18.12.2023 - 18:35

Casteliero

+7210
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2325

JulmaJeppe wrote:

Casteliero wrote:

DCA on ihan hirvee strategia, jos meinaa esim kryptoihin rahaköntin sijoittaa. Se kannattaa kyllä melkein kerralla laittaa, jos on laittamassa. Tietty jos on ajatus laittaa vaikka joka kk palkasta rahaa, niin silloinhan se tietty tulee DCA automaattisesti.

EDIT: Vois vielä selittää vähän tarkemmin kai. Eli kun ollaan näissä positiivisen näkymän markkinoissa, niin silloin niitä merkittäviä nousupäiviä tulee vuoteen ehkä sen 20 kpl, joilla katetaan suurin osa sen vuoden nousuista. Niitä ei kannata missata. Esim vaikka Bitcoin on noussut viimeisen 30pv aikana melkein 12% ja viimeisen 60pv aikana melkein 44%. Noiden hyödyn olisi menettänyt, jos olisi alkanut tehdä pari kk sitten DCA ostoja. Tietty nyt voi tulla dippejä, mutta nousujohteisessa markkinassa harvemmin tulee tuollaista, että tiputaan tuonne 60pv sitten olevaan tilanteeseen. Eli ylöspäin mennessä itse ainakin pidän järkevämpänä laittaa vaan kerralla rahat sisään ja antaa markkinan kasvaa.

Eli tärkeempää on melkein vaan tietää, että ollaanko bull vai bear markkinassa. Early ja mid bull, niin rahat sisään. Top bull, niin silloin varovaisesti ja bear markkinassa vaan odottelee kunnes kaikki ovat toivonsa menettäneet ja rahat sisään.

Hirveän helppo sanoa, että kannattaa ostaa isosti, jos tiedetään arvon nousevan lähitulevaisuudessa. Mutta suurimmalle osalle ihmisiä tilanne ei ole koskaan näin selkeä. Jos ei ole tarkkaa tietoa markkinoiden tilanteesta (ja kenellä ihan oikeasti on?), niin on paljon järkevämpää tehdä ajallista hajautusta. Jos katsoo vaikka Bitcoinin kolmea viimisintä vuotta, niin siellä on aika monta paikkaa ostaa reilusti kalliimmalla kuin mitä nyt on hinta. Sen sijaan hajauttamalla ostot tasaisesti tuolle jaksolle, olisi varmasti reilusti voitolla. Sanoisin, että mitä volatiilimpi markkina, sen tärkeämmäksi DCA tulee riskinhallinnan kannalta. Opin tämän kantapään kautta, kun ostin ison köntän 2.5 vuotta sitten.

Tavallaan allekirjoitat tuossa koko pointtia. Olet tullut ilmeisesti muiden retail-ostajien kanssa juuri tuossa top bull markkinassa mukaan, jolloin olisi aika olla varovainen. Ja tuo on käytännössä ainoa aika jolloin ostettu Bitcoin on esim tappiolla. 14.2.21-10.1.22 taitaa olla yhtä huippua lukuunottamatta väli, jolloin ostettu Bitcoin olisi tappiolla. Ja silläkin ajanjaksolla on noin 3kk jakso jolloin ostetut Bitcoinit olisi myös plussalla. Kaikki ennen sitä ja kaikki sen jälkeen ostetut on plussalla. Ja todennäköisesti tuonakin ajankohtana ostetut Bitcoinit ovat ensivuonna plussalla. 

Ja ei tuo mitenkään rakettitiedettä ole ollut seurata, että missä vaiheessa markkinoita ollaan menossa. Jos lähtökohta on se, että tämä teknologia ja adoptio kehittyy eksponentiaalisesti, kuten on tehnyt, niin silloin sen voi odottaa olevan siis suhteellisen jyrkässä nousukäyrässä. Sen jälkeen voi seurata yksinkertaisimmillaan vaikka Bitcoinin puoliutumissyklejä. Jo pelkästään sillä on tähän mennessä päässyt kiinni halvimpiin hintoihin ja pystynyt myymään suhteellisen huipuilla. Ja yleensä nuo early bullit ja top bullit myös erottaa kyllä ihan yleisestä sentimenteistä jos vaan yhtään seuraa markkinoita. Ja miksi ei seuraisi, jos on niihin rahaa sijoittanut/sijoittamassa. Ei osakkeitakaan ostella tikkaa heittämällä, vaan työtä sitä pitää niissäkin tehdä. Kyllä sen kryptomarkkinan alakulon ja hurmoksen erottaa nopsaan kun vaan seuraa eri kanavia ja keskustelualueita, niistä pystyy kyllä päättelemään vähän missä vaiheessa ollaan menossa.

trending_up +2
18.12.2023 - 19:27

JulmaJeppe

+23
Liittynyt:
6.2.2020
Viestejä:
20

Toki ymmärrän, että asiat näyttäytyvät paljon yksinkertaisimmilta, jos uskoo 4 vuoden loputtomaan sykliin. Itse ajattelen, että viime karhumarkkinan aiheutti lähinnä Luna ja FTX, jotka molemmat tulivat kaikille yllätyksinä. Riskejä oli mahdollista havaita, mutta varsinaisia romahduksia ei kukaan osannut ennustaa. Teknologia ja adoptio kehittyivät myös ennen näitä tapahtumia exponentaalisesti, jolloin iso könttäsumma oli siltä osin perusteltu.

Ja lisäksi retailinahan tässä nimenomaan pohdin asioita, en täyspäiväisenä sijoittajana. En missään nimessä väitä, että sinun kannattaisi tehdä DCA:ta isomman riskin sijaan. Markkinat näyttäytyvät todennäköisesti paljon selkeämmin ihmiselle, jolla on aikaa tutkia sitä 8h päivässä, verrattuna amatööriin, jolla on aikaa max 1h päivässä käyttää näihin. Meille taitamattomimmille sijoittajille, DCA on oikeasti ihan hyvä vaihtoehto. Olisi myös naiivia ajatella, että Luna ja FTX tulisivat olemaan viimeiset isot yllätykset kryptomarkkinoilla. 

18.12.2023 - 20:44

Ponzimoon

+5
Liittynyt:
24.11.2022
Viestejä:
19

JulmaJeppe wrote:

Toki ymmärrän, että asiat näyttäytyvät paljon yksinkertaisimmilta, jos uskoo 4 vuoden loputtomaan sykliin. Itse ajattelen, että viime karhumarkkinan aiheutti lähinnä Luna ja FTX, jotka molemmat tulivat kaikille yllätyksinä. Riskejä oli mahdollista havaita, mutta varsinaisia romahduksia ei kukaan osannut ennustaa. Teknologia ja adoptio kehittyivät myös ennen näitä tapahtumia exponentaalisesti, jolloin iso könttäsumma oli siltä osin perusteltu.

Se on kryptoautisteille helppoa. Bitcoinin seuraava huippu on 2025 loppuvuodesta, silloin myydään ja ostetaan seuraavan karhumarkkinan pohjilta 80% halvemmalla ja odotellaan seuraavaa bullia. Muistetaan altseasonit välissä. 😀 En nyt viittaa kehenkään täällä kirjoittelijaan, mutta näitä oletuksia näkee siellä täällä. 

trending_up +1
19.12.2023 - 14:27

Casteliero

+7210
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2325

Teen postauksen omista ajatuksista 2024 suhteen vielä tässä myöhemmin, mutta ajattelin nyt käydä läpi tuon viimevuotisen ennusteen (https://www.sijoitustieto.fi/sijoituskeskustelu/rahastot-ja-muut-sijoituskohteet/kryptovaluutat-sijoituskohteina?page=155#comment-94197) ja katsoa miten hyvin oli ennusteet oikeassa.

1. Sääntely
2023 tulee olemaan isolta osin sääntelyn vuosi kryptoissa. Euroopassa MiCA alkaa saamaan muotoaan ja todennäköisesti sieltä ensivuonna saadaan jo toimiva paketti. Jenkeissä tullaan myös varmasti käsittelemään useampi krypto-lakiesitys. Siellä on tällä hetkellä demokraatit enemmistössä housen puolella, sekä presidenttinä ja republikaanit senaatin puolella, joten vaikea on saada käytännössä lakiesityksiä läpi. Mutta kryptolakiesityksiin on kannatusta molemmin puolin, ja onkin ollut hieman puhetta, että kryptolakiesitykset saattaa olla niitä ainoita, jotka oikeastaan tulee läpi menemään.

Stablecoin lakiesitys on käytännössä varma, mutta myös muita käydään varmasti läpi. Tällä hetkellä myös house committee of financial services chair on Demokraatti Maxine Waters, joka joutuu nyt siirtymään sivuun ja hänen tilalle tulee republikaanien Patrick McHenry, joka on todella kova kryptojen puolestapuhuja. Samoin vice chairille nousee näillä näkymin republikaanien Tom Emmer, joka on vielä vahvempi kryptopuolustaja ja julkisesti kritisoi käytännössä jatkuvasti SEC:n chair, Gary Gensleriä. Kryptoille löytyy toki myös bipartisan tukea, eli toisella puolen on myös paljon kryptomyönteistä edustajaa, ja sillä voikin olettaa lakiesityksien menevän läpi ensivuonna. Ja tulee varmasti olemaan kiinnostavaa katsottavaa, kun Gary Gensler saadaan tuonne todistamaan paikan päälle.


MiCa oli ihan hyvä aloitus. Toimiva paketti se ei vielä ole, mutta hyvä päänavaus ja antaa ainakin jonkinlaisen frameworkin toimia. Usan puolella lakiesityksiä oli muutama. Housen puolella stablecoin ja FIT market structure lakiesitykset äänestettiin bipartisan äänin läpi finanssialakomiteassa. Keep your coins act taisi mennä pelkästään republikaanien äänien voimin läpi. Energia alakomiteassa meni lakiesitys läpi 46-0, jossa Usan on toimittava etunenässä lohkoketju-teknologian kehityksessä.

Nämä lakiesitykset eivät edenneet vielä housen yleiseen äänestykseen. Halua oli kyllä, mutta tuli syksyllä paljon mutkia tuonne matkaan, kun piti selvittää government shutdown ongelmat, uusi ja väliaikainen puhemies ongelmat, sekä myöhemmin vielä Israel vs Hamas konflikti, joka vei paljon aikaa myös loppuvuodesta.

Senaatin puolella on myös menossa muutama lakiesitys, mutta ne ei edenneet. Siellä on esim Warrenin lakiesitys, joka olisi kova isku kryptoalalle. Siellä on myös Lummisin ja Gillibrandin stablecoin ehdotus, sekä heidän oma markkinastruktuuri ehdotus. Mutta demarivetoisena senaatti oli hyvin passiivinen kryptoaiheissa tänävuonna.

2. Bitcoin ETF
Bitcoin ETF tulee olemaan varmasti myös paljon esillä ensivuonna ja se on taas aina todennäköisempää, että se vihdoin tulee. Toki annan itse ehkä n. 40% mahdollisuuden, että se ensivuonna tulee. Melkein coinflip, mutta ei kuitenkaan.

Bitcoin ETF oli lähellä tulla jo tänävuonna, mutta 99% todennäköisyydellä tulee nyt Tammikuussa. Siellä pyörii telkkarissa jo Bitwisen Bitcoin ETF mainoksetkin.

3. Ethereum Shanghai päivitys
Vaikka Bitcoinistit manaileekin, että steikkaukseen lukitut Etherit on siellä ikuisuuden, tai ainakin vielä 2024 vuoteen asti, niin Shanghai päivitys tulee todennäköisesti maalis-, huhti-, toukokuussa. Eli H1 ensivuonna. Tämä päivitys mm. mahdollistaa steikkauksen purkamisen ja varojen vapauttamisen. Toki päivityksessä ajetaan sisään myös muitakin päivityksiä, mutta tuo lienee se tärkein noista.

Puhetta on ollut, että silloin tapahtuisi Ethereiden massamyynti, kun pitkään steikkauksessa olleista kolikoista halutaan voitot pois. Itse en täysin usko tuohon, varsinkin jos ollaan vielä hinnoilta paljon alle edellisten huippujen. Suurin osa steikkaajista ymmärtää kuitenkin normaalia paremmin Ethereumin potentiaalin ja he tuskin on niitä, jotka ovat myymässä ensimmäisenä noita kolikoita pois, tietäen Ethereumin seuraavien vuosien potentiaalin. Enemmän näkisin käyvän niin, että kun palkkiot vapautuu, niin niistä suurin osa steikataan uudestaan ja näin ollen hyödytään korkoa korolle ilmiöstä. Ja uskon myös, että uusia steikkaajia tulee normaalia enemmän, koska tuo Ethereiden lukitsemisen epämääräinen pelko häviää tuosta yhtälöstä.

Shanghai-päivitys meni läpi, eikä massamyyntejä tullut, vaikka Bitcoin väki niin pelotteli. Kävi just päinvastoin ja steikkausmäärät ovat lisääntyneet Ethereumissa 50% viimevuonna. Eli kävi just noin kuin kirjoitin.

4. stETH ja DeFin uusi tuleminen
Nuo on tavallaan kaksi eri asiaa, vaikka liittyvät myös toisiinsa ja siksi ne niputin. stETH on steikattu Ether tokeni. Eli kun Ether steikataan esim Lido-palvelussa, niin Lido luo siitä 1:1 määrän stETH tokenia sinulle. Eli se on käytännössä ETH+stake reward tokeni. Sitä voi vapaasti liikutella, käydä kauppaa, lainata, lukita jne. Eli se toimii normaalin Ether tokenin tavoin, mutta siinä kulkee tuo automaattinen steikkauspalkkio mukana, jonka saa automaattisesti päivittäin.

Tuolla on paljon erilaista käyttötarkoituspotentiaalia. Sillä voi yksinkertaisesti vaikka ottaa lyhytkestoista näkemystä steikkaustuottoihin, ilman että tarvitsee itse steikkailla kolikoita. Tämä voisi olla vaikka esim Coinmotionin tapaiselle yritykselle hyvä väylä tarjota steikkaustuottoja, ilman että tarvitsee rakentaa itse steikkauspalvelua. Tarjoaa vaan mahdollisuuden ostaa ja myydä stETH-tokenia ja ne jotka haluaa saada steikkaustuottoa, ostaa sitä itselleen. Tuossa voi toki tällä hetkellä olla vielä jotain riskipreemiota hinnassa, eikä se oli 1:1 täysin Etherin kanssa, mutta sekin varmasti poistuu silloin kun Shanghai päivitys saadaan ajettua ja steikkaussoppari avattua.

Todennäköisesti noita steikattujen Ethereiden liikkeellelaskijoita tulee ensivuonna enemmänkin Lidon rinnalle ja monille holdaajille se voi olla fiksumpaa holdata steikattua Etheriä, pelkän "puhtaan" Etherin sijaan, ja näin ollen saada se steikkaustuotto samalla. Noiden käyttö tulee varmasti myös yleistymään eri DeFi-tuotteissa ja -palveluissa, kun saadaan se 4-8% steikkaustuotto kulkemaan siinä tokenin mukana. Sen ympärille varmasti rakentuu erilaisia DeFi-palveluita. Esim vaikka automaattiset over-collateralized lainat, joissa marginaali ja kulut kerätään noista steikkauspalkkioista suoraan.

DeFi itsessään todennäköisesti alkaa pikkuhiljaa kokea uutta tulemista ja sen käyttö alkaa yleistymään. Pikkuhiljaa aletaan saada käyttäjäkokemus sille mallille, että palveluita voi olla "normaalinkin" ihmisen jo helppo käyttää. Samoin myös isot toimijat ja pankit voi alkaa pikkuhiljaa kokeilemaan ja ottamaan käyttöön ensimmäisiä DeFi-tuotteita. Aave voi olla iso tekijä ensivuonna.

LST:t tai LSD:t, eli nuo steikatut tokenit kyllä kasvatti suosiota ja niitä tuli paljon uusia projekteja myös. Ja niitä myös tietty enenevissä määrin käytetään myös DeFi-tuotteissa.

DeFi ei itsessään vielä merkittävää nousua viime vuonna tainnut tehdä. Ainakaan mitään isoa pöhinää ei sen ympärillä ollut, mutta suunta toki ollut hyvä. Coinbase myös isona toimijana otti käyttöön oman Base L2 -ketjun, jossa on myös DeFi-tuotteita tarjolla. Pankeista en muista oliko merkittävää kokeilua stablecoinien ulkopuolella. JP Morganin Onyx ketjussa oli jotain kehitystä ja varmaan myös DeFi-kokeiluja.

5. Bitcoin dominanssin lasku, sekä flippening narratiivin vahvistuminen
Ensivuonna aletaan jo viimeistään tajuamaan, että kryptot on muutakin kuin pelkästään Bitcoin ja anarkistinen kapina fiat-valuuttoja vastaan. Aletaan ymmärtää, että kyse on teknologiasta, joka mullistaa arvon siirrot, käsittelyn ja automatisoinnin internetissä. Aletaan ymmärtää sen kustannustehokkuus hyödyt suuremmin. Aletaan ymmärtää, että kryptot ei ole mikään uusi maksutapa verkossa, vaan parempi teknologia pyörittämään koko maksujärjestelmiä. Ymmärretään, että vaikka edelleen maksetaan euroilla ja dollareilla, niin ne maksukanavat toimii lohkoketjujen päällä.

Bitcoin ei tietenkään tuohon kykene, vaan se nimenomaan on pelkästään se raha. Sen takia kiinnostus Bitcoinia kohtaan alkaa ensivuonna laskea, koska miksi omistaa tuottamatonta kultaa, kun voi omistaa tuottavia osakkeita. Toki Bitcoin ja sen adoptio kasvaa vielä jatkossakin, mutta teknologia puoli lohkoketjuissa ja kryptoissa kasvaa vaan nopeammin jatkossa. Uskon ensivuonna Bitcoinin dominanssin laskevan vaan entisestään. Ja uskon myös ensivuoden olevan vahvasti Ethereumin vuosi uusien päivitysten ja noiden edellä mainittujen teknologisten innovaatioiden ja niiden laajemman ymmärryksen johdosta. Myös tänävuonna tapahtunut EIP-1559 päivitys ja parantuneet tokenomiksit tulee todennäköisesti lyömään läpi vasta ensi vuonna kunnolla. Samoin kun esim. Bitcoinin halvingin hyöty realisoituu yleensä vasta seuraavana vuonna, kun se supply shock iskee oikeasti.

Flippening narratiivi nostaa varmasti myös taas päätään, jos/kun Ethereum nousee ensivuonna nopeammin montusta, kuin Bitcoin ja alkaa saavuttamaan sen market capiä. Annan vielä lopussa vähän omia kurssiveikkauksia tähän liittyen.

Tämä meni vähän huti, kun Bitcoin oli yksi viime vuoden isoimmista nousijoista. Varsinkin alkuvuotena ei top100 kolikoista kovinkaan moni pärjännyt Bitcoinille. Bitcoinin suurimpia ajureita oli mm. ETF-hakemukset ja niiden kasvanut todennäköisyys, jotka nostivat nyt syyslukukaudella kurssia. Samoin myös esim Ordinalsit oli hyvä vauhdittaja Bitcoinin kurssille.

Ethereum oli viime vuonna pettymys ja kurssi lagasi pahasti esim Bitcoinin perässä. Viime vuonna ei smart contract platformeille tullut mitään merkittäviä käyttötarkoituksia, jotka olisivat lisänneet teknologian käyttöä. NFT:t oli esim iso putoaja. Samoin myös Solanan pöhinä kasvoi merkittävästi ja se söi ison osan L1 markkinan rahoista.


6. Ethereum killer narratiivi
Nyt alkaa viimeistään olla selvää, että ei ne muut projektit tule Ethereumia kaatamaan. Kuten olen jo usein sanonut, niin Ethereum on itse se, joka pystyy itsensä tuhoamaan, mutta siitäkään ei enää oikein merkkejä ole, kun PoS-päivitys saatiin ajettua läpi täysin ilman minkäänlaista ongelmaa. Ethereum tulee jatkossakin pysymään EVM-ympäristön turvallisimpana kerroksena. Ja sen tokenomiksien vuoksi todennäköisesti myös "varmimpana" tuottojen tekijänä.

Uskon muutenkin, että tämä 2021 ollut alt L1 narratiivi alkaa hiipumaan, kuten jo joskus aiemminkin olen sanonut. Kovimpana kilpailijana pidetty Solana on tullut jotain 98% alas huipuistaan ja TVL on tippunut käytännössä 99%. Sen NFT-markkinat on saanut osumaa, kun kaksi suurimpaa NFT-projektia, DeGods ja Y00ts, siirtyivät Polygonille ja Ethereumille. Kovasti vielä on yritelty vakuuttaa, että kehittäjiä olisi vielä paljon Solanalla, mutta sielläkin on kato käynyt ja muutenkin Solana ei ylettynyt edes top10 projekteihin, kun kehittäjien ja edistymisen määrää mittailtiin. Avalanchellakaan ei mene kovin hyvin, eikä oikein Aptoksellakaan. Eikä Fantomilla jne. Useimmille näille käy samoin, kuin kävi EOS:lle, NEO:lle, Tronille jne 2018. Ne vaipuu käytännössä unholaan.

Jos jotain noista alt L1 projekteista pitäisi esille nostaa mahdollisina menestyjinä, niin itse näkisin, että Algorand on vahvoilla hyvän teknologian ja vahvojen corporate-puolen yhteyksien takia. Cardanolla on hyvää teknologiaa ja vahva yhteisö, mutta sillä ei ole käytännössä juuri ollenkaan tuota corporate connectionia, joka on tärkeää. Sekä Charles Hoskinson voi olla tuolle corporate väelle vähän liian kyseenalainen hahmo. Mutta varmasti jatkavat rakentamista ja sillä vahvalla teknologialla pysytään mukana pelissä. Näistä nopeista ketjuista veikkaan, että SUI:lla voisi olla hyvä potentiaali nousta seuraavan kierroksen kovimpiin voittajiin. Solana näytti vähän mallia, että tuollaiselle nopealle end user -ketjulle voi olla kysyntää, mutta se ei oikein onnistunut siinä tehtävässään. Aptos ei myöskään taida oikein lähteä. Se tuli pahimpaan aikaan markkinoille ja sen julkaisu oli todella kömpelö. Sen voi olla hankala saada enää jalansijaa. SUI taas voi käytännössä tulla nyt, kun pahimmat kuopat ja ongelmat on jo koettu, ja uusi rakentaminen taas alkaa. Jos se hoitaa oman julkaisunsa hyvin ja ennen kaikkea täyttää lupaukset ilman suurempia ongelmia, niin se voi olla 2023-2024 suurimpia nousijoita.

Ne kuitenkin joka tapauksessa joutuvat kilpailemaan Ethereumin L2:sten kanssa, sekä sidechainien kuten Polygonin kanssa. Noissa on käytännössä samat ominaisuudet halpojen ja nopeiden siirtojen kanssa, mutta noilla on se etu, että ne EVM-ympäristöön kuuluvana ostavat sen turvallisuuden sieltä Ethereumista, ja ovat näin ollen vielä reilusti turvallisempia kuin nuo nopeat L1:set, jotka tinkii siitä keskittämättömyydestä. Noihin narratiiveihin voisikin lisätä L2 vs nopeat L1 ketjut narratiivin. Todennäköisesti ensi vuonna aletaan tuokin isommin ymmärtämään, että nuo alt L1:set ei taistele sitä Ethereumia vastaan, vaan noita L2:sia. Vielä se ei oikein ole mennyt perille.


Tuo meni osaltaan oikein, mutta myös osaltaan aika huti. Ethereum killer narratiivi on edelleen ihan voimissaan ja kasvanut Solanan suosion myötä syyslukukaudella. Tai tavallaan se ei ole Ethereum killer narratiivia enää, vaan myös Solanan väki toki on sitä mieltä, että ei Ethereum ole häviämässä, vaan Solanan suosio kasvaa ja ohittaa Ethereumin suosion. Ajattelin tuolloin, että noista uusista nopeista ketjuista nousisi se nopeiden ketjujen voittaja, mutta se olikin Solana joka nousi feeniksin lailla. Onneksi tuli siihen lähdettyä myös mukaan, kun alkoi siltä näyttää että sieltä löytyy vauhtia.

Ja tuo kilpailu on enemmän kuitenkin noiden Ethereumin L2:sten kanssa, vaikka puhutaan Ethereumista. Solanan porukka kritisoi Ethereumin skaalautumismallia kokonaisuudessaan, eli juuri noita L2:sia, jotka ovat Solanan kilpailijoita. Mutta kritiikki on silti kohdistettu Ethereumiin. Mutta se kilpailu on pohjimmiltaan skaalautuvuus, UX, turvallisuus jne eli L2 vs Solana.

Muista L1 ketjuista Avalanchella on ollut vähän tarttumapintaa sen vahvasta gaming adoptiosta johtuen. Cardano on vähän laiska, samoin Algorand on vähän hiipunut unholaan. Uusia on noussut esim Injective, Near on pysynyt suht relevanttina, Tron on toiminut Tether-ketjuna ja Kaspa on noussut myös kovaa uutena PoW-ketjuna.

Sitten noista tokeneista ja sijoituksista:

Itse lähden ensivuoteen aika tiukalla kryptosalkulla. Taitaa olla pelkästään viittä eri omistusta. Tuli ostettua tuossa joulukuussa vähän Polygonia ja Vulcan Forgedia, sekä vähän vielä tankattua IMX:ää. Tällä hetkellä oma kassi on seuraavanlainen:

Ethereum n. 80%
Bitcoin n. 5%
Polygon n. 7%
Immutable X n. 6,5%
Vulcan Forged n. 1,5%

Oma näkemys noista on, että Ethereum tulee tarjoamaan seuraavat muutamat vuodet parasta risk/reward tuottoa, Bitcoinia pitäisi käytännössä jokaisella olla vähintään se yksi kappale, jos on vaan mahdollista. Niitä kuitenkin on pelkästään se 21 miljoonaa kappaletta ja se adoptio tulee kasvamaan vielä. Polygon on omasta mielestä Ethereumin jälkeen se seuraavaksi paras risk/reward sijoitus. Sillä menee lujaa ja varmasti tulee menemään vielä seuraavat pari, kolme, vuotta, ennen kuin esim zk-L2:set yleistyy kovemmin käyttöön. Immutable ja Vulcan pohjautuu itsellä käytännössä siihen näkemykseen, että web3 pelit tulee yleistymään ja sen johdosta kaikki pelit joutuu ottamaan loppujen lopuksi NFT:t käyttöön. En usko, että se tapahtuu seuraavan parin vuoden aikana, mutta se narratiivi noista peleistä tulee kasvamaan ja ensimmäiset läpimurrot voi olla jo mahdollisia. Eli nuo on enemmän sellaisia seuraavaan mahdolliseen kuplaan pohjautuvia betsejä, mutta ne on myös hyviä projekteja, joita voi pitää jemmassa kauemminkin.

Suhteellisen samanlainen kassi on vielä loppuvuodestakin. Ethereum on suurin omistus edelleen. Toiseksi suurin on Solana, sen jälkeen Immutable X ja viimeisenä Bitcoin. Polygon lähti pois, koska vaikka onkin erinomainen projekti ja paljon yhteistyökuvioita ja heidän zkEVM-tuotettaan adoptoidaan vahvasti juuri nyt, niin se ei näy kurssissa oikein mitenkään. Vulcan lähti myös, koska Immutable riittää hyvin tällä hetkellä tuon gaming narratiivin betsiksi.

Ethereum ei ollutkaan se paras risk/reward sijoitus, vaan Bitcoin. Gaming narratiivi nousi kovaa loppuvuodesta ja se myös herätteli noita gaming influnessereita talvihorroksesta, joita ei näkynyt tuossa suvantovaiheessa. H2 puolella gaming taisi olla yksi suurimmista nousijoista.


Sitten joitain projekteja, joita seuraan ja mahdollisesti ostan ensivuonna:

Chainlink
Cosmos
SUI
Algorand
Cardano
Aave
Lido
Arweave
Filecoin
Mina
Optimism
Arbitrum (jos niille tulee tokeni)

Noissa on teemoina tuo yllämainittu L1 (Cardano, SUI, Algorand, Mina, Cosmos), DeFi (Aave, Lido), L2 (Optimism, Arbitrum) ja infra (Arweave, Filecoin, Chainlink).


Seurailin kyllä noita alkuvuodesta, mutta loppujen lopuksi en noista mitään ostanut. Todennäköisesti jokainen noista on kuitenkin tehnyt positiivisen YTD tuoton, toiset enemmän, toiset vähemmän.

Ja lopuksi vielä omat hintaveikkaukset. Näitä ei sitten pidä ottaa mitenkään vakavina sijoitusohjeina tai -ideoina, nämä on käytännössä täysin hatusta vedettyjä numeroita, mutta ainakin itse tykkään kuunnella eri ihmisten arvioita. Ja kuten yleensä, niin niissä yleensä lyödään vahvasti liian kovia arvioita ylöspäin mennessä ja liian pessimistisiä arvioita montussa. Minulla onkin käytännössä kaksi näkemystä, toinen maltillinen ja toinen optimistinen.

Maltillisessa näkemyksessä ensi vuonna uskon Bitcoinin ylittävän jossain vaiheessa vuotta 30000€ rajan ja Ethereumin ylittävän 3000€ rajan.

Optimistisemmassa näkemyksessä Bitcoin voi olla 40-50k€ tienoilla, ehkä jopa ylikin ja Ethereum 5-8k€ välillä. Täysin en pois sulje Bitcoininkaan mahdollisuuksia yltää uusiin huippuihin.

Bitcoinin osalta veikkaus osui hyvin kohdalleen. Parhaimmillaan käytiin jo yli 40k€ ja tällä hetkelläkin ollaan muutaman satasen päässä siitä rajasta. Eli osuttiin aika hyvin optimistiseen näkemykseen. Ethereumin osalta jäätiin pahasti jälkeen. Ethereum oli pettymys tänä vuonna ja jäi hinnassa jälkeen. Uutta rahaa ei tullut merkittävästi markkinoille ja ne meni pääosin Bitcoiniin. Ja ne rahat mitkä kiertää kryptomarkkinan sisällä, niistä Solana otti merkittävän osan, jolloin Ethereum jäi oikeastaan molempien rahojen ulkopuolelle, eikä edes maltillinen veikkaus osunut tällä kertaa. Vaikka onhan tässä tietty vielä melkein 2 viikkoa vielä aikaa kurssien nousta...

EDIT: Lisään vielä tähän alle noiden postauksessa mainittujen tokeneiden YTD tuotot. Pari niistä oli loppujen lopuksi tappiolla. Ja tuo on siis tämän hetkinen tilanne.


Ethereum     87%
Bitcoin         160%
Polygon         4%
Immutable X     460%
Vulcan Forged    134%
Solana        650%


Chainlink    160%
Cosmos        14%
SUI        -63,27%
Algorand        17,50%
Cardano        141%
Aave        97%
Lido        120%
Arweave        45%
Filecoin        73%
Mina        74%
Optimism        137%
Arbitrum     -91%


Arbitrumin osalta tuo ei pidä paikkaansa. Se on reilu 10% tappiolla. Johtuu ilmeisesti siitä, että se julkaistiin kesken vuoden ja CMC ei osannut sitä jostain syystä oikein laskea.
 

trending_up +3
19.12.2023 - 20:59

Casteliero

+7210
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2325

Messarilta oli tullut myös vuosiraportti ulos (https://messari.io/crypto-theses-for-2024). En ole vielä kerennyt lukemaan, mutta nuo on yleensä ollut todella kattavia ja omasta mielestä ainakin parhaimpien joukossa. Mutta avaan nyt vähän omia näkemyksiä vuodelle 2024:

1. Isot yleisnäkymät

Makrotalous vaikuttaa myös kryptoihin merkittävästi. Ensivuoden näkymät makrotaloudessa on minun mielestä ainakin hyvin positiiviset. Inflaatio laskee odotetusti, tai ehkä jopa nopeampaa. Se avaa mahdollisuudet korkojen laskuun. Keskuspankeilla on vähän se ongelma, että ne reagoi asioihin aina vähän myöhässä, eli käytännössä silloin kun se uloste on jo tuulettimessa. Niin tehtiin inflaation ja koronnostojen kanssa, ja niin varmasti tehdään myös koronlaskujen ja QE:n kanssa.

Viime vuonna korot nousi jyrkästi. Sillä saatiin inflaation osalta toivottu tulos, eli inflaatio lähti laskuun, mutta nostoissa mentiin liian pitkälle ja nyt ollaan tilanteessa, että konkurssit ja työttömyys on nousussa. Ja ne on tavallaan lagaavia mittareita, eli sitä on odotettavissa vielä ensivuonna. Ja siihen tarvitaan nopeaa korjausta ja korkoja aletaan laskemaan yhtä nopeasti, kuin niitä nyt nostettiin, jotta vältettäisiin iso taantuma.

Eli ensivuodelle odotettavissa taantumaa, työttömyyttä, konkursseja, nopeita koronlaskuja ja elvyttävää keskuspankkipolitiikkaa QE:n muodossa. Tämä on perus-pulliaisille huono tilanne, mutta markkinoille hyvä ja odotettavissa nousua kautta linjan, ja erityisesti risk-on -asseteille, eli teknoille ja kryptoille.

Ensivuonna on myös vaalivuosi Usassa ja istuvalla hallinnolla on halu saada tuohon talouspuoleen helpotusta, jotta se helpottaisi uudelleen äänestystä, tai ainakin parempaa tulosta omalle puolueelle.


2. Raha kryptomarkkinoilla

Kryptojen markkinoilla pyörivät rahavirrat koostuu käytännössä kahdesta osasta: markkinan sisällä pyörivästä rahasta ja markkinoille tulevista uudesta rahasta. Rahalähteet ovat instikat ja retail. Yleisnäkymien pohjalta voisi olettaa, että instikkarahaa olisi tulossa enemmän markkinoille ja retail-raha on hiljaisempaa ainakin toistaiseksi. Oletan retail-rahan kuitenkin alkavan palaamaan markkinoille viimeistään siinä vaiheessa, kun Bitcoin ylittää edelliset huiput. Kuitenkin päälähde uudelle rahalle on instikoissa ensivuonna. Oma näkemys on vähän sellainen, että ensivuonna rahoitetaan kasinot ja pelurit tulee 2025. Eli 2025 on retail-hulinoiden vuosi. Näillänäkymin.


3. Sääntely

Sääntelyn on ensivuonna Usassa todella vaikea edetä. Voi olla, että jo sisällä olevista lakiesityksistä tehdään äänestyksiä edustajainhuoneessa alkuvuonna, mutta senaatissa on käytännössä mahdoton saada mitään kryptoihin liittyvää läpi. Tai pitää olla jotain todella kovaa kompromissia antaa senaatin demareille. Pieni mahdollisuus on toki saada stablecoin ja FIT lakiehdotukset laiksi, mutta se on todella pieni mahdollisuus. Ensi vuonna on myös vaalivuosi ja suurin osa keskittyy niihin.

Joitain voittoja voi tulla oikeuden kautta, esim Coinbasen tapauksessa, ja sen pohjalta Krakenin tapauksessa, mutta ennen 2025 vuotta kongressista on todella vaikea nähdä mitään kryptolakia tulevan ulos.


4. ETF:t

On käytännössä jo varmaa, että Bitcoin spot ETF:t hyväksytään Usassa tammikuussa. Jos ei hyväksytä, niin silloin markkina kyykkää kovaa. Nuo ETF:t avaa tuolle uudelle instikkamassille kanavan tulla kryptomarkkinoille ja Bitcoinin kurssin kannalta yksi merkittävimmistä tapahtumista vuosiin.

Ne hakemukset todennäköisesti kaikki hyväksytään kerralla ja sen jälkeen alkaa myyntikilpailu noiden yritysten toimesta siitä, kuka saa eniten asiakkaita omille tuotteilleen. Sitä tullaan myymään todella kovaa siitä päivästä lähtien, kun nuo tuotteet tulevat markkinoille.

Ethereum ETF on myös mahdollista saada ensivuonna. BlackRockin deadline hakemuksen hyväksymiselle taitaa olla jossain huhti-toukokuussa. Annan noille Ethereum ETF:ien läpimenolle ensivuonna ehkä sen 40% mahdollisuuden, minkä annoin Bitcoinin ETF:ille viime vuonna. Ja jos ne menee läpi, niin ne on ETF:iä, jotka ei steikkaa Ethereitä. Steikkaavan ETH ETF:n läpimenoa joutuu vielä odottamaan ja sitä tuskin ensivuonna tapahtuu.


5. Bitcoin

Bitcoinin näkymät on vahvat ensivuodelle. Tuo instikoiden uusi raha tulee pääosin sisään Bitcoinin kautta. Tilanne on hyvin suotuisa Bitcoinille, jos ETF:t tammikuussa hyväksytään. On positiiviset makronäkymät, presidenttivuosi, Bitcoinin halving, sekä ETF:t uutena kanavana instikkarahalle. Näiden lisäksi Bitcoin on enää noin 50% päässä edellisistä huipuista, ja kun sitä lähestytään/ylitetään, niin se alkaa houkuttelemaan taas ihmisiä median avustamana markkinoille.

Kurssien osalta olen aiemmin jo sanonut omat odotukset, jotka ovat ETF hyväksynnän aikoihin 50k$, halvingin aikoihin 75k$ ja vuoden loppuun 150$. Tuo on tavallaan se bullish base case. Minulla on tuon suhteen sellainen 5-45-45-5 -näkemys. Eli tuo aiempi kuvaus on n. 45% mahdollisuus minun mielestä. 45% mahdollisuus siihen, että ETF hyväksynnän jälkeen tulee ensin nopea piikki ylöspäin, sen jälkeen pudotus alas jonnekin 25-35k$ tasoille ja monta kuukautta möyritään jossain 30-50k$ välillä, ennen kuin loka/marraskuussa viimein mennään uusiin huippuihin ja vuosi päättyy jonnekin 75k$ tasoille. Tuo tarkoittaa käytännössä sitä, että ETF:t alkaa hyvin hitaasti kiinnostamaan uutta rahaa.

Bitcoinia auttaa ensivuonna myös ordinals ja inscriptions trendit.

Nuo 5 ja toinen 5 tarkoittaa sitten ihan äärimmäisiä tapauksia. Eli ETF:t lähtee ihan käsistä ja retail-tulee isosti markkinoille ja mennään yli 200k$ ensivuonna. Tai toinen vaihtoehto, että tapahtuu esim jotain GBTC:n rahaston kanssa, tai Warren saa vaikka lakiesityksensä läpi ja markkinat sukeltaa.


6. Ethereum

Ethereum on todella hankalassa paikassa. Tuo uusi raha mikä tulee markkinoiden ulkopuolelta, se tulee pääasiassa Bitcoinin kautta. Ja tuo raha, joka on jo markkinoilla, se menee paljon noihin muihin projekteihin. Ethereum on käytännössä liian iso sille rahalle jo ja ne hakee suurempia voittoja muualta. Ethereum on muutenkin vähän hankalassa tilassa, kun se kilpailee käytännössä Bitcoinin kanssa arvonsäilytyksestä tokenin käyttökohteena, ja siinä Bitcoin on helpompi ymmärtää ja omaksua. Ja samalla se kilpailee muiden smart contract alustojen kanssa applikaatioista ja käyttäjistä. Siinäkin on hankala kilpailla, kun esim Solanalla on nopea, valmis ja selkeän UX:n omaava L1, eikä Ethereum ole vielä L2:sten kanssa oikein päässyt vielä skaalautumaan, tai saanut tuota UX:ää kuntoon.

Tuohon tulee kuitenkin muutos alkuvuodesta, kun Ethereumiin tehdään Dencun-päivitys. Siinä tulee proto-danksharding, joka parantaa noiden L2:sten skaalautuvuutta, siirtohintoja jne merkittävästi. Ja silloin vasta oikeastaan aukeaa noiden L2:sten oikea potentiaali. Toki siinä on myös vielä paljon tehtävää esim noiden L2:sten keskenään keskustelemisessa ja UX:ssä, mutta niissäkin ollaan jo edistytty merkittävästi. Muistan jonkun antaneen esimerkin, että jokin Chainlinkiin kytkeytyvä lompakko oli jo sellainen, että se toimi EVM ympäristössä (Ethereum+L2:set ja muut EVM-ketjut) ilman gasfeetä ja täysin esteettömästi kaikkien ketjujen kanssa. Tuohon on varmasti tulossa kehitystä ensivuonna.

Ethereumia auttaa myös tuo ETF pöhinä ensivuonna. Heti kun Bitcoin on saanut omat ETF:nsä, niin se kiinnostus siirtyy Ethereumiin. Ja jos nuo nyt hyväksytään ensivuonna, niin ne on sitten taas Ethereumin osalta niitä kanavia, joista tuota uutta rahaa, ja varsinkin instikkarahaa, tulee kryptomarkkinoille Ethereumin kautta. Mutta historia ei toki puolla sitä, että instikkamassia kiinnostaisi Ethereum niin paljoa, kuin Bitcoin. Esim Bitcoinin futuuri-ETF:t keräsi huomattavasti enemmän rahaa kuin Ethereum futuuri-ETF:t, mutta ne myös tuli ulos todella erilaisissa markkinatilanteissa, eli niistä ei välttämättä kannata ihan älytöntä näkemystä ottaa.

Ethereumin osalta hintaveikkausta on paljon hankalampi antaa. Ehkä sellaiset hyvin laveat bear ja bull näkemykset. Bear on esim 4000-7000€ ja bull 7000-10000€. Jos tuo Bitcoinin hinta menee tuon minun base bull casen mukaan tuonne 150k$, niin silloin voisi kuvitella Ethereumin hinnan olevan jossain 8000€ tietämillä.


7. Solana

Solanan voi nostaa jo kolmanneksi mukaan. Se on minun mielestä jo vakiinnuttamassa asemaansa nopeana ketjuna ja tulee minun mielestä nousemaan ensivuonna selkeästi kolmanneksi suurimmaksi kryptoksi. Solanalla on ensivuonna merkittävä etu. Se on helppo ja halpa käyttää jo nyt. Suurin osa kryptokäyttäjistä nyt on ns aktiivisia käyttäjiä, eli he käyttävät nimenomaan kryptopalveluita. Tekevät itse siirtonsa verkoissa ja käyttävät aktiivisesti DEX:jä ja NFT-pörssejä, minttaa, treidaa jne. Noissa Solana on vahvoilla. Se ekosysteemi on helppo ja nopea käyttää, jos tietää mitä tekee. Sillä Solana on vahvoilla niin kauan kun Ethereumin L2-tuotteista tulee sellaisia, joissa palvelu hoitaa nuo aktiiviset asiat käyttäjänsä puolesta, selkeällä ja hyvän UX:n omaavalla rajapinnalla. Ja se ei vielä ensivuonna tapahdu. Ja jo sen takia Solana tulee olemaan yksi suurimpia nousijoita minun mielestä ensi vuonna noista isoista kolikoista.

Solanalle tulee myös ensivuonna Firedancer päivitys, joka parantaa nopeutta entisestään ja parantaa ekosysteemin turvallisuutta jo pelkästään sen takia, että saadaan uusi clientti käyttöön. Jos yhdessä clientissä on bugi, niin silloin toinen toimii. Yhden varaan ei ketjua kannata jättää. Ja Solanasta tulee ilmeisesti Ethereumin ohella ainut, jolla on useampi clientti käytössä. Ethereumilla niitä taitaa olla 7 tai 8.

Toinen iso asia Solanan eduksi on pakatut NFT:t. Niitä on todella halpa mintata todella isoja määriä. Ja tämä on hyvä ominaisuus, varsinkin monissa kuluttajapalveluissa. Joku lippumarkkina on todella hyvä esimerkki ja sitä myös esim Raoul Pal jaksaa käyttää esimerkkinä kyllästymiseen asti. Mutta tuolle on paljon käyttötarkoituksia.

Solanan kurssille minun näkemys ensivuodelle on jossain 250-450€ välissä. Hyvin todennäköisenä pidän ainakin sitä, että entiset huiput ohitetaan. Ne taisi olla jossain vähän päälle 200€. Enkä ihmettelisi, jos se menisi vaikka yli 500€.


8. Muita narratiiveja

1. Gaming
Pelit tulee minun mielestä olemaan isoin yksittäinen markkina, jolla on potentiaalia räjähtää ensivuonna. Web3 gaming sektoriin on viimeiset 3-4 vuotta työnnetty rahaa miljardeja ja ne alkaa tuottamaan ensivuonna hedelmää. AAA tason pelien kehittäminen vie vuosia ja ensimmäiset web3 AAA pelit on aloitettu kehittämään 3-4 vuotta sitten ja ensivuonna niitä alkaa tulla ulos. Joitain on jo osittain tullut, kuten esim Illuvium. On hyvin todennäköistä, että ensivuonna saadaan ainakin yksi hittipeli, joka lyö läpi ja näyttää lohkoketjujen ja NFT:iden potentiaalin peleissä.

Uusia pelejä tulee myös ihan merkittäviä määriä jatkuvasti, jotka julkistavat kehittävänsä pelinsä web3 alustoille. Esim Immutablella oli viime viikolla 11 uutta yhteistyösopimusta viikon aikana uusia pelejä. Se taisi olla uusi ennätys. Ja tahti on ollut koko tämän vuoden kasvava koko sektorilla.

Tänä vuonna myös nuo gaming-tokenit ovat ottaneet jo isoja nousuja, mutta uskon trendin vaan vahvistuvan ensivuonna. Ja kautta koko pelisektorin. Itse omistan Immutablea, mutta siellä on paljon pieniä projekteja, jotka ovat nousseet tänä vuonna jo moninkertaisia kertoimia. Ja tuo on se sektori, jonka uskon myös kiinnostavan retail-rahaa, eli siellä voi olla retail-raha hulinat tiedossa ensivuonna.

2. DePIN
DePIN, Eli decentralized physical infrastructure networks, on jo ollut vähän kasvussa nyt loppuvuodesta. Ne mitkä ovat herättäneet eniten mielenkiintoa ovat olleet ehkä Helium ja Hivemapper. DePIN:ssä on siis kyse nimensä mukaan fyysisten infrojen ja verkkojen resurssien myynnistä keskittämättömille markkinoille. Helium myy esim 5G verkkoa. Ihmiset voi jakaa 5G verkkoa tuon palvelun kautta ja saada siitä palkkioksi Helium tokenia. Hivemapper antaa ajankohtaista streetview dataa. Saat kameran kojelautaan ja laitat sen kuvaamaan ja saat sen mukaan sitten Honey tokenia palkkioksi. Etu tuossa on se esim Googlen streetviewiin, että data on ajankohtaista, koska se kuvaaminen on ulkoistettu ja kuvaajat saa palkkion datan mukaan. Eli vähän kuin karttapalvelun uber. Ja tuo karttadatan ostaminen on vuosittain miljardien bisnes, eli potentiaalia on.

Muita tällä hetkellä kiinnostavia DePIN projekteja on esim Filecoin, Render jne, jotka myyvät säilytystilaa tai vaikka laskentatehoa.

3. RWA
RWA, Eli real world assets. Tosielämän assettien tokenisointi on ollut myös heikko signaali tänävuonna ja trendi on todennäköisesti kasvamassa ensivuonna. Stablecoinit on näyttäneet miten reaalimaailman assetteja tokenisoidaan ja ovat lyöneet muutenkin läpi käytännössä yhtenä merkittävimpänä lohkoketjujen käyttökohteina. Dollarit on suosittuja ketjuissa, sekös Bitcoinereita harmittaa. Auttaa myös, jos BlackRockin toimari käy useassa haastattelussa ja konferenssissa kertomassa, miten tokenisaatio on tulevaisuuden juttu. Ensivuonna odotettavissa pöhinää tällä sektorilla.

4. Lohkoketjujen modulaarinen rakenne
Tällä hetkellä voi tuntua vähän omituiselta trendiltä, koska Solana monoliittisena ketjuna kasvaa vaan kokoajan, mutta sieltä se todennäköisesti vaan tulee kasvavana trendinä modulaarisuus myös. Paljon on tänä vuonna alkanut tulemaan ulos projekteja parantamaan tuota modulaarista infraa. Aiemmin jo mainitsin esim Layer Zeron, Mantan ja Linean, tai Celestian, joka jo tuli ulos. Noita on paljon muitakin tulossa ulos ensivuonna. L2:sten data availability, cross chain interoperability, uudet L2:set (zk tai rollup) jne. Noita on tulossa. Account abstraction tulee helpottamaan noiden käyttöönottoa merkittävästi ja keskitetyt toimijat, kuten esim Coinbase tai vaikka Immutable X. Silloin kun se käyttäjän teknologian käyttö on sitä passiivista käyttöä esim noiden rajapintojen tai palveluiden kautta, niin silloin se modulaarisuuden edut tulee sieltä esille. Ja kun vielä Ethereumiin tulee Dencun-päivitys, joka skaalaa noita L2-palveluita, niin se toimii hyvänä katalyyttinä alkukeväästä. Nuo myös voi herättää DeFin uudelleen nousuun.

5. Ordinalsit ja Inscriptionit
Nuo on tavallaan uusia versioita NFT:istä, jossa se data laitetaan sinne ketjuun. Nuo on nyt viime päivinä hajoittanut esim Arbitrum-ketjun muutama päivä sitten. Ordinalsit oli myös viime vuonna Bitcoinille iso juttu ja todennäköisesti on sitä myös ensivuonna.


Siinäpä ne tärkeimmät taisi olla. Jotain ihan varmasti unohtui. Mutta joka tapauksessa odotan itse ainakin ensi vuodesta todella kovaa vuotta. Tänä vuonna rakennettiin pohjat ja ensi vuonna kasvatetaan kertoimet. Mutta kaikki riippuu silti minusta vielä kuitenkin uudesta rahasta ja noista Bitcoin ETF:stä. Jos ne ei houkuttele rahaa, niin silloin vuodesta tulee todella tylsä. Mitään en kuitenkaan krytosäkissä muuta, näillä mennään. Ethereum isoimpana, Solana toisena, Immutable kolmantena ja Bitcoin vielä hännänhuippuna. Jos ensi vuonna näyttää siltä, että pölhöä retail-rahaa alkaa myös tuolla markkinoille, niin silloin saatan katsella vähän isomman riskin nopeampia betsejä. Muuten on nuo muutama uusi projekti, jotka tulee ensivuonna markkinoille ja jos niissä on fiksut valuaatiot ja token distributionit, niin saatan niitä ottaa, mutta olen kyllä ihan tyytyväinen tämän hetkiseen jaotukseen noissa kolikoissa.

Muut voi myös mielellään jakaa ajatuksia ensivuodesta ja varmasti esim Antti on miettinyt noita asioita jo työnsäkin puolesta. Eli näppäimistö vaan laulamaan.

EDIT: Meemi-kolikot unohtui. Kun retail tulee, tulee meemi-kolikot myös. Eli jos ensivuonna on odotettavissa nousevaa potentiaalia retail kasvussa, niin se kyllä näkyy myös meemi-kolikoissa.

trending_up +13
20.12.2023 - 14:23

iGotCrypto

+20
Liittynyt:
4.11.2020
Viestejä:
33

Casteliero wrote:

Ajattelin jo nyt vähän laittaa noita ensivuoden alun mielenkiintoisia token-julkistuksia, jotka ainakin itseä kiinnostaa. Niissä on todennäköisesti nyt mahdollisuus airdrop-farmaukseen, jos se jotain sattuu kiinnostamaan. 


Manta: https://manta.network/

EVM-equivalent ZK-application platform that is scalable and secure through Celestia DA and Polygon zkEVM. En osannu paremmin suomeksi tiivistää, niin kopioin suoraan sivuilta.


Manta network:in steikkasin juuri eth:ta.

https://newparadigm.manta.network Sivulle tarvitsee koodin. Tässä minun referointi koodi jos jotakin kiinnostaa saada mahdollisesti palkinto steikkaamisesta.

21.12.2023 - 10:51

Antti Hyppänen

+2405
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
829

Kryptojen top 5 -listalla tapahtuu aika harvoin muutoksia, mutta Solana pistää nyt kärkipään rankkeja uusiksi. Solana ohitti eilen markkina-arvossa XRP:n (37 vs. 33 miljardia dollaria) ja ohittaa minä hetkenä hyvänsä myös neljäntenä olevan BNB:n (40 vs. 37 miljardia dollaria).

Mikä oli tilanne tasan vuosi sitten? Katsotaan archive.orgista Coinmarketcapin etusivu 21.12.2022 aamulla:

4: BNB, kurssi $249,48 ja markkina-arvo 39,9 miljardia dollaria
7: XRP, kurssi $0,34 ja markkina-arvo 17,3 miljardia
16: SOL, kurssi $12,12 ja markkina-arvo 4,5 miljardia

Harvemmin näkee tällaista liikehdintää rankinglistan kärkipäässä, jossa kolikoiden liikutteluun vaaditaan aivan erilaisia rahasummia kuin top 100 -listan pohjalla.

Solana tuskin nousee top 3 -sijalle ihan heti, sillä USDT on 91 miljardissa dollarissa juuri nyt. Tämä tulee kuitenkin tapahtumaan seuraavan bull-runin aikana 2024-2025, jos Solana saavuttaa potentiaalinsa. 

Kyllä nyt lähtökohtana on aina se, että menestyvät kryptot ylittävät reilusti aina edellisen bull runin ATH-lukemat. Casteliero tuossa yllä maalaili myös kursseja parista sadasta dollarista ylöspäin.

P.S. Mä alan tykätä Ethereumista koko ajan enemmän, koska se on nyt kaikkien sylkykuppina. BTC-maksit mehustelevat ETH/BTC -charteilla ja kryptosijoittajat muuten sitten skaalausratkaisuilla, Solanan nousulla jne. Kun seuraava (VÄISTÄMÄTÖN) isompi korjausliike taas tulee, niin katseet on kyllä ETH-tankkauksessa.

trending_up +5
21.12.2023 - 11:18

Sampo

+138
Liittynyt:
2.9.2021
Viestejä:
79

Antti Hyppänen wrote:

P.S. Mä alan tykätä Ethereumista koko ajan enemmän, koska se on nyt kaikkien sylkykuppina. BTC-maksit mehustelevat ETH/BTC -charteilla ja kryptosijoittajat muuten sitten skaalausratkaisuilla, Solanan nousulla jne. Kun seuraava (VÄISTÄMÄTÖN) isompi korjausliike taas tulee, niin katseet on kyllä ETH-tankkauksessa.

Samaa mieltä tästä. Aivan ihanteellinen tilanne kerätä lisää. ETH:n asema ei ole isossa kuvassa heikentynyt vaan paremminkin päinvastoin. Merkittäviä päivityksiä ensi vuonna ja ETF-keskustelut siirtyvät koskemaan ETH:a. Kaikkien näiden (ja useiden muidenkin) syiden myötä oma uskoni ETH:n suoriutumiseen pidemmällä aikavälillä ei ole lainkaan heikentynyt vaikka kryptoympyröissä siitä on alettu puhua melkeinpä kuolevana teknologiana. Harva kuitenkaan aidosti ymmärtää ja osaa tarkastella muuta kuin hintakäppyröitä ja sitä, minkä kolikon ympärillä somekeskustelut pyörivät. Usein hyvät ostopaikat voivat olla sellaisia, että omakin usko horjuu, mutta nyt ei ole näin.

trending_up +4
21.12.2023 - 11:34

Casteliero

+7210
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2325

Samaa mieltä myös ja jossain vaiheessa alan kyllä keventämään Solanaa ja siirtämään niitä Ethereumiin. Kritiikki Ethereumia kohtaan on käytännössä pelkästään kaksi asiaa: kallis ja kömpelö käyttää. Bitcoin myös on kallis ja kömpelö käyttää, mutta markkina-arvo on yli 50% kaikista kryptoista silti. Jossain vaiheessa ne hyvät tokenomiksit alkaa vaikuttaa, koska Ethereum on kallis käyttää nimenomaan sen takia, että sitä käytetään paljon.

trending_up +5
21.12.2023 - 11:50

Antti Hyppänen

+2405
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
829

Juuri näin, ja siihen päälle ne kuuluisat instikat ja Ethereumin steikkaus, Ethereum ETF jne. Ethereumista ja Bitcoinista tulee ajan myötä sellainen "peruskallio", jota ei käytetä mihinkään parin kympin transaktioihin, ja molemmat tulevat skaalautumaan L2:n avulla.

Castelieron mainitsema Ethereumin tokenomics on jäänyt täysin taka-alalle kaikessa dissauksessa. Ethereum on deflatorinen kryptovaluutta ja tulee olemaan vain yhä enemmän sellainen mitä enemmän sitä käytetään. The Mergen jälkeen on poltettu yli 1,2 miljoonaa ETH ja tarjonta on pienentynyt 336K ETH.

Kryptot on kuitenkin niin innovatiivinen ala, että markkinoilla on aina tilaa ja kysyntää uusille innovaatioille. Solana on mielestäni hyvä kombinaatio Ethereumin rinnalla portfoliossa, ja aion pitää pieniä positioita myös muutamissa muissa platformeissa. 

trending_up +2
21.12.2023 - 14:27

Casteliero

+7210
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2325

Antti Hyppänen wrote:

JulmaJeppe wrote:

Joku meemikolikko tämän varmaan voittaa, jos niitä tarpeeksi valitaan (lotossa voittaa aina joku), mutta oma heppani on tekoälyprojekti Fetch.ai. Siinä on mielestäni kiva kombinaatio teknologiaa ja hypeä (koska tekoäly). Käytännön käyttötarkoituksena esimerkiksi matkanjärjestelyavustaja. En ole tehnyt vertailua muihin tekoälykryptoihin. Tokeneista 72% jo kierrossa, joten token unlockit tuskin enää vaikuttavat hintaan.

https://coinmarketcap.com/currencies/fetch/

Seuraavan bull-runin aikana nähdään varmasti tekoälybuumi jossain vaiheessa. Vuoden 2022/2023 taitteessa oli ChatGPT:n julkaisun myötä sellainen päällä reilun kuukauden ajan, mutta jäi lopulta aika vaisuksi. Samoin "AI-krypto" -otsikon alle laitettiin aika lavealla pensselillä kaikenlaisia projekteja.

Mä poimin todennäköisesti tällaisen krypton vuoden 2025 arvauksiin. Arvelen, että nyt on vielä liian aikaista.

Poimin tämän tuolta veikkausketjusta, kun tuli kysymys mieleen noista AI-kryptoista. Minä en ole siis niihin tutustunut ollenkaan, enkä tiedä niistä oikein mitään. Mutta mikä noissa on se funktio lohkoketjuille, tokeneille ja kryptoille? Sen ymmärrän, että tekoäly varmasti haluaa käyttää lohkoketjuja automaattisina maksukanavina tehokkuuden ja kustannuksien ja tuon automation takia, mutta mikä näiden AI-tokeneiden funktio on? Onko ne DAO:ja vai tuottaako ne tekoälyille resursseja tms? Tuossa Antin mainitsemassa huumassa tuntui, että kun tokenin nimessä oli AI, niin se nousi kovaa pelkästään sen takia.

21.12.2023 - 14:43

Casteliero

+7210
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2325

Immutable haippia myös vähän. Eli passport on nyt julkisesti livenä ja käytettävissä: https://twitter.com/Immutable/status/1737232328966230195

Aiemmin myös Epic Games oli poistanut alustaltaan kaikki pelit, joissa on NFT:itä. Nyt ne oli palauttanut ainakin Gods Unchained pelin ja hyväksyy web3-pelit ilmeisesti nyt jatkossakin.

Ja tuossa vielä tiivistys Immutablen tilanteesta viimeisen kahden viikon ajalta Robbielta itseltään:

ICYMI, in the last 14 days 
@immutable has: 
-won 20 games
-launched Immutable passport for games / marketplaces
-launched full gas sponsorship for games on Immutable zkEVM
-GU relaunched on @EpicGames + reaffirmed web3 games allowed on store
-announced 5+ highly funded games

https://twitter.com/0xferg/status/1737607743018770823


Hyvä meno jatkuu, tai kovenee vaan.

trending_up +3
21.12.2023 - 20:26

Casteliero

+7210
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2325

Fibonazi wrote:

Joko tässä on se hetki että kannattaisi vaihtaa Solanat ethereum? Solana noussut kyllä hyvin

Minä ajattelin myydä 25% Solanoista ja ostaa Ethereumia siinä vaiheessa, kun Solana on noin 100€ ja JOS Ethereum möyrii vielä tuossa parin tonnin pinnassa. Eli tällä menolla huomenna/ylihuomenna…

trending_up +1
21.12.2023 - 21:04

rivarti

+45
Liittynyt:
12.2.2021
Viestejä:
40

Melkoisen helppo tuo Immutablen passport. Kirjautuminen vaikka googlella ja siinä se. Ei tarvii luoda erikseen lompakkoa ja tuohon saa kuitenkin Metaskin kiinni halutessaan. Iso askel kohti normaalia pelikokemusta.

trending_up +1
21.12.2023 - 21:14

Casteliero

+7210
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2325

rivarti wrote:

Melkoisen helppo tuo Immutablen passport. Kirjautuminen vaikka googlella ja siinä se. Ei tarvii luoda erikseen lompakkoa ja tuohon saa kuitenkin Metaskin kiinni halutessaan. Iso askel kohti normaalia pelikokemusta.

Joo, on se tuotteena aika ylivoimainen näissä web3-pelijutuissa. Ja vielä Immutablella ei ole pelaajille eli käyttäjille gas feetä maksettavana, eli ilmainen käyttää. Ne tekee just niitä tärkeitä asioita oikein tuon asiakaskokemuksen eteen.

21.12.2023 - 22:29

Casteliero

+7210
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2325

Artsipappa wrote:

Liero tai muut asiantuntijat, mitä mieltä tästä: https://www.mikrobitti.fi/uutiset/mb/9ccba43e-884c-465f-96d5-25c3dc1d0ef9?ref=facebook%3A61c9&fbclid=IwAR0aGWOynz6rkiv1RcZ4ZOgztCm2FsA8Xp-VnRGeauWNJWxBKcqIZm7LFWY

Onko vastaavia ongelmia vielä, kuka tietää..?

Tuo artikkeli oli tärkeimmiltä osin väärin. Tuo ongelma koski applikaatioita, jotka käytti tiettyä ledgerin koodia sovelluksissaan. Eli sitä mitä tarvitaan, kun applikaatiota pystyy käyttämään suoraan ledgerillä. Eli ledger laite itsessään ei ollut missään vaiheessa vaarassa, eikä esim ledgerin oma lompakkosofta. Eikä edes kaikki sovellukset, jotka käytti ledgerin koodia, koska siitäkin oli eri versioita. Mutta aina nuo on kai jollain tasolla mahdollisia, kun puhutaan atk-jutuista. Mutta ei siis lähellekkään noin iso ongelma ollut kuin tuo artikkeli väittää, eikä luottamus ole mennyt ledgeriin.

trending_up +1
21.12.2023 - 23:34

Antti Hyppänen

+2405
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
829

Artsipappa wrote:

Liero tai muut asiantuntijat, mitä mieltä tästä: https://www.mikrobitti.fi/uutiset/mb/9ccba43e-884c-465f-96d5-25c3dc1d0ef9?ref=facebook%3A61c9&fbclid=IwAR0aGWOynz6rkiv1RcZ4ZOgztCm2FsA8Xp-VnRGeauWNJWxBKcqIZm7LFWY

Onko vastaavia ongelmia vielä, kuka tietää..?

Kirjoitin näin Bitcoinkeskuksen uutiskatsauksessa:

Ledgeriin liittyvä haavoittuvuus oli lähellä aiheuttaa valtavat tuhot

Kryptomarkkinassa nähtiin viime viikolla dramaattinen päivä, joka meni monilta sijoittajilta täysin ohi. Tämä johtuu siitä, että potentiaalisesti katastrofaalinen haavoittuvuus huomattiin nopeasti, ja sen aiheuttamat tappiot jäivät minimaalisiksi.

Tapauksen keskiössä on suosittu kylmälompakon valmistaja Ledger. Tehdään kuitenkin heti selväksi, että Ledger-kylmälompakossa ei ole eikä ollut haavoittuvuutta. Kyse oli erillisestä WalletConnect-ohjelmistosta, jonka avulla Ledger-lompakko voidaan yhdistää DeFi-appeihin (lainapalvelut, hajautetut pörssit jne.)

Kyseessä oli hyvin erikoinen tapaus, jossa hakkerit saivat pääsyn Ledgerin entisen työntekijän tietokoneelle. Jostain syystä henkilöllä oli yhä oikeudet tehdä kriittisiä ohjelmakoodin päivityksiä. Hakkerit päivittivät WalletConnect-ohjelmistosta uuden version, joka tyhjensi sitä käyttävän henkilön lompakon.

Vain sellaisen henkilön varat olivat potentiaalisessa vaarassa, joka käytti Ledgeriä WalletConnect-ohjelmiston kanssa DeFi-maailmassa. Onneksi tapahtunut huomattiin hyvin nopeasti, ja sana levisi somekanavia pitkin DeFi-käyttäjille. Muussa tapauksessa seuraukset olisivat voineet olla katastrofaaliset.

Ledgerin toimitusjohtaja Pascal Gauthier julkaisi oman kommenttinsa tapahtuneesta: https://www.ledger.com/blog/a-letter-from-ledger-chairman-ceo-pascal-ga…

Gauthierin mukaan Ledgerin ohjelmistopäivityksiin vaaditaan useamman henkilön kuittaus ja aiempien työntekijöiden oikeudet poistetaan. ”This was an unfortunate isolated incident.”, hän linjaa.

Vaikka mitään suurempaa ei tapahtunut, niin tavallisen DeFi-käyttäjän kannattaa ottaa tapauksesta opiksi. On fiksua käyttää useita lompakoita, eikä yhdistää jokaiseen DeFi-appiin koko Ethereum-bägiä. Pidä valtaosa sijoituksistasi turvassa ja luo itsellesi erillinen ”pelikassa” DeFi-käyttöä varten.

Katso myös, millaisen transaktion olet vahvistamassa! Älä vain kuittaa automaattisesti kaikkea mitä ruudulla näkyy.

trending_up +3
21.12.2023 - 23:38

Antti Hyppänen

+2405
Liittynyt:
7.9.2021
Viestejä:
829

Casteliero wrote:

Minä ajattelin myydä 25% Solanoista ja ostaa Ethereumia siinä vaiheessa, kun Solana on noin 100€ ja JOS Ethereum möyrii vielä tuossa parin tonnin pinnassa. Eli tällä menolla huomenna/ylihuomenna…

Mä en pystynyt katsomaan Solanaa enää yhtään pidempää. Ihan hyvä paikka tehdä vaikkapa 20-30 % kevennys. Kuten kirjoitin tuolla "vuoden 2024 krypto" -ketjussa, niin uskoa Solanaan riittää kyllä. Kokemus on vain opettanut, että siinä vaiheessa kun alkaa hirvittää, romahdus on yleensä parin päivä päässä. Hyvä ottaa välillä kryptokasinolta aina chippejä ulos.

Kurssi on karannut jo tosi kauaksi esim. 50 päivän liukuvasta keskiarvosta, joka rullaa nyt $60 kohdalla. Se voisi olla korjausliikkeen target. Jos saadaan kunnon dippi, tankkailen sitten positiota taas lisää.

trending_up +3
22.12.2023 - 07:52

Sampo

+138
Liittynyt:
2.9.2021
Viestejä:
79

Blockworksin ilmaiseksi luettavissa oleva 2023 year end review, jos kiinnostaa tutustua: https://app.blockworksresearch.com/research/2023-year-end-review-network-coverage

Ja onnittelut kaikille Solanaa omistaville! Nyt ollaan 100 USD:n tasolla ja piti oikein tarkistaa aiemmista viesteistä, että omistani luovuin 55 USD:n kohdalla. Minkäänlainen fomo ei ole onneksi iskenyt vaan on ollut helppoa hyväksyä, että BTC:n ja ETH:n kanssa ei todennäköisesti ole lyhyellä aikavälillä kovimmissa nousuissa mukana. Joka tapauksessa hieno poiminta teiltä, jotka tätä olette pitäneet esillä!

trending_up +2
22.12.2023 - 08:51

Marras

+148
Liittynyt:
27.3.2021
Viestejä:
101

Antti Hyppänen wrote:

Artsipappa wrote:

Liero tai muut asiantuntijat, mitä mieltä tästä: https://www.mikrobitti.fi/uutiset/mb/9ccba43e-884c-465f-96d5-25c3dc1d0ef9?ref=facebook%3A61c9&fbclid=IwAR0aGWOynz6rkiv1RcZ4ZOgztCm2FsA8Xp-VnRGeauWNJWxBKcqIZm7LFWY

Onko vastaavia ongelmia vielä, kuka tietää..?

Kirjoitin näin Bitcoinkeskuksen uutiskatsauksessa:

Ledgeriin liittyvä haavoittuvuus oli lähellä aiheuttaa valtavat tuhot

Kryptomarkkinassa nähtiin viime viikolla dramaattinen päivä, joka meni monilta sijoittajilta täysin ohi. Tämä johtuu siitä, että potentiaalisesti katastrofaalinen haavoittuvuus huomattiin nopeasti, ja sen aiheuttamat tappiot jäivät minimaalisiksi.

Tapauksen keskiössä on suosittu kylmälompakon valmistaja Ledger. Tehdään kuitenkin heti selväksi, että Ledger-kylmälompakossa ei ole eikä ollut haavoittuvuutta. Kyse oli erillisestä WalletConnect-ohjelmistosta, jonka avulla Ledger-lompakko voidaan yhdistää DeFi-appeihin (lainapalvelut, hajautetut pörssit jne.)

Kyseessä oli hyvin erikoinen tapaus, jossa hakkerit saivat pääsyn Ledgerin entisen työntekijän tietokoneelle. Jostain syystä henkilöllä oli yhä oikeudet tehdä kriittisiä ohjelmakoodin päivityksiä. Hakkerit päivittivät WalletConnect-ohjelmistosta uuden version, joka tyhjensi sitä käyttävän henkilön lompakon.

Vain sellaisen henkilön varat olivat potentiaalisessa vaarassa, joka käytti Ledgeriä WalletConnect-ohjelmiston kanssa DeFi-maailmassa. Onneksi tapahtunut huomattiin hyvin nopeasti, ja sana levisi somekanavia pitkin DeFi-käyttäjille. Muussa tapauksessa seuraukset olisivat voineet olla katastrofaaliset.

Ledgerin toimitusjohtaja Pascal Gauthier julkaisi oman kommenttinsa tapahtuneesta: https://www.ledger.com/blog/a-letter-from-ledger-chairman-ceo-pascal-gauthier-regarding-ledger-connect-kit-exploit

Gauthierin mukaan Ledgerin ohjelmistopäivityksiin vaaditaan useamman henkilön kuittaus ja aiempien työntekijöiden oikeudet poistetaan. ”This was an unfortunate isolated incident.”, hän linjaa.

Vaikka mitään suurempaa ei tapahtunut, niin tavallisen DeFi-käyttäjän kannattaa ottaa tapauksesta opiksi. On fiksua käyttää useita lompakoita, eikä yhdistää jokaiseen DeFi-appiin koko Ethereum-bägiä. Pidä valtaosa sijoituksistasi turvassa ja luo itsellesi erillinen ”pelikassa” DeFi-käyttöä varten.

Katso myös, millaisen transaktion olet vahvistamassa! Älä vain kuittaa automaattisesti kaikkea mitä ruudulla näkyy.

Tämä on täsmälleen se syy miksi suosittelen ihan jokaiselle vähintään kahta eri lompakkoa (kaksi eri lompakkoa voi olla saman Ledgerin sisällä). Lompakko 1 pitkäaikaissäilytystä varten ja Lompakko 2 sitten Uniswappia, Airdrop farmausta ym. tarpeita varten. 

Lompakko 1 liikennettä tapahtuu ainoastaan CEX- ja Lompakko 2 välillä, sitä ei yhdistetä mihinkään palveluun eikä muutoinkaan tehdä mitään muuta kuin lähetetään assetteja CEX:n tai Lompakko 2. Tuo Lompakko 2 puolestaan pidetään lähes tyhjänä, muutaman satasen edestä toki Etheriä tms kaasurahaa kannattaa olla käytännön syistä mutta muuten tuonne tuodaan nakataan rahat, tehdään halutut toimet ja ylimääräiset lähetetään Lompakko 1 (Tai CEX).

trending_up +3
22.12.2023 - 09:17

Casteliero

+7210
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2325

Tuli myytyä kanssa vähän Solanoita pois. En ihan päässyt tuohon 90€ hintaan kiinni. 550kpl lähti ja 20 ETH ostin. Jäi vielä vähän karkkirahaa, joilla voi ottaa sitten Solanaa takaisin jos se dippaa vaikka 65-75€ tasoille.

trending_up +2
22.12.2023 - 12:04

Soloque

+527
Liittynyt:
19.3.2018
Viestejä:
200

Lienee ihan fiksua hypätä juurikin vaikka ETH  jos ratsastanut nuo isot SOL nousut.

Itse vastaavasti tankkailen vain lisää Solanaa, ja lähdinkin vasta tuossa 75$ kieppeillä mukaan. Myös joitain noita Solanan meme coineja ottanut messiin.

Miksi näin? Koska olen toistaiseksi aika bullish kryptoille seuraavan 1-2v horisontilla ja tuo Solana tuntuu vain keräävän lisää momentumia tällä hetkellä etenkin X:n puolella. Yhteisö tuntuu kasvavan ja meno on oikeasti hauskaa. Kaikenlaiset kikkailut ovat käyttöliittymöiltään  helppoja, nopeita ja halpoja. Tämä luo erittäin hyvän pohjan vauhdittamaan meininkiä.

Toki korjaus voi olla nopea ja rajuhko, mutta olen valmiina ostamaan lisää mikäli näitä tilaisuuksia tulee.

trending_up +1
22.12.2023 - 15:18

Casteliero

+7210
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2325

Soloque wrote:

Lienee ihan fiksua hypätä juurikin vaikka ETH  jos ratsastanut nuo isot SOL nousut.

Toki siis keventänyt, ei kokonaan hypännyt. 10-50% vaihto kuumasta kolikosta kylmään kolikkoon. Toisessa mahdollisuudet vähän pieneen takapakkiin ja toisessa ollut pidäteltyä nousua. Edelleen silti iso omistus SOL:a ja toki odotukset sen suhteen edelleen samat ja yhtä korkealla, mutta momentum on vähän liian lämpöinen just nyt.

Itse vastaavasti tankkailen vain lisää Solanaa, ja lähdinkin vasta tuossa 75$ kieppeillä mukaan. Myös joitain noita Solanan meme coineja ottanut messiin.

Miksi näin? Koska olen toistaiseksi aika bullish kryptoille seuraavan 1-2v horisontilla ja tuo Solana tuntuu vain keräävän lisää momentumia tällä hetkellä etenkin X:n puolella. Yhteisö tuntuu kasvavan ja meno on oikeasti hauskaa. Kaikenlaiset kikkailut ovat käyttöliittymöiltään  helppoja, nopeita ja halpoja. Tämä luo erittäin hyvän pohjan vauhdittamaan meininkiä.

Tuo tämän hetkinen meno minusta on vähän teennäisesti pumpattua momentumia Solanassa. DEX feet meni toki ohi Ethereumin ja kaikkien Ethereum L2:sten, mutta TVL on edelleen murto-osa siitä mitä Ethereum verkkojen päällä on. Eli tuosta voi päätellä sen, että siellä nimenomaan nyt vaan aktiivisesti pelaillaan tokenikasinoa pikavoittojen toivossa. Degenit siis treidaa. Toki nyt on hyvä momentum nimenomaan sille, koska isoja airdroppeja on nyt lähiaikoina tullut muutama, itse SOL-tokenin hinta on noussut, eli siellä on Solanan markkinan sisällä rahaa paljon. Ja se tietty näkyy myös sitten esim Solanan meemi-kolikoiden hinnassa myös. 

Tuo ei silleen ole kovin vakaalla pohjalla olevaa touhua, että se ei esim vastaa millään tavalla Ethereum DeFi-liikennettä, joka on hyvin vakaalla pohjalla. Jossain vaiheessa tuo kasino pysähtyy Solanassa, kun ne edelläkävijät saa ne isoimmat voitot ja ne viimeisimmät ostajat toimii exit-likvideettinä näille. Toki siinä välissä on mahdollisuuksia muillakin tehdä rahaa, kunhan ei ole siellä viimeisten joukossa sitten pitämässä niitä meemikolikoita lompakossa.

Mutta sinällään tuo kaikki on hyvä merkki itse Solanasta pitkässäkin hölkässä. Eli vaikka se nyt hidastuisikin tuo touhu, niin se on osoittanut sen, että siellä on sitä vetoa. Siellä on käyttäjiä ja sitä communityä. Ja myös teknologia-pohjaa tuohon liikenteeseen. Eli ne on vaan niitä kasvun vaiheita, joita on pakko käydä läpi. Mutta edelleen siis pidän ensivuotta kovana vuotena Solanalle ja vaihdoin vaan pienen osuuden nyt Ethereumiin ja jos se ylikuumenee jossain vaiheessa, niin sitten on aika vaihtaa johonkin toiseen tms.

trending_up +2
22.12.2023 - 21:30

Soloque

+527
Liittynyt:
19.3.2018
Viestejä:
200

Casteliero wrote:

Tuo tämän hetkinen meno minusta on vähän teennäisesti pumpattua momentumia Solanassa. DEX feet meni toki ohi Ethereumin ja kaikkien Ethereum L2:sten, mutta TVL on edelleen murto-osa siitä mitä Ethereum verkkojen päällä on. Eli tuosta voi päätellä sen, että siellä nimenomaan nyt vaan aktiivisesti pelaillaan tokenikasinoa pikavoittojen toivossa. Degenit siis treidaa. Toki nyt on hyvä momentum nimenomaan sille, koska isoja airdroppeja on nyt lähiaikoina tullut muutama, itse SOL-tokenin hinta on noussut, eli siellä on Solanan markkinan sisällä rahaa paljon. Ja se tietty näkyy myös sitten esim Solanan meemi-kolikoiden hinnassa myös. 

Olen tästä ihan samaa mieltä. Pelaankin vain pienellä panoksella sitä skenaariota jossa tämä lähtee vielä paljon pahemmin käsistä jossain kohtiin, sanotaanko vaikka että lähikuukausina.

On ihan totta että TVL raahaa perässä, ja näenkin että on use caseja joissa ollaan valmiita maksamaan preemiota turvallisuudesta. Tässä voi siis jossain määrin Ethereum loistaa suhteessa Solanaan, tai vaikkapa Chainlink Pyth Networkiin. Asia ei tietysti ole ihan näin mustavalkoinen ja absoluuttinen.

Toisaalta taas Solana loistaa siinä että voi olla halvalla iso volyymi pieniä summia ja homma rullaa.

Jään kyllä mielenkiinnolla odottamaan miten tuo Solanan DeFi tulee kehittymään tuosta, ja muutenkin koko ekosysteemi kestävän ja merkittävän kehityksen nimissä. 

Pitäisi varmaan seurata jotain dataa paljonko uusia kehittäjiä rantautuu Solanan leiriin leikkimään trendikkäästi Rustilla.

trending_up +2
22.12.2023 - 22:27

Never_too_old_…

+87
Liittynyt:
25.12.2017
Viestejä:
79

Solanan meno muistuttaa itseäni paljolti BNB:n viime runista. Ketjun sisällä pyörii samaan malliin tuo Castelieron mainitsema ”kasino”, Birdeye toimii tehokkaasti Pancakeswapin kehittyneempänä manttelinperijänä ja kaikilla on hauskaa tiettyyn pisteeseen asti. Dexscreenerin transaktiomääristä voi päätellä helposti missä se hype tällä hetkellä pyörii.


 Joku maksaa näissä aina viulut, mutta koska (?) on se kuuluisa kysymys. BNB veti viime runissa $20 -> $600, joten ennustan jatkumoa jonkin aikaa. Comfy hold tässä vaiheessa.

trending_up +2
23.12.2023 - 13:20

Casteliero

+7210
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
2325

Tein eilen illalla taas vähän myyntejä. On vähän sellanen fiilis, että Solana on nyt löytänyt hetkellisen huippunsa ja möin vielä 150kpl niitä pois. Edellisestä kaupasta oli vielä melkein 6k€ jäänyt euroja, niin otin 5 Ethereumia ja lopuilla Immutablea takaisin. Immutable heräskin nopsaan siitä ja otti sen 10% pompun yöllä.

Eräänlaisena signaalina tietty toimii vähän sekin, että sain kahdelta kaverilta jo tänään viestit 30min sisään, joissa molemmissa oli teemana siirtää rahaa Polygonista Solanaan. Kumpikaan ei kovin aktiivisesti seuraa kryptoja, mutta jostain syystä nuo kovat nousut vetää magneetin lailla ihmisiä, kun pitäisi mennä toisinpäin, myydä niihin nousuihin ja ostella niitä, jotka eivät vielä ole nousseet.

trending_up +5