Palkka on palkkaa maksettiin se missä muodossa tahansa. Jos tekee vastikkeellista työtä ja saa siitä hyvästä bonuksia pelitililleen, niin se on tuloverolain alaista tuloa, vain muoto on muuttunut. Jos silloin väittää kaikkia tilille tulleita rahoja rahapelivoitoiksi, syyllistyy veropetokseen. Veikkaan, että tilanne on hyvä jos tilille ilmestyneistä rahoista puuttuu jonkin lähdeveron tai vastaavan veron verran rahaa (muoks: verosopimuksista riippuen ja veroilmoitus on silti tehtävä, mutta jos toinen valtio on jo verottanut sopimuksen mukaan, niin se ei näytä enää veronkierrolta). Jos taas ei, niin kannattaa valmistautua tekemään täsmällinen todistettavissa oleva luettelo tilin kaikkien rahavirtojen alkuperästä, lähettää se verottajalle, ja toivoa parasta.
Tämäkin tietenkin sillä varauksella, että olen pelkkä teknisen pääainekoulutuksen saanut nimimerkki netin anonyymillä keskustelufoorumilla.
Markkina tuntuu painuvan edelleen. Tarkoitus ollut marraskuussa aloittaa ostot ja pieniä eriä tankattu, mutta paine vaan tuntuu olevan alas aika vahvasti
Trump valitsi valtionvarainministeriksi Scott Bessentin
Donald Trump on vihdoin valinnut valtiovarainministerin – ja sijoittajat näyttävät hyväksyvän valinnan. Osakefutuurit ja joukkovelkakirjat nousivat sen uutisten johdosta, että pitkäaikainen sijoittaja Scott Bessent ottaisi pestin.
Scott Bessent on viettänyt viimeiset 40 vuotta taloushistoriaa opiskellen. Nyt kun Donald Trump valitsi johtamaan valtiovarainministeriötä, hänellä on mahdollisuus tehdä jälkensä siihen.
Hedge-rahastonhoitajana ensin George Sorosin yrityksessä ja myöhemmin omassa yrityksessään Bessent erikoistui makrosijoittamiseen tai geopoliittisten tilanteiden ja taloudellisten tietojen analysointiin panostaakseen suuren kuvan markkinaliikkeisiin. Hän on ansainnut miljardeja dollareita voittoja lyömällä vetoa valuutoista, koroista, osakkeista ja muista omaisuusluokista ympäri maailmaa.
Bessentiä, joka on sanonut, että hänen politiikan prioriteettinsa tulee olemaan Trumpin veronkevennyslupausten täyttäminen, tiedetään suhtautuvan kovin ottein valtion menojen suhteen mutta tasapainoisemmin tullien suhteen. Elon Musk on kutsunut häntä "business-as-usual valinnaksi".
"Markkinat tulkitsevat Trumpin valinnan positiiviseksi talouden kannalta, sillä hän voisi yrittää ohjata politiikkaa enemmän kasvusuuntautuneisiin asioihin kiistanalaisempien toimenpiteiden sijaan", sanoi Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.
Keskellä railakasta menoa konservatiivit iskevät paaluja rajoille, ettei karnevaalihumu pääse karkuun. Presidentiksi valittu on lisäämässä Kiinan tuonnin tariffeja ylimääräisellä kymmenellä prosentilla ja asettamassa 25% tariffit Meksikon ja Kanadan kaikelle tuonnille. Se lopettaisi näiden keskinäisen vapaakauppasopimuksen.
“Drugs are pouring into our Country, mostly through Mexico, at levels never seen before,” Trump said. “Until such time as they stop, we will be charging China an additional 10% Tariff, above any additional Tariffs, on all of their many products coming into the United States of America.”
“About the issue of US tariffs on China, China believes that China-US economic and trade cooperation is mutually beneficial in nature,” Chinese embassy spokesman Liu Pengyu said in a statement.
“No one will win a trade war or a tariff war,” he said.
Nämä toimet ovat vielä puheita, mutta varsinaiset tapahtumat alkavat tammikuun 20. päivän jälkeen ensi vuonna valan vannomisten jälkeen, kun sanoista tulee oikeustoimikelpoisia. Silloin oranssi nero alkaa johtaa toimistoaan.
Kyse on USA:n suurimmista kauppakumppaneista - alla Top 15.
Trumpin vaatimus tariffien alentamiselle on, että kiinalaiset nitistävät fentanyylin salakuljettajat omassa maassaan ja napsivat näiltä päät pois.
“I have had many talks with China about the massive amounts of drugs, in particular Fentanyl, being sent into the United States – But to no avail,” Trump said. He claimed that contrary to promises, Beijing did not impose the death penalty on such drug dealers.
Kiinalaiset ilmeisesti jäävät odottelemaan tilanteen rauhoittumista ja valuuttaheilahtelujen tyyntymistä. Niin varmaan on tehtävä fennoskandiassakin ja keskityttävä kaamoksen torjumiseen perinteisesti kynttilöillä ja pärekimpuilla.
Osakesalkku tyhjeni juuri ennen vaaleja ja näyttää siltä, että odottelen mitä tuleman pitää. Donald pistää Kanadan ja Meksikon polvilleen ns off-duty ja sen jälkeen on EU:n vuoro. Salkku on tältä vuodelta roimat 20% tappiolla, tulikin vähän isommat veromyynnit. Sitten kun ostan taas osakkeita, niin palaan indeksiin ja Siltroniciin.
Koronan jäljiltä varastot pursuaa elektroniikkaa edelleen. Yritykset täyttivät koronan aiheuttamassa pulassa siruvarastot moninkertaisesti varmuuden vuoksi ja nuo varastot sulaa varsin hitaasti. Siruvalmistajat rakensivat myös uutta tuotantokoneistoa palvelemaan kovaa kysyntää ja nyt kapasiteettia on liikaa ja hintakilpailu syö tulosta.
Sirujen ja muun elektroniikan kysyntä kuitenkin pitkässä juoksussa kasvaa kaiken aikaa ja kun nuo varastot ovat sulaneet, niin kysyntä tulee nousemaan voimakkaasti.
Hongkongin Hang Seng -indeksi nousi lähes 3 % pörssikaupan viimeisellä tunnilla sen jälkeen, kun Kiina lupasi "ennakoivampia" finanssipoliittisia toimenpiteitä ja "maltillisesti" löysää rahapolitiikkaa ensi vuodeksi Kiinan kotimaisen kulutuksen lisäämiseksi.
Ilmoitus tuli ilmi tulevia taloudellisia painopisteitä hahmottelevan poliittisen kokouksen asiakirjojen virallisesta lukemisesta. Ennen uutista Manner-Kiinan CSI 300 -indeksi oli pudonnut 0,17 % arvoon 3 966,57 Kiinan kuluttajahintojen kasvun jäätyä odotuksia alhaisemmaksi marraskuussa.
Kiinan Kansallisen Tilastoviraston mukaan kuluttajahintaindeksi CPI oli marraskuussa noussut 0,2 prosenttia edellisvuodesta, kun se oli lokakuussa ollut suurempi eli 0,3 prosenttia. Reutersin ekonomistit olivat ennustaneet 0,5 prosentin hinnannousua.
Muualla Aasian ja Tyynenmeren alueella markkinat vaihtelivat, kun traderit arvioivat talouskasvutietoja Japanista sekä uutisia Etelä-Korean poliittisesta tilanteesta.
Heh, mie olin melko varma, että tällä viikolla lähtee joulupukkiralli. En kuitenkaan niin varma, että olisi ollut kaikki limiitit tapissa tai olisin jättänyt pikku nykyihin myymättä. Niinpä tänään on taas ollut hyvä päivä ostella myytyjä takaisin.
Heh, mie olin melko varma, että tällä viikolla lähtee joulupukkiralli. En kuitenkaan niin varma, että olisi ollut kaikki limiitit tapissa tai olisin jättänyt pikku nykyihin myymättä. Niinpä tänään on taas ollut hyvä päivä ostella myytyjä takaisin.
Hakkaa päälle Pohjan poika!
Ettei ulkkaripellet meitä voita!
Poikkeavia tilanteita on aina, joten yleistäminen tarkoittakoon keskimääräistä enemmän.
Savonlinnasta myydyt kiinteistöt lienevät yleisestikin poikkeuksia 😊
Miten näette Trumpin kauppasodan vaikutuksen pörsseihin? Jotakin uhkasta varmaan on jo kursseissa, mutta onko kaikki? Tietysti jää nähtäväksi, mitä oikeasti toteuttaa ja millaisilla tariffeilla, plus se miten siihen kukin vastaa. Ja jos jenkkipörssi ottaa iskua ja käynnistää muutenkin korkealla olevien P/E lukujen normalisoitumisen, niin se oletettavasti vaikuttaa melko maailmanlaajuisesti kursseihin ainakin lyhyellä tähtäimellä. Jotenkin tuntuisi, että nyt kannattaisi olla vähän tavallista enemmän käteistä tai limittiä tarjolla.
Markkinalla liikkuvien härkien ja karhujen voiman mittaamiseen hyvä värkki on USA:n New High – New Low Indeksi.
Erityisen hyvä on vielä tarkempi eli Cap-NHNL, joka ottaa huomioon kaikki uudet ylimmät ja uudet alimmat kunkin firman markkina-arvopainotuksella vuoden jaksolta. Jättilaisillä on siis suurempi vaikutus kuin pienemmillä nyrkkipajoilla. Indeksi laskee yhteen nämä luvut kaikille vuoden sisällä uusille huiput ottaneille ja toisaalta pohjat ottaneille ja piirtää kaavioon kaksi viivaa – vihreä Cap-NH:lle ja punainen Cap-NL:lle.
Yhdysvaltain osakemarkkina on ollut pitkään erittäin nousujohteinen, mutta nyt uusien huippujen määrät pienenevät, kun taas uusien pohjien lukumäärä kasvaa. Torstaina 12. joulukuuta Cap-NL:n punainen käyrä ylitti vihreän käyrän , mikä osoittaa karhujen uutta otetta markkinasta.