Y-tunnuksilla 0828463-4 (Purmo Group Finland Oy) ja 2908416-4 (Purmo Group Oy Ab, rinnakkaistoiminimi Purmo Group ltd) saa kyllä vähän toisenlaisia lukuja hakemalla. No tässä lienee Rettig-konsernin sisällä tehty paperitöitä Groupin muodostamisessa.
Purmo Groupin rahoituksesta merkittävä osa on tullut Rettig-konsernin myöntämistä osakaslainoista. Nämä ilmeisesti maksetaan konsernille VAC:n tullessa omistajaksi - lähde tietote: "Purmo Groupin historiallinen rahoitus on koostunut lähinnä osakaslainoista Rettig Groupilta ja vuokraveloista ja nettovelka on laskettu lainojen, vuokravelkojen, osakaslainojen summana vähennettynä rahavaroilla. Osana Sulautumista Purmo Group tulee uudelleen rahoittamaan nykyisen velkaantuneisuutensa Rettig Groupille ja se voi maksaa osakkeenomistajilleen Täytäntöönpanoa Edeltävän varojenjaon."
Ei ehkä ole sattuma, että suljetulle tilille siirretty määrä oli 96,75 milj.euroa vastaa osakaslainojen määrää 94,0 milj. En kyllä ihan hahmota nettovelan muutosta (ilmeisesti osakaslainojen maksun jälkeen muuta velkaa lyhennetään), mutta osaakohan joku selventää.
Lyhyesti mistä liiketoiminnan raha tulee selkenee kuvalla:
Kiinteistöjen lämmitystuotteilla on varmasti jatkuva kysyntä eikä toimialassa sinänsä ole mitään vikaa. Saa nähdä mitä uusi omistusrakenne tuo tähän mukanaan.
Y-tunnuksilla 0828463-4 (Purmo Group Finland Oy) ja 2908416-4 (Purmo Group Oy Ab, rinnakkaistoiminimi Purmo Group ltd) saa kyllä vähän toisenlaisia lukuja hakemalla. No tässä lienee Rettig-konsernin sisällä tehty paperitöitä Groupin muodostamisessa.
Olen seurannut vähän tarkemmin tätä Suomen 1. SPAC -keisiä. Purmo Group Oy Ab (Ltd, postiosoite sama kuin Rettigin emolla eli Bulla 46, Hietalahden vieressä) on Purmo -konsernin emoyhtiö ja luvut ovat vain emon omia lukuja eli ei koko konsernin lukuja . Kaikissa vähän suuremmissa konserneissa on täysin normaalia, että emoyhtiössä on aika vähän toimintaa verrattuna koko konserniin. Esim. Wärressä emolla ei vuonna 2020 ollut mitään liikevaihtoa vaan vain 90 meur (s. 227) Operating tuloa, josta valtaosa oli palvelumyyntiä muile konserniyhtiöille. Purmossa emon liikevaihto/myynti 2020 oli 3,3 meur kun koko koko konsernin liikevaihto oli 671 meur. Eli ei mitään ihmeellistä näiltä osin.
Rettigin vuosikertomuksesta ilmenee Purmo Group Oy Ab alakonsernin rakenne varsin selkeästi (s.81). Siihen kuuluu yli 20 tytäryhtiöä. Purmo Group Finland Oy Ab (postiosoite on Pietarsaaressa) näyttää Purmo Groupin alakonsernilta, jossa pyöritetään myös joidenkin ulkomaiden toimintaa. Finlandin tyttäriä on esim. Baltiassa, Venäjällä ja Kiinassa. Finland -yhtiön liikevaihto on vain 40 meur eli murto-osa koko Purmo konsernin liikevaihdosta. Voidaan olettaa , etteivät edes sen omien tyttärien vaihdot ole Finlandin luvussa. Summa summarum ei mitään ihmeellistä näiltäkään osin.
Domainilla ei voi olla y-tunnusta sen kummemmin kuin sanomalehden sivullakaan. Domain ei ole juridinen henkilö. En kuitenkaan tarkoittanut tätä vaan Purmo Group Ltd:n kotisivun alareunaa, jossa ovat yhtiön osoite- ja yhteistiedot:
Normaalisti tässä kohdassa on lisäksi y-tunnus. Purmolla sitä ei ole merkittynä.
Yritysten välisen kaupan arkipäivää on uuden asiakaskontaktin kohdalla heti etsiä kotisivu ja katsoa sieltä y-tunnus ja laskutusyhteystiedoista sähköisen laskutuksen ohjeet. Y-tunnuksen avulla verrataan PRH:n Yritys- ja yhteisötietojärjestelmästähttps://www.ytj.fi/ pitävätkö kontaktin antamat tiedot paikkansa. Samalla katsotaan rekisteritiedot, verovelat ja historia. Muista lähteistä tutkitaan y-tunnuksella talous.
Uuden asiakkaan avaaminen on aikaaviepää ja voi joskus olla tuntien työ tarkistuksineen. Monet yritykset kieltäytyvät avaamisesta, jos ensiostos on pieni ja kate hukkuu taloushallinnon vaivannäköön.
Purmo Group ei periaatteessa ole yhtiö vaan konsernin osan laskentasubjekti eli tässä emoyhtiö Rettig Group Ltd:n osa. Rettig Group Ltd:n emoyhtiö taas on Rettig Capital Ltd ja se omistaa tyttärensä yksin kokonaan.
Rettig Group Ltd (the “Rettig Group” or the “Group”) is a limited liability company domiciled in Helsinki. The registered address of Rettig Group Ltd is Bulevardi 46, 00120 Helsinki, Finland. Rettig Capital Ltd is the ultimate parent company of the Rettig Group. These consolidated financial statements comprise the parent company Rettig Group Ltd (“the Parent”) and its subsidiaries (collectively the “Group” and individually “Group companies”).
Purmo Group laskentasubjektina on joukko Rettig Group Ltd:n kokonaan omistamia yhtiöitä eli tytäryhtöitä, joita voi seurata kuin ne olisivat yksi yhtiö.
Emoyhtiön omistukset ilman niihin liittyviä tytäryhtiöitä:
Purmon ja VAC:n sulautumisesta on sopimus, jonka lopputuloksena Purmo Groupin nykyiset osakkeenomistajat tulevat omistamaan yhteensä 73,3 % ja VAC:in nykyiset osakkeenomistajat yhteensä 26,7 % Yhdistyneen Yhtiön C-sarjan osakkeista. Yhdistyneen Yhtiön nimeksi tulee Purmo Group Oyj.
Sulautumisen mekanismi on mielenkiintoinen: VAC:in ja Purmo Groupin ehdotettu Sulautuminen toteutetaan osakeyhtiölain mukaisella absorptiosulautumisella, jossa Purmo Groupin kaikki varat, oikeudet ja velat siirtyvät VAC:ille ilman selvitysmenettelyä. Sulautumisen täytäntöönpanon seurauksena Purmo Group purkautuu automaattisesti.
Eli tässä ei ensin Purmo Group jakaudu selvitysmenettelyllä Rettig Groupista ja sen jälkeen sulaudu VAC:iin vaan sulautuminen tapahtuu suoraan.
Tätä on kyllä mielenkiintoista seurata, koska välissä on tytäryhtiöiden merkittäviä osingonmaksuja emoyhtiölle (Rettigille) ennen sulautumista, useita osakesarjoja ja niiden vaihtoja sekä luovutuksen rajoitussitoumuksia ym.
Oma asiansa on vapaasti vaihdettavien osakkeiden eli pörssiin kaupantekoa varten jäävien osakkeiden määrä suhteessa pääomistajille jäävien osakkeiden määrään. Tiedotteesta: Noudattaakseen Nasdaq Helsingin pörssilistan määräyksiä yleisön hallussa vapaasti vaihdettavissa olevien osakkeiden määrästä, jonka tulee olla 25 % sekä tukeakseen Yhdistyneen Yhtiön C-sarjan osakkeiden likviditeettiä ja hinnanmuodostusta ... luovutuksenrajoitussopimus ... voimassaolo päättyy ... etc.
Sanotaanpa näin, että tällä hetkellä on vaikea hahmottaa mitä edessä vielä on, vaikka tiedotteen lukisi moneen kertaan.
En osallistunut osakeantiin, mutta keräilin VACSPAC:ia kun kesällä tukiostot siitä loppuivat ja hinta painui heinäkuussa alle kympin. Myin ne viime viikolla pörssitiedotteen jälkeen hinnan pinkaistessa. Tämä on mielenkiintoinen, mutta ei niin paljon, että antaisin rahan jumittaa odottamassa. Se tekee työtään tältä osin nyt muualla. Aika näyttää oliko se oikea ratkaisu.
Sulatumissopimus on tehty Purmo Group Oy Ab:n ja VACin välillä. Pörssitiedotteen otsikkotekstissä viitataan tähän alakonsernin emoyhtiöön. Jos sulatuminen toteutuu, Purmo Group Oy Ab lakkaa olemasta ja Purmo -alakonsernin tytäryhtiöt siirtyvät sulautumisessa VACin tytäryhtöiksi. Tämän jälkeen VACin nimi vaihdetaan Purmo Group Oyj Abp:ksi ja homma selvä.
Hyvä pitää erillään kysymys, miten konserneissa konserniyhtiöiden tilinpäätökset yhdistellään. Kun on lukuisia alakonserneja ja sisaryhtiökonserneja, jokaisen alakonsernin emoyhtiön ei tietenkään tarvitse tehdä konsernitilinpäätöstä vaan konsernitilinpäätöksen tekee yleensä vain yksi yhtiö, pörssiyhtiöissä tyypillisesti Oyj (esim. Wärtsilä Oyj Abp).
Purmon ja VACin sulautuminen on kuitenkin erikoinen siinä suhteessa, että se toteutetaan VACin ja Purmo Group Oy Ab:n välillä absorptiosulautumisena, vaikka VAC ei omista Purmo Group Oy Ab:n osakkeita. Tähän liittynee verokohtelun epävarnuus ja siihen viitataan myös tiedotteessa, ja erikseen vielä rahoituksen edellytysten osalta.
"Virala Acquisition Company Oyj (”VAC”), ensimmäinen Nasdaq Helsinki Oy:n (”Nasdaq Helsinki”)
säännellyn markkinan SPAC-segmentille listattu yhtiö, ja Purmo Group Oy Ab (“Purmo Group” tai
”Yhtiö”), yksi kansainvälisesti johtavista ja maailmanlaajuista johtajuutta tavoitteleva kestävien
sisäilmaratkaisujen toimittaja sekä perheomisteisen Rettig Group Oy Ab:n (”Rettig Group”)
tytäryhtiö, ovat tänään solmineet sulautumissopimuksen VAC:in ja Purmo Groupin yhdistämiseksi."
VAC:n osakkeenomistajan kannalta sulautumisessa on oleellista se putsaako Rettig omistamistaan ja sulautumiseen tarjolle annettavista tytäryhtiöistä vapaat omat pääomat pois ennen sulautumista. Tähän ajattelemisen aihetta tarjoaa pörssitiedote: "Purmo Group voi jakaa osakkeenomistajilleen ylimääräisen varojenjaon joko osinkona tai pääomanpalautuksena, tai näiden edellä mainittujen yhdistelmänä, enintään 251 miljoonaa euroa ennen Sulautumisen täytäntöönpanoa (“Täytäntöönpanoa Edeltävä Varojenjako”)."
Tiedotteen liiketoimintatiedot käyttökatteineen ovat tietysti informatiivisia, mutta sijoittajan kannalta tärkeämpi on sulautuksessa syntyvä tase. Sitä ei tietenkään löydy pörssitiedotteesta vaan sen liitteestä.
Näinhän siinä käy, mikä näkyy oikaisulaskelmissa. Taseen perusteella näyttäisi kuitenkin jäävän varoja riittävästi niin, että tytäryhtiöt säilyvät toimintakelpoisina ja liiketoiminnoilla olisi edellytykset jatkua sulautumisen jälkeenkin.
Sijoittajan pitäisi tästä laskelmasta päästä eteenpäin tulevan Purmo Group Oyj:n kirja-arvoon (varat - velat) per osake jakamalla tässä vapaa oma pääoma osakkeiden lukumäärällä. Pulmana onkin arvioida mikä tulee olemaan jakolaskun nimittäjä eli osakemäärä. "Sulautumisen yhteydessä liikkeeseen laskettavien VAC:in uusien C-sarjan osakkeiden yhteenlasketun lukumäärän odotetaan olevan 29 594 531, jolloin Yhdistyneen Yhtiön C-sarjan osakkeiden kokonaismäärä on 40 374 531."
Optioehdosta: "Viralan optio 689 576 kpl, hintaan 10,19 eur/kpl" ja muuntoehdosta: "F-sarjan muunto C-sarjan osakkeiksi: Korkein hintaraja edellyttää 140 % kokonaistuottoa osakkeelle, mikä vastaa 24,00 euron osakekurssia VAC:in osakkeelle. Muunto aikaisintan kolmen vuoden kuluttua ja viimeistään 7 vuoden kuluttua. "Huomioiden, että uusien osakkeiden kokonaismäärä ylittää 19,57 miljoonaa osaketta, Viralan osakeomistus laimentuu sen mukaisesti."
Kirja-arvo jää alle listatumishinnan, mutta osakkeen käypää arvoa laskiessa sen päälle tulisi diskontata liiketoimintojen tuottoarvo per osake. Koska kaikki laskelmat ovat vasta arvioita ja luvut perustuvat kesäkuun lopun välitilinpäätöksiin on käytettävä peukalotuntumaa: paras hiha-arvio on, että osakekohtainen arvo ehkä voisi olla jossakin optioehdon hintarajan ja muuntoehdon hintarajan rajoissa.
Näkisin mielelläni muitakin laskelmia tähän eikä ylläolevaa tule missään tapauksessa pitää osakkeen arvolaskelmana, vaan pohdiskeluna. Markkina kyllä hinnoittelee.
Tän casen isoin turn-off itselleni on koko ajan ollut se miten tavattoman vaikea on ymmärtää papereista mitä olisin ostamassa ja mihin hintaan. Kuten tästä ketjusta näkyy, en ole lainkaan ainoa jolle asia on epäselvä edelleen, vaikka nyt jo tiedetään mitä ollaan listaamassa :)
Mahdottoman vaikeaa arvioida mikä olisi "oikea" hinta kun en edes kykene ymmärtämään mitä ihan tarkalleen olisin ostamassa.
Jos tämä SPAC-malli yleistyy niin toivoisin seuraavalta caselta kansantajuisempaa yhtiörakennetta ja viestintää.
Oma hiukan negatiivissävyinen epäilyni on ettei tuo vaikeaselkoisuus ole suinkaan vahinko....
Katsotaan muutamien vuosien kuluttua kuka on rahastanut ja olenko oikeasta kun epäilen ettei rahastaja tule ole olemaan piensijoittaja vaan joku ihan muu.
Mahdottoman vaikeaa arvioida mikä olisi "oikea" hinta kun en edes kykene ymmärtämään mitä ihan tarkalleen olisin ostamassa.
Eikö tämä ongelma ole ollut olemassa jo ihan alusta saakka eli jo VAC:n listautuessa. Eihän silloin edes tiennyt sitä vähääkään mitä nyt eli tiennyt mihin kohteeseen VAC aikoo keräämänsä rahat käyttää.
Mahdottoman vaikeaa arvioida mikä olisi "oikea" hinta kun en edes kykene ymmärtämään mitä ihan tarkalleen olisin ostamassa.
Eikö tämä ongelma ole ollut olemassa jo ihan alusta saakka eli jo VAC:n listautuessa. Eihän silloin edes tiennyt sitä vähääkään mitä nyt eli tiennyt mihin kohteeseen VAC aikoo keräämänsä rahat käyttää.
Juu, siksi skippasinkin. Sen lisäksi ettei tietenkään tiennyt mitä VAC tulee ostamaan, koko rakenne oli mahdoton hahmottaa kun oli monia eri osakesarjoja ja erilaisia optioita. Tulkitsin niin että monimutkainen rakenne jättää hyvin vapaat kädet valita myöhemmin onko piensijoittaja lopulta samassa junassa kuin isommat herrat. Arvelin että ei ne ainakaan minun etuani siinä tule priorisoimaan jos saavat vapaasti päättää :)
Kuten Virala Acquisition Company Oyj tiedotti 8.9.2021, Virala Oy Ab:lla on ollut optio hankkia 689 576 C-sarjan osaketta Rettig Group Oy Ab:lta sulautumisen täytäntöönpanon jälkeen. Ilmoitus koskee kyseisen option käyttämistä.
Purmo Group Oyj - Johdon liiketoimet
____________________________________________
Ilmoitusvelvollinen
Nimi: Virala Oy Ab
Asema: Lähipiiriin kuuluva henkilö
(X) Oikeushenkilö
(1):Liikkeeseenlaskijassa johtotehtävissä toimiva henkilö
Nimi: Ehrnrooth, Alexander
Asema: Hallituksen jäsen/varajäsen
Liikkeeseenlaskija: Purmo Group Oyj
LEI: 743700JHE9365SIHRE72
Ilmoituksen luonne: ENSIMMÄINEN ILMOITUS
Viitenumero: 743700JHE9365SIHRE72_20211229142400_6
____________________________________________
Liiketoimen päivämäärä: 2022-01-05
Kauppapaikka: NASDAQ HELSINKI LTD (XHEL)
Instrumenttityyppi: OSAKE
ISIN: FI4000507488
Liiketoimen luonne: TOTEUTTAMINEN (OIKEUDET, MYYNTI- JA OSTO-OPTIOT)
Liiketoimien yksityiskohtaiset tiedot
(1): Volyymi: 689 576 Yksikköhinta: 10,19 EUR
Liiketoimien yhdistetyt tiedot
(1): Volyymi: 689 576 Keskihinta: 10,19 EUR
Virala Acquisition Company Oyj (“VAC”) ja Purmo Group Oy Ab toteuttivat Purmo Group Oy Ab:n sulautumisen VAC:iin 31.12.2021, muodostaen yhdistyneen yhtiön Purmo Group Oyj:n. Kuten VAC tiedotti 8.9.2021, Virala Oy Ab:lla on ollut optio hankkia 689 576 C-sarjan osaketta Rettig Group Oy Ab:lta sulautumisen täytäntöönpanon jälkeen. Virala Oy Ab on käyttänyt kyseistä optiotaan 5.1.2022 ja Rettig Group Oy Ab on siten luovuttanut 689 576 omistamaansa C-sarjan osaketta Purmo Group Oyj:ssä Virala Oy Ab:lle.
Yhtiön rekisteröityjen osakkeiden kokonaismäärä on 41 939 748 osaketta. Jokainen osake tuottaa yhden (1) äänen.
Jenkkimarkkinalla oli 86 SPAC IPO:a viime vuonna 2022, mikä oli merkittävästi vähemmän kuin ne 610, jotka olivat meneillään vuonna 2021. Käänteen syynä pidetään lisääntynyttä valvontaa ja nousevia korkoja.
"I would expect the slowdown to continue," said Bob Tull, president of investment advisor ProcureAM, in an interview. "I really don't see any change until 2024."
Viralan kohdalla tapahtumat päätyivät Espalla pyörittyään Purmo Groupin y-tunnuksen vaihtoon ja uusiin vaatteisiin.
Jotenkin ei voi välttyä tuumaamasta, että tässä on vain vanhaa lämmitelty.
Purmo Groupin kurssikehitys sen sijoittajasivulta - perjantain puolivuosi päätyi kurssiin 7,20 eur eli kurssi on pudonnut 12 kuukaudessa -28 %. Kaikkien aikojen alin on 6,90 euroa.
Alun haahuilun ja tukiostojen jälkeen markkina on alkanut menettää uskoaan. Eipä juuri uutisiakaan näytä yhtiöstä olevan vai luulenko väärin. Pahitteeksi ei olisi, että tämän kiinteistöjen energia-alan yhtiön tulevaa voisi arvioida uudelleen sen hinnan painuttua pohjiin.
"Johtava kestävien sisäilman mukavuusratkaisujen toimittaja Purmo Group on solminut sopimuksen Suomen suurimman talonrakentajan Kastelli Talot Oy:n kanssa. Sopimuksen myötä Purmo Group toimittaa Kastellille lattialämmitysratkaisuja, putkia ja venttiilejä vuosien 2024 ja 2025 aikana. Sopimuksen yhtenä merkittävimpänä osana on yhtiön toteuttama lattialämmityssuunnittelu."
Purmo onkin vastustellut seiskassa jo pidempään, jota tasoa olen itsekin hakannut. Jos kuun vaihteessa ilmenisi kuka tai ketkä tuossa ovat myyneet.
Asuntorakentaminen pysyttelee vielä pitkään varsin alamaissa, joten kilpailijoita varmaan ostellaan ja sopeutetaan tuotantoa markkinatilanteeseen.
Purmon asemaa ja tulevaisuutta markkinoilla voi verrata ruotsalaiseen Nibe Industries AB:n menoon. Niben osakekurssi on tippunut yli 60% vuoden aikana ja syynä on talonrakennuksen lämmitysratkaisujen alentunut kysyntä.
Niben markkina-alue on samanlainen kuin Purmon. Nibe tekee lämpöpumppuja ja Purmo vesikiertoisia lämmitysratkaisuja. Markkinat ovat melko päällekkäin.
Tänään tuli vielä ilmoitus, että lämpöpumppujen myynti laski 43 prosenttia vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana koko Ruotsissa.
Under första kvartalet minskade försäljningen av värmepumpar i Sverige med totalt 43 procent. Luft/vattenvärmepumpar minskade med 36 procent, jämfört med samma period i fjol. Vidare visade bergvärmepumpar den största minskningen och backade med 46 procent och frånluftsvärmepumpar minskade med 44 procent, skriver Svenska Kyl & Värmepumpföreningen i ett pressmeddelande.
Utfallet visar på en kraftig inbromsning givet att försäljningen steg totalt 7 procent i det fjärde kvartalet 2023.
"Om de långsiktiga politiska spelreglerna är stabila och konkurrensneutrala så skapas förutsättningar att värmepumpsförsäljningen åter kan komma i tillväxt. EU:s fördröjning av Heat Pump Action Plan har bromsat in hela Europas omställning på ett olyckligt sätt", skriver föreningen.
Man framhåller också att ifall ränteläget stabiliseras och förbättras så kommer inte bara husbyggandet ta fart, utan också flera av de projekt som skjutits på framtiden kan realiseras. Man tror att det kommer att kunna ge positiva utslag i försäljningen av värmepumpar.
Det noteras också att jämförelserna görs med toppåret 2023, varför tappet blir extra stort.
Purmossa 7 eurossa pitkään taistellut myyjä alkoi taipumaan Nordean suositusnostopäivänä. Näyttää että ainakaan osari ei tarjonnut välittömiä syitä hankkiutua yhtiöstä eroon.
"Purmo Groupin vuoden 2024 ensimmäisen neljänneksen marginaali parantui selvästi heikosta markkinatilanteesta huolimatta. Rakennusmarkkinoiden aktiviteetissa ei ollut nähtävillä merkittäviä parantumisen merkkejä avainmarkkinoillamme. Näimme kuitenkin jatkunutta kasvua radiaattoritilauksissa Keski- ja Itä-Euroopassa. Tämä johtui pääosin varastojen jonkin asteisesta täydentämisestä ja hienoisesta optimismin lisääntymisestä koskien kysynnän elpymistä. Uskomme lähestymistapaamme integroituihin järjestelmiimme ja jatkamme näiden ratkaisuiden edistämistä. Nämä järjestelmät luovat arvoa asentajille ja kestävää elämänlaatua loppukuluttajille."
Suomen ensimmäisen spacin pörssitarinasta tuli omistajille paha pettymys – Rahasukujen lempilapsi Purmo saatiin pörssiin, mutta mikään ei mennyt niin kuin piti https://t.co/1NryPhIucy
Osake on hinnoiteltu ostotarjouksen jälkeen aika yksimielisesti 9,80-9,82 euroon, jolla näyttäisi sitten saavan 9,91€ heinäkuun puolivälissä osakkeen hinnan oletettavasti sitä lähentyen myös.
Itse en yksinkertaisena ole ymmärtänyt koko SPAC-konseptia. Annetaan rahat jollekin, välistä lähtee listautumiskulut, juoksevat kulut jne. Sitten toivotaan tämän löytävän rahoille niin hyvän sijoituskohteen, että kulujen jälkeenkin biitataan indeksi. Ainoa konkreettinen kiinnekohta on henkilö(t), jolle rahat annetaan.
Keksin noin tuhat houkuttelevampaa kohdetta rahoilleni mutta ehkä tässä on jotain jota en ymmärrä.
Joko Purmon hallitus on poliisikuulusteluissa osakeyhtiölain tasavertaisuuspykälän rikkomisesta? Ellei, niin miksi ei?
Kaikenlaista siellä pohjoisessa puuhaillaan. Siis yhtiön hallitus suosittelee alemman ostotarjouksen hyväksymistä🤯. Po. poliisiasia. https://t.co/tqjxjAvIeE
Suomessa voivat hallitukset perseillä vapaasti Fivan siihen puuttumatta. Tosin edes Sievin hallituksen suositus Boreo-fuusiolle ei ollut näin rivo. Miksei kansa ole barrikadeilla?
Sen ymmärrän, että Rettigit puoltavat Rettigin ostotarjouksen hyväksymistä. Mutta en sitäkään hyväksy. Jos joku Purmon hallituksesta asuisi samassa rapussa, tiputtaisin vähän koiranpaskaa postiluukusta.
Miulla on muuten Purmoa, ei tosin omassa hoidossa.
Purmossa myös mielenkiintoinen tilanne päällä yritysostoon liittyen, vähän samoin kuin Innofactorissa. Kokoan ajankuluksi alle tähänastiset päätapahtumat:
Siinäpä tähänastiset. Tulevaisuudessa on kiinnostavaa nähdä, että kuinka tämä tästä jatkuu. Itse en omista Purmoa, mutta suurella mielenkiinnolla seuraan kyllä tämän jatkon. Vaikken omistaja olekaan, niin on sanottava että karvaan maun tämä hallituksen toiminta jättää suuhun. Jotenkin tuntuu, ettei tässä nyt ihan kaikkien osakkeenomistajien etua olla ajamassa..
Samanlaisia vivahteitahan on ollut muissakin viime vuosien listaexiteistä. Hallitusedustajat ja/tai toimiva johto muodostavat jonkinlaisen liittouman isomman pääomasijoittajan kanssa, tekevät tarjouksen ja suosittelevat sen hyväksymistä, koska parempaa ei ole tulossa – ainakaan heidän kannaltaan. He operoivat informaatioedulla piensijoittajiin nähden, sekä ovat varmasti laskeneet, että listaamattomana pääsee juoksemaan matalempiin aitoihin.
Innofactorin toimarin kommenteissa asian tiimoilta oli paljon kummallisia näkemyksiä, ellei jopa hevonpaskaa, mutta ei savua ilman tulta. Suomessa pörssilistattu yritys on monelta kantilta listaamatonta epäedullisemmassa asemassa, esimerkiksi osinkojen verottamisen osalta.
Eikä nyt itselle tule äkkiseltään mieleen ainuttakaan tapausta IPOjen lisäksi, missä pörssi olisi toimittanut virkaansa pääomien keräämisessä kasvua varten. Jo listautuneiden yritysten yleisöosakeannit ovat kriisien ja tulipalojen sammutusta, ja jos kerättäisiinkin kasvuvaroja, niin se tehdään suunnattuna antina pääomistajalle tai jonkun tutun kaverin pääomasijoitusfirmalle, ja piensijoittajat jäävät ihmettelemään että olisivat hekin voineet merkata lisää lappuja kyseisellä hinnalla.
Osakeyhtiölain ja Ostotarjouskoodin esteellisyyssäädösten mukaisesti Tomas von Rettig, Matts Rosenberg ja Alexander Ehrnrooth eivät ole osallistuneet Grandin Ostotarjouksen seurauksia koskevaan Purmon hallituksen harkintaan tai arviointiin tai Purmon hallituksen suositusta tai Yhdistymissopimusta, Päivitystä tai Lisäystä koskevaan päätöksentekoon.
Osakeyhtiölain ja Ostotarjouskoodin esteellisyyssäädösten mukaisesti Tomas von Rettig, Matts Rosenberg ja Alexander Ehrnrooth eivät ole osallistuneet Grandin Ostotarjouksen seurauksia koskevaan Purmon hallituksen harkintaan tai arviointiin tai Purmon hallituksen suositusta tai Yhdistymissopimusta, Päivitystä tai Lisäystä koskevaan päätöksentekoon.
Eivät tietenkään osallistuneet. Eivätkä muut hallituksen jäsenet mistään voineet arvata, mitä mieltä pääomistajat olivat.
Tästä tulee jo vähän kriittisempää kirjoittelua isossakin mediassa. Suomessa on vielä lehdistönvapaus kunnossa, kun Kauppalehdessäkin kirjoitetaan kritiikkiä. Alman hpj Catharina Stackelberg-Hammarén on nimittäin myös Purmon hallituksen jäsen. Käsitykseni hallitusammattilaisista ei ole muuten mitenkään parantunut tätä prosessia seuratessa.
Tarinan opetus on, että aika pienestä rahasta jotkut kapitalistit ovat maineestaan valmiita luopumaan.
Tämä on yleinen harhakäsitys. Kunnian voi menettää, mutta silloinkin maine yleensä vain kasvaa. Näin toki vain määrällisesti. Se on sitten eri asia, onko kasvanut maine laadullisesti hyvä vai huono.