"Hissiyhtiö Konetta voi pitää hyvällä syyllä yhtenä Helsingin pörssin absoluuttisesti parhaista yrityksistä. En ole kuitenkaan koskaan omistanut sen osakkeita – olen pitänyt osaketta aina liian kalliina", kirjoittaa Random Walker. Onko @KONECorporation vihdoin ostohinnoissa?
"Heikossa skenaariossa Koneen osakkeen arvo on 39,0 euroa. Oman pääoman tasearvo selittää arvosta 6,2 euroa, kilpailuedun arvo 10,9 euroa (kilpailuedun arvo = EPV – tasearvo) ja kasvun arvo 21,9 euroa (kasvun arvo = osakkeen kokonaisarvo – EPV). Perusskenaariossa kilpailuedulle voi määrittää 14,4 euron osakekohtaisen arvon ja kasvulle 28,7 euron arvon. Hyvässä skenaariossa kilpailuedun arvo on 17,8 euroa ja kasvun arvo 35,5 euroa per osake." -Random Walker
Tylsä lappu, enkä minä ainakaan ole osannut laskea itselleni rationaalista perustetta ostaa. Jotenkin tuo on salkkuun päätynyt ja näyttää siellä myös pysyvän.
Eurostoxx 50 indeksiin pääsy voisi olla osakkeen splitin tapainen julkisen tapahtuman aiheuttaman anomalia, jonka yhteydessä voi ostaa melko huoletta?
Teknokraatti]Jotenkin tuo on salkkuun päätynyt ja näyttää siellä myös pysyvän.[/quote kirjoitti:
Joo, täysin ylihintainen. Mutta osinkoa tulee ja verovelkoja en toodellakaan halua maksaa myynnistä, joten vastoin kaikkia järkijuttuja omistan vain. Tiedän, tyhmää...
Kone näyttää kohtuullisesti hinnoitellulta vain 5 - 10 vuotta sitten lipaston laatikkoon unohtuneessa laskelmassa, jonka perustella on lisäostot jätetty tekemättä.
Tänään ostaisin mielelläni sillä hinnalla, vaan kukaan ei enää suostu myymään.
Hesari etusivulla: "Analyytikot erimielisiä Koneen osakkeesta"
Luen jutun ensimmäisenä, koska olisi miulle breaking news, että analyytikkojen ennusteet Koneesta olisivat hajallaan kuin varpusparvet. En juuri miulle liian kalliina seuraa, mutta liikaa sivistystä ei voi olla.
Itse juttu: "Koneen osakkeen huima nousu on lyönyt asiantuntijat ällikällä, mutta yksi analyytikko on koko ajan kehottanut ostamaan – Näin hän perustelee"
Itse juttu on ihan hyvä, mutta kilikkiotsikot pistävät aina vihaksi.
Myymään kehottavat lähes kaikki Koneen osaketta arvioivat suomalaiset analyytikot: Nordea, OP, Danske Bank, Evli ja Inderes. Kyse ei ole siitä, että Kone olisi analyytikoiden mielestä huono yhtiö, päinvastoin.
Helsingistä löytyy kuitenkin yksi Kone-analyytikko, joka on johdonmukaisesti suositellut ostamaan yhtiön osaketta. Hän on Handelsbankenin Timo Heinonen, jonka osta-suositus on edelleen voimassa.
Koneen nykytila on puhtaasti Alahuhdan ansiota ja perustuu pitkälti ihan samaan, kuin Nokian nousu aikanaan. Eli toimitusketjun viilaamiseen erittäin tehokkaaksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.
Anaalikkojen mukaan aina "haastavan arvostustason" omanneen konepaja Tarmon, joka nykyisen tunnetaan nimellä Kone, äänistä 62 % omistava Antti Herlin on helmikuussa lähes päivittäin lisäillyt omistustaan yhteensä lähes 10 miljoonalla eurolla siis jo ennen osingonmaksua, joka olisi tarkoitus pulittaa 11.3. Osinkoa jaellaan, jos yhtiökokous 2.3. suo, 1,75 euroa + lisäosinko 0,5 euroa eli 2,25 mikä Elon laskuopilla tekee noin 3,4 % nykykurssille.
Kurssi on notkahtanut viime lokakuun huipuista noin 12 % ja ollut viime aikoina hiukan ikään kuin kääntymäisillään takaisin ylös.
No, ostot ovat pientä taskurahaa, kun miehen koko Kone-omistuksen arvo pörssikurssilla on noin 7,9 miljardia euroa.
Laskeskelin jo maanantaina, että silloin oli ostoja edellisen viikon ajalta 22Meur (340t osaketta). Nyt nämä kaksi edellistä päivää nostavat jo lähemmäs 30Meur.
Sijoittajan ammattitauti on skeptisyys, joka ikääntyessä äityy vain pahemmaksi. Siihen auttaa vain kuulla hyviä uutisia ja niinpä Koneenkin lukuja on tarkasteltava. Rahaa yhtiö tekee.
Vapaata kassavirtaa yhtiö osaa tehdä vuodesta toiseen - Morningstarin laskelma on vielä keskeneräinen, mutta pääasiat näkyvät:
Rahoitustoimintojen kulut ovat viime vuonna kasvaneet ja vapaa kassavirta ei aivan riitä niiden ja osinkojen maksuun, 162 miljoonaa on löydyttävä jostakin muualta. Vapaa kassavirta on kuitenkin kasvussa.
Kilpailuasema ja pääoman tuotto ovat olleet linjassa saman alan suuren kilpailijan kanssa viimeiset viisitoista vuotta:
On yhtiön paperilla kyllä hintaakin - vertailu Buffett-screeneriin:
Lähde: Gurufocus
Yhtiö on hyvä ja sellaiset ovat harvassa, mutta hinta on tänään korkea. Voiko Konetta omistaa muulla tavalla? Kyllä voi - Konetta voi omistaa Eurostoxx 50 etf:n kautta: Vaikkapa tällä, vaikka muitakin on: iShares Core EURO STOXX 50 UCITS ETF EUR (Dist)
Etf:n tiedot - kulut ovat pienet ja osinkoa tulee neljännesvuosittain - ISIN-koodi näkyy kuvassa:
Kun katsoo etf:n sijoituksia, sielläpä se Kone löytyy yhden prosentin osuudella:
Ja samassa rahastossa on myös toinen suomalainen eli Nokia 0,7% osuudella.
Eurostoxx50 indeksi ja siihen liitetyt osakkeet keikkuvat sinne tänne. Etf vähän tasaa kehitystä eikä tarvitse kauhistella yksittäisen osakkeen korkeaa hintaa, kun etf:n
P/E-luku alkaen 09.02.2021 = 19,40
P/B-luku alkaen 09.02.2021 = 1,96
Hinnoittelu rahastossa on vähän hillitympi kuin pelkästään Koneen osakkeessa Helsingissä, jossa nämä tunnusluvut Koneelle ovat tänään aivan toiset.
Kone julkaisi 1Q/2021 tuloksen. Päivitti samalla näkymiään liikevaihdon osalta hieman positiivisempaan suuntaan ja marginaalin osalta negatiivisemmaksi (kasvavia materiaalikuluja ei saada siirrettyä hintoihin kireän kilpailutilanteen takia):
Liiketoimintanäkymät vuodelle 2021 (täsmennetty)
Vuonna 2021 KONEen liikevaihdon kasvun arvioidaan olevan välillä 2 % ja 6 % vertailukelpoisin valuuttakurssein verrattuna vuoden 2020 liikevaihtoon. Oikaistun liikevoittomarginaalin arvioidaan olevan välillä 12,4 % ja 13,2 %. Olettaen, että valuuttakurssit pysyisivät huhtikuun 2021 tasolla, niiden vaikutus oikaistuun liikevoittoon olisi rajallinen.
Aiemmin KONEen liikevaihdon kasvun arvioitiin olevan 0 % ja 6 % välillä vertailukelpoisin valuuttakurssein verrattuna vuoden 2020 liikevaihtoon. Oikaistun liikevoittomarginaalin odotettiin olevan välillä 12,4 % ja 13,4 %. Olettaen, että valuuttakurssit olisivat pysyneet tammikuun 2021 tasolla, niillä arvioitiin olevan noin 20 miljoonan negatiivinen vaikutus oikaistuun liikevoittoon.
Saadut tilaukset laskivat 1,6% ja tilauskanta laski 2,5%. Laskutus ja tulos kasvoivat joka tietysi laski tilauskantaa, kun uusia tilauksi tuli vähemmän. EBIT 10,7%, oman pääoman tuotto 28,2% ja nettovelkaantumisaste -58,6%
Toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth (vain otteita):
Liiketoimintamme vahva kehitys jatkui ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Saadut tilaukset olivat vakaat pitkälti Kiinassa jatkuneesta kasvusta johtuen. Tämä on hyvä suoritus ottaen huomioon, että pandemian vaikutukset liiketoimintaan eivät vielä vertailukaudella olleet nähtävillä isossa osassa maailmaa.
Vahva rahavirta oli yksi kohokohdista tälläkin vuosineljänneksellä.
Rohkaisevaa nähdä useilla markkinoilla merkkejä elpymisestä sekä jatkuvaa vahvaa aktiviteettia Kiinassa
KONE DX -sarjan hissit lanseerattiin EMEA-alueella ja Aasian ja Tyynenmeren alueella ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Lisäksi viime vuoden lopulla lanseeratulle Office Flow -ratkaisulle on vahvaa kysyntää ja KONE 24/7 Connected Services -palvelun myynti kiihtyy.
COVID-19-pandemia ja sen leviämisen hillitsemiseksi tehdyt rajoitustoimenpiteet vaikuttivat edelleen globaaliin hissi- ja liukuporrasmarkkinaan vuoden 2021 ensimmäisellä vuosineljänneksellä.
Uuslaitemarkkinan kysyntä laski useimmilla alueilla korkeaan vertailukauteen verrattuna. Vertailukaudella pandemian negatiiviset vaikutukset olivat nähtävillä lähinnä Kiinassa.
Uuslaitemarkkina Keski- ja Pohjois-Euroopassa laski hieman, kun taas Etelä-Euroopassa markkina laski huomattavasti. Lähi-idässä markkina oli vakaa. Pohjois-Amerikassa uuslaitemarkkina laski huomattavasti.
Kilpailu jatkui voimakkaana, mikä vaikutti hinnoitteluympäristöön negatiivisesti
Markkinanäkymät 2021 (päivitetty)
Uuslaitemarkkinan odotetaan kasvavan hieman Kiinassa. Muualla maailmassa uuslaitemarkkinan odotetaan elpyvän vähitellen.
Tulokseen negatiivisesti vaikuttavia tekijöitä vuonna 2021 ovat kasvaneet materiaali- ja logistiikkakustannukset.
Kone: Yhtiö arvioi liikevaihdon kasvun olevan vuonna 2022 välillä 2–7 % vertailukelpoisin valuuttakurssein verrattuna vuoden 2021 liikevaihtoon. Oikaistun liikevoiton arvioidaan olevan 1 180–1 330 miljoonaa euroa olettaen, että valuuttakurssit pysyisivät tammikuun 2022 tasolla.
12:31 ***
Kone: Hallituksen osinkoesitys 1,75 euroa osakkeelta (enn. 1,91 euroa, ed. 2,25 euroa)
Toshiba ehdottaa osakkeenomistajille hissi-liiketoiminnan laittamista myyntiin. Toshiban strategia tämän suhteen on ollut varsinaista hissiliikettä…🤓 #Kone omisti tästä sen 20 % https://t.co/WMg8xpdZgF
Luen Jonathan Clemensin "A short history of Tokyo". Sieltä sivistyin, että Toshiban juuret juontavat Hisashige Tanakan 1875 Tokioon rakentamaan tehtaaseen.
Lisäksi luen Inderesin aamukatsausta. Sieltä luin, että Koneen P/E 2023 olisi 27. Tähän sitten löpsähtivätkin Kone-tutkimukseni. "Isoa yhtiötä kovalla P/E:llä" ei ole suosimani strategia. Tosin tämän seurauksena olenkin jäänyt paitsi Koneen tämän(kin) vuosituhannen voitonmarssista. Ja mitä ilmeisimmin näin käy jatkossakin.
Thyssenin hissit raportoi aiemmin tällä viikolla vähän kaksijakoisia lukuja, joista voi sitten kukin vetää tarinaa Koneeseen haluamallaan tavalla. Uudet hissit -11 %, mutta modernisoinnit +20 % ja palvelut +9 %. Sanoi myös Kiinan modernisointien ja palveluiden kasvavan vahvasti. Kiinassa uusia hissejä tehdään varmaan merkittävästi vähemmän, kuin muutamaan vuoteen, kun miettii missä tilassa kiinteistösektori siellä on. Jos kuitenkin Thyssenin palvelupuoli kasvaa siellä voimakkaasti niin onko Kone menettänyt markkinaosuuksia? Koneen liikevaihdosta karkeasti 1/3 tulee Kiinasta, eli todella tärkeä markkina, ja voi aiheuttaa Koneelle haasteita kasvattaa tulosta. Edelleen hinnoitellaan kasvuyhtiöksi.
Saadut tilaukset kasvoivat 5,4 % 2 049,2 (10–12/2022: 1 944,2) miljoonaan euroon. Vertailukelpoisin valuuttakurssein laskettuna tilaukset kasvoivat 10,5 %. Liikevaihto laski 3,5 % 2 809,9 (2 911,5) miljoonaan euroon. Vertailukelpoisin valuuttakurssein liikevaihto kasvoi 0,7 %. Liikevoitto (EBIT) oli 362,1 (367,1) miljoonaa euroa eli 12,9 % (12,6 %) liikevaihdosta. Oikaistu liikevoitto (adjusted EBIT) oli 358,6 (365,0) miljoonaa euroa eli 12,8 % (12,5 %) liikevaihdosta.* Liiketoiminnan rahavirta (ennen rahoituseriä ja veroja) oli 381,1 (33,3) miljoonaa euroa.
Yksi oligopolin jäsenistä, Schindler, raportoi tänään aamulla. Ehkä Koneen osalta mielenkiintoisin tiedonjyvänen on Kiinan uusien laitteiden asennuksen ohjeistuksen lasku. Aiemmin Schindler odotti 5-10 % laskua, nyt odottaa yli 10 % laskua. Koneella noin kolmannes liikevaihdosta on tullut Kiinasta, joten tärkeä markkina. Kasvua on ainakin aika paljon vaikeampi saada aikaiseksi, jos Kiinan markkina kutistuu.
KONEen pääluvut hyvin konsensuksen mukaiset. Näkymiin täsmennys:
"KONE arvioi liikevaihdon kasvun olevan 0–5 % vertailukelpoisin valuuttakurssein vuonna 2024. Oikaistun liikevoittomarginaalin arvioidaan olevan välillä 11,5 % ja 12,3 %. Olettaen, että valuuttakurssit pysyisivät huhtikuun 2024 tasolla, niiden vaikutus oikaistuun liikevoittoon olisi rajallinen.
Aiemmin KONE arvioi liikevaihdon pysyvän vakaana tai kasvavan hieman vertailukelpoisin valuuttakurssein vuonna 2024. Oikaistun liikevoittomarginaalin paranemisen odotettiin jatkuvan vuonna 2024, joskin kannattavuutta tukevia tekijöitä odotettiin olevan vähemmän kuin vuonna 2023."
Koneelta vähän heikohko tulos mielestäni. Liikevaihto yli odotusten, mutta kannattavuus jäi. Lisäksi pitkälti odotettu negari Kiinan uuslaitteiden takia. Kilpailijat jo antoivat omat negarinsa samasta, joten ei yllättävää ja näyttää että ylälaitaa vaan tuotiin alaspäin vuoden osalta.
Vankkaa tilauskasvua kolmella neljästä maantieteellisestä alueesta, kannattavuuden parantuminen jatkui
Liikevaihto laski 1,2 % 2 801,0 (2 835,9) miljoonaan euroon. Vertailukelpoisin valuuttakurssein liikevaihto laski 0,1 %.
Liikevoitto (EBIT) oli 334,7 (283,2) miljoonaa euroa eli 11,9 % (10,0 %) liikevaihdosta. Oikaistu liikevoitto (adjusted EBIT) oli 334,7 (332,0) miljoonaa euroa eli 11,9 % (11,7 %) liikevaihdosta.*
Liiketoiminnan rahavirta (ennen rahoituseriä ja veroja) oli 312,6 (306,1) miljoonaa euroa.
Liikevaihto laski 0,4 % 5 369,3 (5 392,5) miljoonaan euroon. Vertailukelpoisin valuuttakurssein liikevaihto kasvoi 1,2 %.
Liikevoitto (EBIT) oli 597,0 (521,5) miljoonaa euroa eli 11,1 % (9,7 %) liikevaihdosta. Oikaistu liikevoitto (adjusted EBIT) oli 597,0 (573,9) miljoonaa euroa eli 11,1 % (10,6 %) liikevaihdosta.*
Liiketoiminnan rahavirta (ennen rahoituseriä ja veroja) oli 710,8 (762,0) miljoonaa euroa.
Liiketoimintanäkymät vuodelle 2024 (täsmennetty)
KONE arvioi liikevaihdon kasvun olevan 0-4 % vertailukelpoisin valuuttakurssein vuonna 2024. Oikaistun liikevoittomarginaalin arvioidaan olevan välillä 11,5 % ja 12,2 %. Olettaen, että valuuttakurssit pysyisivät heinäkuun 2024 tasolla, niiden negatiivinen vaikutus oikaistuun liikevoittoon olisi noin 10 miljoonaa euroa.
Aiemmin KONE arvioi liikevaihdon kasvun olevan 0-5 % vertailukelpoisin valuuttakurssein vuonna 2024. Oikaistun liikevoittomarginaalin arvioitiin olevan välillä 11,5 % ja 12,3 %. Olettaen, että valuuttakurssit pysyisivät huhtikuun 2024 tasolla, niiden vaikutuksen oikaistuun liikevoittoon arvioitiin olevan rajallinen.
Poiminta Handelsbankenin tuoreesta Kone-analyysistä: ”Palvelut ja laitteiden modernisointi kattavat noin 90 % yhtiön liikevaihdosta tänä vuonna. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Kone julkistaa eri liiketoimintojensa kannattavuuslukuja.”