Nvidia - Tekoälylaskennan maailmanlaajuinen johtaja

16
forum
|

Juha

+1403
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
1509

Nvidia näyttää lunastavan mennyttä kurssinousuaan, mutta sen kiinniotto onkin haastavampi tehtävä. Itse en ymmärrä miksi tämä on niin ylivoimainen AI-peli kun se on, mutta ehkä keskustelu auttaa sen keksimään.

Nvidian tulos: https://nvidianews.nvidia.com/news/nvidia-announces-financial-results-for-second-quarter-fiscal-2024

Ja pari kommenttia äksästä:

Premarketissa nyt +6,5%
 

trending_up +1
24.8.2023 - 09:41

mskomu

+1447
Liittynyt:
31.3.2019
Viestejä:
711

Ei tätä shortatakaan uskalla, mutta ainakin itseäni hirvittää, että minkä verran kysyntä on sitä, että Kiina tilaa kamaa, kun sitä vielä saavat ja että time-to-market -taistoa käyvät tekkifirmat ostavat rautaa etupainotteisesti. Huikea firma eikä mulla siitä puolesta ole negatiivista sanottavaa, mutta arvostuskertoimet tuntuu vaan ihan järjettömiltä.

trending_up +1
24.8.2023 - 11:19

Marras

+148
Liittynyt:
27.3.2021
Viestejä:
101

mskomu wrote:

Ei tätä shortatakaan uskalla, mutta ainakin itseäni hirvittää, että minkä verran kysyntä on sitä, että Kiina tilaa kamaa, kun sitä vielä saavat ja että time-to-market -taistoa käyvät tekkifirmat ostavat rautaa etupainotteisesti. Huikea firma eikä mulla siitä puolesta ole negatiivista sanottavaa, mutta arvostuskertoimet tuntuu vaan ihan järjettömiltä.

Eikö tästä kasvaneesta tuottopuolesta ja sen seuraamasta arvostuksesta ole nyt iso osa nimenomaan tuota Data Center puolen tuoton nousua? Eli pilvipalveluita tarjoavat, ja ymmärtääkseni käyttävät siis omia piirejä omien data centereiden ylläpitämiseen eli piirien kysyntä tulee omasta talosta. Toki tarjoavat hardwarea kaikille alan toimijoille esim Amazon AWS, Microsoft Azure, Oracle Cloud ym. ja varmasti seassa kiinalaisia vastaavia, mutta en jaksa uskoa että Kiinan komponenttihamstraus olisi nyt kovin isosti tämän nousun taustalla.

Esim Nvidialla tuo oman DGX cloudin käyttöhinnat ovat alkaen $37000/kk, ja jokainen joka haluaa tehdä raskaampaa laskentatyötä käyttää jotain pilvilaskentapalvelua.

24.8.2023 - 13:34

aliisan_avaimet

+584
Liittynyt:
2.6.2020
Viestejä:
552

Kiinan vaikutus on minusta suuri, vasta uutisoitiin että yksi kiinalainen toimija tilasi 5 mrd dollarilla niitä kiina-heikennettyjä malleja. Siihen muut kiinalaiset päälle. Olen samaa mieltä että tämä nykyinen kysyntätaso ei ole kestävä, mutta huippua on paha veikata. En kyllä mitenkään uskaltaisi shortata.

24.8.2023 - 16:20

mskomu

+1447
Liittynyt:
31.3.2019
Viestejä:
711

Ei kai sillä ole väliä, että ostaako joku rautaa data centereitä varten, vai vuokraako tuo sama taho sitä Nvidialta, joka "ostaa" rautaa. Samasta lähteestä kysyntä tulee ja uskon, että tässä on taas vähän sellaista ilmiötä, että kaikki eivät tule olemaan voittajia niin, että kaikki eivät tarvitse samalla tavalla aina vain lisää kapasiteettia tulevaisuudessa.

 Nythän kysyntä ei selitä Nvidian hintaa, vaan kysynnän pitäisi jatkaa nousuaan kovaa ja kauan. Ja sillä vasta lunastettaisiin nykyinen hinta. Pitäisi kasvaa vielä kovempaa ja vielä kauemmin, että olisi upsidea. Siis jos fundaa mietitään. Trendiratsastus on sitten ihan oma hommansa ja syy siihen, miksen tätä shorttaa.

7.9.2023 - 11:06

kravaattikukko

+46
Liittynyt:
21.2.2018
Viestejä:
56

Erittäin mielenkiintoinen yhteenveto NVidian tuloksesta ja taustalla häärivästä CoreWeave yhtiöstä. Artikkelissa käyty läpi mm. sitä kuinka CoreWeave olisi ostanut NVidian siruja 2,3 jaardin lainalla, jonka on rahoittanut BlackRock. Sama BlackRock, joka omistaa NVidiaa. Taustayhtiön toiminta vaikuttaa erikoiselta.

https://themadking.com/article/nvidia-the-red-flags/ 

trending_up +1
26.1.2024 - 20:41

Bingo53

+3610
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2351

Teknon kultakuume on kuulemma vasta edessä!

Fortunen mukaan tekno-osakeita seuraavat analyytikot arvelevat niiden parhaimman nousun olevan vasta edessä ja alkaneelle vuodelle odotetaan 25% nousevaa hyökyaaltoa.

Fortune - maksumuuri: https://fortune.com/2024/01/02/2024-year-of-ai-tech-stocks-25-percent-wedbush-dan-ives-outlook/

Viime vuoden lopussa teknopainotteinen Nasdaq Composite oli toipunut edellisvuoden eli 2022 matalasuhdanneodotusten ajamista myyntipaineista, nousevista inflaatio- ja korko-odotuksista sekä öljyn nousevasta hinnasta ja noussut 43% vuoden aikana. Tämä peittosi reippaasti DJI-indeksin 13% nousun ja S&P500 indeksin 24% nousun samalla ajanjaksolla.

Tekno-osakkeiden paino on yli puolet Nasdaq Compositen osakepainotuksesta. Indeksin merkittävin osa eli Technology Select Sector SPDR tuotti viime vuonna 54%.

Ennuste maailmanlaajuisesta IT-alan kulutuksesta antaa kylläkin melko valoisan näkymän teknoalan osakkeille lähitulevaisuudessa. Ennuste on, että IT-alan kulutus kasvaa 8%, mikä merkitsisi 5,1 biljoonan dollarin volyymiä tänä vuonna 2024.

IT-spending_gartner

Linkki Gartner: https://www.gartner.com/en/newsroom/press-releases/2023-10-18-gartner-forecasts-worldwide-it-spending-to-grow-8-percent-in-2024

Korkonäkymän pohjana on kolme 25 korkopisteen koronlaskua tänä vuonna maaliskuusta alkaen. Samaan aikaan teknoyhtiöt ovat keskittyneet kulujen karsimiseen parantaakseen tuloksenteon kykyään ja pysyäkseen maksukykyisinä.

Tähän näkymään nähden Nasdaqin Zacksille Vasundhara Sawalka on poiminut neljä tekno-osaketta, joiden hän arvioi vahvistavan sijoittajan valikoimaa vuoden 2024 aikana:

"Against this backdrop, investment in momentum tech stocks like Splunk SPLK, CrowdStrike CRWD, Workday WDAY and Alphabet GOOGL is expected to strengthen one’s portfolio in 2024."

Zacks_potential_techno_stocks

Linkki Nasdaq: https://www.nasdaq.com/articles/4-momentum-technology-stocks-that-promise-gains-in-2024

Linkin sivulla on tarkemmat perustelut kirjoittajan valinnoille vapaasti luettavissa sille, joka haluaa ongenkoukkuun yksittäisiä osakkeita.

Osakepoimijan vihaamaa indeksointifasistia voi mietityttää nykymeno, kun se niin kovasti muistuttaa vuosisadan vaihteen aikaa, jolloin tekno nousi kesästä 1998 vuosisadan vaihteen huippuihin ja laski millenium-bileiden jälkeen taas vanhoille tasoilleen.

Tämän näen oman salkun rahasto-osuudessa katsoessani globaalia BGF World Technology A2 rahaston arvon kehitystä vuodesta 1995 alkaen.

BGF_worls_tecknology_fund_25years

Vertailukäyränä tässä on S&P500 indeksi (keltainen viiva), josta tekno irtosi omille luvuilleen koronan aikoihin. Sama kehitys on ollut Fidelityn globaalin teknorahaston kohdalla. Vanha kaksoishuippu näkyy vielä terävämpänä ja jyrkempänä jenkkiteknoon keskittyneessä JPM US Technology A rahaston kehityksessä vastaavana aikana alla.

JPM_US_Technology_fund_25years

Voi olla, että IT-alalla on valoisat näkymät pitkällekin eteenpäin ja alan yrityksillä on momenttia vääntää ja puristaa tulosta maksavista asiakkaista mitä merkillisimmillä vempeleillä ja sitovilla sopimuksilla, mutta indeksointifasisti vääntelee jo vitsakimppuaan ja on alkanut irrottaa siitä kirvestä. Liikaa maksaminen on syntistä menoa.

Kun rahasto-osuuden hinta alkaa lähentyä edellistä ylittävää huippua, napakka huitaisu kirveellä ja huipunleikkaus teknorahastomäärästä rahamarkkinarahastoksi voi olla piinaviikkoja odottelevalle fasistille sopivaa sielunhoitoa.

Naapurin kätyreiden yllyttämän väen heittäytyessä ensi viikolla joutilaiksi, ajan voi käyttää vaikkapa kiinteistöosakkeiden pilkkimiseen ja pohjaongintaan niin kauan kuin skandisähkö kulkee ja paikallinen teknonetti vielä toimii.

trending_up +3
19.6.2024 - 09:59

Bingo53

+3610
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2351

Nvidian nousu markkina-arvokärkeen tuo kaikuja Dot-Com-boomista

Kuva
Nvidia_A100

Linkki Nvidia: https://www.nvidia.com/en-us/data-center/a100/

Rahaa polttaneet muistelevat Cisco Systemsin nousua yli kaksi vuosikymmentä sitten. Maaliskuussa 2000 tietoverkkolaitteita valmistava Cisco nousi markkinan kärkeen internet-huuman aalloilla ja Nvidian lailla se ohitti Microsoftin markkinan arvokkaimpana yhtiönä.

John Chambers, Ciscon silloinen toimitusjohtaja, sanoo tässä ajassa olevan jotain samaa, mutta korostaa tekoälyn vallankumouksen poikkeavan edellisistä muutoskausista, kuten internetin kehittyminen ja tietojenkäsittelyn siirtyminen pilveen. Chambers on sijoittanut tekoälyyn tietoturvallisuuden sovelluksissa.

Nvidia oli jenkkimarkkinan viidenneksi suurin yritys markkina-arvolla laskettuna vuosi sitten ja kymmenenneksi suurin kaksi vuotta sitten. Viisi vuotta sitten se oli kahdenkymmenen suurimman joukossa.

Kuva
WSJ_Nvidia_vs_three_other_big_ones

Nvidia splittasi osakkeensa 10-for-1 suhteessa laskeakseen osakkeen yksikköhintaa ja tehdäkseen sen paremmin saataville useammalle sijoittajalle.

Yhtiötä hehkutetaan uuden teollisen vallankumouksen välineiden avaintoimittajana ja sen johtajan Jensen Huangin näkemystä rakentaa 'tekoälytehtaita', jotka syövät dataa ja pureksivat ulos älykästä tietoa.

Nvidia “will be the most important company to our civilization over the next decade as the world becomes more AI-driven,” CFRA Research analyst Angelo Zino said recently. The chips Nvidia pioneered will be the most important invention of this century, he said.

Aiheeseen virtaava, katkotta jatkuva rahavirta on alkanut jo nostaa kulmakarvoja. Nvidian mikropiireihin on sijoitettu jo 50 miljardia dollaria varoja boomin alusta, mutta tekoälyyn perustuvat, aloittavat yritykset ovat saaneet aikaiseksi vasta kolme miljardia dollaria myyntinä.

Tässä piilee epätasapaino ja “we’ve got some real problems to fix.”

Lujalla uskolla tekoälyyn on kaikki täyttyvän kuplan tunnusmerkit ja se helposti pitää jenkkiosakkeet nousuvauhdissa seuraavan puolentoistavuoden ajan, sanoo pääekonomisti Neil Shearing Capital Econimicsilta. "But it would eventually burst", he said, with the U.S. market “destined for a period of significant underperformance” to follow.

Nvidian Huang seikkailee lavalta toiselle kuin pop-tähti ja on alkanut saada kuvansa osallistujien paitoihin. Ciscon Chambers sanoo Nvidian etenevän eri suunnitelman mukaan, mutta myöntää menossa olevan paljon samaa kuin vuosituhannen vaihteessa: Nvidialla on määräävä markkina-asema aivan kuten Ciscollakin internetin kasvaessa, ja se on pystynyt karistamaan kilpailijansa. Samaan tapaan Nvidia on saanut investoijat sijoittamaan ennen kuin koko ala on alkanut kannattaa.

“We were absolutely in the right spot at the right time, and we knew it, and we went for it,” Chambers said.

Linkki The Wall Street Journal: Nvidia’s Ascent to Most Valuable Company Has Echoes of Dot-Com Boom - WSJ

VanEck Semiconductors (tikkeri VVSM) on nyt 47,5 prosenttia koholla vuoden alusta ja plussalla 68,3% kahdentoista kuukauden ajalta.

Kuva
VVSM_kurssi_2024_06_19

Tuli itse vähenneltyä (punaiset pallot) liian aikaisin, usko loppui kesken. (Edit: muutettu kuvaan S&P500 ja Nasdaq100-indeksit vertailuindekseiksi)

Vaikka ajan merkit tunnistaakin, kaikki muut lompakolla olijat menevät virran mukana. Joten mannasadetta taivaasta odotellessa on vain seurattava menoa ja odotettava kunnes osuu kosken kiviin.

trending_up +3
21.6.2024 - 09:20

Heikin Ashi

+2752
Liittynyt:
9.2.2019
Viestejä:
906

Bingo53 wrote:

Nvidian nousu markkina-arvokärkeen tuo kaikuja Dot-Com-boomista

Kuva
Nvidia_A100

Rahaa polttaneet muistelevat Cisco Systemsin nousua yli kaksi vuosikymmentä sitten. Maaliskuussa 2000 tietoverkkolaitteita valmistava Cisco nousi markkinan kärkeen internet-huuman aalloilla ja Nvidian lailla se ohitti Microsoftin markkinan arvokkaimpana yhtiönä.

Juu, itselläni  on jostain syystä automaattisesti päivittyvä liukuva stoppi mm. Nvidian paperissa, niin loistava yhtiö kun se onkin. Tulip Maniat kun aina iskevät markkinaan aika ajoin (ainakin aina ennen tähän asti). 

Edellä mainitulta huumayhtiö Ciscolta vei aikanaan 22 vuotta nousta jostain syystä tapahtuneesta pikku notkahduksesta takaisin.

Kuva

Inteliltä palautuminen kesti 18 vuotta

Kuva

ja esim. nykyisin kovassa vauhdissa olevalta Microsoftiltakin 15 vuotta

Kuva
trending_up +2
21.6.2024 - 10:10

JR

+5390
Liittynyt:
30.6.2014
Viestejä:
1637

Tukea kuplanäkökulmalle, pitkä kirjoitus nykyisen AI-boomin järjettömyydestä, allekirjoitan pitkälti sen teesit.

https://ludic.mataroa.blog/blog/i-will-fucking-piledrive-you-if-you-mention-ai-again/

Allaoleva teksti ei siis ole tiivistys tosta linkkaamastani, se on oma näkökulmani, joka nähdäkseni läheisesti myötäilee sitä.

Laajat kielimallit mahdollistavat ihmismäisen kielen tulokset ihmismäisellä kielellä ohjailtuna. Tulokset ovat epätarkkoja ja usein jopa räikeästi vääriä, hankalasti kontrolloitavia mutta toisaalta helposti hakkeroitavia ja laskennallisesti kalliita tuottaa. Oikeasti onnistuneet ja hyödylliset sovellukset ovat lähes yhtä harvassa kuin blockchainilla.

Tästä huolimatta valtava määrä yrityksiä panostaa tekoälyyn, tietämättä edes varsinaisesti mitä sillä yrittävät tehdä. Osa uskoo sen aidosti muodostuvan jonkinlaiseksi kilpailuvaltiksi, osa tietää rahoittajien uskovan samaa, ja loput eivät uskalla jäädä jälkeen jostain mitä kaikki muut pitävät tulevaisuuden tekniikkana. Ala on niin kuuma, että houkuttelee valtavasti käärmeöljykauppiaita, joita yritysten on todennäköisesti tässä vaiheessa mahdoton erottaa harvoista todellisista osaajista.

Ellei näissä kielimalleissa tapahdu jotain hyvin merkittävää laadullista muutosta (mikä ei ole millään tavalla taattua, koko nykyinen lähestymistapa saattaa jo olla umpikujassa johon voidaan saada vain asteittaista kehitystä, suurten ongelmien jäädessä ratkaisematta), ei useimmille näistä yrityksistä tule olemaan AI-seikkailuista ikinä mitään hyötyä itse bisneksen puolella, jolloin jonkinlainen suuri romahdus kuulostaa melko todennäköiseltä lopputulemalta.

Melko kattava lista sovelluksista joihin nää uusimman aallon tekoälyt sopii hyvin:

-Tekstin muokkaaminen (tiivistäminen, automaattikääntäminen, laajentaminen) - räikeitä virheitä tulee vähemmän kun vaadittu tehtävä ei edellytä uuden tiedon lisäämistä tekstiin

-Huijaus- ja misinformaatioviestintä. Tärkeintä automatisoitu ihmismäinen ilmaisu riittävän laajassa skaalassa, tulosten tarkkuus ja luotettavuus on lähes merkityksetöntä

-Luovat lelut - on hyvää viihdettä kun ihminen saa vaivattomasti kuvailemansa kuvan, laulun, tekstiparodian...

Näiden ulkopuolella toimivat sovellukset ovat paljolti loistaneet poissaolollaan. Sitten voidaan miettiä, miten monet nykyisin tekoälyyn satsaavista bisneksistä tekevät sillä jotakin näistä.

trending_up +5
21.6.2024 - 10:44

big bad bear

+696
Liittynyt:
18.11.2016
Viestejä:
337

JR wrote:

Tukea kuplanäkökulmalle, pitkä kirjoitus nykyisen AI-boomin järjettömyydestä, allekirjoitan pitkälti sen teesit.

https://ludic.mataroa.blog/blog/i-will-fucking-piledrive-you-if-you-mention-ai-again/

Mun mielestä tämä kirjoitus oli ihan hauskasti kirjoitettu, mutta samalla lapsellista kiukuttelua ja kummallista jääräpäisyyttä. Kaveri on varmaankin kyllä substanssiekspertti. Mutta se, että ymmärtää teknistä puolta jostain konseptista ei tarkoita sitä, että olisi visiota tai edes ymmärrystä siitä, mihin sitä konseptia voi käyttää.

EDIT: näin sijoitusfoorumilla kun ollaan, niin pitäisin katseen pallossa tässä asiassa ja keskittyisin siihen, mitä vaiheittainen tehokkuuden parantaminen saa aikaan yritysten tuottavuudessa ja sitäkautta arvossa. Kaikki R&D ei koskaan ole tehokasta ja jotkut (monet) AI investoinnit firmojen toimesta ovat tietysti huonoja. Mutta se ei tarkoita sitä, etteikö sillä voisi olla valtavaa potentiaalia isossa kuvassa, mitä markkinat tällä hetkellä hinnoittelevatkin.

trending_up +1
21.6.2024 - 10:59

Naganon-prinssi

+377
Liittynyt:
18.9.2016
Viestejä:
219

JR wrote:

Ellei näissä kielimalleissa tapahdu jotain hyvin merkittävää laadullista muutosta (mikä ei ole millään tavalla taattua, koko nykyinen lähestymistapa saattaa jo olla umpikujassa johon voidaan saada vain asteittaista kehitystä, suurten ongelmien jäädessä ratkaisematta), ei useimmille näistä yrityksistä tule olemaan AI-seikkailuista ikinä mitään hyötyä itse bisneksen puolella, jolloin jonkinlainen suuri romahdus kuulostaa melko todennäköiseltä lopputulemalta.

Käytettävien kielimallien laatu korreloi aika hyvin niiden sisään tungetun datan laadun kanssa.

Isojen kielimallien kilpailijoita on pienet kielimallit. Hypoteesina se että pieneen kielimalliin syötetään vain laadukasta dataa, joka parantaa niiden outputtia. Näissä kilpailuetuna myös tietenkin vähäisemmän laskentatehon tarve.

Oma ennustukseni tulevaisuudesta: Kielimallien kehityskulku tulee olemaan samankaltaista kuin lohkoketjuteknologioilla. Muutaman vuoden päästä markkinoilla on tuhansia kielimalleja joista jokainen erikoistuu omaan juttuunsa. Voittajia tulee olemaan ne jossa data on "laadukkainta" - mitä ikinä ne sitten tarkoittaakaan.

https://news.microsoft.com/source/features/ai/the-phi-3-small-language-models-with-big-potential/

trending_up +3
21.6.2024 - 11:41

JR

+5390
Liittynyt:
30.6.2014
Viestejä:
1637

big bad bear wrote:

 

Mun mielestä tämä kirjoitus oli ihan hauskasti kirjoitettu, mutta samalla lapsellista kiukuttelua ja kummallista jääräpäisyyttä. Kaveri on varmaankin kyllä substanssiekspertti. Mutta se, että ymmärtää teknistä puolta jostain konseptista ei tarkoita sitä, että olisi visiota tai edes ymmärrystä siitä, mihin sitä konseptia voi käyttää.

Vaikuttaa selvältä, ettet lukenut artikkelia, mikä on toki ymmärrettävää. Kuten varoitinkin, se on pitkä. Se "hauska" kirjoitustapa on IMO ehdottomasti artikkelin heikoin osa.

Naganon-prinssi wrote:

Käytettävien kielimallien laatu korreloi aika hyvin niiden sisään tungetun datan laadun kanssa.

Isojen kielimallien kilpailijoita on pienet kielimallit. Hypoteesina se että pieneen kielimalliin syötetään vain laadukasta dataa, joka parantaa niiden outputtia. Näissä kilpailuetuna myös tietenkin vähäisemmän laskentatehon tarve.

Tää on muuten yks mielenkiintoinen tapa jolla peli on jo menetetty niiden isojen kielimallien osalta. Datan laadulla on toki ratkaiseva merkitys, mutta yksi ehto on, että sitä tarvitaan todella paljon. Nykyisten kielimallien opetuksessa on ollut käytössä aika laadukas ja erittäin laaja corpus - käytännössä Internet. Niiden räjähdyksen myötä merkittävä osa Internetin sisällöstä on nyt niiden kirjoittamaa, minkä tuloksena nykyistä Internetiä koulutusdatana käyttäen on hyvin hankalaa tuottaa juuri nykyisiä malleja luotettavampi malli.

Pienet kielimallit voivat tosiaan auttaa alakohtaisesti - käytetään laajaa dataa lähinnä opettamaan luonnollista ilmaisua ja sen ymmärtämistä, ja lisätään mahdollisimman paljon luotettavaa alakohtaista dataa, joka sitten toimisi tietopohjana. Tämmöisellä ratkaisulla voi olla mielenkiintoisia sovelluksia, mutta ne poikkeavat paljon siitä, mihin nykyisten kielimallien seuraajia on visioitu.

trending_up +1
1.7.2024 - 15:20

Bingo53

+3610
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2351

Kun Nvidia aikanaan iskee tonttiin, se tulee alas lujaa

Tämän hetken slogan: No Nvidia in Your Portfolio? ‘You’re Just Toast’

Tavallinen S&P500 indeksin osake on jäljessä markkina-arvolla painotetun pääindeksin kehityksestä enemmän kuin sitten 1990-luvun. Nyt meno näyttää siltä, että on tekoäly ja Nvidia eikä sitten mitään muuta. Vuoden toisen puoliskon H2 alkaessa ihmetellään, onko markkinoille tulossa tai löytyisikö jotakin muutakin?

Nvidia raportoi toukokuussa myyntinsä ja katteensa, jotka löivät viidettä peräkkäistä kvartaalia ennätyksiä. Osake nousi 37% toisella neljänneksellä ja on noussut 149% vuodessa.

Muu osa indeksistä on pysähtynyt normikehitykseen. Keskimääräinen S&P500 indeksin osake on noussut vuoden alusta 4,1% tänä vuonna, kun laaja indeksi on noussut 14,5%.

Kuva
WSJ_index_performance_sp500

Kuusi indeksin yhdestätoista sektorista on laskenut toisella vuosineljänneksellä. Näitä ovat muun muassa rahoitusala, energia ja teollisuus. IT:n pinkominen jäniksen lailla ja jättäminen muut toimialat nielemään pölyä on saanut arvosijoittajat nostamaan kädet pystyyn - joka päivä sijoittaminen tuntuu enemmän siltä, että sinua juurihoidettaisiin ilman puudutusta:

“We can’t keep up because we don’t own Nvidia,” said Max Wasserman, co-founder and senior portfolio manager at Miramar Capital. “If you don’t own that one stock, it really hurts. Every day feels like a root canal without novocaine.”

Sijoittajat varautuvat nousevaan volatiliteettiin toisella vuosipuoliskolla. FED:n arvellaan laskevan ohjauskorkoa ennen vuodenvaihdetta ja osakkeiden arvot laskevat voimakkaasti, jos tämä uskomus osoittautuukin ennenaikaiseksi. Vaalit vaikuttavat siten, että hallinnon politiikka verojen ja energian kaltaisten avainalojen suhteen on epävarma. Debatit ja muut tapahtumat sotkevat ennustekuvaa. Ja Wall Streetin analyytikot ovat kovasti odottamassa yrityksiltä vahvoja tuloksia, jotka kaikki eivät välttämättä toteudu.

Sijoittajat ovat kallellaan suuriin tekno-osakkeisiin, koska ne lisäävät voittojaan nopeammin kuin muu markkina. “It makes sense to me that we are packed into a lot of these AI plays because that’s where people feel like there’s secular growth,” said Julie Biel, chief market strategist at Kayne Anderson Rudnick. “Even if you do a great job in the rest of the portfolio, if you’re not overweight in the same place, you’re just toast.”

Wall Streetin analyytikot arvelevat S&P500 IT-sektorin parantavan tuloksiaan 16% toisella vuosineljänneksellä edellisen vuoden neljännekseen verrattuna FactSetin mukaan, kun tuottojen tiedonvälityksen (communication services) sektorilla ennustetaan nousevan 19%. S&P500 indeksin yleiskasvuksi arvellaan yhdeksää prosenttia.

Linkki The Wall Steet Journal, Charley Grant: No Nvidia in Your Portfolio? ‘You’re Just Toast’ - WSJ

Nvidian kurssin arvellaan jatkavan nousutrendissä niin kauan kuin sen myynti ja katteet ylittävät markkinan oletukset. Mutta korkea arvostus jättää sirujen tekijälle yhä vähemmän varaa virheille.

Aihe paneekin katsomaan oman salkun sektoreita. Painotuksesta saa vihjettä yläreunan jakauma-linkillä, joka tuo osake- ja etf-omistusten sektoripainotukset näkyviin.

Kuva
Nordnet_salkku_sektorit_jakauma

Teknosektori on itsellä vahvana ja ETF:issä Nvidia on monessa ylimpänä. Rahoituspalvelut ovat korkealla ilmeisesti REIT-yhtiöiden painon johdosta.

Grant mainitsee WSJ:n jutussaan sijoittajien varautuvan nyt volatiliteettiin. Siitä Nordnet antaa itselle viitettä Salkkuraportin reunassa näkyvällä salkun riskimittarilla.

Kuva
Nordnet_riski_2024_06_sharpe

Volatiliteetti salkussa on todella ollutkin viimeisen vuoden ja kuukauden aikana yli puolet pienempi kuin kolmen vuoden aikana keskimäärin. Tämä viittaa siihen, että volatiliteetin kasvu on jatkossa entistä todennäköisempää.

Vilkaisin, jos Amundin VOOL-etf:stä olisi nyt kontrasijoitukseksi, mutta se tuntuu laimentuneen niin, ettei siitä ole riitävää suojaa VIX:n noustessa voimakkaasti. Voi olla, että korkealle nousseiden teknopositioiden vähentäminen ja tuottojen tallettaminen korkosijoituksiin on nyt ajankohdan volatiliteettiodotuksiin nähden oikeampi allokaation säädön liike.

Tai sitten surffataan näillä ja tullaan karkunaru nilkassa kaikki tonttiin, kun aalto murtuu.

trending_up +4
9.7.2024 - 16:14

Heikin Ashi

+2752
Liittynyt:
9.2.2019
Viestejä:
906

Toiset ne osteloo ja toiset ne keventelöö. Kauppa se on kun kannattaa.;-D

Nordnet 9.7.2024  "Tekoäly-NVIDIAn osaketta ostettiin enemmän kuin suomalaisosakkeita yhteensä.

Tekoäly-yhtiö NVIDIA oli Nordnet Suomen asiakkaiden kuuma ostopaperi kesäkuussa. Yhtiön osake dominoi ulkomaisessa osakekaupankäynnissä kaikkia mittareita. NVIDIAn osakekurssi on noussut vuoden alusta noin 150 prosenttia, mutta osake laski kesäkuun huipusta kesäkuun pohjiin 13 prosenttia. Kuukauden aikana moni yksityissijoittaja iski kiinni osakkeeseen uskoessaan nousutrendin jatkumiseen lyhyen aikajänteen hengähdystauosta huolimatta.

Yksistään NVIDIAn osaketta lisättiin kesäkuussa nettona yli kaksi kertaa enemmän kuin kaikkia suomalaisosakkeita yhteensä nettona."

Kuva
trending_up +4
27.8.2024 - 09:07

Heikin Ashi

+2752
Liittynyt:
9.2.2019
Viestejä:
906

Suomalaisten(kin) suosima "Tekoäly-NVIDIAn osaketta ostettiin kesäkuussa enemmän kuin suomalaisosakkeita yhteensä"  julkaisee tuloksensa 28.8. markkinan sulkeutumisen jälkeen. Sillä voi olla vaikutusta markkinamenoon  laajemminkin. 

Tässä ennusteita

https://www.nasdaq.com/market-activity/stocks/nvda/earnings

ja jatkuvasti päivätasolla päivittyvä tekninen tilanne

https://stockcharts.com/h-sc/ui?s=NVDA&p=D&yr=1&mn=1&dy=0&id=p76064018089&a=817842487&listNum=59

Good luck!

trending_up +2
28.8.2024 - 12:49

Bingo53

+3610
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2351

Pilviyhtiö tienaa viisi dollaria jokaista ostamaansa Nvidia-siruun käytettyä dollaria kohti

Nvidia saa kaksi viidesosaa tuloistaan pilvipalveluyrityksille myymistään mikropiirikorteista. Nämä tuottavat palveluja, joiden tuotto on viisinkertainen niiden Nvidia-siruihin käyttämään investointiin nähden seuraavan neljän vuoden aikana talousjohtaja Colette Kressin mukaan.

Suuret teknologiayritykset suunnittelevat tekevänsä yhä suurempia investointeja tekoälypohjaisiin ​​tietokeskuksiin, joiden rakentaminen voi maksaa jopa 300 miljardia dollaria.

"Puhun suurten yritysten kanssa, ja suuret yritykset kertovat minulle, että he tarvitsevat 20 miljardia dollaria, 50 miljardia dollaria, 100 miljardia dollaria investointeihin - rahaa erittäin kovaa tahtia", sanoi Googlea vuosikymmenen johtanut Eric Schmidt opiskelijoille pitämässään puheessa Stanfordissa toukokuussa.

Schmidt on sitä mieltä, että valtaosa näistä menoista menee Nvidialle, joka dominoi datakeskuksen AI-sirujen valmistusta. Hän huomauttaa sen liikevaihdon kasvaneen yli 200 % kolmena peräkkäisenä vuosineljänneksenä.

“If $300 billion is all going to Nvidia, you know what to do in the stock market,” Schmidt said.

Lähdelinkki CNBC: Eric Schmidt on Nvidia: 'You know what to do in the stock market' (cnbc.com)

Schmidt sanoi, että kilpailijoiden on vaikea saada kiinni Nvidian etumatkaa, koska monet tärkeimmistä tekoälykehittäjien käyttämistä avoimen lähdekoodin työkaluista perustuvat Nvidian CUDA-ohjelmointikieleen. Hän sanoi, että AMD:n ohjelmisto, joka kääntää Nvidian CUDA-koodin omille siruilleen, "ei toimi vielä".

Nvidian osakeeseen kohdistuvasta optimismista paljon on peräisin juuri sen tärkeimpien asiakkaiden kommenteista siitä kuinka paljon nämä aikovat upottaa rahaa datakeskuksiin ja Nvidiaperusteiseen tekniikkaan.

Analysts expect a fourth straight quarter of triple-digit growth, but at a reduced pace of 112% to $28.7 billion, according to LSEG. From here, year-over-year comparisons get much tougher, and growth is expected to slow in each of the next six quarters.

Investors will be paying particularly close attention to Nvidia’s forecast for the October quarter. The company is expected to show growth of about 75% to $31.7 billion. Optimistic guidance will suggest that Nvidia’s deep-pocketed clients are signaling an ongoing willingness to open their wallets for the AI build-out, while a disappointing forecast could raise concern that infrastructure spending has gotten frothy.

Nvidian markkina-arvo oli kasvanut noin yhdeksänkertaiseksi vuoden 2022 lopun jälkeen. Mutta saavutettuaan ennätyksen kesäkuussa ja hetken noustuaan maailman arvokkaimmaksi julkiseksi yhtiöksi Nvidia menetti lähes 30 % arvostaan ​​seuraavan seitsemän viikon aikana laskun pyyhkäistessä noin 800 miljardia dollaria sen markkina-arvosta.

Nyt se on keskellä rallia, joka on nostanut osakkeen noin 6 prosentin sisälle kaikkien aikojen ennätyksestään.

Siruvalmistajan on määrä raportoida neljännesvuosittaiset tulokset tänään keskiviikkona, joten osakkeen vola on päivän Wall Streetin tärkein asia. Kaikki viitteet siitä, että tekoälyn kysyntä olisi hiipumassa tai että johtava pilviasiakas kiristäisi vähänkin vyötään, voisi johtaa merkittäviin tuottojen romahtamiseen.

"Se on tällä hetkellä maailman tärkein osake", EMJ Capitalin Eric Jackson kertoi CNBC:n "Closing Bell" -ohjelmassa viime viikolla. ”Jos he munivat, se olisi suuri ongelma koko markkinoille. Uskon, että he yllättävät positiivisesti."

Linkki CNBC: Nvidia is world's 'most important stock,' adds pressure to Q2 earnings (cnbc.com)

Joten Nvidiaa odotellessa voi virittää salkkuaan.

Osakekurssi Nvidia viisi vuotta

Kuva
Nvidia_stock_price_5years

Osakekurssi: https://www.cnbc.com/quotes/NVDA/

Ehkä se onkin kultamuna.

trending_up +2