkaa "karata hallinnasta". Bitcoinin tapauksessa ehkä vielä räikeämmin sinänsä tylsä Taproot-päivitys avasi melkoisen Pandoran lippaan ja toi shitcoin-kasinon Bitcoin-lohkoketjuun. Ethereumin kohdalla nyt vasta keskustelu on ilmeisesti alkamassa, että onko re-staking hyvä juttu vai ei.

Saa nähdä aletaanko tulevina vuosina käydä tosissaan keskustelua tästä (tai muista ominaisuuksista) sillä idealla, että protokollan päivityksiä halutaan peruuttaa. Onhan tuota kovimmat Bitcoin-maksit jo väläytelleet, että nyt pitäisi tehdä päivitys, jolla estetään tuo Ordinals-protokollan witness-datan hyödyntäminen nykyisellä tavalla.

0
0
23.5.2023 - 20:49

Antti Hyppänen

+2123
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
761

Laitetaas tännekin kysymys kuumasta aiheesta eli tekoälystä. Ovatko palstan jäsenet alkaneet hyödyntää tekoälyä (esim. ChatGPT) jollain tavoin kryptovaluuttoihin liittyen? Esim. analysoimaan kurssidataa, pyytäneet sitä koodaamaan esim. treidaustyökaluja tai ihan informaation keräämisessä. 

Oma vinkki on se, että AI on loistava työkalu tiivistämään asioita simppelillä tavalla. Voit antaa sille copy-pastena transcriptin esim. tunnin mittaisesta youtube-haastattelusta ja pyytää sitä tekemään vaikka minkälaisen tiivistyksen. Tai jostain monimutkaisesta teknologiasta kertovasta artikkelista. Tuossa voi säästää paljonkin aikaa, kunhan muistaa myös kahlata useita lähteitä koska tekoäly tekee edelleen ihan liikaa virheitä.

Edit: nyt kun web browsing alkaa yleistyä, AI:n avulla voi löytää ties mitä trendejä.

0
0
23.5.2023 - 22:25

Casteliero

+6692
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2208

Tuon DAO:n suhteen liikkuu kyllä ihan älyttömästi erilaista mielipidettä ja tietoo asiasta. Bitcoin piirissä tuo narratiivi on just yleistä, että Ethereumin perustajien ja valaiden rahat oli menossa, niin sen takia se rollback olisi tehty. Mutta se on väärä näkemys asiasta. Enemmän siinä vaikutti se, että siinä oli suhteessa Ethereitä hakkerilla liian iso määrä. En muista nyt tarkalleen, että saiko se jonkun 14 tai 16 miljoonaa Etheriä, vai oliko se 11, mutta kuitenkin reilusti yli 10% kierrossa olevista Etheristä.

Eli raha ja dollarimäärät ei liittynyt siihen mitenkään, vaan se että yhdellä, vihamielisellä, taholla olisi ollut noin paljon Ethereitä omistuksissa. Tuo olisi mahdollistanut tuolle hyökkääjälle hyökätä useallakin eri tavalla Ethereum-projektin kimppuun ja mahdollisesti jopa tuhota sen. Sillon oli jo tietty roadmapissa steikkaus ja oletettiin virheellisesti, että 2017-2018 oltaisiin siirrytty steikkaukseen ja jos näin olisi käynyt, niin tuo hakkeri olisi voinut tehdä noilla kolikoillaan mahdollisesti 51% hyökkäyksen. Melkein pystyisi vielä nytkin tekemään. Ja samoin olisi pystynyt tuhoamaan käytännössä melkein kaikki ICO:t ICO-huuman aikoihin ostamalla vaan kaikki tokenit pois eri projekteista.

Mutta se toki sopii hyvin Bitcoinistien narratiiviin tuo taloudellinen tappio Ethereumin kehittäjien jne osalta ja sitä ne muista aina rummuttaa kun vaan mahdollisuus koittaa. Ethereum Classic syntyi sitten, kun pieni osa Ethereum yhteisöä Charles Hoskinsonin johdolla, oli sitä mieltä että code is law, ja jos hakkerointi on tapahtunut, niin se pitää hyväksyä. Ja tuohon vaikutti myös tietty se Hoskinsonin katkeruus Ethereumin kehittäjiä kohtaan. Se ei ollut kovin suosittu hahmo Ethereumin piirissä, kun kukaan ei odottanut vanhan ketjun jäävän elämään, mutta Charles olikin saanut taakseen jonkin verran mainareita ja Poloniexin listaamaan Ethereum Classicin. Sen jälkeen jokainen Ethereumin omistaja sai tietty myös nuo Classicit ja suurin osa kävi myymässä ne pois ja ostamassa niillä "oikeita" Ethereitä, minä mukaan lukien.

Ja vaikka Bitcoinistit ovat sitä mieltä, että jos noin on kerran toimittu, niin silloin se voi tapahtua myös uudestaan. Mutta ei se enää voi tapahtua, jos ei oikeasti tule jotain protokolla-tason bugia, joka uhkaa tuhota koko Ethereumin. Enää ei pystytä hakkeroinnista rollbackejä tekemään. Tuosta DAO:n rollbackistäkin oli silloin aiemmin äänestys ja itsekin siinä äänestin sen puolesta, koska oli jotain pari sataa Etheriä DAO:ssa kiinni ja halusin ne tietty pois. Nykyisin tuollainen olisi jo äärettömän vaikea toteuttaa, tai saada läpi.

Ja mitä tuosta re-stakingistä tai eigen layeristä, sekä siitä riskistä itse olen ymmärtänyt, niin ilmeisesti se menee jotakuinkin niin, että jos on re-steikattu vaikka jotain oraakkelia ja sitten tuossa tapahtuu jokin ongelma, että data on korruptoitunutta vaikka. Tai sitten tehdään 51% hyökkäys. Niin silloin se enemmistö data on sitä väärää dataa, ja "oikea" data alkaa kokea slashingiä. Eli niitä oikean datan syöttäjiä aletaan rankaista ja poistamaan heidän steikatut Etherit. Ja tämä aiheuttaa riskin L1 Ethereumille, koska väärän datan syöttäjät saa enemmistön ja ketjun haltuun. Mutta en tiedä lähteekö tuo siitä oletuksesta, että 100% steikatuista Ethereistä joutuu sillon steikkaamaan myös tuon oraakkelin, koska jos sitä steikkaa vaikka 10% steikatuista Ethereistä ja niistä vaikka 60% on sitä väärän datan syöttäjää, niin se on silti vain 6% kaikista steikatuista Ethereistä, eikä se minusta aiheuta silloin riskiä Ethereum-ketjuun.

Mutta tuo on siis ihan täysin mutua minun osalta nyt, koska en ole tarkemmin perehtynyt asiaan. Voin olla ihan täysin väärässä tuon asian kanssa, mutta uskon että tuosta asiasta nyt lähiaikoina tullaan keskustelemaan paljonkin ja silloin ehkä itsekin saan enemmän selkeyttä tuohon, miten tuo toimii. Mutta noin lähtökohtaisesti pidän asioita, jotka on tulevaisuuden potentiaalisia riskejä, asioina jotka tullaan ratkaisemaan myöhemmin. Ne nopeat riskit, jotka tulee yllättäen ja huomaamatta, niin ne minua huolestuttaa. Jos riski nostetaan pöydälle ja siitä keskustellaan, niin yleensä niihin ratkaisu myös löytyy/on löytynyt. 

EDIT: Ja tuosta AI:sta, niin Joey Krugilla oli toissapäivänä jotain ajatuksia siitä Scott Melkerin haastattelussa https://youtu.be/QR6BCJTOzFs?t=1135. Joey on muuten sitten yksi noita kovia rahastosijoittajia, joita itse seuraan ja kuuntelen, eli ihan hyvä haastattelu katsoa kokonaisuutena myös. Joey oli ennen Pantera Capitalilla, mutta vaihtoi just Founders Fundille.

EDIT 2: Se AI keskustelu alkoi tuolla videolla jo aiemmin. Jostain tuosta kohti https://youtu.be/QR6BCJTOzFs?t=963. Ja keskustelivat siitä myöhemminkin muistaakseni. 

1
0
24.5.2023 - 05:34

Johannes Ankelo

+282
Liittynyt:
14.10.2014
Viestejä:
436

Antti Hyppänen wrote:

Mielenkiintoista tässä ja Ordinals-keskustelussa on se, miten ensimmäistä kertaa ollaan mun mielestä näiden "kahden suuren" kanssa ajauduttu tilanteeseen, jossa ikään kuin kehitys uhkaa "karata hallinnasta". Bitcoinin tapauksessa ehkä vielä räikeämmin sinänsä tylsä Taproot-päivitys avasi melkoisen Pandoran lippaan ja toi shitcoin-kasinon Bitcoin-lohkoketjuun. Ethereumin kohdalla nyt vasta keskustelu on ilmeisesti alkamassa, että onko re-staking hyvä juttu vai ei.

Saa nähdä aletaanko tulevina vuosina käydä tosissaan keskustelua tästä (tai muista ominaisuuksista) sillä idealla, että protokollan päivityksiä halutaan peruuttaa. Onhan tuota kovimmat Bitcoin-maksit jo väläytelleet, että nyt pitäisi tehdä päivitys, jolla estetään tuo Ordinals-protokollan witness-datan hyödyntäminen nykyisellä tavalla.

Miten Ordinals-protokolla on kehityksen "karkaamista hallinnasta"?

0
0
24.5.2023 - 10:11

Antti Hyppänen

+2123
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
761

Johannes Ankelo wrote:

Miten Ordinals-protokolla on kehityksen "karkaamista hallinnasta"?

Taproot-päivitys mahdollisti asioita, joita kukaan ei suunnitellut eikä todellakaan toivonut - ainakaan Bitcoin-maksimalistien leirissä. Eli Ordinalsin myötä avautui ikään kuin Pandoran lipas, jota ei saada  enää suljettua. Nyt Bitcoin-lohkoketjussa on shitcoin-meemikolikko-kasino ja joka päivä tuhat uutta JPEG-kuvaa.  Eikä tässä vielä kaikki, koska parhaillaan kehitetään jo ties mitä DeFi-häkkyröitä.

Noi BRC20-tokenit on toteutettu ymmärtääkseni teknisesti todella kömpelösti ja tehottomasti. Mä en nyt muista kuka Bitcoin-devaajaguru totesi, että käytännössä tuota ei kannata yrittää blokata uudella päivityksellä, koska se porukka vain löytäisi jonkun vieläkin tehottomamman tavan tukkia lohkoketjua.

Mun mielestä Ordinals on avannut tietyllä tapaa uuden haaran Bitcoinin historiassa, jossa sen ympärille on alkanut syntyä asioita, jotka eivät ole ns. virallisen kehitysyhteisön hallinnassa tai edes hyväksymiä. Bitcoin nähdään nyt ensimmäistä kertaa myös alustana muille kuin pelkästään P2P-arvonsiirrolle. 

Mä uskon Taproot Wizardien ja BRC20-meemikasinon olevan vain alkua. Todennäköisesti lähivuosina tullaan käymään vielä paljon kiivasta keskustelua siitä, miten Bitcoinia pitäisi käyttää. En kuitenkaan usko siihen, että yhteisö ajautuisi esim. hard forkkiin. 

Tämä Bankless-kanavan eilinen keskustelu käsittelee hyvin tätä tilannetta juuri ns. "uuden haaran" näkökulmasta.

https://www.youtube.com/watch?v=yXnhKU7n_L8&ab_channel=Bankless

0
0
24.5.2023 - 20:32

Casteliero

+6692
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2208

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009605311.html

– Sähköä voi tuottaa vain sen verran kun sitä kuluu. Joka hetki sähköä tuotetaan ja kulutetaan yhtä paljon. Jonkun pitää olla tuottamatta. Sen, joka voi ja jolla on tuotannosta kustannuksia. Siksi ydinvoimaakin on jouduttu säätämään alas. Kaikki sähkö ei mahtuisi verkkoon, Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä twiittasi viime viikolla.

– Iloitkaamme asiakkaina siitä, että sähkö on tosi halpaa. Kaikki tuottajat tekevät tällä hinnalla tappiota, eivät voi kattaa kulujaan tai joutuvat jopa maksamaan tuotannostaan.

Bitcoin mainauslaitteet vaan sinne voimaloiden varastotiloihin pyörimään, niin alkaa tehdä energiafirmatkin tulosta ihan eri tavalla. Saa ajaa maksimikapasiteetilla vaikka kokoajan, eikä tartte tappiota tehdä.

2
0
25.5.2023 - 02:39

Investööri

-4
Liittynyt:
7.4.2022
Viestejä:
10

Vieläkö ihmiset näkee Immutablessa saman potentiaalin (Liero erityisesti) ? "Halpahan" se on vaiko onko fundamenteissä tapahtunut jotain neg?

0
0
25.5.2023 - 13:54

Casteliero

+6692
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2208

Investööri wrote:

Vieläkö ihmiset näkee Immutablessa saman potentiaalin (Liero erityisesti) ? "Halpahan" se on vaiko onko fundamenteissä tapahtunut jotain neg?


Joo ehdottomasti näen vielä potentiaalia. Minun mielestä gaming on yksi niistä segmenteistä, jotka tulee olemaan kovia nousijoita web3 teknologian saralla seuraavan 6kk-5v aikana. Ja Immutable on kyllä sijoittunut todella hyvin tuossa gaming segmentissä. Mitään ei ole muuttunut negatiivisemmaksi sen kehityksessä, päinvastoin. Tuo yhteistyö Polygonin kanssa oli todella iso asia, se mahdollistaa rakentaa ihan eri tavalla noita palveluita, koska se mahdollistaa smart contractien kaikki ominaisuudet. Ja samalla tietty "hävisi" pelistä se suurin kilpailija, eli Polygon. Toki se ei hävinnyt, vaan ne yhdistyi noiden pelijuttujen osalta. Ja toinen iso uudistus oli se Passport, jonka betan(?) ne julkaisi tuossa vähän aikaa sitten. Ja sen Connect maksupalvelun, jossa pystyy maksamaan useita väyliä käyttäen, ei pelkästään kryptoilla. Molemmat todella merkittäviä osasia, jos haluaa rakentaa sujuvan UX:n. Ja sitten on vielä tietty marketplace integraatiot. Niitä taisi olla jo yli tusinan, tietty Gamestop esim joukossa. Eli hyvässä asemassa kyllä, kunhan nuo web3 pelit alkaa lyömään läpi. Se voi tapahtua muutaman kk päästä tai muutaman vuoden päästä. Joka tapauksessa tuo Immutable on minun betsi siihen ja odotan sen kanssa kyllä niin pitkään kun on tarvis, jos ei jotain merkittäviä vastatuulia tule matkalla.

Muita nousevia segmenttejä minun mielestä todennäköisesti voi olla nopeat L1:set, L2:set, LSD:t, gaming, zk:t. Nopeat L1:set käsittää siis käytännössä Solanan, SUI:n, sekä Aptoksen. Ne mahdollistaa parallel transactionit, eli useita siirtoja yhtä aikaa, kun esim Ethereum tekee siirron käytännössä kerrallaan. Ero näissä on se, että nuo parallel transactionit tarvitsee merkittävästi enemmän rautaa ja moniydin prossuja jne. Eli kun Ethereum pyrkii siihen, että validaattoria pystyy mahdollisesti pyörittämään vaikka puhelimessa L1 tasolla, niin noissa nopeissa L1:ssä ne validaattorit tarvitsee isoja servereitä ja paljon kaistaa. Se etu niissä on, että ne on todella nopeita ja helppoja ottaa käyttöön.

Nuo kilpailee sitten noiden L2:sten kanssa käytännössä. Niitä on esim Polygon, Optimism, Arbitrum ja tietty Immutable, mutta sen voi laittaa ennemmin tuonne gaming segmenttiin, koska se keskittyy siihen, toisin kuin nuo muut, jotka pyrkii olemaan all around ketjuja. Noissa L2:ssa on se ongelma, että siinä on vielä kynnys siirtyä L1 tasolta L2 tasolle. Se ei ole vielä kovin käyttäjäystävällinen. Ja tietty nuo L2:set vielä heikosti keskustelee keskenään. Eli siinä on vielä palasia korjattavana.

LSD:t on selkee, Rocket pool ja Lido. Varsinkin Rocket Pool on alkanut kasvattamaan suosiota nyt ja ilmeisesti se paremmin jakaa palkkioita noille RPL-tokenin omistajille, tai joku etu siinä oli verrattuna Lidoon. Steikkaus Ethereumilla muutenkin kasvussa. Tällä hetkellä 21miljoonaa tokenia on steikattu, kun shanghai-päivityksen aikaan se oli jotain 18-19miljoonaa. Eli sitä massapakoa ei tullutkaan, vaan siitä steikattujen kolikoiden määrä on kasvanut yli 10%. Ja tulee varmasti vielä kasvamaan.

Gaming segmentti on yksi nopeiten kasvavista todennäköisesti tällä hetkellä, ja se vielä saa hyvin VC-rahaakin sisään. Sieltä esim Immutable, Gala, Magic, Ultra, tavallaan myös Polygon, Solana ja Avalanche myös ovat niitä "kovimpia" nimiä tällä hetkellä. Immutable on noista minun mielestä paras risk-reward suhteessa jo edellä mainituista syistä. Gala on vähän pirstaleinen. Niillä on Gala musicia jne, eli ne pyrkii vähän liian moneen paikkaan, kun Immutable keskittyy pelkästään tuottamaan parhaan tuotteen pelaajille ja pelien kehittäjille. Magicissä voi olla potentiaalia, mutta en ole tarkkaan seurannut miten niillä kehitys on mennyt eteenpäin. Se on siis Arbitrumin päälle rakennettu pelialusta. Ultra on vähän meh. Polygon, Solana ja Avalanche on jo isoja projekteja, ne ei nouse pelkästään pelien ja pelaamisen takia. Ne tarvitsee muutakin toimintaa nousuille. Noiden lisäksi voi olla kiinnostavaa, miten esim SUI ja Aptos saa noita pelejä alustoilleen. Tai miten esim Solanan puhelin vetää mobiilipelaamista. Peleissä on joka tapauksessa paljon eri kulmia ja mahdollisuuksia.

Zk:t on todella mielenkiintoinen alue. Siellä on ihan älyttömästi potentiaalia ja sitä tullaan tulevaisuudessa varmasti käyttämään noissa ketjuissa ja palveluissa paljon. Sieltä voi löytää isoja voittajia, jos jaksaa seurata kehitystä.

Mut joo, siis mitä tuolla tekstillä kerroin lyhyesti, niin edelleen näen Immutablessa potentiaalia ja aion pitää sitä itse niin kauan, kun gaming hypettyy. Se voi olla tosiaan pari kuukautta tai muutama vuosi, ei minulla noiden kanssa ole kiirettä. Toki olisi ollut fiksua myydä ne siinä 1,40€ kohdalla ja ostella nyt uudestaan takaisin, mutta noita on todella vaikea ennakoida, vaikka pidinkin sell the newsiä mahdollisena. Ne kun alkaa nousemaan, niin ne voi muutamassa päivässä tehdä ne suurimmat nousut vuoteen ja silloin on parempi olla mukana niissä. Sen takia en ihan älyttömästi treidaile noita, vaan menen mukana montut ja nousut ja odottelen rauhassa.

2
0
25.5.2023 - 14:30

Antti Hyppänen

+2123
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
761

Laitetaan tänne sama minkä twiittasin äsken. En ole itse TA-guru, mutta teknistä analyysia tulee paljon vastaan somen kautta itseä fiksummilta. Tästä H&S -kuviosta on puhuttu paljon viime viikkoina.

Bitcoin on sinnitellyt pari viikkoa lähinnä paikallaan, mutta viime yönä toi "kaulalinja" meni vihdoin rikki väkevällä tavalla. Todennäköinen skenaario olisi laskua tuonne 22K tienoille. Tuon H&S breakoutin target on sama matka kuin kaulalinjan ja pään välinen erotus.

Pitäisin todella yllättävänä jos 25,2K tasoa ei testattaisi. Se on tosi tärkeä taso ja oli iso vastus keväällä, josta mentiin pankkikriisi-hulinoissa läpi aivan liian helposti. Tuota ei ole vielä testattu tukena kunnolla. 

Jos toi menee rikki, niin tukea pitäisi löytyä purppuralta linjalta eli 200 päivän keskiarvolta. 

Teknisesti ollaan käsittääkseni yhä nousutrendissä kunhan toi maaliskuun ~19,5K pohja ei mene rikki. 

Edit: Jukka Lepikkö on puhunut usein Trader's Clubissa dippiostoista ja kommentoi Twitterissä: "Mulla on vähän yli 25k tasolla ostotoimeksianto, jossa hyppään kyytiin lähtökohtaisesti pidemmäksi aikaa (jopa yli vuosi). Tällä hetkellä mulla ei ole yhtään BTC. Muita tasoja en osta ainakaan "sokeasti", vaan sen hetkisen TA:n mukaisesti."

1
0
25.5.2023 - 14:45

big bad bear

+621
Liittynyt:
18.11.2016
Viestejä:
320

Edit: Jukka Lepikkö on puhunut usein Trader's Clubissa dippiostoista ja kommentoi Twitterissä: "Mulla on vähän yli 25k tasolla ostotoimeksianto, jossa hyppään kyytiin lähtökohtaisesti pidemmäksi aikaa (jopa yli vuosi). Tällä hetkellä mulla ei ole yhtään BTC. Muita tasoja en osta ainakaan "sokeasti", vaan sen hetkisen TA:n mukaisesti."

Eikö tuo ole se hupiukko joka mm. meni katki ainakin gamestopin kanssa? En ehkä seuraisi sen piirtämiä nuolia, päitä tai olkapäitä charteissa. Tai kenenkään muunkaan.

0
-1
25.5.2023 - 14:59

Antti Hyppänen

+2123
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
761

Ainakin mitä itse olen seurannut muutaman vuoden ajan Trader's Clubia, niin Lepikkö on kyllä huomattavasti paremmin kärryillä kuin keskimääräiset makroanalyytikot tai treidaajat. Ei kuulosta siltä, että olisit yhtään Trader's Clubin jaksoa edes katsonut pitkään aikaan? 

Disclaimer: En tunne Jukkaa eikä ole sinänsä tarvetta miestä puolustella. Olen kuitenkin 10+ vuoden ajan seurannut Youtubesta sijoitusalan podeja joka päivä, ja monta kanavaa on listalta lähtenyt pois. TC:n jaksot katson/kuuntelen kyllä suurella mielenkiinnolla. 

1
0
25.5.2023 - 15:10

big bad bear

+621
Liittynyt:
18.11.2016
Viestejä:
320

Antti Hyppänen wrote:

Ainakin mitä itse olen seurannut muutaman vuoden ajan Trader's Clubia, niin Lepikkö on kyllä huomattavasti paremmin kärryillä kuin keskimääräiset makroanalyytikot tai treidaajat. Ei kuulosta siltä, että olisit yhtään Trader's Clubin jaksoa edes katsonut pitkään aikaan? 
 

Pitää paikkansa. Laitetaan katseluun. Lupaan myöntää täällä, jos se muuttaa mieleni.

1
0
27.5.2023 - 17:22

Casteliero

+6692
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2208

Tässä on nyt vähän aikaa, niin katsotaan jos vähän availisi noita Ethereumin lukuja pitkästä aikaa. Ja ehkä on jotain välilehtiäkin vielä selaimessa auki.

Aloitetaan devaajista. Viimeisen vuoden aikana on ollut kevyttä devaajakatoa, mikä tulee aina bear-markkinoiden aikaan. Jotkin projektit ovat saaneet uusia devaajia, varsinkin uudet projektit, mutta myös jotkin vanhemmat, kuten esim Cardano. Layer 2:set on tietty saaneet uusia devaajia myös. Muuten noilla isoimmilla projekteilla on ollut yli 10% devaajakatoa, mutta Ethereum on hyvin pitänyt pintansa ja full time devaajia on lähtenyt 3% ja kaikkia devaajia yhteensä 9%. Jos vertaa vaikka Solanaan (-12% ja -17%) tai Avalancheen (-37% ja -46%) tai BNB:hen (-38% ja -45%), niin ollaan ihan hyvällä devaajapohjalla. Varsinkin kun devaajapohja on muutenkin merkittävästi seuraavia suurempi. Ethereumilla on full time devaajia melkein 2000, kun seuraavalla, eli Polkadotilla on vähän alle 700. Totaali devaajien määrä taas on 5800 vs 2000. Ja jos vertaa vaikka Solanaan niin luvut on full time 2000 vs 350 ja total 5800 vs 1200. Eli devaajat ovat säilyneet ja hyvin on saatu myös uusista kiinni. Lähde: https://www.developerreport.com/

Käyttäjiä on myös hyvin. Pääketjun käyttö pysyy tasaisena ja siirtää käytännössä päivittäin niin paljon siirtoja, kun sen kapasiteetti kestää tällä hetkellä. L2 tasolla taas siirtojen määrä on ollut kasvussa. Lähde: https://l2beat.com/scaling/activity

Ja samoin myös arvon kasautuminen L2 palveluihin. Lähde: https://l2beat.com/scaling/tvl

Steikkaukseen lukittujen kolikoiden määrä on myös kasvussa. Kun avattiin nostomahdollisuus, niin silloin tuli tietty pieni pudotus, mutta sen jälkeen on menty jyrkästi ylöspäin. Kohta lähestytään jo 20% rajaa steikatuissa Ethereissä. Lähde: nsn.ai/eth-shanghai

Pörsseissä olevien Ethereiden määrä on myös ollut jatkuvassa laskussa. Lähde: https://cryptoquant.com/asset/eth/chart/exchange-flows/exchange-reserve?exchange=all_exchange&window=DAY&sma=0&ema=0&priceScale=linear&metricScale=linear&chartStyle=line

DeFiin lukittujen kolikoiden määrä on laskenut 2022 vuoden jälkeen. Osa niistä on siirtynyt noihin L2 palveluihin. Ja en muista oliko tuossa kaaviossa otettu huomioon nuo Celsiukset ja Voyagerit jne. Tuskin. Lähde: https://defillama.com/chain/Ethereum?tvl=true¤cy=ETH

Sitten tuo päivittäinen kulutus ja burnaus. Burnausnopeus on kasvanut ja Ethereitä häviää nopsaan kierrosta. Mergen jälkeen uusia Ethereitä on luotu noin 450 000kpl ja poltettu melkein 720 000kpl. Jos oltaisiin jatkettu mainauksessa, eikä siirrytty steikkaukseen, niin uusia kolikoita olisi luotu noin 3,4 miljoonaa Etheriä. Eli myyntipaine hinnan ylläpitämiseen on pienentynyt merkittävästi. Sekä tietty nousuun. Lähde: https://ultrasound.money/

Ja Ethereum on siitä harvinainen krypto, että se taitaa olla ainoita, jotka kuluttaa päivässä enemmän kuin tuottaa uutta. Eli se on ainoita tuottavia ketjuja. Esim Bitcoin tuottaa päivittäin tällä hetkellä dollareissa mitattuna yli 24,5miljoonan dollarin edestä uusia Bitcoineja, kun Bitcoin ketjun päivittäiset siirtokulut on reilut 2,6miljoonaa. Solanalla samat on 1,8 miljoonan edestä uutta Solanaa ja kulut noin 37 000 dollaria. Eli niiden käyttökustannukset ei kata lähellekkään päivittäistä uutta issuancea, joten niille kohdistuu jatkuvasti kova myyntipaine ylläpitää kurssia. Lähteet: https://cryptofees.info/ & https://moneyprinter.info/

Ja tietty vielä se, että Ethereum tuottaa steikkaajille nuo uudet issuancet + tipit ja ne on tällä hetkellä todennäköisesti jossain 6-8% välissä, mitä siitä steikkauksesta saa tuottoa. Ja jokainen voi tietysti osallistua tuohon steikkaukseen.

Eli Ethereumilla menee edelleen hyvin ja säilyy itselläni edelleen suurimpana omistuksena. En usko, että esim Bitcoin tarjoaisi parempaa risk-reward tuottoa, kuin Ethereum.

Ja sitten niitä linkkejä:

https://asia.nikkei.com/Spotlight/Cryptocurrencies/Hong-Kong-greenlights-retail-trading-of-cryptocurrency

Ensin kova juttu, joka voi antaa kesärallia ja herättää pientä fomoa. Eli Hong Kongissa aukeaa mahdollisuus retail kryptomarkkinoille 1. kesäkuuta. Todennäköisesti nuo pörssit jne ei vaan heti saa avattua niitä, vaan se voi mennä juhannuksen tienoille, ehkä jopa heinäkuulle. Mutta iso juttu, kun sieltä retail porukka pääsee markkinoille taas. Mutta noita kolikoita on todella rajoitetusti tarjolla. Bitcoin ja Ethereum tietty, mutta joitain muita myös. Niissä oli tarkat rajoitteet, mitä saa tarjota myytäväksi. Eli Shiba Inuja ja Dogeja ja Pepejä on varmasti turha odottaa.

https://twitter.com/lightprotocol/status/1659606819872948247?s=46&t=ptdHHc5WAOYJBLBhld51QA

Solanassa tapahtuu hyviä juttuja. Light protocol launchattiin, joka mahdollistaa zk-teknologian Solanassa. Mahdollistaa mm nopeat ja privaatit maksut, kryptatut orderbookit ja tietty antaa nopeutta lisää. Tosin sitä ei Solana vielä taida niin akuutisti tarvita.

https://beincrypto.com/solana-labs-chatgpt-blockchain-ai/

Solana teki myös ensimmäisenä L1 ketjuna ChatGPT pluginin. Muut ketjut tekee varmasti myös tuon. Solana ehti ensin.

https://blockworks.co/news/solana-metaplex-fees

Heikompi uutinen Solanasta. Solanan suosituin NFT protokolla Metaplex aikoi nostaa kulujaan ja se ei tietenkään sopinut oikein yhteisölle. Ne poisti osan aiemmin suunnitelluista kuluista, mutta ei kaikkia. Nyt on sitten pelkoa, että siirtyykö sieltä devaajat Ethereumille. Todennäköisesti ei, mutta eihän sitä tiedä.

https://blockworks.co/news/deutsche-digital-assets-crypto-etp

Saksassa julkaistu krypto ETP, joka sisältää useita kolikoita ja ne on fyysisesti backed, eli ne kolikot ostetaan mitä tarvitaan. Sisältää mm 60% Bitcoinia, 26% Ethereumia, 6% BNB:tä, 1,5% Cardanoa jne.

https://blockworks.co/news/coinbase-cloud-wallet-as-a-service

Coinbase julkaisi wallet-as-a-service tuotteen Ethereumille. WaaS tulee olemaan varmaan ihan kova juttu, jos sen pystyy integroimaan fiksusti palveluihin. Ja tietty UX on perus-Hessuille tarkoitettu, eli lompakko tehdään ja palautetaan käyttäjätunnuksella, sekä salasanalla, ei tarvitse 24 sanan rimpsuja.

https://coinmarketcap.com/alexandria/article/coinbase-backed-lawsuit-says-u.s.-treasury-violated-law-with-tornado-cash-sanction

Coinbase lähti myös tukemaan syytettä US Treasuryä vastaan. Syytteessä on kyse Tornado Cash salauspalvelusta ja US Treasuryn asettamista pakotteista.

https://coinmarketcap.com/alexandria/article/japan-to-implement-stricter-rules-on-crypto-exchanges

Japani tiukentaa sääntelyä kryptopörsseille. Perusjutut tulee ja hyvä niin.

https://blockworks.co/news/wef-crypto-policy

World Economic Forum on myös ottanut kantaa kryptosääntelyyn ja antanut omat ehdotuksensa. Ehdottaa lakien ja sääntelyiden yhdentämistä eri maiden välillä, sekä parempaa koordinointia keskenään. Ja hyvää yhtenäistä tapaa suhtautua teknologiseen kehitykseen ja sen edistämiseen. Eli pyritään vaan yhtenäistämään asiat.

https://blockworks.co/news/formula-one-nft-tickets

Monacon formulan-kisan liput pystyi ostamaan NFT:inä Polygonin ketjusta. Ne NFT:t myös unlockasi jotain muistoesineistöä ja erilaisia etuja. Tuohon NFT:t on kyllä parhaimmillaan.

https://www.coindesk.com/web3/2023/05/25/nike-of1-nft-sale-surpasses-1m-despite-delays-tech-issues/?utm_source=twitter&utm_term=organic&utm_campaign=coindesk_main&utm_medium=social&utm_content=editorial

Nikellä oli myös virtuaalikenkien myynti, joka ei sujunut ihan sujuvasti, mutta oli silti menestys. 66000 NFT:tä myyty, jokainen hintaan $19,82, eli massia tullut yli miljoona sisään. Ja tuo oli myös Polygonissa. Ja niitä on ilmeisesti vielä jonkin verran myynnissä.

Mutta siinäpä oli ne tärkeimmät tällä kertaa.

11
0
28.5.2023 - 00:36

Meuro

-209
Liittynyt:
19.3.2017
Viestejä:
564

Tässäkin mielenkiintoinen NFT-uutinen:

 

PUDGY PENGUINS SOLD 20,000+ TOYS

The launch of popular NFT collection Pudgy Penguin’s new “Phygital” Toy Collection & Experience on e-commerce giant Amazon is reportedly a massive success, with the brand seeing an explosion in interest and sales over the past two days. Project CEO Luca Netz said the brand saw over $500,000 in purchases and over 20,000 individual toys sold. The toys have reportedly dominated Amazon sales charts over the past 48 hours, beating legacy brands like Disney, Transformers, Pokemon, Barbie and Legos.

1
0
2.6.2023 - 12:55

Marras

+148
Liittynyt:
27.3.2021
Viestejä:
101

Hamppi10 wrote:

https://www.coindesk.com/business/2023/04/24/crypto-exchange-binance-is-back-in-russia-lifts-restrictions-on-russian-users-report/

Binancella vain hämärät bisnekset jatkuu. Jenkkilässä ovat viranomaiset tätä pakotteiden kiertoa jo tutkimassa.

Edelleen ihmettelen miten ihmiset haluavat käyttää Binancea. Käsittämättömän hämärää toimintaa, itsellä ärsyttää suunnattomasti että aikanaan sinne tilin tein ja kaikki tiedot laitoin. En ole käyttänyt vuosiin enkä käytä, Coinbase, Kraken ja Gemini toimivat tarpeeksi hyvin ja jos paskapolettibingoa haluaa harrastaa DEX:t tai tarvittaessa Kucoin toimivat siihen.

0
0
3.6.2023 - 13:36

Casteliero

+6692
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2208

Tuli ostettua vähän Solanaa. Tai oikeestaan vaihdoin puolet Polygoneista Solanaan. Siellä on tehty nyt paljon noita hyviä asioita, joita olen tuolla jo aiemminkin kirjoittanut. Eli esim zk:t, ChatGPT plugin ja se Solanan oma puhelin. Nyt myös Solanalle on julkaistu SDK (Software developer kit), joka helpottaa devaajien tehtäviä tietty ja varmasti houkuttelee uusia devaajia, kun kynnys tehdä applikaatioita helpottuu (https://medium.com/elusiv-privacy/the-elusiv-sdk-now-open-source-2a5ef7f9dbb0).

Ja Solana on myös kokenut uniikkien käyttäjien tuplaantumisen viimeisen kuukauden aikana. Tuossa on linkki Messarin tutkijan twiittiin aiheesta: https://twitter.com/0xallyzach/status/1664285878288789507?cxt=HHwWhsDRwYjM3ZguAAAA. Eli nähtäväksi jää, onko tuo pysyvää kasvua, vai pelkästään hetkellinen nousu.

Joka tapauksessa päätin ottaa vähän tuota Solanaa nyt, vaikka kovasti kipuilen sen kanssa jatkuvasti. Edelleenkään se arvo ei välttämättä mene sinne Sol-tokeniin, vaikka sitä adoptiota ja käyttöä tulisi kuin paljon. Mutta sama se on tietty myös esim Polygoninkin osalta, tai käytännössä 99,9999% muidenkin tokeneiden. Joka tapauksessa nyt on ihan hyvä aika omasta mielestä valmistautua seuraavaan isompaan bull-markkinaan jo ja alkaa muodostaa sitä kryptokassia, jolla sinne bull-markkinaan ajaa.

Muuten oli aika hiljainen kryptoviikko, vaikka muutama iso uutinen tulikin. Isoimpana varmaankin Usan uusi lakiesitys kryptoille (https://blockworks.co/news/house-republicans-referee-cftc-sec). Todella laaja paketti, jotain 130 sivua taisi olla. Sitä todennäköisesti käydään nyt kryptotwitterissä läpi seuraavat päivät ja sieltä etsitään epäkohtia, sekä hyviä ja huonoja puolia. Joka tapauksessa iso askel otettu eteenpäin sääntelyn osalta, vaikka tuo ei vielä läpi menisikään.

Se mitä minä tuosta ymmärsin, niin ilmeisesti keskittämättömyys on todella isossa osassa ja se määrää pitkälti mitä projekteille tehdään. Taisi olla joku 20% raja, mitä projektin alkuperäiset kehittäjät sai itse omistaa, että se nähdään tarpeeksi keskittämättömäksi. Ja lähtökohtaisesti nämä projektit menee silloin CFTC:n alle ja SEC joutuu perustelemaan, miksi joku projekti olisi security ja kuuluisi heidän toimintavaltansa alle. Eli toisin kuin mitä nyt tapahtuu, eli SEC vaan yksipuolisesti sanoo mitkä on securityjä. Ja ilmeisesti on jotain safe harbour juttua myös, eli projektit saa kehittyä rauhassa tietyn aikaa ja raportoida kehitystä pitkin matkaa. Mutta lisätietoja tuosta lakiesityksestä varmasti tulee seuraavien päivien aikana, jos sitä ei itse halua lukea.

https://www.coindesk.com/business/2023/06/02/credit-suisse-deutsche-bank-backed-taurus-deploys-on-polygon-blockchain/?utm_source=twitter&utm_campaign=coindesk_main&utm_medium=social&utm_content=editorial&utm_term=organic

Credit Suissen ja Deutsche Bankin tukema projekti Taurus on nyt Polygonilla. Eli kyse on tosielämän assettien tokenisoimis -projektista. Eli halutaan osakkeet jne tokenisoitua. Siitä se lähtee.

https://watcher.guru/news/uae-and-hong-kong-central-banks-partner-on-crypto-regulation

Ja Arabi Emiraatit, sekä Hong Kong alkaa tekemään yhteistyötä kryptosääntelyidensä kanssa.

Siinäpä ne tärkeimmät taisi olla tältä viikolta.

1
0
3.6.2023 - 22:58

Antti Hyppänen

+2123
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
761

On todella hiljainen ja tylsä jakso menossa, mikä näkyy myös treidausvolyymeissa. Eikä kyllä uutisrintamalla myöskään tapahdu mitään kummia. Tästä syystä omatkin kirjoittelut olleet vähissä. 

Sellainen huomio, että miljoonien kryptosijoittajien käyttämä Atomic Wallet on ilmeisesti hakkeroitu. Eli monet Atomic Walletin käyttäjät ovat ilmoittaneet, että lompakko on tyhjennetty. Ei tällä hetkellä vielä tietoa miksi. Jos joku täälläkin käyttää kyseistä lompakkoa, niin kannattaa olla hereillä nyt.

https://twitter.com/AtomicWallet/status/1664946301815910400

 

1
0
5.6.2023 - 20:07

Antti Hyppänen

+2123
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
761

Casteliero wrote:

https://decrypt.co/143446/binance-hit-with-sec-lawsuit-in-latest-regulatory-woes

SEC haastoi nyt Binancen. 

Ei ole yllättävää, eikä jää varmasti listan viimeiseksi nimeksi. Eiköhän SEC heitä haasteita lopulta jokaiselle alan suurelle toimijalle.

Tässä Binancen tuore vastine: https://www.binance.com/en/blog/ecosystem/sec-complaint-aims-to-unilaterally-define-crypto-market-structure-8707489117122437402

Edit: mainitaan sekin, että SEC kertoo (väittää) haasteessaan SOL, ADA, MATIC, FIL, ATOM, SAND, MANA, ALGO, AXS & COTI -kryptojen olevan arvopaperi. Tällä voi olla jotain vaikutusta ko. kolikoiden kurssiin.

0
0