Stockmann on kriisiyhtiö. Sen perusliiketoiminta eli tavaratalotoiminta on ison murroksen keskellä nettikaupan yleistymisen myötä. Samalla Stockmannin keskeisillä liiketoiminta-alueilla Suomessa ja Venäjällä kulutuskysyntä on heikkoa ja näkymät epävarmat. Stockmann on tämän vuoden aikana päässyt eroon sekä toimitusjohtajastaan että varatoimitusjohtajastaan ja koko yhtiön strategia on paraikaa uudelleen valmistelussa. Stockmannin keskeinen omistus, Lindex, on sekin päässyt eroon toimitusjohtajastaan hiljan.
Stockmann on mielenkiintoinen yhtiö sijoitusmielessä sillä sen oman pääoman kirjanpitoarvo on markkina-arvoa suurempi. Taseessa on merkittäviä kiinteistöomistuksia, joiden markkina-arvo voi olla selvästi kirjanpitoarvoa suurempi. Stockmann ei toistaiseksi ole tehnyt tappiollista vuotta, vaikka sen kannattavuus onkin erittäin heikko. Oma pääoma ei siis sula tappioissa, ainakaan tähän asti.
Stockmann ei myöskään ole täysin markkinaehtoinen yhtiö, vaan sitä hallitsevat ja rahoittavat suomenruotsalaiset suvut. Esimerkiksi Hartwallit pumppasivat yhtiöön yli 100 me finanssikriisin aikana, kun Stockan huonosti ajoitetut investoinnit söivät kassaa. Vastineeksi Hartwallit saivat uusia A-osakkeita eli valtaa.
Sanoma-talo myytiin taannoin 4600 e/kerrosneliöhinnalla saksalaisille sijoittajille. Sanoma-talo on rakennettu siten, että se voidaan muuttaa tavaratalokäyttöön. Tällä referenssihinnalla Stockmannin Aleksanterinkadun talon (ja tontin) arvo oli 3,2 euroa osakkeelta. Uutisissa talosta on mainittu saatavan jopa tuplat tuohon hintaan.
Vuoden 2013 tilinpäätöksessä rakennusten tase-arvo on noin 2/3 Stockmannin markkina-arvosta. Vastaavasti velkaa on vastaava summa, mitä kiinteistöjen ja maa-alueiden tasearvo.
Oma näkemykseni on, että Stockmann ei tule pärjäämään nettikaupassa. Kuvaavana esimerkkinä Stockan tilinpäätöksetkin on nimetty ".pdf-" heidän sivuillaan, joilloin niiden avaaminen vaatii tiedoston nimen vaihtamisen. Sama luokattomuus leimaa koko Stockan vaatimatonta verkkokauppaa ja muuta nettiosaamista.
Venäjän tilannetta häiritsee voimakkaasti Ukrainan tilanne. Nyt on erittäin huono aika myydä omistuksia Venäjällä. Etenkin kulutussektoriin liittyen.
Lindex sen sijaan olisi mahdollista myydä tai listata itsenäisenä yrityksenä pörssiin. Samoin Stockmannin kiinteistöt voivat vaihtaa paperilla omistajaa ilman, että niiden liiketoiminnassa tapahtuisi välittömästi suuria muutoksia.
Oma arvaukseni Stockmannin tulevasta strategiasta on:
-Lindex listautetaan itsenäisenä yhtiönä (Tukholman) pörssiin
-Stockmann luopuu Venäjän liiketoiminnastaan pitkällä aikavälillä ja pyrkii ainakin kiinteistöomaisuuden realisointiin Venäjällä, kunhan markkinatilanne sen sallii (helposti 5-10 vuoden projekti)
-Stockmann lopettaa Seppälä-ketjun
-Stockmann supistaa myyntialaa tavarataloissaan luopumalla vuokratiloista ja muuntamalla omistamiaan tiloja muuhun käyttöön. Esimerkiksi keskustan Stockalle kannattaisi luultavasti rakentaan 2-4-kerrosta asuntoja yläkerroksiin ja keskittää myyntipinta-ala parhaiten kannattaviin segementteihin eli naisten vaatteisiin, kenkiin ja kosmetiikkaan.
-verkkokaupan osalta Stockan kannattaisi hankkia globaali partneri, jonka tuotteita Stockmann välittäisi alihankkijana. Tässä saattaisi olla markkinarako Suomessa vähemmän nettiä käyttävän väestönosan ja globaalin nettikauppaosaajan markkinoille tulon välille.
Mikäli tämän tyyppistä strategiaa on tulossa, uskon Stockmannin kurssin korjaavan useita kymmeniä prosentteja ylös. Mikäli ei, Stockmann säilynee nykyhinnoissaan, minkä oma kurantti pääoma turvaa ellei Stockmannin liiketoiminnan kannattavuus laske negatiiviseksi merkittävästi ja pitkään.