Inderesin kommentti: Nokian Renkaiden osakekurssi on noussut alkuviikon aikana liki 30 %, minkä arvioimme pääosin olleen valtion sijoitusyhtiö Solidiumin kasvattaman omistusosuuden ja siihen liittyneen taustaspekulaation ajamaa.
Vaikuttaa oikein täysiveriseltä omituisten aikojen perus(teettomalta) pompulta.
Inderesin kommentti: Nokian Renkaiden osakekurssi on noussut alkuviikon aikana liki 30 %, minkä arvioimme pääosin olleen valtion sijoitusyhtiö Solidiumin kasvattaman omistusosuuden ja siihen liittyneen taustaspekulaation ajamaa.
TÄRKEIMPÄNÄ syynä Solidiumin kauppojen lisäksi analyysiyhtiö Inderesin analyytikko Joonas Korkiakoski pitää spekulaatioita osakkeen mukaan ottamisesta Euro Stoxx 30 dividend -indeksiin.
– Tiistaina tuli tieto, että Nokian Renkaita oltaisiin ottamassa indeksiin, eilen tämä tieto peruttiin ja tänään osake on taas indeksiin nousemassa, Korkiakoski kertoo uutistoimisto Startelille.
Sattui sitten juuri tuohon aamuun tuo vähennä-suositus...
Myin ja jätin vain vähän. Ei oikein vakuuta tuo toimitusjohtajan tausta. Monopoliyhtiö Alkon johtaminen on vähän toista kuin sellaisen yhtiön johtaminen, joka toimii kovan kilpailun markkinoilla. Jos ilmaston lämpiminen jatkuu, iin Nokiallle se ei ole yhtään hyvä juttu.
Nokian Renkaat Oyj:n hallitus on nimittänyt Jukka Moision Nokian Renkaiden toimitusjohtajaksi alkaen 27.5.2020. Hille Korhonen eroaa yhtiön palveluksesta toimittuaan Nokian Renkaiden toimitusjohtajana kolmen vuoden ajan ja sitä ennen yhtiön hallituksen jäsenenä, rakentaen yhtiön menestystä sen koti- ja kasvumarkkinoilla.
Nokian Renkaiden toimitusjohtajan vaihdos ei ole erityisen suuri yllätys. Hille Korhosen aikakautta voidaan mielestämme kuvata kaksiteräiseksi miekaksi.
"Nyt toimitusjohtajana aloittavalta Jukka Moisiolta odotetaan nopeaa ja hallittua käännöstä. On haettava renkaille uutta pitoa eikä syytettävä enää huonoa tietä."
Ehkä tämän päivän avauksena tullut +20 % saa mielen muuttumaan ja sitten kehitetään joku kiva tarina miten yrityksen "tarina" onkin muuttunut
Tämä.
Nokian Renkaat sai nyt pätevän toimitusjohtajan, tästä täytyy olla todella iloinen. Minulle tämä on aina ollut mieluisa yhtiö swingailla mukana, kun yli kymmenvuotisen sijoitustaipaleeni aikana sitä lukuisia kertoja omistanut. Viimeisimmät osakkeet oli ostetut tästä koronadipistä ja puolet laitoin myyntiin noin pikavoittona. Oletettavasti tätä saadaan ostaa lisää vähän halvemmalla (ehkei enää 19-tasoilla?). Suurimpana kysymysmerkkinä pidän lyhyen aikavälin kuluttajakysyntää tällaiselle premium-tuotteelle, kun nyt taantuma kolkuttelee ovelle - vaikkei pörssikursseissa näykään.
Moisio ei varmaankaan kauaa jaksa vetää kun on kerran vetohommista jo jäänyt eläkkeelle? Taitaa olla lyhytaikainen ratkaisu. Moisio on yksi Suomen parhaista toimareista, joten onnenpotku jos vetää pidempäänkin.
Ehkä tämän päivän avauksena tullut +20 % saa mielen muuttumaan ja sitten kehitetään joku kiva tarina miten yrityksen "tarina" onkin muuttunut
27.5. loppukaneetti oli "Toimitusjohtajan vaihdos ei vaikuta näkemykseemme osakkeesta"; tavoitehinta 18 euroa (ei muutosta).
Tänään 28.5. lause kuuluu "Kohonnutta sijoittajaluottamusta heijastellen nostamme tavoitehintamme 20 euroon", kuitenkin luetellen erinäisiä (fundamentteihin vaikuttavia) riskejä.
Minulle tämä näyttäytyy siten, että ensimmäinen arvio oli täysin väärä ja tänään asiaa paikkailtiin, koska kurssi karkasi liikaa ennusteesta. Ei varsinaisesti nosta tämän sijoittajan luottamusta.
Tuo on kyllä lähinnä nöyryyttävää. Ensin TJ vaihdos ei vaikuta käsitykseen yhtiöstä ja seuraavana päivänä kurssin karattua nostetaan tavoitehintaa heijastelemaan kohonnutta sijoittajaluottamusta.
Viime viikolla Nordnet julkaisi videon, jossa Jukka Lepikkö haastatteli Inderesin Sauli Vileniä. Pitkällä videolla oli paljon sisältöä monesta aiheesta, mutta itseäni kiinnosti ehkä eniten kommentit analyytikon työstä ja haasteista. Saulilla oli ihan hyviä pointteja, mutta olen silti enemmän Lepikön kanssa samaa mieltä. Hieman rivien välistä tulkiten Lepikkö vähän antoi ymmärtää, että analyytikot ovat lyhytjänteisiä laumaeläimiä (oma tulkinta). En tiedä ovatko määrät lisääntyneet, vai kiinnitänkö siihen enemmän huomiota, mutta esimerkiksi viimeisen vuoden aikana aika paljon on suositusmuutoksia perusteltu yhtiön ulkopuolisilla syillä. 2019 Loppupuolella tavoitehintoja nosteltiin, koska korot olivat alhaalla ja sijoittajien tuottovaatimukset alhaalla. 2020 Keväällä tavoitehinnat tiputeltiin kurssien mukana (toki mukana oli paljon yhtiökohtaista epävarmuutta ja laskeneita tulosennusteita).
Nykyinen kurssinousun kestävyys jää nähtäväksi, mutta haluan nähdä tullaanko tavoitehintoja nostamaan vai suosituksia laskemaan, jos kurssit eivät lähde lähiaikoina laskemaan. Inderesin tämän hetken suosituksia:
- Fortum osta ja kurssi käytännössä tavoitehinta
- Aktia osta ja kurssi käytännössä tavoitehinta
- Revenio lisää kurssi > tavoite
- Tikkurila lisää kurssi > tavoite
- UPM lisää kurssi > tavoite
- Kemira lisää kurssi > tavoite
- Valmet lisää kurssi > tavoite
- Suominen lisää kurssi > tavoite
- Cargotec lisää kurssi >> tavoite
- Caverion lisää kurssi > tavoite
- Bittium lisää kurssi > tavoite
- Konecranes lisää kurssi > tavoite
- Metso lisää kurssi > tavoite
- Outotec lisää kurssi >> tavoite
- Wärtsilä lisää kurssi > tavoite
- Scanfil lisää kurssi > tavoite
- Talenom lisää kurssi > tavoite
- Marimekko lisää kurssi > tavoite
- Teleste lisää kurssi > tavoite
- Remedy lisää kurssi > tavoite
- Incap lisää kurssi > tavoite
- Admicom lisää kurssi > tavoite
- Harvia lisää kurssi > tavoite
- Leaddesk lisää kurssi > tavoite
- Fodelia lisää kurssi >> tavoite
Valtaosa Inderesin positiivisista suosituksista tekee negatiivisen tuoton jos 12 kk tavoitehinta realisoituu vuoden sijoitushorisontilla! Joko Inderesin pitäisi poistaa lähes kaikki positiiviset suositukset, tai sitten pitää keksiä tekosyitä tavoitehintojen nostolle.
Konsensuksen yli luvuissa. Suht. vähän mitään valotusta kommenteissa, jos miettii et muilta tuli viestiä tilanteen paranemisesta Q2 loppua kohti.
"Nokian Renkaiden Q1 20 raportista lähtien olemme saaneet rohkaisevia lukuja. Continental ilmoitti odotettua paremmasta tuloksesta 20.7. Michelinin kuukausittaiset markkinaluvut osoittavat “V-muotoista” elpymistä Kiinan vaihtorengasmarkkinoilla ja kasvavaa trendiä Euroopassa (kesäkuu -9% v/v versus -55% huhtikuussa). Meille nämä indikoivat Nokian Renkaiden liikevaihdon odotettua pienempää pudotusta Q2:lla ja aiemmin odotettua nopeampaa toipumista H2:lla." - Danske 23.7
Nämä analyytikkojen tavoitehinnat ovat aika humoristisia. Niitä korjataan aina "jälkikäteen" kun nähdään, mihin tulos on mennyt. Missä ovat ne analyytikot, jotka näkevät oikeasti muutokset etukäteen. Viiveellä liukuva keskiarvo tuloksista ja analyytikkojen tavoitteista on varmasti aika kovalla korrelaatiolla. Ennustaminen, erityisesti tulevaisuuden taitaa olla aika vaikeaa.
Lisäksi: kun puhutaan tavoitehinnasta, tai TARGET PRICE; niin minkä aikavälin tavoitehinta?
Esim. Qt on täyteen hinnoiteltu 6 kk:n aikavälillä. Mutta jos arvioi, mikä on Qt:n liikevaihto ja tulos 5 vuoden päästä, niin osake on todennäköisesti nyt halpa. Uskon, että Qt:n liikevaihto on silloin n. 200 Me ja lvoitto% n. 20 antaan siten 40 Me lvoiton. P/E silloin olisi aika halpa.
Itse näen analyytikot porukkana jotka tekevät raskaan laskennan minun puolestani. En odotakaan, että he tietävät etukäteen mitä on tulossa, riittää että he laskevat nykytiedoilla tunnusluvut oikein, mieluummin paremmin kuin minä kärsivällisyyteni rajoissa. Jos todellisuus osoittautuu poikkeavan heidän laskelmistaan, niin se ei haittaa koska oletan heidän silti tehneen minua parempaa työtä arviossaan.
Se tosin on hirveää jos he tekevät työnsä pelkästään kurssien ja teknisen analyysin pohjalta (esim. en jaksa ottaa vakavasti analyytikoita jotka peesaavat nyt viimeisimpänä esimerkkinä Tesla-kurssia pelkillä oletuksilla tulevaisuuden laajentumisista ja menestyksistä). On toki viisasta pohtia, tietääkö markkinat sittenkin paremmin, ja etsiä todisteita tästä, ja vaihtaa mielipidettä jos todisteita löytyy. Yleensä analyytikoiden raporteista näkee, peesaavatko ne kursseja vai onko analyyseissa jotain perusteitakin. Ihan maininta uusien liikekumppaneiden tuomista muutoksista ennusteisiin riittää.
Vulpes Capital kirjoitti:
Lisäksi: kun puhutaan tavoitehinnasta, tai TARGET PRICE; niin minkä aikavälin tavoitehinta?
Tuota tietoa jään aina kaipaamaan. Se voi olla mitä tahansa kvartaalista useampaan vuoteen. Joskus ristiriita tavoitehinnalla ja useamman vuoden kattavilla ennusteilla on silmiinpistävä (etenkin kun lähtee itse DCF-laskemaan ennusteiden pohjalta tavoitehintaa).
Kovasti yskää oli tarjolla Rinkuloiden konffapuhelussa? Pikaista parantumista yhdelle Suomen parhaimmista Toimareista!
Raskaat ovat Moision vankkurit. Kukaan ei konffapuhelussa kysynyt puuttuvan ohjeistuksen perään, joku ana-lude taisi ihmetellä Rinkuloiden vankkaa tahtotilaa Daytonin tehtaan käynnistämisessä (ehdotti lykkäystä 2-3 vuodella, Rinkulat itse lykkäsi hommaa noin vuodella).
Renkaita riittänee Venäjän tukkuportaassa, Euroopan markkinoiden renkaiden ostohalut ovat riippuvaiset koronasta.
Rinkuloiden tähtitieteellinen kasvuyhtiöarvostus on "korkeahko" näillä liikevaihdon negatiivisilla muutosprosenteilla ja puuttuneilla näkymillä.
Tarkoitus oli nämä toukokuussa hankitut pitää "aina", mutta pakko oli tänään myydä ensin puolet 22.30 ja sitten vielä toinenkin puoli 22.60. Otetaan takaisin jos saa halvemmalla.
Q&A-PUHELINKONFERENSSI TOIMITUSJOHTAJA JUKKA MOISION KANSSA
Toukokuussa tehtäväänsä nimitetty toimitusjohtaja Jukka Moisio kertoo ensimmäisten 100 päivän jälkeisiä pohdintojaan Nokian Renkaiden liiketoiminnasta nykyisessä markkinatilanteessa ja yrityksen lyhyen tähtäimen prioriteeteista Q&A-puhelinkonferenssissa tiistaina 8.9.2020 klo 15.00.
”Pirellin ja Nokian Renkaiden yrityskauppa olisi alalla todennäköisin. Yrityskaupat voisivat vähentää rengasmarkkinoiden ylikapasiteettia”, Citin osaketutkimus perustelee ”European M&A” -raportissa (1.10.).
Citi viittaa Euroopan rengasteollisuutta vaivaavaan rakenteelliseen ylikapasiteettiin. Ylituotanto on viime vuosina heikentänyt rengasvalmistajien hinnoitteluvoimaa, mutta yrityskaupat ja alan rationalisointi voisivat olla toimiva ratkaisu.
”Me uskomme, että Pirellin ja Nokian Renkaiden yhdistäminen olisi houkutteleva vaihtoehto molemmille”, Citin analyytikot spekuloivat.
Citin raportissa mainitaan, että Nokian Renkaiden johto olisi kommentoinut yrityskauppojen mahdollisuutta. Pirellin ja Nokian Renkaiden liitto parantaisi molempien asemia eri asiakaskunnissa.
-
NRE kehittyikin loppuviikosta varsin pirteästi, liekö tällä rapsalla ollut osansa...
Nokian Renkaat Oyj Osavuosikatsaus tammi–maaliskuu 2021: Volyymit kasvoivat vahvasti kaikilla markkinoilla, kysyntä elpymässä
Tammi–maaliskuu 2021
Liikevaihto oli 341,8 milj. euroa (tammi−maaliskuu 2020: 279,8) ja kasvoi 22,1 %. Vertailukelpoisilla valuutoilla liikevaihto kasvoi 28,5 %.
Segmentit yhteensä liikevoitto oli 50,3 milj. euroa (16,3), valuuttojen negatiivinen vaikutus oli noin 10 milj. euroa. Liikevoitto oli 44,3 milj. euroa (9,0).
Segmentit yhteensä osakekohtainen tulos oli 0,29 euroa (0,09). Osakekohtainen tulos oli 0,26 euroa (0,02).
Liiketoiminnasta kertyneet nettorahavarat olivat -24,4 milj. euroa (-38,9).
•Buy Michelin instead of Nokian Tyres, as the Finnish company has limited upside, Kepler Cheuvreux says.
• Nokian Tyres beat earnings expectations for a second quarter in a row, but shares fell, possibly because the company didn't upgrade its guidance, Kepler says
• Valuation is now in line with estimates for next year, which should limit potential upside, Kepler says, maintaining its hold rating on the stock
• Price target EUR 35
Tuossa pomppas silmiin Kauppalehden lööppi että Nokian Renkaiden hallituksen jäseniä vuosilta 2015-2016 ollaan laittamassa käräjille sisäpiirikaupoista. Tarkoittaa ilmeisesti sitä että käräjille päätynee myös ex tj Hille Korhonen koska Kuula on kuollut.
"Syyttäjä on päättänyt Nokian Renkaiden mukaan nostaa syytteen epäillystä arvopaperimarkkinoita koskevasta tiedottamisrikoksesta yhteensä kuutta väitettynä tekoaikana 2015–2016 yhtiön hallituksessa ja toimitusjohtajana toiminutta henkilöä vastaan.
Yhtiön nykyisistä hallituksen jäsenistä syytteen on saanut kaksi henkilöä. Nokian Renkaiden mukaan syytteet eivät vaikuta yhtiön hallitustyöskentelyyn"
Elossa olevat hallituksen jäsenet 2015-2016 joista 5 käräjille:
2015 Hannu Penttilä
2015-2016 Petteri Wallden
2015-2016 Hille Korhonen
2015-2016 Inka Mero
2015-2016 Raimo Lind
2016 Veronica Lindholm
2016 Heikki Allonen
Allaolevista 2 käräjille ja 2 syytöntä:
2020 Heikki Allonen
2020 Raimo Lind
2020 Veronica Lindholm
2020 Inka Mero
Jää viisi tuosta ylläolevasta ryhmästä jotka joutuu käräjille ja Hille on siis niiden joukossa MOT.