Casteliro, sinä olet viljellyt tällä palstalla tota "arvosäilyttäjä" termiä iät ja ajat, se on niin käsittämätöntä kusetusta etten ymmärrä miksi et voi myöntää että kyse on spekulatiivisesta vedonlyönnistä? Perustuu ainoastaan siihen että uusia ostajia tulee vähintään sen verran kun vanhoja poistuu ja hinnan muutokset perustuvat täysin siihen.
Mulla ei ole mitään ongelmaa kryptojen tai niihin uskovien kanssa niin kauan kun niistä puhutaan rehellisesti.
Iät ja ajat? Minä olen suurimmaksi osaksi ollut kriittinen Bitcoinia kohtaan. En minä edelleenkään siitä sen kummemmin välitä, mutta kuten olen aiemmin usein sanonut, niin mulle se on nimenomaan betsi, jossa on älytön upside ja downside on pelkästään se, mitä siihen itse laittaa. Mulle se on tuo spekulatiivinen vedonlyönti.
Mutta se on edelleen luonteeltaan arvonsäilyttäjä. Sillä on tiukat rajat miten paljon sitä tulee ikinä olemaan ja miten paljon sitä tulee päivässä jne. Ne on kaikki koodattu siihen. Se on silloin arvonsäilyttäjä, mutta se ei tarkoita, että se on hyvä arvonsäilyttäjä. Ainakaan vielä. Se voi olla sitä tulevaisuudessa ja todennäköisesti onkin. Sen pitää vaan kasvaa vielä merkittävästi, mutta kaikki merkit ja mittarit viittaa siihen, että se on kasvamassa hyväksi arvonsäilyttäjäksi. Se voi olla 5 vuoden päästä jo parempi arvonsäilyttäjä, kuin kulta. Tai 10 vuoden. Tai 20 vuoden. Mutta sillä on arvonsäilyttäjän ominaisuudet.
Perustuu ainoastaan siihen että uusia ostajia tulee vähintään sen verran kun vanhoja poistuu ja hinnan muutokset perustuvat täysin siihen.
Eikö kullalla ole ihan täysin sama tilanne? Kulta kun ei tuota yhtään mitään, kultaharkko ei tuota uusia kultahippuja. Kullann arvo perustuu täysin siihen, että on riittävästi ostajia suhteessa myyjien määrään. Kullan hinnan muutokset perustuvat täysin kysyntään.
Tiggeli, kultaa käytetään teollisuudessa sen lämmönjohtavuuden, hapettomattomuuden, ulkonäön ja kestävyyden takia. Sen käyttöä rajoittaa hinta, eli jos kullan hinta laskee sen käyttö teollisuudessa kasvaa, ja jos se hinta nousee niin käyttö laskee. Sama koskee sen käyttöä koruteollisuudessa, toki siinä on elementtejä sekä hyötykäytöstä että sijoituksesta.
Eli hinta voi laskea kymmeniä prosentteja, mutta ei esim. 80% jos teollinen tuotanto jatkuu nykyisellä tasolla.
Tiggeli, kultaa käytetään teollisuudessa sen lämmönjohtavuuden, hapettomattomuuden, ulkonäön ja kestävyyden takia.
No eiköhän tuo ole kaikille täällä kirjoittaville aivan itsestään selvää. Tuo on sitä kysyntäpuolta.
BTW. Kestävyydestä en olisi ihan samaa mieltä. Kulta kun on varsin pehmeää. Ellet tarkoita kemiallista kestävyyttä.
Lakaisija kirjoitti:
Sen käyttöä rajoittaa hinta, eli jos kullan hinta laskee sen käyttö teollisuudessa kasvaa, ja jos se hinta nousee niin käyttö laskee.
Hinta siis määräytyy pelkästään kysynnän ja tarjonnan perusteella. Hyvä että olet samaa mieltä.
Lakaisija kirjoitti:
Sama koskee sen käyttöä koruteollisuudessa, toki siinä on elementtejä sekä hyötykäytöstä että sijoituksesta.
Taas kirjoitat siitä kysynnästä. Eli kysynnän ja tarjonnan suhteesta.
Lakaisija kirjoitti:
Eli hinta voi laskea kymmeniä prosentteja, mutta ei esim. 80% ......
Miksei voisi. Onhan aiemminkin näin lähes tapahtunut useita kertoja (alla kullan reaalihinta 75 vuoden ajalta). Esim. 1960/1970-lukujen vaihteessa tippui 60-70%. Ja pienen nousun jälkeen luisu jatkui koko 1980...1990-luvun. Et ole tuonut yhtään pointtia esiin, joka estäisi kymmenien prosenttien laskun. Jos kysyntä alenee, voi kullan hinta romahtaa.
Kuten itse myös tuossa aiemmin kuvasit, niin niin kauan kun on kysynytää, kullan hinta ei romahda. Mutta jos kysyntä sakkaa, vaikuttaa se kullan hintaan alentavasti, koska kulta ei tuota mitään (mikään raaka-aine ei tuota). Miten tämä hinnan muodostus eroaa väitteestäsi kryptojen hinnanmuodostuksesta (kysyntä-tarjonta)?
Mietitäänpä hypoteesia. Mitäpä tapahtuisi skenariossa, jossa löydetään uusi suuri kultaesiintymä joka olisi helposti käyttöönotettavissa. Ja/tai nano-tekniikassa kehitettään materiaaleja jotka korvaavat kullan mm. teollisuudessa? Tai kulta menisi jostain ihmeen syystä pois muodosta koruteollisuudessa (joku uusi materiaali korvaisi). Eli tarjonta ylittääkin kysynnän? Taitaisi harkon omistajalle jäädä mustapekka käteen loppuelämäkseen.
Taidat unohtaa laskelmistasi sen että teollisuus 1970-luvulla taisi olla hieman erilaista kuin nykyään. Esim. matkapuhelinten, tietokoneiden ym. elektronisten laitteiden valmistusmäärät ovat hieman kasvaneet viimeisen 50 vuoden aikana samoin kuin niiden aiheuttama kullan kysyntä. Hopean osalta jokainen voi miettiä että paljoko hopean kysyntä lisääntyy sähköautojen ja aurinkopaneelien valmistusmäärien kasvaessa.
Mitään mahdollisuutta ei koskaan kannata täysin kieltää, mutta annan kuitenkin esittämillesi mahdollisuuksille melko pienen todennäköisyyden, siis sille että toiminta olisi niin kustannustehokasta uuden esiintymän hyödyntämisen tai sitten uuden materiaalin valmistuksen osalta. Mutta mahdollista kyllä.
Joskus juppiaikana Suomessa kultaiset kilon panssariketjut olivat kovaa muotia, ei niitä varmaan kukaan enää kehtaa käyttää, paikallisesti tilanteet varmaan elää mutta kullan globaalin vetovoiman laajaan poistumiseen en juuri todennäköisyyttä anna. Muille negatiivisille hintatekijöille itse annan suuremman todennäköisyyden.
Kryptovaluutoista Bitcoin on arvonsäilyttäjä. Ja monen mielestä aika monet muutkin, kun niiden määrä on joko vakio tai selvästi tiedossa. Vähän kuten firmojen osakkeet, asunto-osakkeet, kiinteistöt, metsät, pellot.. Niitä yhdistää arvonsäilytysominaisuus, joillain parempi, joillain huonompi. Jopa fiat-valuuttojen sanotaan olevan arvonsäilyttäjiä, sillä niiden arvo tippuu tasaisen varmasti pitkällä aikavälillä, eikä useinkaan nopeasti.
Miksi sitten osakkeet, asunnot ym. on arvonsäilyttäjiä? Koska kaikkialla yleisesti käytetty raha ei ole toteuttanut sitä ominaisuutta kunnolla. Eli raha ei ole toiminut säästämiseen, vaan sen arvo on aina vaan laskenut lopulta. Näin esimerkiksi Suomessa asunnoille on tullut arvonsäilyttäjä-asemaa, joka myös näkyy arvostuksessa. Jos niillä ei olisi sitä asemaa ollenkaan, niin silloin asunnot olisivat vain käyttötavaraa.
Bitcoin on teknisesti ja teoriassa ehkä parhain arvonsäilyttäjä, mitä maailmassa tällä hetkellä on. Hinta kyllä vaihtelee, mutta eiköhän arvo lopulta puske vaikutuksensa hintaankin. (Bitcoinin osalta näin on tapahtunut, kun bitcoinien hinta on lopulta aina vaan kasvanut.) Ei kukaan voi tietää realisoituuko teoria käytännöksi, tai missä määrin niin tapahtuu. Insentiiveillä katsottuna paras vaihtoehto ei aina voita, muuttujia on lukematon määrä. Mutta kuitenkin, fundasijoittajan ykköstyökalu: osta arvoa alihintaan. Sillä periaatteella sijoitan itse, tai ainakin ylihintaa pyrin olemaan maksamatta. Kukaan fiksu sijoittaja ei halua kerryttää itselleen euroja ja dollareita lopulta, vaan jotain oikeasti arvokasta ja arvonsa säilyttävää.
Oletan siis, että arvonsäilyttäjäasemassa olevien sijoitusten hinnat laskevat pidemmän päälle, kun markkinat löytävät aina vaan enenevissä määrin parempia arvonsäilyttäjäsijoituksia. Siten esimerkiksi asuntojen hinnat palaavat käyttötavarahinnoittelun tasolle.
Lakaisija kirjoitti:
Perustuu ainoastaan siihen että uusia ostajia tulee vähintään sen verran kun vanhoja poistuu ja hinnan muutokset perustuvat täysin siihen
Tämä ominaisuus on varsin mahtava ja haluttu! Bitcoinin hinnanmuodostus on kysynnän ja tarjonnan lain mukainen. Harvan sijoituksen hinnanmuodostus toimii ainoastaan sillä mekanismilla.
Usein esimerkiksi yhtiöissä tehdään osakkeita, optioita ym., jotka vaikuttavat yrityksen osuuksien arvoihin. Yhden osuuden (tai osakkeen) arvoa on silloin vaikea hinnoitella, kun yhden osake/osuusyksikön merkitys tulevaisuudessa on epävarma.
Syksystä lähtien mainanneet bitcoinia tulivuoresta. Eiköhän ne pärjää ihan hyvin.
Veikkaan etteivät sieltä kovin nopeasti saa noita tappiota kurottua umpeen, lieköhän edes alkuinvestointia vielä kuoletettu... Uutisissa liikkuu kyllä erilaista tietoa "hyvin pärjäämisestä":
Bitcoinin hinta tippui viime viikolla alle 30.000 dollarin. @PessiPeura avaa viikon tapahtumia.
"Kryptomarkkinoilla nähtiin poikkeuksellisen raju laskuviikko, jonka myötä bitcoin painui alimmalle tasolleen sitten joulukuun 2020."https://t.co/mEkY9C67gZ
El Salvador on ollut ruvella jo ennen bitcoin-seikkailua: Ensi vuonna maalla pitäisi olla noin miljardi taalaa tai jää velat maksamatta. Tämän hetken bitcoin-potti on arvoltaan vain 73 miljoonaa. GDP näköjään viime vuonna 25 miljardia dollaria ja budjettialijäämä kuluneena parina vuotena enemmän kuin miljardi. Bitcoiniin pistetyt päälle sata milliä ovat pähkinöitä verrattuna niihin rahoihin mitä maa tarvitsee.
Taloudellinen tilanne ei siis olisi ratkennut vaikka bitcoin olisi ollut kovassa nousukurssissa koko tämän ajan. Sen sijaan laskukurssi on pahentanut tilannetta kun luottoluokittajat ovat hermostuneet rahan kankkulan kaivoon heittämisestä sen sijaan että sillä makseltaisiin korkoja ja velkoja pois (CCC-luokituksella ei enää uusia lainoja saada). Jossain välissä puhuttiin että IMF:n tukilainojen saaminenkin on vaarassa vastuuttomina pidettyjen bitcoin-investointien takia. Bitcoin-bondin kaupaksi menosta on vain El Salvadorin sana mitä viimeksi kuulin. Ottamatta kantaa lähteekö bitcoin seuraavan 12 kuukauden aikana rakettimaiseen nousuun vai ei, niin maa tarvitsee dollareita nyt eikä vasta seuraavassa halvingissa.
El Salvador on ollut ruvella jo ennen bitcoin-seikkailua: Ensi vuonna maalla pitäisi olla noin miljardi taalaa tai jää velat maksamatta. Tämän hetken bitcoin-potti on arvoltaan vain 73 miljoonaa. GDP näköjään viime vuonna 25 miljardia dollaria ja budjettialijäämä kuluneena parina vuotena enemmän kuin miljardi. Bitcoiniin pistetyt päälle sata milliä ovat pähkinöitä verrattuna niihin rahoihin mitä maa tarvitsee.
Taloudellinen tilanne ei siis olisi ratkennut vaikka bitcoin olisi ollut kovassa nousukurssissa koko tämän ajan. Sen sijaan laskukurssi on pahentanut tilannetta kun luottoluokittajat ovat hermostuneet rahan kankkulan kaivoon heittämisestä sen sijaan että sillä makseltaisiin korkoja ja velkoja pois (CCC-luokituksella ei enää uusia lainoja saada). Jossain välissä puhuttiin että IMF:n tukilainojen saaminenkin on vaarassa vastuuttomina pidettyjen bitcoin-investointien takia. Bitcoin-bondin kaupaksi menosta on vain El Salvadorin sana mitä viimeksi kuulin. Ottamatta kantaa lähteekö bitcoin seuraavan 12 kuukauden aikana rakettimaiseen nousuun vai ei, niin maa tarvitsee dollareita nyt eikä vasta seuraavassa halvingissa.
No tämäpä just. Ja heidän Bitcoin tappiot on jotain 30-40miljoonaa dollaria. Kuitenkin BKT per capita on kymmenes osa Suomesta, niin tuskin se maa silti tuohon 30-40 miljoonan tappioon kaatuu. Se tapahtuu ihan noista muista syistä, jos on tapahtuakseen.
Tetherin marketcapista on lähtenyt 7 miljardia parissa päivässä. Kannattaa lunastaa vielä kun ehtii, hitaimmat jäävät ilman rahaa. Tetheriä olisi kiva shortata nyt, mutta en kyllä missään kryptopörssissä uskaltaisi pitää rahaa Tetherin kaatuessa.
Tetherin marketcapista on lähtenyt 7 miljardia parissa päivässä. Kannattaa lunastaa vielä kun ehtii, hitaimmat jäävät ilman rahaa. Tetheriä olisi kiva shortata nyt, mutta en kyllä missään kryptopörssissä uskaltaisi pitää rahaa Tetherin kaatuessa.
No nyt taas tartutaan uusiin lillukan varsiin... Tetherillä ei ole mitään ongelmaa, sieltä on vaan todennäköisesti otettu rahoja ulos. Mutta se on over collateralized stable coin, eli siellä on taustalla enemmän takuita, kuin mitä kolikoita on liikkeellä. Viimeisin audit tehty joulukuussa: https://tether.to/en/transparency/#reports
Miten voi muuten ihminen vihata noin paljon kryptoja, että pitää etsimällä etsiä kokoajan jotain uutta kulmaa, millä saisi FUDia leviteltyä?
Tetherin marketcapista on lähtenyt 7 miljardia parissa päivässä. Kannattaa lunastaa vielä kun ehtii, hitaimmat jäävät ilman rahaa. Tetheriä olisi kiva shortata nyt, mutta en kyllä missään kryptopörssissä uskaltaisi pitää rahaa Tetherin kaatuessa.
No nyt taas tartutaan uusiin lillukan varsiin... Tetherillä ei ole mitään ongelmaa, sieltä on vaan todennäköisesti otettu rahoja ulos. Mutta se on over collateralized stable coin, eli siellä on taustalla enemmän takuita, kuin mitä kolikoita on liikkeellä. Viimeisin audit tehty joulukuussa: https://tether.to/en/transparency/#reports
Miten voi muuten ihminen vihata noin paljon kryptoja, että pitää etsimällä etsiä kokoajan jotain uutta kulmaa, millä saisi FUDia leviteltyä?
Eli uskot että jos esim. yli 80% haluaa lunastaa Tetherinsä dollareiksi nyt, se on mahdollista?
Tetherin marketcapista on lähtenyt 7 miljardia parissa päivässä. Kannattaa lunastaa vielä kun ehtii, hitaimmat jäävät ilman rahaa. Tetheriä olisi kiva shortata nyt, mutta en kyllä missään kryptopörssissä uskaltaisi pitää rahaa Tetherin kaatuessa.
No nyt taas tartutaan uusiin lillukan varsiin... Tetherillä ei ole mitään ongelmaa, sieltä on vaan todennäköisesti otettu rahoja ulos. Mutta se on over collateralized stable coin, eli siellä on taustalla enemmän takuita, kuin mitä kolikoita on liikkeellä. Viimeisin audit tehty joulukuussa: https://tether.to/en/transparency/#reports
Miten voi muuten ihminen vihata noin paljon kryptoja, että pitää etsimällä etsiä kokoajan jotain uutta kulmaa, millä saisi FUDia leviteltyä?
Eli uskot että jos esim. yli 80% haluaa lunastaa Tetherinsä dollareiksi nyt, se on mahdollista?
Jos ne tulee yhtä aikaa ja yhtä äkkiä, niin ei pysty. Mutta jos ne tulee tasaisesti, niin silloin kyllä. Mutta mitään syytä moiseen massiiviseen bank runiin ei ole.
Miten voi muuten ihminen vihata noin paljon kryptoja, että pitää etsimällä etsiä kokoajan jotain uutta kulmaa, millä saisi FUDia leviteltyä?
En minä kryptoja vihaa, lähinnä pidän hinnoittelua naurettavana tietyiltä osin. Olen itsekin muutaman kerran omistanut Nordnetin kautta Bitcoin-trackeria, kun on selvää hypeä ollut ilmassa (mm. Teslan ilmoitus). Esim. NFT varmasti löytyy käyttöä, hinnoittelua en aivan ole ymmärtänyt... Nyt toivoisin tuon Tether-kuplan poksahtavan niin markkinakin tervehtyisi sen jälkeen kunnolla.
Tää on jännä ilmiö että kryptohessut hehkuttavat nousussa täysin estoitta El Salvadoria, Microstrategya, arvosäilyttäjää, Muskia, digitaalista kultaa, sitä että on 100% varmaa että leviävät laajemmin, arvo on pian 100 000 tai 500 000 USD jne. jne. Silloin jos joku menee sanomaan epäilyksen sanaa hänet haukutaan katkeroituneeksi pelleksi joka ei vain älynnyt kymmenien kryptojen nerokkuutta ja ei päässyt nousuun mukaan.
Sitten jos laskussa erehtyykin muistuttamaan näistä asioista joita tuhannet gurut itse ovat hehkuttaneet blogeissaan ja Youtube-videoissaan, niin onkin vihaaja joka vain tulee nyt kolostaan ilkkumaan.
Tää on jännä ilmiö että kryptohessut hehkuttavat nousussa täysin estoitta El Salvadoria, Microstrategya, arvosäilyttäjää, Muskia, digitaalista kultaa, sitä että on 100% varmaa että leviävät laajemmin, arvo on pian 100 000 tai 500 000 USD jne. jne. Silloin jos joku menee sanomaan epäilyksen sanaa hänet haukutaan katkeroituneeksi pelleksi joka ei vain älynnyt kymmenien kryptojen nerokkuutta ja ei päässyt nousuun mukaan.
Sitten jos laskussa erehtyykin muistuttamaan näistä asioista joita tuhannet gurut itse ovat hehkuttaneet blogeissaan ja Youtube-videoissaan, niin onkin vihaaja joka vain tulee nyt kolostaan ilkkumaan.
Siinä olet Casteliero ollut muuten aina oikeassa että Bitcoin säilyttää arvonsa, jos omaa talouttaan mittaa Bitcoineissa eikä esim. Euroissa. Silloin arvostelu perinteisen valuutan piiristä on turhaa.
Siinä olet Casteliero ollut muuten aina oikeassa että Bitcoin säilyttää arvonsa, jos omaa talouttaan mittaa Bitcoineissa eikä esim. Euroissa. Silloin arvostelu perinteisen valuutan piiristä on turhaa.
Mitä sinä minulle tuosta Bitcoinista väännät koko ajan? En minä ole Bitcoin-mies. Väännä siitä vaikka A:n kanssa.
Tässä vielä lainaus keskustelupalstalta kaikille kryptosijoittamista miettiville, jotka eivät tiedä mistä on kyse:
"lost over 450k usd, I cannot pay the bank, I will lose my home soon. I’ll become homeless. suicide is the only way out for me.”
Jos taas ymmärtää sen että kyse on spekulatiivisesta Musta-Pekka pelistä jossa yksittäiset isot pelurit voivat aiheuttaa valtavia kurssimuutoksia (oikeisiin valuuttoihin nähden) ja yrittää ratsastaa oikealla trendillä pikavoittoja metsästämässä, niin kannattaa lähteä mukaan.
Tässä vielä lainaus keskustelupalstalta kaikille kryptosijoittamista miettiville, jotka eivät tiedä mistä on kyse:
"lost over 450k usd, I cannot pay the bank, I will lose my home soon. I’ll become homeless. suicide is the only way out for me.”
Jos taas ymmärtää sen että kyse on spekulatiivisesta Musta-Pekka pelistä jossa yksittäiset isot pelurit voivat aiheuttaa valtavia kurssimuutoksia (oikeisiin valuuttoihin nähden) ja yrittää ratsastaa oikealla trendillä pikavoittoja metsästämässä, niin kannattaa lähteä mukaan.
Karu kohtalo, mutta täytyy sanoa että oma vika. Älä ikinä sijoita tai lyö vetoa rahalla mitä ei ole varaa hävitä. Varsinkaan johonkin näin spekulatiiviseen.
Tässä vielä lainaus keskustelupalstalta kaikille kryptosijoittamista miettiville, jotka eivät tiedä mistä on kyse:
"lost over 450k usd, I cannot pay the bank, I will lose my home soon. I’ll become homeless. suicide is the only way out for me.”
Jos taas ymmärtää sen että kyse on spekulatiivisesta Musta-Pekka pelistä jossa yksittäiset isot pelurit voivat aiheuttaa valtavia kurssimuutoksia (oikeisiin valuuttoihin nähden) ja yrittää ratsastaa oikealla trendillä pikavoittoja metsästämässä, niin kannattaa lähteä mukaan.
No voi ei! Nyt pitääkin laittaa sitten kaikki kryptorahat osakkeisiin. Siellä kun koskaan kukaan ei ole kaikkia rahojaan hävinnyt.
Mäkisen Mikon mietintää Kryptoihin liittyen. Olisi mielenkiintoista kuulla kysymykseen liittyen mietteitä.
Ei ole vielä kunnollisia killer appeja. Eikä niitä oikein voi tulla ennen kuin teknologia skaalautuu turvallisesti. Nyt se ei vielä skaalaudu turvallisesti. Ensimmäiset killer appit on muutenkin varmasti sellasia, mitä suurin osa ihmisistä ei näe, tai tajua käyttävänsä. Se voi olla esim Facebookin lompakko, joka mahdollistaa Fiat valuuttojen siirron käyttäjien välillä ilman kustannuksia. Tai Visan kustannusket kauppiaalle putoaa 2,5%->1%, tai muut maksupalvelut on melkein ilmaisia käyttää, tai säästötili tarjoaakin 3-5% korkoa. Tai lohkoketju-identiteetit tarjoaa kirjautumismahdollisuuksia palveluihin ilman salasanoja tai pankkitunnuksia. Ehkä jopa jotain keskittämättömiä kuva-, video- ja musiikkipankkeja, joissa tuotteet on NFT:itä ja niihin on koodattu automaattiset rojaltit. Mutta noiden keskitettyjen palveluiden kautta se killer ominaisuus varmasti tulee, koska keskitetty palvelu pystyy tarjoamaan aina paremman käyttäjäkokemuksen ja sitä vaaditaan palvelun läpilyöntiin netissä. Fintech, some, nettikauppa jne. Siellä se potentiaali on alkuun.
Tässä vielä lainaus keskustelupalstalta kaikille kryptosijoittamista miettiville, jotka eivät tiedä mistä on kyse:
"lost over 450k usd, I cannot pay the bank, I will lose my home soon. I’ll become homeless. suicide is the only way out for me.”
Jos taas ymmärtää sen että kyse on spekulatiivisesta Musta-Pekka pelistä jossa yksittäiset isot pelurit voivat aiheuttaa valtavia kurssimuutoksia (oikeisiin valuuttoihin nähden) ja yrittää ratsastaa oikealla trendillä pikavoittoja metsästämässä, niin kannattaa lähteä mukaan.
Mun mielestä tossa on kyllä kyse pelkästään siitä, että on vivuttanut sijoitustaan aivan liikaa eikä ole miettinyt riskejä. Pistänyt oman talon sijoituslainan pantiksi ja sijoittanut koko summan yhteen assettiin tai yhdelle toimialle ilman riskikartoitusta. Kundilla olisi ihan sama tilanne jos se olisi laittanut koko summan johonkin tekno-hype-osakkeeseen puolivuotta sitten (marraskuussa 2021). Sanotaan esimerkiksi vaikka Cloudflare, Peloton Interactive, Uber Tecnologies tai Zoom Video Communications. Kaikki nuo ovat tippuneet luokkaa 80-90% 6 kk aikana.
Ps. olen lähinnä osakesijoittaja. Jonkn verran treidaan kryptoilla eli käytän niiden volatiliteettia hyödyksi. Ja sitten jotain on pitkäaikaisessa lompakossa.
Tuohan se ongelma on, kun tällainen lakaisijan tapainen ulkopuolinen hyppää ketjuun mukaan ja olettaa kaikkien kryptosijoittajien olevan näitä YOLO:ttajia, ja kokee tehtäväkseen toimia messiaana, jonka tehtävä on kertoa riskeistä. Se näyttäytyy todella ylimielisenä ja useamman vuoden kryptokeskustelun seuraamisen jälkeen, sitä ei vaan jaksa enää kuunnella. Varsinkin, kun ne tulee silloin, kun sijoitukset on 30-70% tappiolla. Ihan varmasti jokainen tälläkin palstalla näitä asioita lukeva ymmärtää, että nämä on todella ison riskin sijoituskohteita ja on niihin ottautunut sen vaatimalla tavalla. Ja kyllähän me täällä niistä riskeistäkin puhutaan vähän väliä. Minäkin olen muutaman kerran huoleni Terraa kohtaan esittänyt ennen ku se meni nurin. Ja koko teknologiasta yleensä.
Ja lakaisijalle tiedoksi, niin minä taidan olla se suuririskisin kryptoilija tällä palstalla ja minullakin on iso osa omaisuudesta kiinni sijoitusasunnoissa ja osingonmaksajissa suojaamassa selustaa. Tuo on todella ylimielistä olettaa, ettei kryptosijoittajat ymmärtäisi riskejä. Jokaisessa sijoittamisessa löytyy noita surullisia tapauksia, jotka ovat kaikkensa menettäneet ja tehneet itsemurhia.
Mäkisen Mikon mietintää Kryptoihin liittyen. Olisi mielenkiintoista kuulla kysymykseen liittyen mietteitä.
Ainoa Killer App minkä itse sellaiseksi miellän, on Bitcoin. Globaali, lupavapaa, erittäin turvallinen ja kaikille samanlainen rahajärjestelmä.
Casteliero kirjoitti:
Ja lakaisijalle tiedoksi, niin minä taidan olla se suuririskisin kryptoilija tällä palstalla ja minullakin on iso osa omaisuudesta kiinni sijoitusasunnoissa ja osingonmaksajissa suojaamassa selustaa. Tuo on todella ylimielistä olettaa, ettei kryptosijoittajat ymmärtäisi riskejä. Jokaisessa sijoittamisessa löytyy noita surullisia tapauksia, jotka ovat kaikkensa menettäneet ja tehneet itsemurhia.
Kryptovaluuttasijoituksissa riskin ja tuoton ymmärtäminen on aivan keskiössä, varsinkin jos puuhailee jonkun muun kuin Bitcoinin holdaamisen kanssa. Bitcoin itsessäänkin on varmasti riittävän riskinen ja hinta heiluu monien mielestä aivan riittävästi. Itse pidän vähän typeränä ihmistä, joka pelaa all-in tilanteessa, jossa ihmisenä kannattaisi jo vähän miettiä sitä puolustuspeliäkin. Tai sitten voi pelata upporikasta ja rutiköyhää ja pelata taloudellisella riippumattomuudellaan uhkapeliä. Itse en tosiaan betsaisi omaa aikaani, jos ei ole pakko. Matka taloudelliseen riippumattomuuteen vaatii vahvaa ymmärrystä riskistä ja tuotosta -- tai tuuria/välinpitämättömyyttä/uhkapeliä