134
forum
|

Velho

+1875
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
654

Terve! Muistelin juuri, että taannoin Sijoitustiedon käyttäjätapaamisen aftereilla tuli luvattua ST:n Juhalle, että harkitsisin blogin avaamista saitille. Tarkalleen ottaen tämä oli perjantaina 25.5.2018 (kutsu oli vielä meilissä). Nordnetin tiloissa oli tarjoilu kunnossa, koronasta ei ollut vielä tietoakaan, eikä itsellä ei vielä ollut lapsia haittaamassa tällaisia iltamenoja. Random Walker luennoi arvosijoittamisesta ja Aki tarinoi vanhoja juttuja. Nordnet oli juuri uusinut logonsa ja jaossa oli ostoskasseja vanhalla logolla, joista nuukana poikana nappasin pari mukaan. Myöhemmin osoittautui, että niillä on todella hyvä kantaa kokonaisia levyllisiä pilttipurkkeja kaupasta. Uskoisin, että tuhansia purkkeja olen kantanut niillä. Viimeinen kasseista hajosi muutama viikko sitten, joten pian saisi tulla uusi tapahtuma, sillä nyt olen pakotettu S-ryhmän mannekiiniksi.

Alan kuitenkin eksyä aiheesta.

Hiljattain päivitin Aspire-ketjuun, että tein yhtiön osakkeilla koronan jälkeen reilun puolen miljoonan tilin. Olen selvästi saanut Sijoitustiedosta valueta. Ehkä siksi on paikallaan lunastaa muutaman vuoden takainen lupaus, perustaa blogi, ja yrittää antaa jotain takaisin.

Omasta taustasta lyhyesti: olen vielä muutaman kuukauden kolmekymppinen, eli hyvää vauhtia keski-ikäistymässä. Pelasin pokeria ammatikseni vuodet 2006-2012. Menestyin kohtalaisesti, mutta mulla oli vuotoja ennen kaikkea työmoraalissa, minkä vuoksi tästä ei kulujen jälkeen jäänyt hirveästi käteen, ja loppuvaiheessa pelien muutenkin tiukennuttua oli selvää, että on syytä keksiä jotain muuta tekemistä. Toisaalta en missään vaiheessa ajatellut pokeria eläkevirkana, vaan näin pokeribuumissa tilaisuuden vähän heikkolahjaisemmallekin tehdä kohtalaista tiliä jonkin rajallisen ajanjakson ajan. Olin juuri saanut opinnot päättötyötä vaille valmiiksi yliopistolla, eikä mulla ollut mitään sitoumuksia minnekään. Pokeri sopi siihen elämänvaiheeseen mainiosti ja se myös mahdollisti paljon matkustelua ja mielenkiintoisten ihmisten tapaamista. Pelasin myös kasinobonuksia ja harrastin jonkin verran urheiluvedonlyöntipeesausta. Vaikka olisin vähän paremmin menestynytkin loppuaikoina, uskon että olisin kuitenkin leipääntynyt pokeriin pelinä, koska loppujen lopuksi ne ovat ne samat kortit kiertämässä verkaa päivästä toiseen, oli verka sitten virtuaalinen tai livepöytä. Koin myös merkityksellisyyden puutetta, koska käytin valtavasti aikaani johonkin, joka ei varsinaisesti tuottanut mitään lisäarvoa yhteiskuntaan. Pokeri elämäntapana yövalvomisineen Suomen leveysasteilla oli myös melko brutaalia. 

Pokerin hiipuessa v. 2012-2013 kouluttauduin kiinteistöalan asiantuntijatehtäviin, mihin mulla oli ennestään kiinnostusta, mutta ei varsinaisesti paljoakaan kontakteja, ja alkuvuonna 2013 perustin oman yrityksen. 2013 meni aloittamiseen ja asiakashankintaan, mutta 2014 tienasin yrityksestä jo kohtalaisen toimeentulon, ja 2015 aloin säästämään yrityksen voittovaroja osakkeisiin. Tällä tiellä ollaan sitten edelleen. Varsinaisesta liiketoiminnasta kertyvä liikevaihto piikkasi noin v. 2018, jonka jälkeen en ole voinut ottaa uusia asiakkaita ilman, että joutuisin palkkaamaan henkilökuntaa, mitä en toistaiseksi ole halunnut tehdä. Pikemminkin 2019 alkaen vähensin töitä ensimmäisen lapsen synnyttyä. Firma tekee noin 150 tuhatta positiivista kassavirtaa vuodessa, josta maksan itselleni palkkaa sen mitä on veroteknisesti järkevää, siitä yhteisövero pois, ja loput jää taseeseen. Kerran vuodessa maksan 8% nettovarallisuusosingot, mikä tekee nykyisellään jo yli 50 tonnia. Sillä oikeastaan maksaa jo vuoden elinkulut asuntolainan lyhennyksineen. Firmasta tuleekin ensi vuonna osinkoaristokraatti. Kasvavaa osinkoa jo vuodesta 2013 laugh

Sijoittamisessa todellinen käännekohta mulle oli koronakriisi. Salkku oli vähän alle 200k siihen mentäessä ja nousua tullut noin 85% v. 2015 aloituksesta. Koska pörssi oli noussut aika terävästi 2019 lopussa, ehkä vähän onnekkaasti tuolloin vähensin osakepainoa ennakoiden jonkinlaista korjausliikettä. Niinpä salkusta noin 40% oli käteisenä kun paniikki markkinoilla toden teolla alkoi. Vähän ennen kriisiä olin palannut Aspiren omistajaksi alle 30 kruunun tasoilta, kun firma julkaisi tiedon Israelin veromätkyistä. Tästä lähdettiinkin pian pulkkamäkeen, jossa osakkeella oli useita -10% laskupäiviä. Ostin lisää 20, 18, 16 15, 14, 13 ja viimeisimmät ostot 13,4 kruunulla, kun rahat loppuivat. Laitoin osakkeeseen yli 60% salkusta. Mulla oli tässä vahva näkemys, että en kerta kaikkiaan ymmärtänyt, miksi koronan kaltainen tauti vähentäisi nimenomaan online-pelaamista. Riski oli suhteellisesti aika suuri, mutta toisaalta tiesin että vaikka menisi täysin syteen, niin pystyn parissa vuodessa tekemään rahat takaisin liiketoiminnasta. Salkku ei kuitenkaan siinä vaiheessa ollut vielä mahdottoman suuri.

Niin kuin alussa jo mainitsinkin ja kuten kaikki tietävät, Aspiren kanssa kävi hyvät, kuten oikeastaan suurimmalla osalla osakkeista kävi, jos niitä oli varaa ostaa koronapohjilta. Lisäksi henkilökohtaisella puolella mulla kävi älytön munkki, kun kaikenlaiset shitcoinit lähtivät lentoon, ja mulla sattui olemaan offline-lompakossa v. 2014 ostettuja dogecoineja. Ne oli siellä, koska olin hukannut lapun, jolle olin kirjoittanut lompakon salasanan. Elon Muskin SNL-esiintymisen jälkeen päätin tosissani etsiä sitä, onnekkaasti löysinkin lapun ja painoin doget laitaan en aivan huipuilla, mutta lähellä sitä. Niistä sain noin 250k miinus verot. Tuotto oli jotain 40000%. Tulee olemaan vaikeaa tehdä parempaa sijoitusta enää omana elinaikanaan. 
V. 2021 kun Aspiret lähtivät lopullisesti lentoon ja doget napsuivat, niin musta tuli samalla ensimmäistä kertaa miljonääri, mikä tietysti tuntui ja tuntuu edelleen ihan mukavalta. Mikään elämässä ei ole konkreettisesti muuttunut, mutta tietynlaista turvallisuuden tuntua se toi. Voisin teoriassa vaikka lopettaa työt ja tulla silti toimeen, ainakin hieman elintasosta tinkien. Suunnitelmissa on tosin tehdä töitä vielä ainakin noin kymmenen vuotta nykytahtiin tai hieman hidastaen.

Salkku on nyt n. 1,2M. ATH tehtiin helmikuussa ennen Ukrainan sotaa. YTD on -5% mitä pidän torjuntavoittona, indeksi kuitenkin yli -15%. Isoimpia sijoituksia on Citycon n. 20%, Sievi 13%, Intrum 11%, SSAB 11%, ÅAB 11%, Fondia 9%, EVO 8%, Stockmann 7%. Pienempiä muutaman prosentin rivejä on Nordea, Kreate, Raketech, ja sitten jotain IPOjen jämiä, joita en ole viitsinyt myydä. Viime aikoina markkina on laskenut niin paljon, että huomaan lisänneeni vipua kohtalaisesti. Jos tästä noustaan, niin luonnollisesti pienennän sitä. Toistaiseksi suurin osa salkusta tuntuu kuitenkin niin aliarvostetulta, että ei tee paljon mieli myydä mitään.

Nordnetin salkun lisäksi mulla on jonkin verran PYN Eliteä, joka onkin ainoa rahasto mitä omistan, ja tietysti firmalla on aina jonkin verran tilivaroja ja myyntisaamisia. Asutaan vaimon ja 2 lapsen kanssa erillistalossa Helsingissä. Siinä on mulla omaa rahaa kiinni vaan noin 100t, loput on velkaa.

Jos yrittäisin kuvailla omaa sijoitusfilosofiaani, niin se on eräänlaista valistunutta peesaamista. Seuraan foorumeita, twitteriä, analyytikoita ja muita tietolähteitä ideoiden perässä. Sitten kun näen jonkun mielestäni lupaavan idean, tutkin sitä tarkemmin ja mahdollisesti sijoitan. Yleisesti pyrin myös ostamaan dipeistä ja keventelemään, kun markkina on ilman erityisiä hyviä uutisia noussut. Aiemmin kun IPO-markkina oli parempi, osallistuin niihin enemmän, kuitenkin välttäen Nightingalet ja vastaavat. Yksi edelleen käytössä oleva konsti on ennakoida Inderesin suositusmuutoksia ja pyrkiä hyötymään siitä efektistä.

Olen täällä nimimerkillä, mutta selkeästi pseudonyyminä. Pienellä asioiden googlaamisella oikean nimeni saa tietysti helposti selville. Arvostan kuitenkin, jos ette outtaa sitä täällä. En tule täällä mitään sellaista sanomaan mitä en voisi yhtä hyvin omalla nimelläkin kirjoittaa, mutta tykkään siitä, etteivät esimerkiksi asiakkaani tai tutut/sukulaiset vahingossa löydä näitä kirjoituksiani, elleivät erikseen etsi.

trending_up +2
25.7.2022 - 00:04

varatonnit

+241
Liittynyt:
8.7.2021
Viestejä:
171

Hyvä avaus blogille! Jään mielenkiinnolla odottelemaan, millaiseksi blogi jatkossa muotoutuu. Ettei mene pelkäksi kehumiseksi niin laitetaan yksi kysymys loppuun. Vieläkö sulla on Tallinkia salkussa? Muistan, että joskus oli, mutta siitä on aikaa.

25.7.2022 - 00:11

Velho

OP
+1875
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
654
varatonnit kirjoitti:

Hyvä avaus blogille! Jään mielenkiinnolla odottelemaan, millaiseksi blogi jatkossa muotoutuu. Ettei mene pelkäksi kehumiseksi niin laitetaan yksi kysymys loppuun. Vieläkö sulla on Tallinkia salkussa

Kiitti! Ei ole Tallinkia enää. Helmikuussa 2021 ostin 75000 kpl ja ajatuksenahan oli, että sinä kesänä päästäisiin ajamaan täysillä laivoilla, mutta niin ei käynyt. Myin osakkeet tästä syystä heinä-elokuussa pienellä tappiolla, mutta ehdin saada antiosakkeita (@0,47) sen verran, että myymällä ne heti annin jälkeen (@0,59) kokonaisuus jäi näemmä huikeat 851,63e plussalle. laugh

25.7.2022 - 11:56

PikkuPro

+6138
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2908

Hyvä avaus mustakin. Aattelin eka että itsestään selvää mutta ei haitanne kosmosta sanoittaakin se. Hyvin oot kyl vetänyt, Respect. Aikanaan aattelin, et kova veturi teoriassa mut käytännössä ei kun et jaksanut pelata. Mut pokka ei vaan ollut lopulta niin sun juttu. Mitä sijoituskirjoituksiasi oon lukenut, niin oot ainakin yhtä kova tässä lajissa ja vedät ehkä ahkerammin. Niinkuin toki varsinaisessa duunissasikin mitä oon asiakkailta kuullut.

Muista, että elämä on lyhyt eikä rahoja saa hautaan. Ja mennään hei kaljalle asap, pussikaljalle! (Tosta tuli mieleen kun pari päivää sitten juttelin 50v miehen kanssa. Oli metsästänyt kaverinsa kanssa hyvää terdeä Helsingin keskustasta, onnistumatta mutta hioten. En tykkää vittuilla ihmisille, varsinkaan vieraille, mut oli pakko todeta: "Mites kun ulkona 24C, kello 4pm ja aurinko niin kylmät kaljat kaupasta, 1,5e kylmäkassi ja 2e kylmäkalle. Jos haluutte kylmähifistellä niin jäitä sekaan, pakastealtaasta 1,5e. Sitten viereiseen puistoon/meren rannalle". Jompi kumpi on aina Helsingissä lähellä".

25.7.2022 - 14:42

Aki Pyysing

+13706
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7050
PikkuPro kirjoitti:

Muista, että elämä on lyhyt eikä rahoja saa hautaan. Ja mennään hei kaljalle asap, pussikaljalle! 

Suomalaisen sielun pohjalla asuu pihistäminen ikuisesti. Riippumatta tuloista tai varallisuudesta😎.

25.7.2022 - 15:24

proforma

+5
Liittynyt:
25.7.2022
Viestejä:
1

Mielestäni puistojuomisessa kyse ei ole välttämättä rahasta, vaan muusta. Meillä on Stadissa hienot puistot ja rannat, miksipä ei nauttisi niistä? Ulkona ei tule valomerkkiä, eikä tarvitse jonotella kuten terasseilla. Musana ambient. Voi nautiskella sopivat virvokkeet omaan tahtiin, katsella vuoden kiertoa, eläimiä, luontoa. Välillä tsekkailla kurssit kännykällä.

Toinen juttu on valikoimat. Jos haluaa tehdä gin tonicin, niin hyvin harvassa baarissa on esim. tonicia zerona. Omilla baarikäynneilläni en ole törmännyt Stadissa vielä yhteenkään paikkaan, jossa olisi kevyttä tonicia. Tämä on jotenkin nurinkurista... Eikö nimen omaan baareissa pitäisi olla kivat valikoimat? Toki varmaan jossain saa tilattua zerona, en sitä epäile. Sama juttu Hartwallin kevyen lonkeron kanssa, sitäkin on harvassa mestassa listoilla. Se valkoinen 5,5 prosenttinen on mielestäni kiva juoma. Kaikista kaupoista se löytyy.

Mielestäni puistojuomisen hankaluuksia ovat lähinnä talvi ja wc:n puuttuminen. Joskus toki myös sade. Talvea vastaan voi pukeutua, ja oluen sijaan voi suosia väkeviä.

25.7.2022 - 16:54

Velho

OP
+1875
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
654
PikkuPro kirjoitti:

Hyvä avaus mustakin. Aattelin eka että itsestään selvää mutta ei haitanne kosmosta sanoittaakin se. Hyvin oot kyl vetänyt, Respect. Aikanaan aattelin, et kova veturi teoriassa mut käytännössä ei kun et jaksanut pelata. Mut pokka ei vaan ollut lopulta niin sun juttu. Mitä sijoituskirjoituksiasi oon lukenut, niin oot ainakin yhtä kova tässä lajissa ja vedät ehkä ahkerammin. Niinkuin toki varsinaisessa duunissasikin mitä oon asiakkailta kuullut.

Muista, että elämä on lyhyt eikä rahoja saa hautaan. Ja mennään hei kaljalle asap, pussikaljalle! (Tosta tuli mieleen kun pari päivää sitten juttelin 50v miehen kanssa. Oli metsästänyt kaverinsa kanssa hyvää terdeä Helsingin keskustasta, onnistumatta mutta hioten. En tykkää vittuilla ihmisille, varsinkaan vieraille, mut oli pakko todeta: "Mites kun ulkona 24C, kello 4pm ja aurinko niin kylmät kaljat kaupasta, 1,5e kylmäkassi ja 2e kylmäkalle. Jos haluutte kylmähifistellä niin jäitä sekaan, pakastealtaasta 1,5e. Sitten viereiseen puistoon/meren rannalle". Jompi kumpi on aina Helsingissä lähellä".

Thx! Pokeri oli erittäin mielenkiintoista ekat muutamat vuodet. Toki silloin myös meni parhaiten, varmasti se vaikuttaa. Loppuaikoina huonot puolet alkoivat painaa yli hyvien, eikä mielenkiintoa enää ollut. Töissä on ollut erilaista, käytännössä joka päivä on mukava lähteä töihin, joka päivä on vähän erilainen ja olen hyvä siinä, mitä teen. Sijoituspuolella en kykyjäni vielä kaksisina pidä, ja välillä huomaa että olisi eduksi, jos olisi enemmän aikaa perehtyä tiettyihin asioihin. Nykytilanteessa se on lähinnä sellaista työn ohessa puuhastelua. Kotona ei enää ehdi paljoakaan, sen verran menee aikaa ja energiaa pikkulapsiarkeen.

Mitä rahaan tulee niin toki mun täytyy huomioida, että eläketurvaa ei ole, koska en ole sellaista säästänyt. Olisikin aika paljon huonommin mennyt, jos olisin painanut ylijäämät YELiin Aspiren sijaan. Tarkoitus olisi sijoitustuotoilla lasketella menemään sen lisäksi, mikä takuueläke sitten sattuu 2050-luvulla olemaan. laugh Mut ehdottomasti samaa mieltä kyllä periaatteesta. Rahan tai rahan tavoittelun ei pidä antaa muuttua itseisarvoksi. Mä koitan joka päivä muistaa miten onnekas oon ollut ja mitkä asiat elämässä on oikeasti tärkeitä.

Oon yhteydessä 👍

25.7.2022 - 16:57

Rautasalkku

+38
Liittynyt:
10.7.2022
Viestejä:
44
proforma kirjoitti:

 

Toinen juttu on valikoimat. Jos haluaa tehdä gin tonicin, niin hyvin harvassa baarissa on esim. tonicia zerona.

Juuri tämä on se surkeus, Fever treen blandikset pitää olla, kiva tilata baarissa kallis GT ja sit se toope kaivaa euroshopper toniccia 1.5 litran avatusta pullosta....mikään ei voi olla yhtä lannistavaa.

25.7.2022 - 23:10

PikkuPro

+6138
Liittynyt:
28.6.2014
Viestejä:
2908
Aki Pyysing kirjoitti:

 

PikkuPro kirjoitti:

Muista, että elämä on lyhyt eikä rahoja saa hautaan. Ja mennään hei kaljalle asap, pussikaljalle! 

 

Suomalaisen sielun pohjalla asuu pihistäminen ikuisesti. Riippumatta tuloista tai varallisuudesta😎.

Höpöhöpö taas Aki.

Jengi vaan käyttää rahaa siihen, mihin jengi haluaa käyttää rahaa. Mä esimerkiksi tykkään käyttää rahaa naisiin, en terassi-karsinoihin. Ja tässä se idea ei ollut raha ensinkään vaan se, että miksi helvetissä jonottaa istuskelemaan ahtaaseen karsinaan kun koko kaupunki on käytettävissä ja juu - halvemmallakin. Jos on tarjolla shamppanjaa eurolla ja lämmintä sorbusta kympillä niin kyllä mä sen shamppanjan valitsen ihan joka kerta mutta en säästön takia. Sama tässä.

EDIT: eli mitä Proforma sanoi jo aiemmin, paremmin.

 

26.7.2022 - 09:58

Juha

+1402
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
1508
Velho kirjoitti:

Terve! Muistelin juuri, että taannoin Sijoitustiedon käyttäjätapaamisen aftereilla tuli luvattua ST:n Juhalle, että harkitsisin blogin avaamista saitille.

Tämä lupaus olikin minulta unohtunut, mutta hienoa että taannoinen keskustelu poiki näin hyvän blogin saitille! Tämä seurantaan.

26.7.2022 - 16:24

Velho

OP
+1875
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
654

YEL-vakuutuksesta

Päätoimisen yrittäjän on pakollista ottaa itselleen YEL-vakuutus. Monien muiden yrittäjien tapaan olen pitänyt tätä lähinnä ylimääräisenä reikkinä ja maksanut sitä niin vähän kuin mahdollista. Minimityötulo on tänä vuonna 8261,71 euroa, mikä tarkoittaa noin 2000 euron vuotuista vakuutusmaksua. Maksu on minun ikäiselleni 24,1% työtulosta. Tälle maksulle ei saa mitään vastinetta, koska sen kerryttämä eläke jää selvästi alle täyden kansaneläkkeen ja sosiaaliturvan päivärahat alle minimipäivärahojen. Se menee suoraan eläkejärjestelmän kitaan ilman mitään palautusta koskaan. Jotta YEL kerryttäisi mitenkään järkevästi eläkettä ja antaisi sosiaaliturvaa, sitä pitäisi maksaa selvästi enemmän. Noin 40000 € työtulolla, eli 10000 € vuosimaksuilla saisin nykyrahassa reilun 1500 € kuukausieläkkeen, jos aloittaisin nyt ja lopettaisin 30 vuoden päästä, eli kun olen lähes 70-vuotias. Ei kuulosta kovin houkuttelevalta skenaariolta varsinkin kun huomioi, että takuueläkkeen 855e/kk saa joka tapauksessa, vaikka maksaisi vaan minimiä. Siis maksamalla 300 000 € vakuutusmaksuja saisi noin 650 €/kk paremman eläkkeen jos sattuu koskaan eläkkeelle asti pääsemään. Jos kuolee ennen eläkettä, rahat jäivät jälleen järjestelmään, perikunta ei saa mitään. 

Sitähän ei tietysti tiedä onko mitään takuueläkettä olemassakaan 30 vuoden päästä, mutta jos ei ole, niin ihan todellinen riski on siitäkin, ettei YEL-eläke ole myöskään sama mitä laskurit nyt sanovat, vaan sitäkin olisi sitten varmaan leikattu.

Jos vertaa mitä 10000 € vuosisäästöllä saisi kerrytettyä omaa varallisuutta, niin Seligsonin laskurin mukaan 30 vuoden säästöajalla ja 6% tuotolla kasassa olisi eläkkeelle mentäessä reilu 800k. Mä olen valinnut mieluummin tämän vaihtoehdon, jossa säästöt ovat omassa kontrollissa, ja myös jos sattuisin kuolemaan ennen aikojani, niin ne turvaavat perheen tulevaisuutta, koska ne ovat mun rahaa, eivät valtion. Isoin riski tässä strategiassa on ollut menettää sosiaaliturva, josta tärkein on minusta turva työkyvyttömyyden varalle. Alkuvaiheessa olisi voinutkin olla perusteltua siitä syystä maksaa vähän isompaa YELiä. Nyt kun on jo kassa kohtalaisessa kunnossa, niin työkyvyttömyysriski ei enää ole niin valtava, varsinkin kun teen pääosin toimistotyötä, jossa työtapaturmat ovat aika harvinaisia, enkä harrasta mitään laskuvarjohyppäämistä tai muuta vaarallista.

Harmikseni YEL-järjestelmää ollaan muuttamassa:

https://www.taloustaito.fi/tyo-elake/hallitus-esittaa-yrittajan-elakela…

Hallitus on jättämässä eduskunnalle esitystä, että jatkossa työtuloa ei saisi enää määrätä itse, vaan se määriteltäisiin toimialan mediaanin mukaan. Jos olet freelancer-toimittaja, niin katsottaisiin mikä on toimittajien mediaanipalkka, ja joutuisit sitten maksamaan työtuloa sen mukaan. Eli käytännössä pakotetaan samaan pakkosäästämisjärjestelmään, jossa palkansaajat jo ovat. Siirtymä tapahtuisi muutaman vuoden aikana siten, että maksimikorotus työtuloon olisi 8000e/v alkaen ensi vuodesta. Se tarkoittaa paria tonnia lisäkustannusta vuodessa, ja seuraavana vuonna yhtä paljon lisää. Täytynee alkaa katsomaan, voisiko virallista toimialaa vaihtaa. Mielessäni kävi siivouspalvelut 🤔

 

26.7.2022 - 17:17

Truewinner

+90
Liittynyt:
23.5.2016
Viestejä:
84

Timanttinen on blogin avaus, pakko pistää kyllä seurantaan. Varmaan aika monta kertaa casinolla on tullut oltua pöydän toisella puolella aikoinaan.

Sinun twitter oli jo hyvää matskua, itse olen rakennuttanut kaikenlaista myyntiin ja itselleni vuokralle. Hyvää näkökulmaa sai isännöinnistä,olen saanut jotain ideoita sieltä kun rakennuttanut uusia kohteita.

26.7.2022 - 19:55

aliisan_avaimet

+580
Liittynyt:
2.6.2020
Viestejä:
550

Hyvä kun nostit tuon YEL-muutoksen esille, kuulin ekaa kertaa. Ja säikähdin, sekä sun kuvaus että useamman median artikkelit antaa sen kuvan että alaraja poistetaan ja kaikki jotka maksoivat alle mediaanin potkitaan mediaanille. Onneksi hallituksen esitys ei ollut sentään ihan niin paha: alaraja on yhä olemassa, ja yrittäjän selvitys tunneista ja osaamisesta ynnä muista tekijöistä on otettava huomioon. Suomen Yrittäjät oli jättänyt tuosta jälkimmäisestä lausunnon, että tämä pitää kirjata lakiin selvästi, ettei eläkeyhtiö voi mielivaltaisesti päättää tuosta.

Satunnainen toimittaja-freelancer ei edelleenkään joudu maksamaan YELiä, eikä vuokratuolilla toimivaa kampaajaa pakoteta maksamaan mediaanin verran jos hän tekee vain vähän tunteja, tai on vastavalmistunut.

Toisaalta jos ei ole näitä lieventäviä tekijöitä, niin muutos kyllä pakottaa osallistumaan mediaanin verran paskaan systeemiin josta ei saa mitään vastinetta, vaan jää pakosti tappiolle. Siellä oli useita mahdollisia porsaanreikiä tukittu etukäteen: eläkeyhtiö ei saa antaa alempaa arviota kuin toinen yhtiö antoi, yrittäjän työtulo ei voi olla vähemmän kuin hänen korkeiten palkatun työntekijänsä, jne.

Yrittäjän hattu päässäni sanoisin, että tämä haistakaa-paska muutos johtaa monen yksinyrittäjän tai pari hlöä työllistävän lopettamiseen. Se luo uuden kasvun esteen, ja kannustaa siirtymään ulkomaille. Maksukertymän odotan kokonaisuudessaan kasvavan, mitä esitys itsekin odottaa ja millä sitä perusteltiin, mutta innovaatioihin ja uusiin yrityksiin sillä on negatiivinen vaikutus.

Tällä hetkellä se on valiokunnassa. Ei ole vielä tiedossa milloin eduskunta äänestää.

26.7.2022 - 20:49

Saunatonttu

+52
Liittynyt:
1.6.2021
Viestejä:
71

Yel-uudistus on todella karmea. Maksan itse minimiä eikä huvita alkaa vääntämään eläkeyhtiön kanssa asiasta. Vielä kun palkan maksaa holdingyhtiö (päätoimiala liikkeenjohdon konsultointi) niin vääntöä on luvassa... 

26.7.2022 - 21:40

Velho

OP
+1875
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
654
aliisan_avaimet kirjoitti:

Hyvä kun nostit tuon YEL-muutoksen esille, kuulin ekaa kertaa. Ja säikähdin, sekä sun kuvaus että useamman median artikkelit antaa sen kuvan että alaraja poistetaan ja kaikki jotka maksoivat alle mediaanin potkitaan mediaanille. Onneksi hallituksen esitys ei ollut sentään ihan niin paha: alaraja on yhä olemassa, ja yrittäjän selvitys tunneista ja osaamisesta ynnä muista tekijöistä on otettava huomioon. Suomen Yrittäjät oli jättänyt tuosta jälkimmäisestä lausunnon, että tämä pitää kirjata lakiin selvästi, ettei eläkeyhtiö voi mielivaltaisesti päättää tuosta.

Satunnainen toimittaja-freelancer ei edelleenkään joudu maksamaan YELiä, eikä vuokratuolilla toimivaa kampaajaa pakoteta maksamaan mediaanin verran jos hän tekee vain vähän tunteja, tai on vastavalmistunut.

Olet oikeassa, vähän oikaisin mutkia tuossa. Yrittäjän oma näkemys otetaan jotenkin huomioon, ja varmasti täyden mediaanitulon mukaan ei jatkossakaan tarvitse maksaa, jos tekee esim. osa-aikaisesti. Mun näkökulma oli enemmän päätoimisissa yrittäjissä. Tosiaan uudistus tuo merkittävän kustannuserän lisää ja sillä on varmasti omat dynaamiset vaikutuksensa erityisesti yksinyrittäjiin. Henkilökohtaisesti jos joudun jatkossa maksamaan vaikka 6000e enemmän YELiä vuodessa, niin ei siitä kyllä riemunkiljahduksia saa aikaiseksi. Ylimääräinen vero. 

26.7.2022 - 22:30

varatonnit

+241
Liittynyt:
8.7.2021
Viestejä:
171

Miten uudistus vaikuttaisi sijoitusyhtiöihin? Jos vain yhtiö holdaa indeksirahastoja ja käy pienimuotoista kauppaa, muuttuu tilanne katastrofiksi, jos YELiä pitää isosti maksaa.

26.7.2022 - 22:30

varatonnit

+241
Liittynyt:
8.7.2021
Viestejä:
171

Miten uudistus vaikuttaisi sijoitusyhtiöihin? Jos vain yhtiö holdaa indeksirahastoja ja käy pienimuotoista kauppaa, muuttuu tilanne katastrofiksi, jos YELiä pitää isosti maksaa.

27.7.2022 - 09:25

Velho

OP
+1875
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
654
varatonnit kirjoitti:

Miten uudistus vaikuttaisi sijoitusyhtiöihin? Jos vain yhtiö holdaa indeksirahastoja ja käy pienimuotoista kauppaa, muuttuu tilanne katastrofiksi, jos YELiä pitää isosti maksaa.

Varmaan pystyy selittämään nykyiseen tapaan, että toiminta on niin pienimuotoista, että se jää alle työtulon minimirajan (~8k/v). Mä en ainakaan ajatellut YELiä maksaa enää sen jälkeen, kun olen lopettanut varsinaisen liiketoiminnan, vaikka yhtiö varmaan jääkin olemaan sijoitusyhtiöksi.

27.7.2022 - 09:46

Haddock

+176
Liittynyt:
17.2.2016
Viestejä:
181

Sairainta on, että Yrittäjät järjestönä on ollut joitakin vuosia sitten lobbaamassa tätä 'alivakuuttamisen ongelman poistoa' aka. lisää rahaa eläkeyhtiöille uudistusta.

Villu.

Siirrän kustannukset as is asiakkaille. Varmasti tykkäävät.

27.7.2022 - 11:18

Metheorite

+19
Liittynyt:
30.8.2018
Viestejä:
7

Ymmärrän tavallaan kitinän YEL muutoksesta, mutta sitten taas en yhtään. Tiedän että tämä äärettömä epäsuosittu mielipide, etenkin täällä, mutta voisiko joku yrittäjistä hieman avata mikä tekee teistä jotenkin erilaisia entiteettejä kuin palkansaajista? Tällä hetkellä YELiä käytetään kiertämään velvotteita, ja se aiheuttaa hyvin epäreilun tilanteen ansiotuloilla eläviin nähden. Ja tähän vielä lisättäköön, että itse olen tottakai sitä mieltä että jokaisen tulisi saada päättää omista rahoistaan. Toisin sanoen eläkejärjestelmä joutaisi romukoppaan, mutta se on täysin toisen keskustelun paikka. Säännöt tulisi olla samat kaikille, joten mielestäni YEL uudistus on edes pieni ponnistus kuromaan yrittäjien (usein myös "yrittäjien") ja palkansaajien tasa-arvoa.

27.7.2022 - 11:38

Saapasmono

+62
Liittynyt:
9.7.2014
Viestejä:
71
Metheorite kirjoitti:

Tällä hetkellä YELiä käytetään kiertämään velvotteita, ja se aiheuttaa hyvin epäreilun tilanteen ansiotuloilla eläviin nähden. Ja tähän vielä lisättäköön, että itse olen tottakai sitä mieltä että jokaisen tulisi saada päättää omista rahoistaan. Toisin sanoen eläkejärjestelmä joutaisi romukoppaan, mutta se on täysin toisen keskustelun paikka. Säännöt tulisi olla samat kaikille, joten mielestäni YEL uudistus on edes pieni ponnistus kuromaan yrittäjien (usein myös "yrittäjien") ja palkansaajien tasa-arvoa.

Tässä on mennyt nyt puurot ja vellit sekaisin. Yrittäjän työtunneista 100% ei ole laskutettavaa, kun taas työntekijä menee valmiiseen ekosysteemiin tekemään töitä ja saa jokaisesta työtunnistaan palkkaa. Vastaavasti moni yrittäjä tekee monialaista hommaa, minkä mukaan tuo mediaanipalkka lasketaan? Suuri osa yrittäjistä ei tienaa työllään edes sitä, mitä palkansaaja tienaa. Jos asiantuntijayrittäjä laskuttaa esimerkiksi 3000€/kk, joutuu hän YELin maksamaan vastaavasti +4000€/kk mukaan, eli kuukaudessa +1250€ varastetaan toimimattomaan himmeliin. Tuosta rahasta et tule penniäkään näkemään. Itsellä esimerkiksi eläkeikään on 35 vuotta ja itselläni ei ole mitään luottoa, että nykymuotoisella YELillä näkisin penniäkään rahoista. Näet, toisin kuin TyEL, YELiä ei rahastoida. Sillä maksetaan suoraan vanhoja yrittäjien eläkkeitä. 

Jos YEL-uudistus haluttaisi mainitsemallasi tavalla tasa-arvoiseksi, pitäisi TyELiä ja YELiä yhdistää järkevämmin. Ei pitää erillään. 

27.7.2022 - 12:36

penninvenyttaja

+4
Liittynyt:
5.6.2020
Viestejä:
15

Ekaa kertaa kuulin tästä YEL-uudistuksesta. Masentavaa luettavaa, kun suunnitelmista oli siirtyä yrittäjäksi noi 80h/ kk panostuksella, juurikin järkevämpien eläkemaksujen takia. Eli todennäköisesti en saa mitenkään selitettyä työtuloa minimirajan alle ja joutuu maksamaan YEL:n mediaanin mukaan.

Miten tämä minimi työtulo menee, jos perustaa esimerkiksi 4 eri yritystä, lasketaanko työtuloa laskettaessa ne uudistuksen jälkeen yhteen vai voiko perustella että jokaisessa jää alle minimirajan?

 

27.7.2022 - 12:53

Metheorite

+19
Liittynyt:
30.8.2018
Viestejä:
7
Saapasmono kirjoitti:

 

Metheorite kirjoitti:

Tällä hetkellä YELiä käytetään kiertämään velvotteita, ja se aiheuttaa hyvin epäreilun tilanteen ansiotuloilla eläviin nähden. Ja tähän vielä lisättäköön, että itse olen tottakai sitä mieltä että jokaisen tulisi saada päättää omista rahoistaan. Toisin sanoen eläkejärjestelmä joutaisi romukoppaan, mutta se on täysin toisen keskustelun paikka. Säännöt tulisi olla samat kaikille, joten mielestäni YEL uudistus on edes pieni ponnistus kuromaan yrittäjien (usein myös "yrittäjien") ja palkansaajien tasa-arvoa.

 

Tässä on mennyt nyt puurot ja vellit sekaisin. Yrittäjän työtunneista 100% ei ole laskutettavaa, kun taas työntekijä menee valmiiseen ekosysteemiin tekemään töitä ja saa jokaisesta työtunnistaan palkkaa. Vastaavasti moni yrittäjä tekee monialaista hommaa, minkä mukaan tuo mediaanipalkka lasketaan? Suuri osa yrittäjistä ei tienaa työllään edes sitä, mitä palkansaaja tienaa. Jos asiantuntijayrittäjä laskuttaa esimerkiksi 3000€/kk, joutuu hän YELin maksamaan vastaavasti +4000€/kk mukaan, eli kuukaudessa +1250€ varastetaan toimimattomaan himmeliin. Tuosta rahasta et tule penniäkään näkemään. Itsellä esimerkiksi eläkeikään on 35 vuotta ja itselläni ei ole mitään luottoa, että nykymuotoisella YELillä näkisin penniäkään rahoista. Näet, toisin kuin TyEL, YELiä ei rahastoida. Sillä maksetaan suoraan vanhoja yrittäjien eläkkeitä. 

Jos YEL-uudistus haluttaisi mainitsemallasi tavalla tasa-arvoiseksi, pitäisi TyELiä ja YELiä yhdistää järkevämmin. Ei pitää erillään. 

Olisi ehkä pitänyt olla hieman tarkempi toteamalla myös että tuo mediaanitulon käyttö on älytön malli. Tämä ehdotus taasen johtunee siitä että himmelien päälle rakennettuja himmeleitä ei voi yrittää paikata kuin himmeleillä. Tiedostan myös monen yrittäjän ahdingon, ja näissä kyseeseen tuleekin tuo todellisen työtulon määrittely, ja jos ei tulot yllä yli minimiyelin "kannattavuuden" niin silloin mielestäni aiheellista kysyä onko yrittäjyys silloin oikea tie ylipäätään?

Oli miten oli, mennään takaisin asiaan. Ollaan suurinpiirtein samassa tilanteessa, sillä itsellänikin eläkeikään about 35v ja en usko senttiäkään niistä näkeväni. Tosin itse olen palkansaajapuolella ainakin toistaiseksi. Saatan myös elää hieman kuplassa sen suhteen, että omalla otannalla tuntemistani yrittäjistä on n. 90% vain välttämässä eläkemaksuja isopalkkaisina konsultteina. On totta että TyEL ja YEL pitäisi sulauttaa, mutta tämän estää juurikin yrittäjien miltei rajattomat vapaudet määrätä minne mikäkin euro sujahtaa. Näin ollen nostettu palkka ei vastaa lähellekään todellista palkkaa/työtuloa vaan vain sitä osaa joka on verotuksellisesti järkevää nostaa. Tähän olisin ainoa ratkaisu räjäyttää koko verotus ja mennä joko tasaverotusta kohti, tai sitten tuoda progressio myös pääomatuloihin (tämä on yksi harvoista, ellei ainoista asioista mitä on tullut vastaan, josta olen itse pääjehu Akin kanssa eri mieltä). Ainakin itselle on äärettömän vaikea järkiperustella ansio- ja pääomatulojen erottelua. Todettakoon myös vielä ennen kun alkaa vihervassariksi haukkuminen, että itse olen ollut hyötyjänä pääomatulojen verotuskäytännön takia.

Korjatkaa jos olen väärässä, mutta ymmärtääkseni Virossa astui voimaan uudistus jossa palkansaajakin voi jättäytyä pois sosiaaliturvasta ja näin ollen myös eläkemaksuista. Tämä olisi myös ihan varteenotettava vaihtoehto, toki yhteiskunnalliset riskit pitäisi kartoittaa tarkasti, sillä uskon aika monen köyhyysrajalla elävän tarttuvan tuohon vaihtoehtoon.

Toki on myös todettava etten ole syvällinen asiantuntija näissä(kään) asioissa, mutta se miltä se näyttäytyy itselle on äärimmäisen epätasaarvoista, ja oikeudenmukaisuus on taas itselleni tärkein perusarvo. Olen myös ääritiukkaa verotusta vastaan, mutta koen kylläkin että niiden joilla on paremmat mahdollisuudet pitäisi osallistua suuremmalla painolla "talkoisiin". Toki veroeurojen käytöstä päättävien pätevyydestä ja vastuista voisi kirjoittaa oman ketjunsa ja yksinään.

EDIT: Lisätty maininta tuosta Viron mallista(?)

27.7.2022 - 12:55

Velho

OP
+1875
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
654
penninvenyttaja kirjoitti:

Miten tämä minimi työtulo menee, jos perustaa esimerkiksi 4 eri yritystä, lasketaanko työtuloa laskettaessa ne uudistuksen jälkeen yhteen vai voiko perustella että jokaisessa jää alle minimirajan?

Samalla tavalla kuin tähänkin asti, eli firmoja voi olla vaikka kuinka monta, mutta YEL-vakuutuksia vain yksi. Kaikki toiminta niputetaan yhden työtulon alle jollain arviolla sen työtulon arvosta.

27.7.2022 - 13:00

JR

+5383
Liittynyt:
30.6.2014
Viestejä:
1620
Metheorite kirjoitti:

Korjatkaa jos olen väärässä, mutta ymmärtääkseni Virossa astui voimaan uudistus jossa palkansaajakin voi jättäytyä pois sosiaaliturvasta ja näin ollen myös eläkemaksuista. Tämä olisi myös ihan varteenotettava vaihtoehto, toki yhteiskunnalliset riskit pitäisi kartoittaa tarkasti, sillä uskon aika monen köyhyysrajalla elävän tarttuvan tuohon vaihtoehtoon.

Jos yhteiskunnan tarjoamien palveluiden ostamisesta tulee "vapaaehtoista", eli niitä ostavat vain ne, joille ne näyttäytyvät edullisimpina, meillä ei ole enää yhteiskuntaa, vaan yritys. Virohan on aika lähellä tätä, ja pidän sitä lähinnä dystopiana.

27.7.2022 - 13:21

Velho

OP
+1875
Liittynyt:
26.6.2014
Viestejä:
654

Metheoritella on hyviä pointteja. Yrittäjät ovat saaneet etua siitä, että ovat voineet halutessaan jättäytyä lähes kokonaan tehottoman eläkejärjestelmän ulkopuolelle. Tämän hinta on ollut, että samalla on mennyt sosiaaliturva, kun näistä kahdesta ei ole voinut maksaa erikseen. Ja kukapa haluaisikaan laittaa rahojaan eläkeyhtiöihin, jotka vakavaraisuussääntöjensä vankina myyvät paniikissa aina kun markkinat romahtavat, ja joilla on läskit hallintorakenteet? Jos vaan pyörittää hyvää bisnestä, niin paljon parempi on säästää itse. Eläkejärjestelmään laitetussa rahassa on ikuinen poliittinen riski. Eläke on vain lupaus, jota voidaan muuttaa sen mukaan miten rahat kulloinkin riittävät. Tosin toisin kuin monet muut keskustelijat, minä en usko että eläkkeet menisivät nollaan (se olisi aikamoinen yhteiskunnallisen vanhuusköyhyyden dystopia), mutta hyvin todennäköisesti eläkesäästöjen tuotto on tulevaisuudessa huonompi kuin ennen, ellei peräti negatiivinen. Jos olit syntynyt 40-50-luvuilla niin sait pienillä eläkemaksuilla paksun eläkkeen, jos 80-luvun jälkeen niin saat isoilla ja koko ajan nousevilla eläkemaksuilla pienen eläkkeen.

Mitä tulee verotukseen, niin pääoma- ja ansiotulojen erilaiseen verokohteluun on kyllä ihan hyvä syy, ja se on riski. Pääomatuloihin liittyy riskinotto, jota pääosin tarvitaan, että voi syntyä työpaikkoja, joista syntyy ansiotuloja. Ajatellaan vaikka jotain mobiilipelin koodaajaa ja pelin rahoittajaa. Maailmanluokan peli voi vaatia miljoonien riskinoton koodareihin palkkoihin, ennen kuin peli on valmis ja mahdollisesti maksaa itsensä takaisin, tai sitten ei. Jos sitä riskinottajaa ei löydy, niin ei koodareillakaan ole töitä. Olisiko ok silti verottaa koodaria ja sijoittajaa samalla prosentilla? Mielestäni ei. 

Mulle sopisi kyllä ihan hyvin, että erilaisia vähennyksiä ja poikkeuksia poistettaisiin, jos se johtaisi kokonaisuutena alempiin verokantoihin. Noin 30% on mielestäni ok. Sen maksaa vielä ihan mielellään ja jos se jäisi siihen, niin ei tarvitsisi viritellä mitään taseen nettovarallisuuksia. Valitettavasti jos vaan maksat itsellesi palkkaa yli 30 tonnia, niin jokaisesta lisätonnista menee jo 50% veroa ja se on kerta kaikkiaan ihan liikaa. Ainakin mulla tulee hyvin pian vastaan piste, että mieluummin ottaa enemmän vapaa-aikaa kuin tekee töitä, joista yli puolet menee veroihin. 

 

27.7.2022 - 18:32

Metheorite

+19
Liittynyt:
30.8.2018
Viestejä:
7
JR kirjoitti:

 

Metheorite kirjoitti:

Korjatkaa jos olen väärässä, mutta ymmärtääkseni Virossa astui voimaan uudistus jossa palkansaajakin voi jättäytyä pois sosiaaliturvasta ja näin ollen myös eläkemaksuista. Tämä olisi myös ihan varteenotettava vaihtoehto, toki yhteiskunnalliset riskit pitäisi kartoittaa tarkasti, sillä uskon aika monen köyhyysrajalla elävän tarttuvan tuohon vaihtoehtoon.

 

Jos yhteiskunnan tarjoamien palveluiden ostamisesta tulee "vapaaehtoista", eli niitä ostavat vain ne, joille ne näyttäytyvät edullisimpina, meillä ei ole enää yhteiskuntaa, vaan yritys. Virohan on aika lähellä tätä, ja pidän sitä lähinnä dystopiana.

Kyllä olen samaa mieltä, ja oli itseltä hieman turha lisäys. Jos yhteiskunnallinen data olisi läpinäkyvää (avointa, ja ennen kaikkea luotettavaa) saattaisi tuo jotenkin toimiakin. Tällöin valtio voisi esim rakentaa vaikkapa nykymuotoisten vakuutusten kaltaisia instrumentteja miinus voitontavoittelu. Lohkoketjut jonain päivänä?

Velho kirjoitti:

Mitä tulee verotukseen, niin pääoma- ja ansiotulojen erilaiseen verokohteluun on kyllä ihan hyvä syy, ja se on riski. Pääomatuloihin liittyy riskinotto, jota pääosin tarvitaan, että voi syntyä työpaikkoja, joista syntyy ansiotuloja. Ajatellaan vaikka jotain mobiilipelin koodaajaa ja pelin rahoittajaa. Maailmanluokan peli voi vaatia miljoonien riskinoton koodareihin palkkoihin, ennen kuin peli on valmis ja mahdollisesti maksaa itsensä takaisin, tai sitten ei. Jos sitä riskinottajaa ei löydy, niin ei koodareillakaan ole töitä. Olisiko ok silti verottaa koodaria ja sijoittajaa samalla prosentilla? Mielestäni ei. 

Ensimmäiseksi kiitos blogistasi olen aina mielenkiinnolla lukenut kommenttejasi (lurkkaillut alusta asti :P), ja nyt pääsee vielä kootummin lukemaan aivoituksiasi. 

Toit esiin mielenkiintoisen pointin, en ole itse suoranaisesti asiaa ajatellut aiemmin tuolta kantilta. Mutulla tuossa tilanteessa katsoisin kuitenkin pääomituksesta koituvien tappioden vähennyskelpoisuuden olevan riittävä "kompensaatio" riskistä. Kuivailemassasi tilanteessa (progression vallitessa) saattaisi jopa syntyä intressi palkita hieman laajempi joukko työntekijöitä marginaaliveron seuraksena, nämä tekijät kuitenkin kaiken lopulta mahdollistavat. Ehkä tässäkin elän omassa kuplassa kun koen mm. VC hommien lähteneen totaalisen lapasesta (tarkoittaen että riskejä, jotka kaitsisivat toimintaa, tulisi mielestäni olla enemmän). Mutta alkaa menemään jo liian stetson touhuksi, joten en kaappaile blogiasi tämän enempää. Voinet laskea tämän kuitenkin eräänlaiseksi saavutukseksi, että blogisi kirvoitti minut kirjoittamaan ensimmäisen viestin koko sijoitustiedon olemassa olon ajalta :D

28.7.2022 - 12:48

EkeKeke

+76
Liittynyt:
23.2.2015
Viestejä:
123

Pitää myös ottaa huomioon, että lähes kaikissa tilanteissa pääomaveroa edeltää myös yhteisövero niin siinä sitten alkaa olemaan jo progressiota ihan tarpeeksi. 

28.7.2022 - 13:41

Perassic Park

+352
Liittynyt:
2.3.2020
Viestejä:
175

YEL:n historia on perin murheellinen tarina nykyisen ja tulkevien maksajaikäluokkien kannalta.

Järjestelmä punnerretttiin väkisin pakolliseks ideologisesti vastahakoiselle yrityskentälle osana 60-70 -luvun kansankotia / sosialismi-ihannetta. Pian työeläkelakien voimaantulon jälkeen.

Järjestelmään ujutettiin syötti silloisen läpimenon helpottamiseksi. Etuudet olivat etupainoisen hyvät niille jotka eivät mitään aiemmin maksaneet. Tästä peräisin YEL:n 0 -rahastointiaste. Silloinen sukupolvi maksoi alhaisia maksuja ja mitäänmaksamattomat saivat eläkkeen. Myös YEL rakennettiin valtiolle halvaksi: maksava osa ei maksa itselleen, vaan edellisen sukupolven eläkkeet.

 

Nyt olemme menneisyyden huonojen päätösten maksajan roolissa ja on maksun aika. Jos TYEL:ssä puhutaan sukupolvien epäoikeudenmukaisesta kohtelusta, kalpenee tämä YEL:n rinnalla.

Muutos tuotaan pöytään huonona vitsinä. Eläkeyhtiöt tuntevat huolta yrittäjien eläketurvasta!

Tosiasiassa yrittäjät laskevat nopeasti auki YEL:n karmean maksujen ja saatavan eläkkeen epäsuhdan. On ja on ollut täysin ilmeistä ettei järjestelmään kannata osallistua kuin pakollisella minimillä. Koko uudistus on ainoastaan maksumiesten hakemista perusteiltaan epäonnistuneeseen ja maksajille epäoikeudenmukaiseen järjestelmään. Hallitukemme tapa reagoida YEL:n ongelmiin on siis lisää YEL:iä!

Huvittavaa on ollut lukea eläkeyhtiöiden tuottamaa ajatusta YEL tuotteen kilpailukykyisyydestä. -Samalla rahalla et saa vastaavaa tuotetta mistään!

Kun eläketuotto on surkea , korostetaan YEL:n ''vakuutusluonnetta'', josta määräytyy yrittäjän sosiaaliturva. Koko kytkös on itse asiassa eläkeyhtiöiden lobbauksen tulos. Tällä saadaan  vaikeutettua kilpailua eläketuotteiden tarjoamisessa. Eläkkeiden ja muun sosiaaliturva ei olisi mikään pakko suoraan liittyä toisiinsa.

Kun jatkuvasti esitetään nykyjärjestelmän erinomaisuutta, olen kysynyt. -Miksi, jos kerran systeemi on niin hyvä siihen ei saada asiakkaita kuin pakolla?

Kun vapaaehtoiset eläkevakuutuksen toimijat  kertovat aina hallinnointikulunsa, koska nykyiset työeläkeyhtiöt alkavat ilmoittaa maksaville asiakkailleen paljonko niiden hallinnointipalkkio on?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28.7.2022 - 14:47

KepilläJäätä

+669
Liittynyt:
11.1.2015
Viestejä:
434

Itselleni yrittäjänä myös ajankohtainen teema, mutta taustoihin en niin tarkkaan tutustunut. Työnnän nyt kuitenkin lusikkani soppaan. 

Ilmeisesti YEL -"alijäämä" ei ole langennut suoraan muiden yrittäjien maksettavaksi vaan kaikille veronmaksajille/valtiolle:

https://www.etk.fi/suomen-elakejarjestelma/rahoitus-ja-sijoitustoiminta/tyoelakkeiden-kustannustenjako/yel-elakkeiden-kustannustenjako/#:~:text=Valtio%20on%20osallistunut%20YEL%3An%20kustantamiseen%20vuodesta%201979%20l%C3%A4htien.,tarvittu.%20YEL%3An%20valtion%20osuus%20nousi%201990-luvun%20laman%20aikaan.

 

Kysymys itsessään toki hankala. Itsekin työntänyt tähän järjestelmään vain minimit ja toki harmittaa kustannustason nousu jos lakimuutos tällaisenaan menee läpi. Toisaalta kun aiemmin teki konsulttihommia palkollisena niin viimeisistä tienatuista euroista taisi lähteä se 60%+ veroina ja muina yhteiskunnan maksuina. Yrittäjä maksimiverorasitteen pystyy aika kivasti rajaamaan tuonne 26-27% väliin ja ero on tolkuttoman suuri edelleen vaikka YEL:iin päivitystä tulisikin. 

Tarkastelutapa toki typerä jos kategorisesti verrataan saman toimialan työntekijöiden mediaanituloihin. Esim. puolikasta päivää tekevälle yrittäjälle ei ole kiva painaa täyttä eläkemaksua. Sama toki heikosti kannattavissa yrityksissä pakolliset maksut voivat ajaa yrittäjiä ahdinkoon. Uusi yrittäjä varmasti miettii pariin kertaan lähteekö yrittäjäksi jos ensimmäisen nenän eteen työnnetään 1-1,5 tonnin kuukausittainen eläkemaksulappu ilman olemassa olevaa tulovirtaa. Järjestelmästä tulee joka tapauksessa toivottoman byrokraattinen jos jokainen case arvioidaan yksilöllisesti. Itsekin voisin esim. ilmoittaa että teen tälläkin hetkellä puolikasta päivää (todellisuudessa viikkotyötunnit vaihtelevat varmaan 20-60 välillä riippuen työtilanteesta ja motivaatiosta). 100% työajan mediaanipalkan määritteleminen varmaan onnistuu tilastojen pohjalta, mutta miten eläkeyhtiön edustaja voisi kyseenalaistaa yrittäjän ilmoituksen todellisesta työajasta jonka liiketoimintaan käyttää? Firman liikevaihdolla ja tuloksellahan ei välttämättä tarvitse olla mitään yhteyttä yrittäjän käyttämään työaikaan, eli paljonkin tulosta tekevän yrityksen yrittäjä voisi ilmoittaa ettei juuri työtä yrityksessä tee. Näitä varmaan sitten perataan jossain valitusjärjestelmissä.

Vaikka itsekin näissä kysymyksissä olen periaatteesta aina yrittäjien puolella, niin eniten käy sääliksi keskiluokkaista/hyväpalkkaista ansiotulogrindaajaa, jolla ei ole millään tapaa mahdollisuutta optimoida verotustaan.

 

28.7.2022 - 14:57

Larry

+5
Liittynyt:
5.8.2020
Viestejä:
4

Onko yrittäjän pakko liittyä YEL-systeemiin, vaikka yritys ei maksaisi yrittäjälle palkkaa lainkaan ( Vuotuinen työtulo yrityksen kautta on nolla.) 

Ilmeisesti systeemiin on osallistuttava, jos omistaa yksin yli 30 prosenttia tai yhdessä perheenjäsentensä kanssa yli 50 prosenttia osakkeista tai äänimäärästä. (Vaikka ei palkkaa lainkaaan maksaisikaan, vaan nostaisi pelkkiä osinkoja.)

=> Olenko ymmärtänyt oikein, että tästä ei voi oikein luistella pois palkanmaksun lopettamallakaan?