5.9.2020 - 09:40

Heikin Ashi

+2754
Liittynyt:
9.2.2019
Viestejä:
907
Heikin Ashi kirjoitti:

 

Esim. Applen markkina-arvo on jo 2,3  biljoonaa USD, ei kovin suurella tuloskasvuodotuksella,  eli suurempi kuin Ison Britannian 100 suurimman yhtiön markkina-arvo.

Esim. Teslan markkina-arvo 450 miljardia USD on suurempi kuin Fordin, GM:n Toyotan, Hondan ja muiden suurimpien autonvalmistajien yhteensä.

Monet osakemarkkinoiden tekniset ääri-indikaattorit alkavat olla tapissa.

Pientä turboshorttiakin on otettu viime päivinä eräisiin  USA.n taivaita hipoviin ylpeyksiin (esim. ks yllä).laugh

Kolmessa  päivässä keskiviikosta perjantaihin Apple romahti parhaimmillaan noin 19 % ja Tesla noin 25 %.  Osakemarkkinoiden ajoittaisella järjettömyydellä näyttää rajusta likviditeetin pumppaamisesta huolimatta olevan edelleen jokin raja. Finanssimarkkinoiden hulluus tarjoaa ääri-ilmiöissään järjettömiä tuottoja. Kiitos ja kumarrus siitä.  Katsellaan ensi viikkoon josko uusi trendi on syntyäkseen.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/applen-ja-teslan-uudet-omistajat-kokivat-heti-kauhujen-hetkia-osakkeista-haihtui-25-ja-19-prosenttia/e3f45795-ece8-4bc7-952f-8c9d64b4165d

6.9.2020 - 02:37

Pörssimörssäri

+1186
Liittynyt:
28.3.2020
Viestejä:
822

Talla hetkella apple on -12% huipuista. Vaihtoehtoisesti tarkastellen Apple oli viimeksi nain halpaa 20.8 eli about 3 viikkoa sitten. Tama tahan vaan muistutuksena etta Applen crashia on ennustelu jo hieman kauemin kuin tama nahty palautuminen 3vk takaisiin lukeemiin.

Mutta ilman sarvia ja hampaita, milla tasolla jengi on varmis ostamaan Applea ja muita isoja teknoja jenkeista? Mun mielesta ei olla kaukana tasosta jolloin ostaminen pitkaan salkkuun on jo jarkevaa. Muistan toki MM artikkelin siita miten jenkkien mega-capit ei oo parhaita investointeja historically. This time it is different? Voiko verrata jotain Coca-colaa appleen jota aletaan jo tutkimaan monopoliaseman vaarinkaytosta. Firmaa joka ei tarvitse ulkopuolista capitaalia? Firmaa joka voi ostaa esim AI startuppeja hinnnasta valittamatta?

Ei ole vastauksia mihinkaan yllaolevaan. Itsea vahan jopa harmittaa perjantaisen crashin missaaminen. Ei olisi pystynyt olemaan painamatta ostonappia applelle @ 112. Mutta ehka parempi etta tuli missattua? Parempia tilanteita tulee? Jostain about 100:sta alan jo cashaamaan muita positioita ja kahmimaan Applea. Mita mielta Applesta ja muista big-5:sta? Jos crashi jatkuu niin milloin alkaa ostot?

6.9.2020 - 11:27

Heikin Ashi

+2754
Liittynyt:
9.2.2019
Viestejä:
907

Kyllähän tämä ainakin Applen osalta teknisesti jonkin sortin ostopaikalta vaikuttaa, kun kerran Fed lupaustensa mukaisesti vankkana  markkinatakaajana on ja fyrkendaalia markkinalle työntää ja vaikka kuplassa eletäänkin.  Myös päiväkartalla Applella on kiinnostava  long legged doji kynttilä.Applen kuukausikartassa tämä notkahdus ei juuri näy,  sen verran on lähes pystysuoraa paraboliaa ollut.   Kiinnostavia myös esim. PYPL, AMZN ja MSFT.  Muuten etätyöyhtiö ZOOM  (ZM), joka heinäkuun lopussa julkaisi (odotetun) tajunnan räjäyttävän tulosparannuksen (liikevaihto viisinkertaistui ja tulos 33 kertaistui edellisvuoden vast.jaksosta.) notkahti viikon kuluessa peräti 30 %. . Mutta katsotaan,  mitä  alkuviikko yleisemmin Nasdaqin osalta tarjoilee. Follow the trend, short, medium or long.

7.9.2020 - 10:00

Bingo53

+3625
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2354
Heikin Ashi kirjoitti:

 

Osakemarkkinoiden ajoittaisella järjettömyydellä näyttää rajusta likviditeetin pumppaamisesta huolimatta olevan edelleen jokin raja. Finanssimarkkinoiden hulluus tarjoaa ääri-ilmiöissään järjettömiä tuottoja. Kiitos ja kumarrus siitä.  Katsellaan ensi viikkoon josko uusi trendi on syntyäkseen.

 

Ei voi välttyä ajatukselta, että likviditeetin lisäys menee ensin yksityisten taskuun, polttelee siellä ja ajautuu nouseviin kursseihin momenttia antamaan. Tähän viittaa sijoittajien laadun muutos, jossa mom-and-pop sijoittajien määrä ja osuus on noussut voimakkaasti.

https://www.wsj.com/articles/individual-investor-boom-reshapes-u-s-stock-market-11598866200

Hinnanmääräytyminen perustuu voimakkaammin mielikuviin ja toiveisiin. Kehitys voi olla mitä tahansa eikä yritysten tulosluvuilla ole merkitystä. Tämä tietenkin johtaa likviditeetin lisäyksen ajautumista suurten sijoittajien taskuun, kun ne vetäytyvät markkinoilta ja jättävät lottolaput yksityisille. Näin se aina on: on rikos antaa hölmön pitää rahansa.

Tämän aavistelussa kiinnostaa suurten sijoittajien liike painotuksessa, jos sellaista tilastoa löytyy?

8.9.2020 - 22:27

Joonas85

+25
Liittynyt:
11.9.2017
Viestejä:
50
Joonas85 kirjoitti:

Laitoin tällä kertaa koko salkun myyntiin. Vielä saa jännittää meneekö kaikki huomisessa todennäköisessä laskevassa pörssiavauksessa kaupaksi. Viime dropin nukuin, joten tällä kertaa ajattelin olla terhakkana ja laittaa suosiolla kaikki laitaan. Tähän mennessä allekirjoittaneen track record tämän tyyppisissä ajoituksissa on ollut karmivaa katseltavaa, joten en ihmettelisi jos päädytään tilanteeseen jossa OMX Helsinki avaa laskuun ja kääntyy plussalle iltapäivällä jenkkipörssin vetämänä, kun kunnon dippiä ei sitten tulekaan. 

Jos nyt korjausdippi tulee, niin sitten vielä pitäisi tietää milloin lähteä taas ostoksille. Eiköhän tämä vielä vielä tavalla tai toisella käteen mene, mutta saapahan kehnoa tulosta tekevä pankkini ainakin transaktiopalkkioita :)

Paljon kirjoitetaan osakesijoittamisessa siitä, että pitää valita strategia ja pitää siitä kiinni. Olen nyt varsin uskollisesti toteuttanut strategiaa, jossa myynnit ja ostot tapahtuu hyvin intuitiivisesti silloin kun tuntuu hyvältä. Tuotot on jäänyt aika minimiin, mutta toisaalta vaihtoehtoiskustannus olisi juoda & kusta kaikki, joten siihen verrattuna tämä on silti voitollista puuhaa :)

Ja tuli voittoa tai turskaa, niin hauskaa tämä ainakin on.

Edit. Cibukset kyllä jätin salkkuun muhimaan kun edellisestä dipistä halvalla sain

Eipä ole vielä kovin merkittävää heiluntaa nähty Suomen pörssissä vaikka jenkkiteknot onkin nyt olleet lasku trendissä hetken aikaa. Vaikka osa pudotuksista näyttää dramaattisilta, niin eipä monessakaan tapauksessa ole syöty kuin viimeisen parin viikon nousu. Raakaöjyn hinta näyttää olevan taas laskusuunnassa. En kyllä tiedä onko tuolla isoa merkitystä, mutta ennen maaliskuun rommausta samoja merkkejä oli ilmassa. Pysynpä siis edelleen cashina ja jään odottelemaan ostopaikkoja(katson vierestä kun pörssit ottaa uudet huiput ja 90% käteistä taskussa)

8.9.2020 - 22:41

Pörssimörssäri

+1186
Liittynyt:
28.3.2020
Viestejä:
822

Jannan aarella!

Mina betsasin jo sen puolesta etta seuraavaksi mennaan ylos / ei ainakaan alas. Otin jopa Applea viela pienesti!

4/4 ollaan menty ylos korona-aikana kun oon ostanut isosti (tanaan 5. kerta) mutta mennyt tuuri ei toki ennusta tulevaa tuuria.

9.9.2020 - 00:35

Aki Pyysing

+13911
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7099
Heikin Ashi kirjoitti:

En muuten ole vielä koskaan nähnyt ja kuullut yhdenkään sijoittajan kotiuttavan tappioita, ainakin mitä "asiantuntijoiden" lehdille antamia lausuntoja lukee markkinoiden heiluessa, kyseessä on aina "voittojen kotiutus".

Mie kotiuttelen tappioita ihan säännöllisesti. Ja en näe erityistä estettä niiden kertomisessa.

Jos olet välttynyt aiemmin näkemästä, niin tässä 29.4.2020 postaukseni. Tuosta projektista tuli esimerkiksi kuusinumeroiset kurat: 

https://www.sijoitustieto.fi/sijoituskeskustelu/osakkeet/saga-furs-oyj?…

Toki osakkeita myydään paljon enemmän voitolla kuin tappiolla ja sitten vielä paljon moninkertaisesti enemmän kerrotaan niistä voitoista kuin tappioista. Mutta olen mie muidnkin kuin omista kuristani kuullut. Monet pitkän linjan osakekauppiaat mehustelevat harhalaukauksillaan ihan tyytyväisenä. Jos ei ole ikinä lehmänpaskaan astunut, ei ole paljon ollut lehmiä paimentamassa.

9.9.2020 - 09:45

Heikin Ashi

+2754
Liittynyt:
9.2.2019
Viestejä:
907
Aki Pyysing kirjoitti:
Jos ei ole ikinä lehmänpaskaan astunut, ei ole paljon ollut lehmiä paimentamassa.

Oma periaatteeni myös sijoitusasioissa on pitkään ollut: Jos huomaat pistäneesi kätesi paskaan, putsaa kätesi heti!

Mitä keskusteluun tai jopa avautumiseen  "tappioden kotiutuksesta" julkisesti tulee, niin kysytäänpä asiaa varmuuden vuoksi kaiken tietävältä Mr. Googlelta.

Se löytää tällä haulla peräti 3 (kolme) eri tulosta (ja nekin hyvin kyseenlaisia tässä suhteessa):

- Yksi Kauppalehden keskustelun ketju: " Miksi tappioden kotiutus kannattaa?". Tämä ketju syntyi ja eli päivän vuonna 2008 ja liittyi lähinnä verohyötyihin.

- "Siirto toiselle välittäjälle ja tappioiden kotiutus" Nordnetin kysymys -ketju

- Aamuposti Hyvinkää 9.11.2013: "Tappioiden kotiutus Suomeen ja voittojen kotiutus veroparatiisiin saa loppua". Hyi, hyi teitä, tytöt ja pojat.

Lisätkäämme virallisesti  Akin nimi  29.4.2020 tapahtuneen ansiokkaan julkisen  avautuminen myötä  "Tappioiden kotiutus  Hall of Fame" -Suomen kunniagalleriaan, vaikka Google ei vielä ole  sitä löytänyt 

Jos Googleen puolestaan näppäilee haun  "voittojen kotiutus", ponnahtaa  ruutuun tuloksia 5600 kpl. Tällä sektorilla avautumisia siis on huomattavasti enemmän. Johtuneeko siitä, että taloustoimittajat eivät lainkaan vielä tunne sanaparia "tappioiden kotiutus".

 

9.9.2020 - 09:57

Lehtopöllö

+347
Liittynyt:
17.9.2014
Viestejä:
394
Aki Pyysing kirjoitti:

.. 

Mutta olen mie muidnkin kuin omista kuristani kuullut. Monet pitkän linjan osakekauppiaat mehustelevat harhalaukauksillaan ihan tyytyväisenä. Jos ei ole ikinä lehmänpaskaan astunut, ei ole paljon ollut lehmiä paimentamassa.

Tekevälle sattuu ja virheistä olisi hyvä ottaa opiksi. Kauppalehdessä oli ihan mielenkiintoinen artikkeli

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/30-vuotta-tunarointia-nokialla/959dc5b8-0df3-43dc-84eb-78418561e77c

Ymmärtääkseni lähtökohta oli kertoa kaikkien tekevän virheitä ja että niistä kannattaa ottaa opiksi ja näyttää jotain oppikirjaesimerkkejä omista virheistä. No Merja Mähkä kertookin sijoitusurallaan tehneensä virheen, kun on ostanut Nokiaa nykyistä kalliimmalla, ja sen jälkeen lähdetäänkin kertomaan miten taidolla on onnistuttu välttämään muut virheet ja on saatu Apple viisinkertaistumaan salkussa. Tulee vähän mieleen työhaastattelut, joissa suurin heikkous on perfektionismi tai heikkouden puute... 

Minäkin voin jälkiviisastella tappiomyynnillä. Ostin Rapalaa tammikuussa @2,95, kun monen vuoden laskutrendi näytti ehkä päättyvän, liiketoiminnan piti lähteä parempaan suuntaan ja Indereskin käänsi kelkkansa positiivisen puolelle. Sen jälkeen tuli ilmoitukset 2020 on "välivuosi" (luulin että 2019 oli jo se välivuosi), osingon nollaus, sen jälkeen alkoi korona, surkea tulos ja surkeat näkymät. Myin tappiolla heinäkuussa @2,92 tyhjästä tulleeseen nousuun. Jälkikäteen kävi ilmi, että nousu alkoi jostain ruotsalaisten sijoitusblogista ja kurssi nousi hetkellisesti jopa 3,26 euroon. Nyt omasta myyntihinnastani on tultu alas yli 10 %, joten on helppo osoittaa nöyryyttä tunnustamalla näitä "virheitä". 

Totta puhuen omien virheiden tunnustaminen edes itselleen on hankalaa. Harkitsin eilen Nokian ostamista "halvalla" ja jäin miettimään onko Nokian tulevaisuus ja tuotto-odotus erityisen loistavat, vai onko kyseessä vain tarve olla oikeassa vanhan Nokia-potin ja -analyysin kanssa ja olen ankkuroitunut vanhaan kurssiin ja toiveisiin tulevista voitoista. En oikein osannut päättää ja jäin istumaan käsieni päälle. 

9.9.2020 - 13:09

mskomu

+1447
Liittynyt:
31.3.2019
Viestejä:
711

Minusta virheitä ei pitäisi katsoa pelkästään toteutuneiden hintojen perusteella. Olen tehnyt joskus voitollisia liikkeitä, joita pitäisin silti lähinnä virheinä. Ts. ostanut osakkeita huonoilla tai jopa virheellisillä perusteilla, mutta jostain ihan muusta syystä osake on päätynyt nousemaan ja olen saanut pikavoitot, vaikka kaikki taustalla olevat päätelmät ovat olleet vääriä. Sama voi käydä myös toiseen suuntaan. En esim. pidä virheenä, kun myin Kamuxia liian aikaisin, koska halusin hajauttaa riskiä, sillä osake oli mulla lievässä ylipainossa ja kurssin kirmatessa nousi niin kovaan ylipainoon, että oli mielestäni edelleen oikea liike keventää, vaikka osake jatkoi myöhemmin vielä nousua, kun Danske(?) aloitti seurannan ja pisti aika kovan tavoitehinnan.

Voin samalla myöntää pahimmat virheet. Ihan aloittelevana sijoittana otin vähän itseni tuntien tietoisestikin sen linjan, että tehdään nyt virheitä, kun ne on vielä halpoja. En siis tarkoituksella tehnyt typeriä ratkaisuja, mutta tiedostin, että ottamalla näkemystä niitä luultavasti tulee. Jälkikäteen nämä tuntuvat vielä nolommilta ja typerämmiltä kuin silloin. Ostin Fingerprintiä, koska olin bongannut "kuumia vihjeitä" jostain Kauppalehden foorumilta tai yhtä luotettavalta taholta. Osake päätyi nousuun, en myynyt, sitten romahti, en myynyt ja jossain vaiheessa, kun perehdyin asiaan enemmän, niin tulin siihen tulokseen, etten halua omistaa kyseistä firmaa ja realisoin tappiot. Tämän jälkeen kurssi toki lähes tuplaantui lyhyessä ajassa.

Samoin aikoihin ostin Outokumpua 7€ ja lisäsin urheasti laskeviin kursseihin, koska aiemmin kurssi oli ollut 9€ ja EPSiäkin oli tulossa luokkaa 1€, koska alla oli yksi hyvä kvartaali, joka luonnollisesti olisi uusi normaali. Tässäkin jaksoin odottaa nousua sillä periaatteella, että kyllähän kurssi palautuu, kun on kerran aiemminkin ollut kympissä. Myin pois, kun aloin oikeasti ottamaan selvää asioista. Tämän kanssa kävi jopa niin, että kurssi jatkoi laskuaan vielä myöhemmin eikä tullut tyypillistä pörssin anomaliaa, että: 1. mskomu myy 2. kurssi raketoi.

Vähän näistä virheistä viisastuneena en tehnyt enää ehkä ihan yhtä pahoja virheitä, mutta Nordeaa ostin 9€ pinnasta ja jatkoin ostoja laskeviin kursseihin. Tässäkin päätös perustui varmaan (vaikea sanoa, kun en tuohon aikaan mitään sijoituspäiväkirjaa pitänyt) korkeaan osinkoon ja siihen, että nyt saa halvalla, kun kurssi on laskenut huipuista. Tämän suhteen kyllä luin ihan oikeita muiden tekemiä analyysejäkin, vaikken itse mitään tehnytkään.

Sen jälkeen menikin pitkään ilman pahoja kämmejä, mutta sitten alkuvuodesta ajoin Fondian kanssa kuoppaan. Toisaalta firmassa oli, ja on vieläkin, potentiaalia. Vuoden vaihteessa oli melkoinen euforia, kun sijoitukset olivat menneet pitkän aikaa (pitkälti tuurilla) todella hyvin. Lisäsin Fondiaa vähän yleisen euforian vallassa, Q1 oli paska, meni luotto johtoon ja hyppäsin kyydistä. Olen edelleen sitä mieltä, että ensimmäisen erän ostopäätös oli ihan perusteltu, vaikka lopulta kävikin toisin. Vincittiin hyppäsin yleisessä euforiassa, koska piti saada jotain softa-sektorilta ja aika heppoisin perustein tähän valikoitui Vincit. NoHon kanssa tein silti suurimmat turskat, koska istuin käsieni päällä ja ajattelin, että "ei korona Suomea kosketa" ja "ei se enää laske". Päätös hankkia NoHoa oli minusta ihan oikea ja ilman koronaa tämä olisi varmasti ollutkin hyvä sijoitus. Olin vain liian hidas reagoimaan, kun markkina muuttui.

Virheistä oppii, joten parempi tehdä niitä paljon.

9.9.2020 - 15:09

Bingo53

+3625
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2354

Tappio sijoittajalle on kuin ajomatkalla erehtyisi umpikujaan. Näin voi käydä, jos uskoo orjallisesti vain nettiä ja GPS:ää.

Umpikujaa ei kannata kauaa katsella ja pois pääsee matkaa jatkamaan. Oikotie ja suunta löytyy kyselemällä ja vaikkapa vanhaa karttaa katsomalla. Sijoittajalle tämä tarkoittaa tappion cashaamista ja uuden position etsimistä vapautuville varoille. Karttaa voi katsoa vanhaan tyyliin tunnusluvuista.

Eksymisen välttää tietenkin jäämällä kotiin tai jättämällä sijoittamatta. Paljon ajava kuitenkin kokee hyvät hetket ja välillä seikailua. Lisäksi reitit tulevat tutuksi ja umpikujia tulee vähemmän. Joskus pääsee perillekin asti.

26.9.2020 - 23:51

stone

-1135
Liittynyt:
10.4.2020
Viestejä:
367

Eu:n tukipakettiin osallistumisesta tulossa Suomessa kaiketi kansanäänestys.  Tämä on mahtava homma, jos persut vielä onnistuu kaatamaan tuon varainsiirron.. Saattaa käydä niin, että jotkut maat seuraavat Suomen esimerkkiä. Pääasia kuitenkin ettei Suomi mene hirttäytymään tuohon pakettiin. Se olisi kardinaali munaus.

Mielellään näkisin sekä Euron, että Eu:n kaatumisen ja tuhon.  Uusi aika ja uudet kujeet toivon mukaan koittavat ja mitä pikemmin sen parempi.

27.9.2020 - 08:18

tappio

+608
Liittynyt:
25.5.2019
Viestejä:
341
hauturi kirjoitti:

 

stone kirjoitti:

Eu:n tukipakettiin osallistumisesta tulossa Suomessa kaiketi kansanäänestys.

 

Niinkö?

Tuossa on sanaa "kaiketi" käytetty tarkoituksessa "ei ikinä".

27.9.2020 - 12:23

kahvi

OP
+112
Liittynyt:
21.7.2017
Viestejä:
359
Marraskuu kirjoitti:

Uskotko itse näkemykseesi? Jos uskot, niin missä määrin olet allokoinut sijoituksesi tuon näkemyksen mukaan?

Itse uskoin kuukausi sitten nousun kääntyvän uuteen laskuun, mutta nyt ei siltä näytä enää ja uskon olleeni väärässä. Perusteena koronan odotuksiani nopeampi hiipuminen ja valtavat elvytyspaketit. 

Joo, uskoin. Ja maksoin. Oma sijoitustoimintani maaliskuun koronadipistä tähän päivään ei ole ollut mairitteleva esitys. Toki koronaepidemia on vielä alkupuoliskollaan ja jatko usvan peitossa.

27.9.2020 - 12:34

kahvi

OP
+112
Liittynyt:
21.7.2017
Viestejä:
359

Tämän ketjun otsikon ajatus taitanee jäädä toteutumatta.

Jo kesäkuun alkupuolella mm. Mikko Mäkinen kirjoitti, että Dont Fight the Fed.

Sijoitustoiminnassa puolta on vaihdettava nopeasti, jos tilanne sitä edellyttää.

Tällä hetkellä tulevat USAn presidentinvaalit luovat jännitettä markkinoille, samoin reaalitalouden ja pääomamarkkinoiden kuilu on venähtänyt todella isoksi.

Sijoittaja Mark Moss arvioi nousun jatkuvan.

https://www.youtube.com/watch?v=85Dz2ERFb10

Dont Fight the Fed?