Piti kaivaa Stockmannin vanhoista talouskatsauksista Lindexin lukuja:
2021: Liikevaihto 607,4M Oikaistu liiketulos 80,3M
2020: Liikevaihto 507,1M Oikaistu liiketulos 39,6M
2019: Liikevaihto 575,8M Oikaistu liiketulos 34,8M
2018: Liikevaihto 589,9M Oikaistu liiketulos 30,4M
2017: Liikevaihto 606,0M Oikaistu liiketulos 16,1M
2016: Liikevaihto 633,2M Liiketulos (ei löydy oikaistua) 54,9M
En oikein usko Lindexin nykyisen suorituskyvyn jatkuvan tulevaisuudessa. 80M liiketulos tuskin on kestävä taso, historian perusteella ehkä puolet siitä ja pieni potentiaalinen ongelma on saneerausmenettelyn jatkuminen keskeneräisten oikeudenkäyntien takia mikä estäisi Lindexiä saamasta halpaa ulkoista pääomaa investointeihin.
Stockmannin retail ja konserni ilman Lindexiä on mielestäni edelleen myös iso kysymysmerkki, mille en plusmerkkistä arvoa tässä antaisi. Siksi en 300M arvostuksella näe riittävästi palkkiota riskiin nähden tässä casessa että lähtisin itse sijoittamaan, mutta seuraan sivusta.
Olit Aki aivan oikeassa siinä, että minun kaltaiseni keski-ikäiset ja + haluavat suorittaa vuotuiset vaateostoksensa kerralla ja yhdeltä myyjältä. Myös siinä olit oikeassa, että meillä on sitä likviditeettiä. Nämä asiat aikoinaan Stockan johto unohti täysin uudistaessaan laajennushaluisesti yhtiötä ja tuhoisin seurauksin. Odottelen nyt milloin on taas mukava asioida Stockalla.
Vaimo jaksaa aina muistaa meidän alkuaikojen ostosreissuni Stokkalle joskus 20 vuotta sitten, kun sieltä vielä löytyi ostettavia kuteita ja palvelua. Ostin silläkin kertaa vuoden vaatevaraston kerralla (*), vaikka muistaakseni lähdettiin vain ostamaan uutta kauluspaitaa ja kravaattia. Mutta kun kerran lähdin pakosta ostoksille, käytin sen reissun tehokkaasti hyödyksi. Olin sovituskopisssa ja myyjä haki minulle erilaisia vaatteita aivan laidasta laitaan ja sovituksen jälkeen ne meni ostoskassiin. Viimeisen noin 10 vuoden aikana en ole Stokkalla enää käynyt. Kun koitin siellä aikanaan pariin kertaan käydä jotain ostamassa enkä enää löytänyt yhtään sopivaa vaatekapaletta ja myyjätkin loistivat poissaolollaan, niin eipä sinne ole enää tarve mennä.
Ongelmanani on pitkät kädet ja aikanaan normaalina oleva ruumiinrakenne ilman kaljamahaa (BMI<25 ja pituus 186). Pitkähihaisissa paidoissa hihat on aina liian lyhyet ja jos hihan pituus on sopiva, niin paita näyttää enemmänkin purjeelta. Housujen kohdalla taas pitäisi alkaa käyttämään henkseleitä, kun ne housut on yleensä mitoitettu vain mahakkaille miehille. Ennen löysin kaikki kledjut Stokkalta, nyt en löydä niitä oikein mistään. Ulkomaanreissuilta saa tosin mittatilauksena melko kätevästi, mutta on todella ikävä pilata loma-aikaa inhoamaani vaatteiden ostamiseen ja sovitteluun.
(*) inhoan ylikaiken vaatteiden ostoa ja jos vaateostoksille menen, niin teen keralla vähintään vuoden hankinnat. Ja jos mahdollista, samasta kaupasta samalla kertaa. Kaupasta toiseen juokseminen vaatteiden perässä on pahin painajaiseni.
Jos tavarataloista olisi saatu 50 miljoonaa enemmän tai vähemmän, tai koko tavarataloliiketoiminnan arvoksi arvioi joitain kymmeniä miljoonia, niin puhutaan ennemminkin senteistä kuin euroista per stokkan osake.
Keskustelusta suurin osa on yhden tavaratalon johonkin yksityiskohtaan liittyvää.
Stokka osakkeen arvon määrityksessä olennaista on Lindex tulostaso ja soveltuva arvostuskerroin.
Lindex on tehnyt hyvää tulosta jo 10v sitten. Jokunen vuosi sitten tuli muutama pehmeä tulos, kunnes tulostaso on taas koronan jälkeen korjannut.
Meneekö 100m kohta rikki, vai onko 40m osuvampi arvio pidemmän aikavälin tulostasolle?
Hyväksytäänkö arvostuskertoimeksi pörssin keskimääräinen p/e, vaiko esim. vain puolet?
Velkaisuus ei ainakaan pitäisi olla arvostuskerrointa laskemassa. Verrokkien p/e on alhainen, tai muuten vaan tässä on erityistä riskiä?
Onko järjellinen arvio Lindex arvolle 2eur vai 10eur per Stokka osake?
Itsellä tässä pysyy rahat kiinni, koska en odota Lindex tulokseen lähivuosille suurta muutosta kumpaankaan suuntaan, ja p/e 10 arvostustaso on hyvä konservatiivinen lähtökohta.
Jätän kertomatta, mistä ostan sukkia ja montako paria kerralla :)
Kiitos tuestasi, kun yritän johdatella lisää keskustelua noihin kahteen oleelliseen tekijään.
Jollain nykyistä alhaisempaa tulosta alle 10 p/e:llä arvottamalla, voi heittää Lindexin arvoksi vaikkapa 600m eli 200%.
Onko, nykyisin veloin, jotain muuta oleellista arvotettavaa komponenttia kuin lindex ja tavaratalotoiminta?
Sitä päivää odotellessa, ehkä tänä vuonna, kun firma on irti saneerauksesta ja tavaratalotoiminnan arvo saadaan rajatuksi mustan puolelle.
Kuvittelen sen olevan tehtävissä omistajien päätöksellä.
Tästä on jotenkin vaikea saada aikaan laskelmaa, jossa luvut täsmäävät :)
Totta.
Ilmeisesti "enimmäismääräistä" max 100m.
Häiritsevät myös saneerauksesta irrottautumista toistaiseksi.
Näitä velkoja tullaan vieläpä konvertoimaan halvalla osakkeiksi.
Vuodenvaihteessa taseessa oli myös mm. rahavaroja 213m, vaihto-omaisuutta 155m, ostovelkoja 223m, ylipäätään lyhytaikaisia velkoja yhteensä 724m.
Näistä eristä voi tarkasti sanoa, että riidanalaiset saneerausvelat mukaanlukien, ei nettovelkaa ole kovin paljoa :)
Eikö Stokkan osake olisi omistajan kannalta fiksumpaa jakaa kahdeksi heti kun se on mahdollista? Jos tavaratalot saneerauksen jälkeenkin jatkavat punaisilla luvuilla olisi Lindexissä kiinni oleva raha kuitenkin turvassa. Hiukan hämmästelen miksi näin ei ole tehty jo vuosia sitten. Vai oliko/onko niin että ilman Lindexin tulovirtaa tavaratalokuplasta olisivat ilmat karanneet jo aikaa sitten eikä tämän ole haluttu tapahtuvan (vaikka fiksua olisi varmaan ollut). Mutta eikö kuitenkin virheistä pitäisi viisastua ja ryhtyä toimeen niin pian kuin mahdollista. Ei kai noilla edes ole pakkoavioliittoon ajavia synergoitakaan.
"Häiritsevät myös saneerauksesta irrottautumista toistaiseksi. " Lindex on saneerausvelkojen panttina.
Ulkomuistista, tiedotustilaisuudessa vastattiin että "up to owners decide", kun kysyttiin mitä stokkan varoille tehdään, kun saneerauksesta päästään irti.
Olin muuten odottanut paljon vahvempaa Pyysing-efektiä. Suht rauhallisten vaihtojen osake, vahva hehkutus arvosta tweetti-reagoijien kanssa, ja päivä sulkee Stockmannin osalta 0.62 prosenttiyksikköä yli indeksin. Olin vähän harkinnut herätyksen asettamista ennen pörssin avausta, ostaakseni stockaa alkuhuutarista ja myydäkseni Pyysing-efektiin.
Samalla tavallaan tosi kiva havaita, ettei Pyysäri-efekti ole tämän isompi. On paljon mukavampaa lukea kolumneja ajattelun avaajina, kuin jonain inderes-efektinä.
Siitäs saitte ja siitä. Yli yksi täysipäistä sijoittajaa katseli miuta epäillen viinaakin kovemmista huumeista, kun kirjoitin maaliskuun lopussa ostaneeni #Stockmann'ia.
Tai eivät kyllä vielä saaneet🤔. Turha tuuletella, ennen kuin on irrottanut.https://t.co/OscJdbepnm
Tämä oli todella kiva osari. Kukaan ei koskaan pystynyt selittämään miulle, miksi Lindexin tuloksen pitäisi laskea. Kaupan alalla on ihan turha puhua jostain tulostasosta 201X, edellinen vuosi on se todennäköisin tulema tänä vuonna. Ellei nyt ole jotain täysin poikkeuksellista tapahtunut, kuten maskikauppiaalla korona.
En mie tosin myöskään pystynyt perustelemaan (kun en tiennyt) miksi Lindexin tuloksen pitäisi pysyä ennallaan. Mutta että se Q1 nousi radikaalisti yli kaikkien anaalien ennustuksien, olikin sitten jo melkoinen osuma.
Yhdestäkään lapusta en ole irroitanut, enkä kyllä näillä näytöillä irroitakaan. Vähän tekisi mieli ostaa lisää, mutta siihen ei ehkä pysty. Vähän harmittaa, kun näköjään unohdin ostaa pienempään sijoitusyhtiööni. Ja niinpä laitoinkin sille bidin. Ja sitten joku robotti nokitti. Ja sitten julkaisen tämän. Kyllä voi ihminen olla tyhmä.
Väärässähän minä sitten olin. En olisi kyllä ikinä uskonut että näin kivuttomasti menee saneerausprosessi.
Edelleenkään en kyllä pitkään salkkuun innostuisi Stockaa tankkaamaan. Voi se konkka sieltä vielä jostain takavasemmalta tulla. Palataan asiaan 10v päästä kun kurssi on kymmenissä tai sadoissa euroissa.
Toki kurssinousu salkkuun sopii aina, mutta eniten ilahduttaa, että kirjoitin Stockan aliarvostuksesta maaliskuussa.
En toki sentään mitään posaria ennakoinut. Mutta kun kurssi oli tuolloin 1,85 ja nyt 3,00, eivät kaikki kirjoitukseni ole menneet metsään.https://t.co/Srj53vRzVe
Miten voi ensin tulla posari, ja sitten iso tulospettymys? Outoa...
Epäilen kysymyksessä olevan enemmän velkojien osakkeiden likvidointi, kuin varsinainen tulospettymys. Koppasin vähän.
"Stockmann Oyj:n ("Stockmann" tai "Yhtiö") hallitus on Yhtiön aiemmin tiedottaman mukaisesti päättänyt laskea liikkeeseen 1 130 786 Yhtiön uutta osaketta ("Konversio-osakkeet"), jotka annetaan osakkeenomistajien merkintäetuoikeudesta poiketen sellaisille Yhtiön velkojille, joiden Helsingin käräjäoikeuden 9.2.2021 Yhtiölle vahvistaman saneerausohjelman (muutoksineen, "Saneerausohjelma") mukaiset aikaisemmin ehdolliset tai riidanalaiset saneerausvelat on vahvistettu lopulliselta määrältään 14.7.2022 mennessä ("Osakeanti"), ja on hyväksynyt Osakeannissa tehdyt merkinnät. Stockmann julkisti tiedon Osakeannista 21.7.2022.
Osakeannissa merkityt yhteensä 1 130 786 Konversio-osaketta on rekisteröity Patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämään kaupparekisteriin tänään 22.7.2022. Konversio-osakkeiden rekisteröinnin seurauksena Yhtiön liikkeeseen laskemien osakkeiden kokonaislukumäärä on 155 880 206."
Toisaalta vaihto on jo 3M osaketta ja mie luin vain otsikot. Pitääpä plärätä vähän huolellisemmin ennen lisäinvestointeja.
Noiden konversio-osakkeiden pitäisi tulla kaupankäyntiin vasta 26.7.
Osakkeiden rekisteröinti ja hakeminen kaupankäynnin kohteeksi
Konversio-osakkeet rekisteröidään kaupparekisteriin arviolta 22.7.2022 ja kirjataan merkitsijöiden arvo-osuustileille arviolta 26.7.2022. Konversio-osakkeet tuottavat niiden rekisteröimisestä ja arvo-osuustilille kirjaamisesta lähtien samat oikeudet kuin Yhtiön muut osakkeet.
Stockmann tulee lisäksi tänään jättämään hakemuksen Konversio-osakkeiden ottamiseksi kaupankäynnin kohteeksi Nasdaq Helsinki Oy:n päälistalla. Kaupankäynnin Konversio-osakkeilla odotetaan alkavan arviolta 26.7.2022 kaupankäyntitunnuksella "STOCKA".
En löydä oikein mtään heikkoutta osarista ainakaan pikaluvulla, löytäisikö joku muu ehkä?
Yrityssaneerauksessa on sellainen puoli, että vuokranantajat ottavat pahasti osumaa. Trainers' House esimerkiksi on pystyssä vain, koska kiemuretli yrityssaneerauksen kautta irti vuokrasopimuksestaan oliko se nyt Bulevardilla.
Kokonaisuuden kannalta on melko sama, miten näissä käy, mutta juristit kusevat hunajaa joka tapauksessa.
"Stockmannin Tampereen tavaratalon vuokranantaja Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennia on aloittanut Stockmannia vastaan välimiesmenettelyn, jossa yhtiö vaatii Stockmannilta enintään 11,9 miljoonan euron suuruista yrityssaneerauslain 27 §:n 1 momentin mukaista vahingonkorvausta. Saneerausmenettelyn selvittäjä on kiistänyt vaatimuksen sen 2,8 miljoonaa euroa ylittävältä osalta. Lisäksi Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennia on pannut vireille Helsingin käräjäoikeudessa kaksi kannetta, joista ensimmäisessä vastaajina ovat Stockmann, selvittäjä ja valvoja ja toisessa Stockmann. Kanteissa käräjäoikeudelle Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennia pyytää oikeutta vahvistamaan, että Fennialle maksettavan vahingonkorvauksen määrä on enintään 12 miljoonaa euroa. Myös toinen Tampereen tavaratalon vuokranantajista, Tampereen Seudun Osuuspankki, on pannut Pirkanmaan käräjäoikeudessa vireille kanteen, jossa se vaatii Stockmannilta enintään 20,3 miljoonan euron suuruista yrityssaneerauslain 27 §:n 1 momentin mukaista vahingonkorvausta. Valvoja on saneerausohjelmassa kiistänyt Tampereen Seudun Osuuspankin saneerausmenettelyn aikana esittämän (tuolloin enimmäismäärältään 17,7 miljoonan euron) korvausvaatimuksen sen 2,0 miljoonaa euroa ylittävältä osalta. Stockmannin Tampereen tavaratalon entinen alivuokralainen Pirkanmaan Osuuskauppa on aloittanut Stockmannia vastaan välimiesmenettelyn, jossa se vaatii 5,4 miljoonan euron suuruista vahingonkorvausta muun muassa yrityssaneerauslain 27 §:n 1 momentin perusteella. Saneerausmenettelyn valvoja on pääosin kiistänyt vaatimuksen. Pirkanmaan Osuuskauppa on myös valittanut saneerausohjelman vahvistamista koskevasta Helsingin käräjäoikeuden 9.2.2021 päivätystä päätöksestä siltä osin kuin käräjäoikeus on katsonut, että Pirkanmaan Osuuskaupan vahingonkorvaussaatava on saneerausvelkaa eikä yrityssaneerauslain 32 §:n mukaista saneerausmenettelyhakemuksen vireilletulon jälkeen syntynyttä velkaa. Helsingin hovioikeus hylkäsi Pirkanmaan Osuuskaupan valituksen 4.11.2021. Korkein oikeus on myöntänyt Pirkanmaan Osuuskaupalle valitusluvan siltä osin kuin alivuokrasopimuksen irtisanomisesta johtuva vahingonkorvausvaatimus koskee saneerausvelkaa tai saneerausmenettelyn aikana syntynyttä velkaa. Välimiesoikeus hylkäsi päätöksessään 25.5.2022 pääosin Pirkanmaan Osuuskaupan vaatimukset ja velvoitti Stockmannin maksamaan Pirkanmaan Osuuskaupalle vahingonkorvausta 1,5 miljoonaa euroa. Edellä mainittu oikeusjuttu on edelleen vireillä korkeimmassa oikeudessa. Muiden saneerausohjelmassa mainittujen kiistanalaisten saatavien osalta sovitteluneuvottelut ovat käynnissä, ja joidenkin saatavien osalta on jo päästy sovintoon."
Alkuperäisessä rapsassa EPS:iin vaikuttavat kertaerät on näemmä jätetty huomiotta ja ulkkarit ovat ilmeisesti tuijottaneet tätä lukua kuin piru raamattua ja olleet iloisesti myyntilaidalla. Stockmann päätyikin sitten esittämään korjauksen tuohon raportoituun EPSiin hetki sitten.
Kovin montaa kertaa en ole osakkeiden keskihintaa nostanut, mutta nyt tuli otettua ykkösellä hankittujen lappujen lisäksi vähän lisää kahden ja puolen euron pinnasta.
Tulin osariin onnekkaasti vain 15% Stocka painolla lukuisten kevennysten jälkeen, kun oli niin paljon nousua edellisestä osarista, että ennakoin tälle päivälle laskua, vaikka oon tosi optimistinen keskipitkällä tähtäimellä. Nostin päivän laskuissa Stockan painon hetkellisesti yli 50 prosenttiin.