10.12.2021 - 00:48

mameluk1

+38
Liittynyt:
26.4.2021
Viestejä:
36
Casteliero kirjoitti:

Tuli viimeviikolla mietittyä, että noita Ethereumin layer 2:sia vois ostaa muitakin kuin Polygonia, koska ne todennäköisesti on tässä kevään mittaan kovassa nosteessa. No nyt CryptoBanterkin on saanut saman ajatuksen päähänsä ja julisti sitä tänään. Sieltä alkaa degenit kohta apinoimaan noihin. Immutable X:ää ja Boba networkia vois ostaa, mutta pitäis tehdä niitä varten varmaan tili FTX:ään, enkä tiedä onnistuuko se edes Suomesta. Pitää varmaan tutustua.

Tuolla aiemmin oli puhetta noista kasvaneista kasvurahoituksista, joita kryptoprojekteihin työnnetään. Ilmeisesti 27 miljardin dollarin edestä tänävuonna: https://www.nytimes.com/2021/12/01/business/dealbook/crypto-venture-capi...

Doge ja Ethereumin hinta nousivat top10 googlen hakutermien joukkoon 2021. Bitcoinia ei listoilla näkynyt: https://cointelegraph.com/news/dogecoin-and-ether-rank-in-top-10-news-se...

Vaikuttaako ETH 2.0 käyttöönotto aikanaan näiden layer 2 ratkaisuiden tarpeeseen ja sitä kautta kolikoiden hintaan vai onko näillä "pysyvää" tarvetta ekosysteemissä?

0
0
10.12.2021 - 03:19

Johannes Ankelo

+282
Liittynyt:
14.10.2014
Viestejä:
436

avasin btc-longin 48k tasosta optioiden kautta kun kaikki julistaa taas btc-kuolemaa ja harkamarkkinan loppua. on-chain data nayttaa hyvalta ja volat maltillisia vaikken ihan pohjilta volaa saanut ostettua. kyseessa siis yhta lailla vola betsi kuin directional bet

0
0
10.12.2021 - 03:28

Johannes Ankelo

+282
Liittynyt:
14.10.2014
Viestejä:
436

messarin raportti stackista https://messari.io/article/it-s-time-to-stack-s-bitcoin-up?utm_source=t…

0
0
10.12.2021 - 18:27

JooV

+39
Liittynyt:
7.4.2017
Viestejä:
30
Meuro kirjoitti:

Mikäs muuten mun Syscoin kyssärissä oli vikana?

 

Monet itselle uskottavat kryptohahmot ovat viime viikkoina puhuneet rotaation etenevän (kryptomarkkina rotatoi esim BTC/alt L1/DeFi/metaverse+gaming välillä) ZK -rollupeihin ja tähän parhaat kandidaatit heidän mukaansa ovat DUSK ja SYS. Itse otin tästä viimeisimmästä dipistä DUSKia hyvältä tukitasolta 0.27-0.28 holdiin muutamaksi kuukaudeksi. Stoppi toki alla jos pääsee vielä alempaa tankkaamaan. Pitänee tuota SYSiäkin hieman noukkia.

0
0
10.12.2021 - 19:01

Casteliero

+6640
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2197

Minä en kyllä vielä taida lähteä markkinoille ostelemaan L2 coineja. Voi olla, että saadaan vielä hyvät alamäet vuoden loppuun ja sen jälkeenkin tarvitaan todennäköisesti markkinoiden fiiliksen muutokseen ensin BTC ja ETH nousut. Uskon, että vielä kerkeää alkuvuoden ensimmäisellä puoliskolla mukaan noihin, ennen kuin tuo L2 narratiivi alkaa kunnolla lyömään läpi ja retail saa tubettajien kautta tiedon, että ETH ei kuolekaan vaikka siinä olisi korkeat siirtokustannukset L1 tasolla.

mameluk1 kirjoitti:

Vaikuttaako ETH 2.0 käyttöönotto aikanaan näiden layer 2 ratkaisuiden tarpeeseen ja sitä kautta kolikoiden hintaan vai onko näillä "pysyvää" tarvetta ekosysteemissä?

On ehdottomasti pysyvää tarvetta. Ne tulee olemaan merkittävä osa Ethereumin skaalautuvuutta ja ne toimmii execution layerinä, jossa todennäköisesti n. 90-95% siirroista tullaan jatkossa tekemään. Tuossa on kuva hahmottamaan miten tuo menee:

 

 

Eli samalla tavoin, kuin esim Bitcoinissa Lightning on execution layer maksupalveluille, niin L2 rollupit on execution layer smart contracteille Ethereumilla. Shardit on data layeri ja Beacon chain hoitaa konsensuksen. 

Beacon chain ja PoS todennäköisesti kasvattaa throughputtia jotain 100x, shardit sitten kasvattaa oman kertoimensa mukaan ja nuo L2 rollupit mahdollistaa käytännössä loputtoman määrän transaktioita sekunnissa. 

Jatkossakin L1 tasolla voi siirtojen hinnat pysyä korkealla tasolla, eikä se haittaa, koska suurin osa siirroista ja tapahtumista tapahtuu noissa rollupeissa. Se riippuu siitä, miten paljon turvallisuutta tarvitaan. Ja jokainen voikin sen jälkeen valita oman turvallisuustasonsa, että haluaako tehdä siirtoja jne L1 tasolla vai L2 tasolla. Valtiot jne varmasti pystyy maksamaan muutaman kympin siirtomaksut, mutta tarvitsee L1 tason turvallisuuden. Noin esimerkkinä. Ja kuluttajille suunnatut palvelut todennäköisesti pyörii jonkin L2 palvelun päällä.

Eli kun nyt nuo tubettajat ja influnesserit julistaa, että ETH on kuollut, koska korkeat siirtohinnat ja hidas jne, niin ne on enemmän ominaisuus kuin ongelma. Se on turvallisuus asia. Ja kun noita L2 palveluita nyt valmistuu ja otetaan jatkuvasti enemmän käyttöön, niin nuo ongelmat on käyttäjän osalta ratkaistu. Tuo teknologinen malli ei vaan ole mennyt läpi vielä ihmisille ja Ethereumia dissataan ihan huolella tuolla eri kanavissa niiden ominaisuuksien puolesta, jotka tekee siitä toimivan ja turvallisen tulevaisuudessa. Nuo tubettajat ja influensserit eivät vaan ole oikein päässeet pois tuosta monoliittisen lohkoketjun rakenteesta, jossa ketjun itsessään on oltava halpa ja nopea. Turvallisuudesta ei tarvitse välittää.

0
0
11.12.2021 - 10:53

Makkone

+3
Liittynyt:
8.6.2018
Viestejä:
19

Millä kryptolla teette pörssien väliset siirrot?

Yllä mainitun optimointi tuli ajankohtaisemmaksi, kun Binance joutui poistamaan SEPA-siirrot ulos pörssistä aiemmin keväällä. Eikä SEPA-nostojen paluun ajankohdasta ole tietoa. Toki sieltä voi hieman suolaisilla kuluilla tehdä noston Visa-kortille (1 % kulu) tai AdvCash -palvelun kautta (0,5 % + 5€ kulu). AdvCashiin en jaksanut edes tutustua, riittävästi härväystä jo muutenkin näiden kanssa. Eli tuon SEPA-eston takia on tullut mielekkääksi tehdä Binancesta siirto toiseen pörssiin, josta SEPA-siirto omalle tilille onnistuu.

Mikä on herrasväen go-to krypto, jolla suoritatte siirrot pörssien välillä? XLM (Stellar)? LTC (Litecoin)? Joku muu? Edukkuus ja siirron nopeus luonnollisesti valtteja. Nimittäin kun se mutu-tunne herää selkäytimessä  jonkun krypton kanssa, niin siinähän on levoton olo, kunnes krypto lepää omistuksessa.

Ajankohtaista tämä on myös sen osalta, jos haluaisi pienempää pörssiä ottaa haltuun (KuCoin, FTX yms) esimerkiksi noiden L2-NFT -kryptojen suhteen.

Ja toisaalta. Jos tarkoitus on hankkia pienempiä alkuvaiheen kryptoja pienemmästä pörssistä, niin pyrittekö vain repimään uudet käteiset uuteen pörssiin, jotta ei tule verotusta laukaisevia myyntejä? Tämä olisi mielestäni lähtökohtaisesti paras ratkaisu aina näissä tilanteissa. Ja toissijaisesti sitten tehdään allokaatiota vaikka alttien kanssa, ja otetaan verot vastaan naamalla.

0
0
11.12.2021 - 11:38

Meuro

-213
Liittynyt:
19.3.2017
Viestejä:
562

Kiitos taas Castelierolle hyvästä infosta. Tuo näyttää olevan ihan totta että useimmat kryptointoilijat eivät ole hahmottaneet tuota ETH-kokonaisuutta.
Vielä mennään aika pitkälti narratiivisykleillä spekuloiden. Nopeasti muuttuva markkina ja kovat nousut luo kiireen tunnetta eikä fundamentteja tarvitse kovin hyvin tuntea tehdäkseen hyviä tuottoja.

Ihan ymmärrettävää, että ensin halutaan vaurastua ja samalla pikkuhijaa alkaa fundamentitkin kiinnostaa.

DUSK:n aja SYS:n liekittämiseen olen vähemmän törmännyt, mutta tietysti jotkut hakee nyt potentiaalisesti aliarvostettuja L1 ja L2-projekteja.
Meter on myös edullinen L2-projekti (mcap 45m). Ketjuun saa hyvin hajautusta, skaalausta ja yhteensopivuutta ja ovat saaneet hyvää kehitystä aikaan. 

"Meter is DeFi infrastructure with a built-in, crypto-native, metastable currency, $MTR. It uses HotStuff-based PoS consensus with $MTRG, the Meter governance token, to manage the blockchain ledger. Meter functions as a highly decentralized, high-performance side chain for Ethereum and other public chains."

" Theta and Meter.io announced Meter Passport as their official bridge for transfer of assets from Ethereum, BSC, Moonriver and Meter Networks. We were also thrilled to onboard Energy Web Chain who will use Meter Passport for 2-way transfer of EWT and MOVR with Moonriver and Polis chain who will use Meter Passport for 2-way transfer of DAI with BSC."

https://www.meter.io/

0
0
11.12.2021 - 13:25

JooV

+39
Liittynyt:
7.4.2017
Viestejä:
30
Meuro kirjoitti:

DUSK:n aja SYS:n liekittämiseen olen vähemmän törmännyt

 

En puhu nyt mistään bitboycrypto/tothemoon- jutuista.

0
0
11.12.2021 - 14:02

Meuro

-213
Liittynyt:
19.3.2017
Viestejä:
562
JooV kirjoitti:

 

Meuro kirjoitti:

DUSK:n aja SYS:n liekittämiseen olen vähemmän törmännyt

 

 

En puhu nyt mistään bitboycrypto/tothemoon- jutuista.

Itse törmäsin Syscoin-hehkutukseen Twitterissä. 
Millä asiallisilla kanavilla / tileillä sitä ja Duskia on hehkutettu?

 

0
0
11.12.2021 - 19:18

Casteliero

+6640
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2197

POAP:it tulee olemaan myös yksi kova käyttötarkoitus NFT:ille. Eli kyse on proof of attendancesta. Todistus siitä, että on ollut tietyssä paikassa tiettyyn aikaan. Älyttömän paljon saa uusia käyttötarkoituksia esim markkinointiin yhdessä community-tokeneiden, sekä muiden NTF:iden kanssa. 

Otetaan vaikka joku aloitteleva artisti, jolla ei ole vielä levytyssopimusta, mutta tarvitsee tukea levyn äänittämiseen ja levitykseen. NFT:illä se voi myydä vaikka 20-30% jokaisen biisin oikeuksista ja kerätä sillä rahaa. Samalla kun ostaa osaoikeudet, saa POAP NFT:n merkkaamaan sitä, että oli ensimmäisten joukossa tukemassa artistia. Oikeuksien ostaja tietysti saa tulevaisuudessa oman osuutensa biisin tuotoista, mutta myös POAP-tokeniin voi luoda omat edut. POAP tokenin omistajat voivat esim saada alennusta tulevista keikoista, tai saada parempia paikkoja keikoille, alennusta levyistä tai tuotteista, saada etuoikeuden ostaa tulevia osuuksia biiseistä jne. Ja tähän vielä päälle community-tokenit, joilla palkitaan aktiivisimmat fanit, niin alkaa olla helppo rakentaa engagementtia oman brändin ympärille. Ja fanina voit osallistua suosikkiartistin bisnekseen sijoittajana, sekä fanina. Voit käydä kauppaa biisin osaoikeuksilla, mutta säilyttää POAPien kautta superfanin oikeudet.

Samaa voi tietty käyttää muillakin aloilla ja markkinoilla. Esim elokuva-saagat voivat jakaa noita POAP badgejä ja keräily NFT:itä, jolloin seuraavaan osaan voi POAP-badgellä saada alennuksia tai parempia paikkoja leffateatteriin, tai etuosto-oikeuden NFT-fanikrääsään. Noille tietty löytää käyttötarkoituksia helposti sekä digitaalisiin, että ei-digitaalisiin ympäristöihin, tapahtumiin, yhteisöihin.

0
0
12.12.2021 - 07:04

Casteliero

+6640
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2197

Jos vielä tälle vuodelle aiotaan saada BTC ja ETH vetoinen nousu, niin todennäköisesti seuraavan 48-60h aikana sen pitäisi startata kunnolla. Tai ainakin omasta mielestä, jos se ei tuossa lähde, niin ei se isommin tänävuonna enää nouse. Eli siis BTC uusiin ATH lukemiin. 

Nyt siihen voisi olla hyvä paikka, kun pahimmat leveraget on saatu likvidoitua pois ja retail-fomo nollattua. Ja samalla fear and greed indeksi taitaa vielä olla extreme fearin puolella (tarkistin ja oli vaan fearissa). Toki auttaa myös, kun FED ilmoitti inflaation kasvaneen 6,8%:iin, mutta sen kai suurin osa jo osasi odottaa. Hyvä paikka olisi top2 coineilla nyt hyökätä joka tapauksessa.

0
0
13.12.2021 - 11:24

Antti Hyppänen

+2080
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
749
Casteliero kirjoitti:

Beacon chain ja PoS todennäköisesti kasvattaa throughputtia jotain 100x, shardit sitten kasvattaa oman kertoimensa mukaan ja nuo L2 rollupit mahdollistaa käytännössä loputtoman määrän transaktioita sekunnissa. 

Voisitko Casteliero tarkentaa tätä? En ole varma puhutaanko nyt täysin samasta asiasta. Mun ymmärrys on se, että 2022 alussa tapahtuva "The Merge" eli siirtyminen Beacon Chain & PoS -ratkaisuun ei vaikuta käytännössä millään tavoin vielä throughputtiin. Lohkoaika putoaa 12 sekuntiin mikä auttaa hieman asiaan. Vasta sharding tuo sitten merkittävää muutosta, mikä on yksi syy sille, että L2 ja esim. Polygon ovat tärkeässä roolissa myös The Mergen jälkeen.

0
0
13.12.2021 - 13:35

Antti Hyppänen

+2080
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
749

DataDashilta hyvää analyysia siitä, miksi Bitcoin halvingin merkitys on pienetynyt ja pienenee entisestään tulevaisuudessa. Bitcoinin kurssin nostamiseen tarvitaan nyt kysyntäpiikki. Paljon puhuttu tarjontashokki ei enää riitä.

0
0
13.12.2021 - 15:18

Artsipappa

+2161
Liittynyt:
14.7.2016
Viestejä:
1959
Casteliero kirjoitti:

Jos vielä tälle vuodelle aiotaan saada BTC ja ETH vetoinen nousu, niin todennäköisesti seuraavan 48-60h aikana sen pitäisi startata kunnolla. Tai ainakin omasta mielestä, jos se ei tuossa lähde, niin ei se isommin tänävuonna enää nouse. Eli siis BTC uusiin ATH lukemiin. 

Nyt siihen voisi olla hyvä paikka, kun pahimmat leveraget on saatu likvidoitua pois ja retail-fomo nollattua. Ja samalla fear and greed indeksi taitaa vielä olla extreme fearin puolella (tarkistin ja oli vaan fearissa). Toki auttaa myös, kun FED ilmoitti inflaation kasvaneen 6,8%:iin, mutta sen kai suurin osa jo osasi odottaa. Hyvä paikka olisi top2 coineilla nyt hyökätä joka tapauksessa.

Meinaatko siis että korkea inflaatio auttaa kryptoja? Olisin eri mieltä kyllä. Yleensä riskiassetit, joihin kai kryptot on pakko laskea(?) ottaa osumaa korkeassa inflassa.

0
0
13.12.2021 - 18:05

big bad bear

+621
Liittynyt:
18.11.2016
Viestejä:
320
Artsipappa kirjoitti:

Meinaatko siis että korkea inflaatio auttaa kryptoja? Olisin eri mieltä kyllä. Yleensä riskiassetit, joihin kai kryptot on pakko laskea(?) ottaa osumaa korkeassa inflassa.

Pakko kyllä kompata - ei ole tämä "digital gold" ja "inflation hedge" narratiivi oikein vakuuttanut missään vaiheessa. Kuten sanoit, vaikuttaa siltä, että korkea inflaatio indikoi kireämpää rahapolitiikkaa tulevaisuudessa, mikä puolestaan satuttaa riskisiä omaisuusluokkia ensimmäisenä ja eniten.

0
0
13.12.2021 - 20:02

Antti Hyppänen

+2080
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
749

Mielestäni vähemmälle huomiolle jäänyt yksityiskohta on se, että Bitcoinin synty osui keskuspankkien rahapolitiikan kannalta täydelliseen aikaan. Genesis blockista lähti käyntiin "QE forever" ja nollakorkojen aika. Tuo keskuspankkien politiikka on ajanut osakemarkkinat ennennäkemättömään bull-markkinaan. Siinä samalla myös kryptovaluutat. Jos Bitcoinin genesis block olisi louhittu vaikka viisi vuotta aiemmin, niin tuottolukemat näyttäisivät ihan erilaisilta.

Koko tämän ajan myös inflaatio on pysynyt matalalla. Esim. Fedin mielestä jopa liiankin alhaalla verrattuna heidän 2% tavoitteeseensa. Keskuspankit ovat yrittäneet saada inflaatiota aikaan siinä onnistumatta. Nyt on sitten eri keskustelu se, että mikä on inflaation määritelmä, ja onko se jotain muuta kuin CPI, mutta tuo on toinen juttu. Monien mielestä halpa raha on vain valunut sijoitusmarkkinoille, mistä on seurauksena "everything bubble" eli kuplassa ovat niin osakkeet, kiinteistöt, korot ja taide jne. 

Matala CPI ja assetteihin valunut inflaatio on siis hyödyttänyt sijoittajia valtavasti. Rikkaat ovat rikastuneet, mutta toisaalta tämän pelin ulkopuolella olevat ovat suhteessa köyhtyneet. Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut oleellisesti, kun CPI on palannut 70-luvun kamalien vuosien tasolle. On käynyt juuri kuten itävaltalaisen koulukunnan edustajat pelottelivat, eli "be careful what you wish for". Nyt kun keskuspankit saivat inflaation nousuun, se uhkaa karata käsistä.

Noin teoriassa, korkea inflaatio pitäisi nostaa kullan ja Bitcoinin kurssin taivaisiin. Elämme kuitenkin maailmassa, jossa markkina katsoo tapahtumia eteenpäin. Tuhansia vuosia vanha inflaatiosuoja kulta ei nouse mihinkään. Bitcoin on toki noussut, mutta ei inflaatiolukujen vuoksi (mielestäni).

Poliitikot saavat nyt viestejä kentältä, että korkea inflaatio alkaa olla oikeasti ongelma heidän äänestäjilleen. Bensan hinta nousee, asuminen nousee, lääkkeet, ruoka, jne. Tämä tuo painetta poliitikoille ja mm. presidentti Bidenille, jotka sitten käskevät keskuspankkeja korjaamaan ongelman. No, Fed ei voi taistella inflaatiota vastaan kuin yhdellä tavalla eli kiristämällä rahapolitiikkaa.

Kun inflaatiosotaa käytiin edellisen kerran jenkeissä, ohjauskorko nousi noin 20 prosenttiin. Nykyinen markkina ei kestäisi edes nousua 2 prosenttiin ilman poksahdusta. Pelkästään Yhdysvalloissa taisi olla neljännes pörssiyhtiöitä zombie-firmoja, jotka pysyvät elossa vain nollakoroilla saatavalla lainalla. 

Fed-pomo Powell yritti edellisen kerran nostaa korkoja vuoden 2018 lopulla, ja miten kävi? "Christmas Massacre" eli punaisin joulu 120+ vuoteen. Bitcoin romahti 50% ja altcoinit vieläkin enemmän. Vuoden 2018 joulukuu oli todella ankea kaikille sijoittajille. Powell panikoi ja veti korot takaisin nollaan vuoden 2019 alussa.

Nyt erona vuoteen 2018 on kuitenkin 6,8 prosentin inflaatio. Ihan sama juttu myös euroalueella - inflaatio on korkein 20+ vuoteen. Fed on muiden keskuspankkien tapaan puun ja kuoren välissä. Nyt jos omicron-variantti aiheuttaa vielä lisää ongelmia ja keskuspankeille taas painetta toisaalta tukea talouksia, niin miten ne sen tekevät tällaisessa inflaatioympäristössä?

Eli miten rahahanoja kiristetään hallitusti ilman markkinoiden romahdusta. On tässä toki vielä yksi 'outti' keskuspankeilla. Mitä jos inflaatio on sittenkin vain ohimenevää ja tuotantoketjujen pullonkauloista johtuvaa? Jos CPI lähtee Q1/2022 selvään laskuun niin Powell & kumppanit pääsevät pälkähästä ja voivat pistää taas printterin käyntiin.

Jos mä olen siis ymmärtänyt tilanteen oikein, niin nykyinen korkea inflaatio on huono juttu kaikkien kannalta. Markkinoille olisi parasta, että inflaatio palautuu sellaiselle tasolle, missä korot pysyvät alhaalla ja rahapolitiikka vanhalla tasolla. Mitä korkeammalle inflaatio nousee, sitä enemmän se hermostuttaa markkinoita jo ennen kuin edes yhtään koronnostoa on tehty. Puhumattakaan sitten kiristystoimista.

Ja tämä "perinteisten markkinoiden" hermoilu heijastuu sitten myös kryptovaluuttoihin. Vaikka Bitcoinin haluaisi nähdä digitaalisena kultana, niin se on (muiden kryptojen kanssa) edelleen suurimmalle osalle sijoittajista korkean riskin assetti. Nämä ottavat yleensä eniten osumaa epävarmoina aikoina, jolloin sijoittajat hakevat turvaa dollarista.

Entinen Fedin sisäpiiriläinen Danielle Di Martino Booth on loistava kommentaattori Powellin toimiin liittyen. Kannattaa tsekata hänen Youtube-kanavansa tai esim. tämä video reilun viikon takaa. Siinä käydään juuri tätä Fedin dilemmaa läpi. https://youtu.be/1fZNHgRjyXE

0
0
14.12.2021 - 10:16

Meuro

-213
Liittynyt:
19.3.2017
Viestejä:
562

Mielenkiintoista ja tärkeää pohdintaa Antilta. Vaikuttavia tekijöitä näyttää olevan paljon. Toisaalta teknisen analyysin asiantuntija voisi sanoa, että kaikki tarpeellinen näkyy hintakäyrästä. Itse mietin myös sitä, että kryptoihin sijoittaviin voi myös vaikuttaa se, että monen ennustamaa ja historiankin tukemaa isoa bitcoinrallia ei nyt todennäköisesti tulekaan tähän kohtaan. Eli osa sijoittajista pettyy kun pitkittynyt sykli näyttää hyvin todennäköiseltä.

Evergranden keissi myös vaikuttaa kryptoihin. Jos sijoittajille tuli takkiin Evergranden kanssa, niin voi olla että myydään esim. kryptoja.
Toiseenkin suuntaan on vaikutusta keississä jossa uskotaan Tetherillä olleen Evergranden velkakirjoja ja jos he tarvitsevat rahaa, niin se onnistuu esim. Bitcoinia pumppaamalla.

Benjamin Cowenilta tuli tänään myös hyvä analyysi Bitcoinin tilanteesta
https://www.youtube.com/watch?v=2GWJSpuk70o

0
0
14.12.2021 - 11:27

Artsipappa

+2161
Liittynyt:
14.7.2016
Viestejä:
1959

CPI:ssa on omat ongelmansa kyllä. Esim 30% painolla on OER (Owners equivalent rent), joka määritetään kyselyllä pienehkölle porukalle. Todellisia tietoja olisi saatavilla vuokra-asunnoista, jotka ilmoittavat saman luvun mitä kyselyllä tehdään. Mutta oikeaa lukua ei jostain syystä käytetä. Kysely osoittaa paljon pienempää kasvua kuin mitä todellinen kasvu näyttäisi olevan. USA:n suurimmat vuokra-asuntojen omistajat raportoivat 17 prosentin kasvusta edellisvuoteen verrattuna. Tutkimuksen mukaan kasvu oli 3,5 prosenttia. Jos tämä lasketaan läpi indeksiin, se tarkoittaa, että kuluttajahintaindeksi, joka oli 6,8 %, olisi oikeasti 10,1 %.

Toi 17% on Bill Ackmanin kertoma luku. En löytänyt vastaavaa mistään, 13,7% tosin löysin:

https://www.multihousingnews.com/2021-rent-growth/

Tässä puhutaan "The beginning of the fourth quarter has registered new record growth.." että ehkä Ackmanilla on vielä tuoreempaa dataa. Joka tapauksessa, nousu on aika railakasta.

0
0
14.12.2021 - 13:28

Antti Hyppänen

+2080
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
749

Mä en ole tosiaan inflaation asiantuntjia, mutta käsittääkseni John Wiliamsin Shadowstats on hyvin arvostettu mittari tässä asiassa. Shadowsats julkaisee siis CPI-lukuja samalla menetelmällä mikä oli käytössä ennen 1990- ja 1980-lukuja, joiden jälkeen tuota laskukaavaa on manipuloitu rajusti näyttämään pienempää inflaatioita. Inflaatio olisi historiallisilla menetelemillä yli 10% (1990) tai 15% (1980), mikä kuulostaa paljon totuudenmukaisemmalta.

http://www.shadowstats.com/alternate_data/inflation-charts

0
0
15.12.2021 - 11:03

Casteliero

+6640
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2197
Johannes Ankelo kirjoitti:

Tervettä vastapainoa foorumin "lopulta kaikki maksaa blokkitilasta vuokraa Ethereumille"-ajatukselle yhdeltä suurimmista ETH-sijoittajista.

Okei. Message received. Jatka sinä sitten "terveiden" ajatusten ylläpitoa palstalla. Siitähän varmasti sinä ja Antti esim kolumnien myötä jotenkin jo rahallisesti hyödytte valmiiksi, niin luontevasti voitte ottaa myös keskustelun vetovastuun. Minä siirryn nyt epäterveine ajatuksineni pelkästään lukupuolelle. Tosin Jensin ja Mäkisen passivoitumisen myötä, myös se lukeminen jäänee vähemmälle. Tsemppiä vaan kaikille kryptosijoituksiin, ensi vuosi tulee todennäköisesti olemaan monelle rahanteko-vuosi. 

0
0
15.12.2021 - 11:25

KohtiVapautta

+12
Liittynyt:
10.2.2021
Viestejä:
11

Olen lukenut mielenkiinnolla vimeisten sivujen (ehkä 10?) keskustelua, joka on avannut uudella tavalla tätä kryptopuolta. Vielä tosin pysyn katsomon puolella itse, mutta silti haluaisin kiittää keskustelijoita uusien näkökulmien tarjoamisesta tähän kryptomaailmaan.

Sitten muutamia huomioita näin maallikkona:

  • En usko että on kenenkään etu alkaa julistamaan yhtä tai toista kehityssuuntaa voittajaksi vielä. Eli toivoisin kaikkien jatkavan hyvää keskustelua ja yrittävän näkeä myös mahdollisuuden poikkeavien mielipiteiden mahdollisuuksista toteutua. Eli Suomeksi, älkää aloittako vänkäämistä jostain asiasta jota kukaan ei voi vielä varmuudella tietää. Itse olen teiltä oppinut tämän olevan vielä alkua mahdolliselle isommalle muutokselle.
  • Toivoisin myös että keskutelu voisi jatkossakin jatkua mahdollisimman maallikolle ymmärrettävässä muodossa. Välillä kun vilkuilin tätä palstaa en tajunnut yhtään mitään kun käytetään alan slanggia. Tuo slaning käyttö on melkeinpä varmin keino pitää suuri yleisö ulkona kryptoista ja siten jättämään koko ala johonkin marginaaliin.
  • Edelliseen liittyen: Näköjään krypto puolella alkaa olla tahoja, jotka ymmärtävät ettei kyse ole teknisestä projektista.,Tavoitteena tulee olla luoda helposti lähestyttävä ja käytettävä järjestelmä. Jos tämä ei toteudu kokonaisuus tulee näivettymään. Eli alan uskoa tästä kenties tulevan jotain, mutta vielä liian aikaista lähteä itse mukaan asiaan jota ei ymmärrä (eikä jaksa perehtyä em. syistä johtuen).

Eli toivottavasti voitte jatkaa hyvää ja asiallista keskustelua. Tämä on meille katsomossa oleville arvokasta tietoa. Jos tästä tulee liian yhtä tarinaa kertova, niin uskon katsomon hiljalleen tyhjentyvän.

0
0
15.12.2021 - 13:25

Artsipappa

+2161
Liittynyt:
14.7.2016
Viestejä:
1959
Casteliero kirjoitti:

 

Johannes Ankelo kirjoitti:

Tervettä vastapainoa foorumin "lopulta kaikki maksaa blokkitilasta vuokraa Ethereumille"-ajatukselle yhdeltä suurimmista ETH-sijoittajista.

 

Okei. Message received. Jatka sinä sitten "terveiden" ajatusten ylläpitoa palstalla. Siitähän varmasti sinä ja Antti esim kolumnien myötä jotenkin jo rahallisesti hyödytte valmiiksi, niin luontevasti voitte ottaa myös keskustelun vetovastuun. Minä siirryn nyt epäterveine ajatuksineni pelkästään lukupuolelle. Tosin Jensin ja Mäkisen passivoitumisen myötä, myös se lukeminen jäänee vähemmälle. Tsemppiä vaan kaikille kryptosijoituksiin, ensi vuosi tulee todennäköisesti olemaan monelle rahanteko-vuosi. 

Voisitko Casteliero alkaa pitämään omaa blogia tms? Multa ainakin iso peukku sun kirjoituksille. Näen enemmän objektiviisuutta sun kirjoituksissa kun joissakin sivuston kolumneissa. Toivottavasti vielä annat omaa panostasi tähänkin asiaan!

0
0
15.12.2021 - 13:40

Credit_Default

+84
Liittynyt:
10.4.2020
Viestejä:
62
Casteliero kirjoitti:

Okei. Message received. Jatka sinä sitten "terveiden" ajatusten ylläpitoa palstalla. Siitähän varmasti sinä ja Antti esim kolumnien myötä jotenkin jo rahallisesti hyödytte valmiiksi, niin luontevasti voitte ottaa myös keskustelun vetovastuun. Minä siirryn nyt epäterveine ajatuksineni pelkästään lukupuolelle. Tosin Jensin ja Mäkisen passivoitumisen myötä, myös se lukeminen jäänee vähemmälle. Tsemppiä vaan kaikille kryptosijoituksiin, ensi vuosi tulee todennäköisesti olemaan monelle rahanteko-vuosi. 

Älä missään nimessä lopeta. Tai jatka jossain oman blogin muodossa.

0
0
15.12.2021 - 14:17

JooV

+39
Liittynyt:
7.4.2017
Viestejä:
30

Tää on kyllä erikoinen, Twitteristäkin tuttu ilmiö minkä syytä en keksi: kaikenlainen muu maksimalismi (kuviteltu tai todellinen) ja shillaaminen koetaan epärationaaliseksi, myrkylliseksi ja ahdasmieliseksi mutta ETH-porukka pääsee näistä syytöksistä aina vapaaksi.

Täällä ei välttämättä porukka tiedä että Castelieron tietolähteenä on toiminut lähes täysin Bankless joka on "ETH-maksimalisti" -podcast. Taitanut olla jotain myös Raoul Palilta, joka on siis self proclaimed kryptomaallikko, joka laittoi likvideistään 80% Ethereumiin ainoastaan network effect- teesinsä vuoksi.

 

 

Ethereum on isoin omistukseni.
0
0
15.12.2021 - 14:54

Antti Hyppänen

+2080
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
749

Some-keskustelu kryptoissa on aina ollut täynnä tribalismia ja taistelua eri ryhmittymien välillä. Vuosia sitten Bitcoin-kannattajat sotivat pitkään myös keskenään skaalautumisesta, jonka jälkeen alkoivat BCH vs BTC -väännöt. Kun Bitcoin-forkit putosivat nopeasti pois pelistä, someen nousi selkeästi BTC vs ETH -kähinät. Ja nyt ETH-maksit sitten käyvät kahden rintaman taistelua, kun toisella puolella ovat myös nämä ETH killerit. 

Mua ei ainakaan haittaa, vaikka keskustelija olisi BTC-maksimalisti tai ETH-maksimalisti tai vaikka Shiba Inu Armyn johtaja. Jos mielipiteistä vaan keskustellaan asiallisesti. Mielestäni tämä Sijoitustiedon palsta on todella hyvähenkistä chattia verrattuna melkein mihin tahansa muuhun lähteseen mitä itse luen. 

Toivottavasti Casteliero jatkaa kirjoittelua, sillä ko. nimimerkin tiedot ovat aivan omaa luokkaansa. Olen oppinut itsekin todella paljon noita viestejä lukemalla. Oma tavoitteeni on tuoda pieni kontribuutio tänne palstalle, kirjoitella hyödyllistä informaatiota ja sitä kautta aktivoida foorumia.

---

Laitetaan tähän samaan sitten muutakin asiaa, mikä kuvaa markkina tilaa aika hyvin. Dogecoin sai eilen pientä nostetta Elon Muskin twiitin myötä. "Tesla will make some merch buyable with Doge & see how it goes".

Nyt kun pöly on laskeutunut, niin aika köyhältä näyttää. Pumppi ei ollut kuin pörssistä riippuen luokkaa 30-35%, josta suurin osa suli pois jo eilisen aikana. Väittäsiin, että keväällä vastaava uutinen olisi ollut satojen prosenttien pomppu. Esim. tammikuussa DOGE melkein 10-kertaistui yhden päivän aikana.

Meemisijoittajatkin ovat siis pitkälti poissa markkinoilta. Myös osakkeiden puolella näkyy vahvasti meemiosakkeiden romahdus, josta Jukka Lepikkö tviittasi. Googlen trendi hakusanalle buy bitcoin globaalisti on tasolla 10 (0-100), eli lähes samalla ball parkilla jossa se mateli 2018-2019. 

0
0