JulmaJeppe
Viimeisimmät viestit
Kryptovaluutat sijoituskohteina II. (Bitcoin, Ethereum, XRP, Solana jne...)
5.2.2024 - 19:17
SJ wrote:
Melko verkkaisesti tulee enää skeneä seurattua tämän ketjun lukemista lukuunottamatta, mutta onkos täällä näkemystä Injectivestä (INJ)? Herätti huomiota, kun vuoden lopussa nousi myös reippaammin (n. 200%) eikä taida tässä ketjussa olla keskustelua INJ:n osalta aikoihin. Nousulle minkäänlaista teknologista pohjaa vai taustalla jotain kevyempää spekulointia?
Olen yleensä aika huono jakamaan ajatuksiani, mutta koen olevani tälle foorumille velkaa sen, että ainakin yritän (kiitos mm. Castlieron tiedonjaon). Olen seurannut tarkkaan Injectiven kehitystä viimeiset 3 vuotta ja vuosi sitten olin käytännön all in siinä. Nyt positiosta n. 30% jäljellä. Tässä näkemykseni aiheesta:
Historia
Injectiven alkuperäinen idea oli rakentaa pohja keskittämättömille orderbook pörsseille (dexeille). Tavoitteena oli, että kuka tahansa pystyisi vartissa luomaan "relayerin", eli frontendin kryptotreidausta varten, jakaen kaiken likvideetin kaikkien ketjussa olevien relayereiden välillä, jolloin jokaisen tälle pohjalle rakennetun dexin likviditeetti ja volyymi tukisi toisiaan. Odotus oli, että protokollassa likvideettiä löytyisi hyvin ensimmäisestä päivästä alkaen.
Mainnetin käynnistykseen panostettiin huimalla $150M kannustinrahastolla, palkiten treidaajat, likviditeetin tarjoajat (market makerit) ja luomalla VIP-ohjelma niille, jotka steikkaavat ja treidaavat. Käynnistys ei kuitenkaan luonut ollenkaan sitä likviditeettiä mitä toivottiin, vaan bonusten hyväksikäyttäjät vain treidasivat omien lompakkojensa kanssa, keräten ilmaiset rahat kannustimista. Tähän reagoitiin mielestäni käsittämättömän hitaasti (muutaman ensimmäisen kuukauden jälkeen) ja tämäntyyppinen treidaus kiellettiin bonuksista. Pikkuhiljaa huomattiin, että voluumia ja likviditeettiä on orderbook tyyppiisiin dexeihin huomattavasti vaikeampi luoda, kuin odotettiin. Injectiven kaikista relayereista, jotka on tähän päivään mennessä luotu, ainoastaan tiimin oma luomus Helix on menestynyt. $150M kannustinpalkkioita on parin vuoden aikana muokattu siten, että suurin osa menee market makereille. Nyt kahden vuoden jälkeen volyymi ja likviditeetti on parantunut huomattavasti, päivittäisvolyymin ollessa tällä hetkellä noin $200M luokkaa. Tästä kuitenkin suurin osa on käsittääkseni market makereiden keskenään käymää volyymia, mutta näin on käsittääkseni kaikissa orderbook exchangeissa.
Injectiven odotetuin projekti on 2022 Cosmoversessä esitelty "Project X", myöhemmin nimetty "Mito", joka voitti sinä vuonna "lupaavin projekti"-palkinnon. Tähän oli tarkoitus sisältyä treidaus "vaulteja", launchpad ja tapa tarjota tokenille likviditeettiä "100 kertaa halvemmalla ja tehokkaammin". Kaikki olivat siinä uskossa, että projekti julkaistaisiin viimeistään parin kuukauden sisällä, mutta vielä tänä päivänä launchia odotellaan. Vahva usko on kuitenkin ihmisillä, että se julkaistaisiin tässä kuussa, koska on olemassa tokeneita, jotka ovat jo julkisesti ilmoittaneet oman tokeninsa launchin olevan Mitossa tässä kuussa (esim. Hydro).
Nykyisellään teknisen kehityksen tavoite tuntuu olevan tukea kaikkia mahdollisia uusia defi-projekteja, jotka haluavat rakentaa Injectiven päälle. Tähän sisältyy esim. lainauspalveluita, amm-dexejä, kasinoita, launchpad-projekteja, NFT-treidausalustoja, likvid staking-projektit jne. Lisäksi joitakin mielenkiintoisia projekteja, esim beta.out.app , jonka tarkoitus on olla sosiaalinen media, jossa vaikuttajia voidaan "vouchata" ostamalla heidän henkilökohtaista tokenia ja toivomalla, että joku maksaa siitä enemmän myöhemmin. En yleensä ole innostunut tämän tyyppisistä pyramideista, mutta hyvä kai, että kaikenlaista rakennetaan.
Laatu
Injectiven pohjana on käsittääkseni käytetty Cosmos SDK:ta, jota on sittemmin muokattu Injectiven omaksi SDK:ksi. Olen ollut alusta asti vakuuttunut laadusta, jolla asioita tehdään esim. api.injective.exchange , jossa dokumentointi on tehty devaajille mielestäni harvinaisen selkeästi. Lisäksi olen osallistunut joihinkin Injectiven järjestämiin devaajille tarkotettuihin koulutustapahtumiin, lähinnä tarkkaillakseni projektia ja olen positiivisesti yllättynyt koulutuksen tasosta. Lisäksi tarjolla on mm. pohjia treidausbotteihin, joista itsekin onnistuneesti kokeilin yhtä. Hyvän kuvan tiimin jäsenistä saa myös, kun aktiivisesti kyselee vaikeita heiltä eri chat-ryhmissä. Koodin laatu vaikuttaa omiin silmiini myös laadukkaalta, mutta en erityisen hyvä ole sen arvioimisessa (teen työkseni laiteläheistä ohjelmointia). Githubista tätä voi jokainen tutkia jos kiinnostaa (github.com/InjectiveLabs).
Tokenomics
Käsittääkseni Injectiven kaikki 100M tokenia on kierrossa, lukuunottamatta aiemmin mainittuja treidaus- ja likviditeettikannustimia. Injectiven tokenomicsien hienous on sen tavassa polttaa tokeneita kerätyn treidauskulun perusteella: kaikista treidauskuluista, jotka tapahtuvat Injectiven ketjussa, 40% menee frontendin (relayerin) tarjoavalle palvelulle ja 60% menee viikottaiseen huutokauppaan. Huutokauppa käydään Injective-tokeneilla ja eniten tarjoava voittaa koko korin. Voiton tehneen tarjouksen Inj-tokenit poltetaan. Tämän on tarkoitus hillitä inflaatiota, joka on tällä hetkellä asetettu 10%:iin. Inflaatio muodostuu steikkauspalkkioista. Eli toisinsanoen 40% treidauskuluista nostaa automaattisesti Inj-tokenin arvoa. Volyymi ei kuitenkaan ole vielä lähellekään siinä pisteessä, että inflaatio olisi alle 0%, tähän vaadittaisiin miljardien päivittäisvolyymia.
Lisäksi Inj-tokeneiden käyttötarkoitusta lisää Inj:n päälle rakennetut projektit, joissa käsittääkseni kaikissa Inj on isossa roolissa. Tulevassa Mito-projektissa token launcheihin osallistutaan Inj-tokeneilla sekä vaatimuksena on steikata Inj:tä.
Red flaggejä
Injectiven perustajasta, Eric Chenistä, olen alusta asti saanut epäluotettavan kuvan. Suoraa valehtelua on harvemmin, mutta varsinkin projektien aikatauluja liioitellaan jatkuvasti. Mitään löytyneitä tai edes korjattuja virheitä ei ilmoiteta julkisesti. Joku voi toisaalta nähdä tämän myös positiivisena asiana: markkinamiehenä hän on liioitetuilla puheillaan saanut useita merkittäviä sijoittajia mm. Jump Capital, Binance, Mark Cuban, mukaan sijoittajaksi. Ilman näitä, projektista ei olisi ikinä tullut mitään. "Fake it till you make it".
Injective ilmoittaa poltetuksi kokonaismääräksi tällä hetkellä 5,824,535 INJ-tokenia. Tästä 5 miljoonaa on bullshitiä, tokeneita, jotka luotiin alussa steikkaamista varten turvaamaan verkkoa. Nämä eivät ole osa ilmoitettua 100M kokonaismäärää. Teknisesti tämä on kyllä totta, että ne ovat tokeneita, jotka on poltettu, mutta ei se ainakaan maksimaalisen rehellistä lukujen pyörittelyä ole.
Tiimin nopeuttaessa blockien välistä aikaa steikkauspalkkiot samalla kasvoivat merkittävästi, kasvattaen inflaatiota. Tämä ymmärrettiin bugina, josta huolestuneet sijoittajat ilmoittivat tiimille, joka sitten vaivihkaa korjasi asian, eli korjasi parametrin, jolla lasketaan tuotettu määrä tokeneita. Mitään ilmoitusta mistään ei tehty, ei virheestä eikä korjauksesta. Myöhemmin tiimi halusi edelleen nopeuttaa blockien välistä aikaa, tällä kertaa vähemmän ja sama virhe toistui. Joko kyseessä on omituista huolimattomuutta, tai sitten asian jostakin syystä halutaan olevan niin, että ilmoitettu inflaatio on pienempi, kuin todellinen.
Turvallisuus defin pohjana? Castlieron puheista olen ymmärtänyt, että defin alustana lyhyt blockiaika ei ole kovin turvallinen. En ole ymmärtänyt miksi, osaako Castliero avata tätä lisää? Toistaiseksi kuitenkaan koko mainnetin 2½ vuoden aikana, käsittääkseni mitään hakkerointia tai bugeja ei ole syntynyt, joista olisi tullut rahallista menetystä kenellekään.
Yhteenveto
Kaikenkaikkiaan tulevaisuus näyttää paljon valoisammalta kuin esim. vuosi sitten. Mielestäni viime vuoden hinnan nousu $1.2 -> $45 ei ollut ainakaan teknisessä mielessä terveellä pohjalla, mutta se sai paljon näkyvyyttä ja eri projekteja rakentamaan Injectiven päälle. Mitä enemmän projektin päälle rakennetaan, sen todennäköisempää on, että edes joku niistä menestyy hyvin. Aion itse vähintäänkin katsoa, että Mito tuo tullessaan (luultavasti myös tätä on liioiteltu), ennen kuin harkitsen loppujen omistusteni myyntiä. Jos mikään Injectiven päälle rakennetuista projekteista vaikuttaa menestyvän, niin holdaan 20% painolla.
Vielä sivuhuomiona: olen suht suurella painolla (15%) $Dojo:ssa (DojoSwap), joka on yksi Injectiven päälle rakennettu projekti erittäin pienellä marketcapillä ($14M). Mutta tämän avaaminen toiseen kertaan.
Kryptovaluutat sijoituskohteina II. (Bitcoin, Ethereum, XRP, Solana jne...)
16.1.2024 - 22:47
Fibonazi wrote:
Onko joku joskus saanut joitain airdroppeja suoraan ledgeriin siis ihan vaan niin että säilyttää ledgerissä jotakin ja sitten tipahtelee airdropit itsestään sinne?Lähinnä mietin sitä että jos säilytän siellä Dot niin tipahtaako sinne automaattisesti Ded airdropit vai vaatiiko se jotain säätöä.
Vaatii yleensä vähintään jotakin aktiviteettia ketjussa, että saa airdropin, tyypillisimmin steikkausta. Sain Pyth airdropin, kun olin yhdellä lompakolla tehnyt $10 kassalla treidejä Injectiven alustalla. Airdropin arvo oli saantihetkellä n. $1200. Tämän takia usean lompakon luominen usealle eri L1 alustalle ja jonkinlainen, edes pieni aktiviteetti niissä olisi kannattavaa jos jaksaisi noita keräillä, mutta se vaatii paljon työtä. Suurin osa airdropeista on tosiaan arvottomia, mutta tarpeeksi laajalla haavilla kun noita keräilisi, niin saisi ihan tuottoa ajan kuluessa.
Kryptovaluutat sijoituskohteina II. (Bitcoin, Ethereum, XRP, Solana jne...)
16.1.2024 - 16:51
Casteliero wrote:
Celestian hinta oli pörsseissä noin 2€ silloin kun se tuli. 150m tokenia kierrossa, eli noin 15% ja market cap oli sen reilu 300m. Sillä ei nyt pääsisi edes top100 joukkoon listalla. Celestia myös noussut melkein sen 10x, eli hinta nyt 17,5€ noin. Fully diluted on ihan älytön, mutta se ei oikein vielä vaikuta, koska token unlockit yleensä alkaa parin vuoden päästä vasta isommin, eli sitä ennen pelaillaan pienen likviditeetin peliä. Onko tuosta Mantan token unlockseista tullut tietoa vastaan? Nopsaan kyllä varmaan itsekin löydän toki. Mutta jos tulee pörsseihin 25% kierrolla ja jollain 300-500m market capillä, niin ostan kyllä ehdottomasti. Yli 500m, niin pitää vähän miettiä. Eli tuo pre-market hinta osuisi siihen 500m euroina aika lähelle.
Tässä tokenomicsit sisältäen token unlockit: https://mantanetwork.medium.com/manta-tokenomics-b226f911c84c
Celestian kanssa mietin jo 9€ kohdalla, että fully diluted on jo aivan liian korkea, olin ilmeisen väärässä. Kryptojen kanssa on todella vaikea käsittää mihin mikäkin hinta perustuu. Esim. Bitcoinin kohdalla inflaation puoliintumista 1.7% tasota pidetään hurjana asiana, mutta Ethereumin kohdalla muutaman prosentin inflaation kääntyminen negatiiviseksi, ei käytännössä hirvesti vaikuttanut hintaan (ainakaan vielä). Injective oli viime vuoden kovimpia nousijoita top 100 ryhmästä, melkein 40x nousullaan, vaikkei mitään merkittävää sinä vuonna tapahtunut projektissa. Potentiaalisen hypen tunnistaminen taitaa olla se tärkein taito näissä. Ja siihen liittyen esim. tuo Mantan TVL on kova juttu, vaikkei mihinkään vakaaseen asiaan vielä perustuisikaan, koska sillä saadaan näkyvyyttä.
Tietysti varmempi on sijoittaa projekteihin, joiden uskoo tuottavan jotakin todellista nyt tai tulevaisuudessa. Esim. jos kolikko on deflationaarinen (kuten tällä hetkellä Ether), niin sen arvo on helppo perustella. Muissa tapauksissa arvon todellinen määritys on huomattavasti hankalampaa. Jos tähän on jotakin vinkkejä olemassa, niin kertokaa ihmeessä.
Kryptovaluutat sijoituskohteina II. (Bitcoin, Ethereum, XRP, Solana jne...)
16.1.2024 - 14:10
Miten tuollainen premarket siis toimii ? Eli jos haluaisin ostaa mantaa tuolla hinnalla, niin saanko itse tokenit launchista vai onko premarket arvoton launchin jälkeen.
En ole tuota ikinä käyttänyt, mutta näin sen ymmärrän: Kauppaa käydessä on kauppahinnan lisäksi maksettava vakuutus. Listaamisen jälkeen myyjä ostaa oikeat tokenit markkinalta ja ne toimitetaan sinulle. Jos myyjä ei onnistu näitä toimittamaan määrättyyn aikaan mennessä, niin hän menettää vakuutuksen, sinä saat rahat takaisin ja lisäksi hyvityksen.
Kryptovaluutat sijoituskohteina II. (Bitcoin, Ethereum, XRP, Solana jne...)
16.1.2024 - 11:55
Minkälaista hinta-arviota antaisitte Mantalle?
Alkuun 25.1% tokeneista kierrossa (251M). Airdropit (56M) jaetaan mielestäni järkevän oloisesti niille, jotka ovat valmiiksi jollakin tapaa olleet Mantassa mukana, eli todennäköisesti sellaisille, jotka ovat enemmän bullish, kuin tilanteissa, joissa airdropit jaetaan suhteellisen satunnaisesti.
Suhteellisen vähän olen kerennyt tutkia, mutta kaiken kaikkiaan todella järkevän oloinen projekti, joka on jo suhteellisen pitkällä touhuissaan. Mitä nyt olen seuraillut eri projekteja, niin tämän tyyppiset projektit tuntuvat menevän yleensä vähintään sinne top 50 marketcapiltään.
Kucoinissa pre-market antaa tälle tällä hetkellä $2.28 hintaa. Itse harkitsen ostoa jos hinta on alle $5 torstaina.
Sijoitushurujen kryptovalinnat vuodelle 2024
21.12.2023 - 13:47
Joku meemikolikko tämän varmaan voittaa, jos niitä tarpeeksi valitaan (lotossa voittaa aina joku), mutta oma heppani on tekoälyprojekti Fetch.ai. Siinä on mielestäni kiva kombinaatio teknologiaa ja hypeä (koska tekoäly). Käytännön käyttötarkoituksena esimerkiksi matkanjärjestelyavustaja. En ole tehnyt vertailua muihin tekoälykryptoihin. Tokeneista 72% jo kierrossa, joten token unlockit tuskin enää vaikuttavat hintaan.
Kryptovaluutat sijoituskohteina II. (Bitcoin, Ethereum, XRP, Solana jne...)
18.12.2023 - 19:27
Toki ymmärrän, että asiat näyttäytyvät paljon yksinkertaisimmilta, jos uskoo 4 vuoden loputtomaan sykliin. Itse ajattelen, että viime karhumarkkinan aiheutti lähinnä Luna ja FTX, jotka molemmat tulivat kaikille yllätyksinä. Riskejä oli mahdollista havaita, mutta varsinaisia romahduksia ei kukaan osannut ennustaa. Teknologia ja adoptio kehittyivät myös ennen näitä tapahtumia exponentaalisesti, jolloin iso könttäsumma oli siltä osin perusteltu.
Ja lisäksi retailinahan tässä nimenomaan pohdin asioita, en täyspäiväisenä sijoittajana. En missään nimessä väitä, että sinun kannattaisi tehdä DCA:ta isomman riskin sijaan. Markkinat näyttäytyvät todennäköisesti paljon selkeämmin ihmiselle, jolla on aikaa tutkia sitä 8h päivässä, verrattuna amatööriin, jolla on aikaa max 1h päivässä käyttää näihin. Meille taitamattomimmille sijoittajille, DCA on oikeasti ihan hyvä vaihtoehto. Olisi myös naiivia ajatella, että Luna ja FTX tulisivat olemaan viimeiset isot yllätykset kryptomarkkinoilla.
Kryptovaluutat sijoituskohteina II. (Bitcoin, Ethereum, XRP, Solana jne...)
18.12.2023 - 17:42
Casteliero wrote:
DCA on ihan hirvee strategia, jos meinaa esim kryptoihin rahaköntin sijoittaa. Se kannattaa kyllä melkein kerralla laittaa, jos on laittamassa. Tietty jos on ajatus laittaa vaikka joka kk palkasta rahaa, niin silloinhan se tietty tulee DCA automaattisesti.
EDIT: Vois vielä selittää vähän tarkemmin kai. Eli kun ollaan näissä positiivisen näkymän markkinoissa, niin silloin niitä merkittäviä nousupäiviä tulee vuoteen ehkä sen 20 kpl, joilla katetaan suurin osa sen vuoden nousuista. Niitä ei kannata missata. Esim vaikka Bitcoin on noussut viimeisen 30pv aikana melkein 12% ja viimeisen 60pv aikana melkein 44%. Noiden hyödyn olisi menettänyt, jos olisi alkanut tehdä pari kk sitten DCA ostoja. Tietty nyt voi tulla dippejä, mutta nousujohteisessa markkinassa harvemmin tulee tuollaista, että tiputaan tuonne 60pv sitten olevaan tilanteeseen. Eli ylöspäin mennessä itse ainakin pidän järkevämpänä laittaa vaan kerralla rahat sisään ja antaa markkinan kasvaa.
Eli tärkeempää on melkein vaan tietää, että ollaanko bull vai bear markkinassa. Early ja mid bull, niin rahat sisään. Top bull, niin silloin varovaisesti ja bear markkinassa vaan odottelee kunnes kaikki ovat toivonsa menettäneet ja rahat sisään.
Hirveän helppo sanoa, että kannattaa ostaa isosti, jos tiedetään arvon nousevan lähitulevaisuudessa. Mutta suurimmalle osalle ihmisiä tilanne ei ole koskaan näin selkeä. Jos ei ole tarkkaa tietoa markkinoiden tilanteesta (ja kenellä ihan oikeasti on?), niin on paljon järkevämpää tehdä ajallista hajautusta. Jos katsoo vaikka Bitcoinin kolmea viimisintä vuotta, niin siellä on aika monta paikkaa ostaa reilusti kalliimmalla kuin mitä nyt on hinta. Sen sijaan hajauttamalla ostot tasaisesti tuolle jaksolle, olisi varmasti reilusti voitolla. Sanoisin, että mitä volatiilimpi markkina, sen tärkeämmäksi DCA tulee riskinhallinnan kannalta. Opin tämän kantapään kautta, kun ostin ison köntän 2.5 vuotta sitten.
Kryptovaluutat sijoituskohteina
8.2.2022 - 00:17
No niinhän minä sanoin. Jos lohkopalkkiota pienennetään, niin myyntihinnat ei kata sähköstä johtuvia kuluja, joten mainarit nostaa omia myyntihintojaan. Ja koska uudet Bitcoinit tulee mainareiden kautta markkinoille, niin tarjonta pienenee. Jos kysyntä on sama, tai kasvaa, niin kurssi nousee. Jonka jälkeen tulee markkinoille lisää mainareita, koska kurssit nousee.
Tämä tuskin enää toimii näin. Jos mainarit nostavat hintojaan, niin he eivät saa kolikoitaan myytyään, koska markkinoilla on myynnissä kyllä paljon muidenkin kuin mainareiden tarjoamia bitcoineja. Jos he eivät saa katettua sähköstä aiheutuvia kuluja, niin he joutuvat laittamaan pillit pussiin ja myydä laitteensa jollekin, joka saa sähkönsä halvemmalla. Mahdollinen puoliutumisesta aiheutuva hinnannousu johtuu puhtaasti siitä, että vähemmän kolikoita pystytään pakkomyymään mainauskulujen takia.
Kryptovaluutat sijoituskohteina
4.4.2021 - 07:59
Aivan höpöhöpöä tuollainen "Kiina voisi tahtoessaan ottaa kansalaistensa louhintalaitteet käyttöön ja tuhota Bitcoinin". Tosin eräs valtio on jo yrittänytkin tätä: Venezuelassa valtio vei ihmisiltä louhintalaitteita ja alkoi mainaamaan niillä itse. Ei onnistunut kovinkaan laajasti, mutta ylitti uutiskynnyksen. Kiina on oikeasti iso maa eikä mitään tuollaista mainaustehon valtausta niin vain suoriteta. Joka tapauksessa vaikka niin tapahtuisi, kaappaamalla suuren osan laskentatehosta ja käyttämällä sitä hyökätäkseen Bitcoinia vastaan ei saa oikeastaan muuta aikaan, kuin hitaamman verkon (= kaikkien bitcoineja vastaanottavien kannattaa odottaa enemmän varmennuksia kuin tavallisesti, suuremman double spend -riskin vuoksi) tai hitaamman mainaamalla tyhjiä lohkoja tmv. Tai ihan vaan irroittamalla laskentatehon verkosta, jolloin verkon vaikeustaso on mainaukseen nähden liian korkea ja lohkot merkittävästi hitaampia ennen seuraavaa vaikeustason korjausta (joka on 2 viikon välein). Kenenkään bitcoineja ei voi valtio pölliä missään tilanteessa, olettaen tietenkin, että laskentatehosta yli 50% päätyy rehellisten louhijoiden käyttöön.
Kiinassa tällä hetkellä 65% koko maailman Bitcoin-louhinnasta. Onneksi se ei ole kuitenkaan mikään kommunistinen valtio, jotta tällaista hyökkäystä olisi helppo tehdä. Eikun... Et silti voi toisten Bitcoineja varastaa edes yli 50% louhintateholla, mutta niin merkittävää tuhoa sillä saa aikaiseksi, että Bitcoinin arvo menisi nollaan. (https://en.bitcoin.it/wiki/Weaknesses?fbclid=IwAR0boVRzmjCWY7cYgmjXw5wq…)