9.1.2022 - 21:45

Meuro

-202
Liittynyt:
19.3.2017
Viestejä:
566

Tosin huomaa, että hän ei ole ihan perillä mitä kaikkea eri projektit ovat rakentamassa ja osittain jo saaneet aikaankin.

10.1.2022 - 11:48

Johannes Ankelo

+282
Liittynyt:
14.10.2014
Viestejä:
436

Jos Sandbox ei ole entuudestaan tuttu, tässä erittäin mainio Banklessin houstama "Overpriced jpegs"-podcast, jossa vieraana Sandboxin markkinointia vetävä Marcus Bläsche. Aiheena metaverse, Sandboxin rooli metaversessa ja NFTt. Bläsche antaa mm erinomaisen kuvauksen metaversesta ja arvioi sen aikataulua.
Sandbox sikäli ajankohtainen, että 13. tammikuuta siellä on digitonttia myynnissä. https://medium.com/sandbox-game/the-mega-city-land-sale-522b09802757
LANDit ja muut myytävät menevät varmasti sekunneissa ja odotettavissa on melkoinen gas war siitä, kuka LANDeja saa.

 

 

Iso yläpeukku "Overprices JPEGs"-podcastille yleensäkin mikäli NFTt kiinnostaa, sekä Banklessin jamppojen omalle perjantaisin ilmestyvälle "Rollup"-videolle, jossa he käyvät läpi viikon tapahtumia.

10.1.2022 - 12:33

Antti Hyppänen

+2335
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
806

Heitetääs tällainen yleisen tason ajatus ilmoille. Miten aktiivisesti kryptoskeneä seuranneet olette muuttaneet strategiaanne 2021 aikana? Vai oletteko mitenkään. Itse seuraan työni (Bitcoinkeskus.com ylläpito) puolesta markkinaa aika laaja-alaisesti. Pyrin pysymään kärryillä suurimmista projekteista sekä suurimmista trendeistä, enkä edes yritä sukeltaa turhan syvälle tiettyyn kryptovaluuttaan. Bitcoinin ja Ethereum ehkä tässä ainoina poikkeuksena.

Mielestäni 2021 aikana on tapahtunut valtava muutos. Ensinnäkin NFT ja metaversumit ovat yksi iso asia. Mutta älysopimusalustojen nousu ja DeFi-sektorin räjähdysmäinen leviäminen 10+ muulle platformille on kyllä tuonut paljon haasteita. 

Vielä 2020 aikana DeFi oli käytännössä yhtä kuin Ethereum. Sektorista pysyi suht hyvin kartalla kun seurasi suuria Ethereum-Dappeja. Nyt kun Terra, Solana, Avalanche ym. ovat nousseet mukaan, tuntuu tosi työläältä pysyä kärryillä myös sinne rakentuvista sovelluksista. Kun tähän päälle sitten seuraa myös makrotalouden kehitystä eli keskuspankkien toimijoita & osakemarkkinoita sekä muitakin projekteja kuin älysopimusalustoja, niin hurjaa on.

Itse olen seurannut alaa päivittäin 2017 alkaen. Mulla on fiilis, että 2021 aikana olisi tapahtunut skenessä enemmän kuin 2017-2020 yhteensä. Ennen top kympissä oli projekteja kuten Litecoin tai Bitcoin Cash tai Stellar Lumens, joissa ei yhdessä vuodessa tapahtunut mitään maata mullistavaa esim. teknologian osalta. Ja Ethereumin lisäksi juuri millään platformilla ei ollut merkittäviä dappeja, DeFi-sektori oli aivan lapsenkengissä jne.

Uuden informaation määrä on mun mielestä suorastaan räjähtänyt, mikä pakottaa väkisinkin keskittämään seuraamista ja skippaamaan paljon enemmän matskua mitä ennen. Samalla myös laadukkaan tuotannon määrä on toisaalta noussut esim. Youtubessa, mikä tuo lisää haasteita laugh Nykyisin myös suomalaisia kanavia tulee someen yhä enemmän.

Miten muut näette viime vuoden kehityksen? Kiinnostaisi kuulla miten olette esim. fokusoineet seuraamista ja mitä olette vaikka jättäneet pois päivittäisistä rutiineista. Tai onko jotain hyviä podcast-suosituksia tietyistä sektoreista, joista on paljon hyötyä. Tuskin mä olen ainoa alan seuraaja, jolta tuntuu loppuvan tunnit kesken.

10.1.2022 - 13:12

Johannes Ankelo

+282
Liittynyt:
14.10.2014
Viestejä:
436

Keskitän huomioni yhteen smart contracts L1-alustaan ja yritän ymmärtää sen mahdollisimman seikkaperäisesti ja mitä siinä ekosysteemissä tapahtuu. Sitten alan rönsyilemään ja vertailemaan sitä kilpailijoihin/verrokkeihin ja ymmärtää kaikkien hyviä ja huonoja puolia sijoitusteesieni tueksi.
Samalla seuraan makrotrendien kehitystä ja paneudun tarkemmin muutamaan krypto-osa-alueeseen, viime vuonna esim krypto-optiot ja muut johdannaiset, web3 ja erityisesti NFTt ja niiden treidaaminen.
Täysin samaa mieltä tiedon ja laadukkaan materiaalin räjähdysmäisestä kasvusta. Todella vaikeaa valita mihin käyttää aikansa viisaiten.
Seuraan enemmän jamppoja, jotka katsovat isompaa kuvaa (Raoul Pal, Zhu Su, ja moni muu) enkä lainkaan maxi-tyyppejä.

Mielenkiinnolla lukisin monen muunkin lähestymistavasta.
 

10.1.2022 - 16:37

mameluk1

+38
Liittynyt:
26.4.2021
Viestejä:
36

Noin vuosi sitten kastoin varpaani kryptovaluuttojen maailmaan aloittamalla Ethereumin louhimisen. Työtä vieroksuvana korkeakoulutettuna tyhjäntoimittajana ilmainen raha tietysti houkutti, mutta enpä olisi arvannut millaiseen kaninkoloon sitä itsensä upotti. Infoa tuntuu löytyvän aina vain lisää ja välillä sitä tulee ahmittua liikaakin. Kryptojen maailma oli täynnä mitä ihmeellisimpiä termejä ja käytännössä joka päivä tulee jotain uutta edelleen vastaan. Aihe on äärimmäisen monimutkainen, mutta alkuun pääseminen ei loppujen lopuksi vaadi paljoa.

Tällä palstalla olen saanut nauttia keskimääräistä asiallisemmasta keskustelusta aihepiirin ympärillä. Iltapäivälehdistöä lukemalla kryptoista saa lukea lähinnä tasoa "Poliisi varoittaa kryptohuijauksesta", "IMF varoittaa kryptovaluuttojen riskeistä" jne. Riskejä toki skenessä piisaa, mutta vaikuttaa siltä, että mitään potentiaalia ei joko haluta nähdä tai ei oikeasti haluta perehtyä aiheeseen. Jokainen on toki vapaa sulkemaan silmänsä aiheelta, mutta kryptot, metaverse ja web3 yms. ovat tulleet jäädäkseen. Zuckerberg tuskin muuttaisi kioskinsa nimeä ihan hetken mielijohteesta.

Mikäli tätä palstaa käy vilkuilemassa joku näistä ihmeellisistä internet-kolikoista kiinnostunut, mutta kaikesta tiedosta hämmentynyt lukija ("crypto curious"), niin koetan avata hieman muutamia oleellisia käsitteitä. Selitykset ovat räikeitä yksinkertaistuksia ja mikäli joku kokee tarpeelliseksi, niin saa korjata.

Kryptovaluutta

Yläkäsite hyvin laajalle joukolle erilaisia hankkeita. Suurelle yleisölle tutuimmat Bitcoin ja Ethereum. Moni verrattavissa perinteisiin osakkeisiin. Lista eri valuutoista https://coinmarketcap.com/

Bitcoin ei alkuperäiseltä käyttötarkoitukseltaan poikkea juurikaan "normaalista rahasta". Valuutan arvo voi kuitenkin vaihdella merkittävästi, jonka vuoksi moni on kiinnostunut "sijoittamaan" tähän valuuttaan. 

Ethereum puolestaan on koodattavissa oleva rahan muoto. Nykyisellään nettiä käytettäessä asiointi hidastuu merkittävästi kun raha otetaan puheeksi. Perinteisiä ostoksia tehdessä tämä ei juurikaan ongelmaksi muodostu, mutta kun ymmärtää NFT:iden eli digitaalisten omistusten merkityksen niin taivaan portit aukeavat. Mahdollistaa rahan käyttämisen sovellusten sisällä turvallisesti ilman pankkitunnuksia. Sulavoittaa siis kaupankäyntiä merkittävästi.

NFT eli Non fungible token

Sanahirviö, jonka moni on kuullut, mutta harva ymmärtää. NFT voi olla mikä tahansa digitaalinen omistus, kuten kuva apinasta tai vaikka video, jonka vain sinä voit katsoa. Miksi joku maksaisi apinasta 1.4 miljoonaa dollaria? Samasta syystä, miksi Rolex ranteessa tuntuu perinteistä Casiota paremmalta. Kyseessä on puhdas statussymboli, jolla halutaan ilmaista, että pankkitilillä on pitoa. (Koronan myötä) elämä on siirtynyt yhä enemmän nettiin ja ihmiset haluavat etenevissä määrin ilmaista identiteettiään digitaalisesti. Kuka tahansa voi kyllä ottaa kuvan samaisesta apinasta ja laittaa sen koristamaan omaa twitter-profiiliaan, mutta se on yhtä katu-uskottavaa kuin itse maalatut ralliraidat Toyota Corollan katossa. NFT on todiste siitä, että sinä omistat tuon hillittömän hintaisen apinan.

Mitä jos NFT:ille olisi järkevääkin käyttöä?

Viime aikoihin asti käytännössä kaikki kryptoilla käyty kauppa on ollut täysin spekulatiivista "tulevaisuuden potentiaaliin" sijoittamista. NFT:t ovat muuttaneet tämän, sillä niiden myötä joillekkin kryptovaluutoille on löytynyt ihan oikeita käyttötarkoituksia mm. verkkopeleistä. Axie Infinity tuotti 1,5 miljardia liikevaihtoa viime vuonna ja kilpailijat tulevat kovaa tahtia perässä. Mitä ihmeellistä NFT:t sitten tuovat peleihin? Nykymallissa pelaaja X maksaa esimerkiksi sotapelissä tehokkaammasta aseesta 20 euroa, jotta pärjäisi paremmin kovassa kilpailussa. Pelaaja ei kuitenkaan siinä mielessä omista tuota asetta, että hän ei voi myydä sitä eteenpäin. Tämä vastaa sitä, että maksaisit tennismailasta 60 euroa, saat käyttää mailaa palloiluhallilla, mutta et voi viedä sitä kotiin. Jos innostus lopahtaa, rahoja ei palauteta. Jos maila olisi NFT, voisit viedä sen myös naapurin tenniskentälle ja lopuksi myydä sen kalliiseen hintaan voitettuasi nelinpelissä Roger Federerin ja Vladimir Putinin.

Näitä pelejä kehitellään nyt kuin sieniä sateella ja mikäli näistä saa eroteltua jyvät akanoista tulevaisuuden rahahuolet voi unohtaa. Pelimarkkina tuotti viime vuonna n. 180 miljardia dollaria ja ennuste vuodelle 2025 on 257 miljardia.

Seuraava Remedy löytyy kryptovaluutoista.

 

 

10.1.2022 - 17:06

Casteliero

+7014
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2275
Antti Hyppänen kirjoitti:

Miten aktiivisesti kryptoskeneä seuranneet olette muuttaneet strategiaanne 2021 aikana?

Minun kryptostrategia on aina ollut kaksikaistainen moottoritie. Pääkaistalla puksuttaa teknologia tasaisesti eteenpäin, ohituskaistalla painaa sijoituspuoli. Rahalla kun tuppaa olemaan kovempi kiire perille. Matkalla on useita ramppeja, joista voi nousta itsenäisille moottoriteille. Oli ne sitten vaikka NFT:itä, DeFi-tuotteita, Metaverseä jne. Toistaiseksi ei ole tullut vielä rampille noustua.

Eli näen tämän koko kryptotouhun käytännössä kahtena asiana, jotka kulkee rinnakkain. Teknologia ja sijoittaminen. Teknologian suunta isossa kuvassa on ollut suhteellisen selvä jo 2016-17 lähtien. Yksityiskohdat on toki tarkentuneet, kysymysmerkkejä on hävinnyt ja joitain uusiakin on tullut tilalle, mutta iso kuva ei ole juuri mihinkään muuttunut.

Sijoituspuoli on se, joka enemmän elää ja tulee useammin itseä haastettua useammin. Teknologiselta kannalta on helpompi seurata laajemmin kaikkea mitä tapahtuu, mutta sijoittamisen kannalta se on huomattavasti hankalempaa. Sillä itse keskityn sijoittamisessa käytännössä protokolliin ja infraan, enkä koske käytännössä ollenkaan vielä end user tuotteisiin (NFT:t, DeFi, DAO:t, Metaverse, Community-tokenit, Play-to-Earn -pelit, jne). Niihin ei vaan millään aika ja aivokapasiteetti riitä. Ja muutenkin niistä tulee vielä sama fiilis, kuin ICO:ista 2017. Vauhtia riittää, rahan teko paikkoja on paljon jos tietää mitä ostaa, mutta potentiaali alkaa realisoitumaan vasta 4-6 vuoden päästä oikeasti. Protokollissa ja infrassa riittää minulle ainakin vielä tarpeeksi potentiaalisia tuottoja, vaikkei ne välttämättä tarjoa niitä 100x tai 1000x paikkoja.

Antti Hyppänen kirjoitti:

Kiinnostaisi kuulla miten olette esim. fokusoineet seuraamista ja mitä olette vaikka jättäneet pois päivittäisistä rutiineista.

Viime vuonna aloin seuraamaan taas enemmän uutisia ja alan sisältöä. Tuolla aiemmin jo luettelin osan noista kanavista mitä tulee seurattua, mutta myös paljon kaikkea muuta irtosisältöä ja haastatteluja niiden lisäksi. Meuro ihmetteli niistä, että aika paljon on viihdesisältöä. Mutta jos teknologinen näkemys muuttuu hitaammin ja on enemmän näkemys kasassa, niin silloin se suhde teknologia vs sijoitus -sisältö painottuu enemmän sijoituspuoleen. Toki välillä katson esim Ethereumin dev palavereita, tai jotain Charles Hoskinsonin teknologiavideoita, tai vaikka Coin Bureaun videoita yksittäisistä projekteista jne, mutta suhteessa enemmän sijoitussisältöä.

Minulle on tärkeää altistaa itseni datalle. Mahdollisimman paljon monipuolisesti dataa ja käsittelen ne sitten itse kokonaisuudeksi, joko tietoisesti tai alitajunnassa. Toiset hakee suuntaa ja trendejä kynttilöistä, viivoista, tasoista jne, minä saan omasta mielestä paremmin irti markkinoiden fiilikset esim influenssereiden videoista tai chateistä, kommenteista jne. Sillä altistan itseni mahdollisimman paljon datalle ja haistelen niitä heikkoja signaaleja. Ja koska top2 kolikoiden ulkopuolella on käytännössä retail-ohjatut markkinat, niin silloin parhaimman datan saa imettyä sieltä, missä retail on aktiivisimmillaan. Eli käytännössä viihdepainotteisen sisällön puolella. Noilla YouTube-kanavilla, joilla on satojatuhansia/miljoonia seuraajia, livelähetyksiä ja aktiiviset seuraajat. Tälläkin hetkellä tuossa vieressä pyörii Crypto Banterin live. En seuraa sitä aktiivisesti ja halveksin hyvin pitkälti koko kundia, mutta siitä saa dataa kokoajan, josta muodostaa markkinan tämän hetkistä tilaa. 

Viihdesisällön vastapainoksi tietty katson ammattilaisten haastattelut, kun niitä on tarjolla. Viimeisen parin kk aikana tullut katsottua esim Novon, Raoul Palin, Ryan Selkisin, Dan Tapieron, Mark Yuskon, Anthony Scaramuccin, Ray Dalion, Kevin O'Learyn jne tapaisia haastatteluja, mutta myös esim Usan senaatin pankkikomitean istuntoja ja nykyisten, sekä entisten sääntelijöiden haastatteluja. Eli sitä instikkapuolta myös, niin paljon kuin vaan mahdollista. Päivittäin tällä hetkellä datalle altistan itseäni n. 6-10 tunnin edestä. Ehkä jopa enemmänkin, koska useimmat videot tulee katsottua 1,5-2x nopeudella. Sillä oma aika ei riitä enää lähteä haistelemaan NFT ja peli markkinoita esimerkiksi. Se vaatisi todennäköisesti yhtä paljon aikaa, ja ei siihen vaan aika riitä.

10.1.2022 - 20:14

JP

+514
Liittynyt:
12.2.2019
Viestejä:
296
mameluk1 kirjoitti:

Mitä ihmeellistä NFT:t sitten tuovat peleihin? Nykymallissa pelaaja X maksaa esimerkiksi sotapelissä tehokkaammasta aseesta 20 euroa, jotta pärjäisi paremmin kovassa kilpailussa. Pelaaja ei kuitenkaan siinä mielessä omista tuota asetta, että hän ei voi myydä sitä eteenpäin. Tämä vastaa sitä, että maksaisit tennismailasta 60 euroa, saat käyttää mailaa palloiluhallilla, mutta et voi viedä sitä kotiin. Jos innostus lopahtaa, rahoja ei palauteta. Jos maila olisi NFT, voisit viedä sen myös naapurin tenniskentälle ja lopuksi myydä sen kalliiseen hintaan voitettuasi nelinpelissä Roger Federerin ja Vladimir Putinin.

Omistushan on nykyäänkin riippuvainen vain pelistä. Kehittäjä voi tarjota mahdollisuuden pelin sisäisten esineiden vaihdantaan tai estää sen (mistä luonnollisesti seuraa pelitilien mustat markkinat). Jos haluaa esineen viedä toiselle pelikentälle, niin pelien kesken kysytään yhteensopivuutta. En voi pelata pesäpalloa tennismailalla ja saan jopa porttikiellon kentälle jos yritän sinnikkäästi.

Ja toisaalta, missä on pelinkehittäjän insentiivi mahdollistaa nk. Pay-to-Win -esineiden vaihdanta? Bisneksen kannalta on yleensä toivottavaa, että jokainen ostaa omansa heidän kaupastaan, eikä ostettuja esineitä pysty siirtelemään toisille tileille. Vaihdanta yleensä mahdollistetaan kosmeettisille esineille, joita varten on kehittäjän puolelta oma markkinapaikkansa, missä transaktiokulut ovat varsinainen bisnes.

Mitä lisää NFT tuo kuvioon? Pelistä erillisen frameworkin markkinapaikaksi?

10.1.2022 - 20:19

Casteliero

+7014
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2275
JP kirjoitti:

Omistushan on nykyäänkin riippuvainen vain pelistä. Kehittäjä voi tarjota mahdollisuuden pelin sisäisten esineiden vaihdantaan tai estää sen (mistä luonnollisesti seuraa pelitilien mustat markkinat). Jos haluaa esineen viedä toiselle pelikentälle, niin pelien kesken kysytään yhteensopivuutta. En voi pelata pesäpalloa tennismailalla ja saan jopa porttikiellon kentälle jos yritän sinnikkäästi.

Ja toisaalta, missä on pelinkehittäjän insentiivi mahdollistaa nk. Pay-to-Win -esineiden vaihdanta? Bisneksen kannalta on yleensä toivottavaa, että jokainen ostaa omansa heidän kaupastaan, eikä ostettuja esineitä pysty siirtelemään toisille tileille. Vaihdanta yleensä mahdollistetaan kosmeettisille esineille, joita varten on kehittäjän puolelta oma markkinapaikkansa, missä transaktiokulut ovat varsinainen bisnes.

Mitä lisää NFT tuo kuvioon? Pelistä erillisen frameworkin markkinapaikaksi?

Tuotteet voi siirtyä esim pelisarjoissa aina uudempaan versioon, jossa käytetään samoja tuotteita. Se lisää todennäköisesti uusien versioiden kysyntää, koska pelaajilla on jo inventaariota uuteenkin peliin.

Ja pelin kehittäjä voi koodata noille tuotteille jälkimarkkinaehdon, että joka kerta kun käyttäjä myy tuotteen toiselle, saa kehittäjä aina 10% hinnasta. 

10.1.2022 - 21:28

mameluk1

+38
Liittynyt:
26.4.2021
Viestejä:
36
JP kirjoitti:

Ja toisaalta, missä on pelinkehittäjän insentiivi mahdollistaa nk. Pay-to-Win -esineiden vaihdanta?

Perinteisen mallin kehittäjillä insentiivi ottaa riski lähteä markkinoimaan hieman harmaana alueena pidettyä lohkoketjuteknologiaa on hyvin minimaalinen. Isot firmat tulevat seuraamaan perässä, kun uudet firmat alkavat ottaa markkinaosuutta. Esim. EA ja Epic Games tiedostavat kyllä potentiaalin, mutta toimivaa ansaintalogiikkaa ei ole toistaiseksi syytä lähteä rikkomaan. Näitä kryptopelejä hallinnoidaan usein DAO:lla, eli yhteisö on jo kehitysvaiheessa vahvasti mukana päätöksenteossa ja tämä luo vahvan pelaajayhteisön (ja sitä kautta pelaajia) jo ennen pelin julkaisua. Jos ja kun oikeasti viihdyttäviä pelejä alkaa tulla markkinoille, joissa kuluttamisen sijaan pelaamisesta SAA rahaa niin pelaajat kyllä äänestävät jaloillaan. Muutamia potentiaalisia projekteja: Star Atlas, Illuvium ja Gala games.

11.1.2022 - 00:41

JP

+514
Liittynyt:
12.2.2019
Viestejä:
296
Casteliero kirjoitti:

Ja pelin kehittäjä voi koodata noille tuotteille jälkimarkkinaehdon, että joka kerta kun käyttäjä myy tuotteen toiselle, saa kehittäjä aina 10% hinnasta. 

Tuossa olisi siis sitä ketteryyttä verrattuna oman kaupan koodaamiseen.

mameluk1 kirjoitti:

Perinteisen mallin kehittäjillä insentiivi ottaa riski lähteä markkinoimaan hieman harmaana alueena pidettyä lohkoketjuteknologiaa on hyvin minimaalinen. Isot firmat tulevat seuraamaan perässä, kun uudet firmat alkavat ottaa markkinaosuutta. Esim. EA ja Epic Games tiedostavat kyllä potentiaalin, mutta toimivaa ansaintalogiikkaa ei ole toistaiseksi syytä lähteä rikkomaan. Näitä kryptopelejä hallinnoidaan usein DAO:lla, eli yhteisö on jo kehitysvaiheessa vahvasti mukana päätöksenteossa ja tämä luo vahvan pelaajayhteisön (ja sitä kautta pelaajia) jo ennen pelin julkaisua. Jos ja kun oikeasti viihdyttäviä pelejä alkaa tulla markkinoille, joissa kuluttamisen sijaan pelaamisesta SAA rahaa niin pelaajat kyllä äänestävät jaloillaan.

Uudet firmat tulevat luultavasti kohtaamaan samoja ongelmia kuin vanha jätit. Voin ottaa näistä ongelmista esille kaksi esimerkkiä:

Steamin markkinapaikassa liikkuu satojen, ellei tuhansien eurojen arvoisia esineitä, ja näitä liikkuu myös tuon markkinan ohi paljon. Sisäisen markkinapaikan ongelmana eivät ole pelkästään transaktiokulut, vaan se ettei Steamista voi noita euroja ottaa ulos. Niitä voidaan käyttää vain pelien ostamiseen tai samalla markkinalla esineitä vasten. Ne ovat siis euroja vain nimellisesti, koska kahisevan liikkuminen käyttäjän suuntaan vaatisi raskaammat luvat sekä enemmän valvontaa esimerkiksi verottajan takia.

Blizzardin Diablo 3 peliin avattiin kesäkuussa 2012 oikean rahan kauppapaikka. Sen kuoppaamisesta ilmoitettiin syyskuussa 2013 ja seuraavan vuoden maaliskuussa tuo tapahtui. Syyksi kerrottiin luonnollisesti pelilliset seikat (jotka olivat erittäin valideja), mutta se mitä jätettiin mainitsematta oli erinäisten Eurooppalaisten viranomaisten hengitys niskaan... Etelä-Koreassa tuo oikean rahan liikuttelu oli kielletty alunperinkin, koska se vertautui uhkapelaamiseen.

Kryptovaluutat ovat pääomaverotuksen piirissä, joten niidenkään tienaaminen pelistä ja muuntaminen käyttövaluutaksi ei ole aivan mutkatonta. Minulle ei tule mieleen peliä, jonka sisäistä valuuttaa voisi muuntaa oikeaksi rahaksi 1st partyn kautta, vaan välissä on aina jokin kolmas toimija tai vertaiskauppaa, mikä perustuu luottamukselle (kumpi siirtyy ensin, raha vai esine smiley). Harmaalle alueelle tunkeutuu siis tuo kuinka pelaamalla voisi saada oikeaa rahaa, eikä vain pelin sisäistä leikkirahaa.

11.1.2022 - 12:38

PPK

+26
Liittynyt:
19.6.2018
Viestejä:
29
Antti Hyppänen kirjoitti:

Miten aktiivisesti kryptoskeneä seuranneet olette muuttaneet strategiaanne 2021 aikana? Vai oletteko mitenkään.

Sellainen rankahko strategiamuutos on tullut tehtyä, että ensimmäiset krypto-omistukset tuli ostettua tänä vuonna.laugh Vuonna 2014 ei riittänyt tekninen osaaminen ja uskallus ostaa Bitcoinia, vaan jäi walletin asennusyrityksiksi. Vuonna 2015-16 rakenneltiin sivuprojektina BTC-pohjaista verkkokauppaa/eBay-ratkaisua, mutta jäi testausvaiheeseen ja sen jälkeen taisi tulla jenkkistartupit ulos plattoineen (taitaa nekin tosin olla jo kaatuneet). Vuonna 2017-18 tuli luettua tämän ketjun ja Castelieron ansiosta Ethereumista enemmän, tykkäsin C:n teknologiapohjaisesta näkökulmasta, mutta keskusteluissa kohdatut ja analysoidut arvonmäärittelyn haasteet pitivät vielä silloinkin ulkona markkinoilta. 

Pointtina ei ole jakaa yhtä uutta katkeransuloista ja jälkiviisasta "minäkin mietin Bitcoinia vuonna 2013 ja olisin tullut rikkaaksi" -tarinaa, tuskinpa edellä mainituista ei olisi kauheasti jäänyt käteen, vaikka olisikin tullut ostettua kryptoja - ne olisi myöskin myyty aikoja sitten. Pointtina se, että rehellisesti oppimis-/ymmärryskäyräni on ottanut vähintään nämä 7-8 vuotta. Ethereum on toki näyttäytynyt teknologisesti ihan mielenkiintoisena projektina, mutta sen olen asettanut aikaisemmin samaan laariin kuin minkä tahansa open source -projektin. Tällä hetkellä taas vaikuttaa, että sille on asetettavissa jonkinlainen todennäköisyys, että suht isotkin lupaukset voisi olla toteutumassa. Bitcoinin osalta mielenkiinto on itseasiassa herännyt vielä myöhemmin kuin Ethereumin: ehkä se on omassa päässäni sitten olleet valtavat koronatukipaketit, jotka lopullisesti herättivät tietyn kriittisen pohjavireen nykyistä keskuspankki-/valuuttajärjestelmä-/julkinen talous jne. -kokonaisuutta kohtaan. Välissä ehdin pitää BTC:tä oman aikansa dogecoinina.

No, mikä muuttumassa vuodelle 2022? Perustana jatkuu teidän fiksumpien peesaus, kuten salkkuni sisällöstä (BTC, ETH, STX, ALGO, LINK, uutena Immutable) näkyy. Toisena elementtinä on jatkaa uskallusta puuhailla ja kokeilla eri projektien parissa, koska ainakin itse olen sillä pystynyt syventämään ymmärrystä, että mitä tapahtuu (olipa kohteena sitten mystiseltä vaikuttavat defi-swapit, kalliiden pikseleiden osto tai Lightning-noden pyörittäminen). EV todennäköisesti lyhyellä välillä negatiivinen, mutta katse pidemmällä. Kolmanneksi on tarkoitus opetella seuraamaan ja kuuntelemaan kryptoprojektien yhteisöjä ja sieltä tulevia signaaleja, en tiedä ovatko ne aina oleellisia vai kohinaa, mutta sijoituskohteen kohderyhmää kannattaa yleensä oppia ymmärtämään.

11.1.2022 - 13:55

mameluk1

+38
Liittynyt:
26.4.2021
Viestejä:
36
JP kirjoitti:

..erinäisten Eurooppalaisten viranomaisten hengitys niskaan... Etelä-Koreassa tuo oikean rahan liikuttelu oli kielletty alunperinkin, koska se vertautui uhkapelaamiseen.

Kryptovaluutat ovat pääomaverotuksen piirissä, joten niidenkään tienaaminen pelistä ja muuntaminen käyttövaluutaksi ei ole aivan mutkatonta. Minulle ei tule mieleen peliä, jonka sisäistä valuuttaa voisi muuntaa oikeaksi rahaksi 1st partyn kautta, vaan välissä on aina jokin kolmas toimija tai vertaiskauppaa, mikä perustuu luottamukselle (kumpi siirtyy ensin, raha vai esine smiley). Harmaalle alueelle tunkeutuu siis tuo kuinka pelaamalla voisi saada oikeaa rahaa, eikä vain pelin sisäistä leikkirahaa.

Regulaatio on toki suurin riski näiden pelien menestyksessä. Epäilemättä Kristakiurut tulevat tunkemaan byrokraatin näppinsä näihin peleihin yhteisen (lue Veikkauksen) edun nimissä. Pelaamisesta voidaan tehdä laitonta, mutta tästä huolimatta näihin instrumentteihin sijoittamista tuskin voidaan estää. Voithan käydä edelleen kauppaa ulkomaisten uhkapelifirmojenkin osakkeilla, vaikka maksublokit saataisiinkin runnottua läpi. Esimerkiksi Etelä-Koreassa tosiaan pelit pistettiin pannaan, kun taas vaikka Filippiineillä nämä peleistä saadut tulot on laitettu ansiotuloverotuksen piikkiin. Itse olisi vaikea nähdä tulevaisuutta, missä näille ei länsimaissakin saataisi jonkinlaista vähintäänkin semi-järkevää regulaatiota aikaan. Ensimmäiset firmat maksavat osinkoja bitcoineina, areenoita nimetään kryptopörssien mukaan, Microsoftit ja Facebookit kilpajuoksevat metaversumin valloituksesta. Kryptoja aletaan mielumminkin tunkemaan kuluttajien kurkusta kuin kieltämään kaikki överillä regulaatiolla. Joka tapauksessa pelien kehittäjien on syytä hommata pätevät juristit

Kolmansien osapuolten suhteen esimerkiksi ensimmäisessä viestissä käyttämäni Axie Infinityn kauppapaikalla voit vaihtaa pelin sisäiset leikkirahat etheriksi. Tuo on toki tulkintakysymys voiko virtuaalivaluuttaa pitää "oikeana rahana".

11.1.2022 - 14:28

Antti Hyppänen

+2335
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
806

Binancen perustaja "CZ" on Bloombergin mukaan maailman 11. rikkain henkilö $96 miljardin omaisuudella. Eikä tuossa ole edes mukana kryptoportfolio! Binance Coinin ICO-kurssi oli $0,10 ja nykyisin $450... jos pitäisi arvata, niin eiköhän CZ:n koko omaisuus mene yli 100 miljardin dollarin.

Suurimman vaurauden keräväät tod. näk. tässäkin bisneksessä infran rakentajat ja aikaisin mukaan lähteneet VC:t.

https://cointelegraph.com/news/binance-ceo-cz-richest-crypto-billionair…

11.1.2022 - 17:01

Casteliero

+7014
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2275
Heikin Ashi kirjoitti:

Joko kaikki kryptovaluutoilla kauppaa reippaammin käyvät ovat pakkaamassa laukkujaan kohti Portugalia?

Miksi? Mitä siellä on?

11.1.2022 - 18:32

Heikin Ashi

+2712
Liittynyt:
9.2.2019
Viestejä:
898
Casteliero kirjoitti:

 

Heikin Ashi kirjoitti:

Joko kaikki kryptovaluutoilla kauppaa reippaammin käyvät ovat pakkaamassa laukkujaan kohti Portugalia?

 

Miksi? Mitä siellä on?

 

Maasta tiettävästi  aina  löytyvän  lämmön ja auringonpaisteen  lisäksi HS kertoo tänään, että "Portugali ei verota kryptovaluuttojen ostoa, myyntiä tai käyttöä".

 

11.1.2022 - 18:49

Casteliero

+7014
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2275
Heikin Ashi kirjoitti:

 

Casteliero kirjoitti:

 

Heikin Ashi kirjoitti:

Joko kaikki kryptovaluutoilla kauppaa reippaammin käyvät ovat pakkaamassa laukkujaan kohti Portugalia?

 

Miksi? Mitä siellä on?

 

 

Maasta tiettävästi  aina  löytyvän  lämmön ja auringonpaisteen  lisäksi HS kertoo tänään, että "Portugali ei verota kryptovaluuttojen ostoa, myyntiä tai käyttöä".

 

Ensimmäisestä syystä johtuen olen kyllä itse ainakin miettinyt sinne muuttoa osaksi vuotta. Viimeksi tuossa viime viikolla, kun joutui taas vähän enemmän lumia pihalta kolailemaan. Jälkimmäisestä syystä en. Se on kuitenkin melkoinen prosessi siirtää verotus toiseen maahan, jos vähänkään on mitään sidoksia kotimaahan. Ja suhteellisen "tyytyväisenä" maksan sen minimi määrän veroja mitä mahdollista tänne Suomeen kuitenkin, vaikka maksupäivinä se aina vähän kirpasee. Ne asiat mitä niillä katetaan, koskettaa kuitenkin, jos ei suoraan, niin epäsuoraan, niin positiivisesti meidän elämää täällä, että se on ihan kannattava sijoitus.

13.1.2022 - 13:57

Antti11

Liittynyt:
13.1.2022
Viestejä:
1

Onko kukaan perehtynyt tarkemmin Oasis-protokollaan (ROSE)? Yhteistyössä ilmeisesti BMW:n ja Facebookin kanssa ja kovia lupauksia skalautuvuudesta sekä yksityisyydestä. Mahtaako oikeasti olla yksityisyys-asiat kunnossa kun Facebookin historia tunnetaan? Tokenin ATH:t tänään taas rikki ja noususuhdentaassa ollut viime aikojen mini-karhumarkkinasta huolimatta.

15.1.2022 - 12:11

Meuro

-202
Liittynyt:
19.3.2017
Viestejä:
566
Meuro kirjoitti:

Lauantaina klo 1 yöllä on tarjolla mielenkiintoinen Twitterin Spaces keskustelu kun mukana ovat Naval Ravikant ja SOL, AVAX, sekä NEAR perustajat aiheena L1-alustojen sota.

https://twitter.com/hosseeb/status/1481340501815017472

Muistiinpanoja tästä lähetyksestä
https://twitter.com/cmsintern/status/1482171812259708932?s=20

Tämä on hieno uutinen. Pitää katsella mitä kiinnostavaa Arbitrum tarjoaa.

"In one of the latest developments, crypto exchange Binance seems to have started direct withdrawals to Layer Two Ethereum Networks."
https://coingape.com/binance-announces-arbitrum-one-integration-and-ope…

Ainakin GMX on kiinnostava.
https://twitter.com/PressieMoonBoy/status/1481811757396074500
https://twitter.com/FloodCapital/status/1482002790012661764

Tässä vielä DeFi-aiheisia Youtube-kanavia
https://twitter.com/StrategicHash/status/1454822288713412612?s=20

16.1.2022 - 18:34

Antti Hyppänen

+2335
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
806

Bitcoinin piti olla digitaalista kultaa ja ultimaatinen ostovoiman säilyttäjä sekä inflaatiosuoja. Miksi sen kurssi on sitten laskenut kaksi kuukautta, kun samaan aikaan inflaatio on korkeimmillaan 30-40 vuoteen? Voidaan myös ohimennen todeta, että tuhansia vuosia vanha inflaatiosuoja kulta ei ole sekään nousussa.

Kirjoitin uudessa artikkelissa inflaatiosta sekä sen vaikutuksesta Bitcoinin (ja muiden kryptojen) kurssiin. 

https://www.sijoitustieto.fi/sijoitusartikkelit/miksi-korkea-inflaatio-…

17.1.2022 - 18:25

Meuro

-202
Liittynyt:
19.3.2017
Viestejä:
566

Googlaamalla olisit huomannut, että Cardano on saanut ensimmäisen DEX:n (decentralized exchange)
https://www.coindesk.com/markets/2022/01/17/cardano-price-surges-on-sun…

Kannattaa kuitenkin olla vielä varovainen sillä ADA:n lohkoketju ei vielä kestä paljoa liikennettä.
Tosin hinta voi keulia tästä huolimattakin varsinkin jos bitcoin löytää taas härkävaihteen.

19.1.2022 - 12:39

Casteliero

+7014
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2275

Electric capital oli tehnyt taas vuotuisen devaajaraportin ja laitetaan se tännekin, kun kerta täälläkin on ollut puhetta siitä miten Ethereum devaajat lähtee muihin projekteihin. 

Tässä linkki raportin summaryyn, josta itse raportti löytyy myös: https://medium.com/electric-capital/electric-capital-developer-report-2…

Pomplianon podcastistä pätkä, jossa haastatellaan raportin tekijää: https://www.youtube.com/watch?v=zUkBH0lYzAc

Ja Coin Bureaun jakso raportista: https://www.youtube.com/watch?v=L_ucnK67Hdw

Otetaan vielä vähän jotain nostoja tähän:

- Web3 developers are at an all-time high and growing faster than ever.
- 18,000+ monthly active developers commit code in open source crypto and Web3 projects
- 34,000+ new developers committed code in 2021 — the highest in history
- 4,000+ monthly active open-source developers work on Ethereum, 680+ open-source developers work on Bitcoin
- 20%+ of new Web3 developers join the Ethereum ecosystem

- The largest ecosystems are Ethereum, Bitcoin, Polkadot, Cosmos, Solana, BSC, NEAR, Avalanche, Tezos, Polygon, and Cardano, each with 250+ monthly active developers

- Polkadot, Solana, NEAR, BSC, Avalanche, and Terra are growing faster than Ethereum did at similar points in its history

Ethereum and Bitcoin continue to add developers growing by 42% and 9%, respectively over 2021. Ethereum retains 30% of full-time developers who joined after 2017. Ethereum continues to have the largest ecosystem of tools, apps, and protocols, and is 2.8x larger than the second largest ecosystem. One out of every five new developers coming into Web3 works on Ethereum.

Bitcoin has a pipeline of 100+ new developers coming into its ecosystem each month. Bitcoin averaged 600+ monthly active developers in December 2021.

Large ecosystems (with more than 300 developers): Comparing average monthly active developers between December 2020 and December 2021, Solana grew 4.9x+ in 2021. NEAR is now the 6th largest ecosystem in 2021, with 4x+ growth. Polygon’s monthly developers grew by more than 2x, while Cardano was +90%, BSC was +80%, Cosmos was +70%, and Bitcoin was +10%.

Midsized and smaller ecosystems (less than 300 developers): Comparing average monthly active developers between December 2020 and December 2021, Terra, ICP, Fantom, and Harmony all 4x’ed their developers in 2021. Both Avalanche and Algorand grew their developers by 3x.

Eli tiivistettynä, web3 devaajien määrä kasvaa merkittävästi, vaikka on vielä todella pieni osuus kaikista devaajista. Eli tilaa on kasvaa. Ethereum vetää jatkuvasti 20-25% devaajista ja on merkittävästi muita ketjuja isompi. Ja jos tehdään rajoittelua ekosysteemien mukaan, niin EVM projektit (Ethereum, BSC, Avalanche, Fantom, Polygon, Tron) on selkeästi isompi, kuin esim Solana based tuotteet (Solana, NEAR) tai Cardano.

Polkadot, Solana, NEAR jne kasvaa nopeammin, kuin mitä Ethereum ollessaan samassa tilanteessa, mutta ne kasvavat ympäristössä, jossa Ethereum on tehnyt jo pohjatyön Smart Contractien suhteen, Ethereum lähti nollasta. Bitcoinin devaajamäärä ei merkittävästi kasva, eikä sen tarvitsekaan. 

Ja jos on kiinnostunut noista devaaja-asioista enemmän, niin laitan vielä uusimman lohkoketju podcasti jakson linkin tähän (https://www.youtube.com/watch?v=Otpwn420hoc), jossa käydään tarkemmin läpi Ethereumin ja EVM:n tilannetta. Sekä myös miksi esim Cardanon on ei-turing täydellisenä kielenä vaikea saada devaajia. Ja kaikkea muuta lohkoketjujen devaamiseen liittyen ylipäätään. 

19.1.2022 - 16:01

Casteliero

+7014
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2275

Laitetaan vielä yksi linkki lisää. Tässä video (https://youtu.be/j14SIyqmUYU?t=2881), kohdasta jossa entinen Disney franchise exec kertoo oman näkemyksensä, miten Disney voisi lähteä etenemään omassa lohkoketju/NFT jne strategiassaan. Menee siihen, mitä itsekin olen jo muutaman vuoden kirjoitellut, että nämä isot toimijat tekee oman side chainin, jossa hallinta säilyy itsellä, mutta pääsee käsiksi Ethereum ekosysteemiin. Toki nyt kun nuo L2 palvelut yleistyy, niin ei tarvitse enää side chainia tehdä, vaan riittää oma L2 ratkaisu. Silloin saadaan turvallisuus sieltä Ethereumin pääketjusta, mutta hallinta säilytettyä itsellä.

Tuosta olen joskus aiemmin jo antanut esimerkkinä Facebookin, joka todennäköisesti myös tekee jotain samantyylistä, samoin kuin varmasti moni muista isoista toimijoista. Pankit ja CBDC:t voisi myös noin päästä mukaan avoimiin ketjuihin, mutta ne varmasti haluavat vielä enemmän varjella hallintaa ja yksityisyyttä, niin ne varmasti mielummin tekee side chain ratkaisuja, kuin L2. Mutta tuossa näkyy se modulaarisen rakenteen edut ja tuokaan kaveri videolla, ei edes muita ketjuja mieti kuin Ethereumia. 

Kannattaa toki katsoa tuo koko haastattelu, jos ylipäätään NFT:t ja IP:t jne kiinnostaa. Tuo kaveri tuntuu olevan aika perillä noista asioista ja fiksua ajattelua asioiden tiimoilta. 

19.1.2022 - 22:38

pannari

-6
Liittynyt:
19.12.2021
Viestejä:
7

Tässä nyt kuukauden verran ollut mukana tässä touhussa ja alun muutaman prosentin nousun jälkeen miltei kaikki omistukset (ETH, DOT, SOL, MATIC ja MANA) tulleet miltei -20% alas. Onko tämä viime vuoden nousun jälkeistä palautumista, vai enteileekö suurempaakin romahdusta? Toki ymmärrän että malttia pitää olla ja riskisijoituksiahan nämä ovat, mutta onko teillä kokeneemmilla jotain tietoa päivämääristä, jolloin tulee jotain tiedotuksia tms. koska nythän tämä näyttää menevän vain tasaisen tappavasti alaspäin. Jotain valonpilkahduksia olisi kiva nähdä.

19.1.2022 - 23:45

Artsipappa

+2192
Liittynyt:
14.7.2016
Viestejä:
1973
pannari kirjoitti:

Tässä nyt kuukauden verran ollut mukana tässä touhussa ja alun muutaman prosentin nousun jälkeen miltei kaikki omistukset (ETH, DOT, SOL, MATIC ja MANA) tulleet miltei -20% alas. Onko tämä viime vuoden nousun jälkeistä palautumista, vai enteileekö suurempaakin romahdusta? Toki ymmärrän että malttia pitää olla ja riskisijoituksiahan nämä ovat, mutta onko teillä kokeneemmilla jotain tietoa päivämääristä, jolloin tulee jotain tiedotuksia tms. koska nythän tämä näyttää menevän vain tasaisen tappavasti alaspäin. Jotain valonpilkahduksia olisi kiva nähdä.

Inflaatio tekee pahaa kryptoille vaikka jotkut voikin koittaa väittää toista. Luulen että alamäki jatkuu. Toki matkalla varmaan pieniä pomppuja, mutta trendi on kaakkoon.

20.1.2022 - 07:56

RaastupA

+105
Liittynyt:
30.8.2017
Viestejä:
31

Markkinoiden volatiliteetti on noussut paljon ja kryptojen pelokkaat markkinat ovat siirtyneet myös pörssiin. Pörssissä suurin osa teknologiaosakkeista on tullut 30-60 % alas viime vuoden ATH lukemista, ja lähinnä suurimmat yhtiöt ylläpitävät indeksejä korkealla. Samalla siirtymää konservatiivisempiin sijoitusmuotoihin on noussut, mm. Coca-Cola Company +18% tänä vuonna, Chevron, Shell, etc. nousevat ilmeisesti nousevan öljyn hinnan mukana ja näin edelleen. Tämä on luonnollista syklisyyttä ja tietynlaista valmistautumista aikaan, kun rahahanoja suljetaan pikku hiljaa.

Bitcoin on ollut tällä hetkellä 2.5kk laskutrendissä, ja todennäköisesti kyseessä on vain hetkellinen korjausliike. Siinä suhteessa ALTit ovat pitäneet hintaansa erittäin hyvin. Se on kuitenkin totta, etteivät ne loputtomiin pysty pitämään tahtiaan, jos bitcoin jostain syystä sakkaisi lisää. Itse olen pyrkinyt siihen, että suurin osa krypto-omistuksistani on DeFissä tai steikkauksessa. Tällä tavoin pystyy laskutrendiä loiventamaan. Käteistäkin on hyvä olla, koska sillä saa 15-20 % vuosituottoa ja voi sitten ostella dipeistä, jolloin dipitkään eivät ole niin ikävän tuntuisia henkisesti.

Omassa short term worst case -kuvassa bitcoin tulee romahtamaan vielä kerran max 30k lukemiin, josta ponnahdetaan nopeasti ylös (kyllä olen long term bull). Romahduksen syynä olisi todennäköisesti pörssin nopea korjausliike. Tällä hetkellä kryptojen käyttöönotto tapahtuu niin nopealla tahdilla, etten enää usko perinteisiin vuosia kestäneisiin karhumarkkinoihin. Silloin kun sitä tapahtui, oli olemassa vain bitcoin. Vuoden aikana esim. crosschain palvelut ovat kehittyneet todella nopeasti, ja tällä hetkellä pystyy sulavasti siirtelemään bridgepalveluiden avulla eri alustalta toiselle. Lisäksi DeFistä on tullut jo ihan "normijuttu", vaikka ne ovat olleet alle vuoden toiminnassa. Jos ymmärtää tätä teknologiaa, niin pelkoa ei ole lähellekään niin paljoa, varsinkin jos omistaa hyviä projekteja.

On kuitenkin hyvä pitää mielessä tärkeimmät säännöt kryptoissa: Älä ikinä osta ATH lukemiin, koska dippejä tulee AINA. Älä myöskään osta kerralla kaikkea vaan dollar cost average. Sama toimii sitten toiseenkin suuntaan - dollar cost average pois kryptoista. Sitten taas ostellaa -30% dipeistä lisää. Tämä kuulostaa yksinkertaiselta, muttei ole sitä. Kryptoissa on oltava suunnitelma, ei voi vain dump and forget, kuten ETF kuukausisäästämisessä.

Kaiken datan perusteella olen itse tehnyt johtopäätöksen, että tänä vuonna näemme vielä todennäköisesti uudet ATH lukemat pörssissä ja siinä samalla sitten myös kryptoissa. Jos kryptoihin ei ole aikaa paneutua  niin suosittelen käyttämään edes sen 15 minuuttia päivässä. Täälläkin mainittu Datadash on erinomainen kanava, jossa ei hypetetä asioita liikaa. Benjamin Cowen on toinen vielä suositumpi, ja  hän on ollut viimeisen yli vuoden aikana eniten oikeassa arvioissaan.

PS: tämä on vain spekulaatiota, joka koostuu monen eri lähteen mielipiteistä, onchain datasta, teknisestä analyysistä, ym. Do your own research. :)