Täällä kerkesi hetken olemaan viesti jossa selitettiin kuvio lyhyesti. Jens ja Arimatti hoitavat rahastoa, mutta Coeuksen luvat eivät ole vielä kunnossa joten joutuvat aluksi toimimaan sijaisjärjestelyllä.
Täällä kerkesi hetken olemaan viesti jossa selitettiin kuvio lyhyesti. Jens ja Arimatti hoitavat rahastoa, mutta Coeuksen luvat eivät ole vielä kunnossa joten joutuvat aluksi toimimaan sijaisjärjestelyllä.
Joo, tällanen oli jossain vaiheessa. Ite en ainakaan Jensin viestistä osaa varmaksi rivien välistä lukea niin kuin monet muut. Tiedä sitten, mikä lopulta osottautuu todeksi. Tässä vaiheessahan tää on vähän turhaa spekulaatiota, mutta kun on aikaa, niin miksei sitäkin harrastas :D
Lisäys: Jos järjestely tehdään vain lupien takia eri yhtiöön, niin miksei Jens ja Arimatti voisi siitä huolimatta toimia jo alusta asti salkunhoitajina?
18% komissio yli 3%:n vuosituotosta on kyllä aika kova hinta rahastosta jos/kun sitä ei ole edes sidottu indeksin biittaamiseen (ellen missannut tätä kohtaa?). Jensin blogia lukeneena en toki miehen kykyjä epäile, mutta taidan silti jäädä sivustakatsojaksi ainakin rahaston ensimmäisen toimintavuoden ajaksi.
Tämä kulutaso pitää kyllä myös itseni kaukana tästä rahastosta. Vaikka onkin paljon parempi kuin suuri ja kiinteä palkkio, niin taso on aivan liian kova.
Olikos se High Water Markista se 18% eli jos lyödään huiput niin sen jälkeen otetaan päältä hieman pois. Sama juttu kuin PYN Elitessä. Välillä tulee vuosien jaksoja, jolloin tuota palkkiota ei saa lainkaan ja välillä se on oikeinkin hyvä. Petalla on melkoisesti omaa rahaa kiinni rahastossaan, kiinnostaa tietää mitä perustajat tähän laittavat.
Hienon tyon on Fomo-Petteri tehnyt mutta nyt jai kiusaamaan mista tama data on kaivettu? Jokaisen firman omalta kotisivulta erikseen vai onko tahan jotain keskitettya tietokantaa suomalaisten/pohjoismaisten osakkeiden osalta?
Suurin ongelma tuossa tulospalkkiossa on henkisesti se, että jos heiluvassa markkinassa salkun arvo nousee ensin vuodessa 50% ja laskee sitten seuraavana vuonna 25% niin tuon tulospalkkion jälkeen salkun tuotto sijoittajalle (huomioimatta muita kuluja) on 6,155% eli noin 3% per annum. Kun ennen kuluja salkku noussut 12,5% eli yli 6% per annum.
Eli inderes-foorumin lemppariosakkeet poimittu aikalailla?
Maksa 18% tulospalkkio Inderes-salkusta...
Saattaisi olla Inderesille tilaisuus laajentaa uudelle toimialalle jos kysyntää löytyy :p
Toki rahastolla on mahdollisuus myös sijoittaa muihin pohjoismaisiin osakkeisiin (joista ei kai olisi tietoa), mutta olettaisin kyllä edes joitain mielenkiintoisia löytöjä rahastolta.
Jos rahasto sijoittaa pohjoismaisiin pieniin yrityksiin, niin mitä jengi oikein odottaa? Että ne taikoo pörssiin lisää pieniä yhtiöitä, joihin Inderes ei mallisalkuta jo?
Tai ehkä ongelma onkin se, että jos haluat olla erikoisrahasto ja laskuttaa ihan poskettomia prosentteja, niin sijoittaminen pohjoismaisiin pieniin yrityksiin ei ole the way to go?
Isolla osalla porukasta tälläkin foorumilla on jo salkussa ainakin yhtä jossei useampaakin rahaston suurimpia omistuksia.
Itselläni PYN tällä hetkellä ainoa aktiivirahasto salkussa ja syynä tottakai vahva track record, mutta myös maantieteellinen hajautus alueelle minkä firmoista oma tuntemus lähellä nollaa.
Osa Aspireista tulevista rahoista oli varattuna tähän ja vaikka vahva luotto Jensiin onkin, niin näillä tiedoilla jää myös itselläkin väliin. Palaillaan asiaan taas, kun rahasto on saanut jo vähän tulta alle.
Hallinnointipalkkiohan tässä on aktiiviseksi rahastoksi matala 0,4 % p.a. Esim. PYNillä se on 1 % eli 2,5-kertainen. Painottamalla tuottosidonnaista palkkiota rahastonhoitajan ja osuuksienomistajien intressit ovat enemmän samansuuntaiset. Se on hyvä juttu. Tuottosidonnaiseksi palkkioksi 18% on toki paljon (PYN 12%), erityisesti koska se lasketaan jo 3% ylittävästä tuotosta. Osakerahastolle 3% on hyvin vaatimaton tuotto. Tämä rahasto nostaa isoja tuottopalkkioita, vaikka se häviäisi reilusti vertailuindeksille. Mieluummin näkisin, että tuottopalkkiota maksettaisiin vain vertailuindeksin ylittävistä tuotoista.
Rahaston organisaatio on vähän sekavan oloinen ilmeisesti mainituista toimilupasyistä. Jensin palstalaiset kaikki tietävät, mutta Coeus Investin toinen partneri on ainakin minulle täysin tuntematon tyyppi. Mielelläni kuulisin hänestä ja hänen sijoitusfilosofiastaan lisää, mutta tässä täytynee odottaa markkinointilupia ensin.
En itse sijoita tässä vaiheessa, mutta seuraan kyllä mielenkiinnolla mihin rahasto sijoittaa ja miten se kehittyy.
Jos rahasto sijoittaa pohjoismaisiin pieniin yrityksiin, niin mitä jengi oikein odottaa? Että ne taikoo pörssiin lisää pieniä yhtiöitä, joihin Inderes ei mallisalkuta jo?
Pohjoismaista löytynee vaikka kuinka Inderesin tontille kuulumattomia osakkeita. Mutta oletan rahaston olevan inderisiä aktiivisempi liikkeissään joten jos uskot liikkeiden olevan fiksuja niin siinä voisi olla peruste hypätä mukaan.
Itse jätin väliin jo ennen tuota osakelistausta lähinnä samoista syistä kuin farseer. Nyt kun näin listauksen olen oikein tyytyväinen. Salkussa on jo 4/6 noista. Lähinnä siis olen tyytyväinen siitä, että olen osunut edes osin samalle sektorille kuin uskoakseni itseäni osaavammat. Tosin omassa salkussani on kyllä enemmän kuin 6 riviä vaikka pääomaa paljon vähemmän onkin. 🤔
Jos rahasto sijoittaa pohjoismaisiin pieniin yrityksiin, niin mitä jengi oikein odottaa? Että ne taikoo pörssiin lisää pieniä yhtiöitä, joihin Inderes ei mallisalkuta jo?
Pohjoismaista löytynee vaikka kuinka Inderesin tontille kuulumattomia osakkeita.
Itse jätin väliin aika samoista syistä kuin farseer. Mutta oletan rahaston olevan Inderisiä aktiivisempi liikkeissään. Jos uskoo liikkeiden olevan tarpeeksi fiksuja niin siinä on varmasti peruste hypätä mukaan.
Nyt kun näin osakrlistauksen olen oikein tyytyväinen. Salkussa on jo 4/6 noista. Lähinnä siis olen tyytyväinen siitä, että olen osunut edes osin samalle sektorille kuin uskoakseni itseäni osaavammat. Tosin omassa salkussani on kyllä enemmän kuin 6 riviä, vaikka pääomaa paljon vähemmän onkin. 🤔
"Jensin palstalaiset kaikki tietävät, mutta Coeus Investin toinen partneri on ainakin minulle täysin tuntematon tyyppi. Mielelläni kuulisin hänestä ja hänen sijoitusfilosofiastaan lisää, mutta tässä täytynee odottaa markkinointilupia ensin."
Arimatti Alhanko kirjoittaa mm. Inderes foorumilla. Siellä on todella paljon kirjoittajia, mutta minulle on Alhanko noussut koko foorumin yhdeksi ehdottamasti parhaiksi lisäarvontuojiksi! Haluan lukea kaikki Arimatin kaivamat tiedon pikku kultahiput. Ainakin tuolla voi käydä tutustumassa Alhangon osaamiseen ja ajatuksiin.
Suurella mielenkiinnolla olen seurannut ensitietoja rahastosta. Nuo yllämainutut Qt, Remedy, Kamux ja Harvia ovat kuitenkin olleet salkussani jo vuosia isoilla painoilla (yhteensä yli 50% salkusta), joten siinä on minulle hyvä jäädä seuraamaan rahastoa sivusta ainakin vielä tässä vaiheessa.
Loppukevennyksenä; minulla on ollut vaikeuksia muistaa rahaston nimi..."Coitus Interruptus vai mikä hitto se oli"
Loppukevennyksenä; minulla on ollut vaikeuksia muistaa rahaston nimi
Eikös Coeus ollut Zeusin appiukko?
Internet on kyllä vienyt kaiken maun knoppitiedosta. Ikinä ei voi olla varma pitäisikö ihastella yleissivistystä, vai naureskella että tuossa tuokin yrittää päteä kuuden sekunnin googletuksellaan.
Korjatkaa nyt jos olen väärässä, mutta eikös rahasto tarjoa tehokkaan "korkoa korolle" kuoren, jos se ylipäätään tekee voitollista kauppaa (tai nettoaa osinkoja) ja uudelleensijoittaa tuotot? Tämä siis siksi, että rahasto ei maksa sijoitustensa voitosta veroa. Tähän pääsee OST:llä, siihen 50k rajaan asti, mutta ei esim. sijoitusyhtiöllä, jolta kyllä kuorii verokarhu ensin verot päältä. Tässä olisi siis yksi mahdollinen peruste ostaa rahastoa, vaikka omistaisi suoraan ihan samoja osakkeita.
Sijoitin tähän itse, ja nyt onkin mielenkiintoista nähdä miten homma lähtee käyntiin.
Korjatkaa nyt jos olen väärässä, mutta eikös rahasto tarjoa tehokkaan "korkoa korolle" kuoren, jos se ylipäätään tekee voitollista kauppaa (tai nettoaa osinkoja) ja uudelleensijoittaa tuotot? Tämä siis siksi, että rahasto ei maksa sijoitustensa voitosta veroa.
Loppukevennyksenä; minulla on ollut vaikeuksia muistaa rahaston nimi
Eikös Coeus ollut Zeusin appiukko?
Mie googlasin selvittääkseni asian. Pitää tunnustaa rivakasti, ettei joku epäile googlaamisesta. Hämärä käsitys oli kyllä etukäteenkin,kreikklainen mytologia on aina kiehtonut ja luin hiljan Iliaksen ja Odysseian uudelleen.
Coeus oli vain siinä mielessä appiukko, että tyttärensä Leto oli yksi lukuisista Zeuksen rakastajattarista ja teki sille kaksoset, eli Troijan sodastakin tutut Apollonin ja Artemiksen.
Mie olisin ottanut rahaston nimeksi Coeuksen sijaan veljensä Kronoksen (eng. Cronos). Olisi ollut tavattoman hilpeää kertoaa presiksissä, että rahaston nimi tulee kreikkalaisesta jumalasta, joka nousi maailman valtiaaksi leikkaamalla irti isänsä kyrvän. Lisäksi jatkaisin, että Kronokselle kävi kylmät, kun se yritti nielaista kaikki lapsensa, etteivät ne sitä syrjäyttäisi. Äiti piilotti poikansa Zeuksen ja sai Kronoksen oksentamaan muutkin penskat. Nämä sitten syrjäyttivät Kronoksen ja sulkivat sen Tartarokseen ikuisesti kidutettavaksi. Naisiin ei pidäkään koskaan luottaa.
Olen vahvasti sitä mieltä, että tämä presis ei karkottaisi sijoittajia, päinvastoin. EI miun rahastoon mitkään wokettajat kuitenkaan sijoittaisi ja pukumiehetkin arvostavat yleensä hyvää läppää.
Tuottosidonnainen palkkio pitäisi määräytyä lunastushetken mukaan eli todelliseen tuottoon sijoitusajalta.
Jokainen saa toki käyttää rahansa, miten haluaa, mutta ehdoton ei tällainen minulle.
Näihin tuottosidonnaisen palkkion (high water mark) rahastoihin on mahdollista myös mennä sisään, silloin kun rahasto on merkittävästi laskenut. Esimerkiksi, jos rahasto laskee huipustaan 50%, niin sijoittaja saa seuraavat 100% noususta ilman tuottopalkkiota. Näin ollen myös pohjalla sisään tuleva sijoittaja voi vapaamatkustaa tuottosidonnaisen osalta ja maksaa otsikon rahastossa vain 0.4% hallinnointipalkkiota.
PS. On toki eri asia, haluaako sijoittaa rahastoon, joka on laskenut esimerkissä käytettävän 50%.
Tuottosidonnainen palkkio pitäisi määräytyä lunastushetken mukaan eli todelliseen tuottoon sijoitusajalta.
Jokainen saa toki käyttää rahansa, miten haluaa, mutta ehdoton ei tällainen minulle.
Näihin tuottosidonnaisen palkkion (high water mark) rahastoihin on mahdollista myös mennä sisään, silloin kun rahasto on merkittävästi laskenut. Esimerkiksi, jos rahasto laskee huipustaan 50%, niin sijoittaja saa seuraavat 100% noususta ilman tuottopalkkiota. Näin ollen myös pohjalla sisään tuleva sijoittaja voi vapaamatkustaa tuottosidonnaisen osalta ja maksaa otsikon rahastossa vain 0.4% hallinnointipalkkiota.
PS. On toki eri asia, haluaako sijoittaa rahastoon, joka on laskenut esimerkissä käytettävän 50%.
Ellei rahastoa sitten suljeta juuri siitä syystä, ettei se enää tuota pyörittäjilleen...
Tuottosidonnaisen palkkion kuukausiveloitus tuntuu ikävästi myös korkoakorolle-efektin kautta. Esimerkiksi 8 % vuosituotolla ja 18 % yli 3 %:n tuotosta kuukausittain veloitettavalla palkkiolla arvo 10 vuoden sijoituksen jälkeen on 2,1589-kertainen, mutta tuottopalkkion kuukausiveloituksen takia vain 1,9856-kertainen. Jos tuottopalkkio perittäisiin vasta myydessä 10 vuoden kuluttua, olisi tuotto 2,0269-kertainen. Tuottopalkkion kuukausiperusteisuus syö siis 2,04 %:a tuotosta 10 vuodessa.