Cityconilta positiivisia uutisia näin viikon aluksi:
"Vuokranmaksuaste jatkui vahvana syyskuussa ollen 93 prosenttia, ja kokonaisuudessaan kolmannella vuosipuoliskolla vuokrista on kerätty maksusuorituksina 92 prosenttia. Tähän päivään mennessä kuluneen vuoden vuokrista 94 prosenttia on kerätty maksusuorituksina asiakkailta."
Vaikka osa tuntuu miettivän, onko Citycon noussut liian voimakkaasti ja keventelee, niin minusta näillä vuokranmaksuasteilla voitaisiin olla paremmissakin asemissa kuin -22,16 % ytd. Varsinkin pörssin ollessa muuten palautunut lähelle alkuvuoden tasoja. Näen Cityconin hinnassa enemmän perusteltavissa olevaa nousuvaraa kuin monessa muussa omistuksessa.
Tietysti ymmärrän keventelyt, jos omistuksen koko on merkittävä ja yhtiökohtaista riskiä haluaa alentaa tai lisätä käteisen määrää varmistellen hyviä treidejä. Tuota ongelmaa ei ole näillä osakemäärillä ja verrattain alhaisella sijoitusasteella.
Mielenkiintoista Cityconin suhteen on raportissa Cibuksen vertailu verrokkeihin - osinkotuotot:
Ja arvostustason vertailu:
Tähän perustuen Cityconilla olisi nousuvaraa ja Cibuksen preemion huomioon ottaen sillä olisi laskuvaraa osakkeen hinnassa. Molemmat ovat kuitenkin kelpoisia keräiltäviä osinkosalkkuun.
Tuore Cityconin osavuosikatsaus Q3 on melko huojentava. Vuokranmaksut sujuvat ja kulutuskysynnän kasvu on johtanut liikevaihtoon perustuvien vuokratuottojen hienoiseen nousuun. Luototusaste pienenee.
Hilpeätä oli, että USA:n vaalipäivää seuraavana aamuna oli kaksi miulle tärkeää osaria. Cityconia on niin paljon, että tämä olisi pitänyt jaksaa lukea. Taisin silmät sumussa tämän klikatakin auki. Hyvältä muistaakseni näytti. Ja koronarokotekin tuli. Senkin huomasin uutisista, eli ihan kokonaan vaalihulluudessani en ole itseäni ulkomaailmasta sulkenut.
Jes, näin oli. Koko vuoden näkymiä reivattiin ylöspäin ja koko vuoden EPS-ennuste on nyt 0,650 – 0,690 euroa vs 0,610 -0,71. 0,67€ keskiarvo > 0,66€ ja sillä P/E 12. Citycon on yleensä tehnyt tulosta vähän yli oman ennusteensa. Olen excelissäni käyttänyt varovaisuuden periaatteen vuoksi vain keskiarvoa. En kyllä jaksa vielä tänäänkään exceliäni täytellä.
Olen kuitenkin Citykaniakin vähentänyt nouseviin. Kunhan tässä keksitään, että korona ei lähtenytkään pelkillä rokoteuutisilla, ei tässä mitenkään välttämättä koko vuotta pörssikurssit nouse kuin nuorella miehellä. Kun jossain vaiheessa reality bites, niin ostelee sitten halvemmalla takaisin.
Citycon on fundamenteiltaan edelleen niin halpa, että vanhan miehen on syytä edetä varovaisesti. Kuten yleensä muussakin elämässä.
Ilahduttavaa oli, että tällä viikolla en ollut missannut mitään. Tämä ei toki johtunut tarkkaavaisuudestani, ei vain tullut yhtään omaa. Kolmelta edellisellä viikolla missaamaltani yhtiöltä tuli kaikilta odotuksiani paremmat. Mitä ilmeisimmin olen tänä vuonna biitannut indeksin (toistaiseksi) lähinnä siksi, että äiskä päätti puristaa miut sunnuntaina ulos.
Vaikka ei näillä sijoituksilla ole niin paljon väliä. Osakkeet nousevat ja laskevat, mutta pokeri on taitopeli. Kunhan pääsisi ensi viikolla taas takaisin kunnon uni-, sali- ja painonpudotusrytmiin ja kaikki olisi erinomaisesti. Maslowin tarvehierarkiassa nukkuminen on selkeästi rahan yläpuolella. Eli kun olen taas fyysisesti kunnossa, siirryn taas vähän intensiivisemmin märehtimään sijoitusmurheita.
Ollaan koronamyöhäissyksynä varovaisesti siellä ulkona. Varsinkin iltaisin on aika pimeää.
Kevensin vähän lisää Citykania @8,06. Josko saisi halvemmalla ostettua takaisin, kun jengi keksii, että korona ei lähtenyt, vaikka rokotetutkimuksista tuli lupaavia tuloksia? Tämä on tosin vaarallinen tie. Havaintojeni mukaan osakemarkkinat diskonttaavat kassavirtoja kauempaa ja matalammalla diskonttokorolla kuin koskaan. Tässä yhtälössä Citycon tälläkin hintatasolla on edullinen, ja vaikka 2021 kaatuukin vuokralaisia, tulee uusia tilalle. Ei sillä, että olisin jotain omia diskonttauksia tehnyt.
Bonuksena näkisin Cityconin olevan kauppakeskusten asuntohankkeissaan juuri oikeaan aikaan liikkeellä. Uusien kohteiden aloitukset kun ovat lähivuosien alhaisimmalla tasolla. Pitäisiköhän kurkata joku tilasto, pohdiskelin. Mutta oli tähän hätään liian raskas projekti.
Cityconin kurssi haahuilee trendin perässä eikä oikein saa nostetta:
Kuvassa Cityconin kurssi on tummanpunainen ja nyt vuodentakaisesta noin -14%. Verrokki Castellum (sininen viiva) on palautunut yli vuodentakaisen noin +3% tasolle. Liukuvat 20 ja 50 pv Cityconin keskiarvot (tummansininen ja sinivihreä) ovat nousussa, pientä vahvistumista.
OMXH Real Estate PI indeksi on pysynyt kesästä asti nollan yläpuolella. Indeksi muodostuu neljästä yhtiöstä (Kojamo, Citycon, Ovaro ja Investors House) ja on melko ohkainen suunnan näyttäjä. Suurin paino on Kojamolla, joka taudin aikana onkin pysynyt hinnaltaan vakaana.
Edessä on kauppakeskusten myynnillisesti tärkein ajanjakso taudista huolimatta ja tässä sitä odottaisi kurssin vahvistumista sekä paluuta indeksin tasoille. Saapa nähdä milloin vetoa syntyy.
Edessä on kauppakeskusten myynnillisesti tärkein ajanjakso taudista huolimatta ja tässä sitä odottaisi kurssin vahvistumista sekä paluuta indeksin tasoille. Saapa nähdä milloin vetoa syntyy.
Luulisi, että joulusesonki on kaikkien tiedossa ja jo leivottu kursseihin. Toimisto- ja liikerakentamisen puoliintuminen Suomessa taas ei ehkä yllätä, mutta kuvastaa ainakin jotain trendiä...
Juuri korvanappiini tulleen tiedon mukaan rahat menevät kruunutililtä huomenna, jos sellainen on. Ei tarvetta vaihtaa kruunuja etukäteen. Muuten eurotililtä.
Korvanappi taisi olla tiedon saadessaan väärässä ketjussa
Jep. Mie luulin, että olin kadottanut viestin bittiavaruuteen ja kirjoitin uudestaan Nordnetin anti-ketjuun. Mainittakoon ketjun aiheeseen liittyem , että Citycon on @8,13 vielä alle ensimmäisten koronaostoshintojeni. Tosin ostin ensin varovasti ja sitten raskaammalla kädellä ja paljon halvemmalla. Tämän sanoma lähinnä, että jänniä nämä pörssikurssit.
Citykanin reverse splitistä en erityisesti ilahtunut. Paljon muistirasitetta, kun pohtii mitä kurssi oli viisi vuotta sitten suhteessa nykyiseen. Uusi hinta jaetaan kuitenkin viidellä ja ymmärtääkseni 0,20 euron kuponki irtoaa ylihuomenna 9,18 (1,835 vanhaa hintaa) hintaisesta lapusta. (maaliskuu 2019)
Vilkaisin oman arvo-osuustilini hankintamenolaskelmaa ostoerittäin Cityconin osalta. Ensimmäinen hankintamenoerä sille näkyy käänteisen splittauksen päivämäärällä 19.3.2020. Osakkeita on kuitenkin ollut hankittuna kauan ennen splittausta. Asia mietityttää monestakin syystä.
Ensimmäinen on se, ettei Cityconin osake ole sama kuin alkuperäinen - sillä on eri ISIN-koodi.
Toinen on se, että myytäessä verottajalle ilmeisesti menee splittauspäivän hankintameno, joka on sama kuin 5 x splittauspäivää edeltävä pörssikurssi. Hankintameno ei ole sama, jolla edeltävänä aikana osakkeet on todellisuudessa hankittu.
Citycon Oyj:n osakkeiden lukumäärä on muuttunut osakkeiden yhdistämisen (niin sanottu käänteinen split) seurauksena. Osakkeiden yhdistämisen jälkeen Citycon Oyj:n osakkeiden lukumäärä on 177 998 525. Uusi osakkeiden lukumäärä on merkitty kaupparekisteriin 16.3.2019 ja kaupankäynti yhdistetyillä osakkeilla alkaa tänään 18.3.2019 uudella ISIN-tunnuksella FI4000369947. ...menettelyssä siten, että jokaiset viisi (5) yhtiön osaketta yhdistetään yhdeksi (1) osakkeeksi.
En ole myynyt Cityconia, vaan ostellut lisää. Jos myisin nyt vaikkapa hallussani splittauksen jälkeisenä päivänä olleen potin, mistä ihmeestä löydän verottajalle oikean hankintamenon.
Arvo-osuustilin pitäjä Nordea on merkinnyt käänteisessä splitissä käytettyjen osakkeiden pörssikurssin hankintamenoksi. Jos säilytän näitä pitkään, asia vain vaikeutuu.
Hae toimeksiannot ja tapahtumat Citycon hakusanalla aikojen alusta splittiin asti ja pystyt laskea hankintahinnat? Sillä oletuksella että toimeksiantoja on siedettävä määrä.
Hae toimeksiannot ja tapahtumat Citycon hakusanalla aikojen alusta splittiin asti ja pystyt laskea hankintahinnat? Sillä oletuksella että toimeksiantoja on siedettävä määrä.
Näin olen tehnyt, mutta Nordea ei anna kuin splittitapahtuman CITYCON >> Citycon Oyj ja päiväys 15.3.2019. Kaikki edeltävä on hävinnyt.
Samaa kokeilin Raytheonin kanssa, joka on muuttunut Raytheon Technologies Corp. yhtiöksi tämän vuoden huhtikuussa: Yhtiö perustettiin huhtikuussa 2020, kun Raytheon sulautui United Technologies Corporationin kanssa. Kaikki vanha hukassa.
Eipä ole ensimmäinen kerta, mutta ennen Nordea pankki säilytti vanhatkin tiedot ja ne sai verottajan selvityspyyntöön setvittyä tositteellisesti. Selvityspyyntöjä tulee muutama aina keväisin yhtiöiden sulautuessa ja jakautuessa.
Ymmärrän kyllä, että sijoittaja on verotuksen osalta muistiinpanovelvollinen, mutta aiemmin pankin palkkion vastikkeeksi yksityinen sai kunnolliset tulosteet.
Sama homma oli kun Sampo Pankki myytiin Danske Bankille ja osakeostojen hankintamenotiedot hävisivät bittiavaruuteen järjestelmäsiirrossa. Niitä ei koskaan saatu takaisin. Onneksi nämä ostot olivat oman yrityksen ja kaikki hankintamenokirjaukset löytyivät liikekirjanpidosta sekä tositteet kirjanpidosta.
Citycon: DNB Markets laskee suositusta tasolta osta tasolle pidä, nostaa tavoitehintaa 8,00 eurosta 8,50 euroon.
Näen tavoitehinnan noston positiivisena uutisena. Perusteena lienee yleisin tavoitehintapäivityksen noston peruste: Muuttunut pörssikurssi.
Vähän jo lämpenin viime viikolla ostamaan myytyjä takaisin pienellä spreadillä. Olin tosin unohtanut sen, kun kurkkasin milläs hinnalla sitä myytyä marraskuussa tulikaan. Tieteellisessä sijoittamisessa onkin hyvä ensimmäiseksi selvittää 1) mikä on positio 2) mitä sille on viimeksi tehnyt. Mutuiluosastolle mennnään, kun selvitetään 3) mitä silloin ajatteli 4) mitä pitäisi tehdä nyt.
Cityconin oma osaketietoa sivu ohjaa ulkopuoliselle analyysisivustolle, joka kerää konsensustietoa Cityconista useammalta analyytikolta. Sivuston ylläpitäjä on Vara Research GmbH. Suositusnäkymä on nyt melko neutraali, mutta viime ajat nouseva:
Arviot ovat melko varovaisia ja niissä on hajontaa. 04/19 kohtaa edeltävät pylväät ovat ajalta ennen käänteistä splittiä. Viimeiset arviot on tehty kuukausi sitten.
Tieteellisessä sijoittamisessa onkin hyvä ensimmäiseksi selvittää 1) mikä on positio 2) mitä sille on viimeksi tehnyt. Mutuiluosastolle mennnään, kun selvitetään 3) mitä silloin ajatteli 4) mitä pitäisi tehdä nyt.
Nordea on näköjään palauttanut Arvopaperikaupan tuotot raportin takaisin sivulleen. Nyt onkin hyvä aika sijoittamisessa ajaa tuo lista vuoden alusta, katsoa Cityconin vanhempia ostoeriä ja miettiä olisiko muutama viikko aikaa säätää voiton verotusta. Muutamalla kaupalla voi sekä harkitusti tehdä voitollista erää, että käyttää splitin jälkeisiä eriä fifo-menettelyllä laskennallisen tappion tekemiseen. Onko tieteellistä, siitä en tiedä, mutta omaisuuden hallintaa se on.
Citycon Oyj:n kolmannen kvartaalin raportissa on osingosta sivulla 10 seuraava teksti:
Hallitus päätti mukauttaa vuoden 2020 kvartaalivarojenjakoaan jäljellä olevien pääomanpalautuksien osalta, ja maksaa yhteensä enintään 0,5375 euroa osakkeelta vuonna 2020. Päätettiin myös, että hallituksen vuoden 2021 varsinaiselle yhtiökokoukselle myöhemmin tehtävä osingon määrää koskeva ehdotus tulisi olemaan yhteensä enintään 0,50 euroa osakkeelta vuonna 2021, mikä on noin 23 % vähemmän kuin vuoden 2020 alkuperäinen valtuutus 0,65 euroa osakkeelta.
Hinta on nyt noin 8 euron pinnassa ja osingon maksu on edessä kuun lopussa. Katse alkaakin kääntyä ensi vuoden osinkoon, joka voi olla pienempi, eli 0,50 eur/osake.
Vähän laskentaa eli 6% osinkoprosenttitavoitteella osakkeen hinta voisi olla 0,50 eur / 0,06 = 8,33 eur. Vaikka osinko putoaakin, hinnassa on vielä liikkumavaraa kun ulkoinen riskikehitys on suotuisa.
Citycon puhkaisi tänään 8,00 euron rajan, jota sen hinta oli pitkään karttanut. Kävi 8,05 eurossa päivän mittaan.
Jos haluaa joulukuun osingon, kauppaa pitää tarkasti tehdä tämä viikko - täsmäytyspäivä on perjantai 18.12.2020.
Muutakaan ilmoitusta ei yhtiön sivuilla näy.
Miepäs täsmäytän, että 17.12. ostetuilla ei saa enää osinkoa, eli kuponki on irti. Kaupat selvitetään nykyisin T+2, eli kun keskiviikkona 16.12. ostaa, on rekisterissä perjantaina 18.12.
Yhtiöt, jotka ilmoittavat tiedotteissaan ja sivuillaan pelkän täsmäytyspäivän, yliarvioivat osakaskuntansa sivistyneisyyden radikaalisti. Tai eivät vain välitä pienistä vahingoista, joita väärinymmärryksistä helposti tulee.
Toivottavasti nämä eivät olleet mikään pakotettuun kannustinjärjestelmään liittynyt operaatio, vaan ihan avomarkkinaoperaatio. Jos jenkkijohtaja ostaa omillaan pohjoismaista osaketta 160.000 eurolla, on tämä jo ihan vahva indikaattori. Taidanpa pirauttaa sijoitussuhdejohtajalle.
Toivottavasti nämä eivät olleet mikään pakotettuun kannustinjärjestelmään liittynyt operaatio, vaan ihan avomarkkinaoperaatio. Jos jenkkijohtaja ostaa omillaan pohjoismaista osaketta 160.000 eurolla, on tämä jo ihan vahva indikaattori. Taidanpa pirauttaa sijoitussuhdejohtajalle.
Soitinkin sijoittajasuhdejohtaja Laura Jauhiaiselle. Valitettavasti nämä olivat palkkiojärjestelmänsä tuomia pakko-ostoja kuitenkin. Suomi on siitä kiva maa, että täällä saa helpohkosti kiinni, ellei toimitusjohtajaa, niin jonkun IR-tyypin kuitenkin. Ja pikkukioskeissa usein toimitusjohtajankin.
Suomi on siitä kiva maa, että täällä saa helpohkosti kiinni, ellei toimitusjohtajaa, niin jonkun IR-tyypin kuitenkin. Ja pikkukioskeissa usein toimitusjohtajankin.
Saattaisiko tähän ihan inasen vaikuttaa sekin, kuka soittaa?
Suomi on siitä kiva maa, että täällä saa helpohkosti kiinni, ellei toimitusjohtajaa, niin jonkun IR-tyypin kuitenkin. Ja pikkukioskeissa usein toimitusjohtajankin.
Saattaisiko tähän ihan inasen vaikuttaa sekin, kuka soittaa?
Voi olla joskus. Mutta mie otin pörssitiedotteesta puhelinnumeron ja soitin siinä nimetylle henkilölle, jonka kanssa en ollut koskaan keskustellut ja jolla siten tuskin oli tietoa, kuka soittaa. Vastaavia metodeita olen käyttänyt jo 80-luvulla, jolloin puhelinvaihteen kautta pääsi monille toimitusjohtajille, jotka tuskin olivat ensimmäisellä soitolla koskaan kuulleet yhdestäkään Pyysingistä.