Inderes ratsastaa tässä aallonharjalla kun kurssit ovat nousseet ikuisuuden ja jokainen on tällä hetkellä sijoittaja. Inderes henkilöityy ja kielialue on vahvasti Suomessa. Kunhan kurssit tästä romahtaa seuraavan kerran, iso osa nykyään markkinoilla olevista sijoittajista polttaa näppinsä ja Esson baarissa puhutaan taas osakekusetuksista.
Jotenkin vaikea nähdä ajureita merkittävälle kasvulle pitkällä tähtäimellä. Pikavoitot aika varmat, koska joukkopsykoosi on aikamoinen ja kuten Aki sanoi, jengi merkkaa hinnalla millä hyvänsä.
Liikevaihdosta taitaa seitsemän pinnaa tulla Ruotsista tällä hetkellä. Voishan sinnekin suuntaan laajentua vaikka yrityskauppojen kautta, sitten kun on rahua kassassa listautumisannin jälkeen..
Tänään tai viimeistään huomenna on merkittävä Inderesiä, jos siis meinaa merkitä. Mie merkitsin 1000 kappaletta, vaikka tavallaan kustannustehokkaampi merkintä olisi ollut ehkä 100kpl. Mutta nollakoron maailmassa rahalla ei ole hintaa.
Nordnetin ao-tilin numeron löysin vain vanhasta Nordnetistä. Tietääkö joku muuten, missä se on uudessa?
Paljonkohan vaikuttaa merkitsijöiden määrään, että pitää olla Inderesin käyttäjätili olemassa? Tämä tekee merkitsemisestä hivenen vaikeampaa, vaikkei tämä mahdottoman vaikeaa olekaan jos kerta omistajaksi haluaa. Mielestäni hieman turha vaatimus kuitenkin.
Paljonkohan vaikuttaa merkitsijöiden määrään, että pitää olla Inderesin käyttäjätili olemassa? Tämä tekee merkitsemisestä hivenen vaikeampaa, vaikkei tämä mahdottoman vaikeaa olekaan jos kerta omistajaksi haluaa. Mielestäni hieman turha vaatimus kuitenkin.
Varmasti on vaikutusta, samoin kuin sillä, että ei voi klikkailla Nordnetin kautta helposti. Tämä oli itselleni ensimmäinen ei-Nordnet anti, ja vaikka sujuvasti menikin, niin kyllä porukka varmaan jättää väliin ihan tuon extrasäätämisen vuoksi.
Mie näen ihan fiksuksi tehdä merkintä mahdollisimman halvalla. Osakkeenomistajien rahaa on vuosikymmenten varella poltettu investointipankkiirien orgioissa oikein urakalla.
Jos mie onnistuin tekemään ilman apua, merkintä ei ollut teknisesti kovin haastava.
Mutta miekin uskon, että uusi metodi -> vähemmän merkitsijöitä. Mutta häliäkö vällä, kun ylimerkitään varmuudella.
Luulen, että tuokin on turhan optimisten arvaus. Yleisöannin koko 169 636kpl, ellei henkilöstöannista siirretä jotain rippeitä. 30kpl per merkitsijä tarkoittaisi, että merkkaajia olisi noin 5650kpl. Ihmettelen kyllä, jollei ole vähintään tuplat tuosta.
No voi nyt **** prkl. En lukenut huolellisesti antiesitettä ja kuvittelin ehtiväni merkitsemään niitä osakkeita tänään kun anti alkoi vasta maanantaina.
Onnittelut @Inderes hyvin järjestetystä annista ja tulevasta listautumisesta.
Jos alkaa joskus tehdä asioita toisin kuin muut, osaa sen myöhemminkin. Minimikulut, asiakkaille suuntaaminen ja henkilöstön sitouttaminen kaikki fiksuja ideoita👍. https://t.co/Pd8jtA6AIr
Joku voisi sanoa, että hyvin suunniteltu allokaatio. :) Inderesin uusien omistajien määräksi tuli 10 000. Se jaettuna henkilöstön määrällä (75) on 133,3. Henkilöstön minimiallokaatio annissa oli 1333. Se jaettuna yleisön minimiallokaatiolla (10) on 133,3. Osakkeiden splittaus ennen antia > 1:133.
Olin unohtanut kaupankäynnin alkamisen ja availin sivustoja muutaman minuutin yli 10. Hetken ihmettelen että mikä täällä oikein vihertää mutta montaa sekuntia ei tarvinnut miettiä lähdenkö Inderesiä lisäämään vai otanko pikikset @53 kun lappujakin oli vain 12. Odottelin että 35 olisi ihan maksimi avauspäivälle mutta yli 50% mentiin korkeammalle. Näen arvostuksen hyvin haasteellisena.
Mitä mieltä @AkiPyysing on juuri listautuneesta #Inderes'istä ja yhtiön arvostuksesta? Entä mitä uhkia Aki näkee yhtiön tulevaisuudessa? Tämä selviää kolumnista.https://t.co/YGbAaEh7iG
Silmäilin naarasleijonien erätauolla vähän Inderesin tilinpäätöstä vain viikko julkaisun jälkeen.
Tykkäsin näkymistä:
Näkymät
Ohjeistus tilikaudelle 2022
Liikevaihdon arvioidaan olevan 14,0–15,5 MEUR
EBITA-liikevoiton arvioidaan olevan 1,9–2,8 MEUR
Näkymien taustat
Liiketoiminnan kausiluonteisuudesta johtuen ensimmäisen vuosineljänneksen arvioidaan olevan vuoden heikoin
Helsingin pörssin listautumisaktiviteetti ja Inderesin vahvistunut kilpailukyky tukevat analyysiliiketoiminnan sekä IR-ratkaisujen kasvua
Virtuaalitapahtumaliiketoiminnan kasvun arvioidaan jatkuvan, mutta hidastuvan vuodesta 2021
Suomen liiketoimintojen kannattavuuden arvioidaan säilyvän vakaana ja Ruotsin liiketoimintaan tehtävät panostukset rasittavat kannattavuutta tilikauden 2022 aikana
Arvioimme Ruotsin investointien olevan yli miljoona euroa tilikaudella 2022 ja näistä alle 0,5 miljoonaa on taseeseen aktivoitavia investointeja
Tulos- ja liikevaihtohaarukka numeroina ja selitykset päälle. Kyllä ne lapsinerot osaa.
Toki P/E noin 40 (2021 EPS 1,09) hinnalla neljäkymmentä on kallinpuoleinen. Mutta hyvää ei saa halvalla. Hauskahan tätä on seurailla. Hilpeää oli myös käydä COO Vilenin Sulon kanssa samassa tilaisuudessa ohjeistamassa mahdollisia tulevia pörssiyhtiöitä samoihin asioihin. Sauli tosin oli valmistautunut aavistuksen huolellisemmin ja on muutenkin parempi esiintyjä.
Oli kallis tai ei, pidän 60 Inderesistäni sisukkaasti kiinni. Nämä ovat niin näppäriä poikia, että saattavat keksiä vielä jonkun fiksun yrityskaupan. Yleensä en budjetoi tällaiselle optiolle mitään, mutta nuoret ja nälkäiset ovat eri asia. Kylläiset nuoret lienevät jo yhtiöstä karanneet😎.
Mikael Rautanen on luvannut, että yhtiöstä julkaistaan ulkopuolinen analyysi Q2:lla. Havahduin tästä myymään omat anti-Inderesit yhtä osaketta lukuunottamatta, sillä kaiken järjen mukaan sen analyysin suositus on kireän arvostuksen vuoksi vähennä, ja target joku 30e. Ajattelin, että laput voisi saada sen jälkeen takaisin halvemmalla.
"Inderes’ near-term multiples are demanding, but growth should remain strong thanks to Nordic expansion. Our valuation approach uses a low capital cost for the stable Finnish commissioned research revenue, implying high risk for Nordic growth. We set our fair value range at EUR 35-39, based 60/40 on our DCF analysis and peer group multiple benchmarking."
SEB:n fair value 35-39 euroa, eli yli meni meikäläisen heittämästä 30 eurosta. Kasvulla kuitenkin "high risk" ja lähivuosien kertoimet "demanding".
• Liikevaihto kasvoi 23,4 % (24,0 %) ja oli 3,4 (2,7) miljoonaa euroa
• Jatkuva liikevaihto kasvoi 22,4 % (24,0 %) ja oli 1,8 (1,4) miljoonaa euroa, jatkuvan liikevaihdon osuus oli 52,7 % (53,1 %) liikevaihdosta
• Projektiliikevaihdon kasvu oli 24,5 % (23,9 %) ja projektiliikevaihto oli 1,6 (1,3) miljoonaa euroa
• EBITA-liikevoitto oli 0,1 (0,3) miljoonaa euroa ja EBITA-marginaali oli 3,3 % (10,7 %)
• Inderes toimitti palveluita 191 (163) pörssiyhtiölle Suomessa ja Ruotsissa viimeisen 12 kuukauden aikana
• Inderes-yhteisön aktiivinen jäsenmäärä kasvoi huhti-kesäkuun 2022 aikana tuhannella uudella jäsenellä 77 (64) tuhanteen, kasvua vuoden takaisesta 20,3 %
• Henkilöstömäärä katsauskauden päättyessä oli 98 (72)
Sanoisin, että Inderesin kertoimet säilyivät tasolla "demanding". Anaali huomautti, että guidanceen pääseminen vaatii H2:lla aika paljon. Mie pohdiskelin, että Mikael Rautanen ei varsinaisesti halua antaa negaria, joten eiköhän ne sinne pääse. Mutta "Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja pääomamarkkinoiden epävarmuus jarruttaa listautumisaktiivisuutta sekä vaikuttaa virtuaalitapahtumien kysyntään negatiivisesti". Kun luen Venjän hyökkäyssodan vaikuttavan virtuaalitapahtumien kysyntään negatiivisesti, alan vähän kohotella kulmakarvojani. Ei kai nyt sentään sota vaikuta virtuaalitapahtumien kysyntään negatiivisesti per se, luulisi olevan päinvastoin. Tai siis ainakin vaikuttavan positiivisesti virtuaalitapahtumien osuuteen kaikista tapahtumista. Yleensä vanhat yhtiöt selittävät heinäsirkkojen Egyptissä vaikuttaneen Suomen viljasatoon, ei kai lapsinerot sentään?
Inderes alentaa näkymiään tilikaudelle 2022 johtuen virtuaalitapahtumaliiketoiminnan odotettua heikommasta projektimyynnistä. Yhtiö arvioi virtuaalitapahtumaliiketoiminnan liikevaihdon laskevan, kun aiemmin sen arvioitiin säilyvän vakaana. Tällä on suora vaikutus koko konsernin projektiliikevaihtoon ja kannattavuuden näkymiin. Jatkuvan liikevaihdon kasvun arvioidaan säilyvän yli 20 % tasolla vuonna 2022.
”Epäonnistuimme näkemään virtuaalitapahtumaliiketoiminnan käänteen laskuun kahden nopean kasvun vuoden jälkeen. Syyskuun projektimyynti jäi selvästi ennusteistamme ja uudet asiakkuudet ovat käynnistymässä odotettua hitaammin, minkä vuoksi olemme alentaneet myös loppuvuoden ennusteitamme. Projektiliikevaihdon heikkous näkyy suoraan kannattavuudessamme, sillä edistämme samaan aikaan listautumisen jälkeen käynnistettyjä kasvuhankkeita”, toteaa toimitusjohtaja Mikael Rautanen.
Virtuaalitapahtumaliiketoiminnan tilannepäivitys
Virtuaalitapahtumaliiketoiminta kasvoi erittäin voimakkaasti vuosina 2020–2021, mutta vuonna 2022 markkinatilanne on heikentynyt. Liikevaihto on jatkanut kasvua pääkohderyhmässä pörssiyhtiöasiakkaissa vuonna 2022, mutta pörssin ulkopuolisissa asiakassegmenteissä myynti on heikentynyt merkittävästi. Pörssin ulkopuolisten asiakkaiden osuuden liikevaihdosta arvioidaan painuvan alle 5 %:iin vuonna 2022, kun vuonna 2021 sen osuus oli yli 10 %.
Päivitetyt näkymät vuodelle 2022
Ohjeistus tilikaudelle 2022:
Liikevaihdon arvioidaan olevan 12,8–13,5 miljoonaa euroa
EBITA-liikevoiton arvioidaan olevan 1,0–1,6 miljoonaa euroa