Näin yhden päivän otannalla näyttäis aivan täydelliseltä operaatiolta :D
Kenenkään ei-itsemurhaisesta suvusta tulevan ei pitäisi tuijotella ruutua ja arvailla kurssimuutoksia sen perusteella. Muuten itsemurhaisten sukujen määrä saattaa lisääntyä. Mie voin tuijotella, ei lisäänny.
Kuulin juuri että kaverin kaveri oli aloittanut pörssisijoittamisen. Hyvin pienen oman kassan jatkeeksi oli haettu lähes pikavippitason korolla kassaa selvästi isompi kulutusluotto pankilta, nämä summat sijoitettu nordnettiin, mihin sitten saa haettua päälle nordnetin luoton. Näin saa aika ison teleskoopin. (Ja ihan puhtaana arvauksena, en yllättyisi jos sitä sijoitettaisiin pian vipuwarrantteihin).
On jotenkin niin vahvasti lopunajan merkit ilmassa, että pitäis taas alkaa miettiä että mitkä sijoitukset vois olla huippudefensiivisiä. Eurot?
Kieltämättä alkaa kuulostaa "taksikuskit antaa sijoitusneuvoja" ^ 100. Veikkaan että tämänkin tarinan voi lukea iltalööpeistä vuoden kahden päästä; "näin osakkeisiin sijoittaminen vei X:n velkakierteeseen"
Mayweather McGregor on ollu täällä kovasti esillä vedonlyöntikohteena (ja itekin olen siihen jotain lyönyt), mutta mietin että voisko siinä olla ainesta jopa sijoituskohteeksi.
Oon muutamasta paikasta lukenut kuina bookerit on jossain määrin peloissaan ottelusta, koska rahaa kohteille ei virtaa läheskään kerrointen suhteessa, vaan ehkä suunnilleen tasan (vetoja toki asetetaan McGregorille moninkertaisesti, mutta ne on pienempiä). Eli bookereita pelottaa, koska eivät pääse perustavoitteeseensa jossa isosti lyöty kohde tuottaisi jotain voittoa kaikilla lopputuloksilla. Ehkä pelkoon jotain syytä onkin, mutta tässä jää huomiotta kolikon kääntöpuoli - bookerit on suorastaan pakotettu ottamaan isosti todella hyvää näkemystä - ne myy ehkä pahinta alikerrointa vuosiin, hirvittäviä määriä, eivätkä pääse mitenkään seiftaamaan sitä betsiä. Eli jos (todennäköisesti) Mayweather voittaa, käytännön kaikki bookerit tekee yksittäisen tosi hyvän tilin.
Tässähän vois olla perustelut ostaa jotain hyvin urheiluvetopainotteista rahapeliyhtiötä maanantaina. Kysymyksiä on vaan:
1. Onko tää niin itsestäänselvää heti, että niiden kurssi reagoi jo valmiiksi tehokkaasti. Tää on onneksi helppo nähdä.
2. Onko tää riittävän läpinäkyvää fiksulle pörssirahalle, että seuraavan osarin tullessa tajutaan kyseessä olleen kertaluontoinen erä, eikä kuvitella että vedonlyöntituotot on jotenkin nousussa, jollon tää taas ois aika turhaa askartelua.
Mielenkiintoinen kela. Jos iso osa rahapeliyhtiön tuloksesta olisi sulanut Mcgregorin voiton myötä niin yllättyisin kyllä jos ne ei mainitsis sitä erikseen osarissa. Mayweatherin voitosta tuleva lisävoitto saattaisi mahdollisesti jäädä mainitsematta. Näkisin, että tilannetta kannattaa ainakin seurata. Mitkä rahapeliyhtiöt olisi potentiaalisesti sellaisia, joilla olisi iso positio kiinni tässä matsissa suhteessa muuhun toimintaan?
Helppoja ehdokkaita joita mulla on isoiksi vedonlyöntiyhtiöiksi (esim betsson, kindred) vedonlyönti näyttäisi olevan aika pieni lohko bisneksestä. Betssonilla 2016 kasinon tulot oli 3x vedonlyönti, muut sitten marginaalista.
Jokin aika sitten olin lukenut juttuja joissa bookereille tuli rahaa suunnilleen saman verran molemmille kohteille, mutta luulisin että sekin korjaantu aika paljon loppua kohden kun järkevä raha heräs. Ihan omasta sosiaalisesta piiristäni pystyn summaamaan helposti yli miljoonan edestä vetoja Mayweatherille, että luulisin korjaantuneen aika paljon loppua kohden.
2. Onko tää riittävän läpinäkyvää fiksulle pörssirahalle, että seuraavan osarin tullessa tajutaan kyseessä olleen kertaluontoinen erä, eikä kuvitella että vedonlyöntituotot on jotenkin nousussa, jollon tää taas ois aika turhaa askartelua.
En usko, että ennen esillenostoasi ainakaan olisi ollut riittävän läpinäkyvää fiksullekaan pörssirahalle. Ensinnäkin on ihan mahdotonta edes 100% avoimen ja rehellisen firman sanoa, paljonko on tuosta tullut satunnaistuottoa koska pitäisi silloin tietää, mikä oikea Mayweatherin kerroin olisi ollut. Sen tietämiseksi pitäisi esim. tietää sovitun matsin todennäköisyys, Mayweatherin randomsekoamisen todennäköisyys (huumepsykoosi jne) ja kaikkea tuollaista, mikä on vain ihan helvetin vaikeaa firmalle tietää ja vaikka tietäisikin, niin olisi kyseenalaista alkaa sitä auki selittämään osarin puitteissa koska ei ole hirveän professionaalia imo väittää osarissa, että "meillä tiedettiin tarkalleen oikea Mayweatherin voiton todennäköisyys ja siksi tehtiin xyz satunnaisvoittoa".
Paljon todennäköisempää imo on se, että nuo satunnaistuotot ei vain ole hirveän merkityksellisiä kvartaalitasolla MUTTA kyllä ne saattavat olla, jos "oikea" todennäköisyys oli vaikka 97% M voitolle ja vaihto valtavaa samoin kuin vaihdon jakautuman vinoutuma.
Nostamisen arvoinen sijoitusidea imo juurikin, koska ainakaan itse en usko markkinoiden siihen oikein reagoineen. Vedonlyöntitietämys on kuitenkin aika sivussa ison rahan pörssitietämyksestä. Itse näkisin, että jos joku vetolafka muuten tuntuisi borderlineltä ostolta, niin tuota voisi käyttää rajatapauksien ratkaisijana koska näkisin, että jos huomattavaa kvartaalitason vaikutusta on, niin tähän vaikutukseen alireagoidaan.
Korjaan sulta yhden ajatusvirheen tosta (jota saatoin itse ruokkia puhumalla kahdesta vähän eri asiasta sekaisin alkuperäisessä postissani)
"Etukäteen" oli toki todella mehukasta vedonlyöntilafkojen kannalta että mayweather oli kai aika universaali ylikerroin, ja ne oli "pakotettuja" ottamaan vahvasti näkemystä toiseen suuntaan.
Nyt jälkikäteen ei ole mitään väliä tekikö lafkat sklanskyjä.
1) Tässä kelassa pohjaidea oli että lafkojen tuloksessa vois olla merkittävä satunnaiserä, joka saa vedonlyöntitoiminnan näyttämään nousevalta. Siihen riittää, että joku veto on ollut isosti poissa balanssista, ja sitten on käyny lafkalla hyvät. Ihan sama mikä oli ev.
2) Voitais toki ajatella että tää kuvaa jotenkin oikeesti lafkojen liiketoimintaa, että ne sai hyvän +ev spotin, ja ehkä siis sais joskus jatkossakin ja siks "oikeesti" syytä ostaa, mutta tää ois imo virhe, koska tää oli niin one of.
Eli IMO ainoa järkevä linssi kattoa tätä on aivan puhtaana satunnaituottona, ja sitten on vaan kysymys että tietääkö iso raha että tuloksessa oli mukana tän kokoinen puhdas satunnaistuotto.
Eli IMO ainoa järkevä linssi kattoa tätä on aivan puhtaana satunnaituottona, ja sitten on vaan kysymys että tietääkö iso raha että tuloksessa oli mukana tän kokoinen puhdas satunnaistuotto.
Vastauksena kysymykseen tiedetäänkö, että oli mukana satunnainen tuotto: noudattaakseen vaikkapa IFRS-standardeja tulisi yrityksen käsittääkseni jotenkin kertoa tilinpäätöksissään tällaisista, sikäli kun ovat merkittäviä ja/tai vaikuttavat vertailukelpoisuuteen. Se miten standardeja tulkitaan, lienee sitten toinen juttu.
Vastauksena kysymykseen tiedetäänkö (osataanko arvioida etukäteen), että tuleeko olemaan esim. jonkin kvartaalin tuloksessa mukana. Tähän sitten vaikuttaa, kuinka paljon esim. analyytikot tuntevat bookkereiden liiketoiminnan logiikan ja että miten ylipäätään sitten laskevat mukaan satunnaisia eriä.
Jos nyt vaikka kummassakin yllä olevassa olisi silti vuotoa, pitäisi vielä olla näkemystä, miten markkinat ylireagoisivat. Olisiko tähän dataa, vai persetuntumalla?
Aika ohuthan tää idea taitaa olla. Mutta sekä Kindred että Betsson on aika isoja ja kapealaitasia osakkeita, eli saatan innostua ostamaan niihin osariarvat ihan tätä varten, sitten kun osari on lähellä. Ideana että on joku positiivinen signaali, eikä syytä uskoa muuten mitään mihkään suuntaan.
Betssonin seuraava osari on 20. lokakuuta, Kindredin 27. lokakuuta. Tosin jos Betssonin osari nostaa Betssonin kurssia, niin Kindredin kurssi pomppaa jo siitä.
Ostin ei-taloudellisin perustein itseni ja tyttöystäväni asuttavaksi asunnon Kalliosta. Ostos tuntui melko edulliselta, ja sain siihen ihan hyvän osan lainaa mielestäni hyvillä ehdoilla (25 vuotta, 70% asunnon hinnasta, 0.55%+12kk euribor). Vähän "ongelmaksi" muodostuu entinen asuntoni Lauttasaaressa - en haluaisi oikein luopua siitä, se on todella upea asunto josta itse pidän hirveästi, ja lisäksi siinä on myös todella paljon velkaa ihan kohtuullisilla ehdoilla - yhtiö- ja henkilökohtaista lainaa yhteensä yli 400k, keskimäärin hieman korkeammalla marginaalilla, mutta lyhyemmällä euriborilla. Eli vaikka asunto on liian "arvokas" tehokkaaksi vuokrakohteeksi, niin omalle pääomalle siinä vois olla ihan siedettävä tuotto.
Mä en vaan tiedä asuntojen vuokraamisesta mitään. Olettaisin että hoitovastikkeita ja lainojen korkoja saa vähentää vuokratuloista verotukseen, koska ei kai muuten kukaan pystyis asuntosijoittamaan vivulla? Lisäksi kuvottaa ajatus että pitäis ettiä jotain vuokralaisia ja säätää niiden kanssa. Oon alustavasti kypsytellyt ajatusta että voisin vuokrata sen jonkun verran alihinnalla ystäville, eli myydä vähän ev:tä siitä ettei tartte etsiä eikä stressata. Näillä oletuksilla pääsisin omalle pääomalle reilun 5% tuottoon, mikä nyt vois olla ihan siedettävä vaihtoehto sille että nekin rahat ois pörssissä, olishan sekin jonkun sortin hajautusta.
Ongelma tässä ajattelussa on se, että oletan asunnon sen arvoiseksi mitä se oli ostettaessa. Lauttasaaressa sen arvo on luultavasti noussut, jolloin omaa pääomaa onkin todellisuudessa kiinni enemmän, ja tuotto vielä paskempi. Puhdasta rationaalista talouspäätöstä hankaloittaa se, että mulla on joku halu pitää se asunto "tallessa", vaikka en oikein tiedä mitä varten. Ehkäpä ostan lisää miettimisaikaa vuokraamalla sen tosiaan nyt niille ystäville, ja jos ne joskus siihen kyllästyy niin harkita uudestaan myyntiä. Onhan se tuotto silloin huonontunut entisestään, kun lainoja on joutunut lyhentämään välissä.
Tätä ja tiettyjä muita projekteja varten olen joutunut purkamaan pörssistä ihan merkittävästi rahaa, ja salkku on taas alle 300k, jaettuna noin 50-25-25 Aspirelle, Dovrelle ja Technopolikselle. Pientä biittiä otin siinä että myin Incapit juuri ennen niiden osarista alkanutta huikeaa nousua vapauttaakseni rahaa uuden asunnon omaan osuuteen. Tän lasken kyllä ihan varianssiks, jotain piti realisoida, ja likvideistä osakkeista Incap oli sellainen mistä oli jo jotain negatiivista signaalia järkevistä lähteistä, ja noussut hyvin niistä ajoista kun sitä suositeltiin.
Sinäänsä salkun pienentyminen kelpaa mulle ihan hyvin, koska olen ollut jo jonkun aikaa yleisen hermostunut pörssin suhteen.
Olettaisin että hoitovastikkeita ja lainojen korkoja saa vähentää vuokratuloista verotukseen, koska ei kai muuten kukaan pystyis asuntosijoittamaan vivulla? Lisäksi kuvottaa ajatus että pitäis ettiä jotain vuokralaisia ja säätää niiden kanssa.
Oikein oletettu. Jopa rahoitusvastikkeita, jos taloyhtiö vaan tulouttaa ne kirjanpidossa.
Kaveridealin etuna on, että helpompaa sopia, että kun kämpästä lamppu palaa tms., vuokralainen vastaa vaihdosta. Ja kyllä, jos tästä ei ole erikseen sovittu, olisi vuokranantajan käytävä lamppu vaadittaessa vaihtamassa.
Lisäksi kuvottaa ajatus että pitäis ettiä jotain vuokralaisia ja säätää niiden kanssa.
Tämän, ja muun vuokraamiseen liittyvän säätämisen, saa myytyä kolmannelle osapuolelle, muistaakseni Vuokraturva ja ymmärsin ystävältä, että ihan kohtuullisin ehdoin/hinnalla (ei ollutkaan jatkuva siivu mitä oletin, vaan kertakorvaus, joka oli mielestäni kohtuullista. Ja saisko senkin kulun sitten vielä vähennettyä vuokratuloista?)
Lisäksi kuvottaa ajatus että pitäis ettiä jotain vuokralaisia ja säätää niiden kanssa.
Tämän, ja muun vuokraamiseen liittyvän säätämisen, saa myytyä kolmannelle osapuolelle, muistaakseni Vuokraturva ja ymmärsin ystävältä, että ihan kohtuullisin ehdoin/hinnalla (ei ollutkaan jatkuva siivu mitä oletin, vaan kertakorvaus, joka oli mielestäni kohtuullista. Ja saisko senkin kulun sitten vielä vähennettyä vuokratuloista?)
Tämä nyt kannattaa unohtaa ihan ensimmäisenä. Hinta tälle palvelulle on 1kk vuokra + ALV jonka vastineeksi saa ihmisen joka ottaa kuvat, laittaa ne nettiin, näyttää kämppää kerran, tarkastaa luottotiedot ja tekee sopparin. Aika kallista sanoisin. Vuokraturva esim väittää että he maksavat vuokrat ekan 12kk ajan jos vuokralainen ei niitä maksa mutta kun lukee ehdot tarkkaan niin aika mahdoton tie saada niitä sitä kautta.
Jos mulla ois Larussa tuon tason asunto, lähtisin aivan ehdottomasti vuokraamaan sitä itse osittain kalustettuna. Ystäväpiiristä löytyy jo tällainen tapaus ja vuokratuotto oli ainakin minun mielestä todella hyvä kun alle 70m2 kolmiosta jätkäsaaresta sai vuokralaiset valita useasta erittäin pätevästä vuokralaisesta ja soppari taisi olla lähtöön pari vuotta. Jos kalustukseen laittaa hieman aikaa ja rahaa niin luulisin että oman pääoman tuotto olisi merkittävästi parempi kuin tyhjänä vuokrattaessa. (Kalustettuja asuntoja hakevat lähinnä ulkomailta tulevat liikkeenjohdon työntekijät jne jotka yleensä tietää tarkkaan kuinka kauan ovat Suomessa joka helpottaa ennakointia vuokralaisten vaihtuvuudessa).
Toinen mukavasti tuottava vaihtoehto on antaa asunto vuokralle Forenomille joka vuokraa huoneiston joko tyhjänä tai niin että osa kalusteista (ne mitkä ei lähde uuteen mukaan) tulee asunnon mukana ja he kalustavat huoneiston lattiasta kattoon neljän tähden tasoluokkaan ja vuokraavat asunnon erittäin kovalla hinnalla eteenpäin. Tämän parhaana puolena on että vuokra on markkinatasoa + asunnon huollosta koko vuokra-ajan vastaa Forenom sekä he maksavat kaikki korjaukset jos heidän vuokralainen jollain tapaa vaurioittaa asuntoa. Lisäksi vuokrat tulee aivan varmasti ajallaan ja asunnon vapautumisesta on helppo neuvotella jos tulee yllättävä tarve tällaiseen.
Forenom (tai muu smanlaista toimintaa pyörittävä firma) on tosiaan ihan hyvä vaihtoehto, mutta oman kokemuksen mukaan näissä on myös riskinsä:
- vuokralaiset vaihtuvat lyhyin väliajoin. Vaikkei varsinaista muuttoa joka kerta tulekaan niin asunnossa saattaa vaihtua asukas viikoittain. Tämä kuluttaa asuntoa, vaikkakin "normaalin" rajoissa, joten näitä ei firma korjaa.
- useat firmoista vuokraavat myös esim. viikonlopuiksi. Kämppään tuleva bileporukka ei ole omia suosikkivuokralaisiani
- et pääse itse valitsemaan vuokralaisia, tai edes näkemään heitä. Tällöin asunto tai ainakin naapureiden asumismukavuus saattaa kärsiä huonon vuokralaisen osuessa kohdalle. Yleensä itse haastatelluilla vuokralaisilla ei tällaisia ongelmia ole. Totta, että firma korjaa vahingot, mutta kun joudut usein omistajana selittelemään taloyhtiölle/ isännöitsijälle useaan kertaan häiriöitä.
Mutta siis hyvä valinta esim. ulkomailla asuvalle asunnon omistajalle.
Tässä tuli paljon hyviä ohjeita asunnon vuokraamiseen. Saatan silti päätyä vain myymään sen, koska se on vaivatonta, tuotto olisi kai aika huono, ja yli miljoona kiinni Helsingin arvoasunnoissa tuntuu aika rajulta positiolta ilman mitään henkilökohtaista tukevaa näkemystä.
Pörssipuolella en ole tehnyt oikein mitään, kurkkailen vain aina välillä uteliaisuudesta kuinka vituiksi olen positioni saanut. Vuoden pörssituotoista on muutaman kuukauden aikana sulanut noin puolet, hiukan yli 30k. Salkku oli pitkään noin 50-25-25 Aspire Globalia, Dovrea ja Technopolista. Sitten kokeilin vielä "Merryweather osariarpa" teoriaani (onneksi pienellä) osaria edeltävän päivän ostolla Betssoniin. Nyt kaikki paitsi technopolis ovat iloisesti turskalla, ja limittiäkään ei juuri ole vapaana (Aspiren lainoitusarvo on 0).
Olen purkanut pörssisijoituksia, ja joudun purkamaan vielä lisääkin - ensin asunnon osto, kahden asunnon kulujen ja lyhennysten kanssa palloilu, pian erääntyvät lisäverot ja lähestyvät remontin ja muuton kustannukset ylittävät palkkatulot reilusti. Eli jotain pitää myydä.
Tuntuu selvältä myydä Technopolista, koska se ei ole tosi halpa. Toisaalta tuntuu että syyllistyn tässä johonkin isoon ajatusvirheeseen - perustelen itselleni että nämä kolme isoa turska-apajaa ovat nyt jotenkin ylireagoineet, alihinnoiteltuja etc., ja tämän tien päässä sitten salkussa on jäljellä vain isosti tappiolla olevia paskaosakkeita joita ei myydä "ikinä".
Se yksi reality check olisi että olisinko valmis ostamaan nykykurssilla näitä osakkeita lisää. Ainakin jos mulla olisis likvidiä rahaa, ja ei olisi näitä osakkeita ennestään, niin olisin valmis ostamaan niitä nykykursseilla. Se saa riittää tähän hätään, mutta en tiedä miten neutraalisti osaan tätä tarkastella.
Onneksi hyvinvointini ei toistaiseksi ole kiinni pörssisijoittamisesta.
Tehdään "vuosi pakettiin" postaus että tulee postattua jotain.
2017 pörssisalkun tuotoksi tuli ~+36000, +13,2%. Siihen pitäisi olla tosi tyytyväinen, koska se on tosi iso summa rahaa, ja ylituotto sekä loogisiin vertailuindekseihin, historiallisiin keskiarvoihin että mun kykyihin nähden. Silti se tuntuu vähän laimealta, kun kesällä kasassa oli +60k, ja sen jälkeen niitä on tötöilty ihmemuuveihin.
Yleisesti vuosi oli taloudellisesti tosi hyvä (noin +375k), lähinnä koska työnantajafirmani valuaatiot jatkavat kasvua. "Kaikki munat samassa korissa" -ongelma siis vain pahenee. Firman näkymät ovat mielestäni jopa parantuneet, eli olen entistä vastahakoisempi keventämään sitä.
Pörssissä tulee olemaan hiljaista ainakin siihen asti että saan Lauttasaaren asuntoni myyntiä - uuden asunnon osto, monen päällekkäisen asunnon lainat ja hoitovastikkeet, remontointi ym varmistavat järjettömän korkeat likvidin rahan kulut, ja olen syönyt ja tulen syömään salkkuani helpoiten realisoitavasta päästä. Nyt jäljellä on osakkeita joita ei ilkeä realisoida (dovre ja aspire global), ja irtorahaa / limittiä juuri tarpeeksi kulujen kattamiseen Lauttasaaren asunnon myyntiin asti.
Omia liikkeitä ei ole siis todennäköisesti odotettavissa ennen kevättä. Siihen asti varmaan lähinnä postailen skeptisiä näkökulmia kryptovaluuttaketjuun.
Pitkästä aikaa likvidiä rahaa on pörssiin parkkeerattavaksi asti.
Haasteena on, että rahojen suhteen pitäisi yrittää olla maksimikonservatiivinen, koska suuri osa niistä pitäisi olla jäljellä ensivuoden veroihin, ja lähivuosien alijäämäisen elämisen kustantamiseen.
Niin konservatiivinen en kuitenkaan ole, että uskaltaisin pitää rahoja pääosin euroina.
Rahapeliala on ainoa mistä ymmärrän mitään, mutta sille en halua sijoittaa pörssissä, koska sekä tuloni, että suurin osa omaisuudestani on joka tapauksessa alassa kiinni.
Ostin salkkuun aluksi seuraavat:
~60k EUR Nordea
~60k EUR Citycon
~30k EUR Sampo
~30k EUR Ålandsbanken
Tämän pitäisi siis olla sormituntumaltani jotenkin toimialallisesti hajautettu erittäin defensiivinen salkku. Ainoa "kallis" näistä osakkeista on kai Sampo, mutta ehkä Nallesta uskaltaa vähän maksaa?
Ainoa kutkuttava "näkemyksellisempi" sijoitus olis teslan shortti, mutta ainakin Nordnetista helposti siihen löytyvät instrumentit haisivat liikaa tuulipuvulta.
Lisäsijoitusideoita tulee varmaan poimittua lähiviikkoina täältä. Yleensä tulee, kun on vapaata rahaa ollut.
Poikkeuksellisesti tärvelen sijoitusvinkillä vs. parametrisi - erityisesti verovelka. Se Ruotsin Cibus imo aika neutraalilla hintatasolla nyt 135sek tyyppisesti ja siis (tylsän) vakaa ja koronakestäväkin jos uusia aaltoja pukkaa.
Tuskimpa ruuat niin nettiin menee, että S ja K kaupat sulkee.
Löytyy ketju ja lukaiset sieltä ainakin Akin jutut niin paljon enemmän kartalla sen jälkeen kuin jos tähän yritän perustella. Lähestyy imo kovakorkoista sijoitustiliä (vuokraa ruokakaupoille, Tokmannille yms. supervakaille tiloja ja suunnittelee siirtymistä kuukausiosinkoon (nyt 4krt vuodessa osinko)) ja niitähän siis tässä maailmassa ei muuten olekaan.
Tähän ainakin itse verovelkojani parkkeerannut maksupäivää venaamaan.
Poikkeuksellisesti tärvelen sijoitusvinkillä vs. parametrisi - erityisesti verovelka. Se Ruotsin Cibus imo aika neutraalilla hintatasolla nyt 135sek tyyppisesti ja siis (tylsän) vakaa ja koronakestäväkin jos uusia aaltoja pukkaa.
Cibus on ollut mun "pitäisi ehkä jaksaa keräillä" listalla. Ei tullut ekaan aaltoon yhtään, kun pitäisi jaksaa hoitaa kanssa ne kruunut sitten viimeinkin fiksusti, tullut turhaa rakea maksettua siinä.
Ainoa kutkuttava "näkemyksellisempi" sijoitus olis teslan shortti, mutta ainakin Nordnetista helposti siihen löytyvät instrumentit haisivat liikaa tuulipuvulta.
Lisäsijoitusideoita tulee varmaan poimittua lähiviikkoina täältä. Yleensä tulee, kun on vapaata rahaa ollut.
Eikös Fiilismies tarjonnut ihan hyvien ehtojen shorttia Tesla-ketjussa? Kovasti olen odottanut että joku sen koppaisi.
Poikkeuksellisesti tärvelen sijoitusvinkillä vs. parametrisi - erityisesti verovelka. Se Ruotsin Cibus imo aika neutraalilla hintatasolla nyt 135sek tyyppisesti ja siis (tylsän) vakaa ja koronakestäväkin jos uusia aaltoja pukkaa.
Cibus on ollut mun "pitäisi ehkä jaksaa keräillä" listalla. Ei tullut ekaan aaltoon yhtään, kun pitäisi jaksaa hoitaa kanssa ne kruunut sitten viimeinkin fiksusti, tullut turhaa rakea maksettua siinä.
Kummallista, ei kai kukaan fiksu maksa valuutanvaihdoista ylimääräistä... ;D
No se Nordnet+SEK tili onnistui multa aika easy joten voin suositella.
Ainoa kutkuttava "näkemyksellisempi" sijoitus olis teslan shortti, mutta ainakin Nordnetista helposti siihen löytyvät instrumentit haisivat liikaa tuulipuvulta.
Lisäsijoitusideoita tulee varmaan poimittua lähiviikkoina täältä. Yleensä tulee, kun on vapaata rahaa ollut.
Eikös Fiilismies tarjonnut ihan hyvien ehtojen shorttia Tesla-ketjussa? Kovasti olen odottanut että joku sen koppaisi.
Mä katselin sitä ja siinä on muutamia ongelmia.
-2v aika - shorttaajalla on periaatteessa rajaton riski, eli sovittu aika ilman mitään mainintaa stop lossista on aika ongelmallinen. Ehkä stoplossin sais siihen jotenkin sovittua.
-Rahat pitäis varmaan jotenkin escrowata, ja shorttaajan puolelta se summa mihinkään järjelliseen stop lossiin asti olis ongelmallisen suuri makuuttaa tyhjän panttina.
Ja sitten se isoin ongelma:
-Lähtökohtaisesti tossa olis kyse yksityishenkilöiden välisestä vedonlyönnistä, eli ansiotuloverotettavat voitot, vähennyskelvottomat tappiot. "Vedon" muuttaminen sijoitukseksi verottajalle kelpaavalla tavalla kuulostaa hirvittävän haastavalta - vaadittais varmaan vastaava osaaminen ja valtuudet kuin johdannaisten liikkeellelaskijoilla?
Oisin noiden muiden mukana Aspire-junassa, koska se vaikuttaa halvalta.
Kindred ja Betsson on mun mielestä molemmat pääosin kompetentisti hoidettuja firmoja, ja varmaan sellasille kakku tulee kasaantumaan kun tää villi länsi pikkuhiljaa korvautuu pirstaleisella reguloidulla markkinalla. Muistaakseni niiden P/E-luvut oli toisin päin kun viimeksi asiaa kurkistelin, monta vuotta sitten, enkä tiedä mikä tähän kehitykseen on johtanut, mikä kertoo että en ehkä ole kovin kartalla näistä, ja että tätä kysyttyä mielipidettä kannattaa tarkastella hyvin sumuisena.
Ihan rehellisesti vahviten tällä sektorilla uskon tulevaisuuden tähtenä firmaan jossa olen töissä, mutta se on listaamaton, ja tämä ei ollut myyntitarjous.
-Lähtökohtaisesti tossa olis kyse yksityishenkilöiden välisestä vedonlyönnistä, eli ansiotuloverotettavat voitot, vähennyskelvottomat tappiot. "Vedon" muuttaminen sijoitukseksi verottajalle kelpaavalla tavalla kuulostaa hirvittävän haastavalta - vaadittais varmaan vastaava osaaminen ja valtuudet kuin johdannaisten liikkeellelaskijoilla?
Tämän voisi välttää tekemällä kaupan, jossa JR myy ja FM ostaa Teslaa. Sitten kun settlataan FM myy ja JR ostaa samat. Tämähän on se, mitä shortatessa ja shortin purkautuessa tapahtuu. Tämä ei ole ihan loppuun asti mietitty malli, mutta ensipohdinnalla olisi ihan normaalia kauppaa. Tähän voisi kyllä joku irtohauturi tms. ottaa kantaa, ennen kuin kukaan lähtee tällaista virittelemään.
Teslashortista: Aika nihkea juuri siksi etta rahat makaisi tyhjana pari vuotta. Brokerin kautta otettu shorttihan toimii juuri painvastoin. Ainakin Degirolta saa otettua lappakorkoista lainaa ei portfolion kokoa vaan sen millalie algoritmilla laskettua riskitasoa vastaan. Joten jos longisalkkuun otat shortin niin Degiro on valmis antamaan sulle enemman lainaa.
Miksi lahivuosien elama on alijaamaista? Lopetat tyot ja alat hulttioksi?
Teslashortista: Aika nihkea juuri siksi etta rahat makaisi tyhjana pari vuotta. Brokerin kautta otettu shorttihan toimii juuri painvastoin. Ainakin Degirolta saa otettua lappakorkoista lainaa ei portfolion kokoa vaan sen millalie algoritmilla laskettua riskitasoa vastaan. Joten jos longisalkkuun otat shortin niin Degiro on valmis antamaan sulle enemman lainaa.
Nordnetista en ainakaan jaksa siirtyä mihinkään, ja voi olla että kaatuu ihan siihen. Fiksut ihmiset ilmeisesti lainaa osakkeet ja myy ne, eli menevät ihan perinteisesti shortiksi, ja siten saa hyvin pienet kulut. Sitten on laiskoille johdannaisia, nordnetistä löysin esim tällaisia kuin "BEAR TESLA X3S NORDNET F1", mutta nää tuntuu täysin läpinäkymättömiltä. Laidat muodostaa liikkeellelaskija, ja niiden välillä on tällä hetkellä 5% ero. Kurssin kehityksestä ilmoitetaan, että se pyrkii olemaan prosentuaalisesti samansuuruinen ja erisuuntainen kuin kohde-etuudella, ja jotenkin vaikutti että sinne voidaan piilottaa ihan mikä määrä lisäkuluja vaan.
Yleensäkin tän tyyppinen instrumentti, jossa ei ole mitään lopetuspäivää, ja knock-out taso ilmoitetaan päiväkohtaisena kurssimuutosrajana, kuulostaa mulle siltä että sen täytyy olla kallis.
Pörssimörssäri kirjoitti:
Miksi lahivuosien elama on alijaamaista? Lopetat tyot ja alat hulttioksi?
Mulla on hyvin korkeat kulut, mutta se ei liity sinällään blogin aiheeseen. En näe erityistä syytä elää "palkkatulojeni" puitteissa, kun muuta omaisuutta on enemmän kuin kukaan oikeasti tarvitsisi, ja rahalle on käyttötarkoituksia jotka lasken merkityksellisiksi.
Tämän pitäisi siis olla sormituntumaltani jotenkin toimialallisesti hajautettu erittäin defensiivinen salkku.
Mukavaa, kun taas kirjoittelet. Kommenttina hajautukseen: tässä on nimellisesti salkun arvosta 50% kiinni (kotimaisessa) pankkisektorissa ja tosiasiassa enemmänkin, koska omistat Nordeaa myös Sampon kautta. Pankkien defensiivisyys on myös vähentynyt sitä mukaa kun omaisuudenhoidon osuus niiden tuotoista on kasvanut,. Eli toimialahajautusta jos oikeasti haluaisi, niin Nordean tai ÅAB:n tilalla olisi hyvä olla jotain muuta.
Eli toimialahajautusta jos oikeasti haluaisi, niin Nordean tai ÅAB:n tilalla olisi hyvä olla jotain muuta.
Näin. Mutuilen/muistelen, että JR ei tavallaan ole ollut klassinen hajauttelija ennenkään kirjoituksiensa perusteella vaan enemmänkin "jos on paikka liikkua niin liikutaan" linessä. Vähän niinkuin mainissa 2007 (?), bubblessa.
Ja toki jos ihan kirjoituksen perusteella tulkitsee, niin tavallaan on oleellista hajautusta vaikka laittaisi 150% yhteen ja samaan kunhan ei ole rahapelialaan liittyväinen koska se olisi jo vähän kyseenalainen tapa katketa jos on lähtöön kovin hyvissä.
Musta on aina ollut typeryyttä, että "ainoana totuutena" on hyväksytty laaja hajauttaminen, sijoittajan lähtökohtia ja tavoitteita analysoimatta. Se on musta typistetty näkemys sijoittamisesta joka pyrkii redusoimaan ihmisyyden koko touhusta. Tärkeintä on ensin miettiä, mitä sijoittamisella hakee ja sitten vasta miettiä parasta tapaa päästä hakemaansa. Mutta jätän kaappauksen nyt tähän.