Minulla on pieni siivu Sampoa ja tarkoitus on ollut pitää holdissa vielä kauan, mutta jos Ifille saadaan arvoksi 15 miljardia - Nallebonus on Nallebonuksen arvostus turhan korkealla. Taidan laittaa myyntiin jos Ifille en löydä järkevää arvostusta jonkun fiksumman auki laskemana.
Aika pitkälti samat mietteet. IF:n osalta arveluttaa ruuvin kiristäminen riskisuhteen kanssa. Eli vaarana on että tunnusluku on jo vedetty niin tiukalle, että asiakkaat hakevat muita vaihtoehtoja. Nordean osalta Finatech tulee vaikuttamaan myös yrityslainapuolelle. Se että tapahtuuko tämä parin vuoden sisällä vai viiden vuoden päästä jää nähtäväksi. Middlemanin rooli tulee joka tapauksessa pienenemään. Vakuutuspuolella muutos edessä varmaan vasta myöhemmin.
Anyway toivotaan että Nalle onnistuu ainakin vielä yhdessä isommassa järjestelyssä joko Skandinaviassa tai sitten Keski-Euroopassa. DB taisi olla hieman liian iso pala purtavaksi.
"Yhtenä nerokkaista valtionyhtiöiden nimenvaihdoksista Postipankki oli vaihtanut välissä muuten nimensä Leoniaksi, joista kaikista kalliista mutta hyödyttömistä älynväläyksistä voivat veronmaksajat kiittää. - "
Posti-Itella-Posti. Miten vitussa pääsis sellaiseen virkaan ettei olisi missään vastuussa tekemisistään ja tienaisi 6 tai 7 fig / vuosi... vaatisi vissiin tietyn tyylisen luonteen jota ei ole.
Kommentti irrotettu varsinaisesta asiasta pahoittelut siitä, Akille iso käsi ansioikkaista kolumneista ja muutenkin järkevistä jutuista! nimimerkillä: varmaan vuodesta 200X seurannut mutta harvemmin kirjoitellut.
"Sammon hallitus päätti torstaina ehdottaa Topdanmarkin yhtiökokoukselle muutosta voitonjakopolitiikkaan. Esityksen mukaan yhtiö alkaisi maksaa omistajilleen osinkoa ja luopuisi omien osakkeiden ostoista."
"Stadighin mukaan yhtiö oli yllättynyt siitä, että pakollisen ostotarjouksen lopputuloksena yhtiölle päätyi yli 7,3 miljoonaa Topdanmarkin osaketta eli yhteensä 41 prosentin osuus. Määrä oli yllätys, sillä tarjousaikana Topdanmarkin osakkeen hinta oli noussut korkeammaksi kuin Sammon tarjoama hinta."
”Nordea kehittyy erittäin hyvin julkistamiensa suunnitelmien mukaisesti, eikä akuuttia tarvetta yhdistymisiin tai yrityskauppoihin ole. Silti Sammon hallituksen puheenjohtajan velvollisuus on tiedustella eri osapuolten näkemyksiä myös fuusioihin ja yrityskauppoihin liittyen”
Vaikea nähdä ettei #Sampo osinko jatkaisi nousua Stadighin ollessa ruorissa. Kasvuvauhti kuitenkin hidastuu (2015-19e arviomme noin +5%/v.)
Löytäjälleen vanha osakekirja voi olla lähes lottovoitto. Esimerkiksi 1990-luvulla sadan Sammon osakkeen hankinta-arvo oli noin 2 000 markkaa eli noin 340 euroa.
Sen jälkeen Sammon osakkeelle on tehty kaksi niin sanottua splittiä eli jakoa, joilla alennettiin osakkeen arvoa kaupankäynnin helpottamiseksi.
Tällaisessa splitissä osakkeiden määrä kuitenkin kasvaa. Sammon tapauksessa 20-kertaiseksi. Lisäksi yhtiön on muutenkin tullut vuosi vuodelta arvokkaammaksi.
Näin sadan osakkeen paperinen osakekirja oikeuttaa tänä päivänä 2 000 osakkeeseen. Päivän kurssilla potin arvo on noin 83 500 euroa.
Bonuksena osakkeenomistaja on oikeutettu vielä Sammon osinkoihin kolmelta viime vuodelta. Ne tekevät bruttona pitkälti noin 11 500 euroa. Toisin sanoen muutaman satasen panostus on kasvattanut arvoaan lähelle 100 000 euroa. Tässä ei ole otettu huomioon rahan arvon muutosta.
Kauppalehden kuukauden osakkeeksi on heinäkuussa valikoitunut finanssikonserni Sampo.
Valinnan tehnyt pörssikolumnisti, yrittäjä ja sijoituskirjailija Henri Elo perustelee valintaa sijoittajalle koituneella erinomaisella tuotolla ja yhtiön hyvällä tilanteella
Sampo takoi rahaa taas enemmän kuin odotettiin. Poikkeuksellisesti murehdin kaatunutta kaljaa ja pohdin, että tätä olisi hyvä ollut olla omissa nimissä pitkässä salkussa, jolloin sitä hankintameno-olettaman odotuksen vuoksi ei voi alle kymmenen vuoden myydä. Viisikymppisenä on liian myöhäistä alkaa odottelemaan kymmentä vuotta yhtään mitään
Parhaista firmoista luopumatta oleminen, onkin tosi haastavaa! Minulla on Sampoa, tosin aikoinaan oli enemmän. Myynti on sijoituselämäni suurin virhe tähän asti. Sammon johto on osaavaa porukkaa.. (Toisin kuin esim. Nokian huonojen aikojen johto...)
Huomasiko kukaan Blackrockin liputusta sampossa.? Mahtaakohan aiheuttaa pientä nousua huomiselle? Mielenkiintoista mielestäni. Sampo nyt on osakkeena sieltä turvallisemmasta päästä, hyvin johdettu ja pyöritetty tasaista tulosta tekevä firma. Pidän lähes pankkitiliin verrattavissa olevana turvasatamana rahoille, paremmalla tuotolla tietty.
Huomasiko kukaan Blackrockin liputusta sampossa.? Mahtaakohan aiheuttaa pientä nousua huomiselle?
Voi myos olla, etta indeksirahasto on vaan laittanut kateista markkinoille. Sampo nayttaisi kuitenkin olevan melkein 17% MSCI Finlandista, joten aika moneen MSCI-trackeriin varmaan tuo kuuluu.
"Ajan saatossa Sampo profiloitunut vakaaksi osinkoyhtiöksi tarjoten sekä houkuttelevaa osinkotuottoa että tasaista osingonkasvua. Yhdessä Fiskarsin, Huhtamäen ja Elecsterin kanssa Sampo on pisimpään osinkoaan yhtäjaksoisesti korottanut yhtiö Helsingin pörssissä. Mikäli Sammon 19.4. järjestettävä yhtiökokous hyväksyy hallituksen esityksen 2,60 euron osakekohtaisesta osingosta, nousee osinko jo yhdeksännen kerran peräkkäin. Korotus edellisvuoden 2,30 euroon on 13 prosenttia." -Mirko Hurmerinta
"Erityisesti Sammon vahinkovakuutusliiketoiminta on tasaisen tylsää. Se on hyvä, sillä vakuutusbisneksessä tylsä on tuottavaa. Keskeisintä on oikea riskien arviointi ja hinnoittelu eli vakuutuskielellä underwriting. Siinä me olemme hyviä – konsernijohtaja Kari Stadighin sanoin: ”olemme vakuutusnörttejä”."
"Markkinoilla on viime vuosina saatu näkökulmasta riippuen joko nauttia tai kärsiä ennätyksellisen matalista koroista, kiitos keskuspankkien elvytystoimien.
Sammolle alhainen korkotaso on päänvaiva, sillä enemmistö konsernin yli 22 miljardin euron sijoitussalkusta on korkosijoituksia. Vuoden 2017 lopussa korkojen osuus oli noin 67 prosenttia. Korkopaino on suuri erityisesti Ifissä, jossa korkojen osuus oli vuoden lopussa 84 prosenttia. Mandatumin Lifessa korkojen osuus oli 42 ja Topdanmarkin vahinkovakuutustoiminnoissa 67 prosenttia."
"Sampo-konserni raportoi hieman kaksijakoisen osavuosituloksen tammi – maaliskuulta 2018. Vakuutustoiminnoissa vahva kehitys jatkui, mutta vaikea sijoitusympäristö ja epäsuotuisa valuuttakehitys heijastuivat tulokseen konsernitasolla."
Aki tutkiskellut Nordeaa niin eikö Sampo yhtään kiinnosta? Nordean "ongelmien" vuoksi Sampon markkina-arvo tippunut tuplat mitä Nordean. Smaan aikaan sen iso omistus Top Danmark on tehnyt huipputulosemn. Samoin toinen omistus Asiakastieto ja kurssi noussut +15%.
Toki kiinnostaa ja on sitä moneen kertaan ollutkin. Nyt olisi teknisesti taas mahdollista ottaa, kun on alle parin vuoden takaisten myyntihintojen.
Mutta Sammon varallisuus ja tuloksen teko ovat tällä hetkellä nähdäkseni kalliimmin hinnoiteltu kuin Nordean, vaikka hintaero on supistunutkin. Tarkkailen siis tilannetta.
Tämä selvä, itselleni antaa pientä turvallisuuden tunnetta istua siinä vaunussa, joka juuri pyöräytti varallisuuden Ruotisn rajan yli. Itsellä vähän sellainen olo, että noita varallisuus eriä pikku hiljaa siirtyy pikku hiljaa Mesikämmenen osalta suotuisampaan taskuun. Tanskan tapahtumia seuranneena en yllätyisi, jos postipankki palaisi kotimaiseen omistukseen ja perustettaisiin Solidiumille oma Arseanaali-pankki asettien pesuun. Mandatum nimenhän Nalle tunnetusti pitäisi.
Ovat nämä Nallen firmat UPM, Nordea ja tänään tuloksen julkaissut Sampo jotain muuta kuin valtionyrityksiä. Jostain ne repivät sen tuloksensa, vaikka olosuhteet näyttäisivät toista. Sanoi Pertti Haaparanta mitä hyvänsä, https://yle.fi/uutiset/3-6526885, on Suomessa hyviäkin yritysjohtajia. Tosin Nalle muutti Ruotsiin. Oletettavasti Haaparanta oli muuttoon tyytyväinen.
Nordean puolelta Aki siirteli ketjun tänne ja nyt tuloksen jälkeen vähän huutelemaan. Itsellä on Nordeaa ollut salkussa aika pitkään ja olen siinä "ankkurisijoittaja". Tutkimuksia tehneet sanoo ettei hintoihin kannata akkuroitua, mutta minusta tämä on serllainen ankkuri osake, että 7,XX sisään ja 10,xx ulos. Arvostus on ihan maltillinen ja pari vuotta olen korkojen nousua odottanut, että tulos paranee, joten eiköhän jossain välissä nouse.
Sampoa olen samoin omistanut ja huomannut, että kurssikäyrä pääsääntöisesti nousee irti Nordeasta. Kun ostan yhden osakkeen Sampoa ostan yhden Nordean, joku voi kertoa sen tarkemman luvun, minä en tässä yhteydessä vaivaudu tarkistamaan. Jos käy niin, että Nordea jostain syystä nousee irti siitä Samposta niin kannttaa aina miettiä, jospa sitä siirtäisi massit Sampoon Nordeasta. Nordean osakkeen osingot otetaan siitä yhtiön varallisuudesta itse vaan koen hiukan turvallisemmaksi olla siellä, missä se niiden rahojen päättäjä löytyy. Minulla on vähän semmoinen tunne, että pidemmässä juoksussa ne varallisuudet siirtyy tuonne Sampon pussiin askel askeleelta. No nyt oli sellainen tilanne, että Nordea nousi, mutta Sampo ei. Jos Nordea nousee niin kyllä se Sampon pussiin jauhaa. Viime ajat on ollut ongelma, että Nordea ei ole jauhanut, muut Sampon yhtiöt kyllä.
Kurssikäyrien erominen johtuu minusta pitkälle tuosta johdosta, joka tuntee pohjoismaisen pankkisektorin ja sen erityispiirteet. Se osaa asiansa. Nalle joukkoinen puuhaa taustalla samalla tehokkaasti. Sampo on ostanut osuuksia palkitusta Internet pankista Saxobank, jota tuotaan välitysmarkkinoille Mandatumin kautta. Yksi juttu on mistä Mandatum toimitusjohtaja(Nalle) ei luovu ja Mandatum nimi. Samoin Sampo ostanut osuuksia Nordaxista ja Asiakastiedosta. Nordean kautta ostettiin Gjensidige Bank. Nordean varat siireettiin Suomen ja Ruotsin välisen rajan ylitse. Nallella näyttää olevan kaikenlaisia palikoita käytössä. SampoPankki nimi taidettu myydä Tanskalaisille, mutta eiköhän meillä kohta ole joku "Hansa-alueen suurpankki". Jos nimeä pitää veikata niin Mandatum Pankki. Odotellaan hiukan,että Italian korot nousee ja silmukka kiristyy Italiassa ja Saksan pankkeissa. Samaan aikaan voitaisiin listata Mandatum pörssiin ja tehdä Nordeassa osakeanti, jotta saadaan omat ja vieraat käteisvarat valmiiksi. Osakeannisssa pyöräytetään osakenenemmistö Sammolle ja lähdetään Sampo vankkurilla kohti Eurooppaa. He ovat tässä Internetissä vähän jäljessä. Kaikki muistanevat Dansket seikkailut Suomessa ja verkkopankki uudistukset. Vanhemmat teiteen harjoittajat, kuten Aki saattavat muistaa nämä Mandatum Pankin syntyhistorian ja kasinotalousajat.
Sohaistaanpa vähän muurahaispesää. Onko kukaan pohtinut asiaa siltä kantilta, että Nallen motiivina ei välttämättä ole osakkeenomistajien edun ajaminen yleisellä tasolla vaan lähinnä oman perikunnan hyvinvoinnin maksimointi? Muutto Ruotsiin kertoo ehkä siitä, että asia on Nallen sydäntä lähellä. Olisiko loogista jakaa tässä vaiheessa ylisuuria osinkoja optimitasoon nähden sekä Nordeasta, että Sammosta?
Käytännössä siis realisoidaan Nallen ja perikunnan kakkua kyseisissä firmoissa osingonjaon kautta rahaksi? Uskoisin, että rahoitusteorian lukeneena massimiehenä Nallen mielestä on parempi jättää perikunnalle kasa rahaa ja pieni kakku Sampoa ja Nordeaa kuin pelkästään Sampoa ja Nordeaa joissa ei ole enää itse ajamassa osakkeenomistajan etua? Nallen perheen hallussa olevista osakkeista tuskin voi hankkiutua markkinoilla eroon Nallen eläessä ilman, että kurssi ottaa kovasti hittiä.
Kuulostaa ehkä vähän salaliittoteorialta, mutta suurena Nalle-fanina uskon että kaikki on mahdollista. Nyt siis lähinnä viestitään, että osinkokäyrä on tärkeintä saada osoittamaan kattoon. Nalle ja kumppanit varmasti kuitenkin tietävät, että kokonaisuutena osakkeenomistajien edun kannalta muu kuin osingonmaksu voittojenjaon muotona voisi olla paljon järkevämpää.
Lainaus: "Aina ei voida tai ei ole syytä pitää toista taivutustapaa parempana, vaan molemmat käyvät: Sade :Saden tai Sateen, Sampo : Sammon tai Sampon."
No olen sitten vain Sammosta kirjoittaessani päätynyt tuohon kirjoitus asuun, koska pidän sitä parempana kahdesta syystä:
En niinkään viitannut sinun oikein_kirjoitukseen ( ), vaan miten Sampo itse on aikojen alusta asti taivuttanut nimensä. Erikoinen myös sun mainitsema Soulin nakkikioski. Jätetään asia tähän.
Salonkivaunuun pääsee näköjään ekoluokan lipun hinnalla. Siispä keskikesällä @42,10 myydyt Sampot takaisin salkkuun @37,06. Pitäisin vähintäänkin kahdeksantena ihmeenä sitä, ettei kurssi huitelisi lähempänä neljääkymppiä keväällä. Tapahtui Norpalle sitten mitä hyvänsä.
Kari Stadigh kertoi vielä Q2:n yhteydessä ehdottavansa hallitukselle osingon korotusta. Nyt sitten jo leikataan. Pidin tähän asti Karia sanojen mittaisena miehenä.
Talouselämässä vielä elokuussa tämän suuntaista viestiä:
Kari Stadigh 7.8.2019: ”Linjaus siitä, että nostamme omaa osinkoamme, on voimassa. Sitä ei ole syytä muuttaa, vaikka Nordea tekisi jotain. Karavaani kulkee ja koirat ulvovat. Näillä mennään.”