Eletään helmikuun loppua 2020. Kauppa on kiinni, kurssit laskussa ja juustotili tyhjillään, on hyvä hetki pohtia ostoslistaa. Kukapa ei haluaisi jotain Konetta ja Reveniota mutta hapokas on hintalappu. Mitä suomalaisia laatuyhtiöitä raati väijyy juustotilin täytteeksi ja toistaiseksi pidettäviksi, jos/kun alennusmyynnit jatkuvat?
Määrittelisin laatuyhtiön tässä sellaiseksi, jota ei tarvitse olla kokoajan murehtimassa. En siis tarkoita pelkästään tunnusluvuilla laatua vaan ylipäätään hyviä firmoja, joita on mukava omistaa pidempäänkin, enkä myöskään pelkästään pelipapereina hyviä, vaikka toki kannatan syklisten treidaamista syklin mukaan.
Lähestymistapoja on toki monia.
Laatugurussa laatuyhtiön keskeisiä tunnusmerkkejä ovat kannattavuus ja taloudellinen vahvuus, ja laatusijoittajan sanotaan arvostavan tuloksen ja osingonmaksun ennustettavuutta. 2016 laatuyhtiöksi listattiin Orion, Kone, Ponsse, Elisa, Olvi, Wärtsilä, F-Secure, Tikkurila, Uponor ja Neste. Random Walkerin artikkeli kirjastaan https://www.sijoitustieto.fi/sijoitusartikkelit/laatuyhtioiden-metsastysta-helsingin-porssissa
Inderesillä oli podisaan nro 62 hyvää pohdintaa compoundereista, mikä myöskin kertaa kiistatta yhtiön laadusta. Compoundereiksi tunnistettiin Talenom, Revenio, KONE, Harvia, Neste, Hoivatilat ja potentiaalisiksi sellaisiksi Fondia, Wärtsilä, Ponsse, Fellow Finance, CapMan, Sampo, Qt, Huhtamäki, Nokian Renkaat, Remedy, Verkkokauppa.com, NoHo Partners, Admicom. https://www.inderes.fi/fi/videot/inderespodi-62-millaiset-yhtiot-menestyvat-pitkalla-aikavalilla
Sijoittaja.fi:n taloudelliseen menestykseen perustuvalla pisteytyksellä parhaiksi laatuyhtiöksi ovat valikoituneet Eq, Tieto, Olvi, Revenio, Kone, Neste, Elisa, Valmet ja Orion.
Ulkomaisten yhtiöiden kohdalla tykkään Morningstarin analyyseistä. Laatumittareita ovat esim. Economic Moat, jolla arvioidaan kestävää kilpailuetua, ja Stewardship, jolla arvioidaan johdon suoritusta osakkeenomistajan näkökulmasta, erityisesti pääoman allokointipäätöksissä. Jos shoppailee bluechippien aatelia silloin kuin niitä saa edes kohtuuhintaan ja makrokuva ei ole täysin vastaan, ei luultavasti saa suurta ylituottoa (muuten kuin keskuspankkien avustuksella) mutta käytännön varmasti väistää pahimmat kurat.
Vielä yksi ulottuvuus on tämä koronakähinä. Yleisen kurssilaskun myötä laskee enemmän tai vähemmän kaikki, mikä luo tietenkin ostopaikkoja niissä joissa korona ei vaikuta mitenkään/oleellisesti liiketoimintaan tai vaikutus ei ole raju/pitkäaikainen. Jos oletetaan, että ihmiset ja tavarat saavat liikkua vapaasti, ei ole varmaan hirveästi vaikutusta esim. Tokmannin päivittäistavarakauppaan tai Talenomin palveluihin.
Heitän tähän edellisten listausten ulkopuolelta Caverionin, jota olen laskun myötä lisäilemässä. Pohjustukseksi, Konetta olisi kiva omistaa jos saisi kohtuuhintaan. Siinä tykätään huollon kassavirrasta ja sen ennustettavuudesta. Caverion toimittaa kiinteistöihin talotekniikkaa ja tekee sitä samalla tavalla palveluna. Rakentaminen on syklistä mutta kiinteistöjä on pakko huoltaa ja joiltakin osin se on samalla tavalla lakisääteistä kuin hissien huolto. Jos esim. paloilmoitinjärjestelmä ei pelaa, kiinteistö tyhjennetään. Koneesta tykätään mutta Caverionilla tai sen kilpailijalla on isompi siivu koko talosta. Koneella on kova track record mutta laskusta huolimatta edelleen kallis, Caverion on tekemässä käännettä ja riskisempi, mutta järkihintainen. Plussaa suurimmasta omistajasta mutta toki itikan kusema kokonaisvarallisuudestaan.