Alustavat vertailuluvut OMXHGI -3.5% ja SP500TR 26.6%. Minä otin pataan molemmilta indekseiltä ja selvästi. Surkeasti meni tämä vuosi.
Huonoa tuuria oli reilusti matkassa ja virheitä tehtiin. Embracerissa olin myynyt putteja juuri ennen kuin kahden miljardin saudidiili peruuntui ":D". EVA oli harkittu riskiveto, mutta panos olisi voinut olla pienempi. Yksi VIX-kauppa meni surkeasti onnistuneiden lisäksi; tämä oli minun virheeni, merkit olivat ilmassa mutta tajusin ne liian myöhään.
Positiivisena huomiona osinkovirta ylitti viimein ennätysvuoden 2019 selvästi, 16%. Toisaalta tänä vuonna lunastettiin kaksi lappua yrityskaupalla (~8% ja ~10% osingot), ja joulukuussa CCLD laittoi prefien osingonmaksun tauolle. Nämä yhdistettynä kaiken kallistumiseen Fedin pivotin jälkeen ennustavat ensi vuoden osinkovirran alittavan tämänvuotisen.
Ensi vuoteen lähdetään niin sumuisissa näkymissä etten uskalla veikata mitään minkään suhteen. GEO:ssa on taas mahdollinen short squeeze piakkoin (tämän päivän tiputus oli pienellä vaihdolla veromyyntejä, tammipomppu palauttanee) ja mikäli nousee 14 asti myyn isomman siivun, ja alkuvuodesta saatamme nähdä yleistä rallia parikin kuukautta.
Arvo-osuustili -17,76% erityisesti ison Revenio-potin takia.
Rahastosalkku (2/3 Nordnetin indeksirahastoja ja 1/3 ETF) +10,6%.
OST -6,68%, siellä lähinnä kotimaan pörssistä kasvuosakkeita ja muita "tärppejä".
Eihän tuota hyvänä suorituksena voi pitää, mutta toisaalta kovin ahkerasti en ole yrittänyt sijoituksia suojata. Eli enemmän holdarina vedetty OST-tiliä lukuunottamatta. AOT-tilillä sain kyllä laskettua kannattavasti keskihintaa useammasta osakkeesta maltillisella veivauksella. Näistä ainakin periaatteessa tiedossa hyvää seuraaville vuosille.
Rahastosalkun hyvä menestys yllätti, mutta selitys lienee yksinkertaisesti se, että se on paljon kansainvälisempi. Sinällään indeksisijoitukset yleensäkin menevät hitaammin ylös ja alas, kun enemmän keskiarvoistusta laajemman omistuspohjan kautta. ETF-puolelta Ishares automation & robotics nousi reilut 36%, hyvä että jaksoin uskoa huonon viime vuoden jälkeen. Myös VanEck video gaming nousi yli 30%. Arvelin, että olisi saattanut olla jo kehittyvien markkinoiden vuosi, mutta Nordnetin kehittyvien indeksi jäi plus miinus nollaan.
Omat sijoitukset kehittyi ihan hyvin viime vuonna, mutta ollaan toki vielä 2021 vuoden luvuista 30-40% jäljessä. Ensivuonna nuo todennäköisesti kuitenkin kuitataan reilusti.
Kryptot, joita siis on suurin osa sijoituksista, nousi noin 170% viime vuonna. +-20%, koska tarkkaan en ole noita laskenut. Viime vuosi oli hyvä pääosin Solanan ja Immutable X:n takia, myös Bitcoin nousi ihan hyvin, mutta suurin sijoitus, Ethereum, ei pysynyt oikein perässä, ja nousi "vain" noin 100%.
Asuntosijoitukset puksuttaa omalla tahdillaan. Siellä lainat lyhenee odotusten mukaan. Kulut ovat toki nousseet jonkin verran korkojen takia, mutta eiköhän ne ensivuonna alaspäin taas tule ja puskuria on jäänyt jemman joka tapauksessa.
Osakkeita ei ole enää. Ne rahat on mennyt kryptoihin ja elämiseen. Kryptoista odotettavissa merkittävästi kovempaa tuottoa ensivuonna verrattuna osakkeisiin ja siksi panostus pääosin sinne.
Omaan kotiin ei viime vuonna tullut tehtyä merkittävästi arvoa nostavia toimenpiteitä. Ja muutenkin arvo säilynyt tässä talossa hyvin vaikka korot ovat nousseet.
Viime vuonna tuli myös lahjoituksena metsämaata ylemmältä sukupolvelta.
Hyvä palautumisvuosi oli siis todella surkean vuoden 2022 jälkeen. Kryptojen osalta avasin jo näkemyksiä sinne ketjuun ensivuodelta, ja niihin on ladattu kovat odotukset ensivuodelle ja todennäköisesti vielä 2025. Tarkoitus on taas vauhdin kiihtyessä alkaa keventämään kryptoja ja allokoimaan niitä pääasiassa rahastoihin. Myös yksi kiinteistöhankinta on pyörinyt mielessä, mutta se ei ainakaan vielä ole ajankohtainen. Seuraavan parin vuoden ajan olisi tarkoitus tehdä kryptoilla tarpeeksi rahaa ja pyrkiä myymään niistä noin 90% ja "eläköityä" kryptojen parista. Laittaa ne rahat asumiseen, elämiseen ja rahastoihin/osakkeisiin, ja elää jatkossa noiden rahastojen/osakkeiden tuotoilla ja osingoilla. 2025 on muutenkin kymmenes aktiivinen vuosi kryptojen parissa, se on ihan hyvä paikka laittaa pillit pussiin ja siirtyä passiiviseen seurantaan.
Voiko kryptoissa olla holdarina, vai vaatiiko hyvät tuotot aktiivista otetta?
Ei vaadi aktiivista otetta. Yksinkertaisimmillaan se on käytännössä sitä, että ostaa vaikka Bitcoinia ja Ethereumia, ja odottaa 2-7 vuotta tekemättä mitään. Se on ainakin aiemmin tuottanut hyvät rahat. Jos noilla haluaa vähän käydä kauppaa tms, niin silloin pitää tietysti vähän seurata aktiivisemmin mitä tapahtuu missäkin. Ja tuo minun aktiivisuus on siis pääasiassa vaan tuota aktiivista seurantaa, mitä tapahtuu teknologisesti, tai markkinoilla.
2021 oli loistava (+85-90%) vuosi. Vuoden 2022 jälkeen istuminenkin sattuu, koska ahteriin tuli ja (-32%) reippaasti. Energiasektori oli hyvä osuma, kun taas bitcoin sijoitukset sukelsivat aika tavalla. Hinnan laskun myötä pitkosijoitusten määrä on jopa nelinkertaistunut salkussani. Bitcoinin uutiset ovat edelleen suurimmaksi osaksi positiivisia ja vain hinta on romahtanut. Tämä lienee normaalia volaa, jota joutuu sietämään. Vuoteen 2023 starttaan hyvin positiivisilla fiiliksillä - energiasektorissa edelleen kiinni, mutta suurin kysymys itselleni on josko pitkon nousu alkaisi. GL!
Keijokepuli
Takana epätodellisen hyvä vuosi (2023) salkun YTD:n näyttäessä +235%. Tällä kertaa vahvasta bitcoin näkemyksen otosta palkittiin. Uutisvirta ja kaikki mittarit ovat edelleen hyvin bullish ja nyt myös pitkon hinta on noussut ~170%. Microstrategy on kiivennyt sellaisen 350% vuodessa, joten senkään hamstraaminen ei juuri harmita 🙂. Pitkosijoitukset ovat olleen noin 80 pinnan haminoissa salkusta koko vuoden. Muita onnistumisia oli ehdottomasti Etheriumin vaihtaminen Solanaträkkeriin, joka on buustannut salkkua parissa kuukaudessa reilulla 200% nousulla. Näiden lisäksi salkusta löytyy edelleen(Mikon innoittamana) Ambeaa, joka on nykyhinnallakin hyvin mielenkiintoinen. Tellurianin pikkupositio mennee nollaan tai 10x... aika näyttää.
Minusta tuleva vuosi on Bitcoin -sijoittajille supermielenkiintoinen. EFT, Halving ym. merkittävät tapahtumat seuraavat toisiaan. Microstrategyn huima pitkon haalinta, jossa luodaan osakkeita, myydään ne ja ostetaan pitkoa on joko nerokasta tai hulluutta. Jos nousu jatkuu, niin näillä näkymin suuremmat kevennykset olisi tarkoitus aloittaa 100k kohdalla ja 175k hinnalla Keijolla on hyvin vähän pinkoo. GL!
Vuosi +21,7%. Aika mitään sanomaton vuosi. Golarin nousua odoteltu, sillä vuosi +0,88 % joten hyvä ettei ollu sitä sata pinnaa ja odoteltu vain. Tulevaan vuoteen lähdetään golar 50 % painolla, Stockmannia kevennetty pari kertaa ja sen paino nyt 20 %, evo aika sama, cityconia otin eilen 5% ja käteinen 5%. Itselle mielenkiintoisin mittari on koko osakesijoittamisen aika, vajaa neljä vuotta, jolta tuotto on 133% kun omxhgi samalta aikaa 63%. Paljon paremminkin voisi suorittaa, mutta hyvä muistaa että myös paljon paskemminkin voisi mennä.
+++ Isot miinat vältetty säkälläkin, pääosin Hki-yhtiöissä touhunneena niitä oli tarjolla.
+++ Alku- ja loppuvuoden ratsastukset ja iskut pienyhtiöralleihin osuivat, muutoin pääosin ulkona.
++ Ruutanataktiikka toimi, eli pyrkimys lähinnä suojella rolleja. Tämä enemmälti sen ansiota ettei niin houkuttelevia riskipositiomietteitä syntynyt tänä vuonna.
++ Finnairin anti oli iso success, joskin jos ei olisi kevennellyt isoa hyökkäystä heti, olisi tuottoja tullut tuplat
+ Stockmann. Yhtiötä ollut salkussa pääosin kokoajan 21 kesästä eteenpäin, mutta treidit ovat tässä tuoneet paljon hyvää. Juuri nyt ei ole.
+ Onni oli kiistatta myötä
+ Pää kesti
— — Duellin äijä(lä) oli humpuukimiehen oloinen pidempään ja huonojen uutisten seuratessa, antiuhan ollessa päällä olisi voinut ottaa vähemmän dunkkuun tässä. Annissa mukana olo nyt tosin näyttää korvaavan aika hyvin, mutta se ei oikeastaan liity yhtiöön.
— Robit tuntuu tarjoavan huonoa ja hyvää aina kun sitä vähiten odottaa. Tämä maksoi alkuvuonna.
— LLSpac. Läpi vuoden isoimpia positioita. Miinuksena lähinnä, että aiheuttaa tilttiä jos vuoden päästä kerrotaan että markkinatilanne nyt oli vaan huono koko tämän ajan.
Oppeja:
— En osaa kyllä yhtään ennustaa mikä yhtiö kehittyy hyvin ja mikä huonosti.
Vuosi 2023 oli ihan kelpo vuosi 2022 katastrofin jälkeen ja kumpaankin syy on sama, kryptot. Salkku sisältää sen verran paljon kryptoja, että ne käytännössä piirtävät vuoden käppyrän suurimmat linjat ja osakkeet sitten tekevät pientä hienosäätöä. Vuoden positiivisempiin juttuihin voi laskea, että loppuvuonna tuli laitettua luotto hyötykäyttöön ja Mandatumin kanssa saanut veivailtua 27k plussat ja Fortumia sekä Nordeaa kanssa tuli osteltua luotolla ja niitä sitten kevennellyt, vaikkakin keventelyt tuli aloitettua ihan liian aikaisin. Noita plussia tuli sitten sijoiteltua marraskuun puolivälissä Ethereumiin, Solanaan ja Bitcoiniin ja varsinkin Solana on noista pompannut hyvin. Siinäkin olisi melkoisesti paremmat tuotot jos olisi ollut pari viikkoa aiemmin rahaa laittaa kiinni. Ethereumissa on jo kolmea eri trackeriä käytössä ja nämä viimeisimmät ostot on sitten aikanaan tarkoitus ensimmäisenä kevennellä, niin jää noihin muihin vielä halvimmat ostot lojumaan.
Miinuspuoliin ja epäonnistumisiin voi sitten laskea ainakin Cityconin laskemisen ja sen position pitämisen ennallaan, vaikkakin on silläkin aika paljon veivattu vuoden mittaan ja nyt ainakin kalliit laput on siivottu salkusta ulos. Eipähän tarvitse sen myötä ja viime vuoden tappioiden kanssa maksella tältä vuodelta veroja. Wetterin lunastustarjous tuli tumpeloitua ja yksi erä ostettua päivää liian myöhään ja siihen sitten suli yli viiden kilon profitit ja lopputuloksena käytännön nollatulos ja reipas vitutus. Samoin Finnairin kanssa tuli tutkimatta ryntäiltyä ja tästä opetuksena vajaan parin kilon miinus. Tässäkin tuli kuitenkin hyvä opetus, että turha murjottaa kun itse on jättänyt tutkimatta asiat ja kussut hommat, en sitten merkinnyt lopulta mitään. Toivottavasti näistä kummastakin meni oppi perille, yleensä omista mokista ottaa kyllä paljon paremmin opikseen kuin onnistumisista. Zeppiä on vielä tullut roikutettua salkussa, siellä olisi vielä jonkin verran miinuksia lunastettavissa, saa nähdä josko ensi vuonna tulisi siivottua sekin pois. Ja vielä viime hetken todennäköisenä miinuksena tuli ostettua tunti ennen pörssin sulkeutumista tammirallia varten Nokiaa, niin eiköhän sieltä sitten tupsahtanut tiedote että tulos jää alle odotusten.
Tämä vuosi oli ihan kelpo vuosi ja toivottavasti vuonna 2024 kryptot jatkavat nousuaan, luotto siihen on aika kova. Salkusta tällä hetkellä n. 48% kryptoissa, ylivoimaisesti suurimpana Ethereum, sitten Bitcoin ja viimeisenä Solana pienellä potilla. Nämä kaikki trackereinä, en ole enää jaksanut alkaa säätämään Ledgerin kanssa, jonka takia on sitten jäänyt Immutable ostamatta. Osakkeissa sitten 52% ja ne sitten suuruusjärjestyksessä Citycon, Titanium, Fortum, Nordea, Mandatum ja Zepp. Nokiat tulee siivottua heti vuoden alussa pois.
Salkun kehitystä on Nordnetissä helppo seurata salkkuraportin käyrän avulla ja asettamalla vertailuindeksi. Alla on aikaperiodi YTD ja vertailuindeksi osingot sisältävä OMXHGI (keltainen käyrä).
Salkun kuluvan vuoden kehitys +19,7% peittoaa kyllä huonosti menneen Suomi-vuoden. Harha hämää ja asiallisempaa minulle on verrata jenkkipainotteista salkkua saman taustan indeksiin eli S&P500-indeksiin, kuva alla.
Salkku ei pärjännyt SP500 indeksin noin 24% YTD nousulle. Selityksenä on salkun laajasti alueittain ja sektoreittain hajautettu rakenne, jossa pörssilistatut tuotteet (eli osakkeet ja ETF:T) edustavat noin kolmea neljäsosaa ja tavanomaiset rahastot yhtä neljäsosaa.
Salkun sisältö muuttuu pienin muutoksin joka toinen viikko kahdelle viikolle jaettujen kuukausiostojen vuoksi. Lisäksi välillä on tehtävä päätöksiä - yksittäisiä ostoja tai myyntejä.
Vuoden alun jälkeen lisäsin tähän salkkuun Cibusta, joka painui keväällä pohjiin alle sadan kruunun. Cibusta minulla on toisessakin salkussa, mutta halusin lisätä sitä myös tähän kuukausituloja salkun kassaan tuomaan.
Korkonäkemystä tässä on otettu lisäämällä iShares USD Treasury Bond +20 years bondi-etf:ää. Tässä tuotot ovat vasta edessä. Tuloutin iShares S&P500 Health Care Sector etf:n tästä salkusta, kun se alkoi hyytyä paikalleen. Pandemian aiheuttama kysyntä kuoli pois. Nordic Asia Investment Group lähti joukosta.
Volvo Car AB tuloutui mukavasti voitolla. Yhtiö jää vielä pohdintaan ja voi palata. Tilalle on lisätty etf-muodossa kryptoja, puolijohdetekniikkaa ja puolustustekniikkaa. REIT-yhtiöt pidän mieluummin Nordeassa, mutta tänne lisäsin vuoden aikana Main Street Capitalin (pienyrityslainat) ja Gladstone Landin kuukausituottoja nakuttelemaan.
Lisäsin myös toisen S&P500 indeksi etf:n eli Vanguard S&P500 UCITS ETF (dist) position. Syynä on välillä tuoda kauan ostettuja eriä toisista etf:stä eli tulouttaa voittoja perusindeksiin kypsymään.
Rahastot ovatkin pysyneet jo pitkään melko samassa kokoonpanossa Evli Likvidi B:tä lukuun ottamatta, joka vuoden alkupuolella tuli taas mukaan käteiselle edullisemmaksi säilytyspaikaksi. Samalla eurooppalaiseen korkotasoon tuli napakampi päivätuntuma. Nordnet Maailma Indeksi 125 on ilmestynyt muuten vaan viputunnelmaa tuomaan ja jonkinlaiseksi referenssiksi.
No tällaiseksi salkku on muotoutunut nyt ja kysymys on, onko se oikeanlainen alkavaan vuoteen ryhtymiseen?
Kuluneesta vuodesta jäi seuraavaa:
- kovasti pelättyä, suurta taantumaa ei tullutkaan. Ajatuskulku meni niin, että nopeimmat koronnostot neljäänkymmeneen vuoteen väkisinkin aiheuttaisivat taantuman. Eipä käynyt toteen.
- talous on loppujen lopuksi kestävää, FED:n tukitoimet pienten pankkien kompastellessa olivat oikeita
- ajalle muodostui hinta
Tulevalle vuodelle, osakehintojen noustua korkealle Wall Street Journalin kolumnisti James Macintosh varoittelee ohkaisesta turvamarginaalista:
There are always new mistakes to make. But in 2024, bear in mind one of the oldest lessons: It is riskier to buy stocks when they are expensive because they offer little margin of safety to absorb bad news. Things can always work out but, with U.S. stocks so expensive already, the odds aren’t good.
Kiva lukea osaavien -23 tuloksia. Hyvin te vedätte. Itsellä peesaten, peesaamatta ja omilla "superideoilla" ei aktiivinen suoritus oli + 6,25%. Tuota lukemaa kyllä pienentää vikan pörssipäivän peliammus n. 1% samaaan ainoaan salkkuun. En tiedä lasketaanko mukaan mutta n.5% osinkoja päälle. Kyllähän loppuvuosi tämän plussalle kampesi niinkuin varmaan kaikilla sen merkittävän osan tuloksesta teki. Good luck next year!
En jaksa kirjoittaa analyysiä, mutta ihan vaan sillä, ettei täällä olisi pelkästään kovia lukuja, niin vuosi 2022 oli susipaska ja 2023 vain huono: +1,5 %.
Osakkeet +1,55%. Suurin paino Evossa. Huteja mm. Tecnotree, Alibaba, Kamux. Kamuxia tuli myytyä alle vitosen hinnoilla Coeuksen peesissä, mikä oli iso virhe. Uuteen vuoteen vielä tiukempaa poimintaa ja holdausta.
Kryptot +51%. Suurin omistus Ethereum, joka porskuttanee ensi vuonnakin mukavasti. Muita Immutable, Solana ja Bitcoin. Jotain meemikolikkoa voisi ottaa lottona salkkuun pienellä painolla.
Heinäkuun lopussa salkku oli +19%, lokakuun lopussa +2,5% ja 31.12.2023 saldo oli +21 %. Loppu hyvin, kaikki hyvin siis prosenteissa mitattuna... itse sijoitustouhu ei sitten ollutkaan mistään kotoisin. Salkku on niin hajautettu että ei mitään järkeä ja kauppoja tuli tehtyä aivan liikaa lukumääräisesti.
Kryptoja (poislukien Coinbase) ja rahastoja en omistanut.
Liikaa siis yleistä häröilyä ilman kunnon suunnitelmaa ja 2024 tavoite voisikin olla salkun siivoaminen turhista rönsyistä pois ja keskittyä enemmän tekemiseen...
Turha vuosi verojen jälkeen 1%. Liian varovaisia höyläyksiä ja liian varovaisia ostoja. Sinänsä 80% osui oikeaan, mutta rohkeampi olisi pitänyt olla. Helsingin muutamat pitkän vedon holdit tekivät liikaa miinusta. Toisaalta jäi potentiaalia...
Seligsonin passiiviset rahastot menivät suunnilleen sinne mihin niiden indeksiensä myötä pitikin mennä. Kaikki yhteensä keskimäärin +13.2%. Tässä ainoa oma ansioni on vuosien takainen rahastovalintani sekä syksystä 2022 vuoden 2023 loppuun jatkunut 50% tavallista isompi kuukausierä, jonka tavoitteena oli osua laskuun, pohjalle ja pohjan jälkeiseen nousuun carpet bombing taktiikalla.
Oma Suomi-Salkku päätyi joulupukkirallin turvin onnekkaasti +2.0% aivan kalkkiviivoilla. Laskujeni mukaan Suomi-salkkuni vertailuindeksi OMXHGI kyykkäsi vuodessa 31604 -> 31030, eli -1.8%.
Paremminkin olisi voinut mennä. Lyhytaikainen hönöily Fortumin kanssa sekä Nokia repsahdus loppuvuodesta toivat yhteensä noin prosenttiyksikön verran turskaa, jonka kelasin sisään saman tien. +2.0% helposti saavutettavissa olleen +3.0% sijasta harmittaa vähemmän kuin se, että molemmat ilmaveivini olivat syrjähyppyjä strategiastani. Ihan omia "musta tuntuu" pöljäilyjäni.
Kokonaisuudesta ei voi olla tyytymätön, koska rahkeeni eivät riitä vetomiesten kaksinumeroisiin prosenttilukuihin tällaisena vuonna. Käyn omaa kisaani OMXHGI:tä vastaan. Minulle hyvä tulos on välttää häviämästä osinkosalkullani vertailuindeksilleni. Tässä kisassa rullaavan 10 vuoden keskituotot on tällä hetkellä tasoissa.