Cardanon ongelma on myös vähän se, että se ei saa oikein selitettyä sitä niiden teknologiaa selkeästi ulospäin. Minä en tiedä oikein yhtään mitä se Cardano tekee loppujen lopuksi. Paljon tulee aina päivityksiä, joita ne fiilistele, mutta ei minulle ole selvinnyt oikein mitä nekään tekee. On hydraa ja mithralia jne. Ethereumin osalta esim päivitykset on selkeitä ja idea mihin Ethereum pyrkii, sekä millä keinoin pyrkii skaalautumaan jne. Sama on myös vaikka Solanan osalta. Tai Avalanchessa on selkä asia ne subnetit jne. Cardanon osalta ei mitään.
Toki nekin varmaan selviäisi, jos vaan jaksaisi nähdä vaivaa ja tutustua teknologiaan. Mutta noissa muissa projekteissa ne tulee käytännössä selväksi pelkästään seuraamalla alaa. Aina löytyy niitä, jotka selittää nuo roadmapit ja päivitykset jne auki niin, että ne ymmärtää tarpeeksi hyvin. Varmaan se kertoo Cardanon yleisestä kiinnostuksesta myös, kun siellä kukaan ei niitä avaa. Ehkä siellä ei ole tarpeeksi kiinnostuneita kehittäjiä. Ja Charleskin keskittyy usein muiden projektien kritisointiin, tai muiden yleisten asioiden ja tapahtumien kritisointiin. Hankala sen on nähdä tuolta nousevan kummemmin suosiossa noiden muiden isojen rinnalle enää, ellei tule jotain oikeasti todella mullistavaa.
Tuli tehtyä vuoden ensimmäiset kaupatkin. Möin 5kpl Ethereumia ja ostin reilu 5000 Immutablea. Pitää katsoa tässä nyt lähipäivinä, että nouseeko Ethereum vielä lisää suhteessa Immutableen ja vaihdanko vielä lisää. Oletus kuitenkin, että ainakin Ethereum nousee Bitcoinin mukana ETF uutisiin, mutta Immutable saattaa olla nyt vähän sivussa toistaiseksi ja sitä voi saada nyt halvemmalla.
Vaihdoitko ne suoraan ledgerissä? Katsoin niin ei siinä loppujen lopuksi ole isot kulut jos ne siellä vaihtaa. Taitaa tulla halvemmaksi kuin että lähettelee noita edes takaisin.
Siinähän ei varmaan ole mitään riskejä jos ne siellä vaihtaa?
En ole tosiaan koskaan muuta kuin säilönyt kryptoja tuolla.
Vaihdoitko ne suoraan ledgerissä? Katsoin niin ei siinä loppujen lopuksi ole isot kulut jos ne siellä vaihtaa. Taitaa tulla halvemmaksi kuin että lähettelee noita edes takaisin.
Siinähän ei varmaan ole mitään riskejä jos ne siellä vaihtaa?
En ole tosiaan koskaan muuta kuin säilönyt kryptoja tuolla.
Coinbasessa säilyttelen vähän treidauskassaa. Siellä teen kaupat.
Tuli tehtyä vuoden ensimmäiset kaupatkin. Möin 5kpl Ethereumia ja ostin reilu 5000 Immutablea. Pitää katsoa tässä nyt lähipäivinä, että nouseeko Ethereum vielä lisää suhteessa Immutableen ja vaihdanko vielä lisää. Oletus kuitenkin, että ainakin Ethereum nousee Bitcoinin mukana ETF uutisiin, mutta Immutable saattaa olla nyt vähän sivussa toistaiseksi ja sitä voi saada nyt halvemmalla.
Sen verran näytti laskeneen, että tein vielä toisen samanlaisen puljauksen. 5ETH->5550IMX ja hilut päälle. Saatoin olla vieläkin vähän liian aikasessa, mutta harvoin sitä montun pohjaan osuu vaikka yrittäis.
Hyvin todennäköisesti ensi viikolla useat BTC spot ETF -rahastot saavat USA:ssa SEC:ltä vihreää valoa. Se on minulle hieman epäselvää, kuinka nopeasti niillä kaupankäynti alkaa, mutta joidenkin kirjoitusten perusteella se voisi tapahtua vain päivien viiveellä.
Lyhyen aikavälin (ensimmäiset kuukaudet) hintavaikutuksista löytyy ennusteita suuntaan ja toiseen. Osa uskoo sell the news -tyyppiseen tapahtumaan kun taas osa (ihan pätevöitynytkin kommentoija) siihen, että rahastoihin voi virrata nopeastikin suuria pääomia. Lopputulos jää nähtäväksi, mutta mielestäni kannattaa katsoa asiaa vähän pidemmällä perspektiivillä huomioiden myös ensi kevään bitcoin halving. Itse pidän näkymiä erittäin positiivisina ja lähinnä mietin sopivaa allokaatiota BTC:n ja ETH:n osalta. Uskon ETH:n tarjoavan paremman tuotto-odotuksen esim. parin vuoden aikavälillä, mutta samalla näen BTC:n omassa segmentissään uniikkina omaisuuseränä, joka pienen todennäköisyyden tapahtumana voisi tarjota nousut, joka tiputtaa kaikki muut kryptot marginaaliin. Näen sen myös riskisyydeltään olevan omaa luokkaansa, joten ajattelin kuitenkin ihan merkittävää painoa (ainakin lähelle 50 %) krypto-omistuksissa pitää BTC:llä.
Lyhyen aikavälin (ensimmäiset kuukaudet) hintavaikutuksista löytyy ennusteita suuntaan ja toiseen. Osa uskoo sell the news -tyyppiseen tapahtumaan kun taas osa (ihan pätevöitynytkin kommentoija) siihen, että rahastoihin voi virrata nopeastikin suuria pääomia.
Molempia ennusteita kyllä näkyy paljon. Minun mielestä tuo jakauma menee pitkälti niin, että ne on enemmän ne influnesserit ja permabearit, jotka epäilee sell the news -myyntejä ja enemmän ammattilaiset ja permabullit, jotka sitten taas uskoo tuohon jatkuvaan kasvuun. Toki kryptoissa todella usein on myyty uutisiin, tai ainakin yritetty sillä manipuloida markkinoita, mutta vähemmän viime vuosina ja varsinkin isoihin uutisiin. Esim Ethereumin merge, tai vaikka shanghai-päivitys. Ne on nykyään enemmän olleet jo ihan nousupaikkojakin, kuten esim XRP oikeuspäätöksessä. Toki silloin se nousu oli lyhyttä, koska sitä ei kukaan halunnut muutenkaan ostaa. Sitä näkemystä toki löytyy noissa ammattilaisissakin, että se voi hyväksyntä uutisesta ottaa nopean nousupiikin ja tulla siitä nopsaan alas ja sen jälkeen alkaa nousemaan. Tuo on minunkin mielestä yksi mahdollinen skenaario, koska tuo on ihan varmasti volatiili tapahtuma joka tapauksessa. Isot pelurit pyrkii varmasti manipuloimaan markkinoita ja maksimoimaan epätietoisuuden tilanteen.
Yksi mistä on ollut myös puhetta, niin nuo ETF:ien tarjoajat ei varmasti halua sitä tilannetta, että se myytävä tuote tippuu heti kättelyssä jonkin 20% esim. Se vaikeuttaa heidän tekemisiään ja tuotteen myymistä. Eli sieltä voi tulla myös tukea kurssille, tai heillä voi olla jo asiakasvaroja odottamassa hyväksyntää. Ja sitten on tietty noiden ETF-tuotteiden pohjaostot. BlackRockilla taisi olla 20miljoonalla pohjaostoja ja VanEckillä 200 miljoonalla. En tiedä tuosta, että pitääkö ne tehdä jo ennen hyväksyntää, vai voiko niitä tehdä vielä hyväksynnän jälkeenkin.
Lopputulos jää nähtäväksi, mutta mielestäni kannattaa katsoa asiaa vähän pidemmällä perspektiivillä huomioiden myös ensi kevään bitcoin halving. Itse pidän näkymiä erittäin positiivisina ja lähinnä mietin sopivaa allokaatiota BTC:n ja ETH:n osalta. Uskon ETH:n tarjoavan paremman tuotto-odotuksen esim. parin vuoden aikavälillä, mutta samalla näen BTC:n omassa segmentissään uniikkina omaisuuseränä, joka pienen todennäköisyyden tapahtumana voisi tarjota nousut, joka tiputtaa kaikki muut kryptot marginaaliin. Näen sen myös riskisyydeltään olevan omaa luokkaansa, joten ajattelin kuitenkin ihan merkittävää painoa (ainakin lähelle 50 %) krypto-omistuksissa pitää BTC:llä.
Tuo 50% voi olla ihan järkevä allokaatio. Eikä todennäköisesti isommastakaan haittaa ole, mutta en usko tuohon että muut kryptot tippuisivat tuon takia marginaaliin. Ethereumilla esim on sitä käyttöä siellä päällä joka tapauksessa, eikä se lopu vaikka Bitcoinin kurssi nousisi, eli siellä on pohjaa sille hinnalle kyllä. Ja se noiden ketjujen ja palveluiden käyttöhän on tietty ollut nousussa vaan kokoajan. Ne tarjoaa sellaista, mitä Bitcoin ei voi tarjota, niin ne myös jatkaa kasvuaan.
Ja sitten on tietty se, että tosi paljon edelleen treidataan esim ETH-BTC pareja, ilman että välillä käydään fiat-valuutassa. Ja tosi moni on tehnyt aikoinaan treidejä tuon pohjalta ja käyttää sitä edelleen mittarina. Sen takia tietty suhde varmasti tulee tuossa säilymään. Se voi olla toki volatiili tuossa ETF-tapahtuman hyväksynnän aikaan, mutta kyllä se alkaa siitä tasoittumaan. Ja siihen päälle sitten tietty market makerit ja arbitraasibotit jne, jotka myös treidaa paljon noita XXX-BTC pareja. Ja sitten tietty se, että kryptomarkkinoiden sisällä se raha etsii aina uusia parempia tuotto mahdollisuuksia. Kun on saatu nousut Bitcoinista, niin sen jälkeen haetaan niitä Ethereumista, Solanasta jne.
Minä uskon, että seuraavan vuoden Ethereum performoi Bitcoinia paremmin, kunhan tuosta ETF:ien hyväksynnästä ja sen jälkipyykistä on selvitty. Bitcoin nousi jonkin 80% kesästä loppuvuoteen, kun alkoi näyttää todennäköiseltä, että nuo ETF:t hyväksytään viimeistään tammikuussa. Silloin kryptosijoittajat pyrki frontrunnaamaan mahdollisimman paljon tuota hyväksyntää ja uutta rahaa. Ja hyväksymisen jälkeen se kurssi on sitten kiinni siitä uudesta rahasta. Ethereumia ei ole vielä frontrunnattu kryptosijoittajien toimesta ja sille annetaan jo aika isoja todennäköisyyksiä, että kesään mennessä senkin spot ETF olisi hyväksytty. Eli tuon hyväksynnän jälkeen voisi isolla todennäköisyydellä odottaa, että sitä rahaa ja kiinnostusta siirtyisi tuohon Ethereum ETF:n hyväksymiseen. Ja kun tulee vielä todennäköisesti maaliskuussa se Ethereumin Dencun päivitys, joka tiputtaa L2 siirtohinnat käytännössä jonnekin lähelle Solanan siirtohintojen tasoa, sekä kasvattaa nopeutta merkittävästi, niin se toimii myös positiivisena katalyyttinä. Samoin kuin tietty halving Bitcoinille, mutta sen hyöty on yleensä vähän lagaava, se realisoituu vasta myöhemmin.
Mutta se toki on mahdollista, että Bitcoin nousee huomattavasti kovempaa, kuin muut kryptot nyt alkuvuonna ja dominanssikin voi nousta lähemmäs 60% vaikka. Ja pidin sitä vielä viime vuonna todennäköisenä, kun BlackRock ei ollut esim vielä jättänyt muiden isojen toimijoiden kanssa Ethereum spot ETF -hakemusta sisään. Silloin Ethereumilla ei ollut oikein hyviä tulevaisuuden kuvia, mutta tuo muutti ne kerralla. Ja itse pidän osin noiden takia, ja osin pakon takia (koska kovat verot), Ethereum positiota selkeästi isoimpana ja esim Bitcoin positio on alle 10% tällä hetkellä. En osaa sanoa onko se liian vähän, ehkä joku 30-40% voisi olla järkevämpi, mutta minä menen nyt tuolla. Ainut mistä voisin ehkä luopua on Solanan osuus. Se ei hyödy noista ETF-päätöksistä mitenkään, vaan sen kasvu riippuu käyttäjämäärien kasvusta ja rahavirroista Solanan ekosysteemiin kryptomarkkinoiden sisällä. Se voi performoida huonosti nyt tämän vuoden alkupuoliskolla, mutta olen jo sitä siivuttanut tarpeeksi ja siinä on kuitenkin melkein yhtä iso mahdollisuus, että Solana vaan jatkaa nousua joka tapauksessa. Immutableista en nyt ole luopumassa. Tänä vuonna tulee noita pelejä kymmeniä ulos ja se web3 pelimarkkina voi kuumentua tänä vuonna kovastikin ja kuplautua. Sieltä voi saada hyviä tuottoja.
Hyviä kommentteja. En itsekään ajattele, että tuossa mainitsemassani marginaali-skenaariossa Ethereumilla ei olisi käyttöä tai sen ympärillä oleva "ekosysteemi" jotenkin näivettyisi pois. Ajattelen itse niin, että tulevan parin vuoden aikana mahdollinen suurempi nousu perustuisi siihen, että BTC-tarinaa myydään USA:ssa vimmatusti ja rahaa virtaa paljon ETF:iin. Uskon ETH ETF:n saavan myös luvan suurella todennäköisyydellä, mutta uskon sen olevan huomattavasti vaikeammin myytävä tuote. BTC on digitaalista kultaa, jonka on luonut mystinen tuntematon hahmo. Siinä on niin hyvä pohja markkinoinnille, että kiinnostuksen siirtyminen ETH-rahastoihin voi olla vaikeaa. Toki tämä koskee lähinnä vähittäissijoittajia kun taas instituutiot ymmärtävät paremmin tai ainakin allokoivat hajautetusti.
Siitä en oikein osaa arvioida, että miten hyvin se ETF-rahastojen kautta kryptomarkkinaan tullut raha siirtyy markkinan sisällä, koska se tarkoittaisi myös tradfi-instrumenteista suoraan kryptojen ostamiseen siirtymistä.
Ajattelen itse niin, että tulevan parin vuoden aikana mahdollinen suurempi nousu perustuisi siihen, että BTC-tarinaa myydään USA:ssa vimmatusti ja rahaa virtaa paljon ETF:iin. Uskon ETH ETF:n saavan myös luvan suurella todennäköisyydellä, mutta uskon sen olevan huomattavasti vaikeammin myytävä tuote. BTC on digitaalista kultaa, jonka on luonut mystinen tuntematon hahmo. Siinä on niin hyvä pohja markkinoinnille, että kiinnostuksen siirtyminen ETH-rahastoihin voi olla vaikeaa. Toki tämä koskee lähinnä vähittäissijoittajia kun taas instituutiot ymmärtävät paremmin tai ainakin allokoivat hajautetusti.
Joo, tuon allekirjoitan kyllä. Ethereum on paljon vaikeampi myydä ja ymmärtää, kuin Bitcoin. Ja sillä varmasti Bitcoin ETF:t on myös paljon kiinnostavampia niille, jotka ei juuri kryptoja seuraa. Ja edelleen suurin osa ihmisistä tuntee todennäköisesti pelkästään Bitcoinin kryptovaluutoista. Ja siinä on paljon myös mukana sitä anti-government tarinaa edelleen, joka puree isoon massaan retail-sijoittajia. Instikoihin ei niinkään, ne ymmärtää kyllä Bitcoinin todellisen luonteen. Bitcoin on muutenkin yksinkertainen myydä. 21miljoonaa kappaletta max, digimassi joka ole sidoksissa perinteisiin markkinoihin ja valtioihin jne. Kun Ethereum taas pitää myydä teknologiana. Lohkoketjun "käyttöjärjestelmänä" jonka päälle rakennetaan palveluita, jotka maksaa käytöstä ja turvallisuudesta Ethereumilla jne. Ja sillä on btw vielä burnaus-mekanismi, joka tekee siitä ajoittain deflatorisen jne. Se menee hyvin helposti ymmärryksen ulkopuolelle. Mutta sekin tietty helpottaa sen jälkeen, kun tulee jokin laajalle levinnyt esimerkki palvelusta lohkoketjun päällä.
Siitä en oikein osaa arvioida, että miten hyvin se ETF-rahastojen kautta kryptomarkkinaan tullut raha siirtyy markkinan sisällä, koska se tarkoittaisi myös tradfi-instrumenteista suoraan kryptojen ostamiseen siirtymistä.
Joo, tuo käytännössä tietty toimii ETF:ien ulkopuolella ja toimijat on eri. Ne on esim nykyiset kryptomarkkinoilla olijat, tulevat retail-omistajat, kryptofundit tai jopa ketterät hedgefundit ja familyofficet. Ja myös on noita fund of fundseja, jotka on rahastoja jotka sijoittaa kryptorahastoihin. Markkinat on vielä todella pienet Bitcoinin ja Ethereumin takana, ja isossa kuvassa Bitcoin ja Ethereumkin on vielä todella pieniä markkinoita. Ja siellä tosiaan on paljon sitä kaupankäyntiä Bitcoin-paria vastaan, niin se pienempikin markkina pysyy perässä pienemmälläkin rahalla. Ja tuossa tulee sitten mukaan ne communityt jne, joiden merkitys on todella iso tuolla retail-markkinoilla. Ne kannattelee kursseja jo nyt, ostaa kokoajan lisää, eikä oikein luovu niistä helpolla. Esim Ethereumia jo holdataan paljon tiukemmin, kuin Bitcoinia, ja sitä on lukittuna DeFiin ja steikkauksiin jne, eli siellä on pienempi likviditeetti joka tapauksessa.
Kolmentoista vuoden tarkastelussa Bitcoin on hakannut kaikki muut varallisuusluokat (tässä ETFinä) huimasti 10 vuotena ja tietysti koko periodilla. Toki kolmena vuonna tapahtuneet Bitcoin-romahdukset ovat nekin olleet sitten ennätyksellisiä: -58 %, -73 % ja -65,5 % ja tarjonneet hyvän paattiin astumisen paikan.
Vuosi 2024 ei Bitcoinin kannalta näytä hassummalta.
ETF:ien kulukilpailu käy tänään kovana. BlackRock ilmoitti 0,20% ensimmäiset 6kk tai 5 miljardia, sen jälkeen 0,30%. Ark tuli perässä ja ilmoitti 0,25%. Halvempi omistaa ETF:ää, kuin tehdä yksi kauppa Coinbasessa.
EDIT: VanEck 0,25%, Fidelity 0,39% ja Grayscale 1,5%
EDIT2: Bitwise 0,24%, Invesco 0% 5 miljardiin asti, sen jälkeen 0,59% ja Valkyrie 0,80%
ETF:ien kulukilpailu käy tänään kovana. BlackRock ilmoitti 0,20% ensimmäiset 6kk tai 5 miljardia, sen jälkeen 0,30%. Ark tuli perässä ja ilmoitti 0,25%. Halvempi omistaa ETF:ää, kuin tehdä yksi kauppa Coinbasessa.
EDIT: VanEck 0,25%, Fidelity 0,39% ja Grayscale 1,5%
Noiden sisällä ne varsinaisten kauppojen allaolevassa asiassa aiheuttamat kulut varmasti leivotaan sinne rahasto-osuuden arvoon sisään. Eli vaikka nuo rahastot treidaavat varmasti pörsseissä pienemmillä kuluilla bitcoinia kuin me retail toimijat, niin niiden kulut maksaa viime kädessä kuitenkin rahasto-osuuksien omistajat eli sijoittajat. Ja sitten siihen päälle vielä toi hallinnointipalkkio joka on korvaus siitä, että joku tekee sun puolesta ne kaupat. Jos kaupankäyntikulut olisi hallinnointipalkkioita suuremmat, olisi kyseessä aika huono business. Veikkaan, että näiden rahastojen tracking error ajan yli bitcoinin hintaan nähden tulee olemaan esim. osakerahastoihin verrattuna aika suuri.
Edit: lisämaustetta voi tulla myös siitä, jos nämä rahastot aikovat olla swap-pohjaisia vs. fyysiseen omistukseen pohjautuvia (en tiedä kumpi on kiikarissa). Johdannaisilla toteutettuna rahasto tekee total return swapin esim. pankkia vastaan, mikä maksaa myös rahaa, mutta voi parantaa likvaria merkittävästi. The devil is in the details.
ETF:ien kulukilpailu käy tänään kovana. BlackRock ilmoitti 0,20% ensimmäiset 6kk tai 5 miljardia, sen jälkeen 0,30%. Ark tuli perässä ja ilmoitti 0,25%. Halvempi omistaa ETF:ää, kuin tehdä yksi kauppa Coinbasessa.
EDIT: VanEck 0,25%, Fidelity 0,39% ja Grayscale 1,5%
Noiden sisällä ne varsinaisten kauppojen allaolevassa asiassa aiheuttamat kulut varmasti leivotaan sinne rahasto-osuuden arvoon sisään. Eli vaikka nuo rahastot treidaavat varmasti pörsseissä pienemmillä kuluilla bitcoinia kuin me retail toimijat, niin niiden kulut maksaa viime kädessä kuitenkin rahasto-osuuksien omistajat eli sijoittajat. Ja sitten siihen päälle vielä toi hallinnointipalkkio joka on korvaus siitä, että joku tekee sun puolesta ne kaupat. Jos kaupankäyntikulut olisi hallinnointipalkkioita suuremmat, olisi kyseessä aika huono business. Veikkaan, että näiden rahastojen tracking error ajan yli bitcoinin hintaan nähden tulee olemaan esim. osakerahastoihin verrattuna aika suuri.
Edit: lisämaustetta voi tulla myös siitä, jos nämä rahastot aikovat olla swap-pohjaisia vs. fyysiseen omistukseen pohjautuvia (en tiedä kumpi on kiikarissa). Johdannaisilla toteutettuna rahasto tekee total return swapin esim. pankkia vastaan, mikä maksaa myös rahaa, mutta voi parantaa likvaria merkittävästi. The devil is in the details.
Mikä näkemys foorumilaisilla kannattaako pumpata lisää rahaa BTC:hen tässä vaiheessa ennen SEC todennäköistä ETF hyväksyntää vai odottaa keskiviikon yli ja seurata lähteekö kurssi laskuun hypen jälkeen lähiviikkoina ja sitten vasta pumppaus?
Salkussa atm BTC 70% / ETH 20% / muut altcoinit 10%
Oma veikkaus on että hyväksynnän jälkeen nähdään vähintään 10% nopea piikki 53k tasoon ja sen jälkeen pientä myyntipainetta. Toki "Sell the News" myös mahdollinen.
Minun mielestä sillä ei ole loppujen lopuksi juurikaan merkitystä, jos se kurssi nyt vaikka putoaa vähän uutisen jälkeen. Varsinkin, jos meinaa pitkään holdailla ja pitää vaikka noita näkemyksiä 500k-1m€ Bitcoineista realistisena. Silloin on aika sama onko ostanut Bitcoinia kurssiin 45k vai 39k. Eli riippuu siitä miten näkee asioissa ja kehityksessä joko upsidea tai downsidea. Jos nousut tästä eteenpäin ETF:ien ansiosta on vaikka jotain 95% todennäköistä ja 5% mahdollisuus sille, että ne jostain syystä lähtee todella jyrkkään putoukseen ja koko Bitcoinin uskottavuus häviää ja se menee kohti nollaa. Ja jos nuo nousut on vaikka isolla todennäköisyydellä vaikka 5-10x nousuja, niin silloin nyt voi ostaa melkein millä hinnalla vaan, eikä jäädä odottamaan jotain mahdollista pudotusta. Mutta jos tietty haluaa vaan treidata tuota eventtiä, eikä tarkoitus ole holdailla pitkään, niin silloin sillä on vaikutusta.
Keskustelu pyörii ETF:ien ympärillä tällä hetkellä. Rahaa siirtymässä paljon kryptoihin ja kursseille nostatusta. Tulisikohan tässä mahdollisesti kannattavia louhintakohteita? Koitin etsiskellä foorumilta, mutta en varsinaisesti löytänyt ketjua tähän liittyen. Pahoittelut jos en löytänyt ja tuli väärään paikkaan :)
https://twitter.com/GaryGensler/status/1744833049064288387 @GaryGensler The @SECGov twitter account was compromised, and an unauthorized tweet was posted. The SEC has not approved the listing and trading of spot bitcoin exchange-traded products.
Onko muilla ajatuksia tehdä jotain hyviä treidejä tänään, kun/jos ETF hyväksytään? Minulla on tuossa puolikas Bitcoin odottamassa, jos Bitcoinin kurssi vaikka lähestyisi 50k€ ja jos tuo Immutablen kurssi pysyy vielä tuolla 1,70€ tietämissä (eilen meni alle, mikä voi tänäänkin tapahtua). Sen otan ainakin kiinni, jos noin käy. Samoin nuo noin 90€ Solanat kiinnostaa myös, jos Bitcoinin kurssi ottaa nousut. Mutta eilen tuon feikkiuutisen aikaan kyllä Solana myös nousi, eli se ei välttämättä pysy tuolla 90 eurossa, jos Bitcoin nousee. Mutta aion siis antaa oman panokseni sell the news -efektiin, jos paikka tulee.
EDIT: Todennäköisesti tuo raja tuossa BTC-IMX treidissä on jossain 45k€ ja 1,70€, missä saatan tarttua siihen. Toivottavasti saa paremmat hinnat. Ideahan tuossa on se, että IMX 6€ on suhteellisen helposti ostettava ajatus, jos pelihommat kuumenee kesää kohti. Tuo 6€ IMX tarkottaisi, että Bitcoinin kurssin pitäisi nousta melkein 160k€ saadakseen samat tuotot. 150k€ on mulla tietty tavoite tälle vuodelle Bitcoinin kurssille, mutta kyllä tuo 6€ IMX tuntuu helpommalta saavuttaa. Varsinkin, kun 2021 IMX oli pitkään yli 4 eurossa jo ja nyt ilman läpilyöneitä pelejä jne ollaan jo ylitetty 2€ helposti.
Ja Solanan osalta tietty 300€ on aika sama vertaus, kuin tuo IMX 6€. Solanan huiput 2021 oli yli 200€ ja nyt on tulossa noita Firedancereita jne.
EDIT: Todennäköisesti tuo raja tuossa BTC-IMX treidissä on jossain 45k€ ja 1,70€, missä saatan tarttua siihen. Toivottavasti saa paremmat hinnat. Ideahan tuossa on se, että IMX 6€ on suhteellisen helposti ostettava ajatus, jos pelihommat kuumenee kesää kohti. Tuo 6€ IMX tarkottaisi, että Bitcoinin kurssin pitäisi nousta melkein 160k€ saadakseen samat tuotot. 150k€ on mulla tietty tavoite tälle vuodelle Bitcoinin kurssille, mutta kyllä tuo 6€ IMX tuntuu helpommalta saavuttaa. Varsinkin, kun 2021 IMX oli pitkään yli 4 eurossa jo ja nyt ilman läpilyöneitä pelejä jne ollaan jo ylitetty 2€ helposti.
Ja Solanan osalta tietty 300€ on aika sama vertaus, kuin tuo IMX 6€. Solanan huiput 2021 oli yli 200€ ja nyt on tulossa noita Firedancereita jne.
Nää on ihan hyviä treidiajatuksia. Huomauttaisin kuitenkin että 2021 huipuissa oli aika moni krypto lukemissa, joista ei ole nyt kuin muisto jäljellä. Miten Solanan tai Immutablen käy on auki, mutta 2021 huippuihin vertaaminen voi johtaa harhaan.
(Omistan tällä hetkellä Bitcoa, Solanaa ja Immutablea, Bitcomassit on tosin jotain 30x se mitä Solanat)
EDIT: Todennäköisesti tuo raja tuossa BTC-IMX treidissä on jossain 45k€ ja 1,70€, missä saatan tarttua siihen. Toivottavasti saa paremmat hinnat. Ideahan tuossa on se, että IMX 6€ on suhteellisen helposti ostettava ajatus, jos pelihommat kuumenee kesää kohti. Tuo 6€ IMX tarkottaisi, että Bitcoinin kurssin pitäisi nousta melkein 160k€ saadakseen samat tuotot. 150k€ on mulla tietty tavoite tälle vuodelle Bitcoinin kurssille, mutta kyllä tuo 6€ IMX tuntuu helpommalta saavuttaa. Varsinkin, kun 2021 IMX oli pitkään yli 4 eurossa jo ja nyt ilman läpilyöneitä pelejä jne ollaan jo ylitetty 2€ helposti.
Ja Solanan osalta tietty 300€ on aika sama vertaus, kuin tuo IMX 6€. Solanan huiput 2021 oli yli 200€ ja nyt on tulossa noita Firedancereita jne.
Nää on ihan hyviä treidiajatuksia. Huomauttaisin kuitenkin että 2021 huipuissa oli aika moni krypto lukemissa, joista ei ole nyt kuin muisto jäljellä. Miten Solanan tai Immutablen käy on auki, mutta 2021 huippuihin vertaaminen voi johtaa harhaan.
(Omistan tällä hetkellä Bitcoa, Solanaa ja Immutablea, Bitcomassit on tosin jotain 30x se mitä Solanat)
Samoin oli myös esim 2020 muisto vain 2017 huipuista. Esim Ethereum oli alle 200€, mutta sieltä mentiin yli 4000€. Ymmärrän toki varovaisuuden, mutta joskus näiden nousuja on hankala hahmottaa, silloin kun ne oikeasti lähtee kuplautumaan. Minua ei oikeastaan kiinnosta enää olla varovainen, koska nähnyt sen kuplautumisen jo muutaman kerran ja odotan toki seuraavaa. Mutta en minä tietenkään perusta näitä arvioita noille edellisille huipuille. Ne on enemmän vertailukohteita. Silloin kun kehitys ei vielä ollut hinnan tasolla, mutta nyt kehitys on edennyt ja ne edelliset tasot ovat paljon paremmin hyväksyttävissä nyt. Mutta toki siis perustan näkemyksen nousuista noiden projektien kehitykselle, adoptiolle ja rahavirroille, en edellisille huipuille.
EDIT: Ja tuosta varovaisuudesta vielä. Minä olin 2021 liian varovainen. Tammikuussa 2021 Ethereum nousi noin 100% ja tuli niiden 2017-18 vuoden vaihteen huippujen tasolle. Minä varovaisena päätin sillon alkaa myymään Ethereitä pois ja möin jonkun 300 ETH siinä 1000-1500€ välissä. 2kk myöhemmin kurssi oli yli 3000€ ja minulta jäi satoja tuhansia saamatta sen takia, että olin ihan liian varovainen. Jos olisin odottanut vielä pidempään, niin myöhemmin kurssi oli yli 4000€. Ja ei nytkään mikään ole toisin. Uutta rahaa tulee sisään ja markkinat kasvaa taas en 5-10x edellisistä huipuista ja retail tulee myöhässä ja rytinällä. Ne aiheuttaa samanlaisen kaaoksen kuin 2017 ja 2021 ja kuplauttaa markkinat. Siinä vaiheessa tulee nopsaan noita 100-500% nousuja noille top2 ulkopuolella oleville kolikoille, joiden market capit on pieniä, volyymit pieniä ja suurin osa holdaajia. Esim 6€ IMX on minun mielestä vielä todella konservatiivinen näkemys. Se voi ihan hyvin olla yli 20€ pahimpien hulinoiden aikaan.
Hei, osaako joku sanoa voiko Nordnetin kautta ostaa crypto ETF:iä? Oletan että jos voi, niiden verokohtelu on samanlainen kuin kaikilla muillakin EFT:llä?
Hei, osaako joku sanoa voiko Nordnetin kautta ostaa crypto ETF:iä? Oletan että jos voi, niiden verokohtelu on samanlainen kuin kaikilla muillakin EFT:llä?
Hei, osaako joku sanoa voiko Nordnetin kautta ostaa crypto ETF:iä? Oletan että jos voi, niiden verokohtelu on samanlainen kuin kaikilla muillakin EFT:llä?
Valikoimaa tippunut Nordnettiin viimeaikoina ihan mukavasti lisää. Virtunelta esim. tullut useita noita trackkereitä viimeisimpänä eilen Arbitrum ja Staked Polkadot (myös Staked Ethereum löytyy). Lisäksi Virtunella on Crypto top 10 indeksi missä Bitcoin/Ethereum paino yli 80%. Valourilla on trackerit tarjolla Cardano, Solana, Polkadot, Avalance, Uniswap ym... Kallistahan tuo on tuota kautta ostaa ja omistaa, jos vertaa moniin ulkomaisiin välittäjiin, mutta varmasti monelle silti toimiva vaihtoehto ja toki iso plussa siitä ettei tarvitse itse verojen kanssa säätää.
Samoin oli myös esim 2020 muisto vain 2017 huipuista. Esim Ethereum oli alle 200€, mutta sieltä mentiin yli 4000€. Ymmärrän toki varovaisuuden, mutta joskus näiden nousuja on hankala hahmottaa, silloin kun ne oikeasti lähtee kuplautumaan. Minua ei oikeastaan kiinnosta enää olla varovainen, koska nähnyt sen kuplautumisen jo muutaman kerran ja odotan toki seuraavaa. Mutta en minä tietenkään perusta näitä arvioita noille edellisille huipuille. Ne on enemmän vertailukohteita. Silloin kun kehitys ei vielä ollut hinnan tasolla, mutta nyt kehitys on edennyt ja ne edelliset tasot ovat paljon paremmin hyväksyttävissä nyt. Mutta toki siis perustan näkemyksen nousuista noiden projektien kehitykselle, adoptiolle ja rahavirroille, en edellisille huipuille.
EDIT: Ja tuosta varovaisuudesta vielä. Minä olin 2021 liian varovainen. Tammikuussa 2021 Ethereum nousi noin 100% ja tuli niiden 2017-18 vuoden vaihteen huippujen tasolle. Minä varovaisena päätin sillon alkaa myymään Ethereitä pois ja möin jonkun 300 ETH siinä 1000-1500€ välissä. 2kk myöhemmin kurssi oli yli 3000€ ja minulta jäi satoja tuhansia saamatta sen takia, että olin ihan liian varovainen. Jos olisin odottanut vielä pidempään, niin myöhemmin kurssi oli yli 4000€. Ja ei nytkään mikään ole toisin. Uutta rahaa tulee sisään ja markkinat kasvaa taas en 5-10x edellisistä huipuista ja retail tulee myöhässä ja rytinällä. Ne aiheuttaa samanlaisen kaaoksen kuin 2017 ja 2021 ja kuplauttaa markkinat. Siinä vaiheessa tulee nopsaan noita 100-500% nousuja noille top2 ulkopuolella oleville kolikoille, joiden market capit on pieniä, volyymit pieniä ja suurin osa holdaajia. Esim 6€ IMX on minun mielestä vielä todella konservatiivinen näkemys. Se voi ihan hyvin olla yli 20€ pahimpien hulinoiden aikaan.
Jeah. Mun riskinsietokykyni alkaa loppua siinä kohtaa kun kupla pullistuu ja hinta ei perustu yhtään mihinkään fundamenttiin tai kassavirta-analyysiin. On tässä itselläkin jäänyt rahaa pelipyödälle kun olen myynyt "liian aikaisin", mutta olen ajatellut niin että mielummin myyn ennen huippua kuin putoan huipulta kuoppaan.. on tulkinnanvaraista onko se sitten ollut "virhe", koska kurssihuippuja on vaikea ajoittaa. Kun jossain kohtaa vähän myy niin sitten on taas kassaa ostaa seuraavasta kuopasta takaisin :)
Toivottavasti olet oikeassa ja tulee kunnon tsembalot! Tankkailen tässä pikkuhiljaa Solanaa ja Immutablea jos kurssit eivät lähde vauhtiin.