Fortumilta tänään hyvä tulos. Liiketulos 530m euroa kun odotukset olivat 450m tasolla. Isointa kurssinousua saattaa tänään kuitenkin hillitä se, että vuodelle 2024 on suojattu tasoon 43eur/MWh (aiemmin 47eur/MWh) ja vuodelle 2025 tasolle 42eur/MWh. Tulevaisuus siis hieman nykyistä heikompi, koska jouduttu suojaamaan alhaisemmille tasoille.
Otin yhden aiemmin myydyistä eristä takaisin, kun sain reilun 70 senttiä halvemmalla. Pienehkö väliosinko... Vaikka "osinko" toki jää kyseenalaiseksi jos lasku jatkuu. 12,50 paikkeilla sitten seuraava erä takaisin, jos sinne asti lasketellaan.
Myin ennustemuutoskuopasta ostetun erän "irrota Fortumit aina nousuun" periaatteen mukaisesti pienellä voitolla. Nyt odotellaan miniposition kanssa taas seuraavaa laskua.
Mie oli ensin vähän, että höh taas Fortum myy jotain ESG:tä ESG-suvannossa. Mutta kun myy vaikuttavuussijoittajalle, hinta on kuitenkin lähtökohtaisesti hyvä. Ja löytyihän sieltä tämän jälkeen lukaujakin, eli 60M käyttökatetta ja paljon investointitarpeita. Tästä 800 megaa, what's not to like.
Sellaista vaikuttavuussijoittamista, jossa tavallista alhaisemmalla pääoman tuottovaateella viritellään kestävää kehitystä, pidän hyvinkin ansiokkaana. Ja sitten ESG Jee Jeen myymistä muita tuottavampana hyväuskoisten hönöjen kusettamisena.
Olen pelannut ansiokasta ping pongia Fortumilla menettäen vähän positiotani. Otinkin pari erää myytyjä takaisin vähän pienemmällä spreadillä tästä lämmenneenä. Nämä rahat valunee osinkoihin ja osinkohullu sijoittajakansamme ottaa Fortumia taas ennen ensi kevät into pinkeänä vielä kalliimmallakin.
Tulosluvuissa jatkuva käyttökate 326m (295 konsensus) ja sähköntuotannon vert. kelp liikevoitto 264 (224).
Generation-segmentin suojaukset pohjoismaiselle tukkusähkön tuotannolle: loppuvuodeksi 2024 noin 75 % hintaan 43 euroa/MWh ja vuodeksi 2025 noin 60 % hintaan 42 euroa/MWh. Vuoden 2024 ensimmäisestä neljänneksestä alkaen suojausasteisiin ja -hintoihin sisältyvät myös konsernin tuulivoiman tuotantomäärät.
Vuodesta 2025 eteenpäin konsernin vuotuisten kunnossapitoinvestointien odotetaan olevan 250 miljoonaa euroa (aiemmin: 300 miljoonaa euroa). Pienempien vuotuisten kunnossapitoinvestointien vuoksi Fortumin investointien (ilman yritysostoja) odotetaan vuosina 2024–2026 olevan enintään 1,6 miljardia euroa (aiemmin: enintään 1,7 miljardia euroa).
Hah. Olen kikkailut Fortumilla sisukkaasti. Tänän myin ensin 14,555, sitten ostin 14,455, sitten myin 14,545 ja sitten ostin 14,455. Käsittääkseni miulla on sama määrä Fortumia kuin eilenkin ja sen verran rahaa tuli välistä, ettei Taiteiden Yössä saa kaikkia poltettua.
Sivussa riitelin twitterissä ja kirjoitin Ekonomilehteen kolumnin.
Kevensin jo ennestään kevyehköä positiotani ajatuksella ottaa katsauksen jälkeen halvemmalla takaisin. Saa nähdä toimiiko suunnitelma.
Ei toiminut ihan suunnitellusti mutta tänään sain takaisin @14.195. Operaatio jäi jopa niukasti voitolle.
Uusi plän on hodlata osinkoihin asti ja niiden jälkeen myydä heti, kun kurssi on 14.jotain. Suunnitelma voi kyllä muuttua, jos kurssi lähtee kohti kuuta...
Omiin silmiini ja korviini on osunut viime viikkoina useita juttuja ja podcasteja sähkömarkkinoista Pohjoismaissa. Varsinkin Ruotsissa on uutisoitu tulevan kysyntä- ja tarjontahintojen epätasapainosta sekä aurinko- ja tuulisähkön aiheuttamasta markkinahinnan volatiliteetista. Pohjois-Ruotsissa sijaitsevat vihreät hankkeet (mm. Hybrit, Stegra eli H2 Green Steel) kaipaavat valtavasti fossiilitonta sähköä, mutta sitä ei oikein tahdo olla saatavissa, etenkään edullisesti ja tasaisesti. Taustalla on energiayhtiöitten haluttomuus investoida vakaaseen, säästä riippumattomaan tuotantoon.
Rauramoa jututtanut Reuters uutisoi Fortumin olleen erinäisten häirintäoperaatioiden kohteena sekä Suomessa että Ruotsissa. Venäläisiä tahoja arvellaan syypäiksi. KRP tai Supo ei suostu kommentoimaan asiaa yksityiskohtaisesti, mutta jotain tutkimuksia ne ovat kuitenkin suorittaneet kriittiseen infraan liittyen. Esim. Loviisa? Kumma, että en ole havainnut suomalaisessa mediassa olleen asiasta mitään puhetta.
Kumma, että en ole havainnut suomalaisessa mediassa olleen asiasta mitään puhetta.
Kauppalehti heräsi. Käytännössä lehden juttu on suomennos tuosta linkkaamastani Reutersin uutisesta. Myös Hesari on herännyt ja suomentanut saman jutun, hieman runsassanaisemmin kuin KL. Käsittääkseni ilman maksumuuria molemmat. Ja Yle on unessa.
Kumma, että en ole havainnut suomalaisessa mediassa olleen asiasta mitään puhetta.
Kauppalehti heräsi. Käytännössä lehden juttu on suomennos tuosta linkkaamastani Reutersin uutisesta. Myös Hesari on herännyt ja suomentanut saman jutun, hieman runsassanaisemmin kuin KL. Käsittääkseni ilman maksumuuria molemmat. Ja Yle on unessa.
Luultavasti viittaa noilla epäilyttävillä ihmisillä yt-neuvotteluihin (tuleviin tai meneillään oleviin, en tunne yhtiötä niin hyvin). Liikaa työntekijöitä pyörimässä toimistoilla ja laitoksilla. Pitää saada kiinteät kulut alemmas ;)
Edit: ei tossa KL:n jutussa olekaan mitään mainintaa "epäilyttävistä henkilöistä". Jossain oli vastaava juttu otsikoitu "Epäilyttäviä droneja ja ihmisiä pyörii alueillamme". Ei pitäisi yrittää olla hauska...
Normiosingon (ennuste 1.01 eur) lisäksi Nordea ennustaa Fortumin maksavan tältä vuodelta pitkälti Ekokem-kaupan seurauksena ylimääräisen osingon 0.89 eur, mikä epäilemättä maistuisi paremmin kuin hyvin pääomistajalle. Nordean perustelut: erittäin matala velkasuhde, ei isoja investointisaumoja näköpiirissä.
Myös Inderes näkee ylimääräisen osingon mahdolliseksi, mutta pitää sitä epätodennäköisenä. Inderesin osinkoennuste on 1.14 eur (90 % tuloksesta).
Nordean perustelut: erittäin matala velkasuhde, ei isoja investointisaumoja näköpiirissä.
Myös Inderes näkee ylimääräisen osingon mahdolliseksi, mutta pitää sitä epätodennäköisenä. Inderesin osinkoennuste on 1.14 eur (90 % tuloksesta).
Yllättävän moni tuntuu täysin sivuuttavan ja/tai unohtavan sen, että Fortum tekee ainakin minun ymmärtääkseni ihan aitoja selvityksiä lisäydinvoimainvestoinneista. Erityisesti Ruotsissa myös poliittinen kenttä on näiden puolelle hyvinkin tosissaan kallellaan.
Itse uskaltaisin antaa yli 50% todennäköisyyden sille, että Fortum tulee vähintään yhden ydinvoiman investointipäätöksen tekemään seuraavan kahden vuoden aikana, yhteisprojektina Vattenfallin kanssa Ruotsiin. Siihenpä se ylimääräinen jakovara sitten hupeneekin. En siis itse usko ylimääräiseen osinkoon, vaikka en toki kovin yllättynytkään ole jos sellainen pääomistajan toivomuksesta maksetaan ja valmistaudutaan kovaan velkavipuun uusien investointien kanssa.