4.11.2022 - 12:51

Bingo53

+3467
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2290

Shanghai Composite on noussut viikon aikana 5% ja samaan aikaan Hang Seng Index on noussut 8%, josta tänään yksin 5,4%. Hang Seng indeksi on ollut alimmillaan kolmeentoista vuoteen.

Kurssinousun syynä arvaillaan olevan Kiinan avautumisen aikaistuminen, vaikka Kiinan hallinto ei vielä ole julkistanut mitään menettelytapojen muutosta matkustusrajoitusten tai virustestauksien suhteen - taustalla ovat enemmänkin huhut tiukan politiikan hellittämisestä.

“The rally that we saw this morning was primarily triggered by the hope for reopening to happen earlier than expected,” Zhiwei Zhang, president and chief economist at Pinpoint Asset Management

Kiinan taloutta seuraavat ekonomistit arvioivat sen talouskasvun olleen 3% kuluneen kolmen kvartaalin aikana edellisvuoteen verrattuna ja kasvun siitä vielä pienenevän, jos Kiina pysyttelee tiukasti rajoitetussa kanssakäymismetodissa eristyksineen sillä aikaa, kun muu maailma on siirtynyt "eletään kulkutaudin kanssa" -menettelyyn.

Toinen kursseja nostattava aihe on tieto siitä, että yhdysvaltalaiset, Kiinaan sikäläisten yhtiöiden tilintarkastusmenettelyitä auditoimaan matkustaneet asiantuntijat ja konsultit alkavat päästä eteenpäin urakassaan ja tuloksia alkaa tulla.

Pinpoint’s Zhang added that also helping Friday’s stock rally was a midday Bloomberg report, citing sources, that indicated U.S.-listed Chinese stocks such as Alibaba could stay listed on U.S. exchanges.

Linkki CNBC: https://www.cnbc.com/2022/11/04/heres-what-we-know-about-the-rebound-in…

US audit officials completed their first on-site inspection round of Chinese companies ahead of schedule, according to people familiar with the matter, a sign of progress in the closely watched process to prevent the delisting of hundreds of stocks from Alibaba Group Holding Ltd. to Yum China Holdings Inc.

Shares of Alibaba surged as much as 21% in Hong Kong while Meituan and Tencent Holdings Ltd both up more than 10%.

Linkki Bloomberg: https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-11-04/us-audit-inspectors-…

Jos Kiinaa koskevat tilintarkastusmenettelyiden auditoinnit saadaan ratkaistua, asia olisi hyvin positiivisesti merkittävä osakkeille, erityisesti ADR:lle ja tekno-osakkeille sanoo Hao Hong, Grow Investment Groupin osakas. "Markkina ostaa toiveita ja hyvät uutiset myyvät".

Still, the standoff has already had an impact. Two weeks before August’s agreement, five major state-owned firms, including China Life Insurance Co. and PetroChina Co., said they would delist, while ride-hailing giant Didi Global Inc. was forced to delist amid pressure from Chinese regulators who feared the firm’s vast troves of data would be exposed to foreign powers. Alibaba has said it would seek a primary listing in Hong Kong to hedge against the threat of getting kicked out of New York.

Seuraillaan, kunhan tarkastajat alkavat saada työnsä valmiiksi ja jenkit laskettua välivaaliensa äänet taas moneen kertaan uudestaan.

0
0
15.11.2022 - 14:21

Bingo53

+3467
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2290

Katse on nyt Aasiassa - eilisen SEC-raportin mukaan BRK osti TSMC:tä:

(Reuters) - Berkshire Hathaway Inc said it bought more than $4.1 billion of stock in Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, a rare significant foray into the technology sector by billionaire Warren Buffett's conglomerate. In a Monday regulatory filing describing its U.S.-listed equity investments as of Sept. 30, Berkshire said it owned about 60.1 million of Taiwan Semiconductor's American depositary shares.

Linkki: https://markets.businessinsider.com/stocks/tsm-stock?utm_medium=ingest&…

Viime ja edellinen vuosi olivat BRK:n mukaan kovin laihoja ostovuosiksi:

Berkshire found little worth buying in 2020 and 2021, as equities soared to record highs, private equity firms and special-purpose acquisition companies (SPACs) drove up the price of acquisitions, and the rising cost of Berkshire stock made it less attractive to repurchase.

However, Berkshire has ramped up its purchases this year.

Nyt tilanne on toinen ja painopistekin erilainen: https://markets.businessinsider.com/news/stocks/warren-buffett-berkshir…

Jenkkifutuurit liikkuvat toiveikkaasti ylöspäin isoissa teknoissa ja Aasian jännite näyttää kulkevan hiukan leppoisampaan suuntaan. Buffetin ja Mungerin arvellaan olevan liian aikaisessa, mutta kykyä pohjan tunnistamiseen näillä on ollut ennenkin.

0
0
13.1.2023 - 22:20

Bingo53

+3467
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2290

Kiina on maailman toisiksi suurin talous ja lukuisten ykköstalouden kanssa kauppaa tekevien yhtiöiden kotimaa. Juuri nyt JD.com (JD), Pinduoduo (PDD), Canadian Solar (CSIQ) ja Trip.com (TCOM) ovat niitä kiinaosakkeita, joihin on Investor's Business Daily lehden toimittajien mukaan syytä kohdistaa huomiota.

Kiinaosakkeille muutama viime vuosi on ollut tuskaista taivalta. Kulkutauti ja Pekingin nollalinja löivät talouden lyttyyn. Samaan aikaan teknologian säätelyn erimielisyydet saivat dataan perustuvat yhtiöt kuten Alibaba (BABA), Tencent (TCEHY) ja NetEase (NTES) kokemaan ankaraa vastatuulta. Jenkkien kauppaehtojen kiristyminen on edelleenkin haitaksi samaan aikaan kun Valkoinen Talo estää kehittyneimmän piiritekniikan vientiä Kiinaan ja harrastaa tariffeja ynnä muita rahallisia rasitteita kiinalaisille tuotteille.

Teknologian ristiriidat näyttävät hellittävän Alibaban omistusyhtiön Ant Groupin saadessa luvan hankkia uutta pääomaa. Samaan aikaan Kiina on helpottamassa kulkutautirajoituksiaan nopeasti - se poisti tammikuun alussa maahan tulevilta matkailijoilta Covid-karanteenin velvoitteen. Tauti leviää voimakkaasti, mutta numerot osoittavat sen olevan saavuttamassa huippunsa avainasemassa olevissa kaupungeissa.

Vaikka tämän hetken mielenkiintoiset kiinaosakkeet ovat pääosin sähköisen kaupan alueelta, EV-yhtiöitä Nio (NIO), Li Auto (LI) tai globaali jätti BYD (BYDDF) ei oikein sovi unohtaa kuten ei Baiduakaan (BIDU).

JD.com osake on Kiinan sähköisen kaupankäynnin kakkonen ja sen edellä on vain Alibaba. Yhtiö on ollut jatkuvasti kannattava ja myyntitulojen kasvu on kiihtynyt parin viimeisen kvartaalin aikana. Tulos on muuttunut hillitymmin, sulkujen ja estojen johdosta.

Osake ei ole teknisesti ostohinnoissa, mutta sitä on syytä tarkkailla.

BYD on maailman suurin sähköautojen valmistaja vaikka globaalissa kaupassa se hipoo rakoa kiinni Teslaan. "BYD is China's biggest BEV maker and recently became China's largest automaker, period."

Berkshire Hathaway on pitkään ollut BYD:n merkittävä sijoittaja. Berkshire on myynyt palasia BYD:stä omistamistaan H-sarjan osakkeista, joista kaupoista viimeisin tehtiin tammikuun yhdeksäntenä. Siltikin Berkshire omistaa edelleen 6% BYD:stä, kaikki osakesarjat huomioiden. BYD ei ole nyt teknisesti ostohinnoissa.

Canadian Solar Stock

Vaikka yhtiön toimipaikka on Ontario, Kanada se on pääosin kiinalainen yhtiö. Se valmistaa ja asentaa aurinkopaneeleja sekä kehittää ja rakentaa aurinkopaneelivoimalaitoksia.

Canadian Solar's earnings per share fell in 2019, 2020 and 2021, but are expected to more than double in 2022, with a 68% gain in 2023. EPS rose 494% and 167% in the latest two quarters.

CSIQ stock hit a 52-week high 47.69 on Aug. 18, but then tumbled to 27.38 on Oct. 24. Shares vaulted above their 50-day and 200-day lines on Jan. 6, breaking a steep downtrend, offering an early entry. Shares have kept surging, now greatly extended from the early entry and moving toward the official buy point of 47.79.

Volatiili osake, johon tarttumista on ajoitettava tarkasti.

Pinduoduo

Pinduoduo on sähköisen kaupankäynnin kolmonen Kiinassa, heti Alibaban ja JD.comin jälkeen. Se on pärjännyt aavistuksen verran suurempia kilpailijoita paremmin viime kuukausina sen kaupan kohdistuessa enemmän talousvaikeuksissa oleviin kuluttajiin.

PDD stock peaked at 212.60 in February 2021 then crashed to 23.21 on March 15, 2022. But since then, Pinduoduo stock has trended higher, in a volatile fashion.



Trip.com

Trip.com on kiinalainen matkailualan yritys, joka operoi useilla brändinimillä ja monissa maissa. Karanteenirajoitusten poistuessa kiinalaisten matkustuksen arvellaan lisääntyvän.

TCOM oli maaliskuussa yhdeksän vuoden alimmassa arvossaan, mutta on siitä lähtien toipunut. Osakkeen kehitys noudattaa Kiinan lisääntyvää optimismia, erityisesti matkustamisen suhteen.

Linkki: https://www.investors.com/news/top-china-stocks-to-buy-now/

Samaan aikaan Aasian alueen pääindeksi - MSCI Asia Pacific Index - nousi lukuun 162,33 tiistaina, mikä on 21% korkeampi kuin sen 52-viikon matalin arvo eli 133,93 johon indeksi tussahti lokakuun 24. päivä. Näin Aasia siirtyi härkämarkkinaan, joka on yli 20% nousu viimeaikaisista matalista arvoista.

Lisäksi alueellinen Hang Seng indeksi nousi päivänsisäisesti arvoon 21.470,69 joka on 47% korkeampi lukema kuin indeksillä oli lokakuun lopussa.

Aasian kiinaosakkeiden rallia edesauttaa kansakunnan avautumisen tuottama optimismi ja myös heikkenevä U.S. dollari. 

The Nasdaq Golden Dragon China Index also hit a bottom of 4,468.54 on Oct. 24, but has since surged more than 70% to close Monday’s U.S. trading session at 7,669.75.

“The rally has been fast and furious, so it is only natural to expect some profit-taking”

Markkinakehitykseen liittyy paljon epävarmuuksia ja kasvua voidaan odottaa tapahtuvaksi liian aikaisin, joten riskiä kauppatapahtumiin ja hinnoitteluun liittyy.

Linkki CNBC: https://www.cnbc.com/2023/01/10/msci-asia-pacific-enters-bull-market.ht…

Nyt on kyllä pidettävä tarkasti silmällä jokaista maailman kolkkaa, ettei hintojen nousu tai valuutan arvon lasku pääse yllättämään takaa. Aasian nousukin on alkanut kuin varkain jo viime lokakuun lopussa.

0
0
17.1.2023 - 13:13

Bingo53

+3467
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2290

Kiina teki viime vuonna huonoimman vuotensa pitkiin aikoihin, mutta sen viimeaikaiset tiedot osoittavat maan talouteen liittyvien asioiden paranevan odotettua nopeammin.

Kiinan talous kasvoi 3% viime vuonna 2022 ja se oli toiseksi alhaisin kasvuprosentti sitten vuoden 1976 eli lähes puoleen vuosisataan. Toisaalta neljännesvuosi- ja kuukausidata osoittaa talouden avautumisen tapahtuvan nyt nopeutuvasti - Citin ekonomistit raportoivat tänään tiistaina.

“For monthly indicators, the surprise rebound in retail sales and the resilient labor market are both notable,” Citi’s economists wrote.

Samaa sanovat muutkin aluetta analysoivat ja lisäävät hallinnon rahapolitiikan tukevan kasvua: JPMorgan’s global market strategist Chaoping Zhu said, “We expect to see a sustained economic recovery in 2023 as a result of reopening and policy stimulus.”

Kiina on muuttanut suhtautumistaan ja alkanut asettaa talouden nollatautipolitiikan edelle. Tämän odotetaan jatkuvan kuluvana vuonna. Tiukimpien rajoitusten poistuttua myös Kiinan valuutta yuan on alkanut vahvistua dollaria vastaan.

Onko Kiinan talous käynyt pohjilla? Voi olla lyhyellä tähtäimellä niin, että Kiinan kasvun eräs pohja oli viime vuoden lopulla. Syy on tautipolitiikan muutos ja luonnollisen immuniteetin lisääntyminen alueittain.

Linkki CNBC: https://www.cnbc.com/2023/01/17/chinas-earlier-reopening-means-earlier-…

Kehitys näkyy vastaavana myös Hang Sengin indeksissä, alla kolmen vuoden käyrä - syvin kuoppa on lokakuun puolivälissä:

Kuvan lähde Financial Times: https://markets.ft.com/data/indices/tearsheet/summary?s=HSI:HKG

Tämä indeksikuoppa minun olisi pitänyt tietenkin huomata Nordnetissä pitämäni NAIG B:n eli Nordic Asia Investment Group 1987 AB:n osakkeen kohdalla:

Osake otti listauksensa jälkeiset syvimmät pohjat pari kuukautta sitten ja silloin sitä olisi pitänyt uskaltaa vaan lisätä. Äly ei riittänyt ja liekö muuta mielessä glögien keskellä. Nyt osake on palannut lähelle listatumishintaa ja ainakin tällä voi hiukan ratsastaa Aasian avautumisen kyydissä.

Sinänsä samankaltainen kehitys pitäisi alkaa näkyä myös EM-tuotteissa, joissa Kiinan paino on vahva.

0
0
27.1.2023 - 17:03

Bingo53

+3467
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2290

Kehittyvien maiden osakkeet ovat nousseet lokakuun kuopasta

Panokset ovat enenevässä määrin asettumassa sen kannalle, että FED hidastaa koronnostoja. Tämä on lisännyt uskoa sijoitusvarojen arvojen säilymiseen. Kehittyvien maiden omaisuuserien arvot ovat nousseet viidenneksen lokakuun pohjilta. Sitä edelsi tuskallinen laskutrendi, joka alkoi helmikuussa 2021 ja jatkui viime vuoden lokakuuhun - tänä aikana MSCI Emerging Market Index laski neljäkymmentä prosenttia. Samaan aikaan FED:n koronnostot ja vahvistuva US dollari imivät varoja kaikista riskisijoituksista, mukaan lukien kehittyvien maiden osakkeet ja paikallisvaluutoissa olevat bondit. EM-rahastoista varat pakenivat, kunnes suunta muuttui viime marraskuussa.

Mielet asiassa ovat muuttuneet: “There is increasing enthusiasm to pile into what could be a secular outperformance of EM over US assets,” he (David Hauner, Bank of America Securities) said.

Optimismin syynä on paljolti Kiinan talous, joka uudelleen käynnistyessään lisää raaka-aineiden kysyntää ja samalla tukee niitä tuottavien kehittyvien maiden talouksia. Kiinalaiset osakkeet ovat nousseet terävästi syksyllä: the MSCI index tracking the country’s share market has rallied more than 45 per cent since October 31 in US dollar terms, according to FactSet data. The more widely followed CSI 300 index is up 23 per cent on the same basis. Markets in Taiwan and South Korea have also posted strong gains over the period.

Linkki Financial Times: https://www.ft.com/content/35a3fc9f-7c2d-41f9-8a68-4c017ad506c0

Sijoittajien reaktiot kehitykseen näkyvät nyt rahan virtana kehittyvien maiden osakkeisiin ja velkakirjoihin - uutta rahaa on nettona mennyt niihin 1,1 miljardin dollarin päivävauhdilla Institute of International Financen mukaan, 21 maasta kerättyjen tietojen perusteella. Rahalla on kova kiire.

Jahangir Aziz, an analyst at JPMorgan, said there was “a lot of gas in the tank” for a further rebound in inflows now that key economic uncertainties that weighed down emerging markets “are lifting”.

Varoituksen sanoja on myös kuultu: "Suurin osa kehittyvien talouksien osakkeisiin ryntäämisestä on jo ohi" ja "vuoden 2023 kaksi ensimmäistä neljännestä on Kiinan nousua, mutta siitä suurin osa on jo hinnoissa" jne. Osa sijoitusvirran paluusta katsotaan johtuvan edellisen vuosikymmenen aikana tehdyistä jyrkistä leikkauksista näihin positioihin ja erityisesti viime vuoden alun epävarmoista olosuhteista.

Linkki Financial Times, Johan Wheatley: https://www.ft.com/content/461eb3ab-5d7b-49c5-ac25-a5e06c97cf47

Sijoitusrahan nopeaa liikettä ei pidä sekoittaa siihen, että sijoittajilla olisi vielä kovinkaan hyvää uskoa kehittyvien maiden kasvuun tulevaisuudessa. Nousevat velat, epävakaat rahoitusolot ja väestörakenteen heikentävä vaikutus vähentävät kasvun edellytyksiä eikä kehittyviä maita pidetä enää niin ruusuisena kohteena kuin ne olivat ennen kulkutautia.

0
0
1.3.2023 - 17:01

Bingo53

+3467
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2290

Nordic Asia vände till nettovinst

24.2.2023 10.38 

Nordics Asias nettoresultat visade en vändning till vinst.

Resultatet efter skatt blev 15,0 miljoner kronor (-6,6).

Resultat per aktie hamnade på 0,44 kronor (-0,37).

Substansvärde per aktie uppgick till 6,78 kronor (7,87), jämfört med 6,35 kronor kvartalet innan. Per igår den 23 februari uppgick substansvärdet per stamaktie till 6,83 kronor.

Styrelsen föreslår en utdelning om 0,09 kronor (0,08) per stamaktie. Det motsvarar portföljbolagens förväntade utdelningar under 2023.

Nordic Asia slutförde i slutet av fjärde kvartalet förvärvet av det kinesiska bolaget Ruihua Business Consulting som tidigare indirekt levererat investeringsanalys på exklusiv basis till bolaget.

"Trots Kinas återöppning efter Covid-19 och en stundande ekonomisk återhämtning är det fortsatt viktigt att beakta den globala ekonomiska situationen. Med en minskad global efterfrågan blir skiftet från exporterande nation till inhemsk konsumtion allt viktigare och Kinas inhemska ekonomi får en allt större roll", skriver vd Yining Wang i rapporten.

"Nordic Asias portfölj är fortsatt väl positionerad inom den konsumtionsdrivna marknadsnischen och portföljbolagen har nu särskilt goda tillväxtförutsättningar med ett återöppnat Kina", fortsätter han.

------------------------------------------------

Viimeisestä neljännesvuosikatsauksesta. Tästä tärkein on substanssiarvo ja verrata sitä NAIG B:n tämän päivän hintaan.

Nordic Asia, Mkr Q4-2022 Q4-2021

Nettoresultat 15,0 (-6,6)

Resultat per aktie, kronor 0,44 (-0,37)

Substansvärde per aktie, kronor 6,78 (7,87)

Utdelning per aktie, kronor 0,09 (0,08)

------------------------------------------------

0
0
7.3.2023 - 07:20

Meuro

-206
Liittynyt:
19.3.2017
Viestejä:
565

https://www.seattletimes.com/business/apple-suppliers-are-racing-to-exi…



"Apple’s Chinese suppliers are likely to move capacity out of the country far faster than many observers anticipate to preempt fallout from escalating Beijing-Washington tensions, according to one of the U.S. company’s most important partners.

AirPods maker GoerTek is one of the many manufacturers exploring sites beyond its native China, which today cranks out the bulk of the world’s gadgets from iPhones to PlayStations. It’s investing an initial $280 million in a new Vietnam plant while considering an India expansion, Deputy Chairman Kazuyoshi Yoshinaga said in an interview. U.S. tech companies in particular have been pushing hard for manufacturers like GoerTek to explore alternative locations, said the executive, who oversees GoerTek’s Vietnamese operations from northern Bac Ninh province."

0
0
28.3.2023 - 14:37

Druuge

+392
Liittynyt:
27.1.2020
Viestejä:
343

Miten näkisitte geopoliittisen riskin Kiinan osalta? Jos Kiina innostuu antamaan aseapua Venäjälle, odotettavissa lienee sanktioita myös siihen suuntaan. Toki tässä on länsimailla isompi kynnys, kun Kiina on ihan toisen luokan kauppakumppani Venäjään verrattuna. Jotenkin itsestä kuitenkin tuntuu, että tällaisia riskejä pohditaan nyt tosissaan monissa yrityksissä ja mietitään tuotannon siirtämistä pois Kiinasta.

 

0
0
29.3.2023 - 17:48

Aki Pyysing

+13598
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
7027
Druuge kirjoitti:

Miten näkisitte geopoliittisen riskin Kiinan osalta? Jos Kiina innostuu antamaan aseapua Venäjälle, odotettavissa lienee sanktioita myös siihen suuntaan. Toki tässä on länsimailla isompi kynnys, kun Kiina on ihan toisen luokan kauppakumppani Venäjään verrattuna. Jotenkin itsestä kuitenkin tuntuu, että tällaisia riskejä pohditaan nyt tosissaan monissa yrityksissä ja mietitään tuotannon siirtämistä pois Kiinasta.

En usko, että Kiina päätyy antamaan aseapua Venäjälle. Putin ei saanut tapaamisesta mitään kovin kivaa, ja lämpesisiirtämään ydinaseita Valko-Venäjälle, vaikka Xin kanssa yhteisessä julkilausumassa sanottiin "Ei ydinaseita uusiin maihin". Halpaa energiaa Kiina kyllä Venäjältä ostaa, koska arvelee lännen sietävän sen. Ja lienee siinä oikeassa.

Enkä usko Kiinan hyökkäävän Taiwaniinkaan. Jos Putin olisi ottanut Ukrainan puolihuolettomasti, niin harkitsisi varmaan vähän vakavammin. Mutta hyökkäämällä ja häviämällä ovat diktatuurit kaatuneet, ja tuskin Xi haluaa tätä riskiä ottaa.

Tuotannon siirtämistä Kiinasta tästä analyysistä huolimatta pohtii moni yritys, koska kauppasota saattaa leimahtaa vielä isompiin liekkeihin kuin tällä hetkellä milloin tahansa. Ja ei se nolla prosenttia ole, että Kiina Taiwaniin hyökkäisi.

Itse väistelen kommunistimaihin sijoittamista kuin kansantanhuja. Epähuomiossa heitin yhden erän Vietnamiin, kun vielä uskoin Petri Deryngin olevan sama mies kuin 80-luvulla.

0
0
31.3.2023 - 11:33

AlterEgo

+84
Liittynyt:
9.9.2019
Viestejä:
121

" kun vielä uskoin Petri Deryngin olevan sama mies kuin 80-luvulla."

Avaatko hieman enemmän, onko uskosi mennyt?

Itselläni on PYNissä ihan reipas pääoma kiinni.

0
0
13.4.2023 - 07:45

Indrid Cold

+533
Liittynyt:
3.12.2020
Viestejä:
702

Softbank myy Alibabat, syynä ehkä mm. sodan uhka. Venäjään sijoittaneille tuli oppirahat maksettaviksi, fool me once etc...

Softbank moves to slash Alibaba stake fueling a $13 billion slump (business-standard.com)

 

0
0
9.7.2023 - 13:13

Heikin Ashi

+2648
Liittynyt:
9.2.2019
Viestejä:
890

"Big short" -mies Michael Burry taas on jostain syystä innostunut viime aikoina Kiinasta. Hänen salkustaan 20 % on ollut kiinni JD.comissa (10,26%) ja Alibabassa (9,56 %) ja hän haali niitä lisää alkuvuodesta.

Teknisesti putiikit ovatkin varsin mielenkiintoisessa vaiheessa.

Jos tuo Alibabakin paloiteltaisiin, niin arvo olisi todennäköisesti aivan jotain muuta kuin nykyinen pörssikurssi (sisällä on monenmoista)

"Big Short" ennusti oikein inflaation notkahtavan USA:ssa (hintojen nousu on hidastunut viime vuoden kesäkuun 9,1 prosentista toukokuun 4 prosenttiin)  - mutta hänen prognoosinsa  osakemarkkinoiden isommasta romahduksesta ja taantumasta eivät ole  toteutuneet - ainakaan vielä. Monasti mies on kuitenkin ollut oikeilla jäljillä: 1999 teknologiakupla, 01-05  elvytys, 2005 asuntokupla, 2009 mantelifarmit, 2020 COVID-pohja, 2020 lockdownin vaikutukset,  2021 meemiosakkeet, 2021 kryptovelka, 2021 inflaatio...

5
0
21.2.2024 - 19:54

Marraskuu

+1052
Liittynyt:
26.11.2018
Viestejä:
1067

Itsellä pari kokeilua sinne muutama vuosi sitten. Ensin iski covid ja sen jälkeen kommunismi. Laiska ollut näiden koe-erien suhteen ja nyt tuli käytyä läpi Hello Groupin menoa. Toipuu hyvää vauhtia covidista tulostakin tullut. P/e jossain vitosen tasolla ja osinko liki 10%. 

0
0
21.2.2024 - 20:55

Teemu Åkerblom

+229
Liittynyt:
30.8.2015
Viestejä:
208

Marraskuu wrote:

Kiinan sijoitusmarkkinoista oltu aika hiljakseen. Riskilisää kertynyt, mutta myös houkuttelevia arvostuksia.

Juu, "helppoa ja riskitöntä" nää Kiina-hommat. Enää ei oo Babaakaan kuin ihan näyte-erä kyydissä, paperikäsi möi heti pieneen nousuun. JDtä oli hetken aikaa. ETFää tosin löytyy salkusta. Tosin en ottanut sitä perus ICGA tikkeriä isohkon Tencent/Baba painon takia vaan XCTE tikkerillä olevaa, jossa tasapainoisempi hajautus. 

1
0
22.2.2024 - 11:25

Bingo53

+3467
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2290

Kehittyvien maiden puhti nyykähti kulkutaudin jälkipuintiin

Kehittyvien maiden yritykset ja osakkeet olivat aivan varteenotettava vaihtoehto viime vuosikymmenen puoleenväliin asti; siitä eteenpäin mukiinmenevä. Pandemian iskiessä kaikki menivät polvilleen, mutta suuret yritykset DM ja EM alueilla toipuivat melko nopeasti. Korkojen nousu on kuitenkin iskenyt kehittyviin maihin hyvin voimakkaasti eivätkä ne ole vielä toipuneet velkalastia raahatessaan.

Asia näkyy indeksikehityksessä samalta ajalta. Alla on kolme indeksiä  eli MSCI World, jossa on noin 1480 yritystä 23:sta kehittyneestä maasta, MSCI ACWI, jossa on suuria ja keskisuuria yrityksiä 23 kehittyneestä maasta ja 24 kehittyvästä maasta, yhteensä noin 2900 yritystä ja MSCI Emerging Market, jossa on suuria ja keskikokoisia yrityksiä 24 kehittyvästä maasta, noin 1440 kappaletta.

MSCI_EM_vs_World

Indeksien nettotuotosta näkyy sama kehitys selvästi kehittyvien maiden nuupahdettua kyydistä vuoden 2020 jälkeen. Muut palautuivat, mutta kehittyvät jäivät junnaamaan. Tämä siitäkin huolimatta, että kehittyvien maiden yrityksien paino on paljolti tieto- ja kommunikaatiotekniikan ja rahoituksen vahvoilla aloilla.

MSCI_EM_firmat

Aiemmin Kiinan paino indeksissä oli melkein kaksi viidesosaa, mutta nyt sen paino on noin neljäsosa eli 24,9%.

MSCI_EM_countries

Linkki 31.1.2024 päivätyn indeksin tietoihin: https://www.msci.com/documents/10199/c0db0a48-01f2-4ba9-ad01-226fd5678111

Sijoitustalojen näkökulma kehittyviin talouksiin on, että EM-sektori on tulossa koko ajan houkuttelevammaksi, koska sen varallisuuserät ovat selvästi alihintaisia - alennus keikkuu jossakin 30...40% tienoilla - verrattuna kehittyneiden markkinoiden ja USA:n vastaaviin varallisuuseriin.

MSCI_EM_sectors

Kehittyvissä maissa kasvun arvellaan olevan tänä vuonna suurempi kuin kehityneissä maissa, etenkin Aasiassa ja sen informaatioteknologian yrityksissä. Kehittyvien maiden velkainstrumentit ovat myös kiinnostavia, kun koronlaskut joskus viimein alkavat olla näköpiirissä.

MSCI_EM_EPS

EM economic growth, driven by more than just China, is now starting to move higher as DM growth slows.

Linkki Lazard: https://www.lazardassetmanagement.com/research-insights/outlooks/emerging-markets

Tarkkana saa olla, kun tilaisuus hiipii huomaamatta nousevan auringon Japanissa ja kohta se on taas mennyttä kuin eilinen ERS-2 satelliitti. Satelliitin uskottiin ämpärit päässä odottavien mukaan tipahtavan Keravalle, mutta niin vain se meni Alaskan ja Hawaijin väliin.

1
0
2.5.2024 - 14:52

Bingo53

+3467
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2290

Kiinalaiset ammuskelevat filippiinejä vesipyssyillä Kiinan merellä

CNN_chinese_water_canons_philippines

Yllä kaksi Kiinan merivartioston alusta ampuu palovesikanuunoilla filippiiniläistä alusta viime tiistaina, lähellä Scarboroughin matalikkoa. Filippiiniläiset sanovat tapahtuman syntyneen, kun sen merivartioston alus ja kalastajien alus yhdessä olivat lähellä Scarboroughin matalikkoa, joka on parin sadan kilometrin päässä länteen filippiiniläisestä Luzonin saaresta ja heidän talousvesillään. Kiinalaiset väittävät aluksien tunkeutuneen heidän vesilleen.

Scarborough Shoal, which China calls Huangyan Island and is also known as Bajo de Masinloc, is a small but strategic reef and fertile fishing ground. There are no structures on the shoal, but China has maintained a continuous coast guard presence around it since 2012, according to the Asia Maritime Transparency Initiative.

Linkki CNN: https://edition.cnn.com/2024/04/30/asia/china-water-cannon-damages-philippines-ship-intl-hnk-ml/index.html

Manila syytti Kiinan merivartiostoa palovesikanuunoilla ampumisesta kohti sen tukialusta myös maaliskuussa. Tapahtuma oli viimeisin useista samanlaisista yhteenotoista, jotka ovat vain kiihtyneet viime aikoina.

Filippiiniläinen alus Sierra Madre lojuu osittain uponneena Thomas-matalikolla Kiinan merellä. Aluksella on pieni joukko merimiehiä, joita filippiiniläiset ajoittain vaihtavat ja joille he toimittavat tarvikkeita. Matalikko, jota filippiiniläiset kutsuvat nimellä Ayungin, on ollut samanlaisten kiistojen kohteena viime kuukaudet. Paikka sijaitsee 200 kilometrin päässä läntisestä filippiiniläisestä Palawan-saaresta ja yli tuhannen kilometrin päässä Kiinan eteläisestä Hainanin saaresta.

Linkki: https://www.aljazeera.com/news/2024/3/23/philippines-accuses-china-of-new-water-cannon-attacks-in-south-china-sea

Aiemmin Filippiinien armeija julkaisi videon, jossa Kiinan merivartioston alus ampui palovesipumpuilla filippiiniläistä Unaizah May 4 -tukialusta, samalla kulkien sen etenemisreitin editse.

“The UM4 supply boat sustained heavy damages at around 08:52 (00:52 GMT) due to the continued blasting of water cannons from the CCG vessels,” the military said in a statement, without going into detail about the damage. A Philippine Coast Guard escort vessel later reached the damaged boat “to provide assistance”, the military said.

Kiinan merivartioston viranomaiset väittävät aluksen 'tunkeutuneen alueelle Kiinan puolelta annettujen, toistuvien varoitusten ja kurssin muuttamisen kehotusten jälkeen.' Kiinan merivartiosto ilmoitti suorittaneensa ohjaus- ja häätämistoimet lain mukaisesti.

Kiina pidättää itsellään oikeuden hallita lähes koko eteläistä Kiinan merta, vaikka kansainvälinen oikeus on viimeksi 2016 todennut, ettei Kiina esittämällä yhdeksän pisteviivan vaatimuksella ole mitään laillista perustetta.

Filippiiniläiset pitävät heidän rannikkonsa vesialueita ominaan, samoin kuin pitävät Brunei, Malesia ja Vietnam. Taiwanin itsehallintoaleella on samat vaatimukset omalla rannikkovesillään. USA ei ota kantaa strategisiin vesialueisiin, mutta tukee vaatimuksia merenkulun vapaaseen käyttöön pohjautuen ja on myös lähettänyt aluksiaan ajamaan läpi 'vapaiden vesien' tätä ajatusta toteuttamaan.

Alussa mainittu alus, Sierra Madre, ajoi matalikolle vuonna 1999 ja sota-aluksella oleva miehistö tarvitsee jatkuvaa ruoan, veden ja muiden tarvikkeiden täydennyksiä.

Beijingin ja Manilan ristiriidat Etelä-Kiinan meren suhteen ovat kuumenneet vuoden 2022 jälkeen, jolloin Filippiinien presidentiksi valittiin Ferdinand Marcos Jr., jolla on Kiinaa kohtaan edeltäjäänsä Rodrigo Duertea kovempi linja. Kähinän pelätään laajenevan, jos Manila alkaa ottaa käyttöön sen Yhdysvaltain kanssa sopimaa keskinäisen puolustuksen sopimusta, mikä Washingtonin mukaan kattaa filippiiniläisten aluksetkin kyseisillä vesillä.

1
0
27.9.2024 - 16:49

Bingo53

+3467
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2290

Kiinan CSI 300 indeksi nousi viikolla 15,7% ja teki parhaan viikon 16 vuoteen

Kiina kertoi tällä viikolla valtavasta taloudellisen tuen paketista, jolla se kiihdyttää kasvua palauttaakseen luottamuksen maailman toiseksi suurimpaan talouteen.

Linkki CNBC: https://www.cnbc.com/2024/09/27/european-markets-stocks-news-and-data.html

Eurooppalaiset nahkalaukun naputtajat riemastuivat tästä ja laittoivat ompelukoneet surisemaan. LVMH:n osakkeet nousivat ja samoin italialaisen Monclerin. Alla LVMH:n ja Hermeksen, Diageon ja Burberryn kurssit vuoden ajalta - kaikissa nousua viikolla, kun kiina-kassan kilinää on toiveissa.

Kuva
LVMH_stock_vs_lux

Kaikissa on nykäisyä ylöspäin. Kiina julkaisi myös teollisuuden tuottavuustietoja, jotka osoittivat 17,8 prosentin pudotusta edellisvuoteen nähden. Heinäkuussa tuotot olivat jo 4,1 prosentin nousussa. Sijoittajien on kuitenkin odotettava syksyn lukuja nähdäkseen onko tukipaketilla riittävää vaikutusta.

Kuva
Sanghai_index_2024_09

Toipumista ovat Aasia- ja kehittyvät markkinat sijoittajat jo kovasti odottaneetkin.

Kuva
NAIG_kurssi_2024_09

Tukholman pörssiin listautuneen aasia-sijoitusyhtiön NAIG-B piti omata kilpailuetua markkinoiden tuntemuksella, mutta osakkeen tarina on toistaiseksi ollut puhdasta alamäkeä. Oli pakko luopua ajoissa.

Samaa menoa on ollut BABA:llakin.

Kuva
BABA_stock_2024_09

Tällä viikolla on Alibaban kurssi nykäissyt ylöspäin sekin. Asenteen muutos näkyy jo kehittyvien markkinoiden ETF:ssäkin, alla Vanguardin VFEM.

Kuva
VFEM_2024_09

Kuluvalla viikolla on markkina lupaavasti nykäissyt ylös, mutta heiveröinen se vielä on. Suurimmat omistukset ja alueet alla.

Kuva
Kuva
VFEM_alueet

Kiina-riskistä on meuhkattu vaikka kuinka, mutta siinä on kyse enimmäkseen politiikasta eli mielikuva-asioista. Todellinen riski on jumittaa kansainvälistä kauppaa ja tavaran kulkua. Kurssseissa näkyy, että tehtaat kaikkialla maailmassa vain odottavat tulliporttien aukeamista päästäkseen toimittamaan kapineita toisilleen.

Vaikea on kyllä sanoa miten tämä tästä etenee.

1
0
27.9.2024 - 21:44

Bingo53

+3467
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2290

Indrid Cold wrote:

joku ei ilmeisesti ymmärrä käsitettä tuottavuus Tuottavuus – Wikipedia

työn tuottavuus siis voi kasvaa ja silti firmojen tulokset laskea johtuen mm. ylitarjonnan tai heikentyneen kysynnän aiheuttamasta hinnoitteluvoiman puutteesta

Hyvä on, hyvä on - korjataan tuottavuus voitoiksi

Juttuun oli usampikin lähde CNBC:ltä ja eräässä niistä oli juuri tähän teollisuuden voittoihin (industrial profits) liittyvä kaaviokin.

Kuva
CNBC_China_Industrial_profits

China’s industrial profits plunged by 17.8% in August from a year ago in their largest decline in more than a year, National Bureau of Statistics data showed Friday.

Myönnän, että käytin väärin sanaa 'tuottavuus' tuossa kohdassa. Näitä lehtijuttuja tulee yleensä tarkastettua myös niiden kertomista, alkuperäisistä lähteistä. Tällä kertaa se oli hankalaa, kun lähde on kiinankielinen: https://www.stats.gov.cn/sj/zxfb/202409/t20240927_1956742.html

Samassa artikkelissa tuli esiin Kiinan teollisuuden ongelma, joka on ylikapasiteetti. Vain kasvattamalla valmistustuotteiden vientiä - sähköautoista teräkseen - Kiinan talous voi kasvaa.

Linkki CNBC: China's industrial profits plunge by 17.8% in August from a year ago (cnbc.com)

2
0