ps. Flipit JR:ää vastaan käsittääkseni mennyt tässä kuussa vähän paremmin.
Ei sun ROI niissä ole ollut kuin 100%, ja summakin pienempi.
Aa, se ROI lasketaan noin, figures. Tumppi ja Pedekin kettuilee kun hehkutan bruttovoittoja.
EDIT: oikeesti en kyllä vielä varma, että se lasketaan noin. Nähnyt kaikenlaisia 109% ROI:ta kovilta jannuilta enkä usko, että on otettu yli tuplat. Tai ehkä tässäkin "jengi tekee, mitä jengi tahtoo". Ja siis toi oli kyl nettovoitto toi 18k mut yksittäisistä välillä sanon brottosumman kun tuntuu komeemmalta eikä siitä koskaan jää kiinni, eihän?
...niin siis aivokemia nyt vähän tälläistä, vein just faijan auton mökille ja juoksin metsässä 16km lähimmälle bussipysäkille. Niin tätä sit seuraa, aivokemialle.
EDIT: oikeesti en kyllä vielä varma, että se lasketaan noin. Nähnyt kaikenlaisia 109% ROI:ta kovilta jannuilta enkä usko, että on otettu yli tuplat.
On semmonenkin mahis, että ne kovat jannut käyttää sitä väärin, ja silti se on noin. Asetellaan kysymys näin: Kun mä käytän jotain tommosta termiä, niin käytänkö sitä todennäköisesti teknisesti oikein? :)
Ja voi miettiä tämmöstäkin kautta: Se termihän tulee sanoista "Return ON Investment". Jos se olis vaikkapa 200% tuplilla, niin se ois ennemmin "Return INCLUDING Investment".
EDIT: oikeesti en kyllä vielä varma, että se lasketaan noin. Nähnyt kaikenlaisia 109% ROI:ta kovilta jannuilta enkä usko, että on otettu yli tuplat.
On semmonenkin mahis, että ne kovat jannut käyttää sitä väärin, ja silti se on noin. Asetellaan kysymys näin: Kun mä käytän jotain tommosta termiä, niin käytänkö sitä todennäköisesti teknisesti oikein? :)
Ja voi miettiä tämmöstäkin kautta: Se termihän tulee sanoista "Return ON Investment". Jos se olis vaikkapa 200% tuplilla, niin se ois ennemmin "Return INCLUDING Investment".
Eka kappale sen verran tyhjentävä kaikin tavoin, että toista ei tarvinnut lukeakaan.
Elämä on todella hyvää ollut tänä vuonna ja nyt rahaakin sataa, vedoista. Literally kiloja taas kun kirjoitan tätä. Mut ei se auta, kaipaan vähän pokeria. Sellaista pokeria, mikä on taitopeliä eikä känniääliöintiä 6am. Kaipaan sitä et on jossain uudessa mestassa toisella puolella maailmaa ja pelailee siellä semitosissaan. Lisäksi: vedot heiluu hitosti ja jos tällaisessa poikkeuksellisessa goodrunissa jää makoilemaan loputtomasti niin jossain vaiheessa homma kosahtaa. Tulee se bad run ja varat eivät riitä sen yli. Et vaikka miten tulisi, niin olisi syytä ryhdistäytyä vähän pokerissa ja varmaan se onnistuukin. After all tähän vuoteen on ollut ihan hyvät syyt eli takana sairaalahommelit ja niin hyvä meininki elämässä, että on halunnut nauttia siitä max. Niinkuin Donneri sanoi: "eläminen kannattaa aina". Mut ehkä pikkuriikkisen kohti grindaaavampaa elämäntapaa vois ottaa. Ei juhlia jaksa, loputtomasti ja aina.
Tällaisia yön ajatuksia. Jotain pelaamista tulee kyllä alkuvuoteen mutta todellisuudessa grindaavampaa aikaisintaan maaliskuun loppupuolella. Ihan ensiks jouluksi Thaikkuihin, saarelle (Phi Phi). Oletan, että täysin loma ja oletan, että noin joka päivä polkujuoksen rantoja. Todella fiiliksissä.
Tosiaan olihan se 169% tai 69% ROI sustainable betseissä. Nyt se on 175% / 75%, joulukuulta. . Rahuliiniakin on tullut 22872,19e, netto. Täytyy vain keskittyä tekemään hyviä päätöksiä, loppuu tämä runi varmasti ilman omaa erityispanostakin. Olen hyvä donatoimaan EV:tä kun runaa hyvin - hyvä kiertämään!
Kaveri pelaa ATM livepokeria Kiovassa. kuulemma 065/1,3e blindit mutta maanantai-iltapäivän ratoksi 1000bb potteja. En kyllä yllättynyt koska jos sotaa käyvässä maassa (josta naiset lähteneet evakkoon) on ma-iltapäivällä livepelit pystyssä, niin ne eivät ole kuivat. Mikä tahansa elämää epävakauttava hommeli on yleensä hyvä livepokerille jos pelit vaan pyörii. Eikä niin haittaa, vaikka valtaosa köyhtyisi. Kunhan osa rikastuu ja varmasti niinkin on käynyt. Esimerkiksi generaattorikauppiaalla on voinut mennä Kiovassa ihan ok viime kuukausina. Tai teippitehtailijalla: ikkunansuojaustarpeita on saattanut ilmetä ja Kiovassa on kymmeniämiljoonia ikkunoita. Eihän se teippi pidä ehjänä mutta saattaa pitää hengissä lähistön ihmiset.
Itse odotan kyllä jo Manilan pelejä. 2019/2020 oli varsin hyvät 10/20e omppuringit livessä ja myöskin vähän kivemmat peli-ilmat kuin tänään Helsingissä. Matkakumppanikaan tuskin Kiovan jälkeen liikaa jännittää Manilan liveskeneä.
Meiltähän tämä käy, taaskin. Ei ole oikein vetoja ollut pariin päivään niin rahat näköjään polttelee taskussa. Muutama neuvoa antava minttushotti ja keksin testata kiinnostavaa tuotetta eli laitoin 4*100e texuhyrrän. Neljään käteen napsuikin ja sain kärkisetin ysipariini mutta JR:n 83s runner runneroi takaoven suoran kasin ympärille.
Siis. JR veti takaoven suoran kasihaihin kun mulla oli kärkisetti (oon tiukka veturi). Kaikenlaisia paisteja, tuollaisella vetelyllä JR on pian poikki.
Edellisestä lämmenneenä - ja muutamasta lisäshotista - päädyin ehdottamaan JR:lle, että jos muut ei pelaa niin mennään aina pimeesti allin. Eli toinen meistä aina miniavasi ja toinen minireissasi siihen ja jos vihut ei messissä niin pinot sisään. Voitin viimeisen ja jostain syystä tuolla konseptilla ja ilman cappia se viimeinen tuppaa olemaan se tärkein.
Mutta että tälläistä se on aina. Tulee näitä hyviä ideoita kun menee hyvin. Oli siis kyllä tosi hauskaa ja silleen ehkä ihan kokonaisvaluet mutta jos se vika olisi karannut niin ehkä eri fiilis. En siis edes muista mikä se vika oli ja harmillisesti osassa flipeistä oli taitopeliaspektia eli vaihdettiin kortteja ja nää ei mun kannalta kuulemma mennyt kovin putkeen.
Mitä tästä opimme? Taitopelit on perseestä, onnenflipeissä on valuet. Ja että voisi ehkä maksaa 1.2.2023 erääntyvät 37,8k verot nyt pois niin ei tule flippailtua niitä.
Korot nousee EKP:n johdolla ja tää näkyy pörssissä. Kylmää kyytiä, varsinkin kohta alkavalla juoksulenkillä.
Nyt kun oon nukkunut parin yön yli niin oon sitä mieltä, että oon silleen (ja vain silleen!) kova jätkä, että ei mun kandee suojata rahoja itseltäni vaan kyllä ne verorahat on kumminkin turvassa vaikka tulella haluankin leikkiä ja nuoralla tanssia. Eli loppuvuosi on mitä on ja ennen vuoden vaihdetta AllIn osakkeisiin koska se vuodenvaihde-efekti ehkä normiakin suurempi nyt kun jengillä on tappioita salkuissa.
Mulla oli jo muutama päivä silleen, että ei ollut kiireen ja stressin tuntua, Tän olisi hyvä saada jatkoa sillä pistin merkille, kun uutisoitiin, että stressi on nuorten aivoinfarktien taustalla usein. Mun aivoinfarktit tuli 2014 juhlimisputken ja ylisosiaalisen putken päätteeksi sekä 2021 seuraavana aamuna kun yksi lady oli katkaissut välit (osoittautui tilapäiseksi se). Eli ei välttämättä olis huono idea vältellä stressiä jota mulle tulee nimenomaan sosiaalisista jutuista herkimmin. Pelit nyt ei stressaa paljoakaan jos ei ole pelkoa rahojen loppumisesta. Just nyt ei ole sitä tunnetta.
-----------------------------------
Hämmästelen hallituksen toimia. Sähkökompensaatio-häkkyröitä. Miljoonia malleja A-Talkin mukaan ja miljardeja euroja. Aina tulee uusi kriisi ja aina ratkaisu on että "valtio hoitaa, ottaa velkaa". Korona -> let's painaa rahaa menemään ja mietitään myöhemmin. Sota -> let's painaa rahaa miljardeja puolustukseen ja mm. itärajan aitaan. Sähkö -> let's tehdä kompensaatiohäkkyrä jota poliitikot eivät itsekään tajua.
Näistä sanoisin. Koronassa piti elvyttää mutta hitostihan varsinkin alkuvaiheessa rahaa vaan pumpattiin firmoihin, tosi huonolla hyötysyhteella...mut toki oli paniikki. Sodassa toki on syytä vahvistaa puolustustamme mutta en ymmärrä, että hiton kiireellä ostetaan inflatoituneita aseita juuri silloin kun Venäjällä ei de facto ole edes kykyä hyökätä Suomeen JA mitä vittua tää satojen miljoonien aita on. Sähköstä sanon, että kuulostaa tosi huonolta hyötysuhteelta. Tehdään häkkyrä päivissä ja vaalien alla, jossa painetaan rahaa ilman hintalappua ja uudelleenvalinnan toivossa. Samoin kun koronassa, ei ehditä miettiä yhtään sivuvaikutuksia kuten että jos sähkön hinta alas, niin kulutus voi jäädä ylös ja pahimmillaan sähkökatkoja eikä sekään muuten ole halpaa. Kamat pilaantuu pakastimiin ja teollisuuden prosessit pysähtyy.
Ja. Mun korvaan kuulostaa aivan vaalipaskalta Lindmanin linet A-talkissa, että (vaali)kompensoidaan ja eipä maksa mitään kun nää rahat tulee pahoilta sähköfirmoilta. Anteeksi mutta miten nää tulee 1=1 suhteella firmoilta? Mennäänkö kommunismiin siis? Eli nyt kun päivässä teille on tullut ilmestys, että sähköhommia pitää kompensoida lisää niin samassa päivässä teillä on systeemi, joka rahoittaa tän kaiken....vaikka kukaan ei tiedä, mitä maksaa. Homma on iloisesti pois käsistä imo.
Oma näkemykseni on, että tää kannattas hoitaa talven osalta "katastrofitukena" ja ennen ensi talvea miettiä kestävämpi kuvio. Katastrofituella siis tarkoitan sitä, että jos joku sanotaanko 74v mummonmökkiläinen joutuisi muuten pois mökistään tai lähtisi sähköt, niin jotenkin hoidetaan. Tässä miljardituessa menee helvetisti hukkaan, tehottomasti ja siis se on oikeasti valtion lisävelkaa joka oikeasti nyt jo maksaa. Tehottoman esimerkkinä vaikka isäni: on yksin isossa sähkö-omakotitalossa ja jäätävät sähkölaskut. Mutta on myös varoja, ei ole mitään hätää paitsi että jotain lukuja muuttuu tilillä. Ei valtion kuulu tällaisia asioita korvata, part of the life ja siksi ihmisiä kehoitetaan hoitamaan vähän varoja pahan päivän varalle. Se paha päivä on tavallaan nyt. Se mihin musta on syytä puuttua on juurikin eläkeläiset, jotka on kalliissa sähkötalossa ja hankala monien hetkessä muuttaa ihan voimien takia. Mutta siltikin viimesijainen tuki eli jos on varoja, niin ei tämä ole valtion asia vaan tehdään niinkuin markkinataloudessa tehdään eli kun tilanne muuttuu, niin ihmiset reagoivat. Käytännössä siis mummonmökkejä pimenee lopullisesti mutta sitähän on tapahtunut jo 50-luvulta lähtien, nopeutuu prosessi vain.
Miksi en pidä näin herkästä valtion hätiin tulosta on juurikin se, että apu kohdentuu epätarkasti ja systeemi on kallis koska sen hallinnointi maksaa ja velan korot maksaa. Tässä sähköcasessa olisi imo syytä valtion vakuuttaa ihmisten elämää vain siihen asti, että vanhukset eivät joudu vararikkoon/taivasalle ja että heillä on ensi talveen aikaa miettiä kestävämpi lämmitysratkaisu. Tän voisi hoitaa ihan jopa toimeentuloturva-rakenteella, ehkä vähän lisäkäsittelijöitä systeemiin nyt-huhtikuu. Ideana siis ostaa aikaa ihmisille, jotka eivät ikänsä tai toimintakykynsä takia voi reagoida nopeasti -vanhukset ja vammaiset. Harkinnanvarainen tuki sähkölaskuihin nyt-huhtikuu. Muut saavat reagoida tilanteeseen itse: jos mun sähkö maksaisi 2000e kuussa niin en montaa kuukautta sitä hintatasoa maksaisi. Mä en suoraan sanoen ymmärrä tätä avuttomuutta ja pullamössöä: sulle tulee omasta mielestä liian iso sähkölasku niin "valtio apuun!" eikä mietitä, miten elämää muuttaa jotta se sähkölasku pienenee. Oon niin vihainen tästä, että laitetaan loppuun klassinen provosoiva vertailu: Ukrainassa miljoonat imiset joutuivat jättämään Kaiken päivissä, täällä itketään, kun saunaa ei voi lämmittää halvalla arkisin 16-19. Elämän resilienssi iloisesti kateissa.
Muuten yläpeukku, mutta loppuun pakottamalla istutettu resilienssi nollasi 😊
Hauska kyllä nähdä seuraavan oikeistohallituksen taloudenpito. Eiköhän niidenkin leikkauslistat unohdu.
Ja toinen jännä on, kun saadaan käsiteltåvåksi jotkut vähän isommat Italian, Kreikan, Unkarin ja mitä näitä onkaan tukipaketit. Miten motivoidaan säästeliäisyyttä samaan aikaan kun lähetetään miljardeja eteenpäin?
Muuten yläpeukku, mutta loppuun pakottamalla istutettu resilienssi nollasi 😊
Okei, ite siis aidosti tykkään sanasta. Ja oon sitä mieltä, että Se kasvaa kun koettelee ja sit pullamössöytyy jos ei. Mä vaittäsin, että mulla on aika kova Se mut just koska on ollut sen verran kovia paikkoja. Sit kun on pakko pärjätä ilman turvaverkkoja ja sit kun pärjää niin vahvistuu. Saat ehkä Kilppari itekin tästä kiinni jos elämänkulkuasi oikein reilaan. Katkokset usein vahventaa, kasvattaa Sitä.
Mut jos sivistyssanat vierastuttaa kategorisesti niin sitten Jeren käsittääkseni lanseereema "määkiminen" tilalle. Eli "määitään valtiota apuun" ja ratkaisuna "lopata määkiminen jos et oo vanhus/vammainen/isosti sairas with a superiso sähkölasku ilman omaa syytäsi". Ei niin, etteikö siellä olisi kovia kohtaloita kuten elämässä nyt vain on vaan se, että valtion kaikenkattava kompensaatio on vain todella huonoa taloudenpitoa joka sitten kosahtaa jossain muualla. Koska, itseasiassa, rahahanat voivat myös mennä kiinni. Kysykää vaikka Viinasen Iirolta.
Jos nyt loppuun tällainen vaaliheitto mikä kumminkin totta. Niin, mielummin nyt ne miljardit terveydenhoitoon kuin sähkölaskuihin. Parempi hyötysuhde ekassa vaikkakaan en sitäkään kannata. Koska avoimet shekit nyt vaan ei ole way to go.
Oma näkemykseni on, että tää kannattas hoitaa talven osalta "katastrofitukena" ja ennen ensi talvea miettiä kestävämpi kuvio. Katastrofituella siis tarkoitan sitä, että jos joku sanotaanko 74v mummonmökkiläinen joutuisi muuten pois mökistään tai lähtisi sähköt, niin jotenkin hoidetaan. Tässä miljardituessa menee helvetisti hukkaan, tehottomasti ja siis se on oikeasti valtion lisävelkaa joka oikeasti nyt jo maksaa. Tehottoman esimerkkinä vaikka isäni: on yksin isossa sähkö-omakotitalossa ja jäätävät sähkölaskut. Mutta on myös varoja, ei ole mitään hätää paitsi että jotain lukuja muuttuu tilillä. Ei valtion kuulu tällaisia asioita korvata, part of the life ja siksi ihmisiä kehoitetaan hoitamaan vähän varoja pahan päivän varalle. Se paha päivä on tavallaan nyt. Se mihin musta on syytä puuttua on juurikin eläkeläiset, jotka on kalliissa sähkötalossa ja hankala monien hetkessä muuttaa ihan voimien takia. Mutta siltikin viimesijainen tuki eli jos on varoja, niin ei tämä ole valtion asia vaan tehdään niinkuin markkinataloudessa tehdään eli kun tilanne muuttuu, niin ihmiset reagoivat. Käytännössä siis mummonmökkejä pimenee lopullisesti mutta sitähän on tapahtunut jo 50-luvulta lähtien, nopeutuu prosessi vain.
Tämäpä onkin vaikea asia tosi monelle: Kun joku asia osuu omaan nilkkaan, niin ollaankin äkkiä vaatimassa samanlaista kompensaatiota kuin muutkin vaikka itse pärjättäisiin hyvin. Esim. kaikille extra lapsilisä - onhan se raha kivaa mutta todella tehotonta antaa se kaikille. Tietysti onhan se helpointa ja kai odotusarvoisesti sillä ostaa eniten ääniä vaaleissa. Mutta kun olen kysynyt kavereiltakin, että eikö olekin järjetöntä että mekin saadaan extra lisät, niin vastaus onkin ollut "tietysti kaikille, muutkin saa. Kerrankin mekin hyödytään tuista" tms.
Muuten yläpeukku, mutta loppuun pakottamalla istutettu resilienssi nollasi 😊
Okei, ite siis aidosti tykkään sanasta. Ja oon sitä mieltä, että Se kasvaa kun koettelee ja sit pullamössöytyy jos ei. Mä vaittäsin, että mulla on aika kova Se mut just koska on ollut sen verran kovia paikkoja. Sit kun on pakko pärjätä ilman turvaverkkoja ja sit kun pärjää niin vahvistuu. Saat ehkä Kilppari itekin tästä kiinni jos elämänkulkuasi oikein reilaan. Katkokset usein vahventaa, kasvattaa Sitä.
Mut jos sivistyssanat vierastuttaa kategorisesti niin sitten Jeren käsittääkseni lanseereema "määkiminen" tilalle. Eli "määitään valtiota apuun" ja ratkaisuna "lopata määkiminen jos et oo vanhus/vammainen/isosti sairas with a superiso sähkölasku ilman omaa syytäsi". Ei niin, etteikö siellä olisi kovia kohtaloita kuten elämässä nyt vain on vaan se, että valtion kaikenkattava kompensaatio on vain todella huonoa taloudenpitoa joka sitten kosahtaa jossain muualla. Koska, itseasiassa, rahahanat voivat myös mennä kiinni. Kysykää vaikka Viinasen Iirolta.
Jos nyt loppuun tällainen vaaliheitto mikä kumminkin totta. Niin, mielummin nyt ne miljardit terveydenhoitoon kuin sähkölaskuihin. Parempi hyötysuhde ekassa vaikkakaan en sitäkään kannata. Koska avoimet shekit nyt vaan ei ole way to go.
Resilienssi kasvaa aivan varmasti mitä kovempia paikkoja/kovempaa elämää joutuu/saa elää. Michael Hopftin quote pitää niin hyvin paikkansa:
"Hard times create strong men. Strong men create good times. Good times create weak men. And, weak men create hard times.”
Me ollaan nyt luonnollisesti tossa "good times create weak men" kohdassa. Pullamössöä ollaan kansakuntana, ikävä kyllä. Joillekin Suomalaisille nykynuorille elämän pahin asia on ollut kun opettaja pisti jälki-istuntoon tai vanhemmat veivät kännykän pariksi päiväksi rangaistuksena. Ukrainasta löytyy loputon määrä lapsia joiden kodit pommitettu ja mahdollisesti perhe kuollut. Kummastakohan sukupolevsta kasvaa enemmän epämukavuutta ja psyykkistä selviytymiskykyä, joustavuutta ja uudelleen orientoitumiskykyä omaavia nuoria? Olen viime aikoina ollut oikeasti huolissani Suomen tulevaisuudesta, ja se on mielestäni selvää että hyvinvointiyhteuskunta sellaisena kun sen olemme oppineet tuntemaan häviää. Ei yksinkertaisesti ole varaa.
Ikävä kyllä nykyhallitus on päättänyt potkia katastrofia hamaan tulevaisuuteen. Velkaa otetaan aivan järkyttäviä määriä eikä järkeviä ratkaisuja ongelmien ratkaisemiseksi esitetä. Ja tämä tilanteessa missä työllisyys on todella hyvällä tasolla. Miettikääpä mitä tapahtuu kun työttömyys räjähtää? Mistäs rahat sitten kaivetaan.. Lisää vaan velkaa miljarditolkulla?
Tämäpä onkin vaikea asia tosi monelle: Kun joku asia osuu omaan nilkkaan, niin ollaankin äkkiä vaatimassa samanlaista kompensaatiota kuin muutkin vaikka itse pärjättäisiin hyvin. Esim. kaikille extra lapsilisä - onhan se raha kivaa mutta todella tehotonta antaa se kaikille. Tietysti onhan se helpointa ja kai odotusarvoisesti sillä ostaa eniten ääniä vaaleissa. Mutta kun olen kysynyt kavereiltakin, että eikö olekin järjetöntä että mekin saadaan extra lisät, niin vastaus onkin ollut "tietysti kaikille, muutkin saa. Kerrankin mekin hyödytään tuista" tms.
Oho, yllättävää. Kaikki joiden kanssa mä oon jutellut ovat sitä mieltä että älytöntä, etten olis kyllä tarvinnut. Mieluummin vaikka 3x nille jotka oikeasti tarvitsee.
En vastusta kategorisesti sivistyssanoja silloin kun sellaiselle on tarve. Vain silloin kun jotain yhtä tiettyä tulee joka tuutista. Ja mikä vika on sanassa palautumiskyky?
En oikein tykkää sanasta superkompensaatio, mutta sille ei taida olla helpompaa vastinetta. Tämä jälkimmäinenhän toimii näissä stressi- ja kiirejutuissa myös.
Muutoinhan kiireet ja stressit on suhteellisia asioita ja siis jokaiselle omat mittarit.
Ylimääräisestä lapsilisäsatasesta yllättävän paljon puhetta suuruuteen nähden. Firmojen 60k tukipaketit meni myös kaikille tarvitsi sitä tai ei. Pikkuisen erisuuruinen asia.
Erikoisia päätöksiä kyllä vasemmistohallitukselta molemmat. Mitenkähän oikealle päästään kun on nimellisestikin oikeistohallitus.
Asiasta kukkapurkkiin. Eka kertaa painetaan joustavalla velkavivulla eli Nordnerin luotolla. Tää on tosi kivaa, rahat jo loppu mut tulikin sit lisää kun ne just ostetut toimii vakuutena. Ja juu juu, tajuun kyl riskit tuossa.
Cityconia siis "yllättäen" ostellut (6,255). Ymmärrän, että EKP:n linet ei sinällään hyviä firmalle mut on kyllä varsin maltillisesti vivutettu eikä pikaisia rahoitustarpeita. Tässä ehtii tapahtua vielä kaikenlaista ennen kuin rahoitusterpeita tulee...jos siis yleensäkään tulee, linenä tuntuu pikemminkin olevan firman pienennys kun sopivan hintaisia myyntispotteja tulee. Citycon on musta tosi jeppis tähän hintaan, tekijöitä huomioiden (en jaksa toistella niitä samoja). Aikas hyvää inflasuojaa imo kun vuokriin saa korotusta ja kurssi imo hinnoittelee vain sen inflan negapuolen ja muitakin mörköjä.
Jos oon aivan väärässä niin ei sekään niin haittaa niin kauan, kun tämän tasoisia palautuksia tippuu mitä viime vuodet on tullut. Mulle käy osingot hamaan tappiin vaikka kurssi olisi nolla....ai niin se velkavipu...
Oma näkemykseni on, että tää kannattas hoitaa talven osalta "katastrofitukena" ja ennen ensi talvea miettiä kestävämpi kuvio. Katastrofituella siis tarkoitan sitä, että jos joku sanotaanko 74v mummonmökkiläinen joutuisi muuten pois mökistään tai lähtisi sähköt, niin jotenkin hoidetaan. Tässä miljardituessa menee helvetisti hukkaan, tehottomasti ja siis se on oikeasti valtion lisävelkaa joka oikeasti nyt jo maksaa. Tehottoman esimerkkinä vaikka isäni: on yksin isossa sähkö-omakotitalossa ja jäätävät sähkölaskut. Mutta on myös varoja, ei ole mitään hätää paitsi että jotain lukuja muuttuu tilillä. Ei valtion kuulu tällaisia asioita korvata, part of the life ja siksi ihmisiä kehoitetaan hoitamaan vähän varoja pahan päivän varalle. Se paha päivä on tavallaan nyt. Se mihin musta on syytä puuttua on juurikin eläkeläiset, jotka on kalliissa sähkötalossa ja hankala monien hetkessä muuttaa ihan voimien takia. Mutta siltikin viimesijainen tuki eli jos on varoja, niin ei tämä ole valtion asia vaan tehdään niinkuin markkinataloudessa tehdään eli kun tilanne muuttuu, niin ihmiset reagoivat. Käytännössä siis mummonmökkejä pimenee lopullisesti mutta sitähän on tapahtunut jo 50-luvulta lähtien, nopeutuu prosessi vain.
Tässä sähköcasessa olisi imo syytä valtion vakuuttaa ihmisten elämää vain siihen asti, että vanhukset eivät joudu vararikkoon/taivasalle ja että heillä on ensi talveen aikaa miettiä kestävämpi lämmitysratkaisu. Tän voisi hoitaa ihan jopa toimeentuloturva-rakenteella, ehkä vähän lisäkäsittelijöitä systeemiin nyt-huhtikuu. Ideana siis ostaa aikaa ihmisille, jotka eivät ikänsä tai toimintakykynsä takia voi reagoida nopeasti -vanhukset ja vammaiset. Harkinnanvarainen tuki sähkölaskuihin nyt-huhtikuu. Muut saavat reagoida tilanteeseen itse: jos mun sähkö maksaisi 2000e kuussa niin en montaa kuukautta sitä hintatasoa maksaisi. Mä en suoraan sanoen ymmärrä tätä avuttomuutta ja pullamössöä: sulle tulee omasta mielestä liian iso sähkölasku niin "valtio apuun!" eikä mietitä, miten elämää muuttaa jotta se sähkölasku pienenee. Oon niin vihainen tästä, että laitetaan loppuun klassinen provosoiva vertailu: Ukrainassa miljoonat imiset joutuivat jättämään Kaiken päivissä, täällä itketään, kun saunaa ei voi lämmittää halvalla arkisin 16-19. Elämän resilienssi iloisesti kateissa.
Entäs (sähkölämmitteisissä) omakotitaloissa asuvat lapsiperheet? Ensin nousi polttoaineiden hinnat, sitten ruuan hinnat. Nämä mielestäni sellaisia nousuja jotka ovat vielä OK ja joihin voi varautua. Sitten nousi korot, tähänkin voi vielä varautua. Yksinäiset eläkeläiset nyt voi asua esim. kerrostaloissa mutta kyllä perheiden pitää saada asua taloissaan ilman kulujen järjetöntä yhtäkkistä kasvua.
Siihen että kaiken tämän jälkeen sähkön, joka on perushyödyke jota pitäisi tarjota aina kaikille järjelliseen hintaan, hinta moninkertaistuu tai pahimmassa tapauksessa jopa kymmenkertaistuu niin eihän sellaiseen kenenkään pitäisi tarvita sivistysvaltiossa varautua. Jos pitäisi, niin elämä olisi yhtä helvetin katastrofiskenaarioiden rakentamista ja niihin varautumista. Kyllä isojen kaupunkien ulkopuolisia perheitä, jotka asuvat sähköä käyttävissä omakotitaloissa koetellaan nyt suhteettoman paljon. Jos talo on ostettu vaikka viime vuonna kera pörssisähkön, niin mieti kuinka järjettömästi kustannukset ovat kasvaneet ihmisillä joilla saattaa olla vähän säästöjä, pari lasta ja bruttopalkat alle 3000€ per pää.
"jos mun sähkö maksaisi 2000e kuussa niin en montaa kuukautta sitä hintatasoa maksaisi. Mä en suoraan sanoen ymmärrä tätä avuttomuutta ja pullamössöä: sulle tulee omasta mielestä liian iso sähkölasku niin "valtio apuun!" eikä mietitä, miten elämää muuttaa jotta se sähkölasku pienenee"
Mitä esim. edellä mainitussa tapauksessa voi tehdä? Laittaa talo jota kukaan ei osta myyntiin ja hävitä kaikki pitkin hampain saadut säästöt siinä samalla? Vai lällätelläänkö vaan kaikille eri elämäntavan valinneille, että mitäs et asu kerrostalossa yksin ilman lapsia tai mitäs ostit sähkölämmitteisen talon. "Pöndeltä" kuitenkin saa taloja halvemmalla kuin kerrostalokämppiä kaupungeista, eikä kaikkien ihmisten tarvitse pakkautua kaupunkeihin. Sitä taloa nyt vaan joutuu lämmittää ettei se mene pilalle ja täysin arvottomaksi. Kaiken teknologisen kehityksen perusteella kyllähän sähkön pitäisi olla nykyaikana lähes ilmaista. Kyllä se maalämpöpumppukin sähköä vie, eikä noin 30k€ investointi vaan ole järkevä kun oletettavasti sähköä joskus tulevaisuudessa saadaan normaalilla hinnalla. Eihän sähkö ole ikinä ollut näin järjettömissä hinnoissa joten miten tällaiseen pitäisi osata varautua. Lisäksi kun sähköstä ei ole oikeasti pulaa vaan hinta perustuu järjettömään hinnoitteluun.
Tämän hetken tukisysteemihän on melko vitsi. ALV vähennyksestä hyötyy moni, joiden ei ole perusteltua hyötyä ja varsinaiseen tukeen pitää olla jo melko sietämättömät sähkölaskut monen taloudessa. Tuki pitäisi rakentaa siten, että sähkön säästäminen on järkevää mutta hinta on kuitenkin kohtuullinen. Esimerkki: katsotaan, että viime talvena pakkasasteilla x henkilöllä kului 8000kw sähköä. Tämän perusteella sitten henkilö x saisi esim. 5500kw sähköä normaaliin hintaan ja loppu olisi kalliimpaa. Helpompi järjestelmä olisi ehkä hintakatto, joka kannustaa säästämään sähköä, mutta ei tuhoa kenenkään elämänlaatua.
Moni tämän maan puurtaja, joka herää arkiaamuisin 5:00, ajaa tehtaalle tms. 20km, painaa siellä täyden työpäivän "paskalla palkalla", ajaa kotiin ja hakee ruuat ja tankkaa auton ihmettelee nyt että kun rahat ei riitä enää eres peruselämään, kun ei ennenkään ollut varaa hirveästi ylimääräiseen. En itse tähän porukkaan kuulu, mutta kyllä v*tuttaa että paskan politiikan takia tämäkin porukka on nyt "valittavaa pullamössöä" vaikka et varmaan tätä ihan näin tarkoittanutkaan...
Jos esimerkiksi veden hinta kuluttajalle monikymmenkertaistuisi, niin siihen olisi paljon helpompi reagoida ja tämä kriisi olisi myös paljon tasa-arvoisempi. Pitääkö tähän varautua seuraavaksi?
Ratkaisu olisi kylläkin helppo, käydä suihkussa kuntosalilla / uima-hallissa / töissä, täyttää vesipulloja vaikka kirjastossa, juoda jotain muuta, syödä kertakäyttöastioilta jne.
Siin oli paljon kysymyspatteristoa. Sry mut en mä kaikkeen jaksa/ehi/pysty. (keskimmäinen lapsi määkii pelaamaan shakkia). Se lapsiperhejuttu niin siihen se, että lapsiperheet imo voivat liikahdella helpommin kuin vaikka muistisairas isäni landella. Jälkimmäisen siis käytännössä muuttaisin mä satojen kilometrien matkan päästä mikä ei siis mikään ongelma mulle mutta ongelma se, että isä niin muistisairas jo ettei tajuaisi mitä tapahtuu ja ahdistuisi eli paljon parempi maksaa ne 4fig sähkölaskut, toistaiseksi. Lapsiperheen oon itekin muuttanut tänä vuonna, kaksi kertaa, käytännön yksin vaikka en osa yhtään sellaista olekaan. Niin siksi musta "katastrofiavussa" eteen ne, jotka eivät itse kykene kuten osa vanhuksia ja/tai sairaita. Tarveharkintaisesti ja vain niin.
Muuten niin vastaan sanomalla vaikka, mitä oon ite tehnyt koska tilanne maailmalla on tää mikä on. 1. Muutin pienmpään kamppään 2. poistin kämpästä saunan jota rakastan mutta siis jatkan julkisissa saunoissa 3. pakastin pois päältä, ihan turhake ja varsinkin talvella 4. poistin auton käytöstä ja vein sen mökille autotalliin 5. syön nykyisin lähinnä jätteitä. Ei, ei ollut vitsi. 2-3 lapsiperheen jätteillä eli kamalla mikä menisi muuten haaskuun pärjää aika hyvin ja loput sit peleillä - joka sekin menisi yleensä haaskuun muuten. Mun ruokamenot on viikossa noin 15 euroa. 6. poistin vaatteiden pesun elämästäni. Tai siis en pyykkää puolikoneellisia vaan lady pyykkää mun pyykit osana täysiä koneellisiaan ja mä taas siivoilen hänen keittiötä. Molemmat voittaa kun lady ei tykkää keittiön siivoamisesta kuten mä. 7. perus lämpötilojen laskua. No, muutenkin lähinä vain kylmiä suihkuja ja kylmäkestävyys aika kova niin ei paha tämä. 8. koska syön lähinnä jätteitä niin en toki tee ruokaa eli uuni tahi hella ei käytössä. Mun sähkölasko on ollut alle 10e kuussa tähän asti tänä vuonna.
Mulla on varsin hyvä kosketus lapsiperheidenkin arkeen vaikka en osa halua ollakaan sellaista. Elätän mm. kolmea kasvavaa poikaa ja maksoin juuri 360e fudismaksuja ja eilen 120e iltapäiväkerhoa. Tiedän, että ei poliittisesti korrektia mutta kyllä tässä perusmeiningissä lapsiperheissä on ihan hyvin tilaa reagoida. Lapset kaipaavat rakkautta, johdonmukaisuutta ja aikaa; mun lähipiirin neljä lasta harrastavat, ainakin: fudista, parkouria, pianoa, futsalia, ohjelmointia, ohjattua juoksua (n. 500e makso se just), ratsastusta ja voimistelua. Ei olla ihan vielä Ukrainan määkimisleveleillä.
Peruslinenä uskon, että ihmisten omatoiminen reagointi on paljon tehokkaampaa kuin ylhäältä käsin ohjelmoiminen velkarahalla. Ajat ovat kovat joo mutta ei ne muuksi muutu sillä, että valtiota määitään oikomaan joka pomppu. Se on housuun pissaamista, talvella. Jos tulisi sota niin missä kaikessa määittäisiin valtiota apuun ja missä kaikessa reagoitaisiin itse?
Mihin sä meinaat, että se lapsiperhe kodistaan, johon on käytännössä kaikki rahat sidottu, jota ei voi kuitenkaan myydä niin liikahtaa? Pienessä kunnissa kaikki omakotitalot vaan tyhjiksi mätänemään ja perheet liikahtelee nistien sekaan kaupungin vuokrakämppiin jotka ovat jo täynnä? Sun isäs liikahtaa hoitokotiin aika paljon helpommin, kuinka se muutenkaan yksin voi asua jos ei tajua mitä muutossa tapahtuu?
Olisit voinut edes lukea viestini ennen vastausta, puhut jostain auton poistamisesta käytöstä mutta mitäs kun sillä autolla pitää päästä töihin että saa edes jotain rahaa? Yksi pakastin nyt ei vaikuta mitään lämmityksen rinnalla. Ne uunit ja hellat tuottaa myös lämpöä samalla kun niillä kokataan. Luettelet jotain omia kikkoja miten säästät sähköä kerrostalossa, mutta sulla nyt tuntuu olevan ihan hakusessa mitä on sähköllä lämmittäminen… Oletuksena on jo, että lapsien harrastus- ja joululahjarahat painetaan siihen että saadaan jouluksi lämmin koti.
Aika turha nyt mitään sotahommia tähän on vääntää. Ja tämän hetken tilanne nyt on vähän muuta kuin ”joka pomppu”. Liioittelurangelle ja sodasta puhumiseen jos lähdetään niin sisällissotahan tällä menolla saadaan ja sähkölämmitteisissä omakotitaloissa pyssyjä makaa vähän enemmän kuin Helsingin kerrostaloissa.
Kun ehdit, niin kannattaa katsoa tuo mun viesti ajatuksella läpi, nimittäin nyt tuli melko ylimielinen vastaus…
Liioittelurangelle ja sodasta puhumiseen jos lähdetään niin sisällissotahan tällä menolla saadaan ja sähkölämmitteisissä omakotitaloissa pyssyjä makaa vähän enemmän kuin Helsingin kerrostaloissa.
Itseasiassa puolitotuus tässäkin, uskosin että tällä menolla kun keskiluokan elämä kurjistuu ja pinna kiristyy on kaikilla muillakin vähemmän kivaa. Vähän vaikea nähdä että Suomessakaan tehdään mitään riittävää kehityksen pysäyttämiseksi, kuten muualla myös täällä tuloerot kasvaa ja hyvinvointi jakautuu yhä eriarvoisemmin. Tätä kai PP tarkoitti kun valtio hassaa rahansa, jolloin köyhät kärsii enemmän.
Nyt ei selkeästi PP lukenut alkuperäistä viestiä kovin ajatuksella ja tuli hiukan harhaista skeidaa, mutta sitä ehkä sattuu.
Luuletko, ettei nämä jotka ovat omasta toimeentulosta huolissaan sähkölaskujen takia eivät ole tehneet mitään liikkeitä, vaan ainoastaan valittavat? Ei. Osalla jengistä kämppä on siellä 10 asteessa. Ne joilla sattuu olemaan tekevät ruokaa puuhellalla.
Ja kuten yllä mainittu, niin miten se lapsiperhe muuttaa pois sähkölämmitteisestä omakotitalostaan helpommin kun sun yksin asuva faija? 🤔 Vaikka jotain vanhuuden kremppoja jo olisikin.
Tuntuu kyllä ettet hahmota miten Helsingin ulkopuolella jengi elää. Peilaat omaan tilanteeseesi Helsingin keskustassa. Kai yksin asuva minimalistista elämää elävä voikin helposti muuttaa, mutta jos vertaat omaa tilannetta maaseudun lapsiperheeseen niin on harvinaisen harhaista.
No en nyt itse harhaiseksi kutsuisi kun tiedetään että Hero mutuilee, niinkuin itse sen tuppaa esittämään.
Mutta ei tosiaan perhe sähkölämmitteisestä ihan pikkukummassa muuta, kun kukaan ei maksa sähkölämmitteisestä tällä hetkellä mitään. On tästä ensikäden tietoa 🥰 Maalämmön jos laittaa, niin rumpujen pärinää..inflaatio on iskenyt siihenkin. 30kiloa pintavetona ja 40kiloa lattioihin laitettuna. Niin sanotaan näin, että tässä nyt odotellaan sitä vitun sähkön hintakattoa ja siihen malliin.
Tämä on ilmeisesti kovin tulenarka teema kuten korona oli 2020/3-4. Jos olis joku yksittänen asia, mitä voisi kommentoida/selventää niin varmaan tekisin mutta tähän ei nyt saa otetta ainakaan mun aivonpalasilla.
Itse en nää oikeana linenä sitä, että valtio kaivatun kokoisella mailalla reagoi sähkön hintaan kuten en nähnyt valtion niin rajua puuttumista oikeana linenä 2020/3 myöskään ja olin silloinkin vähemmistössä. Ehkä oon jotenkin oikeistolaisempi kuin tiesinkään.
Tähän sähkönhintaan liittyvään keskusteluun pakko heittää sellainen pointti, että sähkön tuotantoa on ajettu systemaattisesti alas muuttamalla tehokkaat hiilivoimalat jäätyviin tuulipropelleihin, tyhjillä vesialtailla tuottamattomaan vesivoimaan ja tehty maa riippuvaiseksi helvetin epästabiileista tuotantojärjestelmistä. Kuka on myynyt sähköverkot, lähtenyt peräsuoli pitkällä mukaan EU:n "yhtenäiseen energiapolitiikkaan" jossa hinnoittelua ohjaa ryssän dominoima kaasu ja sen saamattomuus?
Suomalaisen poliittisen kentän marionettimaisuus Brysseliin ja kyvyttömyys johtaa maata kansalaisten intressit edellä on johtaneet nyt tähän pisteeseen ja se mihin pisteeseen ollaan menossa alkaa pelottaa jo päättäjiäkln. Siksi alkaa tulla etenkin vaalien alla poliittista painetta ja paniikkia sen osalta, että energiakriisi paljastaa tavalliselle kansalle sen totuuden, jonka taloutta paremmin hahmottavat on voineet nähdä pilvenä horisontissa jo pidempään. Jatkuva julkisen velan ottaminen, energiamuotojen kanssa hölmöily ja yleinen riippuvuus EUsta on tehnyt suomesta tahdottoman lampaan EU:n isossa koneistossa. Soraääniä on pyritty vainentamaan ottamalla velkaa, mutta kun talouden ja infran mekanismit sakkaa, ollaan uuden edessä.
Valtio ja hallitus tekevät oikein, jos pyrkivät auttamaan veronmaksajia ja etenkin juuri lapsiperheitä, jotka tämän maan perustana ja jatkumon tuottajana toimivat. Hiili- ja ydinvoimasta (lisäinvestointien osalta) luopuminen on ollut typerää idealismia ja on vain oikein, että päättäjät ja julkinen valta kantavat vastuuta virheensä korjaamiseksi. Toivottavasti tämä on myös yksi keskeinen vaaliteema, kun talvi tuppaa tulemaan seuraavinakin vuosina.
Jos suomen valtio haluaa strategisesti olla vihreän energian edelläkävijä, tulisi myös varmistaa, että vaihtoehtoisten energiamuotojen resurssit riittää kattamaan energiatarpeen kaikissa olosuhteissa edes siedettävästi. Päättäjille ei pitäisi tulla yllätyksenä, että täälläpäin maailmaa on talvisin kylmät talvet.
Ainoat syylliset niihin ylisuuriin sähkölaskuihinne ovat Venäjä ja Venäjän intressejä typeryyksissään ja ahneuksissaan edistäneet eurooppalaispoliitikot. Vähemmän sisäistä ulinaa ja lisää tukea Ukrainalle.
Tämä on ilmeisesti kovin tulenarka teema kuten korona oli 2020/3-4. Jos olis joku yksittänen asia, mitä voisi kommentoida/selventää niin varmaan tekisin mutta tähän ei nyt saa otetta ainakaan mun aivonpalasilla.
Itse en nää oikeana linenä sitä, että valtio kaivatun kokoisella mailalla reagoi sähkön hintaan kuten en nähnyt valtion niin rajua puuttumista oikeana linenä 2020/3 myöskään ja olin silloinkin vähemmistössä. Ehkä oon jotenkin oikeistolaisempi kuin tiesinkään.
Mä oon sun kanssa siis samaa mieltä. Ei kaikkeen voi pyytää valtiota apuun. Avun pitäisi olla kohdennettua, on myös paljon niitä jotka pärjää oikein hyvin, numerot pankkitilillä vain hiukan muuttuu. Mutta se edellinen viesti oli vaan hyvin outo.