51
forum
|

Marraskuu

+1024
Liittynyt:
26.11.2018
Viestejä:
1053

Kiinnostaisi tietää palstalaisten ajatuksista pakotteiden käyttöön painostuskeinona ja siksi ajattelin avata tälle oman keskustelun.

 

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on käsittämätön teko ja kaikin tavoin tuomittavaa. Kaikilla on varmasti halu ja tahto tehdä parhaansa, jotta sota loppuu ja rauha saataisiin aikaiseksi.

Yksi painostuskeino on pakotteet, joilla Venäjää päätettiin painostaa ja rankaista hyökkäyksestä Ukrainaan. Yhdysvallat langetti ensimmäisenä mittavat pakotteet Venäjälle ja Eurooppa on osaltaan seurannut perässä sekä sitoutunut myös Yhdysvaltojen määrittämiin pakotteisiin.

Pakotteet on kuitenkin varsin pitkälle Yhdysvaltojen määrittämiä ja toiseksi Eu:n isojen maiden (Saksa ja Ranska). Näissä näkyy jonkin verran myös valikointia näiden päättävien maiden omien haittojen välttelystä. 

Pakotteita tuntuu määrätyn myös varsin tunnepitoisella latauksella ehkä ajattelematta hyöty- ja haittavaikutuksia ihan loppuun asti.

Monilta osin tietyt perushyödykkeet osuvat etupäässä tavalliseen kansaan Venäjällä ja siten vaikuttavat suoraan negatiivisesti heidän näkemykseen länsimaista (venäjän median propaganda alla) vaikuttamatta millään tavoin Venäjän valtaa pitäviin. Putin ja hänen propagandakoneistonsa saavat jopa lisää aiheita, joilla valistaa kansaansa länsimaiden venäjävastaisuudesta.

Kun samalla katsoo miten raaka-aineiden hinnat nousevat pystysuoraan ja samalla länsimaat kieltäytyvät myymästä Venäjälle kulutustavaroita, niin lopputuloksen Venäjän vaihtotase paisuu entistä enemmän ylijäämäiseksi eli toisin sanoen sotakassa vain paisuu. Jotenkin tässä olettaisi, että pitäisi pyrkiä päinvastaiseen suuntaan.

Ymmärrän, että öljyn ja kaasun ostoa on varsin vaikea lopettaa, mutta se on kuitenkin yksinkertaisin keino vähentää Venäjän tuloja. Samalla tulojen pudotessa Venäjän kyky ostaa länsimailta (tai mistään muualtakaan) kulutustavaraa tai muita hyödykkeitä heikkenee. 

Pakotteet ovat myös historiallisesti olleet varsin heikosti toiminut väline autoritääristen valtioiden kanssa. Toki niillä saadaan heikennettyä kohteen elämää ja toimintaa, mutta useimmiten valtiot ovat vain sulkeutuneet entistä enemmän pakotteiden alla.

Vaikka edellä esitän epäilyksiä ja kritiikkiä pakotepolitiikkaa kohtaan, niin ymmärrän sekä kannatan pakotepolitiikkaa oikein kohdennettuna painostuskeinona. Valitettavasti todettava samalla, että pakotteilla harvoin saadaan muuta aikaiseksi kuin jäätynyt konflikti.

 

0
0
4.5.2022 - 11:41

TuuriTuuli

+730
Liittynyt:
16.3.2020
Viestejä:
444
Marraskuu kirjoitti:
Monilta osin tietyt perushyödykkeet osuvat etupäässä tavalliseen kansaan Venäjällä ja siten vaikuttavat suoraan negatiivisesti heidän näkemykseen länsimaista (venäjän median propaganda alla) vaikuttamatta millään tavoin Venäjän valtaa pitäviin.

Valitettavasti se on tarkoituskin. Pakotteet valtaapitäviä kohtaan ovat melko tehottomia, koska näillä on runsaasti keinoja kiertää niitä. Jos ei muuten, niin sosialisoimalla omaisuutta muilta. Sen sijaan jos kansa kärsii tarpeeksi kauan, niin se teoriassa johtaa levottomuuksiin ja vallanvaihtoon. Siinä ei teoriassa mikään propaganda ja toisten syyttely auta jos ei hallitsija pysty ruokkimaan kansaansa. Tämä toki on ilmiö joka toimi erinomaisesti Stalinin ajan Neuvostoliitossa ja nykypäivän Pohjois-Koreassa. Ehkä tällä kertaa koukku onkin siinä, että nyt kansa on saanut maistaa vaurautta ja vielä muutama vuosi sitten vastakkaisia mielipiteitä, joten ymmärrys mitä ollaan menettämässä on suurempaa ja kipeämpää. Sitten on tietenkin silovikit, jotka menettävät paljon yhden (tai parin) suuruudenhullun jampparin takia. Vaikka Putinille ei käy sodan päättäminen kasvojen menetyksen pelossa, niin muille kyllä, etenkin kun voivat pelastaa omat kasvonsa syyttämällä edellistä johtajaa. Teoriassa.

Marraskuu kirjoitti:
Kun samalla katsoo miten raaka-aineiden hinnat nousevat pystysuoraan ja samalla länsimaat kieltäytyvät myymästä Venäjälle kulutustavaroita, niin lopputuloksen Venäjän vaihtotase paisuu entistä enemmän ylijäämäiseksi eli toisin sanoen sotakassa vain paisuu. Jotenkin tässä olettaisi, että pitäisi pyrkiä päinvastaiseen suuntaan.

Toistaiseksi tilanne on se, että vaikka Venäjällä on rahaa, se ei voi käyttää sitä mihinkään. Sille ei myydä, ja rahan siirtäminen niille jotka suostuvat myymään on tehty hyvin vaikeaksi. Mustan pörssin salakuljetukset ovat toistaiseksi olleet ihan riittämättömät esim. Venäjän sotateollisuudelle jolla on pulaa suunnilleen kaikesta oman tuotannon puuttuessa. Pari panssarivaunuja ja ilmatorjuntakalustoa valmistavaa firmaa ovat jo pistäneet lapun luukulle (pikaisella googlauksella: JSC Ulyanovsk Mechanical Plant ja Uralvagonzavod)

0
0
4.5.2022 - 16:14

Bingo53

+3404
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2268

Kuva Financial Times

Pakotteet eivät juuri toimi toivotulla tavalla, mutta ne ovat olleet poliittisesti pöytäkelpoisia tapoja tehdä heti jotakin - aiheesta Sijoitustiedossa aiemmin mainittua https://www.sijoitustieto.fi/comment/85420#comment-85420

Liiketoiminnasta luopuminen Venäjän valtion alueella ja poistuminen sieltä on ollut selvästi voimakkaampi keino. Se on saanut mielikuvan Venäjästä valtiona rapistumaan paarialuokkaan. Samaan on johtamassa pakotteiden johdosta syntynyt kyvyttömyys maksaa valtiovelkojen korkoja ja lyhennyksiä. Mutta hylkiömaine koskee vain länttä.

Venäjällä on yhä ystävänsä Aasiassa - Kiina ja Intia suurimpina. Tämä näkyi heti sodan alussa: "Last year, the Grand Aniva, a Russian tanker with four spherical tanks for holding ultracold liquefied natural gas, sailed back and forth between a gas field in eastern Russia and depots in Japan and Taiwan. But two days after Russia invaded Ukraine, the ship switched routes, sailing to China instead.

The voyages of the tanker, which is as long as three football fields, underlined that President Vladimir V. Putin of Russia can still find buyers in Asia for his country’s fossil fuel exports despite Western sanctions." Lähde: https://www.nytimes.com/live/2022/05/04/world/ukraine-russia-war-news

Nämä "ystävät" eli ostajat eivät kylläkään ole juuri huiputettavissa. Saadakseen aasialaiset ostamaan öljy- ja kaasutuotteitaan, venäläisten on tarjottava hyvin alhaisia hintoja, jotta ne kompensoisivat myös ostajaan mahdollisesti kohdistettavien pakotteiden riskiä. Samalla Venäjän olisi myös nopeasti investoitava uusiin terminaali- ja kuljetuskalustoihin kohdemaiden painopisteiden muuttuessa Euroopasta pallon toiselle laidalle ja se työ vie vuosia.

0
0
4.5.2022 - 18:50

Marraskuu

OP
+1024
Liittynyt:
26.11.2018
Viestejä:
1053
Bingo53 kirjoitti:

Pakotteet eivät juuri toimi toivotulla tavalla, mutta ne ovat olleet poliittisesti pöytäkelpoisia tapoja tehdä heti jotakin - aiheesta Sijoitustiedossa aiemmin mainittua https://www.sijoitustieto.fi/comment/85420#comment-85420

 

Tuo kommentti osuu omaan näkemykseen varsin hyvin eikä ole syytä olla eri mieltä. 

Poliittisesti pakotteet ovat tosiaan helpoin keino reagoida, mutta diktatuureissa hallinnon tuntema kipu on kuitenkin kovin pientä etenkin, kun diktaattorit eivät kuulu siihen ryhmään, joka tunnustaisi virheitä ja korjaisi toimintaansa. Venäjän tapauksessakin Putin vain kääntää propagandakoneiston kanssa syyn länsimaihin.

Mikäli pakotteilla pyritään painostamaan Venäjän kansaa kääntymään Putinin politiikkaa vastustamaan, niin se näyttää ainakin tässä vaiheessa epäonnistuvan. Putinin propagandakoneisto on tehokas ja venäläiset saadaan manipuloitua entistä vahvemmin kokemaan länsimaat vihamielisinä heitä kohtaan. Putin onnistuu koko ajan vahvistamaan kansan nationalismia. Meidän länsimaalaisten tuntuu olevan kovin vaikea ymmärtää tätä, koska se on niin ristiriitaista meidän ajatteluumme nähden. Käytännössä jokainen venäjän kansaan osuva pakote saa tavallisen venäläisen kokemaan länsimaat kiusaajikseen. Toki venäjälläkin on pieni joukko ihmisiä, joka näkee asian toisin, mutta valitettavasti tämä joukko on aivan liian pieni ainakin vielä.

Pakotteiden hyöty tulee enemmänkin siitä, että Venäjä saadaan heikkenemään. Aikaa siihen menee, mutta Venäjä tulee taantumaan eristäytyneenä eikä sieltä enää kovin helpolla nousta.

Meille suomalaisille Venäjän putoaminen rautaesiripun taakse on monella tapaa haitallista. Me jäämme tänne Euroopan reunalle kauas kaikesta ja se tulee vaikuttamaan meidän talouteemme erittäin negatiivisesti. Länsi-Euroopan maille ja Yhdysvalloille Venäjän eristäminen on taloudellisesti paljon helpompaa ja suhteellisesti haitat huomattavasti pienemmät kuin meille täällä. Toki tässä tilanteessa ei ole oikeastaan vaihtoehtoja, koska Venäjä hyökkää naapureitaan vastaan laajentumistavoittein nimeten länsimaat heidän päävihollisekseen.

Vaikka Putin joutuisi perääntymään Ukrainasta ja syntyisi jonkinlainen sopu ja rauha, niin Putinin päätavoite ei tule muuttumaan. Hän tulee jatkamaan agendaansa niin kauan kuin hän on vallassa.

0
0
5.5.2022 - 01:51

Tinggeli

+3013
Liittynyt:
30.1.2020
Viestejä:
1939
Marraskuu kirjoitti:

Mikäli pakotteilla pyritään painostamaan Venäjän kansaa kääntymään Putinin politiikkaa vastustamaan, niin se näyttää ainakin tässä vaiheessa epäonnistuvan.

Tuskin tätä pakotteilla edes haetaan. Ei diktatuurissa kansa voi nousta diktaattoria vastaan, koska sillä on armeija hallussaan. 1917 vallankumous oli madollista vain, koska armeija ei ollut enää Tsaarin puolella ja osallistui itsekin aktiivisesti vallankumoukseen. Se että armeija nyt kääntyisi hallintoa vastaan ei ole kovin todennäköinen skenario.

Marraskuu kirjoitti:

Pakotteiden hyöty tulee enemmänkin siitä, että Venäjä saadaan heikkenemään. Aikaa siihen menee, mutta Venäjä tulee taantumaan eristäytyneenä eikä sieltä enää kovin helpolla nousta.

Juuri näin. Ei pakotteilla kovin nopeasti tätä sotaa voiteta, jos edes lainkaan. Mutta pakotteet toimivat jatkossa varoittavana esimerkkinä. Eli kun nyt saadaan kunnon pakotteet päälle, niin jatkossa "roistovaltioiden diktaattorien" ja muiden johtajien pitää sotapelissään ottaa huomioon myös tulevat pakotteet. Olkoon vaikka varoittavana esimerkkinä mm. Kiinalle ja vastaaville.

Marraskuu kirjoitti:
Vaikka Putin joutuisi perääntymään Ukrainasta ja syntyisi jonkinlainen sopu ja rauha, niin Putinin päätavoite ei tule muuttumaan. Hän tulee jatkamaan agendaansa niin kauan kuin hän on vallassa.

Niinhän niillä diktaattoreilla on ikävä kyllä tapana. Ukraina pitäisi saada liitettyä EU:hun niin nopeasti kuin se on mahdollista (kunhan täyttää suurinpiirtein ehdot tai on suunnitelma miten tulee ne täyttämään). Jos Ukraina on osa EU:ta, niin kynnys lähteä uuteen koitokseen on korkeampia, ei toki täysin estä.

0
0
5.5.2022 - 04:48

TuuriTuuli

+730
Liittynyt:
16.3.2020
Viestejä:
444
Tinggelit] Se että armeija nyt kääntyisi hallintoa vastaan ei ole kovin todennäköinen skenario. [/quote kirjoitti:

Yleinen liikekannallepano voisikin olla lottovoitto. Aseistetaan miljoona jampparia jotka pääsevät valitsemaan kapinan tai Äiti Venäjän puolesta kuolemisen väliltä.

...

Ei Putinia sanktioilla saada syrjäytettyä, mutta kuten Marraskuu totesi, niin ainakin on mahdollista rampauttaa Venäjän kyky sotia tulevaisuudessa millään kehittyneemmällä teknologialla. Onneksi Venäjä on Venäjä, ja pyrkimykset omavaraiseen teollisuuteen eivät vain onnistu (twitterissä Kamil Galeev on lukemisen arvoista tavaraa, etenkin https://twitter.com/kamilkazani/status/1501360272442896388 ja https://twitter.com/kamilkazani/status/1501676859741904898 ).

Valitettavasti kansa kärsii ns. collateral damagena, kun tankit ja ladat tarvitsevat samoja osia joita ei enää valtioiden asettamien sanktioiden takia saa. Siitä puhumattakaan, kun esimerkiksi maksuliikenteen estäminen alkaa vähentämään sanktioihin kuulumattomienkin tuotteiden ja raaka-aineiden saatavuutta. Ei kannata Venäjälle myydä jos ei siitä saa rahaa. Ylipäätään iso osa niistä kansaan suoraan vaikuttavista "pakotteista" ovatkin yritysten ihan oma-aloitteista toimintaa PR- ja maksuliikennesyistä, eivät varsinaisesti valtioiden johdon asettamia toimia.

0
0
5.5.2022 - 22:50

Marraskuu

OP
+1024
Liittynyt:
26.11.2018
Viestejä:
1053

Kun on oletettavaa, että pakotteet tulevat jäämää vuosiksi ellei jopa kymmeniksi vuosiksi, niin miten se vaikuttaa Suomen talouteen?

VR:n rahtiliikenteestä on lähes puolet Venäjän transitoliikennettä. Haminan ja Kotkan satamien liikennöinnistä lähes neljännes on transitoliikennettä.

Haminan ja Kotkan satamien läheisyyteen keskittyneet kemianteollisuuden yritykset ajautuvat vaikeuksiin, koska suurin osa on siellä Venäjältä saatavan raaka-aineen takia ja sen tulo loppuu.

Jos Suomi on ennen ollut kaukana, niin jatkossa me todella olemme täällä pussinperällä, josta ei pääse muualle kuin takaisin sinne mistä on tullut.

Metsäteollisuus ei saa enää raaka-ainetta Venäjältä 

Helsinki-Vantaan tulee menettämään asemaansa merkittävänä lentoliikenteen reittinä Aasiaan. 

0
0
23.7.2022 - 16:46

Marraskuu

OP
+1024
Liittynyt:
26.11.2018
Viestejä:
1053

Alkaako täällä näkemykset poliitikkojen määräämistä pakotteita muuttua, kun nelisen kuukautta on eletty ja nähty vaikutukset?

Olisi mielenkiintoista nähdä puolueetonta tutkimusta siitä kuinka määrätyt pakotteet oikeasti toimivat ja kuka hyötyy ja kuka häviää.

Havaintojen mukaan ainakin se alkaa olla länsimaisille päättäjille selvää, että ainoa oikea keino Putinin pysäyttämisessä taitaa kuitenkin olla kunnon sotilaallinen apu Ukrainalle.

0
0
23.7.2022 - 17:33

Artsipappa

+2164
Liittynyt:
14.7.2016
Viestejä:
1962
Marraskuu kirjoitti:

Alkaako täällä näkemykset poliitikkojen määräämistä pakotteita muuttua, kun nelisen kuukautta on eletty ja nähty vaikutukset?

Olisi mielenkiintoista nähdä puolueetonta tutkimusta siitä kuinka määrätyt pakotteet oikeasti toimivat ja kuka hyötyy ja kuka häviää.

Havaintojen mukaan ainakin se alkaa olla länsimaisille päättäjille selvää, että ainoa oikea keino Putinin pysäyttämisessä taitaa kuitenkin olla kunnon sotilaallinen apu Ukrainalle.

Kyllä, täysi sotilaallinen tuki pitää saada Ukrainaan. Lentokoneita, HIMARS ja ATACMS niillä 300km raketeilla. Niillä päästään jo pitkälle. 

Lisäksi pakotteita. Tai en ainakaan vähentäisi kuten nyt on osittain tehty(?). Näyttää myös siltä että kaikenlainen diplomatia on täysin turhaa Venäjän kanssa. Odessan isku päivä sopimuksen jälkeen sen taas osoitti. Venäjä pitää siis voittaa sotatantereella. Se on lännen tuella ihan mahdollista. 

Eli lisää vaan pakotteita, se tulee iskemään länteenkin, mutta se hinta on maksettava ja talvi kestettävä. Täysin lännen oma vika että ollaan ajettu itsemme niin riippuvaiseksi Venäjän energiasta. Tai Saksa pääasiassa. Nyt siitä maksetaan kovaa hintaa, mutta kyllä tästäkin selvitään. Jos elintaso hetkeksi laskee niin voi voi. 

0
0
23.7.2022 - 23:47

krp

+42
Liittynyt:
29.9.2017
Viestejä:
37

Komppaan AP, kaikki mahdolliset pakotteet käyttöön. Talous kärsii, mutta voi voi. Koska toine vaihto ehto on myös länsimaiden sotillaalinen osallistuminen. Ja sitä tuskin kukaan haluu. Pääasia että venäjä rampautuu niin paljon ettei ihan lähiaikoina pysty uusiin samaa temppua taas jossain uudessa maassa. 

 

0
0
23.7.2022 - 23:55

kgb

-299
Liittynyt:
8.5.2022
Viestejä:
64

Hyvä idea... jäädytään koteihimme täällä pohjoismaissa jotta voimme hyvesignaloida pakotteilla, jotka ironista kyllä osuvat pahiten meitä itseämme. Ja kyllä tätä olemme kerjänneet typerällä vihrellä siirtymällä.

0
0
24.7.2022 - 00:32

krp

+42
Liittynyt:
29.9.2017
Viestejä:
37

Kgb, millä infolla/perusteilla pakotteet osuu enemmän länsimaihi kuin ryssyköihin?

Ja mikäs on herran mielestä tehokkaampi tapa yrittää suitsia idän ihmeitä? 

 

0
0
24.7.2022 - 00:33

Artsipappa

+2164
Liittynyt:
14.7.2016
Viestejä:
1962
kgb kirjoitti:

Hyvä idea... jäädytään koteihimme täällä pohjoismaissa jotta voimme hyvesignaloida pakotteilla, jotka ironista kyllä osuvat pahiten meitä itseämme. Ja kyllä tätä olemme kerjänneet typerällä vihrellä siirtymällä.

Ei me tänne jäädytä. Jos pitää laskea lämpötiloja asunnoissa muutamalla asteella niin siitä selviää villasukilla. Älä nyt viitti.

Jos pakotteet ei venäjää haittaa niin miksi sä niitä niin pelkäät? 😎

0
0
24.7.2022 - 00:47

kgb

-299
Liittynyt:
8.5.2022
Viestejä:
64
krp kirjoitti:

Kgb, millä infolla/perusteilla pakotteet osuu enemmän länsimaihi kuin ryssyköihin?

1. Tullaan riippuvaisiksi venäjän kaasusta.

2. Pistetään kaasuhana kiinni.

Kumpi osapuolista kärsii enemmän?

0
0
24.7.2022 - 01:08

Artsipappa

+2164
Liittynyt:
14.7.2016
Viestejä:
1962
kgb kirjoitti:

 

krp kirjoitti:

Kgb, millä infolla/perusteilla pakotteet osuu enemmän länsimaihi kuin ryssyköihin?

 

1. Tullaan riippuvaisiksi venäjän kaasusta.

2. Pistetään kaasuhana kiinni.

Kumpi osapuolista kärsii enemmän?

En ole varma tiedätkö, mutta pakotteissa ei ole kyse pääasiassa kaasusta?

Kyllä, länsi ottaa osumaa, mutta niin ottaa venäjäkin. Kumpi kärsii tässä kaasuasiassa enemmän niin en osaa sanoa. Ei venäjä kaasua voi nopeasti muualle viedä. 

Siksi tämä koko sota onkin järjettömyyden huippu. Kukaan ei hyödy, paitsi ehkä Kiina. venäjä näyttäisi olevan matkalla kohti tappiota, mutta sitä ei pystytä myöntämään, joka ei toki yllätä. 85% sotavoimista valjastettu tähän. Sieltä voisi Georgia alkaa pian möyrimään ja ottaa omansa takaisin. Tai Japani, koska venäjä joutui kaivamaan kuriilien alueelta joukkoja Ukrainaan 😂 ne pojat saa matkustaa tovin ennen kun päätyvät tapettaviksi Ukrainassa :)

0
0
24.7.2022 - 01:54

TL

+1396
Liittynyt:
31.7.2020
Viestejä:
1088
krp kirjoitti:

Ja mikäs on herran mielestä tehokkaampi tapa yrittää suitsia idän ihmeitä?

En ole herra KGB mutta vastaus kysymykseesi on luonnollisesti aseapu. Nykyisten pakotteiden ainoa oikea vaikutus putinille taitaa olla asetuotannon vaikeutuminen. Ja siihen olisi päässyt huomattavasti toisenlaisella pakotesetilläkin. Kaasun ja öljyn tuonnin lopettaminen olisi ollut pakote joka olisi näkynyt ja kuulunut, niin täällä kuin sielläkin. Ja tästä syystä sitä ei sitten käytettykään.

0
0
24.7.2022 - 09:05

esavainen

+72
Liittynyt:
26.8.2014
Viestejä:
60

Vastaan Marraskuun kysymyksiin pakotteiden vaikutuksista Suomeen, mutta rajoitun metsäsektoriin.

Metsäteollisuuden raaka-aineesta n. 15 % (eli 10 milj. m3/v) on tullut Venäjältä. Suomen metsien kasvun ja poistuman (hakkuut ja luontaisesti kuollut puu) ero on kuitenkin ylittänyt tuon kymmenen miljoonaa mottia jo lähes 50 vuoden ajan. Metsävarat eivät siis vähene, vaikka Venäjän tuonti korvataan kotimaan puulla. Puun hinta sen sijaan voi nousta.

Toki viime vuosina ala on nauttinut huippusuhdanteesta. Ennusteiden mukaan kysyntä heikkenee lähiaikoina talouden sakatessa, jolloin hakkuut vähenisivät. Sahateollisuuden volyymit voivat toisaalta Suomessa noustakin, sillä Venäjä on ollut iso sahatavaran viejä Euroopan markkinoille.

Ongelmia tulee EUn taholta. Suomelle on asetettu hiilinielun tavoitetaso, joka perustuu likimain kokonaan metsiin. Jo viime vuonna siitä jäätiin  reippaasti. Jos hakkuut lisääntyvät, vaje kasvaa. Erotus on korvattava päästöjä vähentämällä tai päästöoikeuksia ostamalla. Ilmastopaneelin pj. Markku Ollikainen arvioi päästöoikeuksien oston hintalapun olevan miljardiluokkaa vuosittain.

EU:lta tulee lisäksi muuta sääntelyä liittyen maa-alueiden lisäsuojeluun (30 % suojeltava jonkinasteisesti), mikä ei todellakaan ole pikkujuttu.

Lisäriskinä on tietenkin metsäteollisuuden tuotannon siirtyminen maihin, missä ilmastonormit eivät ole rasitteena. Tätä on tapahtunut muutenkin todella paljon, mutta EUn ilmasto- ja suojelutoimet ovat sen verran uusia, että ne tuskin ovat ehtineet tähän vaikuttaa.

 

0
0
24.7.2022 - 11:58

Riki

+313
Liittynyt:
8.3.2018
Viestejä:
152

Pakotteiden yksi tärkeimmistä tavoitteista on heikentää talouden teknistä kehitystä Venäjällä. Käsittääkseni kaikki tykinkuula älykkäämpien aseiden ja ammusten valmistus on Venäjällä vaikeuksissa, hyvä niin.

Toiseksi, Venäjä luokitellaan jo nyt kehitysmaaksi (YK luokittelee) ja Venäjä on menossa edelleen alaspäin, hyvä niin.

Kyllä minä kannatan pakotteita, vaikka ne vaikutta myös meihin. Se, että Venäjä heikkenee on meidän etu.

0
0
24.7.2022 - 12:46

A

-13
Liittynyt:
31.3.2020
Viestejä:
508
krp kirjoitti:

Kgb, millä infolla/perusteilla pakotteet osuu enemmän länsimaihi kuin ryssyköihin?

Ja mikäs on herran mielestä tehokkaampi tapa yrittää suitsia idän ihmeitä? 

 

Venäjä myy energiaa entistä enemmän muita reittejä pitkin (ja lopulta varmaan lähes haluamansa verran). Venäläinen energia kiertää esim. Intian kautta Eurooppaan. Pakotteet eivät oikein toimi, kun Aasian isot maat eivät niihin osallistu. Länsimaat eivät ole maailman napa vaikka se siltä täältä katsottuna näyttääkin.

0
0
24.7.2022 - 17:06

Artsipappa

+2164
Liittynyt:
14.7.2016
Viestejä:
1962
Artsipappa kirjoitti:
venäjä joutui kaivamaan kuriilien alueelta joukkoja Ukrainaan 😂 ne pojat saa matkustaa tovin ennen kun päätyvät tapettaviksi Ukrainassa :)

Kannatti matkustaa 7000km vain jotta Ukraina saa mustaan multaan lisää ravinnetta 😁

0
0
25.7.2022 - 13:09

Heikin Ashi

+2624
Liittynyt:
9.2.2019
Viestejä:
886

Maa, joka ei meinaa millään pysyä omalla tontillaan, on aika kääpiö näissä talousolympialaisissa. Oikeastaan se on vain kaasu- ja öljyasema. Ks. kuva:  pienempi kuin esim.  Italia.

Lännen energiakäännös ja pakotteet vievät aikaa. Tämä muutama kuukausi on vasta alkulämmittelyä ja -verryttelyä. Pakoteasioissa kannattaa olla pitkäjänteinen kuten sijoittamisessa: odotellaan vaikutuksia rauhassa 5-10 vuotta. Kuuban pakotteet ovat olleet voimassa 60 vuotta.

Suomenkin tulee  kieltää esim. venäläisten maahantulo välittömästi  eikä jatkaa nykyistä suomettunutta pelleilyä.. Meitä fiksumpi maa, Viro,  päätti jo maaliskuussa poiketa EU:n yhteisestä päätöksestä ja lopettaa turistiviisumien myöntämisen venäläisille. Fantastista!

 

0
0
25.7.2022 - 16:11

onC

+161
Liittynyt:
13.12.2019
Viestejä:
76
Heikin Ashi kirjoitti:

Maa, joka ei meinaa millään pysyä omalla tontillaan, on aika kääpiö näissä talousolympialaisissa. Oikeastaan se on vain kaasu- ja öljyasema. 

Onhan Venäjän talous rahassa mitättynä mitätön, mutta kyllä nuo luvut pahasti hämäävät. Toisessa ääripäässä joku Kalifornia: about kaksi kertaa suurempi talous kuin koko Venäjä, mutta maailma ei paljoa muuttuisi (muuta kuin keskivertosijoittajan salkussa) jos tuosta haukattaisiin Venäjän kokoinen siivu pois. Vrt. vuotavat pakotteet Venäjälle: koko maailman energiamarkkinat aivan sekaisin, "vihreä siirtymä" vaarassa koska nikkeli jne., miljoonat vaarassa kuolla nälkään.

Oma salkkuni on siinä asennossa, että tämän vuosikymmenen aikana todellisuus lyö naamaan. Läntinen maailma on tottunut puoli-ilmaiseen energiaan ja materiaaleihin.  En tiedä mihin suuntaan indeksit liikkuvat, mutta "oikeat" asiat kuten energia ja hyödykkeet nostavat arvoaan vrt. teknobumtsibumia täynnä olevat indeksit. 

0
0
26.7.2022 - 14:05

Marraskuu

OP
+1024
Liittynyt:
26.11.2018
Viestejä:
1053
Heikin Ashi kirjoitti:

Lännen energiakäännös ja pakotteet vievät aikaa. Tämä muutama kuukausi on vasta alkulämmittelyä ja -verryttelyä. Pakoteasioissa kannattaa olla pitkäjänteinen kuten sijoittamisessa: odotellaan vaikutuksia rauhassa 5-10 vuotta. Kuuban pakotteet ovat olleet voimassa 60 vuotta.

 

Tämä pakotteiden ikuisuus on asia, joka pitäisi ymmärtää silloin, kun niistä päätetään. Tällä tarkoitan sitä, että pakotteita tuntuu olevan kovin helppo poliittisesti päättää, kun kansa on täynnä vihaa ja pelkoa. Valitettavasti ihminen on sellainen, että leiman saanut taho ei leimastaan irti pääse vaikka mitä tekisi. Politiikassa leimautuminen on vaarallista ja siitä johtuen länsimaiselle poliitikolle tulee olemaan mahdottomuus edes esittää minkään yksittäisen pakotteen purkua. Moisen esityksen tekemällä poliitikko altistaisi itsensä median sylkykupiksi ja sitä riskiä kenenkään ei kannata ottaa. Tästä johtuen pakotteista tulee ikuisia.

 

0
0
27.7.2022 - 11:34

kgb

-299
Liittynyt:
8.5.2022
Viestejä:
64

Eilen uutisissa: IMF:n mukaan pakotteet eivät toimi venäjän suhteen niin hyvin kuin on toivottu.

Nyt se on siis ihan virallisesti myönnetty. Lisäksi Saksa on niin riippuvainen venäjän energiasta, että jos venäjä laittaa hanat pysyvästi kiinni, saksalaiset jäätyvät koteihinsa. Kiitos vihreät, teette maailmasta niin paljon paremman paikan. Yksityisautoilu paha. Hyi hyi..

0
0
27.7.2022 - 12:01

Bingo53

+3404
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2268

Kaasuputki Siperiasta Kiinaan rakenteilla - Kiina hyödyntää alehinnat pakotteiden puristamalta Venäjältä

Venäjän puolella on pitkälti valmiina valtava kaasuputki - Power of Siberia - joka alkoi tuottaa maakaasua pohjoiseen Kiinaan kaksi ja puoli vuotta sitten eli joulukuussa 2019. Kiina rakentaa omaa osaansa tähän putkeen. Se tulee kulkemaan Kiinan itäistä reunaa pääkaupunki Beijingin ohi alas Shanghaihin.

Valtioyhtiöt Venäjän Gazprom ja Kiinan China National Petroleum Corp. ovat rakentaneet putkistoa jo kahdeksan vuotta. Keskimmäinen osuus on aloitettu vuonna 2020 ja viimeisen osuuden etelässä arvioidaan alkavan tuottaa kaasua kolmen vuoden kuluttua eli 2025. Putken kapasiteetti on tuottaa 38 miljardia kuutiota kaasua vuosittain 30 vuoden ajan Kiinaan.

Putkistoa rakennetaan juuri samaan aikaan, kun Moskovaa uhkaavat maakaasuostojen menetykset Euroopasta toisaalta asiakkaiden irtisanoessa tai jättäessä uusimatta sopimuksiaan ja toisaalta Venäjän sulkiessa venttiiliä ja kieltäytyessä toimituksista. Tämä panee Kiinan varmasti miettimään toimitusvarmuutta. Se on toistaiseksi kieltäytynyt ottamasta kantaa Venäjän ja Ukrainan kiistaan.

Venäjä on investoinut putkistoon 55 miljardia dollaria, mutta kaasua on tuotu Kiinaan vasta 3,81 miljardin dollarin edestä vuodesta 2019 alkaen Kiinan tuontitilaston mukaan. Tuonti on kasvamassa; noin kolminkertaistunut ensimmäisen vuosipuoliskon aikana. Siltikin Kiina tuotti Turkmenistanista yli kolminkertaisen määrän ja sekin on kasvanut noin 52% edellisvuodesta. Kiina on varovainen.

Kiina ja Venäjä ovat myös neuvotelleet putkistojen lisäyksistä, mukaan lukien putki joka kulkisi Siperiasta Mongolian läpi - putken nimi on alustavasti "Power of Siberia 2". Putken rakentaminen on alkamassa parin vuoden sisällä. Projektia kiihdyttää Venäjän halu saada uusia asiakkaita kaasulleen ja toisaalta Mongolian halu ansaita kauttakulkukorvauksia.

The 2,600km pipeline has been predicted to enter service in about 2030, but industry executives believe that could be brought forward given Moscow’s need to find markets for its energy supplies. Transit fees from the pipeline will help Mongolia’s economy, which was hit hard by the coronavirus pandemic. China, its main trading partner, frequently closed Mongolian export routes as it tried to control the virus.

Linkki Financial Times: https://www.ft.com/content/f0080bf6-5e7d-44be-871f-a5d44dccf5c5

Venäjän lopettaessa toimituksia lännen suuntaan, itään alkaa kulkea samaa tavaraa uusille asiakkaille. Tähän nähden ostoista pidättäytyminen ei juuri ole mikään pysyvä, haittaava pakote. Suostuminen merkittävästi alhaisempaan ostohintaan voisi olla taloudellisesti toimivampi vaikute - ja ostajalle hyödyllisempi.

Suurin osa Kiinan energiasta tuotetaan hiilestä, josta suurimman osan Kiina kaivaa itse. Mutta nyt Kiina ostaa hiiltä Venäjältä alennettuun, halpaan hintaan koska muiden maiden pakotteet estävät niitä ostamasta sitä lainkaan. Eli Kiina hyötyy taloudellisesti muiden pakotekahinoista, jotka johtavat alhaisiin hankintahintoihin. Linkki: https://www.cnbc.com/2022/07/27/map-of-power-of-siberia-gas-pipeline-th…

Venäjän harrastama toimitussopimuksien tahallinen rikkominen luultavasti pohdituttaa Kiinaa eikä se halua jäädä yhden toimittajan varaan. Ja samaan aikaan Kiina lisää panoksia ydinvoimaprojekteihin. Pakotteet ovat monipiippuinen ase ja osa luodeista voi osua omaan jalkaan.

0
0
27.7.2022 - 15:46

Kilppari

+388
Liittynyt:
14.7.2014
Viestejä:
871

Strategioiden välillä väittely täällä on vähän turhaa. Voimme lohduttautua sillä, että käytetty strategia luodaan liittolaisemme toimesta Atlantin takana ja me olemme yhtä mieltä siitä, että kyseessä on "hyvis". Tämä on todistettu jo toisessa ketjussa.

Tällä hetkellä strategia on siis antaa Venäjän voittaa hiirenhiljaista vauhtia kuitenkin kokoajan itse heikentyen. Ukrainaa aseistetaan juuri sen verran, että vauhti pysyy haluttuna. Se, että ukraina alkaisi voittaa olisi iso riski. Venäjä ei ole mitenkään osoittanut, että olisi valmis häviämään ja ydinasevaltion kohdalla sille on aina vaihtoehtoja.

Sitä en tiedä miten nämä mastermindit on suunnitelleet sodan loppuvan, vai onko se edes heidän tarkoituksensa?

0
0
27.7.2022 - 16:59

LongJohn

+79
Liittynyt:
21.1.2015
Viestejä:
128
Kilppari kirjoitti:

....

.Tällä hetkellä strategia on siis antaa Venäjän voittaa hiirenhiljaista vauhtia kuitenkin kokoajan itse heikentyen. Ukrainaa aseistetaan juuri sen verran, että vauhti pysyy haluttuna. Se, että ukraina alkaisi voittaa olisi iso riski. Venäjä ei ole mitenkään osoittanut, että olisi valmis häviämään ja ydinasevaltion kohdalla sille on aina vaihtoehtoja.

...

Kyllä minäkin olen sen verran inhorealisti, että uskon monelle taholle sopivan vallan mainiosti, että sota jatkuu ja Venäjä kuluttaa sotakalustoaan reilusti nopeampaan tahtiin kuin se pystyy tuottamaan uutta. Kyllähän näiden "tahojen" mielestä olisi myös mukavaa, ettei Ukraina kärsi liikaa mutta taitaa ainakin toistaiseksi Venäjän heikentyminen painaa enemmän vaakakupissa.

 

0
0
27.7.2022 - 17:11

Marraskuu

OP
+1024
Liittynyt:
26.11.2018
Viestejä:
1053
Kilppari kirjoitti:

Strategioiden välillä väittely täällä on vähän turhaa. Voimme lohduttautua sillä, että käytetty strategia luodaan liittolaisemme toimesta Atlantin takana ja me olemme yhtä mieltä siitä, että kyseessä on "hyvis". Tämä on todistettu jo toisessa ketjussa.

Tällä hetkellä strategia on siis antaa Venäjän voittaa hiirenhiljaista vauhtia kuitenkin kokoajan itse heikentyen. Ukrainaa aseistetaan juuri sen verran, että vauhti pysyy haluttuna. Se, että ukraina alkaisi voittaa olisi iso riski. Venäjä ei ole mitenkään osoittanut, että olisi valmis häviämään ja ydinasevaltion kohdalla sille on aina vaihtoehtoja.

Sitä en tiedä miten nämä mastermindit on suunnitelleet sodan loppuvan, vai onko se edes heidän tarkoituksensa?

Strategiat ovat vaihtuneet yksi kerrallaan tragedioiksi, jos saa kärjistää vähän reippaammin. 

Diktatuurit pelkäävät demokratiaa kuin ruttoa. Putin joukkoineen on lähtenyt taisteluun demokratia aatteen leviämistä vastaan lähialueillaan. Hän ei ole luottanut itseensä eikä asemansa pysyvyyteen Venäjällä. Tämän johdosta hän ei ole keksinyt muuta keinoa suitsia demokratiapyrkimyksiä lähialueillaan kuin voimalla pakottaminen. Hän on onnistunut tässä mm. Valkovenäjällä, Kazakstanissa jne. Hän uskoi, että hän pystyy siihen helposti myös Ukrainassa vaikka Ukraina oli osoittanut jo vuodesta 2014, että he eivät ole valmiita alistumaan.

Valitettavasti Putinille on annettu väärää tietoa Ukrainasta ja hän lähti siten operaatioon syöstä Ukrainan johto vallasta ja vaihtaa hänelle mieleinen johto maahan. Venäjän tiedustelu fsb ja muut tahot kertoilivat Putinille sellaisia asioita Ukrainasta mitä olettivat Putinin haluavan kuulla. Diktaattorit tuppaavat olla sellaisia, että negatiivisten asioiden kertominen heille johtaa sivuraiteille urakehityksessä (siis viestintuoja voidaan tappaa). 

Homma meni sitten reisille ja kun sota lähtee etenemään, niin se alkaa elämään omaa elämäänsä. Vähän kuin lähteä leikkimään tulella kunnes tuli leikkii sinulla.

Mitä enemmän Putin uhraa paukkuja tähän sotaan, sen vaikeampi hänen on perääntyä. Tämähän taitaa löytyä sijoitusoppaistakin kohdasta uponneiden kustannusten harha.

0
0
27.7.2022 - 17:28

petteri

+1492
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
1370
Kilppari kirjoitti:

Tällä hetkellä strategia on siis antaa Venäjän voittaa hiirenhiljaista vauhtia kuitenkin kokoajan itse heikentyen. Ukrainaa aseistetaan juuri sen verran, että vauhti pysyy haluttuna. Se, että ukraina alkaisi voittaa olisi iso riski. Venäjä ei ole mitenkään osoittanut, että olisi valmis häviämään ja ydinasevaltion kohdalla sille on aina vaihtoehtoja.

Sitä en tiedä miten nämä mastermindit on suunnitelleet sodan loppuvan, vai onko se edes heidän tarkoituksensa?

Tällä hetkellä kyllä strategisesti ennemminkin näyttää, että nyt odotetaan Venäjän armeijan kuluttavan parhaat joukkonsa, parhaan aseistuksensa ja parhaat ammusvarastot riittävän vähiin. Venäjän teollinen kyky ei taas riitä tällä hetkellä alkuunkaan sodassa tuhoutuvan kaluston ja sodassa kuluvien sotatarvikkeiden korvaamiseen. Venäjä käytännössä siis sotii nyt varastoilla, jotka eivät ole loputtomat, varsinkaan nykyaikaisen kaluston osalta.

Ukraina taas nyt pärjää ihan hyvin kulutussodassa kun länsimaiden aseapu ja oma sotatarviketuotanto ylittävät päivittäin tuhoutuvan kaluston, miehiäkin Ukrainalla riittää koulutettavaksi. Tässä kulutussodassa joka päivä minkä sota jatkuu Ukrainan puoli on päivä päivältä vahvempi ja Venäjän heikompi. Kun Venäjän armeija on kulunut riittävästi ja Ukrainan armeija vahvistunut riittävästi, Ukraina saa aloitteen ja valloittaa sen verran alueita takaisin, että saadaan rauha. Nyt avaimena on vaan antaa Ukrainalle riittävästi sotakalustoa sekä euroja ja dollareita ja odotella kunnes homma hoituu.

Muut kuin teknologia- ja sotatuotantopakotteet Venäjälle ovat taas nyt varsin hyödyttömiä ja länsimaiden kotirintaman kestävyydelle vahingollisia. Suomenkin nyt syytä Euroopan energiakriisin helpottamiseksi pyrkiä heti aloittamaan uudelleen sähkön, kaasun ja polttoaineiden tuonti Venäjältä. Myös viisumien osalta Venäjän raja on syytä pitää auki, Venäjä on pysyvä rajanaapurimme ja sen kanssa parempi olla viileissä kuin jääkylmissä väleissä. Kulttuurisuhteet ja turismi ovat tärkeitä pitkässä juoksussa ja Venäjän lisäeristäminen ei auta kriisin ratkaisussa.

Ukrainalle voisi Suomi kuitenkin lähettää euroja, joilla Ukraina kääntää sotatasapainon, kun lihamylly vaan jauhaa riittävän pitkään.

 

0
0