Suomea koskeva uutinen. Blackstone laiminlöi Spondan omaisuudella taatun lainan, ja se on nyt selvitystilassa (default). Kiinnitettynä on 45 kiinteistöä, useimmat toimistoja, ja niistä tyhjänä on ~45%. Tämä tarkoittaa että kohta saa toimistoa ja muuta Spondan omistamaa kiinteistöä pakkohuutokaupalla.
S & P 500:n kuukausikartta kertoo, että iso markkina on viimeiset 10 kk ollut varsin neutraali: sivuttaisliikkeessä ylös ja alas vuorotellen 3600 ja 4100 välillä. Sama meno voi hyvinkin jatkua.
Korkojen nousu on historiallisesti poikkeavan nopeaa. Tästä seurannee ongelmia, joiden vaikutukset tulevat yllättämään. EKP tuskin ymmärtää lopettaa korkoje nostoja ennen kuin grafiikat edeltävältä puolelta vuodelta näyttävät talouden ajautuneen taantumaan. Silloin korkojarrua on painettu jo lähes vuoden verran liian pitkään ja uidaan syvissä vesissä.
Mitään ei olla opittu ja tuskin opitaan tälläkään kertaa.
Ekp jo tunnustikin pitäneensä korkoa alhaalla aivan liian pitkään, joten he korjaavat virheen nostamalla korkoja liikaa.
Vaikka hautajaiset loppuu hetkeksi, jatkuu panikoiminen ikuisesti
-Juice
Tänään kyseltiin ovatko osakkeet turvassa Nordnetissä, koska on näitä ongelmia. Tämän tarinan opetus on, että jotkut ihmiset suorastaan etsivät syitä ajautua paniikkiin. Rautatiekiskosta: Arvo-osuustilillä olevat osakkeet ovat pyöreästi turvallisin talletusmuoto mitä on. Omassa kassakaapissa oleva kultaharkko on paljon turvattomampi. Saattavat nimittäin vorot viedä. Samaten Bitcoin. Kolmatta sormea katkaistessa useimmat kertovat tilinumeronsa tai mikä se nyt onkaan millä niihin pääsee käsiksi.
Tosin mie alan olla korkojen nousun kanssa rasvailemassa köyttä kaulaan. En siis oikeaa, mutta henkistä. Ja vain ja ainoastaan siksi, että olen mennyt julkisesti puhumaan vääristä korkonäkemyksistäni.
Tosin mie alan olla korkojen nousun kanssa rasvailemassa köyttä kaulaan. En siis oikeaa, mutta henkistä. Ja vain ja ainoastaan siksi, että olen mennyt julkisesti puhumaan vääristä korkonäkemyksistäni.
Kun lähestyy mikrotalouden tuntumalla taloustilannetta ja muodostaa oletuksia korkojen kehityksestä, niin helposti ajatuu erilaiseen ajatteluun, kuin tuolla keskuspankkien norsunluutorneissa.
EKP ensimmäinen virhe tässä isossa suhdannekäänteessä oli pitää korkoja aivan liian pitkään alhaalla. Toinen virhe on se, että he korjaavat virhettään nostamalla korkoja liian nopeasti ja liikaa. Erityisesti tällä hetkellä päällä oleva määrittämätön korkojen noston voimakas jatkaminen. Nyt pitäisi EKP mitata myös mikrotalouden pulssia eikä pelkästään makrotalouden historiallista sykettä.
Samaten Bitcoin. Kolmatta sormea katkaistessa useimmat kertovat tilinumeronsa tai mikä se nyt onkaan millä niihin pääsee käsiksi.
Ei se ihan noin simppeliä ole. Esim yksinkertainen multi-sig lompakko vaikeuttaa jo asiaa kummasti. Silloin tarvitaan useampi ihminen avaamaan lompakko ja hyväksymään siirrot. Silloin pitää katkoa useampia sormia eri lokaatioissa yhtäaikaa. Muitakin erilaisia turvaratkaisuja on. Minä en esim pysty käyttämään yhtä lompakkoa vaikka kättä irti sahattaisiin.
Sopivasti viikonloppu tulossa, joten saatetaan saada lisää "kivoja" uutisia kun markkinat kiinni.
Voi ollakin, kun VIX:n perusteella näyttää tulevan tämän vuoden kiukkuisin markkinapäivä. Oma hajautettu salkku oli laskenut -2,65% tänään markkinoiden hintamuutoksilla ja jenkkipuoli on vasta alussa.
Jenkkimarkkinalla on vahvat työllisyysluvut. Siirtyvät viikonloppuna kesäaikaan, joten ensi viikolla pätee: Pohjois-Amerikan markkinat siirtyvät viikonloppuna kesäaikaan. 12.3. alkaen USA:n ja Kanadan markkinoilla käydään kauppaa seuraavat kaksi viikkoa (12.-26.3.) poikkeuksellisesti klo 15.30-22.00.
Alkuvuosi lähti hyvin käyntiin. Osakevalinnat osuivat pääosin kohdalleen, pari tyhjää arpaa toki mukana, kruunun kurssikin suhteessa euroon nousi. Viimeiset kolme viikkoa ovat olleet kylmää menoa. Salkku edelleen plussalla, mutta 20% noususta ei jäänyt kuin rippeet. Ei muuta kuin kypärä päähän ja ruotsalaisia osakkeita salkkuun, kun meno taas tasaantuu.
Ehdin jo pelätä tulkinneeni markkinaa päin honkia ~viikko sitten, kun yhtäkkiä tulikin täysin epälooginen pomppu. Eilen ja tänään palattiin kuitenkin normaaliin paniikkimoodiin, ja tässä alkaa taas olla hyvät paikat katsella ostoja. Kyllä shokkipäivä on aina sijoittajan ystävä.
Tässä twiittiketjussa Heikki Keskiväli käy hyvin kansantajuisesti läpi mitä Silicon Valley Bankissa oikeastaan tapahtui ja miksi juuri kyseenomainen pankki ajautui ongelmiin korkojen noustessa nopeasti.
Tässä twiittiketjussa Heikki Keskiväli käy hyvin kansantajuisesti läpi mitä Silicon Valley Bankissa oikeastaan tapahtui ja miksi juuri kyseenomainen pankki ajautui ongelmiin korkojen noustessa nopeasti.
Tämä kaikki toistuu talouden kiertokulussa tasaisin väliajoin. Valitettavasti ihmisille kaikista taloushistorian kirjoista huolimatta 10 vuotta on kuitenkin liian pitkä aika nähdä pitkää aaltoa. Kymmenessä vuodessa syntyy aina uusi normaali, kun pitkää sykliä ihminen ei kykene tunnistamaan. Lopulta tämä uusi normaali paljastuu kuplaksi puhjetessaan.
Nämä syklit puskevat kuitenkin ihmiskunnan kehitystä eteenpäin kuin jonkinlainen pumppu.
Silicon Valley Bankin kaatuminen on toiseksi suurin USA:n historiassa ja suurin sitten finanssikriisin 2008, jolloin Washington Mutual Bank meni nurin. SVB:n kumoon menossa siirtyi 175 miljardin dollarin edestä talletusasiakkaiden varoja tai saatavia valvovan viranomaisen haltuun.
Pankin varat olivat olleet 209 miljardin dollarin arvoiset vuoden 2022 lopussa ja se etsi ostajaa viimeiseen asti. Heikon hetken leviämisen pelossa valtion varoja hoitava Janet Yellen astui esiin vakuuttamaan sijoittajia, että pankkijärjestelmä pysyy kasassa. Muistumia yleisöllä on aina mustavalkofilmin ajalta asti.
“It’s the classic Jimmy Stewart problem,” said Ms. Bair, referring to the actor who played a banker trying to stave off a bank run in the film “It’s a Wonderful Life.” “If everybody starts withdrawing money all at once, the bank has to start selling some of its assets to give money back to depositors.”
Tämän kokoluokan pankkikeikahdus on yleensä johtanut dominoon: "The implosion of Washington Mutual, as well as the investment banks Lehman Brothers and Bear Stearns, was followed by a systemwide failure. From 2008 to 2015, more than 500 federally insured banks failed."
Sääntelyä on tämän jälkeen tiukennettu eikä esimerkiksi koronaviruksen aiheuttama talouden heilahdus syönyt pankkeja mukanaan. SVB on lisäksi melko pieni verrattuna jenkkien suuriin pankkeihin, joiden asiakaskanta on lisäksi enemmän diversifioitunut.
Pienuus on taas johtanut siihen, että pankin valvonta on ollut löysempää kuin isojen pankkien. Erityisesti sen jälkeen kun Trump kevensi alueellisten pankkien valvontaa.
Saapi nähdä mitä tästä vielä koituu. Ensi viikkoa odotellessa edellä olevissa viesteissä mainittu Heikki Keskivälin twiittiketju on tosi hyvä selvitys asioiden kulusta ja vaikuttavista tekijöistä.
Tässä twiittiketjussa Heikki Keskiväli käy hyvin kansantajuisesti läpi mitä Silicon Valley Bankissa oikeastaan tapahtui ja miksi juuri kyseenomainen pankki ajautui ongelmiin korkojen noustessa nopeasti.
" Pankit tekevät rahaa ottamalla vastaan talletuksia, joille maksetaan korkoa (kulut).
Sitten varat parkkeerataan turvallisiksi koettuihin arvopapereihin, esimerkiksi velkakirjoihin (tulot). "
Geneerinen pankin liiketoiminta on maksaa talletuksille (veloille) vähemmän korkoa, mitä niillä rahoitetuille lainoille (varat) maksatetaan.
Kansankielisesti kyse on maturiteettitransformaatiosta.
Jonkinlaisen sijoitussalkun holdaaminen (rahoitustaseessa) korkokatteen tukena on nollakorkokauden ilmiö ja sitä olisi tarkoitus tehdä omista varoista.
Yllä lainatusta twiitistä saa sen kuvan, että se olisi dominoiva osa peruspankkitoimintaa.
Miksi tämä olisi vain tämän pankin ongelma? Eikös aika monet pankit ole ostanut velkakirjoja aika surkeilla koroilla mitä nykytilaan vertaa? Onko taseissa kenties realisoitumattomia tappioita?
Miksi tämä olisi vain tämän pankin ongelma? Eikös aika monet pankit ole ostanut velkakirjoja aika surkeilla koroilla mitä nykytilaan vertaa? Onko taseissa kenties realisoitumattomia tappioita?
Tuohan se nimenomaan on nyt ongelma, jos alkaa usko pienempiin pankkeihin horjua ja tulee bank runeja.
Kai asiassa on ajateltu sitä, että ongelma ei ole varsinaisesti taseissa olevat sijoitukset, vaan pankin erikoistunut asiakaskunta: tuoreet ja kasvavat teknofirmat jotka eivät toistaiseksi tee muuta kuin polta rahaa. Jokin aika sitten nämä vielä tekivät talletuksiaan tileilleen IPOista ja muista. Nyt rahanlähteet ovat alkaneet kuihtua ja firmat eivät tee vieläkään liiketoiminnallaan positiivista kassavirtaa, joten pankin asiakkaiden tilien rahaliikenne on kääntynyt nettonostoiksi. Tämän johdosta käteisvarat alkoivat huveta ja asiakkaat alkoivat huomata ongelmia rahojen nostosta tileiltä, mikä sitten herätti huolen tileillä olevien varojen kohtalosta ja bank run alkoi...
Kuten Bingo sanoi diversifioitumisesta, muilla pankeilla on toki muitakin asiakkaita kuin rahaa polttavia teknofirmoja tuomassa käteistä sisään, joten sama "ei voi mitenkään toistua niissä". Itse uskon vasta muutaman kuukauden päästä kun näen miten tilanne kehittyy. Bear Stearnsia ja "I do believe that the worst is likely to be behind us"-kommentteja (Hank Paulson, US Treasury secretary) vuodelta 2008 muistellen.
"Proud to be on @Forbes' annual ranking of America's Best Banks for the 5th straight year and to have also been named to the publication's inaugural Financial All-Stars list."
There’s nothing like a bank panic to make for a relaxing weekend
Peter Santill ja James Benedict WSJ:ltä ovat tehneet lyhyen grafiikan SVB:n siipien sulamisesta kesken hyvän menon. Pankin talletusvaranto oli monet vuodet kasvanut, kunnes korkojen nousu katkaisi kasvuyritysten rahanpolttamisen ja teknoala syöksyi laskuun. Kolme viimeistä kvartaalia asiakasyritykset nostivat talletuksiaan kulujen maksuun - kassavirta sisään kääntyi kassavirraksi ulos.
"Cracks in the financial system emerge whenever interest rates rise quickly after an easy-credit mania, and the surprise is that it took so long." Tämä meno yltyi viimein talletuspaoksi, jossa asiakkaat yrittivät nostaa 42 miljardin dollarin edestä kassarahaa. Pankki sulki ovet.
Asiakkaiden talletussuoja (insured deposit) on jenkeissä 250.000 dollaria ja sitä valvoo FDIC eli The Federal Deposit Insurance Corp.
FDIC muodosti uuden yhteisön eli The Deposit Insurance National Bank of Santa Clara. Kaikki SVB-pankin talletukset on siirretty tähän uuteen pankkiyhteisöön valvovan viranomaisen mukaan. Ne asiakkaat, joita talletussuoja koskee tulevat pääsemään varoihinsa käsiksi, mutta asiakkaat, joiden talletukset ylittävät talletussuojan tulevat saamaan vain todistuksen siitä, että heidän varansa on siirretty.
Suurin osa SVB:n asiakkaista on sellaisia, joiden varat ylittävät talletussuojan rajan (uninsured deposits).
SVB:hen tulvi rahaa kulkutaudin aikaisessa teknobuumissa. Starupit ja niiden sijoittajat imivät markkinoilta valtavia summia, jotka ajautuivat SVB:n holveihin. SVB käytti rahat ostamalla jenkkien valtiolainoja ja kiinnelainoilla taattuja velkakirjoja.
"SVB’s customers include leading venture-capital firms and tech startups. San Diego-based Silvergate is smaller but grew in recent years by serving crypto companies. What the two have in common is that they lacked diverse deposit bases and fell victim of a classic banking strategy of borrowing short and lending long."
Korkojen noustessa pitkien lainojen velkapaperien arvot laskivat. Tämä ei alkuun ollut ongelma, koska pankilla ei ollut aikomusta myydä valtaosaa käteisen sijaisvarantonaan olevista velkapapereista. "But in early March, it had to face up to the losses—the flood of withdrawal requests was more than it could satisfy by selling the bonds."
"FDIC took over SVB on Friday and may have to collect more bodies by the time the Federal Reserve is done correcting its easy-money mistakes."
"But nobody, least of all central bank oracles, should be surprised that there are now bodies washing up on shore as the tide goes out. Investors will have to brace for what could be some heavy weather ahead."
Asiaa seuraavien näkökulma on, että ruumiita voi syntyä vielä lisää ja tulla näkyviin, kun laskuvesi laskee ja meri pakenee. Kaatuneen pankin yritysasiakkaat eivät pysty tässä kuussa maksamaan henkilökuntansa palkkoja, tilojensa vuokria tai muita kuluja.
Sijoittajilta kysytään taas maanantaina uimataitoa.
FDIC ja FED perustanevat turvarahaston, jolla turvataan talletukset. Englannin keskuspankki suunnittelee myös jonkinlaista bail outtia jotta ko. pankin brittiläiset haarakonttorit pysyisivät auki ja asiakkaat pääsisivät käsiksi talletuksiinsa. Kuriositeettina mainittakoon että sekä FED ja EKP ovat mark-to-market konkurssissa samasta syystä eli korkojen nousun takia, nuo tappiot tulisivat vain jos tasetta pienennettäisiin myymällä omistuksia. Siihen ei tietysti aleta ja se heikentää inflaation vastaista taistelua kun tyhjästä luotu höttöraha on saanut kiertonopeutta. Fedin taseen pienennys on n. 100 mrd taalaa/kk viime keväästä lähtien eli aivan liian hidasta, EKP on vielä pahemmin jälkijunassa.
FDIC:n talletussuoja on 250 000 taalaa, jos pitäisi veikata niin veikkaan bail outin puolesta
YHDYSVALTAIN valtiovarainministerin Janet Yellenin mukaan maan hallitus haluaa, etteivät Silicon Valley Bankin (SVB) ongelmat leviä. Hän kuitenkin sulki pois pankille annettavan pelastuspaketin.
Näissä pankkien kaatumisissa ongelmana ovat seurannaisvaikutukset. Nykyaikana bank run on hyvin nopea. Silicon Valley Bank menetti bank runissa yhdessä päivässä $43B talletuksia, joka on noin 1/4 pankin talletuskannasta. Tuollainen bank run kaataa minkä vaan pankin. Lisäksi seuraavalla kerralla bank run voi olla vielä nopeampi.
Kun nykymaailmassa bank runia ei hidasta mitkään fyysiset esteet, kuten konttorien kapasiteetti, aika hillitön bank run - epidemia on mahdollinen jos SIVB päästetään nurin. Minusta SIVB:n hallitsemattomassa konkassa olisi samoja aineksia kuin Lehman Brothersin konkurssissa. Lehman konkan jälkeen investointipankit panikoivat joka risahduksesta, SIVB konkan jälkeen taas yritysten CFO:t taas voisivat panikoida bank runit mitä pienemmistä syistä.
Eiköhän siis bail out tule tallettajille tai ainakin joku 95% talletuksista vapautuu heti, 5% odottaa lopputilitystä - tyyppinen ratkaisu. Jos SIVB:n talletukset eivät vapaudu nopeasti, satoja tuhansia työntekijöitä jää kohta ilman seuraavaa palkkaa ja tuhansia yrityksiä menee nurin kun rahat ovat kiinni konkurssipesässä eikä laskuja voida maksaa. Bondien omistajat voivat toki menettää rahaa ja equity kadonnee.
"The Federal Deposit Insurance Corp. kicked off an auction process late Saturday for Silicon Valley Bank, with final bids due by Sunday afternoon, according to people familiar with the matter. The FDIC is aiming for a swift deal but a winner may not be known until late Sunday, according to one person, who asked to not be identified because the matter isn’t public."
Working to address SVB collapse, but not looking at bailout, says Yellen
"Let me be clear that during the financial crisis, there were investors and owners of systemic large banks that were bailed out...and the reforms that have been put in place means we are not going to do that again," Yellen told CBS.
Asked if the U.S. government would consider the acquisition of SVB by a foreign bank, Yellen said: "So this is really a decision for the FDIC, as it decides on what the best course is to resolve this firm. And I'm sure they're considering a wide range of available options. That would include acquisitions.