Onko siis niin, että pörssi tykkää vasemmiston voitoista tai edessä olevasta oletettavasti hankalahkosta taipaleesta, kun kellään ei ole enemmistöä eikä välttämättä yhteistyöhaluja.
No, itse veikkaan Ranskan vaalien vaikutuksen pohjolan pörsseihin olevan niin marginaalinen, että tästä huolimatta voi tulla hyvä pörssipäivä. Tai sitten ei.
Markkinat reagoivat negatiivisesti tuohon äärioikeiston ensimmäisen erän voittoon. Stoxx 600 laski ja hesuli vielä sitäkin enemmän. Myös valtionlainojen korot lähtivät nousuun tuolloin. Syynä poliittinen epävarmuus ja sen vaikutus euro-valuuttaan.
Eikös tämä Ranskan(kin) äärioikeisto ole talouspoliittisesti aika samaa, kuin vasemmisto? Ainakin muistelisin lukeneeni, että Le Pen on hyvin vahvasti protektionistinen ja kannattaa muutenkin valtion kontrollia taloudesta, eikä ole tainneet veronalennuksetkaan agendalistalla. Eli jos pörssikursseja miettii, niin ei tässä ollut vastakkain vasemmisto vs markkinatalous.
Ajattelin 80-luvulla, että ilmiö "Suomen kesäpörssi" ajan myötä häviää kokonaan. Mutta täällä ollaan taas. Melko hiljaista, ajoittaisia myyntipurskahduksia melko mitättömiin uutisiin lukuun ottamatta.
Kutsuisin tätä hyväksi ajaksi harjoittaa pohjaongintaa. Sijoitusasteeni on luiskahtanut syvemmälle kuin pitkään aikaan.
Torstai oli outo ja kummallinen osakemarkkinapäivä
Kuva
Pienyhtiöindeksi Russell 2000 nousi yli 3% samaan aikaan, kun Big Tech ropisi alas ja nyykäytti S&P500 ja Nasdaq Composite indeksit. Markkinatrendeissä tapahtui dramaattinen äkkikäännös voittavien ja häviävien osakkeiden vaihtaessa päiväksi paikkaa toistensa kanssa.
Voi olla, että juuri tätä nousun jatkuminen edellyttää. Bespoke Investment Group (https://x.com/bespokeinvest) jakoi alustavia tietoja kuinka harvinaisesta käännöksestä on kyse.
- Thursday was just the second day since 1979 when the Russell 2000 rose more than 3% while the S&P 500 declined.
- The Nasdaq Composite underperformed the Russell 2000 by more than 5 percentage points in what appears to be biggest daily gap on record. The only other time the gap came in above 5 percentage points was in November 2020, right after Pfizer shared positive results from a Covid-19 vaccine trial.
Ed Yardeni (https://www.cnbc.com/video/2024/07/11/the-rate-cut-feels-like-its-really-coming-says-ed-yardeni.html) pitää meneillään olevaa hetkeä tärkeänä ja arvelee tänään olevan se päivä, jolloin sijoittajat alkavat siirtää painoa pois Isosta Seiskasta kohti muuta osakemarkkinaa. Yardenin mielestä markkinan liike ei tule lyömään S&P500 indeksiä maihin, koska markkinalla liikkuu riittävästi rahaa pitämään mukavasti menestyneet, johtavat osakkeet arvoissaan. Sen sijaan Yardenin näkemys on, että jatkossa tullaan näkemään nousua enemmän S&P493 indeksiosuudessa kuten myös pienien ja keskisuurten osakkeiden keskuudessa.
Vaikutus näkyi illalla salkuissa, joissa REIT-yhtiöissä oli silminnähtäviä arvonnousuja. Talousympäristö on pehmenemässä, mikä on helpompaa kotimaansa markkinoihin pääpiirteissään keskittyville pienille yhtiöille.
Talousympäristö on pehmenemässä, mikä on helpompaa kotimaansa markkinoihin pääpiirteissään keskittyville pienille yhtiöille.
Yksinkertaisen on pakko kysyä mihin tämän lauseen perustat? Miksi pienet muka olisivat immuunimpia??
Vastaan mielelläni TL:n kysymykseen ja avaan näkökulmaani.
Talousolosuhde on ollut tiukka, kun korot ovat olleet korkealla, yritysten kulut nopeasti kasvavia ja luototus varovaista. Olosuhde on nyt muuttumassa pehmeämpään suuntaan, kun korkotasolle avautuu laskemisen mahdollisuuksia, tavara- ja kuljetuskulut - erityisesti konttikulut etc. - laskevat, henkilökulut pysyvät kohtuullisissa rajoissa ja vieraan pääoman luovuttamisen pelokkuus luottolaitoksissa laskee.
Pienet yritykset eivät ole immuuneja vaan suuria herkempiä talouden tiukkuudelle.
Tyypillinen kotimarkkina-alueala on kotien ja asuinrakennusten rakentaminen ja kunnossapito. Kanadassa koteja rakentavat pääosin kanadalaiset yritykset, Ruotsissa ruotsalaiset yritykset jne. eli pienet yritykset. Vientiyrityksillä - vaikkapa suurilla konepajoilla - on aina etua siitä, että ne voivat vaihtaa myynnin panostuksia mantereelta toiselle kunkin markkina-alueen talous- ja valuuttatilanteen mukaan.
Jenkit ilmaisevat tätä omassa markkinassaan nyt niin, että sijoitusraha on rotaatiossa ja siirtää panospainoa isoista pieniin, koska pienten yritysten olot ovat helpottumassa. Isot möllöttävät kuten ennenkin.
The market rotation during the session is “a taste of what’s going to happen the second half of the year,” Warren Pies, strategist and co-founder of 3Fourteen Research, said.
“We’ve had a pretty strong economy in a lot of ways over the last few years, but there are pockets that are really restrained by Fed interest rate policy,” Pies said.
As central bank policymakers cut rates, corners of the economy that have been “dormant,” such as existing home sales and new auto sales, will “reawaken.”
Eli nyt on hyvä setviä lepotilassa olevia pieniä ja keskisuuria yrityksiä, joille on avautumassa tuloksen teossa heräämisen mahdollisuuksia alkaneen puolivuotiskauden aikana.
Käsitin yön hämärissä termin pehmetä aivan toisin kuin olit sen tarkoittanut. 😂 Ajattelin pehmenemisen tarkoittavan kaupan käyvän entistä pehmeämmin eli heikommin jne. kun tarkoititkin ympäristön muuttuvan helpommin operoitavaksi.
Macrostrategy Partnersin perustaja James Ferguson uskoo menossa olevan tekoälybuumin olevan kupla.
Ferguson kertoo, että luovalla tekoälyllä ei ole hypetyksestä huolimatta montaa käytännöllistä käyttökohdetta. Tämän lisäksi tekoäly vaatii paljon energiaa edes toimiakseen.
”Lopputuloksena on jotakin, joka on hyvin kallista ja joka ei ole vielä osoittautunut oikeastaan missään muualla kuin joissakin suppeissa sovelluksissa”, Ferguson kertoo.
USA:n markkina on edelleen terve ja vahva, ohessa viikkokartta. Myös pienyhtiöindeksi Russell 2000 repäisi kesällä ylös pitkästä sivuttaistrendistä. Suomen markkina sen sijaan näyttää edelleen hoipertelevan hyvin heikossa hapessa (kun Tokmanninkin kaltainen firma antaa negatiivisen tulosvaroituksen).
Jäin tosiaan "lomalle" helmikuussa ja olen edelleen lomalla. Saa nähdä miten syksyllä käy, kun ei ole edes näyttänyt että tärppäisi. Salkku on tällä erää Xtrackersin top 50 ja Siltronic noin 3-2 suhteessa. Indeksi on käynyt mukavasti plussalla, mutta taitaa nyt olla jo miinuksella. Siltronic on reilummin miinuksella. Myin entiset juuri yli 90 euroa osake ja ostin 85:lla takaisin isomman erän. Ei ole tarvinnut juhlia, muuten kuin tänään. Pienen erän osakkeita voisin edelleen ostaa, mutten halua elää kädestä suuhun. Jään odottamaan joulukuun pakollista veromyyntiä ellei viime marras/joulukuu toistu. Olenkin ihmetellyt pankkien ikiliikkujaa: voittoa tulee reilusti menee taloudella hyvin tai huonosti. Onneksi liikemiehiin voi aina luottaa, joten luonnonlaeista vahvin pitää sittenkin kutinsa.
Pieni havainto tältä päivältä. Ihmettelin että miksi ikimörnijä Capman oli noussut. Rakennusyhtiö YIT oli kovassa nousussa analyytikoiden nostettua tavoitehintoja, Capman seurasi perässä. Myös kiinteistösijoituksia hallinnoiva Titanium lähti kovaan nousuun. Ovatko nämä sitten hyviä merkkejä rakennus- ja kiinteistösektorin käänteestä?
Buffett on myynyt Bank of Americaa hiljattain noin kolmella miljardilla dollarilla. Vaikka tämä on alle kymmenys possasta, myynnit eivät näytä olevan vielä ohi, ja jo myytykin summa on ihan kohtalainen. Säikähtivätkö jotain yhtiökohtaista, pankkialaa koskevaa, vaiko koko markkinaa, sitä on mielenkiintoista veikkailla.
Korko puree velkaisiin yhtiöihin ja jossakin kohtaa lainojen uusiminen käy ylivoimaiseksi. Luvassa konkursseja ja sitä myöten luottotappioita pankeille.
Toki, jos korot laskevat nopeammin, niin sitten helpottaa
Tilasin paperisen Kauppalehden joskus viime vuoden puolella. Sen seurauksena miulle on selvinnyt, miksi kaikki semipassiiviset osakesijoittajat höpisevät jostain 10.000 pisteestä ja kyselevät näkemyksiäni indeksistä, jota en ole koskaan seurannut. KL pörssikatsauksessa OMXHPI on nimittäin mukana vahvalla ylipainolla.
Tästä on seurannut, että nykyisin miekin sitten seuraan OMXHPI:tä, vaikka käytän vertailuindeksinäni OMXHGI:tä, joka sisältää myös osingot. Ja nyt mentiin taas 10.000 pisteen yli ja 50 pisteen liukkarikin saattaa puhjeta alhaaltapäin, jos veto pitää.
En vedä tästä itse mitään johtopäätöksiä, jätän sen teknikoille. Olen normaaliin tapaani juustohöyläillyt vastapalloon tämänkin nousun.
Hetkn luulin, että olenhan mie tätä seurannut, silloin kun sen nimi oli FOX. Mutta ei, kyllä FOX on nykyisin OMXH25, jossa on vain 25 Helsingin mittareilla raskassarjalaista. OMXHPI:ssä on mukana myös Ovaro. Eli mikäli oikein ymmärrän, koostuu OMXHPI koko päälistasta. Hankalasti googlattavia muuten mistä mikäkin indeksi koostuu. Kauppalehden digisivuilla on kuitenkin indeksien koostumukset.
Korko puree velkaisiin yhtiöihin ja jossakin kohtaa lainojen uusiminen käy ylivoimaiseksi. Luvassa konkursseja ja sitä myöten luottotappioita pankeille.
Toki, jos korot laskevat nopeammin, niin sitten helpottaa
Uusien työpaikkojen kehitys hidastui jenkkimarkkinoilla heinäkuussa
Kuva
Työvoimatoimiston raportin mukaan heinäkuussa uusien työntekijöiden palkkaaminen hidastui 114.000 työpaikkaan viime kuussa. Tämä oli odotettua vähemmän. Työttömyys nousi 4,3 prosenttiin.
Työn määrä lisääntyy edelleen, mutta työmarkkinan vahvuus on hiipumassa. Keskiansiot olivat nousseet 3,6 prosenttia edellisestä vuodesta, mikä ylittää inflaatiotahdin, mutta on nousuna pienin sitten toukokuun 2021.
Osakefutuurit laskivat voimakkaasti lukujen tultua julki.
Kuva
Kuva
Markkina on muutenkin punaisella kaikilla markkina-alueilla.
Kuva
Markkinatunnelman mittari on siirtynyt kauhun puolelle
Kuva
Pelkokerroin on korkeimmillaan sitten huhtikuun ja sijoittajat etsivät suojaa kurssien ropinalta.
Kuva
Puolijohdemarkkina ottaa siipeensä kokonaisuudessaan
Kuva
Jos vielä laskee alkaa olla taas oston aika. Mutta voi mennä pitkälle tämän kuun loppuunkin ennen kuin on otollinen hetki. Vaikea toimiala ajoittaa, myynnit ovat menneet vähän sinne ja tänne..
Big Tech Fails to Convince Wall Street That AI Is Paying Off
Amazon.com Inc., Microsoft Corp. and Alphabet Inc. had one job heading into this earnings season: show that the billions of dollars they’ve each sunk into the infrastructure propelling the artificial intelligence boom is translating into real sales.
Onko Bingo huolissaan mahdollisesta Trumpin presidentinkaudesta ja sen vaikutuksesta puolijohdealaan?
Yhdysvaltain presidentti vaihtuu kolmen kuukauden kuluttua
Biden ei jatka ja tilalle astuu joko republikaani tai demokraatti. Peruskysymys - puolijohdealaa unohtamatta - on, kuinka salkkua on hyvä allokoida ottamaan vastaan politiikan epäjatkuvuutta merkittävimmällä osake- ja velkamarkkinalla?
Trump oli aiemmin vahvoilla ja osakesalkkuja on tarkasteltu sillä silmällä, että Trump Trade tulisi olemaan politiikan johtoajatus, jolloin tietyt sektorit, kuten pankki-, teollisuus- ja energiasektorit, hyötyisivät sääntelyn vähentämisestä ja verojen alentamisesta. Bitcoinia suosittaisiin, mutta korkotulolähteet kuten jenkkien valtiolainat tulisivat vähemmän houkutteleviksi julkisen kulutuksen ja sen seurauksena olisi painetta bondien yieldien nousuun.
Trumpin valtaantulo voisi edesauttaa liiketoimintoja ja nostaa osakkeiden hintoja valmistuksen ja energian aloilla, mutta kauppapolitiikka - erityisesti Kiinan - johtaisi epävarmuuteen. Sijoittajat kokisivat osakkeiden kurssien nousua lyhytaikaisesti verohelpotusten ja sääntelyn poistamisen seurauksena.
Harris on vielä tutkimaton tuttavuus, mutta demokraattina hänen arvellaan keskittyvän nostamaan yhtiöverotusta, sääntelemään teknojättejä ja suosimaan vihreätä energiaa ja terveydenhuollon uudistuksia.
Nämä muutokset voivat aiheuttaa vastatuulta tietyillä aloilla, mutta hyödyttää toisia. Markkinat voivat muuttua varovaisemmiksi yhtiöverotuksen johdosta ja tiukempien sääntöjen vuoksi, mutta ne myös toivottaisivat Harrisin tervetulleeksi paljon ennustettavampana presidenttinä kuin Trump.
Trumpin presidenttiys toisi mukanaan kasvavaa markkinoiden volatiliteettia - lisää VIXiä - Trumpille ominaisten jatkuvien mieliala- ja mielipidemuutosten johdosta sekä halukkuuden aiheuttaa geopoliittisia jännitteitä johdosta.
Harrisin voitto voisi kohdistaa fokusta sosiaalisiin ohjelmiin ja sääntelyn muodostamiseen, millä olisi käynnistävää vaikutusta yritysten voittojen käyttöön - investointia vai voitonjakoa - ja markkinakäyttäytymiseen.
Sijoitusrahastojen johtajat sanovat kuitenkin, ettei sillä ole osakemarkkinoiden suoriutumiselle merkitystä kumpi voittaa, aikaisempien lukujen perusteella: "historical data shows no consistent impact of elections on stock market performance."
Tästä syystä avain on, että sijoittaja, kuten minä, ylläpitää hajautettua portfoliota.
Samaa sanoo Bret Kenwell, eToron analyytikko: US stocks rely more on earnings and fiscal policy from the Federal Reserve than who is in the White House.
As long as earnings and the economy continue to hum along, stocks can, too, regardless of who wins the election, he adds.
Huolissaan olemisen sijasta Bingo huseeraa likimain alla olevien ohjeiden mukaisesti, kiitos vaan kysymisestä:
Investors should maintain a well-diversified portfolio to mitigate risks associated with market volatility and invest in companies with strong fundamentals that are likely to perform well regardless of political changes.
Evaluate currency positions, especially those sensitive to US policy changes, and adjust accordingly.
Kun osakemarkkina näkee parahultaiseksi välillä tarkistaa hinnoitteluaan hiukan alaspäin, on aiheellista silmätä mihin sijoittajat silloin luottavat. No, tietenkin mm. tupakkaan, olueen ja muihin juomiin ja ravintoloihin sekä sijoituskrapula- ja muihin lääkkeisiin. Italian osalta uskotaan vaikeina aikoina puolestaan Ferrariin (RACE).
Tässä värikarttaa eiliseltä S & P 500:n osalta
Kuva
ja muiden maiden osalta
Kuva
ETF-osastolla osakepuolella inversekama luonnollisesti jyllää.
Japanin Nikkei laskee kymmenyksen, Aasia-Pasific ropisee katot kolisten ja rankkasade etenee Eurooppaa kohti.
Isot japanilaiset kauppahuoneet Mitsubishi, Mitsui, Sumimoto ja Marubeni laskivat enemmän kuin kymmennen prosenttia. Jeni vahvistui dollaria vastaan. Japanin osakeindeksi on karhumarkkinassa Nikkein laskettua yli 20% heinäkuun 11. päivän ATH-arvostaan.
Kuva
Korean pörssi keskeytti kaupankäynnin 20 minuutiksi Kospi-indeksin laskettua pudottamalla 8,1%. Taiwan alas 8% ja aussienkin S&P/ASX200 tipahti 3,5%.
Bondien hinnat alkoivat nousta samaan aikaan kun koron alentamisen todennäköisyys vahvistui, mikä näkyi heti US kaksivuotisen ja kymppivuotisen Treasury-paperin yieldien laskuna.
Kuva
Joku voi muistaa Berkshiren päätöksen vähentää teknopaperia sijoituportfoliossa, pidättäytyä ostamasta ja pitää myyntituotot kassavarojen kanssa ekvivalentteina varoina eli alle kaksivuotisina US valtiolainoina. Syy näkemykseen alkaa näkyä. Bondihinnat nousevat yieldin laskiessa.
Teknotitaanien markkina-arvot alkoivat myyntipaineissa laskea. Usko tekoälyn kaiken kattavaan ihanuuteen ja loputtomaan datacentereiden tarpeeseen alkaa rapautua.
Kuva
Rummut alkavat osakeviidakossa kumista "show me money" lauluja: “There’s now a drumbeat of skepticism about the benefits of AI and whether it will actually deliver profits and productivity at the level that’s been promoted”, sanovat varojen hoitajat.
Vipurahastot tuntuvat keskittäneen panoksensa paljolti samoihin kohteisiin, joten niistä riskien vähentäminen näkyy suurina, vähentävinä myynteinä, mikä laskee kursseja normaalia enemmän. Hedgerahastot ovat jääneet kiikkiin samoihin juntturoihin, millä on jo vaikutusta koko rahoitusmarkkinaan.
Markkinatempoilu ja kasvanut volatiliteetti voi kestää koko kuun
Melkoinen maanantai ympäri koko markkinapallon.
Kuva
Aasiasta alkanut ärtymys jenkkitalouden kasvun hidastumiseen ja jenin vahvistumisen lisäponsi voitonmahdollisuuksien pienentymiseen pukkasi koko osake- ja lainamarkkinan syrjälleen. Lisäsyinä arvellaan painavan taantumapelot ja toisaalta liian suuret panokset asetettuina tekno-osakeisiin. Laskusta huolimatta S&P500 on edelleen 9% vuodenvaihdetta ylempänä eli ihan terveessä kehityksessä.
Kuva
Markkinan koikkelehtimisen arvellaan pysyvän vielä jonkin aikaa, mikä onkin tyypillistä juuri markkinan ohuuden vuoksi, tradereiden istuessa lähinnä uikkarit jalassa tv:n kaukosäätimen nappeja painelemassa.
“Markets are a little bit out of control,” said Andrew Brenner, head of international fixed income at National Alliance Securities. “This is just total panic. It’s not real but it is painful, and it could be with us for a few weeks.”
The turmoil also came during the usual summer lull in trading volumes, which can lead to abrupt and severe swings in prices.
Toistaiseksi näitä pidetään terveinä liikkeinä, joissa markkina korjaa itseään otollisena hetkenä, jolloin kukaan ei ole isolla joukolla työntämässä sitä mihinkään suuntaan.
Kuva
Nikkei 225 on noussut 10,2 prosenttia vajottuaan eilen 12,4 prosenttia, mikä oli Tokion pörssin indeksin suurin yhden päivän lasku - suurempi kuin Mustana Maanantaina lokakuussa 1987. Etelä-Korean osakkeet ovat palanneet kolme prosenttia yli kymmenen prosentin laskustaan ja jenkkifutuurit osoittavat nousua, kun markkina aikanaan aukeaa.
“There was a lot of panic selling and now the markets are recovering,” said Joy Yang, head of market research in Asia for Point72, a hedge fund. Trading will likely remain “choppy” in the coming weeks, she added.
Jenin vahvistuminen vei voiton pohjaa aiemmilta toimilta, joissa lainattiin halpaa jeniä ja sijoitettiin jenkkimarkkinan kaltaisiin vahvoihin ja korkeatuottoisiin sijoitustuotteisiin. Dollarin näkymien suunnan vaihtuminen muutti samalla voittojen etumerkkiä ja 'Carry Trade' alkoi pyöriä väärin päin.
Pääomitukseen perustuva New High – New Low -indeksi mittasi viime maanantain pudotuksen voimaksi 42 biljoonaa dollaria. Tämä on kuudes kerta vuoden 2018 jälkeen, kun laskun voima ylitti 40 biljoonaa dollaria. Mikään näistä aiemmista laskuista ei heti merkinnyt V-pohjaa. Niissä kaikissa lyhyttä toipumisrallia seurasi vielä syvempi lasku. Todellinen pohja muodostui näissä 10-28 kaupankäyntipäivää myöhemmin. Katsotaan, miten käy tällä kertaa. Historia viittaisi siihen, että meillä on edessämme houkutteleva pitkän aikavälin ostomahdollisuus – mutta milloin?
Jos USA:n talous jatkaa valumistaan jonkin asteiseen taantumaan, niin tilanne on luultavasti hiukan epäselvempi aikataulun osalta. Toisen maailmansodan jälkeen on ollut 13 taantumaa, jotka määritellään kahdeksi peräkkäiseksi neljännekseksi BKT:n laskua, ja niitä on ollut kolme 2000-luvulla (2001, 2008 ja 2020),
Miten osakkeet toimivat, kun talous on taantumassa? S&P 500 nousi yllättäen keskimäärin 1 % kaikkien lamakausien kokonaisaikana vuodesta 1945 lähtien. Toisin sanoen pahin on ohi osakkeiden osalta ennen kuin se on ohi muun talouden osalta. Tilastollisesti kiinnostavaa on, että lähes kaikissa tapauksissa S&P 500 on saavuttanut pohjansa noin neljä kuukautta ennen taantuman päättymistä. Indeksi on saavuttanut tyypillisesti huippunsa seitsemän kuukautta ennen taantuman alkamista.
Vuoden 1990 jälkeen viimeisten neljän laman aikana S&P 500 -indeksi laski keskimäärin 8,8 % CFRA Researchin datapankin mukaan. Yli puolessa toisen maailmansodan jälkeisistä 13 taantumasta S&P 500 on kuitenkin tuottanut positiivista tuottoa.
Kuluttaja- ja terveydenhuollon osakkeet ovat yleensä taantumissa menestyneet muita paremmin.
Laman aikana vuonna 2020, joka johtui pandemian rajoituksista, indeksi tipahti suurimmillaan 34 % , mutta S&P 500 päätti vuoden 18 % korkeammalla. Vuoden 2008 finanssikriisin aikana, joka oli pidempi laskusuhdanne, osakkeet putosivat noin 40 prosenttia yhtenä vuonna, ennen kuin ne nousivat 26 prosenttia vuonna 2009.
Tässä varsin kiinnostava taulukko; kunkin vuoden maksiminotkahdus S & P 500:ssä ja mihin vuosi lopulta päättyi:
Vartan pienosakkaille jäämässä luu käteen tai tosiasiassa ei sitäkään. Tojner ja Porsche ottavat velkoihin kaatuneen lähes 150 vuotta vanhan Vartan haltuunsa.