En minäkään ymmärtänyt, joten ostin sitten lisää. Ilmeisen volatiili tämä on muutenkin. Katsoo vaikka kuinka alhaalla käytiin koronassa ilman sen suurempaa syytä.
Kun tiedetään nykyinen nollakorkotaso ja kuluttajien ennätyksellinen velkaantuminen, ei tarvitse kummoinen Buffet ymmärtääkseen etteikö Intrumille jatkossakin riitä onnellisia asiakkaita. Tilanne täällä koivun ja tähden alla ei eronne tilanteesta koko Euroopan tasolla. Intrum on eurooppalainen kasvuyhtiö ja tavallaan oiva vakuutus korkojen nousua vastaan.
Tapahtunut koronadippi oli Intrumin osalta todellinen No brainer. Inrum taisi ostaa ennen koronaa ison luottopotin Intesa San Paolo -pankilta. Tämän luottotappiopelko kai oli pudottamassa kurssia. Kun koronan myötä etelää suventoidaan, tavallaan me Intrumin omistajat saamme palautettua takaisin tänne kylmään pohjolaan poliitikkojemme kylvämään rahaa.
Jotenkin vielä erityisesti luotan tuntevani ruotsalaisen mielen. -Se sopii erittäin hyvin perintäbusinekseen!
Intrum sarjassaan on iso toimija, jolla on tehokkaat-, laadukkaat prosessit. Alakin keskittyi mukavasti Intrumin ostettua pois arkkivihollisen Lindorffin.
En minäkään ymmärtänyt, joten ostin sitten lisää. Ilmeisen volatiili tämä on muutenkin. Katsoo vaikka kuinka alhaalla käytiin koronassa ilman sen suurempaa syytä.
Ai ilman sen suurempaa syytä? Pääsikö nyt tilanteen kaoottisuus koronan iskiessä ja Valmiuslain käyttöönotto jo tyystin unohtumaan? Sen lain nojalla näiden firmojen liiketoiminta olisi voitu tuhota pariksi vuodeksi ja varmaan jotkut sijoittajien riskitasotkin hieman siinä tilanteessa kasvoivat.
Suomen valmiuslait tuskin on kansainvälistä bisnestä tekevän yrityksen suurin uhka. Kuten sanottua, tämä tuppaa tekemään muutenkin aika isoa liikettä ja tuolloinkin näytti kohtuuttomalta. Tilanteen kaoottisuus sinänsä vaikutti kaikkiin muihinkin kuten huomata saattoi.
Mullakin on vähän Intrumia. Ostin takaisin kalliimmalla.. taas näitä juttuja että kun fundamentaalisesti näytti hyvältä ja nousi niin menin myymään, vaikka olisi pitänyt tarkastella onko fundamentaalisesti hyvä edelleen nousun jälkeen. Ostin sitten kalliimmalla uudestaan kun en kuitenkaan pidä tätä nykyhinnalla erityisen kalliina. Eli istun ja holdaan kunnes jotain tapahtuu ja tällä kertaa vähän maltillisemmin toivottavasit myyntinapin kanssa.
Suomen valmiuslait tuskin on kansainvälistä bisnestä tekevän yrityksen suurin uhka.
Väittäisin nimettömään sisäpiirilähteeseen vedoten että luotonhallinnan liiketoimintaan liittyvät julkisen sääntelyn riskit olivat koronapandemian alkuvaiheessa ihan akuutteja muuallakin kun Suomessa. Sitä en tiedä miten ne lopulta vaikuttavat osakekurssiin.
Juuri viikko sitten: NORDEA INCREASES THE GUIDANCE COURSE TO SEK 320 (305)
Nyt tuli tulos, eikä voi valittaa. Kurssi on nyt 266 noustuaan 7% tänään ja näkisin että Nordean tavoitehinta on aika lähellä "fair valueta", joten upsidea pitäisi olla vielä. Holdaillaan siis.
Intrum on tänään huimassa nosteessa, mutta miksi? Ainoa asia mitä itse löysin, oli kutsu yhtiökokoukseen. Samassa yhteydessä oli mainitti 13,5 SEK osinko, mutta se mainittiin jo Q4/2021 kvartaalin tulosjulkistuksen yhteydessä.
Intrum on tänään huimassa nosteessa, mutta miksi? Ainoa asia mitä itse löysin, oli kutsu yhtiökokoukseen. Samassa yhteydessä oli mainitti 13,5 SEK osinko, mutta se mainittiin jo Q4/2021 kvartaalin tulosjulkistuksen yhteydessä.
markkina palautuu järkeväksi? En minä tiedä miksi juuri tänään, mutta nousua olen odotellut varovaisen toiveikkaana. Koen että firma on tällä kurssilla aliarvostettu edelleen.
Yhtiö väittää ettei olisi muita kirjauksia tulossa. Korot tässä kuitenkin nousee ja jossain aseteissa se varmasti lyö myös tuulettimeen.
Mietteitä?
On joskus osunut salkkuun parempiakin uutisia, mutta en ole tähän myymässä. Jos ei tule lisää, niin tämä on kertaisku, eikä edes kassavirtavaikutteinen. Firmahan oli jo tätä ennen todella edullisesti arvostettu. Nyt mennään P/E 6 luokkaa, mikä on aika vähän alansa markkinajohtajasta, joka vieläpä kasvaa. Liiketoiminta jakautuu omaan lukuun tehtävään perintään ja asiakkaiden lukuun tehtävään perintään. Tarkkaa jakaumaa en muista, ehkä puolet ja puolet. Omista lainasalkuista voi saada taantumassa odotettua vähemmän, mutta toisaalta muille palveluna tehtävän perinnän volyymi kasvaa, kun maksuvaikeudet yleistyvät. Eli osittain Intrumilla menee paremmin taantumassa.
Tämä on laskenut paljon. Velkaa on haettu/saatu ja korko on 9,25 prosenttia. Alle 100 voisi alkaa harkita ostamista.
Hämmästyttävä tuo korkotaso, negatiivinen uutinen. Vielä joku aika sitten vain roskalainoilla oli tuon luokan yieldit. Onko tosiaan niin, ettei tämän firman luvuilla saa halvemmalla lainaa. Ajankohta myös vähän hämmentää, miksi piti juuri nyt uusia v. 2024 erääntyviä lainoja? Eikö olisi voinut myöhemminkin.
Kun heität että alle 100 SEK voisi ostaa, onko sulla siinä takana jotain fundamentteja mihin tämän johtopäätöksen perustat, vai onko kyse pääosin siitä, että 99:ssä on kaksi numeroa ja 100:ssa kolme?
Kun heität että alle 100 SEK voisi ostaa, onko sulla siinä takana jotain fundamentteja mihin tämän johtopäätöksen perustat, vai onko kyse pääosin siitä, että 99:ssä on kaksi numeroa ja 100:ssa kolme?
Ei käytännössä mitään muuta kuin se että silloin voisi ajatella, että on turvamarginaalia. Pääosa taseesta on goodwill arvoa ja joka voi olla aina vähän niin tai näin. Taantuma tulee mutta tässä tapauksessa se voi olla ihan hyväkin. Vaikea tätä on arvioida kun velkarahan hinta ollut todella kova eli rahoittajat pitävät toimintaa riskisenä.
Laitan vähän omia mietteitä viime päiviltä kun olen ottanut viime vuoden uutisvirtaa kiinni. Osittain tämä on toistoa siitä mitä yllä on kirjoteltu, mutta laitan kuitenkin kun kirjotin jo.
Intrumin lainasalkkubisneksessä ostossa kyseessä on perinteinen velkavipu: lainataan pirusti, ja toivotaan että lainapääoma tuottaa enemmän kun maksettava korko. Jos lainapääoma ei tuota, tulos on mollivoittoista.
Intrumin tapauksessa lainaa on muhkeat 4.0 x EBITDA, joten riskiä löytyy.
Miksi kurssi on sukeltanut?
Syksyllä, viimeksi marraskuussa, Intrum on tehnyt alaskirjauksia noin 7 Mrd arvosta, joka vastaa noin 9% koko lainasalkusta. Nämä ovat lähinnä Italian seikkailuista. Luonnollisesti on tiedotettu että vastaavia alaskirjauksia ei ole tulevaisuudessa näköpiirissä.
Osittain tämän johdosta, ja Intrumin kykenemättömyydestä vähentää laina-astetta, vaikka se on ollut tavotteena pidemmän aikaa, Fitch muutti näkymät negatiiviseksi, vaikkakin BB-luokitus pysyi vielä. He näkevät velkataakan vähentämisen haasteellisena. Uusi CEO tosin painotti vuosikatsauksessa että target on 3.5x, ja muistaakseni luin jossain että tämä olisi tarkoitus saavuttaa Q3 aikana, vähentämällä sijoituksia velkasalkkuun.
Velka kallistuu
Intrumin kauppaamat bondit ovat viime vuosina tuoneet lainaa 2.8-4.9% korolla. Maturiteetti 0-5 vuotta. Joulukuussa ilmoitettiin että saatiin lainaa 450M hintaan 9.25%. Toisen sanoen tilanteet ovat selkeästi muuttuneet.
Voiko vielä nukkua yönsä hyvin?
Ikävä kyllä ei ainakaan yhtä hyvin kun ennen, ja joutuu ehkä myös ottamaan jonkinlaista makronäkymää velallisten maksukyvystä ja korkotasosta seuraavien vuosien aikana. (Korkotaso pitäisi kaiken järjen mukaan siirtyä myös velan tuottoihin?)
Veikkaisin että kurssia määrittää lyhyellä aikavälillä ainakin
Tuleeko lisää alaskirjauksia 2023
Kyetäänkö Intrumin vähentämään velkataakka
Osinko kuitenkin pidettiin ennallaan, joten se ainakin voisi indikoida luottoa tulevaan.
Laitan vähän omia mietteitä viime päiviltä kun olen ottanut viime vuoden uutisvirtaa kiinni. Osittain tämä on toistoa siitä mitä yllä on kirjoteltu, mutta laitan kuitenkin kun kirjotin jo.
Hyvä katsanto juurikin tuohon firman lainasalkkupuoleen. Se ei ole ollut pelkkää paraatimarssia viime aikoina. Onneksi Intrumin bisneksistä noin vain noin puolet on omien velkojen perimistä (lainasalkut). Toinen puoli on muiden velkojen perimistä, eli tutummin se saatavien hallinnan liiketoiminta, mihin tavallinen kaduntallaaja Intrumin nimen yhdistää. Tuo palveluliiketoiminta generoi vahvaa kassavirtaa on oikeastaan kontrasyklistä: kun taloudessa menee huonosti, sitä enemmän tulee asiakkailta saatavia perintään. Eli silloin kun lainasalkkupuolella menee huonommin, palvelut paikkaavat.
No tässä ketjussahan sitä on puitu miksi kurssi on laskenut. Harkitsen tankkaamista. Akuuttia konkurssiriskiä en näe, eikä näe firman johtokaan kun jaetaan isoa osinkoa.
Näissä tilanteissa ajetaan usein täysillä päin seinää. Velkaa on todella paljon ja jos korot nousee Vaikka 5% voi olla enemmänkin , kestääkö kamelin selkä? Oliko viimeinen tieto 9,5% korko, jonka joutuivat hyväksymään? Nordnetilla luototus 80% on luotettaville yrityksille , kuinka kauan? Ostin itse lisää, mutta alkoi arveluttamaan....
Mitä mietteitä Intrumista? Onko vaarassa konkurssi? Osake noin 20% huipuista. Onko jollain tietoa miksi?
Tässä jotain mietteitäni, valitettavasti ovat pintapuolisia, koska töissä on todella kiireistä nyt. Olen kuitenkin Q1 webcastin kuunnellut. Kaikki kommentit kannattaa sillä varauksella, että oma Intrum-positioni on 170k€ turskalla. Kovin hääppöisesti ei siis ole mennyt. Otan mielelläni vastaan kritiikkiä näille näkemyksilleni.
Onko menossa konkkaan? En ymmärrä miten se olisi mahdollista, mutta kieltämättä markkina hinnoittelee firmaa kuin tämä olisi todellinen uhka. RTM cash EPS ~20SEK. Kassavirta on siis vahvasti positiivinen. Samaan aikaan kurssi on 70 SEK, eli näiden kahden luvun suhde on nähdäkseni aivan metsässä, eikä mitenkään voi olla kestävä. Kirjanpito-EPS on ollut miinuksella, koska erilaisten velkakirjasalkkujen tase-arvoa on alaskirjattu, mutta nämä ovat käytännössä kaikki olleet a) kertaeriä ja b) ei-kassavirtavaikutteisia. Jos kirjanpidon tulosta katsoo, se ei kerro Intrumin todellisesta tuloksentekokyvystä nyt paljoakaan.
Huomattava, että osakekannasta n. 15% on shortattu ja kyseessä on Tukholman shortatuin osake. Eli sieltä puolelta myyntipainetta on tullut isosti. Vastaavasti jos konkkaa ei tulekaan, vastaliike voi myös olla voimakas.
Bisnestä on edelleen kahdenlaista: 1) perintää palveluna ja 2) velkakirjasalkkujen ostoa ja niiden velkojen perintää omaan lukuun. Palveluliiketoiminta generoi vahvaa kassavirtaa, mutta marginaalit ovat ottaneet jonkun verran osumaa inflaatiosta. Liikevaihto ei siis ole noussut samaan tahtiin kulujen kanssa. Tämä oli Q1:llä selvä pettymys, kun EBITDA laski 17 %. Samalla kuitenkin julkistettiin 600M SEK kulujen leikkaus kohdistuen hallintoon ja tukipalveluihin. Sen pitäisi mennä läpi tämän vuoden aikana, joskin kertakulut toki samaa luokkaa, eli tästä odotettavissa parannusta katteisiin v. 2024. Talouden hidastuminen ja siitä seuraava maksujen viivästyminen itse asiassa tukee tätä bisnestä. RTM EBITDA palveluliiketoiminnalla 1307M SEK. Koko Intrumin markkina-arvo on nyt 9000M SEK.
Toinen bisnes on sitten omat velkakirjasalkut ja niiden velkojen perintä. Tästä on tullut isoimmat kurat viime aikoina alaskirjausten myötä, mutta imo niitä yliarvioidaan, koska ne eivät ole pääosin olleet kassavirtavaikutteisia. Omien salkkujen hallinnointi on pääomaintensiivistä, minkä vuoksi Intrumilla on melko paljon velkaa: nettovelka / EBITDA nyt 4,2x. Markkina tuntuu kauhistuneen siitä, että viimeisin bondi meni kaupaksi 9,25% korolla. Tässä jää huomiotta, että samalla kun oman varainhankinnan kulut nousevat, ostettavien velkakirjasalkkujen hinnat laskevat, eli niiden tuotto nousee. Noita salkkuja siis uudistetaan koko ajan. Nyt saadaan halvalla markkinoilta ostettua velkoja perittäväksi. Olennaista on, mikä on hankittavista veloista saatavien perintöjen tuotto vs. vieraan pääoman kokonaiskustannus. Tällä hetkellä Intrumin velkojen keskikorko on n. 4% ja nousemassa, ja salkkujen tuotto n. 12 %, ja nousemassa. Mun vaikutelma markkinoista on, että otaksutaan velkojen keskikoron nousevan nopeasti 10% tuntumaan ja samalla tuotot pysyisivät flättinä. Todennäköisempänä pidän, että Intrumin maksamat korot nousevat keskipitkällä aikavälillä ~6-7% tuntumaan ja tuotot nousevat myös, eikä tämän bisneksen kannattavuus sanottavammin kärsi. Korkojen nousu ei tule Intrumiin läpi heti, koska seuraavat merkittävämmät bondien erääntymiset tulee vastaan 2025-2027. Silloin voi velkakirjamarkkinoilla muutenkin jo näyttää toisenlaiselta.
Vähän toki mietityttää olla näin vahvasti markkinoita vastaan, ja nykykurssiin nähden olen tietysti mennyt sisään aivan liian kalliilla, mutta yritän suuremmin olla miettimättä sitä. Mielestäni luvut eivät perustele viimeisen vuoden kurssilaskua. Arvostus on mennyt ihan älyttömän halvaksi, mikä olisi perusteltua jos olisi nähtävissä tuottojen romahtaminen, mutta en näe sitä kummassakaan bisneksessä. Näen tämän kurssilaskun virhearviona siitä, a) kuinka nopeasti korkojen nousu vaikuttaa Intrumiin ja b) mikä on sen kokonaisvaikutus. Siksipä olen ostellut lisää.
Hyvä kirjoitus. Itse olen myös ostellut lisää ja turskaa on toki murto-osa, mutta minulle merkittävä määrä.
Talouden hidastuminen pitäisi saataa yhtiön laariin ja perintää palveluna liiketoimintaan, kruunu on halpa, tarvitaessa osingosta voidaan nipistää tai väliaikaisesti laskea se nollaan ja johto on indikoinut, että saatavia ei osteta samalla tahdilla sisään kuin aikaisempina vuosina. Maksukyvyttömyyteen en usko.
Mie otin tunnusteluerän pelkästään lukemalla postauksen ajatuksella "Perehdyn itse myöhemmin". Perehtyminen jäi, mutta tunnustelijat ovat pari kiloa plussalla, joten tarjoan vapaavalintaisen juoman seuraavan kerran tavatessa. Esimerkiksi Helsinki Small Bangin aikaan (18.-20.5.) voi käydä Mikonkadulla lunastamassa.