Krenjuussa
Viimeisimmät viestit
Aloittelevan analyytikon ajatuksia
22.1.2025 - 14:49
Hei,
Hyvä kysymys.
Vastauksena täytyy myöntää että aika pintapuolisesti. Nordnetissa missä oma pääsalkku on ei ole Italiaa eikä Ranskaa markkinoina, joten senkin puolesta hieman laiskasti kyseisiä markkinoita tutkinut.
Eikä mulla toki olekaan tietotaitoa että osaisin tarkemmin arvioida vaikka tuotteiden laatua. Käytännössä voin numeroiden puolesta vilkaista ja tehdä erinäköisiä johtopäätöksiä.
Kokoluokaltaan sekä Prysmian että Nexus reilusti isompia joka antanee jotain skaalaetuja.
Siihen nähden mitä verrokkiryhmiin tulee niin liiketoiminnan vertailtavuus hyvä tässä kolmenkimpassa.
Kumpikin Prysmian ja Nexus tehnyt nollakasvua tovin. Liikevaihdot samalla tasolla kuin 2022.
Toisaalta Nexus treidaa halvemmalla ja Prysmian kalliimmalla. NKT preemio suhteessa Nexukseen perusteltu kasvu+tilauskanta kombolla. Kokoluokka ja korkeampi marginaali perustelee ehkäpä Prysmianin korkeamman valuaation.
Ohessa pientä vertailua, 3 viimevuoden ajalta.
Kumpikin Prysmian ja Nexus merkittävästi enemmän velkaisia, joka toki hieman vaikuttaa.
Nexus ehkäpä myy enemmän kaapelia kuin tekee kokonaisvaltaisia projekteja. Se voisi selvittää yleiskannattavuuden alempaa tasoa. Toki tähän voi olla paljon muitakin syitä.
Päädyin eilen ottamaan noin 4% rivin NKT 512 hintoihin. Käteistä silti vielä reilusti joten jotain muutakin olisi ostettava.
Aloittelevan analyytikon ajatuksia
20.1.2025 - 15:29
HFO ja alkuvuosi
Päivitelläänpäs taas hieman meininkejä. Voisi koettaa pitää jonkunlaisen kirjoitusrytmin tänä vuonna.
Sijoitusten osalta ei suurempia liikkeitä. Edelleen Palantirin käteiset salkussa odottavat sopivaa ostokohdetta. Käteistä on reilusti, mutta ostettavaa vähemmän.
Harkitsen jopa korkopainoon position laittamista, jos en keksi mitään tuloskauden aikana. Istukoot sitten jenkkikoroissa odottamassa että löydän jotain. Dollaririski ok koska todennäköisesti suurin osa menee US markkinaan anyway.
Tällä hetkellä todennäköisimpänä uutena rivinä NKT joka houkuttaisi, mutta ostohousut vielä kaapissa pukematta.
NKT
Yhtiö valmistaa sähkörakennus ratkaisuja, kaapeleita ja muuta sähkönsiirtoon liittyvää. Kasvanut kovaa tahtia. Mereen rakennettava tuulivoima vaatii paljon kaapeleita ja rakennuksen tahdin kasvaessa (ennusteiden mukaan) on kaapelitarve myöskin varmasti aika vakaassa kasvussa. Toki tuulivoimayhtiöiden tilanne ei ole ollut kovin kummoinen ja investoinnit täytyisi saada tuottaviksi. Ideologia ei loputtomiin kanna. Lisäksi kantaverkkoja pyritään kehittämään ja kasvattamaan koko EU alueella.
Viimeisin kvartaali oli kasvun osalta hieman ennusteiden alla ja kurssi laski voimakkaasti. Pidän tätä hieman ylireaktiona ja hyppään houkuttelevaan kasvutarinaan mukaan. Kysyntä tulee erilaisten uusiutuvien energiaratkaisujen myötä pysymään vahvana Pohjois-Euroopassa ja tässä on myös isohko Ukrainan jälleenrakennus optio sisällä. Mahdollisen rauhan myötä tulee tarve uudelleen rakentaa ja yhdistää tuhansia kilometrejä sodassa tuhoutunutta infraa sähköverkkoihin. Vähintään jonkunlainen potti tästä tulee NKT laariin. CEO on hehkuttanut tilauskantaa ja ovat kuulemma täydessä kapasiteetissa vuoteen 2028 asti. Tämän olettaisi tarkoittavan että kannattavuuden suhteen voidaan tehdä säätöä ja valita rusinoita pullasta. Toki vaatii silloin kapasiteetin lisäystä jotta voitaisiin ottaa ukrainan projekteja sisään. Mutta vähintään varmaan tehdastuotantoa kaapelien suhteen voitaneen lisätä jotenkin, jolloin myyntiä saadaan sitä kautta jos ei suoraan kokonaisvaltaisia projekteja.
Raaka-aineiden vaikutusta on hieman vaikea arvioida. Olettaisin yhtiön suojaavan projektit 2-3 vuotta eteenpäin, ainakin kuparin, teräksen ja alumiinin osalta. Varastoarvoilla ei täten isohkoa merkitystä tuottoihin. Tämä on kuitenkin vain oletus, ja en löytänyt suoraa vastausta mistään.
Valuaatiossa pientä syklisen yhtiön arvoansa vaaraa, sillä P/E 12 näyttää todella kivalta kun yhtiö kasvaa ja kannattavuus on hyvä mutta jos markkinan suunta kääntyy on äkkiseltään käsissä P/E 40 negatiivisen kasvun yhtiö. Näen kuitenkin ajureita mieluummin positiiviseen suuntaan ja otan todennäköisesti salkkuuni rivin. Isolta osin joutuu luottamaan tilauskannan pitämiseen.
Toinen vaihtoehto mitä olen katsellut on
Gigasun
Ruotsalaiskiinalainen aurinkovoima yhtiö.
Rakentaa pienessä koossa aurinkopaneeleilla tuottavia voimaloita joista myydään sitten sähköä. Nämä voivat olla pieniä tehtaan katolle rakennettuja yksiköitä tai isompia erillisiin kokonaisuuksiin rakennettavia infrasidonnaisia.
Yhtiön kurssi sulanut -90% listautumisesta IPO ikkunan kuumalla huipulla. Tähän liittyy monia haasteita, sekä korkeasta korkotasosta (yhtiö käyttää reippaasti lainaa), koko sektorin (Clean Energy ja uusiutuvat) laskusta monenlaisiin liikevaihdon ja lainoituksien uudelleen järjestelyihin. On hyljeksitty korissa ruotsissa, myös sen myötä että on jo kerran joutunut tekemään annin jolla pelastaa liiketoiminta. Antikin tehtiin lähes 80% korkeammalta että todella pahasti on sijoittajat polttaneet tässä näppinsä.
Liiketoiminta, tilauskanta ja kannattavuus kuitenkin edennyt oikeaan suuntaan hitaasti mutta tasaisesti ja tällä hetkellä ennusteet kääntäisivät yhtiön EPS positiiviseksi vuodelta 2025. Tämä sekä korkotason lasku niin Kiinassa kuin EU alueella antavat helpotusta yhtiön tilanteeseen. Kertoimien pitäisi olla selvästi tätä korkeammalla yhtiön tasaisesti kasvaessa ja liikevaihto mixin muokkaantuessa kohti energian tuottajaa (defensiivinen) verrattuna energiainfran rakentajaan (syklinen). Tämä muutos vie vuosia, mutta projekti projektilta yhtiön riskiprofiili laskee ja sitä myöten arvostus nousee. Äskettäin DI kirjoitti että yhtiöllä on antiuhka päällä, mutta itse en ole samaa mieltä. Anti voidaan toteuttaa mutta näkisin sen olevan lähinnä rahoitusvaihtoehto jos tulee iso tilaus jota ei haluta valmiiksi korkean velkaisuuden myötä rahoittaa velalla.
Tässä yhtiössä todennäköinen toteuma olisi yritysosto-exit, niin että isompi toimija nielaisee yhtiön. Business on hyvin skaalapeliä joten tällaisen pienehkön toimijan toiminta keskittyy niche markkinaan ja pieniin tilauksiin jotka isommilta menevät ”ei kiinnosta laariin”. Uskoisin tässä kuitenkin olevan silti vielä kasvuvaraa ja oma riittävä markkina toimia. Ainakin yhtiön luvut ovat tätä tukeneet. Toiminnan laatua on muuten vaikea arvioida (kilpailuedun myötä).
Muuten LVMH hieman karkasi, joten sen kanssa odoteltava tovi. Tuli kilpailijan tulokseen ylös ja en ihan noin isoon reaktioon enää näe ostopaikkana (+9% To). Toki hyviin uutisiin ostamista pitäisi harjoitella mutta odotellaan.
Anheuseria voisi ostaa vähän kuin holdipaikaksi mutta ehkäpä odotan tuloksen siinäkin ennen liikkeitä. Tuskin se siihen mitenkään räjähtää ylös kuitenkaan.
Yara ostot osuivat hyvin lankulle ja positio ylös 9 % vuoden alusta. Täten koko positio nyt jo osinkojen jälkeen pikkuplussalla.
Aallon Group myös korjaillut hyvin alkuvuonna, omien ostot ja heikko likviditeetti antaneet tukea.
Haluaisin laittaa rahaa töihin, mutta en huonolla päätösprosessilla. Jostain syystä en ole onnistunut liipaisimesta vetämään ja koetan istua käsien päällä etten osta jotain vain sen takia että käteistä on liikaa. Tuloskaudella toivottavasti tulee liikettä ja oma suunnitelma ostaa hyviin uutisiin tällä kertaa, vaikka positiiviset reaktiot olisivat isojakin.
HFO viikko tuli käytyä kasinolla kolmena iltana. Ainoastaan kilon omahan pelasin nyt perjantaina. 2 laukausta ja ei ihmeellistä kerrottavaa. Käteisistä hyvin ylös koko viikon, vain keskiviikon lyhyt ilta (2h pelailut) oli tappiollinen.
Perjantaina hieman reippaampi 20/20 peli meinasi painaa viikon vielä monttuun. 20/20/40/80 alkaa olemaan aika reippaan kokoista, vaikka iso osa pöydästä pelasikin shorttina. Ei oikein lopulta ole edes kovin viihdyttävä peli, kun postflop pelataan hyvin vähän. Jonkun mennessä allin melkeinpä joka kädessä. Toki tulee mielenkiintoisia tilanteita isojen stäkkien välillä kun sidepotit ja kuollutta rahaa on pöydällä jatkuvasti. Syvien stäkkien 5/5 tai 10/10 itselle paljon mieluisampi peli.
Onnella oli merkittävästi enemmän tekemistä voittojen kanssa tällä kertaa kuin edellisenä perjantaina. Pahimmillaan olin melkein 10k montussa mutta kaivauduin sieltä pikkuvoittajaksi. Kaksi 3- way pf arpaa kotiin ja vedin kerran keskisetillä ohi kärkisetistä (joskin minulla oli elävä Fd ja gutari lisäksi). Mutta onnekas päivä.
Aloittelevan analyytikon ajatuksia
7.1.2025 - 17:21
Ostohommat 1
Tänään laitoin suunnitellusti töihin vapautuneita pääomia. Nostin Yaran painoa salkussa noin 35% ja avasin uuden rivin Administeriin. Rivi pienehkö, noin 2% mutta saatan vielä lisätä toisen mokoman. Ainakin jos Q4 on hyvä tai kurssi valuu.
Siihen liittyen sama positio kommentti kuin muistakin.
Administer ( Osta )
Melkeinpä sama tilanne kuin Aallon Groupilla, (kts ylempää). Samat ajurit tässäkin. Valuaatio selvästi alhaisempi ja se perusteltu yhtiöiden laadulla. Administerin liikevaihto mixi erilainen ja vähemmän defensiivinen. Tilitoimistot vastaavat noin 1/3 koko yhtiön liikevaihdosta. Loput palkkahallintoa, henkilöstövuokrausta sekä ohjelmistoliiketoimintaa. Näiden tilanteen arviointi hankalampaa joka nostaa riskejä. Ainakaan henkilöstövuokraus ei ole juuri porskuttanut viimevuosina (vrt Eezy).
Johdon tekemisestä ei niin hyvää kuvaa (helposti korjaantunee jos tulosta tehdään paremmin) ja yhtiön asiakastyytyväisyys heikkoa (tämä pienehkön N luvun juttu, mutta ei täysin nothing burger). Työntekijöissä myös ollut isoa vaihtuvuutta, joka huono merkki kaikkien osapuolten kannalta. (asiakkaat, yhtiö, työntekijät).
Pidän silti valuaatioeroa verrokkeihin liian isona ja näen tässä Administerilla myös selkeämmän paikan nostaa kannattavuutta. Kääntyessään negatiivisen EPS puolelta plussalle näen myös markkinan taas kiinnostuvan. Juuri nyt vähän pörssin ”ei kiinnosta korissa”, koska EPS miinuksella sekä likvditeetti olematon. Itselle osittain juuri siksi kiinnostava.
Aloittelevan analyytikon ajatuksia
6.1.2025 - 12:12
Salkkupositioiden läpikäyntiä kohti vuotta 2025
Kävin viikonloppuna vanhempien luona Mikkelissä, ja junassa oli aikaa ajatella ja kirjoittaa. Raapustelin ensin tajunnan virtaa positioista useamman sivun mutta se oli sellaisenaan hieman julkaisukelvotonta. Lisäksi käydessäni kirjoitusprosesseja lävitse huomasin olevani hieman tyytymätön parin yhtiön kohdalla siihen miksi niitä omistan. Tämä toki hyvä, eli huomaa taas että omien ajatusten kirjoittamisesta ylös on hyötyä siinäkin että tulee ne itselleen perusteltua paremmin. Alla kuitenkin siistittynä jotain lyhyttä yhteenvetoa siitä miksi mitäkin yhtiötä omistan. Palastelen tätä vähän osiin, eli alla nyt muutama positio josta selkein näkemys. Tästä ei kannata suuria johtopäätöksiä vetää, ovat enempi omiin tarkoituksiini kun vuoden päästä katselen ajatusprosesseja niin tiedän ovatko muuttuneet/pitäneet paikkansa etc.
Päädyin perjantaina myymään hieman vajaa kolmanneksen Palantirista, vähän aikaisin kun 76,15 hintoihin menivät ja kurssi clousas 79,89 mutta sellaista se on. Jäihän tuota vielä salkkuun tukeva rivi.
Nyt on käteistä reiluhkosti, ja päätynen varmasti jotain alkuviikosta ostamaan. Tai vähintäänkin piakkoin. Lasken kyllä myös todennäköisesti lainoitusastetta alaspäin hieman. Pidetään vipu maltillisempana vuoteen lähtiessä ja nostetaan vaikka tuloskauden aikana jos tulee paikkoja reagoida.
Palantir (vähennä)
Tarina vetoinen keissi, numeroilla toistaiseksi ollut vähän merkitystä joskin ovat tukeneet tarinaa ”riittävästi”. Valuaatio siis pilvissä. Mutta olen kuplasta eri mieltä. Pidän vain äärimmäisen kalliina.
Sektorin laadukkain tuote (asiakasreferenssit), velaton yhtiö (+4mrd kassa), Rule of 40 score 64. Liikevaihdon kasvu ja kannattavuus marginaalit vahvoja. Yhtiö suorittaa jokaisella sylinterillä kovaa.
Tarina siis vetää, ja yhtiön numerot menevät oikeaan suuntaan. Arvioisin yhtiön kurssin ottaneen aikalailla etukenoa loppuvuonna (miksi kevensinkin eilen) mutta pidän varsin todennäköisenä että yhtiö kasvaa ottaen valuaationsa kiinni, mieluummin kuin tulee iso korjausliike jossa pääsisi uudelleen halvalla kyytiin. Siksi jää isoimmaksi positioksi eilisestä kevennyksestä huolimatta. Toki jos yhtiö nostaa ohjeistusta noin 3% ja kurssi tuplaa, voidaan puhua melko vahvasta reaktiosta.
Teesinä asiakkaiden raportoima iso hyöty, first mover advantage, skaalautuvuus, ja alustan pito. Käytännössä bull case on datakäsittelyn ”uusi Microsoft” jonka päälle rakennetaan oma ekosysteemi. Datan käsittelystä datan hyödyntämiseen. Asiakaspito kova sekä kasvanee jos yhtiön tuotetarjoama menee laajemmin commercial sektorissa käyttöön. Monta kilpailutusta eri US armeijan toimijoille voitettu ilman kilpailijaa vastaavan tuotetarjoaman puuttuessa. Tämä mielestäni IL6 statuksen kanssa todella vahva kilpailuetu sekä osoitus tuotteen laadusta. Hinta silti liian kova muuhun kuin kevennykseen, vaikka jääkin salkun isoimmaksi.
Riskejähän tässä on valtavasti, ei tarvita kuin liikevaihdon kasvun pieni hidastuminen (tällä hetkellä hinnoitellaan kasvun kiihtymistä mielestäni). Lisäksi sisäpiiri on myynyt laajasti jo pitkään. Tuotetarjoaman laadun arviointi hankalaa, kilpailuetu vaikuttaa kovalta nyt mutta voi murentua nopeastikin. Lisäksi kokonaismarkkinan arviointi ei ole kovin selkeää, en tiedä tuleeko yrityksissä kokoluokka vastaan jossain vaiheessa, ellei jotain lightversiota saada ulos jolloin myös pienemmät yritykset kuin miljardiluokan yhtiöt olisivat potentiaalisia.
Mandatum (vähennä).
Vakaa osingonmaksaja. Tasetta puretaan todennäköisesti lähivuosina reilumminkin. Riippuen miten ”ei strategiset” omistukset saadaan myytyä ja mihin hintaan. Positio turhan iso etenkin tämän hetkiseen valuaatioon. Hinnoitellaan korkeampaa varainhoidon kasvukäyrää kun mihin itse uskon yhtiön pystyvän. Korkotason lasku on myös ongelmallista yhtiölle, laskentakorkokanta jota edelleen on noin 1,5mrd on vaikeampi hoitaa jos korkoyieldit ovat matalalla. Päätuotteet ja myynnin keihäänkärki tuotteet myös varainhoidon puolella selkeästi enemmän korkovetoisia osakepuolen ollessa kakkosasemassa. Matalampi korkotuotteiden veto hidastanee uusmyyntiä hieman. Lisäksi AUM kasvaa markkinalähtöisesti heikommin korkotuotteiden tuottaessa vähemmän.
Mielenkiintoista nähdä miten avainhenkilöiden vaihtuvuus näkyy lähiaikoina. Pidemmän aikavälin tuloskasvuun uskon. Eläkepuolen kannattavuus, pito ja markkinan peitto yrityksiin sekä henkilörahastokentän markkinajohtajuus tulee olemaan avainroolissa kasvunumeroiden suhteen. Lisäksi yrityskulttuuri, myynnin strateginen malli ja resurssien keskittäminen oikeisiin asioihin on yhtiössä hyvällä tolalla. Uskon kuitenkin markkinan olevan liian optimistinen kasvun kulmakertoimeen 4,5 hinnoissa. Lähempänä 4 kiinnostaa lisäys. Omistuksen puolitus varmaan edessä kun lock up poistuu.
Harvia (pidä/lisää)
Kasvun kiitorata mielestäni edelleen aliarvioitu globaalisti. Kasvun kulmakerroin laskenee mutta jatkaa tasaisesti ja kannattavuuden pysyessä hyvänä (+20% ebit margin) niin yksi selkeimpiä kannattavan kasvun tarinoita minkä kyydissä istua. Valuaatio hintavamman puolella, mutta en pidä mahdottoman korkeana. Laadusta pitää olla valmis maksamaan, ja en sulje pois pientä lisäystäkään. US-kasvu avainosassa ja suhteessa Suomen liikevaihtoon ollaan siellä vasta hyvinkin alussa. Vahva tase, pätevän oloinen johto, matala riskiprofiili ja mahdollisesti pieniä yritysostoja (vahvan taseen mahdollistamina). Lisäksi pidän pientä niche markkinaa ainakin osittain suojattuna luontaisella vallihaudalla.
Terveystalo (pidä/vähennä)
Valuaatio mielestäni melko lailla fair valuessa. Vähintäänkin selkein aliarvostus nyt purkautunut. Reaktio 2022 kohti 6 eur/osake oli mielestäni harvinaisen selkeä ylilyönti. Tähän liittyi sössitty ERP investointi sekä toki muun markkinan valuminen. Kannattavuus oli myös paineessa, mutta silloin julkaistu ehostamisohjelma vaikutti mielestäni uskottavalta ja valmistuikin etuajassa. Kasvanee tasaisesti 4-5% luokkaa ja jos kannattavuus pysyisi nykyisellä tasolla niin tyytyväisenä tähän hintaan voin istua kyydissä. Tehostamistoimenpiteet nostaneet nopeasti kannattavuutta ja kysymysmerkki hieman että onko uusi taso ”kestävä”. Yhtiön kilpailuasetelma on kuitenkin hyvä sekä kilpailijoiden että työntekijöiden suhteen, julkisen sektorin ongelmien (sote-uudistus) myötä. Ruotsi kysymysmerkki ja siellä ollut selkeitä haasteita, kasvuluvut voivat helposti jäädä odotuksista tämän takia.
Yara (OSTA)
Tätä aion ostaa pikaisesti lisää. Tasaisesti kasvava globaalikysyntä maatalouden skaalautumisen myötä on tukeva myötätuuli jonka varaan voin hyvin laskea. Lannoitteiden kysyntä pitäisi kasvaa CAGR 5% vuositasolla kohti 2030. Pikkuhiljaa siirrytään mineraali ja kemikaalipohjaisiin lannoiteratkaisuihin kun maatilojen koko kasvaa ja luontaiset ratkaisut eivät enää riitä. Samaan aikaan skaalaedut esimerkiksi raaka-aineiden hankinnan suhteen pitäisi nostaa kannattavuutta. Heikko NOK pitäisi myös tukea myyntiä etenkin euroalueella.
Alhainen valuaatio (P/E 13) tässäkin kannattavuudessa (selkeästi 5y ja 10y avg alapuolella) antaa mielestäni usean ajurin tuotoille. Näkisin hyvin että kerroin expansion voisi olla 20-25% (kertaluonteinen) ja tuottojen kasvu noin 6-8% vuosittain. (toistuva). Uskon myös että jos yhtiö saa tasoitettua kannattavuuden heilahtelun, alkaa markkina hyväksymään korkeammat arvostuskertoimet. Viimevuodet olleet kovaa turbulenssiä liittyen sotaan, sekä inflaation/korkotason muutoksiin. Nämä sotkevat tarkastelua mutta jos katsoo tavallisempia markkinavuosia 2018-2021 olisi siihen tasoon hyvä mahdollisuus päästä ja niihin verrattuna yhtiön valuaatio erittäin houkutteleva. Tarkoitus nostaa position kokoa 30-50%.
Aallon G (lisää)
Defensiivinen toistuva liikevaihto jossa helppo puolustaa marginaaleja. Matala/olematon orgaaninen kasvu vaivannut, mutta Suomen tilanteeseen nähden se ei yllätä. Pidän epäorgaanisen kasvun mallia tässä tapauksessa hyvänä ja integraatioriskejä pieninä. Ostetaan pieniä kilpailijoita pois alhaisemmalla kertoimella kuin mitä itse pörssissä saa ja sulautetaan liiketoiminta sisään. Sektorin konsolidaatiota pitkään jäljellä kun katsoo miten pirstaloitunut markkina suomessa on (yli 4000 toimijaa).
Valuaatio voisi hyvin olla korkeammalla jos/kun yhtiö kasvaa ja likviditeetti paranee. Kumpikin tapahtunee omia aikojaan kun kasvu etenee. Ei mielestäni ollenkaan pahasti hinnoiteltu kun ottaa riskiprofiilin huomioon. Skaalaetuja voisi myös jotain kautta tulla sisään. Ostaa myös omiaan, mikä merkki siitä että johto tuntuu tietävän mitä tekee. Tämä ei toki yksiselitteistä, mutta mielestäni tähän hintaan hyvä tapa palauttaa pääomia. Oman osakkeen käyttö ostoissa ollut hyvä, mutta nyt kun kurssi alhaalla se ei enää optimaalinen tapa. Toki voi olla että ostettavaa on silti halvemmalla saatavissa, oletan johdon tätä kulmaa miettivän jatkuvasti. Tarkoitus lisätä 20%.
Loppuyhtiöistä pitänee ajatuksia vielä selkiyttää ja pari ostokohdetta pitää tutkia vielä läpi, mutta näissa tilanne mielessäni selkeä ainakin tuloskauteen tai muuhun uuteen informaatioon asti.
Hyvää loppiaista!
Aloittelevan analyytikon ajatuksia
3.1.2025 - 10:00
Sijoitusvuosi 2024 Recap
Villi vuosi takana ja valitettavasti kirjoittaminenkin jäi tälle sivustolle vähiin. Ehkäpä tänä vuonna löytyy enemmän siihenkin aikaan. Elämässä pieniä muutoksia kun vaihdoin työpaikkaa ja paikkakuntaakin ainakin osittain. Tulen jakamaan aikani tänä vuonna Helsingin ja Vaasan välille uuden työn perässä. Pitänee ehkä aktivoitua pokerinkin suhteen, ja käydä kasinolla parina iltana katsomassa PLO pelit. Yhden nopean iskun sinne jo ehdin tehdäkin.
Sijoitusvuosi jatkui siitä mistä edellinenkin ja otti vielä lisäkierroksia aika reippaasti. Eli ollut todella poikkeavaa menestystä, ja vaikka viimevuonna epäilin että kyseinen vuosi (+76% 2023) tulisi olemaan elämäni paras niin ei mennyt kauaakaan että sain huomata sen olleen konservatiivinen arvio. Palantirin vahva nousu vain kiihtyi ja huolimatta position isosta ylipainosta salkussani ja käytetystä vivusta onnistuin istumaan käsieni päällä ja pysymään kyydissä koko vuoden. Tähän on oltava tyytyväinen ja siihen että noudatin omaa strategiaani istua high conviction pickien päällä vaikka kalliimman puoleiseksi kääntyvätkin. Tämä selittää leijonanosan tuloksesta mutta myös muut pääpositiot menivät hyvin. Epäonnistumisia myös joukossa, mutta onneksi salkun riveistä vähemmän suurien osuudessa.
Kaksi onnistunutta lyhyttä operaatiota tein. Toisen Gambling Groupilla, ostin keväällä noin 8 hintoihin pari erää ja myin ne syksyllä noin 10-11 välillä ulos. Samalla lailla kuin viimevuonnakin kyseisellä yhtiöllä.
Toisen pyöräytyksen tein Cityconilla jota ostin helmikuussa 4,05 hintaan ja myin elokuussa 4,18 hintaan. Tänä aikana irtosi myös kvartaali osinko.
Muuten salkkuaktiviteetti oli todella alhaalla.
Bitcoinia en edelleenkään laske tuottoihin mukaan, mutta kehitys sielläkin varsin positiivista viimevuoden aikana.
Vuoden alussa salkun kompositio oli seuraava: (löytyy pari postausta ylempää).
Näistä tuotot alla (osingot mukaan lukien).
Palantir +356%
Mandatum +20%
Neste -56%
Harvia + 60%
Terveystalo +42%
Yara -15%
Disney +25%
Sampo +3%
Aallon G -15%
Mandatumia myin jo vuoden alussa 30% ja loput toukokuun alussa ennen osingon irtoamista.
Siitä siis jäi iso osa vuosituotosta pöydälle. Mutta voitollinen keissi sekin. Harmillisesti lisäsin niillä Yaraa, joten kierros oli siinäkin mielessä epäonnistunut.
Mandatumin uusi tuhdimpi rivi tuli salkkuun sitten henkilöstöannin kautta elokuussa. Niissä sentään hyvin tuottoa sisällä lainakuluista huolimatta.
Sampot irrotin helmikuussa 41,22 hintaan. Tällä hetkellä olen katsellut mahdollisuutta lisätä, pidän <39 hintaa kohtuullisena entrynä.
Salkkujen tuottojen pääajuri siis ylivoimaisesi Palantir. Isoin positio vuoden alussa ja tällä hetkellä kurssinousun jälkeen vielä isompi. Ajatus on harrastaa hieman riskinhallintaa ja myydä siivu. Tätä olen tässä nyt pyöritellyt että kuinka paljon, mutta varmaan noin 30% palantirin koko positiosta. Tämän voisi allokoida muualle vähän konservatiivisempiin positioihin.
Salkun lähtötilanne tähän vuoteen on seuraava: (tässä mukana sekä lainoitus, että vakuuspantit)
Näistä tarkoitus keventää Palantiria ja Terveystaloa jonkun verran. Mandatumia hieman enemmän(noin 50% positiosta näiltä tasoila), mutta siinä on lock up vielä jäljellä. .
Ostolistalla/harkinnassa itsellä seuraavat yhtiöt. Nämä mielestäni kaikki kiinnostavalla tasolla. Haluaisin kotimaan painoa pitää hieman alempana joten aion suunnata ostot todennäköisesti pääosin ulkomaille.
Availen näihin liittyviä teemoja/ajatuksia eri postauksessa varmaan viikonloppuna. Tässä kuitenkin listaa harkinnassa olevista kohteista. Tuleepahan kirjattua vähän ylös mitä ajatuksia on ollut kunhan peliliikkeitä alkuviikosta teen.
Suomi:
Sampo, Valmet, Neste, UPM. Administer
EU
Yara, NKT, Anheuser Busch, Novo Nordisk, LVMH, Gigasun
US
Amcor, Carrier Global, Deere & Company, AO Smith, Archer-Daniels Midland, Sofi technologies, OKTA inc.
Noista jonkunlaisen kokonaisuuden voisi rakennella.
Loppuun vielä graafi, tätä on mukava kyllä katsella.
Menestyksekästä sijoitusvuotta kaikille!
Aallon Group
21.8.2024 - 10:32
Hei,
Kiitos JP hyvistä huomioista. Pitänee miettiä omaa kantaa hieman tarkemmin.
Aallon Group
19.8.2024 - 15:29
JP wrote:
Sisäpiiritieto: Aallon Group Oyj:n toimitusjohtaja vaihtuu
"Kelvollinen" puolivuotistulos ei riittänyt vaan Kelloniemi sai kenkää. Ei kai tässä muutakaan voi olettaa näillä tiedoilla.
En väitä että Almanakka olisi väärässä hinnanmuodostuksen suhteen, mutta näkemykseni yhtiöstä on yhä negatiivinen. Alalletulokynnys on mielestäni kirjanpidossa erittäin matala, ja ymmärtääkseni Aallonin softapuoli on yhä jonkinlaisen portaali, joka integroituu eri kirjanpitojärjestelmiin, mutta ei itse ole kirjanpitosofta. Sen ylläpidosta koituu kustannuksia, eikä siitä ole kilpailuvaltiksi, vaan se on tehty valinta, jotta ostettavien tilitoimistojen ei tarvitse mukautua uusiin menetelmiin, mikä kääntäen tarkoittaa sitä etten usko Aallonin pystyvän tehostamaan ostokohteiden toimintaa.
Tässä eivät siten kohtaa halpa ja hyvä, vaikka halpa pitäisi paikkaansa.
Olen hieman eri mieltä alalletulo kynnyksestä. Poistuma on selvästi toiseen suuntaan (sekä epäorgaanisesti) että luontaisen poistuman kautta. Kun mies ja mappi henkisiä excelillä kirjanpitoa tekevät pientä laskutusta (50-200k) vuodessa tekevät yrittäjät vanhenevat. En usko että samaa tahtia syntyy uusia tilkkarifirmoja. (voin hyvin olla väärässäkin).
Ala on hyvin kilpailtu jo valmiiksi sekä skaalaedut järjestelmistä, lisensseistä jne luovat luontaisen vallihaudan. Tarvitset tietyn kokoista laskutusta peittääksesi kiinteät kulut, ja tämä lienee nykymarkkinassa jossa orgaanisesti ei uutta bisnestä synny vähintään haastellinen kasvattaa "tyhjästä".
Tämä siis oma ajatukseni, minkä takia pidän Aallon G keissiä defensiivisenä kun tietty asema ja kokoluokka on jo saavutettu.
Mielelläni kuulisin siis miksi pidät alalletulo kynnystä pienenä?
Israel ja Lähi-itä
14.4.2024 - 11:03
Hei,
Muutama oma kela viimeyön tapahtumista. (jotka on muodostunut keskustelujen pohjalta että kaikki ei omia ajatuksia).
Veikkaan itse että öljy ja kulta tulevat alas maanantain vastaisena yönä kun futuurit aukeavat. Osakkeet ylös. Korkojen liikettä on vaikeampi arvioida mutta flat-kevyesti alas yieldit olisi arvaus. Arvauksien funktio pieni kun ei ole treidi positioita mutta analyysiprosessia on helpompi jälkikäteen tarkastella että onko prosessi ja johtopäätökset linjassa.
Muutama syy miksi ajattelen näin.
Perjantaina tultiin aika punaisena alas kun pelko eskalaatiosta saavutti markkinat. Tilanne on nyt edennyt kuitenkin mielestäni positiiviseen suuntaan kun Iran vastareaktio oli näin hallittu ja enemmän kasvoja pelastava kuin aktuaalinen eskalaatio sodan suhteen.
Pelko voimakkaasta vastareaktiosta on suurempi riski kuin toteutunut kevyt vastareaktio.
Toisinsanoen mielestäni todennäköisyys vakavan eskalaation suhteen on nyt alempana kuin se perjantaina oli, joten markkinan pitäisi huoahtaa helpotuksesta.
Tämä ei toki tarkoita sitä etteikö tilanne isossa kuvassa olisi huonoin moneen vuoteen. Viimeiseen 6kk on merkittävästi mennyt huonompaan suuntaan lähi-itä ja viimeiseen 4 vuoteen koko maailma.
Nyt mielestäni Iran on kohtuu selvästi viestinyt että "ollaan nyt sujut, älkää tökkikö meitä enää". On myös hyvä huomioida että Iranin vastareaktioon reagoivat US+NAto allies lisäksi myös Jordan ja Saudit. Joka ei mielestäni ollut aivan päivänselvää. Neutraalius on aika erilailla kuin "ammumme ilmatilastamme puolustavana toimenpiteenä droneja". Suht selvä kannanotto toiseen suuntaan (säilyttäyen teknisesti neutraaliuden silti kun toimitaan omassa ilmatilassa).
Mikäli Israel pysyy kohtuudessa oman vastaiskunsa kanssa niin tilanne voi rauhoittua hetkeksi. Toki alueellisen eskalaation riski on korkeampi kuin vuosiin mutta matalampi kuin perjantaina. Se oliko tämä hinnoissa on eriasia. Lisäksi Almanakka huomautti että Pe markkinan lasku voi ainakin osakkeilla olla JPM/Fastenal tuloksiin eikä geopoliittisiin riskeihin.
Oma pelko asian suhteen on enemmän se että alueella "toisen posken kääntäminen" on heikkouden merkki merkittävästi enemmän kuin muualla maailmaa. Kunnia/uskonto/vahva johtajuus on erilailla merkityksellinen asia ja voi johtaa hyvinkin epärationaalisiin operaatioihin. Lisäksi alueen fringe ryhmittymillä on enemmän mahdollisuuksia operoida ja fanaattista väkeä on asemissa joissa tuhoa saadaan aikaan. Tämä aika selvää lokakuun 7. päivän tragedian pohjalta. Nämä voivat johtaa ties mihin.
Seuraillaan tilannetta
Kauppalehden uudistukset
25.3.2024 - 18:16
Joo,
Digitilauksen lukumääräton kyllä vähentynyt valtavasti uudistuksen jälkeen. Ennen silmäilin 2x päivässä otsikot läpi ja yleensä jutun tai kaksi avasinkin. Nyt on tippunut siihen että ellen odota jotain (tuloskaudella lähinnä) niin vaatii ponnistuksia alkaa kelaamaan sivulta tietoa.
Aallon Group
23.3.2024 - 10:29
Laadukas kirjoitus. Kiitos siitä.
Aallon Group ollut omistus omassa salkussa listautumisesta asti. Tuottoa tällä ei ole kyllä juuri tehnyt mutta osinkojen jälkeen positio taitaa olla marginaaliplussalla. Kovin hyvin onnistunut keissi ei siis vielä ollut.
Teesin avasitkin jo laajemmin mutta omat ajatukset tiivistyy näihin.
Defensiivinen kannattava kasvuyhtiö. Bisnes on hyvin vakaata ja liikevaihto joka saadaan sisään on yleensä kestävää. Ostettavaa markkinalta löytyy ja konsolidaation pitäisi edetä pikkuhiljaa.
Ostamalla matalammin arvostettuja kohteita pitäisi tulla lisäarvoa kahdella tapaa. 1) Firman arvostus pörssissä korkeampi. 2) hyväksyttyjen arvostuskertoimien pitäisi nousta kun kokoluokka kasvaa ja likviditeetti paranee.
Tilitoimistoja suomessa yli 4000, joten ostettavaa on. Liian pienten kohteiden ostaminen (kokoluokkaa 100-500k liikevaihtoa tekevät) saattavat silti olla aika työläitä suhteessa saavutettuun hyötyyn. Se voi muodostua riskiksi, eli järkevän kokoiset kohteet joko on jo ostettu tai sitten hintakilpailu syö kannattavuuden.
Orgaanista kasvua kun näkisi hieman enemmän, vaikka 2-3% vuodessa niin olisin merkittävästi positiivisempi. Koska se tarkoittaisi, että asiakkaita tulee lisää muutenkin kuin ostamalla. Toki suomessa yrityksiä taitaa juuri nyt enemmän poistua kuin syntyä että syklin tämä vaihe vääristänee kokonaiskuvaa (toivottavasti).
Tekoäly ja muu teknologinen kehitys voisi varmasti nostaa tehokkuutta. Käytännössä ainakin niin että jokainen tilkkari pystyisi ottamaan 10% lisää asiakkaita. Mahdollisesti enemmänkin mikäli AI pystyisi poistamaan manuaalista datasyöttö ja tarkastustyötä. Tämä on kenties vielä muutaman vuoden päässä ja on yhtälailla riski kuin mahdollisuus. Kilpailijan tehdessä tämän paremmin ja nopeammin (esim Talenom) voi Aallon G joutua vaikeaan hintakilpailuasemaan joka painaisi katteita entisestään.
Arvostus on kuitenkin mielestäni nyt matala. Defensiivinen kasvuyhtiö P/E 13 (inderes 24*) kuulostaa siltä että turvamarginaalia on. Kuuluu omassa salkussa siihen matalariskiseen mutta myös hieman matalatuottoisempaan kategoriaan, joskin nyt alkuvuoden kurssilaskun myötä pidän tuotto-odotusta varsin houkuttelevana. Kyllä tämä voisi treidaa 18-20 P/E luvulla vähintäänkin kun kilpailevat korkotuotot tulisivat alas. (Aallonin suhteellinen houkuttelevuus kasvaa kun vaikkapa UPM IG-reitatusta bondista ei saa enää 6% ).